Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi

gruntfürmich ::
Na koncu se bodo steli Fifo vplacila, prehod med skladi ni vplačilo.
Se enkrat leta 2005 vplacam v vzajemni sklad tehnologija 100 , eurov, vmes se izogibam krizi in grem v kratkorocne obveznice in spet nazaj v delnice, leta 2030 prodam za 500 eur. Davek je 0.
da da, saj razumemo.
edino kar debatiramo je, če določena vplačila (mesečna, kvartalna) ne bodo 'ležala' več kot 15 let.
razen če izplačuješ (mesečno) več kot 15 let po zadnjem vplačilu, potem bo vse brez davka.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
redtech ::
Ne vem, srebro izgleda, da bo šel čez, CME ima pa po naključju izklopljene serverje.
https://www.zerohedge.com/markets/cme-f...
https://www.zerohedge.com/markets/cme-f...
Malidelničar ::
Unior (UKIG):
Šešok: Ponudili smo milijone za Unior. Država pravi, da bo sanirala bolje
https://www.finance.si/sesok-ponudili-s...
Razlaga:
Hkrati bi dokapitalizirali Unior, za stoodstotni delež ponujamo 40 milijonov evrov.
Zaključek:
Iskra torej ponuja 40 milijonov za Unior oz. 14 EUR na delnico.
Trenutna cena na LJSE je: 6,30 EUR na delnico (https://ljse.si/si/papir/310?isin=SI003...
Šešok: Ponudili smo milijone za Unior. Država pravi, da bo sanirala bolje
https://www.finance.si/sesok-ponudili-s...
Razlaga:
Hkrati bi dokapitalizirali Unior, za stoodstotni delež ponujamo 40 milijonov evrov.
Zaključek:
Iskra torej ponuja 40 milijonov za Unior oz. 14 EUR na delnico.
Trenutna cena na LJSE je: 6,30 EUR na delnico (https://ljse.si/si/papir/310?isin=SI003...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Malidelničar ()
mllm ::
https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=ZAK... Zakon o individualnih naložbenih računih (ZINR)
naj mi nekdo razlozi če si tole pravilno predstavljam: vplačaš 20 jurjev(nato vsako leto lahko vložiš še dodatnih 5K€) in s tem trguješ brez davkov?
davek plačaš šele ob izplačilu, ali 0% po več kot 15 letih?!
naj mi nekdo razlozi če si tole pravilno predstavljam: vplačaš 20 jurjev(nato vsako leto lahko vložiš še dodatnih 5K€) in s tem trguješ brez davkov?
nurmaln ::
https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=ZAK... Zakon o individualnih naložbenih računih (ZINR)
Ja, pravilno si predstavljaš. Mogoče samo detajl glede 0% davka - PRVO izplačilo po 15 letih od odprtja računa je neobdavčeno (če vmes ni bilo izplačil), tudi če izplačuješ od tega kar si kupil šele pol leta nazaj. Za vsa nadaljnja izplačila pa je 0% samo če si prodal nekaj kar si držal že vsaj 15 let.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln
pingme ::
Ja, tako, pa vsako leto lahko poleg 5k€ vložiš še dodatnih 5k€ v slo delnice (to je verjetno tudi eden od razlogov za bivšo rast na LJSE, ker se pričakuje večji nakupni pritisk), je pa 150k€ omejitev na vse skupaj.
Čez 15let+ (od odprtja) lahko vse dvigneš brez davka, ne moreš pa postopoma dvigovati, ker je samo za prva izplačila.
nurmaln ::
Čez 15let+ (od odprtja) lahko vse dvigneš brez davka, ne moreš pa postopoma dvigovati, ker je samo za prva izplačila.
Kolikor sem jaz bral je prvo izplačilo izjema zato ker v prvem lahko prodaš načeloma vse iz računa, ne glede na to kdaj si kupil, in je davek 0%.
Kasneje pa je davek 0% samo za tisto kar je v INR že več kot 15 let.
"I will be quoted in someone's signature,
musicfreak ::
ne morem verjet, prvi teden je koncat ko niti en dan ni bil s&p500 v minusu...nisem si mislil da bom to kdaj dozivel

Potem se INR splača imeti? Tudi na rezervo?
