Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi

nurmaln ::
Malidelničar je izjavil:
Zanimivo, da kar poslušam Money-How ali kar sem včasih bral Moje Finance so vsi finančni strokovnjaki bojda zaradi rizika priporočali max 10% na LJSE.
Dobro so se všteli, letos že 40% gor.
SBITOP TR je dejansko že 51% YTD.
No ja, še tolk bolj. Saj sem predvidel da gre do 60% do konca leta, očitno bo še višje.
Čist resno vprašanje LeQuack, v čem je fora tega shillanja SBI. Saj se strinjam da je trenutno super, sem not cca 15%, pa glede na prihod INR pričakujem še tudi nadaljnjo rast, ampak ta tvoja promocija že tko mal čudno izgleda. Nekako izgleda kot da želiš folk prepričat, da naj bodo all-in SBI, kot neki kripto fanataki all in XRP ali kaj podobnega. What gives?
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

delavec44 ::
Malidelničar je izjavil:
Zanimivo, da kar poslušam Money-How ali kar sem včasih bral Moje Finance so vsi finančni strokovnjaki bojda zaradi rizika priporočali max 10% na LJSE.
Dobro so se všteli, letos že 40% gor.
SBITOP TR je dejansko že 51% YTD.
No ja, še tolk bolj. Saj sem predvidel da gre do 60% do konca leta, očitno bo še višje.
No, na eni točki si predvidel tudi 1% dnevno.

musicfreak je izjavil:
spet leti vse dol, pa naj gre vse v k... clovek nima en teden mira :(
aaaaaaaaaaaaa PANIKA, PADA!!!

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nurmaln ()

Chalky ::
musicfreak je izjavil:
Kje ti vidiš da kaj pada lol. Dow je zelen, Nasdaq je pa 0.32% dol.

LeQuack ::
Čist resno vprašanje LeQuack, v čem je fora tega shillanja SBI. Saj se strinjam da je trenutno super, sem not cca 15%, pa glede na prihod INR pričakujem še tudi nadaljnjo rast, ampak ta tvoja promocija že tko mal čudno izgleda. Nekako izgleda kot da želiš folk prepričat, da naj bodo all-in SBI, kot neki kripto fanataki all in XRP ali kaj podobnega. What gives?
Eni so preveč negativni, pa sem jaz potem bolj pozitiven in se pogliha. Pa fajn je prevert kakšne staro poste in vidi če si zadel napoved ali ne.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()

musicfreak ::
musicfreak je izjavil:
moj etf
https://www.justetf.com/de/etf-profile....

GregiB ::
No, Chalky, k si tak Trump Cheerleader...
20.1.2025 (dan inavguracije TACOta)
S&P 500 6.084
Nasdaq 22.001
Dow Jones 44.238
DXY (Dollar Index) 108,077
6.8.2025
S&P 500 6.348 (+4,3%)
Nasdaq 23.191 (+5,4%)
Dow Jones 44.418 (+0,4%)
DXY (Dollar Index) 98,709 (-8,7%)
No, zej pa lepo vse te lepe zelene indekse korigiraj za padec dolarja, pa boš dobil "Kje ti vidiš, da kaj pada".
Imam portfelj, ki je rahlo konzervativnejši od S&P500 in če odštejem kapitalske dobičke od slovenskih delnic sem YTD na približno +0,6%, zaradi MM skladov. Če gledam samo delnice, sem rahlo pod vodo... Kljub "We're doing great" natepavanju.
Verjetno si lahko predstavljaš, kje sem bil z donosi lani takle čas...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

No, Chalky, k si tak Trump Cheerleader...
20.1.2025 (dan inavguracije TACOta)
S&P 500 6.084
Nasdaq 22.001
Dow Jones 44.238
DXY (Dollar Index) 108,077
6.8.2025
S&P 500 6.348 (+4,3%)
Nasdaq 23.191 (+5,4%)
Dow Jones 44.418 (+0,4%)
DXY (Dollar Index) 98,709 (-8,7%)
No, zej pa lepo vse te lepe zelene indekse korigiraj za padec dolarja, pa boš dobil "Kje ti vidiš, da kaj pada".
Imam portfelj, ki je rahlo konzervativnejši od S&P500 in če odštejem kapitalske dobičke od slovenskih delnic sem YTD na približno +0,6%, zaradi MM skladov. Če gledam samo delnice, sem rahlo pod vodo... Kljub "We're doing great" natepavanju.
Verjetno si lahko predstavljaš, kje sem bil z donosi lani takle čas...
Da je vse skupaj nateg oz. legalna kraja se tocno vidi skoraj vsak dan ob 15:30 ko americani potegnejo denar ven in pade indeks tocno kot ura ob istem casu v 90 procentov dni v zadnjih 8 mesecih. Potem spet malo raste da se nabere novih ljudi, ki vplacujejo potem pa se spet ven pobira.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: musicfreak ()

