Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi

delavec44 ::

rini ::
Zanimiv današnji članek na Siol-u z naslovom 'ZDA nimajo več denarja in so na robu bankrota'. Tudi če se Trump igra z višanjem in zniževanjem carin, mu lahko kmalu zmanjka manevrskega prostora, saj bodo carine, četudi le 10-odstotne, breme na koncu nosili tudi ameriški potrošniki.

Caracas ::
Lol, siol je propagandna mašina slo levice. Glede primanjklaja in zadolženosti so kao na robu bankrota vsako leto že 15 let

Bomo videli kako daleč v poden so pripravljeni iti povprečni (preobilni) Američani. Komunistična Kitajska je svoj narod že navadila preživeti s pestjo riža.

Nikamor v poden ni treba iti Američanom. So ena izmed najbolj samozadostnih držav na svetu. Pa imajo izjemno pogajalsko pozicijo. Navkljub butlu Trumpu jim ne bo hudo. Tile članki so zgolj mokre sanje slovenskih levičarjev.

LeQuack ::
Bomo videli kako daleč v poden so pripravljeni iti povprečni (preobilni) Američani. Komunistična Kitajska je svoj narod že navadila preživeti s pestjo riža.
Lahko jim dajo Ozempic v vodo in potem ne bodo več lačni, na ta način bi prebrodili vsakršno krizo.
Quack !

Te zlate besede si pa velja zabeležiti.
Mal preberi telele intervjuje tega nemškega ekonomista. To govori že 15 let.
Kaksna percepcija , siol je bil vedno bolj desni, zdaj pa berem da je levi..
Ha ;))). Od prevzema vlade Goloba je povsem vladni. Edini, z ekonomsko desne je še nekaj časa pisal 1 krat mesečno kolumne je bil Šušteršič, ki so ga pa tudi že skinili. Nika ima sedaj tam redno kolumne.
Si ostal 2 leti za cajtom...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Caracas ()

mtosev ::
Nvidia 77.39% gor
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: delavec44 ()

111111111111 ::
Lahko jim dajo Ozempic v vodo in potem ne bodo več lačni, na ta način bi prebrodili vsakršno krizo.
Ne funkcionira tako.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

pingme ::
Lol, siol je propagandna mašina slo levice. Glede primanjklaja in zadolženosti so kao na robu bankrota vsako leto že 15 let
Ni problem zadolženost, dokler je obrestna mere nizka in lahko dolg z lahkoto odplačuješ (da ne napišem natisneš). Do težav pride, ko se obrestna mera poviša, pomembno je le kakšne obresti plačuješ, glavnico pa poplačaš z novimi izdajami, vmes pa itak upaš na povišanje bdp in s tem realno znižuješ procent zadolženosti.
In če se obrestna mera podvoji, lahko dejansko vzameš pol manjše posojilo (oz. izdaš obveznice) za iste obresti. Trumpa niso skrbeli padci delnic, carine je zamrznil zaradi dogajanja na trgu obveznic (ker dogajanje na sekundarnem trgu seveda še kako vpliva na primarno izdajo).
Ja, USA ima zelo močne vzvode, ampak žal jih imajo tudi Kitajci, ker so velik kupec njihovega dolga (ki ga kupujejo iz trgovinskega presežka). In tudi ni toliko nepomembno kdo lažje prenese morebitno recesijo - ljudje na Kitajskem se ne bodo (oz. se ne smejo) toliko pritoževali kot Američani ;-)
Da je pa SiOL postal izrazito levi medij je pa jasno. Sedanja uprava Telekoma je prodajo (ker bi verjetno zmagali Madžari) razveljavila, zamenjali so urednike in se prilagodili sedanji vladi. Ampak zgodba se bo ponovila tudi z novo vlado. Najlažji način za zmanjšanje korupcije bi bila prodaja vseh državnih deležev ali pa vsaj zmanjšanje na 25%+1 delnica. Zelo pomemben podatek v tujini je število let, ko ima trenutni upravni odbor mandat. To nakazuje na zaupanje, ker če dela podjetje slabo, je krivec vedno za to uprava in jo zamenajo. V Sloveniji se uprave družb, ker ima država prevladujoči delež, ne glede na rezultate, menja z vsako vlado. Predčasni odpoklic je zgolj v primeru, da ne izvedejo določenih “ukazov”.

