Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi

Caracas ::
Samael če si očitno moderator a ne bi izbrisal poste, ki so povsem izven teme? A ti niso v nasprotju s pravili?

Samael ::
Samael če si očitno moderator a ne bi izbrisal poste, ki so povsem izven teme? A ti niso v nasprotju s pravili?
Vsakdo vidi samo tisti en svoj post :)
Praktično pol strani je že rdeče. Se mi zdi, da ne bo prav dosti ostalo od teme, če se lotim/o še druge polovice. Pa še vedno se bo našel kdo, ki bo ponovno videl samo svoj post in kričal o krivici, ki se dogaja prav njemu (to ne leti osebno nate - zgolj razložil sem).
Samael != Samuel

Ok.
P.s.: moj post je seveda povsem pravilno izbrisan. Verjetno sem biased ampak Frostovi posti in filozofski Alovi ne sodijo v to temo.
P.s.: moj post je seveda povsem pravilno izbrisan. Verjetno sem biased ampak Frostovi posti in filozofski Alovi ne sodijo v to temo.

Malidelničar ::
Meni se zdi razumljivo, da padajo vrednosti proizvajalcem, ki bodo na udaru carin (avto industrija, čipi, apparel ipd).
Google, META, Sofi, SNOW, PLTR, ipd. Zakaj omenjeni padajo skupaj z ostalimi? Je pri teh del celotnega umika investicij zaradi skladov ter posledično iskanje nižjih vstopnih točk?
Palantir ter MSFT načeloma nimata enakih padcev. Nekako dvomim, da bo šlo za divjo razprodajo tudi pri teh.
A ni bilo isto marca 2020?
Vse je padlo v šusu. Vsi sektorji + zlato + nafta + commodities.
Po mojem je to psihologija šoka in panični beg proti izhodu.
Verjetno bo (ob predvidenih nadalnjih padcih v naslednjih mesecih) diverzifikacija med naložbenimi razredi večja zdaj v naslednjega pol leta?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

delavec44 ::
Zakaj pa so predvideni nadaljnji padci? Carine ne morejo biti več višje, kvečjemu bi jih kakšen dogovor zmanjšal. Borza sama sebi paniko dela s FUDom.
Pa vseeno je korona bila večji šok od teh carin. Ali bi se to s pregretim trgom vseeno zgodilo tudi brez tega? Samo en močan mora začeti.
Drugače kar sem bral pravijo, da so mnenja strokovnjakov deljena. Pol jih priporoča nakup, pol jih misli, da bo še padlo.
Pa vseeno je korona bila večji šok od teh carin. Ali bi se to s pregretim trgom vseeno zgodilo tudi brez tega? Samo en močan mora začeti.
Drugače kar sem bral pravijo, da so mnenja strokovnjakov deljena. Pol jih priporoča nakup, pol jih misli, da bo še padlo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

Spura ::
Meni se zdi razumljivo, da padajo vrednosti proizvajalcem, ki bodo na udaru carin (avto industrija, čipi, apparel ipd).
Google, META, Sofi, SNOW, PLTR, ipd. Zakaj omenjeni padajo skupaj z ostalimi? Je pri teh del celotnega umika investicij zaradi skladov ter posledično iskanje nižjih vstopnih točk?
Palantir ter MSFT načeloma nimata enakih padcev. Nekako dvomim, da bo šlo za divjo razprodajo tudi pri teh.
Strah pred splosno recesijo.
Zakaj pa so predvideni nadaljnji padci? Carine ne morejo biti več višje, kvečjemu bi jih kakšen dogovor zmanjšal. Borza sama sebi paniko dela s FUDom.Zato ker se sell-off ne zgodijo instantno, vedno nek delez ljudi misli, da bodo posledice manjse ali pa da bo prisla kaka FED intervencija, al pa da ne bo povracilnih tarif, itd... in ko se stvari odvijejo v eno ali drugo smer se delezi ljudi, ki imajo pozitivno/negativno mnenje spreminja. Tisti ki pravijo, da bo se padec ubistvu pravijo, da bodo optimisti dobili kajlo (ne bo novih trade dealov, ampak retaliacija povsod). Kaj se bo zgodilo bomo pa videli.
gen Maister je izjavil:
Ampak FED ne doloca obrestnih mer na 10 year bond, samo posredno lahko poskusi vplivati na njih, trg jih lahko porine v drugo smer.
Tramp hoče zmanjšati obresti, tu domuje Powel, le tako lahko naredi dolg manjši in znosnejši. Veliko dolga bo potrebno reprogramirari ravno v tem mandatu.
Najvecje vrece denarja so skladi, od tega je zdej ze vec kot 50% pasivnega investinga in to ima najvecji vpliv na trg. Zaradi pasivnega investinga je trg neelasticen in zato je tako tezko premagati indekse.

