» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
210 / 212
»»

Spura ::

aborko je izjavil:

Glede na trenutne cene nafte... bi bilo pametno kak eur vreci v oil&gas, oz brent crude oil etf? Mogoce celo z laverage x3?

Cakam da pade nafta na 50, potem pa se toliko, da padejo dejanski stocki.

CallMeAl je izjavil:

Sicer je tema o delnicah, ampak me vseeno zanima kaj mislite o obveznicah pri teh obrestnih merah. EU državne obveznice so se v zadnjem času precej pocenile, za 8 let se dobi tudi do skoraj 6% letnih obresti (Romunija). Za igro na ceno pa je tudi nekaj dolgih (30 let in več) obveznic, med njimi tudi slovenska 2081. Čez lužo pa ameriške obveznice, ki imajo solidno obrestno mero, pa še dolar se je kar pocenil v zadnjem času.
Najbolj klasična teorija zagovarja uravnoteženost med delnicami in obveznicami. Je v tem trenutku iz tipičnih 60-40 v korist delnic smiselno malo nadutežiti obveznice?

Zna bit boljsi donos kot S&P naslednjih 10 let. Ne bi bilo prvic.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Spura ()

redtech ::

@CallMeAi
Mislim, da bodo portfelj 60/40, ki je deloval zadnjih 40 let, trpel dvojni negativni učinek ob višanju OM.

@Aborko 3x ne, ker to lahko traja. Jaz sem začetne pozicije odprl, sedaj bom čakal na december (tax-loss), če bo trend obstal do takrat, ker je cilj nižja obrestna mera, gre z njo dol tudi nafta.

WDS.AX je že blizu C19 low - I like :)

delavec44 ::

Kar se tiče sp500 bo šlo še dol ali je že čas da se kaj dokupi? Sem gledal par analiz pa težko ločim fud od realnega stanja. Dna mi pa še nikoli ni uspelo zadeti.

Sparkxl ::

Če se ti ne mudi, počakaj do popoldneva da pridem domov, pogledam v mojo kristalno kuglo in ti javim, ok? Ker kavna usedlina mi trenutno ne daje jasnih odgovorov

Sparkxl je izjavil:

Če se ti ne mudi, počakaj do popoldneva da pridem domov, pogledam v mojo kristalno kuglo in ti javim, ok? Ker kavna usedlina mi trenutno ne daje jasnih odgovorov

Kul. Dej poglej pol pa javi. Thx.

energetik ::

delavec44 je izjavil:

Kar se tiče sp500 bo šlo še dol ali je že čas da se kaj dokupi? Sem gledal par analiz pa težko ločim fud od realnega stanja. Dna mi pa še nikoli ni uspelo zadeti.
When in doubt -> DCA
vires in numeris

CallMeAl ::

redtech je izjavil:

@CallMeAi
Mislim, da bodo portfelj 60/40, ki je deloval zadnjih 40 let, trpel dvojni negativni učinek ob višanju OM.

Jedro te debate je ravno ugibanje poti obrestnih mer. Oboroževanje in carine povzročajo višanje OM, tehnologija (AI itd) in padanje stopnje rasti svetovnega prebivalstva povzročajo nižanje. Vprašanje je, če so OM dovolj visoke, da se splača nabirati dolgoročne obveznice in računati na to, da bodo OM padle preden se pojavi kakšna hiperinflacija - takrat se bo dalo te obveznice z lepim plusom prodati.

denabiker ::

aborko je izjavil:

Glede na trenutne cene nafte... bi bilo pametno kak eur vreci v oil&gas, oz brent crude oil etf? Mogoce celo z laverage x3?

Res kako cena pada, v dveh letih smo padli na pol cene.

aborko ::

Je pa tudi res da 2020 je Brent sodček bil 24$, tako da je še rezerve da pade.

LeQuack ::

energetik je izjavil:

When in doubt -> DCA

When in doubt -> SBITOP. Medtem ko S&P500 sploh še ni pozitiven to leto, je SBI že 20+ procentov in šele začenjamo leto. Saj vidiš pri nas firme vsako leto povečajo dobičke za 50-100%, tega ne boš videl čez lužo.
Quack !

LeQuack je izjavil:

energetik je izjavil:

When in doubt -> DCA

When in doubt -> SBITOP. Medtem ko S&P500 sploh še ni pozitiven to leto, je SBI že 20+ procentov in šele začenjamo leto. Saj vidiš pri nas firme vsako leto povečajo dobičke za 50-100%, tega ne boš videl čez lužo.

SP500 je -5% to leto. Kaj pozitiven.

redtech je izjavil:

Raje kupim CNOOC?