Če prebereš moje predhodne poste v tej temi, boš videl, da se v vsem strinjam s tabo. Sem pisal enako. Moj post se je nanašal na tendeciozno pretiravanje da so USA pred bankrotom. Ne, niso. Se jim pa lahko začnejo domine podirati če $ izgubi status svetovne rezervne valute. So v precepu, za gospodarstvo jim je švoh $ kul, za dolg in status $ pa ne.
Aja, pa za siol seveda samo +1
Aja, pa za siol seveda samo +1
Zgodovina sprememb…

€ nikoli ni bil, $ je od zdavnaj, pa za naprej zaenkrat ne kaže da bi bilo drugače. Seveda pa se z nekom na krmilu usa na katerega ne moreš računati da bo deloval racionalno, to lahko spremeni. Kandidat za zamenjavo je tudi €, kljub ogromnim težavam eu.

Saj nisem hotel implicirati, da je kdaj € bil. Mislil sem, da so pisali, da je € tudi v težavah in da je dvomljivo, da bo to alternativa. Oziroma bilo katera druga valuta.

V zadnjih letih se je trgovanje v $ proti trgovanju v ostalih valutah le povečevalo. Ni pa rečeno da se to ne bi moglo spremeniti. DXY pada v zadnjih mesecih zaradi tega ker ga veliki odmetujejo. € je pridobil v 3 mesecih cca 10%.

Je sedaj torej dober čas za nakup $? Že obrestna mera na "depozite" je mnogo boljša, če pa kaj zaslužiš z valutnimi razlikami, ko se začne spet krepiti, pa tudi ni obdavčeno.
Seveda gre pa po drugi strani lahko še bolj dol.
Seveda gre pa po drugi strani lahko še bolj dol.

Sam še ne bi šel v $. No, sem bil, pa sem zaprl. Sem pa seveda še zelo na prepihu za $, ker imam v usa delnicah. Pri Trumpu pa nikoli ne veš, če se potegne nazaj glede carin, lahko še ornk dollar rally dobimo.
Če se tole nadaljuje:
https://x.com/ces921/status/19168636634...
Stagflacija, bo dollar še padal.
Če se tole nadaljuje:
https://x.com/ces921/status/19168636634...
Stagflacija, bo dollar še padal.
Zgodovina sprememb…

Za stagflacijo so kriva podjetja sama, ki povzročajo inflacijo z višanjem cen, s tem pa si nižajo prodajo. To je stragija "dok prođe, prođe", potem pa v bailout.
Quack !

endelin ::
Kaksna percepcija , siol je bil vedno bolj desni, zdaj pa berem da je levi..
Odvisno kdo je na oblasti tako ie na siolu
Samo kolumniste pogledaš kam pes taco moli. Recimo kolač je kolumnistka trenutno. Kolačeve kolumne itak noben ne bere. Pa Kek in podobne smešnice.

Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()

Hec ::
Glavni odgovor na OPovo vprasanje je: nihce, sicer ne bi bili tukaj.
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.
Ljudje, ki najbolj mahajo z zastavami, si je ne zasluzijo imeti.
Ljudje, ki najbolj mahajo z zastavami, si je ne zasluzijo imeti.

