» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
229 / 245
»»

LeQuack ::

pingme je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Razlika je še, da je kripto neobdavčen, gold ETF pa je 25%. Razen če kupujete fizično zlato.

Ministrstvo za finance predlaga 25-odstotno stopnjo za dobičke od kriptosredstev in izvedenih finančnih instrumentov.
Predlog bo v javni obravnavi do 5. maja.

Dvomim da jim bo uspelo, kripto je precej anonimen, javni sektor pa nima pojma o tehnologiji.
Quack !

GregiB ::

Kakšna je realna verjetnost, da Oranžni uvede "Market Access Fee" za tuj kapital?... in kako bo to vplivalo na vaše odločitve?
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

redtech ::

Nerodni čas, ker je naslednji cikel v čakalnici - emerging market.

prozac ::

Gledam Lynas Rare Earths (LYI) iz Australije. Trenutno je čisto blizu 52-week high. Mislite, da bo šlo še bistveno gor?
Je počasi trenutek, da se pozicijo zapre preden se ZDA in China zmenita glede redkih zemelj?

Long-term ta graf meni izgleda bullish.

pingme ::

LeQuack je izjavil:

pingme je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Razlika je še, da je kripto neobdavčen, gold ETF pa je 25%. Razen če kupujete fizično zlato.

Ministrstvo za finance predlaga 25-odstotno stopnjo za dobičke od kriptosredstev in izvedenih finančnih instrumentov.

Dvomim da jim bo uspelo, kripto je precej anonimen, javni sektor pa nima pojma o tehnologiji.

Kje lahko anonimno zamenjaš v eur in si nakažeš na račun? Tudi naslednji, ki sprašuje za cold wallet - kako zamenjaš v eur anonimno? Kdo to omogoča? Slovenija še zdaleč ni prva (ampak ena od zadnjih) država, ki obdavčuje kripto in brokerji so zavezani poročanju.

delavec44 ::

GregiB je izjavil:

Kakšna je realna verjetnost, da Oranžni uvede "Market Access Fee" za tuj kapital?... in kako bo to vplivalo na vaše odločitve?

Kaj ni pred kratkim neke zlate zelene karte prodajal tujcem za par mio $. Sedaj bi pa tujemu kapitalu računal fee? Kolikor bežijo od dolarja stran, bi jim moral raje plačati, da pridejo nazaj.

Zgodovina sprememb…

musicfreak ::

Sustarcic pravi da so delnice slaba nalozba in da na dolgi rok vecina izgubi in da bo se padalo. :(

Saj statistično gledano jih res večina na borzi izgubi. Kdaj so največji prilivi v sklade? Ko so vrednosti ath in se na veliko reklamira pretekle donose. Največji odlivi so pa po padcih. Torej poprečni investitor kupuje visoko in prodaja nizko.

@redtech - misliš, da bo povpraševanja zmeraj več, da ni trenutna rast predvsem posledica omejitev Kitajske?
Ker se mi zdi, da ni bilo neke občutne rasti od 2023 dalje

ker sem začetnik, mogoče še eno butasto vprašanje: kako, kje zaznavaš, da je trg bullish (gledaš pivot points, moving averages, tehnične indikatorje, kaj drugega)?
ko gledam ocene analitikov (napoved fair value), je njihovo povprečje za cca. 15% nižje.

gruntfürmich ::

pingme je izjavil:

LeQuack je izjavil:

potem pa predlagam sledeč scenarij: dan pred uvedbo zakona prodati vse v fiat, ko začne veljati zakon pa kupiti kripto vse tako kot prej.
in wola, predhodnji dobički se ne bodo šteli v davčno osnovo 8-)
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Če bo zakon seveda uspešno nadaljeval pot do potrditve v državnem zboru, bodo od 1. 1. 2026 kriptosredstva obdavčena. Treba pa je vedeti, da bodo seveda obdavčena od takrat naprej. Neki donos, ki ga je nekdo ustvaril, ne bo obdavčen za nazaj," je pojasnil Boštjančič. Kriptovalute pa bodo obdavčene od vrednosti na dan začetka veljave zakona oz. bo obdavčena razlika, ki bo ustvarjena do izplačila v t.i. fiat valuto (denimo v evre)

verjetno je potem mišljeno, da se gleda premoženje vrednosti recimo 1 bitcoina na dan 1.1.2026, in potem ko prodaš, razlika med vrednostjo 1.1.2026 in datumom prodaje in ta razlika bo obdavčena s 25%...?

