» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
223 / 245
»»

gen Maister ::

LeQuack je izjavil:

Dokler nepremičnine rastejo ni krize. Torej ni krize.

Bo kmalu prišlo in se poznalo tudi na trgu nepremičnin, nič se bati! ;)
Nepremičnine imajo nekaj (malo) faznega zamika! 8-)

endelin ::

Pri avtih to traja par mesecev.
Pri nepremičninah par let.
Zamik namreč>:D

Ps: mene bi bilo zelo strah sedaj brez nekaj prihrankov

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

dronyx ::

Tole bo admin jezen, ker se oddaljuje od teme, samo da bi prišlo do padca cen nepremičnin je potrebna resna recesija iz bistveno višja brezposelnost. Nepremičnina sodi med hard asset in tega seveda ne prodajaš v takih časih, če ni nujno. Drugo seveda pa če ljudje izgubljajo službe in niso več sposobni odplačevati kreditov. Potem pa znajo pasti občutno tudi cene premičnin.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

Zgleda, da se je stanje malce umirilo, po prvem začetnem sunku!? 8-)
Bomo videli, kako bo šel naprej dan in teden!? :))

J.McLane ::

Nikoli niso bile problem lastniške nepremičnine v katerih živijo lastniki. Problem so nepremičnine ki se kupujejo kot naložbo na kredit, ni potrebno da jih je prav velik delež pa se lahko hitro pozna.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Malidelničar ::

dronyx je izjavil:

Tole bo admin jezen, ker se oddaljuje od teme, samo da bi prišlo do padca cen nepremičnin je potrebna resna recesija iz bistveno višja brezposelnost. Nepremičnina sodi med hard asset in tega seveda ne prodajaš v takih časih, če ni nujno. Drugo seveda pa če ljudje izgubljajo službe in niso več sposobni odplačevati kreditov. Potem pa znajo pasti občutno tudi cene premičnin.

Da približamo nazaj k temi: a obstaja kakšna korelacija, kako močan crash borz potegne za sabo preko negotovosti gospodarstvo in nato na koncu nepremičnine?
Koliko se mora iz psihološkega vidika zatresti, da pricurlja do 'ciglov'?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

dronyx je izjavil:

V takih negotovih časih so ljudje tudi bolj previdni pri nakupu ali menjavi nepremičnin. Zadeva se bo verjetno vsaj malce ohladila.

GupeM ::

dronyx je izjavil:

Ah, dvomim. Folk kreditov ni sposoben plačevat, banke bojo zasegle bajte/stanovanja in jih držale, dokler si trg ne opomore. Ko si bo trg opomogel, bojo pa prodajale te iste bajte/stanovanja za minimalno 1,5 kratnik cene.

Sicer pa ja, cene bojo mogoče stagnirale, v "najboljšem" primeru padle za nekaj odstotkov. Kaj več pa ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

LeQuack ::

Zakaj bi padle?
Quack !

3p ::

dronyx je izjavil:

Po zadnji receciji je do dna nepremičninskih cen trajalo ~5 let.
Zna biti, da so z zadnjimi ukrepi uspeli dokončno sprožiti tudi pravo realno ekonomsko recisijo. Finančni nasveti včeraj na CNN: "vključite varčevalni program. " Kar seveda pomeni manj potrošnje in manj zaposlenosti.

Borzni popravek je seveda bil neizbežen (*), ampak se mi vse bolj zdi, da ne bo ostalo samo pri borzi.

(*) https://en.macromicro.me/collections/34...

LeQuack je izjavil:

Zakaj bi padle?

Zaradi splošnega pesimizma. V recesiji nisi prepričan, da boš imel naslednjih 30 let dober šiht, zato se ne letiš zakreditirat za pol plače za naslednjih 30 let, da boš kupil. Ljudje pa v nekem trenutku potrebujejo denar in hočejo nepremičnino vseeno prodati.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 3p ()

socialec ::

Malidelničar je izjavil:

Da približamo nazaj k temi: a obstaja kakšna korelacija, kako močan crash borz potegne za sabo preko negotovosti gospodarstvo in nato na koncu nepremičnine?
Koliko se mora iz psihološkega vidika zatresti, da pricurlja do 'ciglov'?