CallMeAl ::
Ok.
Jaz sem vesel, če se kdo ne strinja z mano, ravno od takih se lahko največ naučimo. Ampak bi res želel kakšen argument več s tvoje strani, ker od pavšalnih pritožb nihče nič nima.
Temo jemljem zelo resno in kot vsi tukaj želim razumeti kaj sledi. Nakazal sem okvir, s katerim bi si lahko pomagali in upal na kakšen kritičen odziv, predvsem da vidim, če sem brcnil mimo. Hkrati pa bom seveda vesel, če so podane informacije komu koristne.
Da smo bolj konkretni: od krize 2008 so asset pricei precej zrasli, bistveno bolj kot GDP (recimo na svetovni ravni). Tudi ob dvigu obrestnih mer nazadnje so price/earnings kazalniki trgov ostali visoki, nazadnje se je celo Buffet precej agresivno (za njegove razmere) umikal iz delnic. Jaz prav tako ne maram kupovati po napihnjenih cenah, zato se sprašujem zakaj je (bilo) vse tako drago in ali je to nekaj, kar je za pričakovati tudi v prihodnje. To je direktno povezano s trgovalnimi odločitvami. Lahko temu rečeš filozofiranje, ampak isto je z vsem ugibanjem o trgih - še najbolj tistih, ki jih je praktično nemogoče vrednititi (npr zlato, kripto).

Futuresi kažejo na 5% padec v ponedeljek ob odprtju borze v ZDA.
https://www.reddit.com/r/StockMarket/co...
Zanimiva podrobnost - Tomorrow could be the 3rd straight day where the S&P 500 falls more than -4% This only happened during the Great Depression:
Azijski indeksi že padajo dol:
https://edition.cnn.com/2025/04/06/busi...
Torej, Seppuku monday incoming :)
Zanimiva podrobnost - Tomorrow could be the 3rd straight day where the S&P 500 falls more than -4% This only happened during the Great Depression:
Azijski indeksi že padajo dol:
https://edition.cnn.com/2025/04/06/busi...
Torej, Seppuku monday incoming :)

delavec44 ::
S tem da v petek je bilo ob odprtju usa borze kar kul dokler ni Kitajska objavila nasprotnih carin. Bomo videli.

J.McLane ::
TR je zmrznil, ne pokaže nobenih cen, niti za konzervativne zadeve.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

gen Maister ::
Očitno se obeta še en krvavi dan!??
Kje je zdaj Bradvs Carakas, da bo prispeval svoj pametni komentar!??
Kje je zdaj Bradvs Carakas, da bo prispeval svoj pametni komentar!??

