» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
228 / 245
»»

tony1 ::

"Kot sem govoril in se pogovarjal z možakarjem, kolegom, ki je bil jurišnik leta 2008; kaj in kako se je dogajalo. Predvsem pri nas! Banke so dajale posijila glede na tvoj portfelj in to, če se ne motim, morda še več kot 80%!"

To lahko potrdim. Živel sem v Lj soseski dveh blokov, zgrajeni 2007, kjer so v ogromni, dvonadstropni garaži vgradili vsaj 100 dvigal za avtomobile. Ene dve sta bili uporabljeni, na tretjem (dvignjenem) je nekdo hranil kramo. Ostala so bila vsa spuščena, po petih letih jih je bilo več tudi še okvarjenih. In še: najbolj zabavno je bilo, da so bila tako ali tako odveč, ker parkirnih mest, kljub spuščenim dvigalom, v garaži ni primanjkovalo.

Če bi investitor imel resen namen sposojeni denar vrniti (ne pa fukniti "projektne" firme v stečaj), takšnih reči ne bi počel.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

gen Maister ::

tony1 je izjavil:

Če bi investitor imel resen namen sposojeni denar vrniti (ne pa fukniti "projektne" firme v stečaj), takšnih reči ne bi počel.

Če bi investitor imel realno vizijo, do teh dvigal niti ne bi prišlo!??

tony1 ::

Če denar pade z neba, niti vizije ne rabiš.

tony1 je izjavil:

Če denar pade z neba, niti vizije ne rabiš.

Ti bom povedal vic-a, ki mi jih je pripovedoval moj dobrodušni stari oče...
Da boš videl, kakšen humor je bil včasih in kskšnega si je zapomnil on.

Počivata dva brezdomca, berača, klateža, pač nekaj vmes, pod drevesom. Pride mimo popotnik, potegne iz denarnice dva novčiča. Prvi možicelj se mu prijazno in spoštljivo zahvali, drugi pa se ne gane, in mu reče: kar v žep mi ga vtakni...

Prispe pismi iz Amerike in piše: pridi v ameriko! Tu je toliko denarja, da kar po tleh leži!! Resno spakira kufre in se napoti v Ameriko... Potem se tam s kufrom sprehaja, zagleda novčič na tleh, ga že hoče pobrati... pa si reče: Danes je nedelja, danes ne bom delal!!

Malidelničar ::

Ko je govora o slovenskih vzajemcih.
Sam vzajemcev ne koristim več (kot verjetno tudi večina forum na - sklepam???) ampak, če imamo hipotetično velik finančni clusterfuck, kaj bi to pomenilo da slovenske DZU-je?
Recimo ali bi SLO investitorji zbežali v ETF-e (ob in po poku), morda bi se dokončno usulo iz slovenskih a-vista bančnih računov v kripto (???), bi DZU-jem masovno padla masa upravljanih sredstev? Kaj to pomeni za npr Modro Zavarovalnico, kjer imajo naložene svoje bogato oplemenitene in hedgeane prihranke slovenski javni uslužbenci?

Kakšno je vaše mnenje?

P.S. hvala pa za insajderske štorije iz tistega časa zanimivo brati. LJSE je bil en tak pump-dump v enem momentu tam 2007/2008 na samem vrhuncu
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

barakus ::

Ali kdo pozna način kako povleči trenutno ceno slo delnic v google sheet? GOOGLEFINANCE funkcija ne podpira slo borze... :-(

energetik ::

Malidelničar je izjavil:

Sam vzajemcev ne koristim več (kot verjetno tudi večina forum na - sklepam???) ampak, če imamo hipotetično velik finančni clusterfuck, kaj bi to pomenilo da slovenske DZU-je?
Recimo ali bi SLO investitorji zbežali v ETF-e (ob in po poku), morda bi se dokončno usulo iz slovenskih a-vista bančnih računov v kripto (???), bi DZU-jem masovno padla masa upravljanih sredstev? Kaj to pomeni za npr Modro Zavarovalnico, kjer imajo naložene svoje bogato oplemenitene in hedgeane prihranke slovenski javni uslužbenci?