SILVER BULLION leapt to fresh all-time high prices everywhere on Friday, breaking above $55 per ounce in London as trading in New York's Comex futures and options re-opened after a technical problem shut the world's most valuable derivatives exchange, the CME.
Je zanimivo, da so imeli probleme na dan brez volumna, ko je bil US market zaprt..
Je zanimivo, da so imeli probleme na dan brez volumna, ko je bil US market zaprt..
energetik ::
gen Maister je izjavil:
Seveda se ga splaÄŤa imeti. Saj boĹĄ deleĹžen nekih ugodnosti in olajĹĄav....
Bomo videli, kakšni bodo stroški upravljalcev. Če bodo enaki, kot jih imajo že zdaj na trgovalnih računih, bo vprašljivo.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Imate kaj portfelja v obvezniških ETFjih, katerih ter zakaj.Ja, nekaj malega v XGLE in DBXG. Zakaj? Lani sem pričakoval, da jih bo nižanje obresti pognalo gor, pa sem se očitno uštel, sploh pri DBXG.
vires in numeris
gen Maister ::
Imate kaj portfelja v obvezniških ETFjih, katerih ter zakaj.Ja, nekaj malega v XGLE in DBXG. Zakaj? Lani sem pričakoval, da jih bo nižanje obresti pognalo gor, pa sem se očitno uštel, sploh pri DBXG.
Nižje obresti poženejo gor predvsem delniški trg!! (in obratno)
Obvezniški trg pa se ravna po strahu in balonu na delniškem trgu!! Večji ko je strah, da se bo delniški trg zalomil, zlomil ali počil, bolj se zadeve selijo in povprašujejo po obveznicah! Tam je donos bolj ali manj predpisan, znan in zajamčen!
A ni tako, da obveznice danes ne igrajo več svoje vloge ker so že ob prejšnjih korekcijah/crashih padle skupaj z delnicami?
Iz tega razloga naj famozni portfelji 60 : 40 ne bi bili več priporočljivi (čeprav strokovnjaki v skladih na Mojih Financah jih še vedno priporočajo).
Iz tega razloga naj famozni portfelji 60 : 40 ne bi bili več priporočljivi (čeprav strokovnjaki v skladih na Mojih Financah jih še vedno priporočajo).
Malidelničar je izjavil:
A ni tako, da obveznice danes ne igrajo več svoje vloge ker so že ob prejšnjih korekcijah/crashih padle skupaj z delnicami?
Ja, v tem času so ta gibanja obveznic malce neobičajna. Poleg tega je še druga finta pri obvezniških ETF - to so "rolling" etfi, torej če držijo 10-letne obveznice, vsako, ki doseže ročnost, prodajo in kupijo svežo 10-letno. Tako tudi nimaš zagotovila, da če boš držal do dospetja, da boš dejasnko v plusu. Lahko si celo v minusu.
V glavnem, jaz se s tem ne bom več zafrkaval, če že, bom nabavil kakšno obveznico direktno, z ročnostjo tam do 5 let.
vires in numeris
energetik: kako pa je z direktnimi nabavami obveznic individualnih investitorjev?
A je res, da so nedostopne (vsaj preko LJSE), oz. mora biti vsaj za 10k ali celo 20k kot minimalni znesek?
Čeprav se spominjam da Matej Rigelnik ko je kazal portfelj na X-u je imel obveznice, ampak on je imel milijonski portfelj, tako da ne vem ....
To kar mislim je, da efektivno ni opcije, da nek average-Joe individualni vlagatelj iz Slovenije nabavi nekaj k EUR ameriških Treasuries obveznic, pa nekaj francoskih obveznic, nekaj nemških nekaj grških za višji yield itd.?
A je res, da so nedostopne (vsaj preko LJSE), oz. mora biti vsaj za 10k ali celo 20k kot minimalni znesek?
Čeprav se spominjam da Matej Rigelnik ko je kazal portfelj na X-u je imel obveznice, ampak on je imel milijonski portfelj, tako da ne vem ....