Novica o tem, da Kitajska preneha sprejemati nova letala ameriškega proizvajalca Boeing, predstavlja pomemben udarec tako za podjetje kot tudi za ameriško gospodarstvo. Boeing velja za enega ključnih simbolov ameriške industrije in izvoza, podobno kot Krka v slovenskem kontekstu - kot strateško podjetje, ki presega svojo osnovno poslovno vlogo.
Če je v prvem mandatu Donalda Trumpa prodaja letal Kitajski predstavljala eno izmed pomembnih pogajalskih kart v trgovinski vojni (saj morali skleniti pogodbo za več 100 letal), zdaj situacija kaže na bistveno bolj zaostrene gospodarske in geopolitične odnose. Kitajska s tem korakom ne sporoča zgolj nezaupanja do varnosti ali kakovosti Boeinga, ampak predvsem utrjuje svojo lastno letalsko industrijo (npr. COMAC) in zmanjšuje odvisnost od ameriške tehnologije.
Opozorilo, da bi z Boeingom padla tudi ameriška borza ni pretirano - Boeing je del indeksa Dow Jones, ima ogromno dobaviteljev in zaposluje na tisoče ljudi, zato njegovi poslovni rezultati močno vplivajo na širše zaupanje vlagateljev.
Če je v prvem mandatu Donalda Trumpa prodaja letal Kitajski predstavljala eno izmed pomembnih pogajalskih kart v trgovinski vojni (saj morali skleniti pogodbo za več 100 letal), zdaj situacija kaže na bistveno bolj zaostrene gospodarske in geopolitične odnose. Kitajska s tem korakom ne sporoča zgolj nezaupanja do varnosti ali kakovosti Boeinga, ampak predvsem utrjuje svojo lastno letalsko industrijo (npr. COMAC) in zmanjšuje odvisnost od ameriške tehnologije.
Opozorilo, da bi z Boeingom padla tudi ameriška borza ni pretirano - Boeing je del indeksa Dow Jones, ima ogromno dobaviteljev in zaposluje na tisoče ljudi, zato njegovi poslovni rezultati močno vplivajo na širše zaupanje vlagateljev.

tilinho20 ::
Po drugi strani pa je ravno danes Bloomberg porocal, da bo Indija narocila vecje stevilo Boeingov (kol del pogajalske taktike za tarife), enako pa razmislja Vietnam. Tako da bi se (domnevam) offsetalo tole s Kitajsko...

Since the stock market bottomed on April 8, the S&P 500 (^GSPC) has risen 11.5%, the Nasdaq Composite (^IXIC) has gained about 14.4%
Quack !

gen Maister ::
Novica o tem, da Kitajska preneha sprejemati nova letala ameriškega proizvajalca Boeing, predstavlja pomemben udarec tako za podjetje kot tudi za ameriško gospodarstvo. Boeing velja za enega ključnih simbolov ameriške industrije in izvoza, podobno kot Krka v slovenskem kontekstu - kot strateško podjetje, ki presega svojo osnovno poslovno vlogo.
Jah, saj predvidevajo tudi drugi padce ameriških indeksev!

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/borz...
Morda ne gre niti za padce!?? Samo, malo se lahko skrčijo!?

Toliko, samo za tiste, ki so na prepečencu in vodi čakajoči okrevanja.

gen Maister ::
Zanimiv današnji članek na Siol-u z naslovom 'ZDA nimajo več denarja in so na robu bankrota'. Tudi če se Trump igra z višanjem in zniževanjem carin, mu lahko kmalu zmanjka manevrskega prostora, saj bodo carine, četudi le 10-odstotne, breme na koncu nosili tudi ameriški potrošniki.
No, si pa dobil lekcijo o levo in desnisučnem sitemu pristojnih forumskih Butalcev, čistunov in klicateljev moderatorja ob vsaki neumnosti in nepravilnosti, ki jo izusti kakšen drugi!

Menda sta ona bolj papeška od papeža, polna Butalskega znanja, Butalskih vrlin in kakopak izkusenj!??

Če se vrnemo na tvoje vprašanje, temo in sporočilo oz dilemo, ki sta jo izpostavila citirana v članku.
Danes tiskanje denarja ni več tako preprosto. Vsaj v takih količinah ne in ne tako enostransko! Pa tudi če gre za $ ali svetovno (rezervno) valuto, če hočeš!
Ta dolg (tiskanje, emisijo ameriških državnih obveznic) mora nekdo KUPITI!!

Ti pa to pove še marsikaj drugega! Npr to, da tale 90 dnevni odlog je samo neki (lepotni) obliž na neko zelo grdo zadevo!