Kakšno je vaše mnenje?
Zakaj misliš, da bi se z njimi zgodilo kaj drugače kot z ekvivalentnimi ETF-i? Tudi vzajemci imajo kupljene delnice, da vsaj približno sledijo ciljnemu indeksu. Ob padcu pač pade VEP, z dodatkom upravljalskih stroškov, to je pa to. Trenutno vrednost VEP bi morali vedno normalno izplačat, pač prodajo ustrezno količino assetov.
Tudi Modri dinamični sklad ima holdinge v cca. deležih VWCE, če greš gledat njihovo letno poročilo. V zajamčenem skladu pa je tako nizka zajamčena obrestna mera, da bodo tisto že potegnili iz obveznic, menic in MM skladov.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

mtosev ::

Stanje mojih delnic: Nvidia up 87%, Microsoft up 5%, arm holdings up 1%, apple up 8%.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

LeQuack ::

Ne moreš samo pvoedat stanje brez datuma nakupa.
Quack !

Drugače pa market spet lepo zelen, kot pričakovano. Pivotal moment je bil Trumpov tweet, in zdaj gremo v drugo smer za nedoločen čas.
Quack !

energetik je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Kakšno je vaše mnenje?
Zakaj misliš, da bi se z njimi zgodilo kaj drugače kot z ekvivalentnimi ETF-i? Tudi vzajemci imajo kupljene delnice, da vsaj približno sledijo ciljnemu indeksu. Ob padcu pač pade VEP, z dodatkom upravljalskih stroškov, to je pa to. Trenutno vrednost VEP bi morali vedno normalno izplačat, pač prodajo ustrezno količino assetov.
Tudi Modri dinamični sklad ima holdinge v cca. deležih VWCE, če greš gledat njihovo letno poročilo. V zajamčenem skladu pa je tako nizka zajamčena obrestna mera, da bodo tisto že potegnili iz obveznic, menic in MM skladov.

Lepo si povedal in napisal!

DODAL bi samo da te naši vzajemci niso vredni pljunka v morje!! 8-) Meni firma vplača nakih do 500€ na leto!? :)):)):))

In bi imel pri pokojnini nekih 20€ pri vsaki penziji!?? :))

Sem pisal že pod cerarjevo vlado, da bi morali uzakoniti minimalna vplačila za drugi pokojninski steber, namesto poviševanje plač!
Pa se tega noben noče it! Tudi Golobček in njegova klika ne.... Boli jih moški organ. Za njihovo rit je itak poskrbljeno...

Kdo je tukaj nor!??

Še vrtiček, ali pa nekaj visokih gred ti na mesec in leto prinese več!! :(

delavec44 ::

mtosev je izjavil:

Stanje mojih delnic: Nvidia up 87%, Microsoft up 5%, arm holdings up 1%, apple up 8%.

To imaš sedaj 187€? Ali je mama investirala?

401€

LeQuack je izjavil:

Drugače pa market spet lepo zelen, kot pričakovano. Pivotal moment je bil Trumpov tweet, in zdaj gremo v drugo smer za nedoločen čas.

Celih +0,5% in pada. Wow. Kje smo še od ath? 1 leto ali 2?

Do petka bo 10% ne?

Bo, dost je en twit od oranžnega.
Quack !

jest10 ::

mtosev je izjavil:

401€

Neverjetno.
Vsi smo ti zavistni

null

null

Komentar: guys I don't think this is a good sign
The 10Y/3M yield curve just un-inverted -- and that's usually when things start breaking.

Everyone focuses on when the curve inverts, but historically, it's the un-inversion that comes right before a recession hits. The curve inverted in late 2022 and stayed that way for 29 months -- the longest inversion on record. Now in April 2025, it's flipped back.