To kar mislim je, da efektivno ni opcije, da nek average-Joe individualni vlagatelj iz Slovenije nabavi nekaj k EUR ameriških Treasuries obveznic, pa nekaj francoskih obveznic, nekaj nemških nekaj grških za višji yield itd.?
Malidelničar je izjavil:
Ne vem, kaj ne razumeš!??
Obveznice so približno tako, kakor depozit! Malo bolje! Imajo nizke, a fiksne donose in so tudi, naj bi bile, dokaj zanesljiva naložba. Npr. za njih jamči država s svojimi financami in ugledom.
Delnice so pa ponavadi, v večini časa (čez 95%) donosnejša naložba, hitreje raste in se bolj razvija... Lahko pa pride do zlomov in pokov, takrat lahko padejo tudi za 50% v povprečju! In takrat bi dali vse, da bi imeli obveznice ali depozite!
Samo to je razlika in ta razlika je pomembna... razen tiste, da so veliko manj donosne in bolj stabilne!
Priporočajo se za stabilnost, velikokrat pa tudi starejšim ljudem, ker če pride kriza ali zlom, te starejši ostanejo brez ali z manj finančnega kapitala, nimajo pa ne moči in verjetno tudi časa ne, nekaj let ali celo desetletje, da se trgi obnovijo in popravijo....
Spura ::
Malidelničar je izjavil:
Ja, v tem času so ta gibanja obveznic malce neobičajna. Poleg tega je še druga finta pri obvezniških ETF - to so "rolling" etfi, torej če držijo 10-letne obveznice, vsako, ki doseže ročnost, prodajo in kupijo svežo 10-letno. Tako tudi nimaš zagotovila, da če boš držal do dospetja, da boš dejasnko v plusu. Lahko si celo v minusu.
V glavnem, jaz se s tem ne bom več zafrkaval, če že, bom nabavil kakšno obveznico direktno, z ročnostjo tam do 5 let.
20k za evropske, 10k za treasuries. Jst sm ze imel treasuries pozicije. ETFi pozabi, razen ce imas tut teorijo da bodo sle obrestne mere dol bolj kot market pricakuje. Ker za dolgorocne obveznice, ki so v ETFih je vazno kaj se zgodi z obrestno mero. Imas tut treasuries ETF tko da lahko to kupis, tm je zelo malo gibanja glede na obresnte mere, je pa dolar lahko problem. Na splosno pa obveznice underperformajo, ker je inflacija relativno visoka, tko da jo komaj pokrivajo, ostali asseti pa grejo ful gor zaradi te iste inflacije.
Spura: malo off-topic, jih je zahtevno kupiti?
Malidelničar je izjavil:
Spura: malo off-topic, jih je zahtevno kupiti?
Ne. Je pa zoprno dobiti tak fill kot hoces.
Po 13 mesecih z S&P500 etfom vsega 2900 plusa pred davkom. Za zjokat. Potem pa se naj kdo rece, da se splaca v ETFe vlagat. Ocitno je to nov nateg kako ovcam vzeti denar in jim prodajat kako je treba varcevat za pokojnino in kako bo premozenje raslo. Kraja pri belem dnevu. Ce ne bi mel srece z par posamicnimi delnicami google, intel in micron bi bla to vsa revscina od dobicka. Vec dobicka bi imel, ce bi na banki z 3 procenti obresti pustil in se ne bi rabil vsak dan sekirat ali zgubljam denar in cele dneve posvetit gledanju na graf in grizenju nohtov in mel noci kjer se ponoci zbujas zaradi strahu da bos izgubil denar.
musicfreak: ETF-i imajo pluse in minuse, je pa problem, ker so v balonu plus Mag7 zajema ogromen delež v ETF-ih, ki avtomatsko alocirajo sredstva glede na trenutne tržne deleže in s tem še napihujejo balon.
Btw. a ima kdo GOOGL, kaj bi naredili - prodali, počakali?
Btw. a ima kdo GOOGL, kaj bi naredili - prodali, počakali?
kljukusa ::
Pa prodaj in daj na banko, kdo ti brani. Glede na to, kako si glavo razbijaš vsakič, ko trgi malo kihnejo, morda delniški trg res ni zate. Saj so tu še obvezniški ETF-i, zakladne menice, itd.