In ta'zadevica' se ne tako lepo in tako hitro uredila, kot si marsikdo danes predstavlja.

Menda bo osta ista in nespremenjena samo Butalska pamet in pametovanje o levih, desnih in ponovno levih in desnih!?

musicfreak je izjavil:
spet vse rdece... potem pa mej lepe in brezskrbne prvomajske praznike :(
Ne vem kje ti vidiš rdeče, S&P že 7. dan zapored končuje v zelenem. Danes sta imela Microsfot in Meta dobre earninge, tako da pričakujte jutri vsaj 3% na Nasdaq, že zdajle je 1,5% višje, do petka pa bo že 9. zaporedni zelen dan. Žal je priložnost za dip buying zdaj zamujena, je treba spet počakat kako leto da bo mogoče kak dip, lahko pa da ga ne bo.
Quack !

Malidelničar ::
Verjetno bo druga polovica leta kar pestra.
Čakam na pullback-e, da malo DCA-jam v pozicije
Čakam na pullback-e, da malo DCA-jam v pozicije

Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

MadMen ::
musicfreak je izjavil:
spet vse rdece... potem pa mej lepe in brezskrbne prvomajske praznike :(
Pozabi na delnice za 15 let, ne pa da vsak dan spremljaš kam bo šlo.
Sam ne LeQuacka poslušat glede gibanj cene, ker bo kmalu doživel rug pull.

Sam ne LeQuacka poslušat glede gibanj cene, ker bo kmalu doživel rug pull.![]()
Že nekaj let ni bilo rug pulla (od kovida), tako da dvomim da sploh kdaj pride. Očitno tudi te carine zdaj več ne vplivajo na trg.
Quack !

Ne vem kje ti vidiš rdeče, S&P že 7. dan zapored končuje v zelenem. Danes sta imela Microsfot in Meta dobre earninge, tako da pričakujte jutri vsaj 3% na Nasdaq, že zdajle je 1,5% višje, do petka pa bo že 9. zaporedni zelen dan. Žal je priložnost za dip buying zdaj zamujena, je treba spet počakat kako leto da bo mogoče kak dip, lahko pa da ga ne bo.
Sem vam rekel da bo danes velik green day. Nasdaq 2% bez problema. In po statistiki gremo samo še gor.
"Market Momentum Builds: Historical Signals Point to Lasting Rally, Not a Bear Bounce.
The S&P 500 is about to be up 8 days in a row and >6% during the win streak. 3 of the past 4 times that happened it was >20% a year later. Better than avg returns across the board going out a year. More clues the lows are indeed in and this isn't a bear market rally."
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()

musicfreak ::
danes je koncno en dober dan ja...uzitek je vsake pol ure gledat kako imas vedno manj minusa

Kako misliš danes, če že 10 dni zapored raste? Sicer pa sem itak že prej rekel, da bo zelen petek, in da bo tudi zeleno še naprej dokler na pridemo do ATH, to je zdaj skoraj 90%. Trg je bolj predvidljiv kot Marvel filmi, ko je v bull mode-u gre pač gor, ni neke filozofije.
Quack !
Zgodovina sprememb…

Dow jumps 500 points on solid jobs report, S&P 500 heads for longest winning streak in 20 years
https://www.cnbc.com/2025/05/01/stock-m...
PS: Tudi Nemški DAX je spet na ATH, kolikor je šel dol zaradi tarif je šel tudi nazaj.
https://www.cnbc.com/2025/05/01/stock-m...
PS: Tudi Nemški DAX je spet na ATH, kolikor je šel dol zaradi tarif je šel tudi nazaj.
Quack !
Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::
Pričakujete nadaljevanje rasti ali bomo telebnili?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Pričakujem padce trgov po juliju. Po mojem bodo večji kot marca letos.
Je kar nekaj težav glede carin in ZDA lahko zapadejo v recesijo.
Če gre še inflacija gor potem ....
Je kar nekaj težav glede carin in ZDA lahko zapadejo v recesijo.
Če gre še inflacija gor potem ....