musicfreak nekaj zagotovo drži, stock market ni zate

GregiB ::
Evo, dons DXY spet konkretno dol...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

redtech ::
CTM.AX
Danes sem dodal prvi del pozicje. Tukaj reklamira, zakaj je ta depozit drugačen, ven dobijo večji koncentrat.
Dovoljenja imajo, problem bo sedaj še financiranje.
BTG - jutri report
Poročilo SSRM me je danes opogumil, da sem zaokrožil pozicijo navzgor 9% (avg. 2,8). BTG je pomoje zadnji veliki miner v GDX, ki se še ni odlepil iz supporta.
Danes sem dodal prvi del pozicje. Tukaj reklamira, zakaj je ta depozit drugačen, ven dobijo večji koncentrat.
Dovoljenja imajo, problem bo sedaj še financiranje.
BTG - jutri report
Poročilo SSRM me je danes opogumil, da sem zaokrožil pozicijo navzgor 9% (avg. 2,8). BTG je pomoje zadnji veliki miner v GDX, ki se še ni odlepil iz supporta.

aborko ::
Da je vse skupaj nateg oz. legalna kraja se tocno vidi skoraj vsak dan ob 15:30 ko americani potegnejo denar ven in pade indeks tocno kot ura ob istem casu v 90 procentov dni v zadnjih 8 mesecih.
Danes spet recimo :)

TGA.L
Danes som dodal 15%, slaba napoved bo 18. avgusta, čakam še pod 350gbp.
Ima kdo Fresnillo? Naučen sem, da je to cikel in bom moral pri 2.000gbp ukrepati.
Tudi, če pogledam NEM, ki je največji je v tem price rangu ujet že od leta 87..
Danes som dodal 15%, slaba napoved bo 18. avgusta, čakam še pod 350gbp.
Ima kdo Fresnillo? Naučen sem, da je to cikel in bom moral pri 2.000gbp ukrepati.
Tudi, če pogledam NEM, ki je največji je v tem price rangu ujet že od leta 87..

prozac ::
Gledam NEM že nekaj časa.
Vmes mi je zmanjkalo denarja in sem zamudil lepo priložnost.
Če bi ga kupoval pri 20 in prodajal pri 80 se mi zdi to super priložnost. Po nekih ocenah bi moral zdaj prilezti do $77 (+12%).
Mogoče ne bi bilo slabo, da prodam RIO in kupim NEM - samo se mi zdi, da sem malo pozen za kaj takega (rabil bi kristalno kuglo)
Če bi ga kupoval pri 20 in prodajal pri 80 se mi zdi to super priložnost. Po nekih ocenah bi moral zdaj prilezti do $77 (+12%).
Mogoče ne bi bilo slabo, da prodam RIO in kupim NEM - samo se mi zdi, da sem malo pozen za kaj takega (rabil bi kristalno kuglo)

energetik ::
Ravno RIO jaz ne bi prodajal zdajle. Bi rekel, da se bo(je) končno začela konkretna rast.
vires in numeris

NEM
Leta 2001 $20 in potem $70 2011, če računaš še inflacijo..
Rick Rule je to obdobje večkrat izpostavil, zlato je naredil 10x. Management se opusti, troši se nekontrolirano, potem pa gre še cena nafte gor in je cikel mimo, verjetno jih zato tudi Buffet ne mara. Zadnjič je omenil, da od velikih samo AEM in FNV nimata privatnega avijona, FNV ima administrativne stroške cenejše kot večina ETFo-v.
RIO
Jaz imam v planu še odpreti 1/2 VALE, ki ima graf enak kot RIO. Vale je za iron ore in nickel največji z ogromnimi rezervami, že nekaj let
pa držim LIF.TO (iron ore).
Če bi moral izbrati bi še malo počakal hype okrog NEM in prodal za nakup VALE, RIO...
Leta 2001 $20 in potem $70 2011, če računaš še inflacijo..
Rick Rule je to obdobje večkrat izpostavil, zlato je naredil 10x. Management se opusti, troši se nekontrolirano, potem pa gre še cena nafte gor in je cikel mimo, verjetno jih zato tudi Buffet ne mara. Zadnjič je omenil, da od velikih samo AEM in FNV nimata privatnega avijona, FNV ima administrativne stroške cenejše kot večina ETFo-v.
RIO
Jaz imam v planu še odpreti 1/2 VALE, ki ima graf enak kot RIO. Vale je za iron ore in nickel največji z ogromnimi rezervami, že nekaj let
pa držim LIF.TO (iron ore).
Če bi moral izbrati bi še malo počakal hype okrog NEM in prodal za nakup VALE, RIO...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()

Imaš pa še eno vejo analistov, ki predvideva, da bodo šli minerji iz te baze (recimo NEM 20-70), SILJ, ..v nebo in bomo zgrešili generacijsko priložnost.