Kaj nas tu sprašuješ, kdo je tu dežurni družboslovec, pojdi, razišči, posvetuj se z UI - potem pa pridi nam povedat :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

GregiB ::

Zanimivo bo videt, kako se bodo zvezne banke odzvale na vse skupaj... Če gremo spet v negativne obrestne mere... se še da kam skriti (sem konkretno investiran v MM ETFe)?
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

mirator ::

Mislim, da kakšne korelaciije med vrednostjo delnic in ceno nepremičnin ni. Cene nepremičnin bodo padle samo v primeru, ko (če) se bo povpraševanje zmanjšalo ali pa ponudba drastično povečala.
Je pa seveda možen scenarij, kot je že bil v času gradbene recesije in je šlo nekaj gradbenih podjetij v stečaj, ko banke relativno poceni odkupijo (zasežejo) nepremičnine pod hipoteko in jih, ko pride čas, zopet drago prodajo.

energetik ::

endelin je izjavil:

Kitajska malodane kapitulirala na borzah
Nič bolj kot SP500.
Presenetljivo (ali ne) pa se drži Indija. Od carin naprej "le" 8% dol, trenutno pa je le še 5% nižje od trenutka objave carin.

Sicer pa čakam z nekaj keša, pa ne vem, ali tačas porinit v MM etf ali ne. Za mesec ali 2 se mi ne splača, raje držim € da vržem v SPPW na hitro.
vires in numeris

dev ::

Odvisno koliko imaš keša. Na velike vsote se tudi 1 mesec izplača
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

Caracas ::

energetik je izjavil:

endelin je izjavil:

Nič bolj kot SP500.
Presenetljivo (ali ne) pa se drži Indija. Od carin naprej "le" 8% dol, trenutno pa je le še 5% nižje od trenutka objave carin.

Si pa pozabil povedati da je indijski trg zadnjih 6 mesecev praktično konstantno padal...

GregiB je izjavil:

Zanimivo bo videt, kako se bodo zvezne banke odzvale na vse skupaj... Če gremo spet v negativne obrestne mere... se še da kam skriti (sem konkretno investiran v MM ETFe)?

Nimaš se kam skrivati, ker si tremutno na varnem, če tale MonyMarket pravilno razumem!?
CB ne bodo odreagirale tako hitro, že zato ne, ker imajo dolg reakcijski čas, pa tudi župa se mora malo ohladiti, ker se nobena ne poje tako vroča, kot se skuha! :)
Vprašanje pa je, katera/kakšna (investicijska) politika v prihodnje!??
Težko napovedovati, ker tudi kakšno olajšanje ali izboljšanje razmer NI niti na obzorju! Lahko to traja še mesece in tudi 10% kiks je tukaj čisto nekaj normalnega, tako da se ne sekiraj preveč!

VAŽNO pa je, da potem, ko boš vedel in že imel idejo, ali pa načrt, ni nujno, da skočiš na prvi vlak, saj tudi to včasih si slabo, sploh, važno pa je, da predolgo ne čakaš predolgo, ker potem, ko začnejo vozit zadnji vlaki, se zadeve že kar hitro premikajo in lahko ti kaj zanimivega tudi že odpelje in potwm loviš, če uloviš še z večjimi izgubami!! :|
Jaz sem že prestar, da bi kaj bistveno spreminjal in menjal. Mislim da sem na pravi poti in na poti, na kateri želim biti.... Še vedno verjamem in zaupam, kakorkoli je že, v domači borzni indeks in domače zadeve! Če jih mi ne bomo cenili in se za njih borili, jih tudi drugi ne bodo! Za njih bo samo neke vrste špekulativni materjal oz priložnost za (hiter) zaslužek.
Zdaj imate čas, da malo razmislite in se zamislite. Vsak naj upošteva svoje potrebe in možnosti. Univerzalnega pravila, ki bi veljal za vse enako, tukaj ni!
Čeprav bi se dalo kaj zaslužiti in izstisniti tudi iz kripta, se jaz tega ne grem in ga generalno tudi ne priporočam. To bi bilo nekako tako, kakor da bi komu svetoval, naj bo profesionalni kvartopirec in da naj si (lahko) služi denar kar s profesionalnim pokrom npr.
Imaš tudi etičnw vlagatelje in če tja prišteješ tudi Buffeta, ne narediš velike napake! 8-)

Caracas je izjavil:

energetik je izjavil:

endelin je izjavil:

Nič bolj kot SP500.