če je tako, je ok. ker se bo ta balon končal še letos.

Apartcik ::

Ali to pomeni, da stabilni kovanci potem niso obdavčeni, t.i. staking? Pa razne variante kot je EURX, ki niti ne vem kaj naj bi bil, ni ne stabilni kovanec, niti ne kripto.

Kaj pa če kupiš USDC in prodaš, ko je tečaj dolarja višji? Na valutne spremembe navadno ni davka? Ne spremljam forex teme.

imamo tudi kripto za zlato, ki je načeloma neobdavčeno...

Caracas ::

Dajte nehate bluzit no. Če je kripto je kripto. Nima veze na kaj je vezano. Obdavčeno bo enako. Tudi ETF imaš na zlato, pa je obdavčeno kot ETF in ne neobdavčeno kot zlato.

to je res...

Malidelničar ::

Kako kaj ocenjujete možnost za nove velike padce?
Glavna zadeva zdaj je clash Trump vs. Powell (https://edition.cnn.com/2025/04/17/econ...
Na Redditu je kar huda panika - folk je na robu živcev, pravijo, če Trump izsili menjavo Powella trg zdrsne za -60% dol.
Prav tako naj bi novi ekonomski šoki prišli junija/julija po polletnih rezultatih am. gospodarstva.
Tujci dumpajo ameriške delnice, celo ameriški investitorji se ozirajo za zlatom in Evr. stocki.
Kako se kaj bi pozicionirate, ste naredili exit iz U.S. trga, se preusmerjate na Evropski ali pa azijski trg?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

tony1 ::

Naredil exit, ampak če ful pade, kupim nazaj...

Malidelničar je izjavil:

pravijo, če Trump izsili menjavo Powella trg zdrsne za -60% dol.

lol ;)), zmanjšanje obrestne mere je pozitivno za konjukturo.

energetik ::

pingme je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Kje lahko anonimno zamenjaš v eur in si nakažeš na račun? Tudi naslednji, ki sprašuje za cold wallet - kako zamenjaš v eur anonimno? Kdo to omogoča? Slovenija še zdaleč ni prva (ampak ena od zadnjih) država, ki obdavčuje kripto in brokerji so zavezani poročanju.
Na decentraliziranih menjalnicah, kot je npr. BISQ. To je zgolj softver, ki omogoči varno menjavo med 2 anonimnima strankama. Ti pošlješ BTC direktno iz cold walleta, on na drugi strani nakaže preko SEPA ali kakšnega drugega načina.
EUR se ti pojavijo na TRR. Potem je to bolj stvar banke, ali ji bo to sprožilo "alarme". Nikjer pa ni sledu o tem, da je to denar od prodaje BTC. Nakazala ga je neka fizična oseba s svojega TRR.

gen Maister je izjavil:

Jaz v kripto in BTC ne verjamem!! To se bo samo še večalo in teh moč teh kovancev za rudarje in njihovo računsko moč se bo samo drobila.... BTC bo potonilzadnji, je in ima moč zlata v kriptu!
Jaz sem hotel nabaviti nekaj zlatnikov, fizičnih in ne fiat, pa sem sedaj tudi odložil nakup, zaradi visoke cene. V primeru vojne ti pride prav samo to in ne neka papirnata ali digitalna potrdila!!
Ampak mislim, da tako daleč še vedno nismo in ne bi smeli priti!! ;)

Je še marsikaj prej, pred tem!! Npr. moka in olje na karte in dovolilnice!! :))
Jasno ne verjameš, če očitno mešaš "kripto" in BTC. BTC je kriptovaluta, ves preostali "kripto" pa ni BTC.
V primeru vojne ti ni fizično zlato kaj dosti ne koristi. Če se boš hotel z njim izmazati, te bo oni na drugi strani raje pospravil in ti vzel zlatnik. V primeru vojne ti koristijo konzerve in svinec. Zlato moraš pa skrivati, da ga po koncu lahko uporabiš. Enako BTC.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

muffliato ::

energetik je izjavil:

...se ti pojavijo na TRR. Potem je to bolj stvar banke, ali ji bo to sprožilo "alarme". Nikjer pa ni sledu o tem, da je to denar od prodaje BTC.