Looking at past cycles, this pattern shows up before nearly every major downturn:

In 2000, recession hit 1 month after un-inversion

In 2007, it took 7 months

In 1980, 6 months

This isn't a perfect predictor, but the track record is hard to ignore. A long inversion followed by a sudden flip has often meant the recession is no longer just a forecast -- it's already on the way.

Not trying to be dramatic...but if history's any guide, we might be closer to a downturn than people think.

LeQuack je izjavil:

Bo, dost je en twit od oranžnega.

Danes že -2%. Odlično nam gre.

musicfreak ::

spet vse rdece...potem pa se naj clovek veseli in ima normalne velikonocne praznike...

Zgodovina sprememb…

musicfreak je izjavil:

spet vse rdece...potem pa se naj clovek veseli in ima normalne velikonocne praznike...

Ne moreš. Itak si pa rekel, da dokler ne pride nazaj na 0 zateguješ pas. Torej nič šunke in potice za tebe.

redtech ::

Izhodna strategija:

RRL.AX nekje pri 7,19+ (50%)

Ko bo razmerje GOLD:RRL prišel na 340-300, mogoče manjši del pozicije ostane za top .

https://imgur.com/QAGUogS

Caracas ::

Če je kdo že nekaj časa na trgu se verjetno spomni da je običajno veljalo : tečaj dolarja dol, sp500 gor, sedaj v Trump2 času pa je ravno obratno tečaj dolarja gor, sp500 gor. Tudi to potrjuje tezo da veliki odmetavajo usa delnice in obveznice ter takoj tudi dolar...Dolar ornk izgublja veljavo kot safe heaven. Pa mislim da je včeraj nekdo razpredat da si Trump želi padec dolarja zaradi večje konkurenčnosti usa gospodarstva. To lahko drži, ampak nikakor ne sedaj ko imajo velike težave s preveliko obrestno mero na obveznicah in posledično izjemno dragem zadolževanju (za USA standarde).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Caracas ()

rini ::

Danes sem se zamotil z delom, a ko sem pred minuto odprl tečajnico, sem se prav razveselil rdeče barve. Ko še malo naberem denarja, pa še dokupim. Hahaha!!

Povprečen % premik danes imam na - 0,01% danes.

5 pozicij + 1% (od tega ena + 2,5%), ostale -0,5% do -1% + največji padec -3,5%.

Drgač pa imam glede na trenuten cost basis kar nekaj konkretnih padcev, največji looserji so mi naredili -41,5%, -31,8%, -27%, -22%, -16%. Bom pa pri vseh teh DCA-jal po nižjih cenah, ker so mi všeč firme in bi rad povečal pozicije.
Mam nekaj tudi konkretnih plusov (tudi iz LJSE) ki offsetajo zgubaše, +110%, +90%, +60%, +42%.

Že -3% indeksi danes. Gor pa kvak govori kako bo šlo 10% gor do petka. Zgleda da trg le ni tako neobčutljiv?

Kdo ve kaj se spet dogaja?

Utk ::

Ko zraste za 10% na hitro grejo nekateri v vnočevanje dobička in pride spet padec. Lahko je pa tudi kak insiderski razlog.

rini ::

Moja dnevna izguba (-6.30%), kar je več kot prvi dan... večinoma tehnološki sektor + en večji delež MRNA.

Trump se lahko na glavo postavi, a brez Kitajske se ne bo plesalo.

Utk je izjavil:

Ko zraste za 10% na hitro grejo nekateri v vnočevanje dobička in pride spet padec. Lahko je pa tudi kak insiderski razlog.

To se je samo enkrat zgodilo letos. Razen če misliš posamične delnice, tega ne spremljam.

Itak je pa od tega dviga že skoraj nazaj na istem dnu. Pa še dolar pada.