Si pa pozabil povedati da je indijski trg zadnjih 6 mesecev praktično konstantno padal...
Kupovati sem začel šele po novem letu, enakomerno po kosih, tako da sem z Indijo trenutno le 7% pod vložkom, medtem ko z SPPW -11%.
Ubijata me predvsem litij in uran z -30%...
vires in numeris

Bloomberg piše, da je v treh dneh izguba na borzah 9.500 milijard USD. Tega še Powell ne bo mogel rešit, tudi če takoj zažene tiskarske stroje.

Pa ti veš, da je market cap samo zadnja cena papirja krat število papirjev v obtoku? Izgubil se je le "vroč zrak" iz balona.
vires in numeris

kow ::

Ta "vroc zrak" imajo podjetja v svojih bilancah ;)

Za naju je vseeno. Samo stevilka na papirju.

energetik je izjavil:

Pa ti veš, da je market cap samo zadnja cena papirja krat število papirjev v obtoku? Izgubil se je le "vroč zrak" iz balona.

Seveda, v zadnjih letih je cena zrastla za vrag si ga vedi koliko tisoč milijard. Po moje je bila napaka narejena za časa Covid, ko so namesto da bi balon izpustil s tiskanjem povzročili, da se je še dodatno močno napihnil, kar je absurd. Ko se ekonomija skoraj ustavi so še dodatno šli napihovat balon.

Biden je prepozno spustil pedalko za plin, da. Ampak to je ze "ancient history".

energetik je izjavil:

Caracas je izjavil:

energetik je izjavil:

endelin je izjavil:

Nič bolj kot SP500.

Kupovati sem začel šele po novem letu, enakomerno po kosih, tako da sem z Indijo trenutno le 7% pod vložkom, medtem ko z SPPW -11%.
Ubijata me predvsem litij in uran z -30%...

sam pravim da je Indija že pred Trump dogodkom izgubila (za razliko od velike večine ostalih trgov) precej.

denabiker ::

Da bi nepremičnine padle? Kaj vam je, cene skos rastejo, vsake toliko časa poslušaš v medijih ja zdaj je pa res vrh, zdaj pa bo balon počil bla bla, zdaj pa bo slo dol, ampak ne gre, povpraševanje je veliko, ponudbe pa malo. Lej, če se stanovanja že kupijo, pa še sploh niso zgrajena. Pa kje si še to videl, da boš dajal denar vnaprej kar sploh še ne obstaja, pa tudi magari samo aro. Torej je problem v ponudbi, ker je zelo slaba.

Brez analize kdo ta stanovanja pokupi, ne mores nic napovedati. Ekstrapoliranje trendov, vedno pomeni nerazumevanje. Koliko stanovanj se gradi izven ljubljane? Imamo sploh rast prebivalstva, ce izvzamemo ljubljano?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Utk ::

Meni najemnine enako prihajajo, s Trumpom ali brez.
Se pa pač ne bo gradilo. Nihče ne bo zlepa delal za manjši denar kot je navajen. Niti zidar niti investitor z milijoni. Dela je zaenkrat še dost.

endelin ::

Hmmm dow zelen:D

OracleDev ::

Trump bo začasno ustavil tarife medtem ko je v drugih državah povzročil kolaps. Govori se o 90 dneh pavze. V kakšnem svetu živimo da smo odvisni od enega pacienta. No lahko je pa fake news spet, nikol ne veš.

Zgodovina sprememb…

muffliato ::

OracleDev je izjavil:

Trump bo začasno ustavil tarife medtem ko je v drugih državah povzročil kolaps. Govori se o 90 dneh pavze. V kakšnem svetu živimo da smo odvisni od enega pacienta. No lahko je pa fake news spet, nikol ne veš.

Potrjeno: fake news

rini ::

Večina tehnoloških delnic mi je v treh zaporednih dneh prinesla po 4 % izgube na dan. Pred tem je bil že cel mesec šibek (toplo-hladen). Po takem padcu ne verjamem v hiter odboj. Trump je povzročil pravi pogrom in zdaj uživa v tem, kako so države na kolenih pripravljene na pogajanja. To za ekonomijo ni nič dobrega.

Glede svoje izgube si ne belim glave, razen da bi morda lahko prej prodal in nato ponovno vstopil. Problem pa je pri podjetjih, ki bodo zagotovo krčila stroške in odpuščala. Prav to je naslednja faza - ko se zamaje nepremičninski trg in banke začnejo prodajati nepremičnine pod hipoteko, včasih celo predčasno, četudi Američani redno odplačujejo kredite.