N4m31355 ::

Kaj menite da bi se moralo zgoditi, da bi nasdaq/S&P500 skladi spet začeli rasti? vaše napovedi/ugibanja za kdaj?

Pomoje še kake 3 tedne do 1 mesec ne, potem ko se pa pristriže peruti Trumpu, pa ja.

Rabijo tako stabilnost v državi, kot jo imamo mi. Pod Golobom je tako gospodarstvo, da nam ga vsi zavidajo (po njegovih besedah).
Quack !

N4m31355 je izjavil:

Kaj menite da bi se moralo zgoditi, da bi nasdaq/S&P500 skladi spet začeli rasti? vaše napovedi/ugibanja za kdaj?

Pomoje še kake 3 tedne do 1 mesec ne, potem ko se pa pristriže peruti Trumpu, pa ja.

Jaz čakam gor kolega, da mi pogleda kristalno kuglo. Zdaj enkrat bi moral pri ti domov.

Kar gledam po YT je upor zelo slab in so vsi bolj medvedovi. Dol še ene 5%?

Jaz sem kar precej zafrknil z nakupom na 27.02.2025, ker sem mislil, da je to dno :D Sedaj bom po moje pač držal pol leta dokler ne pridem nazaj na 0.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

N4m31355 je izjavil:

Bullish je https://www.aaii.com/sentimentsurvey ponavadi po tem ko je 60% folka bearish (nazadnje je tako bilo oktobra 2022) sledi rally. Je pa situacija bistveno drugacna tko, da jst ne bi tega zdej za suho zlato jemal. Dejstvo je da je S&P weighted index, tko da za vecji crash bi rabilo it dol prvih 10 holdingov 20% ali vet. Vecina teh firm ima kljub vsemu dvomestno procentno rast, plus ce gledas forward P/E niso spet tolk visoko. Tko da mozno da se ne bo crasha zdej.

ripmork ::

energetik je izjavil:

When in doubt -> DCA
+1

S&P500 je že blizu vrednosti, kjer je bil pred razglasitvijo zmagovalca predsedniških volitev lani.
Kupujem pogosteje in po manjših kosih, ko opazim dovoljšen padec (SXR8 in VWCE). Gre sicer tako proporcionalno več za commision fee-je, a celokupno še vedno profitiram. Se pa zadržujem, ker bohve, koliko časa bo še tale situacija trajala. Negotovost glede tarif se zna vleči. Trump je sedaj dal začasno(?) pavzo na tarife za Mehiko in Kanado, tako da zna tudi nazaj gor skočit... če bi imel kristalno kroglo, bi definitivno pomagalo :D

Kar se delnic tiče; izkoristil dip za dokup AMZN, NVDA, GOOG, MSFT. Tudi MSTR, ki je vezan na ceno Bitcoina, do sedaj se mi je od vseh ta izbira daleč najbolje povrnila.
Zanimive opcije, ki si jih ogledujem, so sicer še CYBR, META, V(ISA)...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ripmork ()

musicfreak ::

N4m31355 je izjavil:

pomoje premirje v ukrajini bi bil prvi korak

ripmork je izjavil:

Kupujem pogosteje in po manjših kosih, ko opazim dovoljšen padec (SXR8 in VWCE). Gre sicer tako proporcionalno več za commision fee-je, a celokupno še vedno profitiram. Se pa zadržujem, ker bohve, koliko časa bo še tale situacija trajala. Negotovost glede tarif se zna vleči. Trump je sedaj dal začasno(?) pavzo na tarife za Mehiko in Kanado, tako da zna tudi nazaj gor skočit... če bi imel kristalno kroglo, bi definitivno pomagalo :D

Kar se delnic tiče; izkoristil dip za dokup AMZN, NVDA, GOOG, MSFT. Tudi MSTR, ki je vezan na ceno Bitcoina, do sedaj se mi je od vseh ta izbira daleč najbolje povrnila.
Zanimive opcije, ki si jih ogledujem, so sicer še CYBR, META, V(ISA)...
Sej praktično vse te imaš že v tvojem SXR8, zakaj potem še posebej kupuješ?
vires in numeris

Buggy ::

je trenutno odpret trgovalni racun in dat 50k v Rheinmetall way to go? Vprasam ne za prijatla ampak zase, ker nimam pojma, sem dobil pa hint

111111111111 ::

Kak mesec si zamudil. Ampak tudi meni je dal kolega hint, da bo šlo še gor. :D
https://www.google.com/finance/quote/RH...

Ugibamo. :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Jaz trgovalnega se nimam, pizduni od Vzajemne so me najebal pa sem razmisljal ...why not, ce lahko usput dam iz depozita teh 50K na bolj perspektivno zadevo?

