Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi

iKst_ ::
In pa kar je jasno pri Novo Nordisk, debelih ljudi je vedno več, tako da biznisa jim ne bo zmanjkalo.
A to je resno celotna racionalizacija za nakup delnice? :)
Kaj pa konkurenca? Če vlagaš v zdravila proti debelosti, zakaj ne Eli Lilly, ki dela precej bolj učinkovito zdravilo (tirzepatid pod imenom Munjaro). Ali Regeneron, ki trenutno na primatih testira zdravilo za zaviranje miostatina (hujšanje brez izgube mišične mase)?

energetik ::
Baker danes -17%.
In z njim RIO, skoraj 5%...

Drugače pa tako Microsoft kot tudi Meta z odličnimi rezultati. Microsoft je up 8% after hours, Facebook pa 11% kar je skupaj približno pol trilijona dolarjev Market Capa.Zato pa se kupuje SP500, pa imaš pokrito.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

musicfreak ::
Po 5 mesecih in 12000 evrov minusa z S&P500 etfom sem se danes zbudil koncno spet v jutro z 43 evrov plusa. Koliko pogrizenih nohtov, gledanja na ekran vsake pol ure in sivih las....medtem ko bi z 2 procentona na banki in nic izgubljenimi zivci imel jurja vec.
Mogoce bi blo pametno it sedaj ven, ampak bom raje dal se 20.000 evrov noter in pa 5000 v amazon, ko bo prva mini korekcija.
Mogoce bi blo pametno it sedaj ven, ampak bom raje dal se 20.000 evrov noter in pa 5000 v amazon, ko bo prva mini korekcija.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: musicfreak ()

LeQuack ::
Torej ni tako slabo in stresno če boš ostal notri.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()

delavec44 ::
musicfreak je izjavil:
Po 5 mesecih in 12000 evrov minusa z S&P500 etfom sem se danes zbudil koncno spet v jutro z 43 evrov plusa. Koliko pogrizenih nohtov, gledanja na ekran vsake pol ure in sivih las....medtem ko bi z 2 procentona na banki in nic izgubljenimi zivci imel jurja vec.
Oprosti ampak ti nimaš vseh čistih. Pol leta si jokal kako izgubo imaš in da komaj čakaš da prodaš, sedaj boš pa ostal notri. Seveda pa nisi dokupil na dnu, sedaj boš. Trolaj dalje.
Jaz sem prodal včeraj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

Scaramouche3 je izjavil:
Jaz sem prodal včeraj.
S&p ali kaj drugega?
IE00BKPSFC54 in IE00B4L5Y983. Nekaj dobička je bilo. Sem premaknil v MM etf.

krucymucy ::

dev ::
Scaramouche3 je izjavil:
Jaz sem prodal včeraj.
S&p ali kaj drugega?
Pričakuješ da bo spet šlo navzdol?
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

redtech ::

Scaramouche3 je izjavil:
Jaz sem prodal včeraj.
S&p ali kaj drugega?
Pričakuješ da bo spet šlo navzdol?
Ne vem, po eni strani se mi zdi trg pregret. Verjetno bo šlo kratkoročno še gor in mogoče se dolar delno okrepi nazaj. Problem je, ker zgleda nisem tip človeka, da porinem notri in pozabim. Se bom manj sekiral v MM, čeprav bo na dolgi rok verjetno dobiček manjši. Isto bom živel.

CTM.AX - Nikelj - Tier 1
Čakam, da pride nazaj na 0,36.
Jaguar Nickel Sulfide Project in Brazil is widely considered a Tier 1 nickel sulfide deposit.
ALB - litij
Albemarle holds a 49% stake in the Talison Lithium joint venture, which operates the world's largest hard-rock lithium mine, located in Greenbushes, WA
(Druga polovica je IGO.AX)
Mislim, da je to najcenejši rudnik in edina delata plus.
Danes imam plan dodati, moram pa še preračunati ALB ali ALB.PRA preffered imajo trenutno 10% dividend, ALB ima 1,5B casha, trenutno je dividenda še varna ne pa obvezna. Marca 2027 bodo vse preffered konvertirane v common po faktorju od 0.7 do 0.9. Po eni strani bolj varna opcija, po drugi strani pa je zaradi faktorja dosti manjši upside.
Čakam, da pride nazaj na 0,36.
Jaguar Nickel Sulfide Project in Brazil is widely considered a Tier 1 nickel sulfide deposit.
ALB - litij
Albemarle holds a 49% stake in the Talison Lithium joint venture, which operates the world's largest hard-rock lithium mine, located in Greenbushes, WA
(Druga polovica je IGO.AX)
Mislim, da je to najcenejši rudnik in edina delata plus.
Danes imam plan dodati, moram pa še preračunati ALB ali ALB.PRA preffered imajo trenutno 10% dividend, ALB ima 1,5B casha, trenutno je dividenda še varna ne pa obvezna. Marca 2027 bodo vse preffered konvertirane v common po faktorju od 0.7 do 0.9. Po eni strani bolj varna opcija, po drugi strani pa je zaradi faktorja dosti manjši upside.