Malidelničar ::
Gledam NEM že nekaj časa.
Imam oba, čakam da NEM gre še malce gor, potem če bo res poskočil odprodam pol pozicije.
RIO imam zelo malo, kupoval uf 2 leti nazaj, enkrat bi povečal pozicijo.
Ne vem VALE me pa nikoli ni prepričal (Brazilija???).
Ko smo že pri minerjih: Kaj pa BHP ali pa Freeport McMoran, spremlja kdo???
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Težko primerjaš, VALE ima bolj bogato rudo, za Pilbaro so bile prejšni mesec novice, da ruda postaja vse bolj siromašna, kar predstavlja tudi velik ekonomski problem za celotno Avstralijo.
BHP iron ore, copper
VALE iron ore, nickel
Od teh materialov je samo baker drag, sepravi ima VALE večji potencial imata pa oba svoje probleme...
Pri surovinah mislim, da je bolje imeti single asset, je večji leverage za cikel.
Za baker sem v podnu ujel FM.TO, FCX dela velik bull flag (long term), to ke meni že previsoko.
FNV v zadnji predstavitvi omenja velik potencial, če bodo Cobre Panama (baker) ponovno odprli, (+30% če ugibam).
BHP iron ore, copper
VALE iron ore, nickel
Od teh materialov je samo baker drag, sepravi ima VALE večji potencial imata pa oba svoje probleme...
Pri surovinah mislim, da je bolje imeti single asset, je večji leverage za cikel.
Za baker sem v podnu ujel FM.TO, FCX dela velik bull flag (long term), to ke meni že previsoko.
FNV v zadnji predstavitvi omenja velik potencial, če bodo Cobre Panama (baker) ponovno odprli, (+30% če ugibam).

Varja ::
A lahko v dveh stavkih poveš, kaj namiguje. Da ne zapravljamo časa z gledanjem videa.
Brodnjak kot vedno hkrati bi delal po navodilih Američanov, da vodi banko kot mu oni rečejo, torej da pokupi pokrade vse balkanske banke, kot so ukradli banko tudi nam s pomočjo naših lakajev. To je vsa umetnost vodenja nlb, da delaš po navodilih, kar ti rečejo Hkrati bi bil pa še vedno patriot, pa Haloze pa smrk smrk. Oboje pa ne gre. Če delaš za amerikance nisi potem patriot ampak obratno ...
Tako da hvala lepa nikoli ne mislim vlagat v nlb niti v vojaško industrijo ne niti v Palantir, niti v Petrol,druzbo za črpanje denarja. Nikoli nikoli nikoli.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Varja ()

A lahko v dveh stavkih poveš, kaj namiguje. Da ne zapravljamo časa z gledanjem videa.
Brodnjak kot vedno hkrati bi delal po navodilih Američanov, da vodi banko kot mu oni rečejo, torej da pokupi pokrade vse balkanske banke, kot so ukradli banko tudi nam s pomočjo naših lakajev. To je vsa umetnost vodenja nlb, da delaš po navodilih, kar ti rečejo Hkrati bi bil pa še vedno patriot, pa Haloze pa smrk smrk. Oboje pa ne gre. Če delaš za amerikance nisi potem patriot ampak obratno ...
Tako da hvala lepa nikoli ne mislim vlagat v nlb niti v vojaško industrijo ne niti v Palantir, niti v Petrol,druzbo za črpanje denarja. Nikoli nikoli nikoli.
Ta Marja pa je res neumna, da ima takšne goste in jih gleda kot bogove ter naseda...

Dogovor dosežen, pripravite se da bo SBI šel v nove višave, verjetno že jutri 2-3% gor, ali pa vsaj do konca tedna.
https://www.24ur.com/novice/tujina/ursu...
Kot predvideno, SBI novi rekordi. Pismo SBI je tako predvidljiv, da je že skoraj smešno. Gre samo gor in se ne ustavlja.
Evropske delnice potonile, Ljubljana močno v zelenem
Indeks SBITOP je v ponedeljkovem trgovanju pridobil skoraj 2,5 odstotka odstotka, trije blue chipi z vsaj triodstotnim donosom.
https://si.bloombergadria.com/financni-...
To je samo zato ker je bilo prej 18 let stagnacije. Zdaj ko so drugi zaradi precenjenosti ze na pragu nove krize, smo se mi sele odlocili rasti. Tako da nimas kam vlagat, v sloveniji se po krizi pobiramo 18 let, v tujini pa vse prenapihnjeno.