gruntfürmich ::
jst sem po spletu usode samo še v zlatu/srebru in kriptu...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,

prozac ::
Samo v vednost (ne vem koliko je to lahko realen scenarij)
Berem, da vedno več senatorjev predlaga / zahteva, da se china podjetjem ukine kotacija na USA borzah (delisting). To bi pomenilo ukinitev vseh ADR delnic....
Upam, da ne pride do tega. Zelo resno razmišljam, da prodam vse ADR delnice. Nekaj dobička je, samo sem pa od marčevskega vrha oddaljen kakih 20% :(
Berem, da vedno več senatorjev predlaga / zahteva, da se china podjetjem ukine kotacija na USA borzah (delisting). To bi pomenilo ukinitev vseh ADR delnic....
Upam, da ne pride do tega. Zelo resno razmišljam, da prodam vse ADR delnice. Nekaj dobička je, samo sem pa od marčevskega vrha oddaljen kakih 20% :(

Spura ::

prozac: kaj pa to pomeni za non-china ADR-je na ameriških borzah? bi to lahko sprožilo val?

prozac ::
npr: https://www.reuters.com/markets/us/us-l...
@Malidelničar: ne vem kako točno gre to. Se prvič srečujem s to tematiko. Baje se je to zgodilo že nekajkrat v preteklosti (vsaj 2x, mislim da nazadnje 2015 in je sprožilo nadaljne reakcije)
@Malidelničar: ne vem kako točno gre to. Se prvič srečujem s to tematiko. Baje se je to zgodilo že nekajkrat v preteklosti (vsaj 2x, mislim da nazadnje 2015 in je sprožilo nadaljne reakcije)

GregiB ::
npr: https://www.reuters.com/markets/us/us-l...
Trgovanje se lahko preseli na OTC (over the counter) a dvomim, da bi ameriški delisting to dovoljeval. Predvidevam, da bi izdajatelj ADR-jev le te preprosto pretvoril v delnice, jih bodisi prenesel na lastnikov račun na primarni borzi delnice (Alibaba = Hong Kong) ali pač likvidiral in lastniku izplačal kupnino...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

musicfreak ::
je trenutno odpret trgovalni racun in dat 50k v Rheinmetall way to go? Vprasam ne za prijatla ampak zase, ker nimam pojma, sem dobil pa hintPo mojem mnenju prepozno. Napihnjen je kot balon. Seveda ga lahko nahajpajo še za xx %, ampak po mojem je več verjetnosti za korekcijo kot pa obratno. Lej kako je bilo z Nvidio, decembra vsi metali notri pri 150, ker to bo šlo gor v nedogled. Nato je uletel na hitro Deepseek in sedaj je delnica 112.
tole se je slabo postaralo... od takrat v 2 mesecih je delnica iz 950 danes ze na 1660, spet zapravljena priloznost za lep denar :( pa se se niti dogovorjeno oborozevanje evropa prav zacelo ni
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: musicfreak ()

energetik ::
musicfreak je izjavil:
8.3. je bila delnica nekje 1200 in ne 950... In sem omenil, da ga lahko še dodatno napihnejo. Sedaj je napihnjen le še bolj.je trenutno odpret trgovalni racun in dat 50k v Rheinmetall way to go? Vprasam ne za prijatla ampak zase, ker nimam pojma, sem dobil pa hintPo mojem mnenju prepozno. Napihnjen je kot balon. Seveda ga lahko nahajpajo še za xx %, ampak po mojem je več verjetnosti za korekcijo kot pa obratno. Lej kako je bilo z Nvidio, decembra vsi metali notri pri 150, ker to bo šlo gor v nedogled. Nato je uletel na hitro Deepseek in sedaj je delnica 112.
tole se je slabo postaralo... od takrat v 2 mesecih je delnica iz 950 danes ze na 1660, spet zapravljena priloznost za lep denar :( pa se se niti dogovorjeno oborozevanje evropa prav zacelo ni
Sicer pa če bi bil vedež z kristalno kuglo, bi bil zdaj že davno nekje na svoji jahti v penziji.
vires in numeris