BlaY0 ::
Je kdo kupil Novo Nordisk po nedavnem dipu?
Ja malo sem dodal pri ~52EUR
Zaenkrat slabo kaze.
Saj sem zgoraj napisal, da je treba počakat še kak teden. No v bistvu zdaj vidim da dva... carine začnejo veljati sedmega. Če bo pa Kennedy še kaj "pametnega" tvitnil bo šlo pa še bolj dol.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()

prozac ::
Zadnja dva dneva pa nista najbolj fajna.
Dobri earnings rezultati in se kar ok kazalci s trga dela, bdp, samo vseeno se mi je portfelj skrčil za slabih 5%. Skoraj ni delnice ali industrije, kjer nisem imel izgube.
Glede na danasnji trend pricakujem, da do konca dneva zgubim se dodaten procent.
Dobri earnings rezultati in se kar ok kazalci s trga dela, bdp, samo vseeno se mi je portfelj skrčil za slabih 5%. Skoraj ni delnice ali industrije, kjer nisem imel izgube.
Glede na danasnji trend pricakujem, da do konca dneva zgubim se dodaten procent.

A je imel delavec44 insiderjske informacije da je prodal pred 2 dnevoma?
Quack !

Krka je padla 5,5% v zadnjem tednu. Več kot očitno gre za zanič delnice propadajoče firme. Polom.

3p ::

Okapi ::

pingme ::

Aja, pa res :) Google mi je serviral podatke za Poljsko borzo v PLN, se nisem zanesel. Nima veze, glavno, da pada.

Medtem ko imajo drugi trgi, npr. Ameriški, tudi dneve ko padajo, SBI raste konstantno in je dosti boljša naložba.
Krka je tudi spet začela odkupovati lastne delnice, tako da pričakujte nove rekorde.
Rekord Krke in NLB, ki v četrtek objavlja polletne rezultate
https://www.finance.si/vlagatelj-maks/r...
Krka je tudi spet začela odkupovati lastne delnice, tako da pričakujte nove rekorde.
Rekord Krke in NLB, ki v četrtek objavlja polletne rezultate
https://www.finance.si/vlagatelj-maks/r...
Quack !

musicfreak ::
Avgust pac, lani je bla tudi prvi teden avgusta korekcija.

gen Maister ::

Menda poznaš tisto opozorilo na čokoladi, da se vam zaradi prevelikega uživanja ahko skrči konfekcija!??

Res ste NEverjetni!!

NIČ bat!! Trump že ukrepa!!

https://www.dnevnik.si/novice/svet/trum...

Če je kdo v Palantirju se ravno dogaja earnings report. 48% rast prihodkov YoY, 1 milijardo prihodkov v Q2, commercial revenue raste na polno, EPS presegel pričakovanja...
https://investors.palantir.com/financia...
Noro, glede na to kaj prihaja v Q3.

aborko ::
Fino, par jurjev imam notri, ampak sem kupoval šele pri 94. Te delnice konkretnih podjetij imam bolj za gušt (manjsi % portelija, podobno tudi kripto). Rad si zamisljam da vem kaj delam in kupujem kar je podcenjeno, ampak realno je cist preveliko tveganje vlagat v eno firmo in tudi v povprecju s tem igrackanjem verjetno izgubljam napravm rasti sp500. Kot verjetno 90+% vlagateljev.

Smešen je ta ameriški borzni trg. V petek vsi v paniki zaradi tarif spet in prodajajo, včeraj pa čeprav se ni nič spremenilo vsi pozabijo in spet kupujejo, po možnosti isti ti ki so prodali dva dni nazaj.
Quack !

FireSnake ::
Meni je žal, da AMD delnic, po tem, ko je Trump nekaj zinil, nisem kupil več.
Cena takrat: 71USD
Zdaj pa ASML nalagam (te bom držal na dolgi rok zaradi dividend).
Cena takrat: 71USD
Zdaj pa ASML nalagam (te bom držal na dolgi rok zaradi dividend).
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()

Kaj je fora da ljudje sploh delajo in hodijo v službe, če je imaš borzo ki je free money? Mogoče zdaj ko bo AI nadomestil vse poklice bomo samo še vlagali, delali pa bodo roboti.
Quack !