LeQuack ::
Slišal sem, da je bolečina ob morebitnemu zamujenemu profitu še večja, kot pri izgubi. Tako da za musicfreak bi bilo potem še slabše.
Quack !
Benny123 ::
Recimo da si delnice prodal takrat Aprila, ko je šlo vse dol, in tudi če si npr. imel profit še iz prejšnjih let, imaš zdaj še večjo bolečino ko vidiš da je šlo vse 50% gor od takrat. Ker interno to vidiš kot izgubo, čeprav realno ni.
Quack !
ripmork ::
Kolikor tudi sam razumem Buffet-a, dejansko pravi, da je bolje spustit dobro priložnost (prej ali slej se spet pojavi), kot pa obtičat s slabo investicijo :)
Je v preteklosti izpustil marsikatero "raketo", ki ni bila v njegovem t.i. "circle of competence", pa velja za najuspešnejšega investorja vseh časov.
Rule #1: Never lose money
Rule #2: Never forget Rule #1
Je v preteklosti izpustil marsikatero "raketo", ki ni bila v njegovem t.i. "circle of competence", pa velja za najuspešnejšega investorja vseh časov.
Rule #1: Never lose money
Rule #2: Never forget Rule #1
Mene zelo matra ker ne vem, kaj bo z Mag7, ni mi pa všeč tak poskok valuacij ...
Sem sicer minimalno izpostavljen, ampak vseeno ...
Sem sicer minimalno izpostavljen, ampak vseeno ...
chrush ::
Že kar nekaj časa nazaj je bilo nekaj o tem napisanega, pa spet malo obujam tematiko. Katera orodja uporabljate, da ločite zrno od plevela? Torej da med N delnicami najdete zanimive, ki jih potem dokončno analizirate? Lahko mogoče tudi tehnike, če ne uporabljate orodij.
ripmork ::
Za etf-e je justetf.com odlična stran.
Za stock-picking vsaj sam uporabljam kombinacijo screenerjev, GPT-a (pa tudi ostalih AI tool-ov) in splošnega spremljanja različnih informacijskih virov (predvsem kvalitetni YT kanali, kjer se lahko naučiš ogromno koristnega splošnega znanja).
Pri iskanju s screenerjem in GPT-jem poskušam najti dobre undervalued izbire (PEG pod 1.5, EV/EBITDA < 10, Debt/Equity < 0.5, dober earnings in revenue growth...). Pri kvalitativnem iskanju v promptih želim najti "wide moat" "highly undervalued" izbire, selekcijo pa zoožam na mid-to-large cap (small cap se mi zdi preveč riskanten). V GPT-ju sicer dam tudi željo, da bi se rad izognil "value trap-om". Pametno se mi zdi tudi GPT zaprosit za korekcijo / dodelavo prompt-a. GPT-jev deep search ponavadi naredi lepo analizo trga v tistem momentu s predlogi. Ponavadi se za karkoli odločim šele, če na eno od predlaganih možnosti naletim preko večih načinov (npr. ko sem poleti iskal undervalued opcije, sem praktično povsod dobival priporočila za UNH, kar se mi je v nekaj mesecih že lepo obrestovalo). Vedno bolj se zanašam tudi na Morningstar ocene (delnice, ocenjene s 4 ali 5 so načeloma dobre izbire, IBKR omogoča pregled fair value ocen v sami aplikaciji - kar je odlično, ker sicer te informacije niso najbolj prosto dostopne).
Je pa vedno riziko, da so analitiki v svojih ocenah pre-optimistični, da undervalued delnica takšna še dlje časa ostane (oziroma celo pade, kot se je pri UNH začelo dogajati, ko sem začel kupovat), pride do kakega preobrata, se nenadoma pojavi huda konkurenca podjetju, ipd...
Skratka, pomoje je za bit previden pri vsem skupaj (nikoli več kot par % porteflja v eno delnico), pa gledat dolgoročno.
Upam, da sem kaj koristnega napisal.
PS: this is not financial advice :)
Za stock-picking vsaj sam uporabljam kombinacijo screenerjev, GPT-a (pa tudi ostalih AI tool-ov) in splošnega spremljanja različnih informacijskih virov (predvsem kvalitetni YT kanali, kjer se lahko naučiš ogromno koristnega splošnega znanja).