Jao. A ni pranje denarja dražje kot 25% davek?

@prozac, če bo ta preboj potrjen z naslednjim tickom, ki bo zaprt višje, pomeni up up :), trenutno je to bull flag.

Običajno sledi backtest nazaj na trendline, lahko tudi daljša konsolidacija, ni pa nujno.

Jaz bi to kupoval na 1,5 kjer je risk/reward boljši, ustrezno korigiraj velikost pozicije.

https://imgur.com/a/5Ldiyip

muffliato je izjavil:

energetik je izjavil:

...se ti pojavijo na TRR. Potem je to bolj stvar banke, ali ji bo to sprožilo "alarme". Nikjer pa ni sledu o tem, da je to denar od prodaje BTC.

Seveda je, dokler je govora o par k eur, gre zgornje verjetno skozi, pa še tu imaš prisoten strah “kaj pa če…”. Jaz pišem o 6,7,8.. mestnih cifrah, ko je nekdo naredil v več kot desetih letih 1000+ transakcij na različnih menjalnicah in walletih med btc/eth/ltc/rpl/usdc… in niti slučajno nima dokazov in zgodovine. Edina rešitev je le prodaja pred uveljavitvijo in kasneje morebiten nakup in s tem seveda povezani stroški.

pingme je izjavil:

muffliato je izjavil:

energetik je izjavil:

Seveda je, dokler je govora o par k eur, gre zgornje verjetno skozi, pa še tu imaš prisoten strah “kaj pa če…”. Jaz pišem o 6,7,8.. mestnih cifrah, ko je nekdo naredil v več kot desetih letih 1000+ transakcij na različnih menjalnicah in walletih med btc/eth/ltc/rpl/usdc… in niti slučajno nima dokazov in zgodovine. Edina rešitev je le prodaja pred uveljavitvijo in kasneje morebiten nakup in s tem seveda povezani stroški.
O tem tudi jaz razmišljam. Vse prodat v € in naenkrat kupit za komplet znesek BTC ter potegnit nazaj na hladno. Ker sicer bo to katastrofa, ko boš tistih 1000+ transakcij moral navajati v napoved davka... Sicer pa ti preostane le še plačilo davka na celotni znesek nepojasnjenega izvora.

Obstaja pa še ena varianta, za katero bi moral BTC postati uradno plačilno sredstvo in/ali svetovna rezervna valuta:

vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

"Če dobički od kriptovalut do zdaj niso bili obdavčeni, pa so bili izvedeni finančni instrumenti nadpovprečno obdavčeni. Ko se je ta zakon pripravljal, je bilo ocenjeno, da gre za špekulativen finančni instrument, v katerega država ne želi spodbujati vlagateljev. Zaradi tega je veljala v prvem letu višja davčna stopnja v vrednosti 40 odstotkov. S spremembo zakona želimo pravzaprav narediti poenostavitev in večjo jasnost obdavčitve," je dejal in napovedal, da bodo dobički od izvedenih finančnih instrumentov obdavčeni kot dobički od prodaje kriptovalut s 25-odstotnim davkom.

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/vlad...

Se pravi skupaj z obdavčitvijo kripta naj bi znižali IFI na 25%, to so opcije call/puts in podobno.
Quack !

LeQuack je izjavil:

"Če dobički od kriptovalut do zdaj niso bili obdavčeni, pa so bili izvedeni finančni instrumenti nadpovprečno obdavčeni. Ko se je ta zakon pripravljal, je bilo ocenjeno, da gre za špekulativen finančni instrument, v katerega država ne želi spodbujati vlagateljev. Zaradi tega je veljala v prvem letu višja davčna stopnja v vrednosti 40 odstotkov. S spremembo zakona želimo pravzaprav narediti poenostavitev in večjo jasnost obdavčitve," je dejal in napovedal, da bodo dobički od izvedenih finančnih instrumentov obdavčeni kot dobički od prodaje kriptovalut s 25-odstotnim davkom.

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/vlad...
Se pravi skupaj z obdavčitvijo kripta naj bi znižali IFI na 25%, to so opcije call/puts in podobno.