Zgodovina sprememb…

Nasdaq -3.88%

GregiB ::

Resno dvomim, da četudi Ornžni jutri reče, da si je premislil, in da gre vse nazaj kot je bilo (kar se seveda ne bo zgodilo... lose face, pa to), indeksi ne bi zlezli nazaj na Bidenove številke... Zaupanje < 0
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

chrush ::

V podjetju, katerem sem zaposlen, trenutno uporabljamo samo Lenovo racunalnike. In ker imamo nekaj podruznic v Aereiki, smo ze naleteli na tezave. Trenutno dva meseca ne bo mozno kupiti Lenovo izdelkov, nova cena, ki pa se bo oblikovala, pa je skoraj x2. In verjetno se s podobnimi tezavami sooca vecina multinacionalk. Kar lahko iz tega razberemo je, da cimprej ven iz delnic, dokler se situacija ne razresi, potem pa na polno nazaj.

kow ::

Ce gres ven, placas davek na kapitalski profit. Odvisno ali si trader ali investitor.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

chrush ::

Dve stvari na svetu sta nujni. Umreti in placati davek.

Kolikor vem je pri nas visina davka odvisna od casa drzanja?

Pa ne me narobe razumeti. Se sicer strinjam s tabo. Previdnost je mati modrosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

gruntfürmich ::

jst bom, ko dobim priliv, povečal zalogo zlata. tokrat bo to kripto PAX GOLD (PAXG). 8-)
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Ti jim kar zaupaš, da imajo nekje to zlato v fizični obliki? In da ga ob krizi lahko dobiš.

Zlato je slo ze precej gor. Jaz bi ga sedaj raje prodajal.

delavec44 je izjavil:

Ti jim kar zaupaš, da imajo nekje to zlato v fizični obliki? In da ga ob krizi lahko dobiš.
ne računam na fizično zlato od PAX GOLD, računam samo za prodajo za fiat ko se mi bo zdelo da je čas za prodajo.
po mojem bo šlo blizu 10.000$ v tem balonu.

Zgodovina sprememb…

Upam, da močno pretiravaš!!? :'(

To bi bila čista katastrofa!! Že, če se bo zlato prebilo di 5k, bi bila čista tragedija in bi letelo vse perje po zraku, pri 10k pa je to že TOTALNA KATASTROFA!! :|

kow je izjavil:

Se strinjam. Zlato je tudi na mesečnih svečah napihnjeno. Za nabavljat je bilo nekje v letih 2021/2022, če gledamo bližnjo preteklost. Jaz si ga zdaj ne upam. Grem skoraj stavit, da ko se enkrat zaključijo geopolitične napetosti, bo zgrmel vsaj tam na 1800USD nivoje...
Če že plemenite kovine, je zdaj izredno poceni paladij. Samo čakam, da eksplodira.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

delavec44 je izjavil:

Utk je izjavil:

To se je samo enkrat zgodilo letos. Razen če misliš posamične delnice, tega ne spremljam.

Itak je pa od tega dviga že skoraj nazaj na istem dnu. Pa še dolar pada.

Enkrat se je zgodilo ja! Ob prvem (udarnem) trku, ko je Tramp udaril s carinami!

Zdaj pa so počasi začeli tudi zapuščati $ in (pre/napihnjen) ameriški balon, ko je solidna cena prodajo in se selijo.... Ne morejo vsi na enkrat prodati, ker bi se zadeva sesedla!
Bo še kar nekaj takih in podobnih nihanj.

Je treba spet svinjati po temi, da boš kaj razumel!?? :))

energetik je izjavil:

kow je izjavil:

Se strinjam. Zlato je tudi na mesečnih svečah napihnjeno. Za nabavljat je bilo nekje v letih 2021/2022, če gledamo bližnjo preteklost. Jaz si ga zdaj ne upam. Grem skoraj stavit, da ko se enkrat zaključijo geopolitične napetosti, bo zgrmel vsaj tam na 1800USD nivoje...