Chalky ::
Če je kdo v Palantirju se ravno dogaja earnings report. 48% rast prihodkov YoY, 1 milijardo prihodkov v Q2, commercial revenue raste na polno, EPS presegel pričakovanja...
Oracle in Palantir sta naslednji podjetji ki bosta dosegli 1 Trilijon Market Capa. Big 7 bo postal big 10:
NVIDIA, Microsoft, Apple, Google, Amazon, META, Broadcom, Tesla, Oracle, Palantir, to bo top 10 kar se tiče tehnoloških podjetij. Od tujih je samo TSMC nad trilijonom.
Walmart, JP Morgan in Berkshire bodo po mojem še do konca leta nad 1 Trilijonov ampak to niso tehnološka podjetja.
Lepo bi bilo da se AMD nekoč pridruži zgornji skupini vendar je do takrat še precej daleč.
Bo pa zanimivo iskati naslednjo tehnološko podjetje ki bo preseglo 1 Trilijon Market Capa. Med top 100 zaenkrat ni nekega pravega naslednjika.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Chalky ()

styrian ::
musicfreak je izjavil:
Ti si pa res smešen. Kaj bo šele ko bo padlo za 30+%, kar se zgodi vsakih 10 let. Boš takrat samomor delal?
Investira se tako da sploh ne gledaš če je trg gor ali dol. Jaz sem si nastavil na IBKR da sam kupuje vsake 3 mesece.

Kaj je fora da ljudje sploh delajo in hodijo v službe, če je imaš borzo ki je free money? Mogoče zdaj ko bo AI nadomestil vse poklice bomo samo še vlagali, delali pa bodo roboti.
Pa misliš, da AI ne bo znal bolje trgovati od tebe?
Mogoče res, torej bomo imeli samo zastonj denar?
Quack !

Tisti, ki ste že dalj časa v tem...
Trenutni borzni trg (ZDA), če pogledaš recimo CAPE ali "buffetov" indikator, zgolj do povprečnega vrednotenja potrebuje 40% korekcijo.
Kakšen je vaš načrt glede tega?
1) "Sploh ne bo padlo več."
2) Zaradi AIja ne bo padlo vsaj 50 let. Živeli bomo od svojih delnic nVidie (in kompanije).
3) Počakam, da pade, počakam da zraste nazaj.
4) Upam, da bom zadel pravi trenutek za izstop, in potem nakup, točno ko bo dno.
5) Upam, da bom zadel pravi trenutek za izstop, in potem kripto.
6) Upam, da bom zadel pravi trenutek za izstop in nakup "kratkih pozicij".
7) Upam, da bom zadel pravi trenutek za izstop, in potem penzija.
---
Da ne bom samo vpraševal. Moj je ~#3. Za kaj drugega ne verjamem, da imam dovolj sreče + pameti.
Trenutni borzni trg (ZDA), če pogledaš recimo CAPE ali "buffetov" indikator, zgolj do povprečnega vrednotenja potrebuje 40% korekcijo.
Kakšen je vaš načrt glede tega?
1) "Sploh ne bo padlo več."
2) Zaradi AIja ne bo padlo vsaj 50 let. Živeli bomo od svojih delnic nVidie (in kompanije).
4) Upam, da bom zadel pravi trenutek za izstop, in potem nakup, točno ko bo dno.
5) Upam, da bom zadel pravi trenutek za izstop, in potem kripto.
6) Upam, da bom zadel pravi trenutek za izstop in nakup "kratkih pozicij".
7) Upam, da bom zadel pravi trenutek za izstop, in potem penzija.
---
Da ne bom samo vpraševal. Moj je ~#3. Za kaj drugega ne verjamem, da imam dovolj sreče + pameti.

nurmaln ::
Z dodatkom, da če pade konkretno, porinem še nekaj dodatno not poleg nadaljevanja rednih mesečnih nakupov. Do penzije še cca 15-20 let.
Z dodatkom, da če pade konkretno, porinem še nekaj dodatno not poleg nadaljevanja rednih mesečnih nakupov. Do penzije še cca 15-20 let.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

red_baron ::
Zdravo,
Glede Evropskega oboroževanja je torej logičen nakup DFNS ali DFND ETF.
Ima kdo?
Glede Evropskega oboroževanja je torej logičen nakup DFNS ali DFND ETF.
Ima kdo?