Pri iskanju s screenerjem in GPT-jem poskušam najti dobre undervalued izbire (PEG pod 1.5, EV/EBITDA < 10, Debt/Equity < 0.5, dober earnings in revenue growth...). Pri kvalitativnem iskanju v promptih želim najti "wide moat" "highly undervalued" izbire, selekcijo pa zoožam na mid-to-large cap (small cap se mi zdi preveč riskanten). V GPT-ju sicer dam tudi željo, da bi se rad izognil "value trap-om". Pametno se mi zdi tudi GPT zaprosit za korekcijo / dodelavo prompt-a. GPT-jev deep search ponavadi naredi lepo analizo trga v tistem momentu s predlogi. Ponavadi se za karkoli odločim šele, če na eno od predlaganih možnosti naletim preko večih načinov (npr. ko sem poleti iskal undervalued opcije, sem praktično povsod dobival priporočila za UNH, kar se mi je v nekaj mesecih že lepo obrestovalo). Vedno bolj se zanašam tudi na Morningstar ocene (delnice, ocenjene s 4 ali 5 so načeloma dobre izbire, IBKR omogoča pregled fair value ocen v sami aplikaciji - kar je odlično, ker sicer te informacije niso najbolj prosto dostopne).
Je pa vedno riziko, da so analitiki v svojih ocenah pre-optimistični, da undervalued delnica takšna še dlje časa ostane (oziroma celo pade, kot se je pri UNH začelo dogajati, ko sem začel kupovat), pride do kakega preobrata, se nenadoma pojavi huda konkurenca podjetju, ipd...
Skratka, pomoje je za bit previden pri vsem skupaj (nikoli več kot par % porteflja v eno delnico), pa gledat dolgoročno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
Realno je vseeno katero delnico izbereš, vsaj od teh tavelkih. Če bo šel market dol bodo šle vse dol, in obratno.
Quack !
Pogledaš TOP10 holdings v ETf-u:
https://www.ucits-etfs.com/
Jaz bi vedno gledal na trenutno slabost in izbral tistega z večjim potencialom
BAYER vs MERCK
https://www.tradingview.com/x/xgAh2njw/
Zakaj se je razmerje dotaknilo ATL 2003 @ 0,1893 je fascinantno "naključje, ki to ni".
BAYER še zadnjič dodam, če prileze nazaj na support 30.
https://www.ucits-etfs.com/
Jaz bi vedno gledal na trenutno slabost in izbral tistega z večjim potencialom
BAYER vs MERCK
https://www.tradingview.com/x/xgAh2njw/
Zakaj se je razmerje dotaknilo ATL 2003 @ 0,1893 je fascinantno "naključje, ki to ni".
BAYER še zadnjič dodam, če prileze nazaj na support 30.
this is good statistic and AI LLXM advice!! :))
Glede na to, da sem prebral info o Rigelnivokvi prevzemni ponudbi za Lj borzo, sem malo pogledal, kako gre njegovi nepremičninski družbi oz njeni kotaciji na borzi.... Delnice firme so še vedno zelo, prav zbirateljsko redke in gre jim zelo dobro.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gen Maister ()
mah naj gre vse v k... s&p500 se ze 2 tedna skoraj ne premakne nikamor...toliko o veselem decembru in "December Rally"
delavec44 ::
musicfreak je izjavil:
mah naj gre vse v k... s&p500 se ze 2 tedna skoraj ne premakne nikamor...toliko o veselem decembru in "December Rally"
Kaj nisi srečen, da ti ne pada?

izgleda da bo vroča tema naslednje leto space x, če le-ta gre v svoj IPO...
gruntfürmich je izjavil:
izgleda da bo vroča tema naslednje leto space x, če le-ta gre v svoj IPO...
Vprašanje, kako bomo navadni smrtniki prišli zraven, preden bo pump&dump.
vires in numeris

kdaj pa pridemo mi zraven? 1 teden kasneje?
pa morda bo še OpenAI šel v IPO...
pa morda bo še OpenAI šel v IPO...