Edino pravilno. Pri call/put lahko izgubiš “samo” 100% oz. tvoj vložek, enako kot pri delnicah, le veliko hitreje, z rizikom gre pa tudi dobiček višje. Oz. gre pri prodaji call in nakupu put za neko vrsto zavarovanja … in to je rizično ergo IFI. Short (celo naked?!), kjer je lahko izguba mnogokratnik, je pa samo obrnjen nakup, tj. najprej prodaja in kasneje nakup. To je dejansko korak k normalizaciji in nima nič s kripto spremembami.

gen Maister ::

energetik je izjavil:

Jasno ne verjameš, če očitno mešaš "kripto" in BTC. BTC je kriptovaluta, ves preostali "kripto" pa ni BTC.
V primeru vojne ti ni fizično zlato kaj dosti ne koristi. Če se boš hotel z njim izmazati, te bo oni na drugi strani raje pospravil in ti vzel zlatnik. V primeru vojne ti koristijo konzerve in svinec. Zlato moraš pa skrivati, da ga po koncu lahko uporabiš. Enako BTC.

:)):)):))

Jaz nič NE mešam 'preostalega' kripta in BTC!! ;)

Vi, nisi niti edini, tu, jih je malo morje tu, ki mislite, si domišljate, da vas bo neha hladna denarnica :)) - kako lep izraz, varovala pred pomanjkanjem v vojni!?? 8-) In, da bo neka hladna denarnica ščit pred revščino, neki ohranjevalec vrednosti v temni prihodnosti!?? 8-) BTC komfort, življenski standard in vizija nove lepe prihodnosti!?? :)):)):))

BTC v novem realnem svtu matrice

BTC v novem realnem svtu matrice

musicfreak je izjavil:

Sustarcic pravi da so delnice slaba nalozba in da na dolgi rok vecina izgubi in da bo se padalo. :(

Nimam zda en ie čsa tole poslušat!! ;)
Morda kasneje, ali pa jutri.;)

Kaj pa ti predlaga tale Šušteršič in česa ti ni povedal?

Malidelničar je izjavil:

Kako kaj ocenjujete možnost za nove velike padce?
Glavna zadeva zdaj je clash Trump vs. Powell (https://edition.cnn.com/2025/04/17/econ...
Na Redditu je kar huda panika - folk je na robu živcev, pravijo, če Trump izsili menjavo Powella trg zdrsne za -60% dol.
Prav tako naj bi novi ekonomski šoki prišli junija/julija po polletnih rezultatih am. gospodarstva.
Tujci dumpajo ameriške delnice, celo ameriški investitorji se ozirajo za zlatom in Evr. stocki.
Kako se kaj bi pozicionirate, ste naredili exit iz U.S. trga, se preusmerjate na Evropski ali pa azijski trg?

:))
DOBRA!!
Zdaj pa mi razloži, kdo ali kaj je Powell!??

Zgodovina sprememb…

rini ::

V času ko je bil minister na MF, je bil Šušteršič prezadolžen s osebnim kreditom. Kovačeva kobila pa to.

gen Maister je izjavil:

On je tisti ki usmerja US trg, kdaj bodo delnice šle gor in dol.
Quack !

Okapi ::

rini je izjavil:

V času ko je bil minister na MF, je bil Šušteršič prezadolžen s osebnim kreditom. Kovačeva kobila pa to.

Kaj je "prezadolžen"? A ni mogel obrokov plačevati?

redtech je izjavil:

...

Jaz bi to kupoval na 1,5 kjer je risk/reward boljši, ustrezno korigiraj velikost pozicije.

https://imgur.com/a/5Ldiyip

Kaj to pomeni 1,5? Da bi kupoval, če šele cena pade na 1,5?

pa je šla po gobe moja ideja o PAX GOLD-u, ker bo obdavčen kot kripto z 25% stopnjo...

Saj ne bodo sprejeli zakona.

socialec ::

Potem tudi IFI ne bodo znižali na 25% iz Šircljevih 40%?

Ne. Pa saj to je prav. Jaz bi te mahinacije prepovedal, če bi bilo po moje. Naj grejo v kazino :D

Zgodovina sprememb…

PS: Danes je trg v ZDA zaprt, tako da ne morejo delnice pasti. To je velika zmaga.
Quack !

delavec44 je izjavil:

Ne. Pa saj to je prav. Jaz bi te mahinacije prepovedal, če bi bilo po moje. Naj grejo v kazino :D

Opcije v osnovi niso namenjene mahinacijam ampak hedgu. Prepovedati bi bilo idiotsko.