Machete ::
Jaz imam DFEN stock, +42% atm.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Malidelničar ::
3p - trojka definitivno.
Pričakujem večjo korekcijo kot pa 40%.
Je pa res, da ne vlagam v tako visoko vrednotene delnice. Plus diverzificiram stran od U.S. marketa.
Cilj na grobo (kjer sem do neke mere fleksibilen) je žonglirati z deleži a) max 30% U.S. b) max. 30% LJSE c) max 30% EU (oz. celotna Evropa) d) ostalo Azija
Zanimivo, da kar poslušam Money-How ali kar sem včasih bral Moje Finance so vsi finančni strokovnjaki bojda zaradi rizika priporočali max 10% na LJSE.
Pričakujem večjo korekcijo kot pa 40%.
Je pa res, da ne vlagam v tako visoko vrednotene delnice. Plus diverzificiram stran od U.S. marketa.
Cilj na grobo (kjer sem do neke mere fleksibilen) je žonglirati z deleži a) max 30% U.S. b) max. 30% LJSE c) max 30% EU (oz. celotna Evropa) d) ostalo Azija
Zanimivo, da kar poslušam Money-How ali kar sem včasih bral Moje Finance so vsi finančni strokovnjaki bojda zaradi rizika priporočali max 10% na LJSE.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Problem te številke 3 je, da noben v resnici ne ve kdaj bo korekcija, če sploh bo, in kakšna bo. Zgodovina kaže, da taki, ki čakate na korekcijo na dolgi rok izgubljate.

Malidelničar je izjavil:
Dobro so se všteli, letos že 40% gor.
Quack !

pingme ::
Malidelničar je izjavil:
SBITOP TR je dejansko že 51% YTD.

Problem te številke 3 je, da noben v resnici ne ve kdaj bo korekcija, če sploh bo, in kakšna bo.
No, do zdaj je še vedno prišla. Trg je pač cikličen. Razen če smo v "this time it's different (tm)" času.
Kar se časa tiče, pa je seveda problem. Kdor danes proda in gre v denar/obveznice/zlato, bo seveda izgubil, v primerjavi s tistim, ki vlaga v mehurček. Dokler mehurček ne poči.
Zgodovina kaže, da taki, ki čakate na korekcijo na dolgi rok izgubljate.
Tu je še druga reč. Kaj pomeni "čakati na korekcijo". Najbrž bi moral na seznam strategij dodati še 8) "sem že prodal in z € čakam na korekcijo".
Čakati na korekcijo / pok, lahko pomeni tudi enostavno to, da nimaš večine prostega premoženja v delnicah s P/E preko 50? Recimo. Da si kupil kako reč, ki prinaša dobre dividende. Da imaš kapital porazdeljen med večimi trgi?
Če imaš kak vir, ki pravi "zgodovina kaže da...", me pa zanima.

7 zame. Mogoče 8, če so jo zgoraj že dodali. Če smatramo MM, obveznice, depozite za EUR.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

nurmaln ::
Problem te številke 3 je, da noben v resnici ne ve kdaj bo korekcija, če sploh bo, in kakšna bo. Zgodovina kaže, da taki, ki čakate na korekcijo na dolgi rok izgubljate.
Ravno to je poanta št. 3. Nihče ne ve, zato pustiš not ne glede na to kaj se dogaja.
Razen če je tvoj komentar naletel na mojega prejšnjega, ko sem rekel, da če ornk pade, da še nekaj zarinem not. To, vsaj v mojem primeru ne pomeni, da se mi keš valja pod povštrom. Pomeni, da bom nekaj prodal, pri meni konkretno če S&P konkretno pade, še posebej če se približa S&P vs. Gold ratio blizu 3, potem bom porinil iz AU v S&P.
No, pa še za tiste 'nove' vlagatelje... vsekakor se tudi jaz strinjam, najslabša stvar je da nisi v marketu. Tudi jaz sem imel kar nekaj let to težavo, zdaj ko gledam nazaj je bila to mogoče moja navečja finančna napaka, ker sem (sicer že kar dolgo nazaj) čakal in čakal na kakšno korekcijo in v tem času ogromno zamudil. Time in the market beats timing the market.
"I will be quoted in someone's signature,
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nurmaln ()

HIMS, NVO
Danes se je HIMS najprej potopil na naslovih:
"Difficult Quarter": HIMS Plunges On Weak GLP-1 Sales
Jutri je report od NVO, če ne bo V recovery gremo naprej proti $30.
Danes se je HIMS najprej potopil na naslovih:
"Difficult Quarter": HIMS Plunges On Weak GLP-1 Sales
Jutri je report od NVO, če ne bo V recovery gremo naprej proti $30.

Malidelničar je izjavil:
SBITOP TR je dejansko že 51% YTD.
No ja, še tolk bolj. Saj sem predvidel da gre do 60% do konca leta, očitno bo še višje.
Quack !