Kakšne velike stabilnosti v prihidnjih letih, v Trampovem mandatu, ni za pričakovati! ;) Tako je vsaj moje mnenje, lahko pa, da se tudi motim. 8-)

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: delavec44 ()

gen Maister je izjavil:

Upam, da močno pretiravaš!!? :'(

To bi bila čista katastrofa!! Že, če se bo zlato prebilo di 5k, bi bila čista tragedija in bi letelo vse perje po zraku, pri 10k pa je to že TOTALNA KATASTROFA!! :|

bomo videli.
ampak nekam bodo skladi morali zariniti denar, če ga bodo vzeli ven iz borz. vzhodnjaki pospešeno dumpajo dolar in ameriški dolg in krepijo zlato... ki gre tudi v 1 dnevu 10% gor... nori časi, bomo pa videli kdo bo imel prav.

kow je izjavil:

Ce gres ven, placas davek na kapitalski profit. Odvisno ali si trader ali investitor.

To se lahko zahvališ državi. Še Hrvaška ima precej bolj prijazne davke za vlaganje. V komunizmu itak ni mišljeno da imaš preveč denarja, ki bi ga moral vlagati nekam, zato država zavira to.
Quack !

gen Maister je izjavil:

energetik je izjavil:

kow je izjavil:

Kakšne velike stabilnosti v prihidnjih letih, v Trampovem mandatu, ni za pričakovati! ;) Tako je vsaj moje mnenje, lahko pa, da se tudi motim. 8-)
Nimamo kristalne kugle. Se pa lahko vidi, da je zlato napihnjeno. Ne mislim zdaj nabavljat, da bom potencialno potem 5 ali 10 let 50% pod vložkom. Kar že imam, sem nabavljal pri 1700 nivojih, tisto bom držal, ker je dolgoročno ali za otroke. Pri trenutnih nivojih pa ne bom nabavljal. Je Bitcoin trenutno precej bolj ugoden nakup z večjim potencialom.
vires in numeris

Jaz v kripto in BTC ne verjamem!! To se bo samo še večalo in teh moč teh kovancev za rudarje in njihovo računsko moč se bo samo drobila.... BTC bo potonilzadnji, je in ima moč zlata v kriptu!
Jaz sem hotel nabaviti nekaj zlatnikov, fizičnih in ne fiat, pa sem sedaj tudi odložil nakup, zaradi visoke cene. V primeru vojne ti pride prav samo to in ne neka papirnata ali digitalna potrdila!!
Ampak mislim, da tako daleč še vedno nismo in ne bi smeli priti!! ;)

Je še marsikaj prej, pred tem!! Npr. moka in olje na karte in dovolilnice!! :))

energetik je izjavil:

Kar že imam, sem nabavljal pri 1700 nivojih...
Je Bitcoin trenutno precej bolj ugoden nakup z večjim potencialom.

jaz skoraj enako, le da imam BTC-ja dosti napram zlatu, in se morda ne bom več izpostavljal v bitcoinu, v zlatu pa prav tako (kot v bitcoinu v tem ciklu) vidim možnost za 2-3× rast. tako da je zame bolj ali-ali med zlatom in bitcoinom.
no, morda pa bom šel v 1/2-1/2...

gen Maister je izjavil:

Je treba spet svinjati po temi, da boš kaj razumel!?? :))

Misliš da imaš ti monopol nad svinjanjem?

Razlika je še, da je kripto neobdavčen, gold ETF pa je 25%. Razen če kupujete fizično zlato.
Quack !

pingme ::

LeQuack je izjavil:

Razlika je še, da je kripto neobdavčen, gold ETF pa je 25%. Razen če kupujete fizično zlato.

Ministrstvo za finance predlaga 25-odstotno stopnjo za dobičke od kriptosredstev in izvedenih finančnih instrumentov.
Predlog bo v javni obravnavi do 5. maja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pingme ()

GregiB ::

pingme je izjavil:

Ministrstvo za finance predlaga 25-odstotno stopnjo za dobičke od kriptosredstev in izvedenih finančnih instrumentov.
Predlog bo v javni obravnavi do 5. maja.

Me zanima, kako bodo zadevo, v primeru sprejetja, izvajali... Boš moral FURS-u prijavit hladno denarnico???
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica
««
228 / 245
»»