LeQuack je izjavil:

PS: Danes je trg v ZDA zaprt, tako da ne morejo delnice pasti. To je velika zmaga.

Tp je res velika zmaga!! Še za optimiste razreda LeQuak! ;)

Caracas je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Opcije v osnovi niso namenjene mahinacijam ampak hedgu. Prepovedati bi bilo idiotsko.

Pa še minus na delnici in plus na putu se ne pobota. Vse kar je cedularno - dividende, kapitalski plus/minus in ifi plus/minus bi morali dati na isti obrazec, pa še obresti zraven. Kupiš delnico za 100, dobiš 10 dvididende in jo prodaš za 90. Zakaj bi moral 2,5 plačati, če dejansko nimaš dobička.

LeQuack je izjavil:

gen Maister je izjavil:

On je tisti ki usmerja US trg, kdaj bodo delnice šle gor in dol.

On je tisti!! 8-) Ali pa domače: He is the one!! 8-) S čarobno palčico, kakor ditigent pred orkestrom maha, delnice pa mu sledijo!?? :)
Pa jw možno, da bi delnice padle za 60%, če bi tega dirigenta Tramp odstavil in postavil novega, svojega!?? :|

Kakšen je LeQuakov (optimistični) scenarij!?

pingme je izjavil:

Caracas je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Pa še minus na delnici in plus na putu se ne pobota. Vse kar je cedularno - dividende, kapitalski plus/minus in ifi plus/minus bi morali dati na isti obrazec, pa še obresti zraven. Kupiš delnico za 100, dobiš 10 dvididende in jo prodaš za 90. Zakaj bi moral 2,5 plačati, če dejansko nimaš dobička.

Absolutno...

pingme je izjavil:

Caracas je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Ne!! To bi bile samo davčne olajšave za take in drugačne mahinacije in špekulacije! Ena sama mineštra vsega prebavljivega in vsega neprebavljivega...
Kupiš po toliko in prodaš po toliko! Ne pa, vse skupaj zmiksano v miksarju in pripravljeno za uživanje po slamici!??
Meni paše hrustanje med zobmi! 8-)

LeQuack je izjavil:

Tudi EU trgi so zaprti do vključno 21.4. Naslednji torek bo zanimiv.
Vmes pa se bo morda kaj dogajalo na kriptotrgu.
vires in numeris

Kripto ne spoštuje Jezusa!
Quack !

LeQuack je izjavil:

Kripto ne spoštuje Jezusa!

Kriptaši ne spoštujejo grehov človeštva, ki jih je nase prevzel Jezus! 8-)

Kriptaši bodo svoje grehe in posledice nosili sami! 8-)

PS: Če kdo ni spremljal, Krka je spet na rekordni vrednosti. Sem vam rekel da SBI ne more pasti in je enako zanesljiva naložba kot slovenske nepremičnine.

"So se napovedi Gursa v prvih mesecih izkazale za pravilne? "Ravno obratno. Zato me čudi, da Gurs to ponavlja. Cene rastejo že zadnjih pet ali šest let. In cene bodo še rasle. V lanskem letu je bila rast skoraj desetodstotna. V letošnjem letu pa menim, da so se cene že do danes dvignile za nekaj odstotkov," pogovor o napovedih Gursa in o dogajanju na nepremičninskem trgu v prvih mesecih 2025 začne direktor nepremičninske agencije Century 21 Dušan Lazar. "
https://siol.net/novice/posel-danes/gur...

Se pravi letos je že zagarantiranih 10% rast. SBI pa je itak že na +20% letos, lahko da bo konec leta na +40-50%.
Quack !

kow ::

LeQuack je izjavil:

SBI ne more pasti in je enako zanesljiva naložba kot slovenske nepremičnine.

Famous last words.

musicfreak ::

nov dan, novih 1000 evrov minusa na racunu zaradi ETF :( ko na dan izgubljas skoraj vse kar lahko na mesec privarcujes res nima clovek vec volje do zivljenja, ko vidis da zastonj delas prakticno :(
««
229 / 245
»»