Slovenski zakonodajni predlog, ki se te dni pripravlja glede borznega trgovanja, vidim kot zaščitni ukrep slovenske vlade, da bi čim več državljanov kupovalo in dolgoročno držalo vrednostne papirje za svojo prihodnost. Če so državljani samopreskrbljeni v starosti, ima država z njimi manj sitnosti in izdatkov.

prozac ::

eno (glupo) vprašanje finančnega analfabeta:
če je podjetje na borzo plasiralo že vse svoje premoženje (100% delež podjetja kotira; ne vem kako se strokovno izrazit), kako vrednost delnice neposredno vpliva na njegovo poslovanje?

PS: razumem, da si lastniki želijo, da je cena delnice čim višja, ampak kako to vpliva na dnevno poslovanje podjetja?

Direktno ne vpliva. Ampak, ce vrednost delnic pade zaradi makroekonomskih razmer.. te seveda vplivajo na bodoce poslovanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

musicfreak ::

OracleDev je izjavil:

in ves ta kaos zaradi 1cm druge smeri krogle...

:))
Naj se ti nikar ne dozdeva, da živiš in doživljaš najhuši možni scenarij!?

Navkljub temu, da imaš verjetno težke stiske, naj ti bo jasno, da očitno niti nimaš tako bujne domišljije!?? 8-)

Lahko, da to ni niti z od začetka!? ;)

GupeM ::

Samo to bom pustil tukaj:

SBI 1zgubil 5%. Posamezne izgube tudi do skoraj 10%.

Ni slabo za prvi udarni dan!?

Volumen trgovanja skoraj 6 X dnevnega, praktično dober celotedeski promet normalnega trgovalnega tedna...

Zdaj je na vrst Evropa!! Da izstreli svojo opozorilno salvo!?? :))

pozdrav z roko

pozdrav z roko

redtech ::

Sedaj bi bilo zanimivo gledati, da se CN - US trgovinsko blokirata, da vidimo kateri narod ima več za izgubit :)

chrush ::

chrush je izjavil:

Sam racunam, da bom danes izstopil iz Slo delnic. Nekako me daje obcutek, da smo pred popravkom. Ce bom vsaj pol toliko zadel, kot pri BTC, potem je za nekaj let lenarjenja ze v denarnici.

Danes pogledam dogajanje na borzi in ugotovim, da se dobro, da sem poslusal svoj instinkt.

karafeka ::

Potem pa napiš tu, ko ti bo tvoj instinkt povedal, da je dno doseženo. Mam milijon rubljev za skurit.

:O
Kaksnega lenarjenja!?? V nekaj letih boš te dobičke že porabil in izničil. In boš na istem!

Ocene so, da bi te carine, če bi res veljale celo leto, Evropi znižale bdp za 1%. Ameriki tudi tu nekje.
Od kod potem 20% padci na borzi? Kdo tu koga jebe?

delavec44 ::

energetik je izjavil:

Razloži to tistemu, ki je kupoval na ath.

Utk je izjavil:

Ocene so, da bi te carine, če bi res veljale celo leto, Evropi znižale bdp za 1%. Ameriki tudi tu nekje.
Od kod potem 20% padci na borzi? Kdo tu koga jebe?

FUD je zajebana zadeva. Mogoče so carine le kaplja čez rob pregretega trga. Ko se sproži plaz, je pa težko ustaviti.

Zgodovina sprememb…

No, ampak tu so me lani podučili, da je vsaka vrednost ok, nič ni napihnjeno, tudi če ima firma 20 let dobiček 0,5% njene vrednosti, pomembno je samo da zna ceo izgovorit "ej-aj".

WDS.AX
Prva pozicija dodana. Če je kdo spremljal TELL: WDS ga je kupil za 1.2B, sedaj je WDS prodal 40% LNG Luisiana za 5.7B.

PBR-A
Prva pozicija dodana, nič posebnega cena je na supportu, naslednja cona pri $9.

IBKR ima po novem možnost: Trading Outside Regular Trading Hours (RTH).

Po novem? Že kar nekaj mesecev...

gruntfürmich ::

verjetno bo vse šlo prej ko slej na 24/7 trgovanje... apetiti so le preveliki, pa tudi itq samo boti trgujejo in kradejo vlagateljem...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

delavec44 ::

Saj meni je že sedaj čudno, da kao ob 23:00 zaprejo trgovanje in naslednji dan ob 7:30 je že vse drugače. Tudi USA naj bi imela borzo do 22:00 po našem času. Ali je še pri njih potem after hour trgovanje?

Ne pritiskam po App-u vsak dan :)
««
223 / 245
»»