N26 is the fast way to go.

A ni bolje preko uveljenih brokerjev, ker bi sel se v kake druge delnice ...seveda EU? In kateri so pozegnani s strani starost ST-ja, ce seveda zelijo deliti dobronamerne nasvete? KAr se delnic tice sem opica, imam nekaj opcij v firmi to je pa vse kar vem.

Buggy je izjavil:

A ni bolje preko uveljenih brokerjev, ker bi sel se v kake druge delnice ...seveda EU? In kateri so pozegnani s strani starost ST-ja, ce seveda zelijo deliti dobronamerne nasvete? KAr se delnic tice sem opica, imam nekaj opcij v firmi to je pa vse kar vem.

IBKR
Trade Republic
Trading 212

V tem vrtnem redu. Čeprav sam imam TR.

Buggy je izjavil:

je trenutno odpret trgovalni racun in dat 50k v Rheinmetall way to go? Vprasam ne za prijatla ampak zase, ker nimam pojma, sem dobil pa hint
Po mojem mnenju prepozno. Napihnjen je kot balon. Seveda ga lahko nahajpajo še za xx %, ampak po mojem je več verjetnosti za korekcijo kot pa obratno. Lej kako je bilo z Nvidio, decembra vsi metali notri pri 150, ker to bo šlo gor v nedogled. Nato je uletel na hitro Deepseek in sedaj je delnica 112.

Sicer pa kaj pravite na FTSE India 30/18? Od božiča je doživel lepo korekcijo 15% in jaz vsake toliko nekaj vržem notri. Si obetam lepo rast, seveda dolgoročno. Upam da ne brcam v temo.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Caracas ::

Sicer imam tudi sam Indijo INR ampak je sedaj še ne priporočam. Je še vedno zelo visoko glede na povprečen PE. Se še mora malo očistiti.

Nvidio smo kupovali po 90. :) Mal še imamo fore. ČE bo padla pod 100 bo treba spet kupovat.

111111111111 je izjavil:

Nvidio smo kupovali po 90. :) Mal še imamo fore. ČE bo padla pod 100 bo treba spet kupovat.

A ne bi bilo bolj prodati po 150 in šele potem spet kupiti po 90.
Quack !

LeQuack je izjavil:

111111111111 je izjavil:

Za nazaj bi bilo marsikaj bolj pametno.

A ima kdo nastavljen limit sell, se pravi da ko dosežete neko želeno vredenost proda?
Quack !

LeQuack je izjavil:

A ima kdo nastavljen limit sell, se pravi da ko dosežete neko želeno vredenost proda?

Nismo še tako napredni. :)

LeQuack je izjavil:

Ma bi že raje Bitcoine kupil po 1$ in prodal po 100.000. :D

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: bi_đi ()

LeQuack je izjavil:

Le za MM etf, da proda malo pod 2% profita. Davčne optimizacije pa to.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

energetik je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Katere MM pa imaš v mislih?
Quack !

redtech ::

Spura je izjavil:

redtech je izjavil:

Raje kupim CNOOC?

Lani sem prodal, da sem vnovčil izgubo.

CNOOC imam v istem košu, kot so EC, WDS, PBR.
Primerjam jih potem s FNV in sta EC in WDS podcenjena v primerjavi s PBR ali CNOOC, fundamente ima verjetno najboljše PBR. Ne odpiram velikih pozicij, zato izbiram večji riziko.

Velkost teh pozicij imam nekje 2x BNE, BTE, YGR..

redtech je izjavil:

Spura je izjavil:

redtech je izjavil:

Raje kupim CNOOC?

Lani sem prodal, da sem vnovčil izgubo.

CNOOC imam v istem košu, kot so EC, WDS, PBR.
Primerjam jih potem s FNV in sta EC in WDS podcenjena v primerjavi s PBR ali CNOOC, fundamente ima verjetno najboljše PBR. Ne odpiram velikih pozicij, zato izbiram večji riziko.

Velkost teh pozicij imam nekje 2x BNE, BTE, YGR..

Caki zakaj sta EC in WDS podcenjena glede na PBR in CNOOC, a nista PBR in CNOOC lower cost producerja? Ce gledas p/e so pa tm tm.

barakus ::

Ali te ibkr obvesti, ko se sproži limit sell?

chrush ::

Sam racunam, da bom danes izstopil iz Slo delnic. Nekako me daje obcutek, da smo pred popravkom. Ce bom vsaj pol toliko zadel, kot pri BTC, potem je za nekaj let lenarjenja ze v denarnici.