Malidelničar ::
Jaz bom prodal kaj od slovenskih če gre še malo gor, naredil bom malo trimminga. Prvi kandidat za to je KRKG.
Če bo korekcija ali crash pa dokupim.
Nočem pa imeti dolgoročno res preveč na LJSE.
Je pa bila tista stagnacija nenormalna takrat ampak če si bil contrarian potem si zadel terno.
LJSE v tem trenutku ni contrarian investicija. Ko o borzi začnejo razglabljati Slovenčki, ki jim je sedaj ravno ostalo nekaj denarja, potem je potrebno biti zelo oprezen.
Če bo korekcija ali crash pa dokupim.
Nočem pa imeti dolgoročno res preveč na LJSE.
Je pa bila tista stagnacija nenormalna takrat ampak če si bil contrarian potem si zadel terno.
LJSE v tem trenutku ni contrarian investicija. Ko o borzi začnejo razglabljati Slovenčki, ki jim je sedaj ravno ostalo nekaj denarja, potem je potrebno biti zelo oprezen.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

To je samo zato ker je bilo prej 18 let stagnacije. Zdaj ko so drugi zaradi precenjenosti ze na pragu nove krize, smo se mi sele odlocili rasti. Tako da nimas kam vlagat, v sloveniji se po krizi pobiramo 18 let, v tujini pa vse prenapihnjeno.
Se pravi bo še 18 let rasti sedaj, da nadoknadi vso rast za nazaj. To je bullish.
Quack !

mtosev ::
Pogledal malo svoje delnice in delnica nVidie je up 202%.

Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

To je neverjetno...ob 15 uri se 0,6 plusa, si rece clovek gres v trgovino in si kupis nek priboljsek in das malo denarja ven, prides iz trgovine domov pogled spet na borzo in je spet vse padlo na nulo cel ETF in si v minusu :(

@mtosev super si ujel!
Jaz imam najvišjo odprto pri +183% (3,68%).
V zadnjih 4 mesecih nekje +250 EUR na dan (danes 200), podobno je bilo proti 2022, pričakujem, da ne bo dolgo trajalo.
V zadnjih 4 mesecih nekje +250 EUR na dan (danes 200), podobno je bilo proti 2022, pričakujem, da ne bo dolgo trajalo.

@mtosev super si ujel!
V zadnjih 4 mesecih nekje +250 EUR na dan (danes 200), podobno je bilo proti 2022, pričakujem, da ne bo dolgo trajalo.![]()
To je chump change. NLB ima dosti boljši donos.
Delnica NLB prvič na 170 evrih
https://live.finance.si/%28graf%29-deln...
Quack !

energetik ::
Kitajska in na splošno Azija se zbuja, končno. Že par let sem loadal Kitajsko, Indijo in emerging markets, do zdaj praktično brez donosa. Zdaj pa se bo končno to obrnilo, bi rekel.
Posledično se tudi RIO zbuja, sem opazil da je zelo vezan na Kitajski index.
Posledično se tudi RIO zbuja, sem opazil da je zelo vezan na Kitajski index.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

delavec44 ::

Delnica Telekoma po desetih letih znova prek meje 100 evrov
Cena delnice Telekoma Slovenije je v današnjem trgovanju prvič po juniju 2015 presegla mejo stotih evrov. Spomnimo, avgusta 2015 je kot zadnji interesent za nakup Telekoma odstopil britanski sklad
Cena delnice Telekoma Slovenije je v današnjem trgovanju prvič po juniju 2015 presegla mejo stotih evrov. Spomnimo, avgusta 2015 je kot zadnji interesent za nakup Telekoma odstopil britanski sklad
Quack !

Caracas ::
Delnica Telekoma po desetih letih znova prek meje 100 evrov
Bravo kvak, po desetih letih si nominalno na nuli, dejansko pa v globoki buli.

Alfa Dog ::
Jaz sem delnice TLSG leta 2007 kupil po 460EUR na delnico, torej sem še daleč od nule. Špekuliralo se je o prodaji, pa je potem politika to preprečial.
Bula, ne nula.
Bula, ne nula.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Alfa Dog ()

JLP.L 1%
https://www.metal.com/en/newscontent/10...
Strategija podjetja se obrača iz Chrome-PGM v Copper. Rafinerije v JAR hočejo prodati za 90M = Mcap. V Zambiji imajo produkcijo bakra vzpostavljeno v letu 2026 bo razširjena.
Pred dnevi je CEO omenil, da bi s preostankom denarja lahko naredili buyback plan.
https://www.metal.com/en/newscontent/10...
Strategija podjetja se obrača iz Chrome-PGM v Copper. Rafinerije v JAR hočejo prodati za 90M = Mcap. V Zambiji imajo produkcijo bakra vzpostavljeno v letu 2026 bo razširjena.
Pred dnevi je CEO omenil, da bi s preostankom denarja lahko naredili buyback plan.