GregiB ::

chrush je izjavil:

Sam racunam, da bom danes izstopil iz Slo delnic. Nekako me daje obcutek, da smo pred popravkom.

Čist tak iz firbca... glede na to, da je začel IBKR ponujati LJSE, ni za pričakovati višjo likvidnost borze? Da bo s tega vidika prišlo do korekcije? Ne vem... jest bom držal, pa da vidimo.... "Profiter" da za per...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

Če pogledamo malo širše... Evropa je v vseh pogledih v peesdi. Vsi eu indexi pa rastejo ko zmešani. Zakaj? Ker smo tako uspešni? Veš da ja.... Torej fundamenti ne štimajo. Pričakovati, da bo šlo tako naprej je rahlo utopično. Sicer nikoli ne moreš vedeti, ampak v takem scenariju bi jaz prodal polovico, ostalo pa prepustil trgu.

J.McLane ::

Mislim, da gre za to da smo Evropejci preveč spali, sedaj nas pa dregajo iz vseh strani in se zna zgoditi, da se bomo zbudili, vsaj tako si jaz predstavljam ta trenutni sentiment. Ampak tudi če je res, to zna trajat še leta, da bo kaj vidnega.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

GregiB ::

Sparkxl je izjavil:

Če pogledamo malo širše... Evropa je v vseh pogledih v peesdi. Vsi eu indexi pa rastejo ko zmešani. Zakaj? Ker smo tako uspešni? Veš da ja.... Torej fundamenti ne štimajo. Pričakovati, da bo šlo tako naprej je rahlo utopično. Sicer nikoli ne moreš vedeti, ampak v takem scenariju bi jaz prodal polovico, ostalo pa prepustil trgu.

Kaj pa vem... zaenkrat (vsaj meni) kaže na to, da bi zadeva znala jet celo še gor... Kot sem že namignil, pričakujem večjo likvidnost na LJSE, poleg tega pa se kaže trend selitve sredtsev evropejskih retail investitorjev iz ZDA v Evropske delnice... Marbit pa pobere LJSE kej od tega?!
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

Likvidnost nima točno nobene veze, ker naš indeks se giba v ritmu ostalih eu indexov in nič drugega. Ker smo peechkin dim.
Ta trend, ki ga opisuješ pa ima rok trajanja, kot vsi trendi, ki jih sproži wall street. Oni funkcionirajo na kvartalni bazi. Ko je dovolj, prodajo.

Retail praviš? Veš katere so bile daaaleč najbolj trejdane delnice decembra med retailom? Nvda in tesla. Ko retail uleti, je že davno prepozno. Se ne imenuje brez razloga dumb money

chrush ::

GregiB je izjavil:

Čist tak iz firbca... glede na to, da je začel IBKR ponujati LJSE, ni za pričakovati višjo likvidnost borze? Da bo s tega vidika prišlo do korekcije? Ne vem... jest bom držal, pa da vidimo.... "Profiter" da za per...

Tezko recem, kdaj bo padlo. Lahko pa povem, zakaj se bom odlocil za izstop. Kmalu nacrtujem nakup nepremicnine in zadovoljen sem s trenutnim dobickom. Nebi pa rad cakal do takrat, ko se bodo izplacevale dividende, ker takrat smo ze lahko -20%. V tem casu pa bo denar lezal na TRR in izgubljal vrednost.

Kiwix ::

Vse informacije glede slo delnic na IBKR

https://financna.neodvisnost.com/books/...

LeQuack je izjavil:

energetik je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Katere MM pa imaš v mislih?
Že velikokrat omenjeno, XEON, CSH2, 18M1, JEST, PRAB...
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

barakus je izjavil:

Ali te ibkr obvesti, ko se sproži limit sell?
Jasno, oziroma si lahko poljubno nastaviš vse, kako naj te obvešča.
vires in numeris

kow ::

O kitajski deflaciji se bolj malo govori? Ali sem spregledal novice?

energetik je izjavil:

Že velikokrat omenjeno, XEON, CSH2, 18M1, JEST, PRAB...

In kaj je razlike med vsemi temi? A so v EUR valuti ali kaki drugi?
Quack !

Sparkxl je izjavil:

Če pogledamo malo širše... Evropa je v vseh pogledih v peesdi. Vsi eu indexi pa rastejo ko zmešani. Zakaj? Ker smo tako uspešni?

Rotacija iz US. V Chino ne smejo, Indija je ze kupljena pa je draga za popizdit. V evropi ni rasti ampak so pa valuacije bile nizke. Smart money prodaja US pa kupuje Evropo konec 2024, ker je post-election rally balon na vrhu balona.
««
210 / 212
»»