LOLZ, malo beri moje poste. Že par tednov opozarjam da ni čas ne nakupov ne DCA. Da je čas biti v cashu in to EUR. Me je profesjonalac 13%nadSP zaradi tega mnenja napizdeval z amaterjem ki piše bedarije...Sem tudi napisal kako izgleda moj portfelj.
P.s.: pa sem tudi prejšnji teden napisal da se nikakor takoj naslednje dneve po ornk padcu ne kupuje, da se počaka minimalno 5 dni, da pa bom sam, glede na to, da imamo Trumpa, počakal še malo več...
P.s.: pa sem tudi prejšnji teden napisal da se nikakor takoj naslednje dneve po ornk padcu ne kupuje, da se počaka minimalno 5 dni, da pa bom sam, glede na to, da imamo Trumpa, počakal še malo več...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Caracas ()

Mam 60% v obevznicah/kešu, čakam, ampak mi ni kul da TR sedaj niti mojih VP ne prikazuje več.

Ampak FED ne doloca obrestnih mer na 10 year bond, samo posredno lahko poskusi vplivati na njih, trg jih lahko porine v drugo smer.
Najvecje vrece denarja so skladi, od tega je zdej ze vec kot 50% pasivnega investinga in to ima najvecji vpliv na trg. Zaradi pasivnega investinga je trg neelasticen in zato je tako tezko premagati indekse.
Seveda ne določa om na 10 let obveznice!!
Odloča na om posojanja denarja zdaj!! In to je pomembno! In to, kako se potem odzovejo trgi in kako se to prenese na ostale obveznice...
Ker gredo zadeve v hitre padce, že kar dramatične, padamo, se bližamo recesiji!
Tam pride do prevoja!! (če veš matematično, kaj ke to prevoj) in v takih zadevah ni več vsa logika om taka, kot so jo vozili do sedaj! Hrati ko izstopajo iz naložb se bo veliko denarja pojavilo na trgu, če ti še drugače povem: denarja bo veliko na trgu, torej mu bo cena niska, še posebno v obveznicah. Po drugi strani pa, ker se bodo hoteli ogniti recesiji in ohraniti delovna mesta, bodo verjetno poskusi zagnati kroženje denarja in potrošnje, torej bodo šli na spuščanje obrestnih mer!??

LOLZ, malo beri moje poste. Že par tednov opozarjam da ni čas ne nakupov ne DCA. Da je čas biti v cashu in to EUR. Me je profesjonalac 13%nadSP zaradi tega mnenja napizdeval z amaterjem ki piše bedarije...Sem tudi napisal kako izgleda moj portfelj.
DCA je, če prav razumem, počasno, dnevno ali masečno vlaganje majhnih količin?
Torej si v kešu in čakaš, da se tale morija konča!??

No, jaz imam vse na slovenski borzi, liko večino v Krki! Seveda lahko pričakujem padce, ljudje se bodo umikali. Samo ne bom spreminjal in prodajal. Imam tudi dovolj špeha v gotovini, investiral nisem že 2 leti, tako da se je nekaj nabralo. Pravzaprav sem ravno zadnje čase razmišljal, kam bi ponovno naložil, kar se je nabralo, pa se tudi jaz ne bom izpostavljal z novimi naložbami v tem mesarskem klanju!

kow ::
Kaksen kralj je Buffet. Kako bi se smejal, ce bi sedaj spet zacel kupovati Apple. Da je ravno vse prodal pred crashom, sedaj pa spet kupuje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

energetik ::
TR (vsaj trenutno ob 9:48) spet dela. Vse rdece....
IBKR dela ves čas brez težav. Ne vem zakaj uporabljate druge brokerje.
Sicer pa ja, rdeče vse, razen CSH2, DBXG in XGLE. Žal mi je, da nisem v zadnjih mesecih še več dajal v zadnja 2.
Totalno sem sem pa zafrknil z litijem in uranom, tole gemblanje se mi ni splačalo.
vires in numeris

sem napisal v čem sem; preberi kakšen teden nazaj. od tega prodal samo silver (stop profit) kar sem tudi napisal, ostalo imam enako. Dokupil nisem nič in še par dni sigurno ne bom. (me sicer ena argentinska zadeva mal mika ampak zaenkrat sedim na rokah).

Matejjjjj ::
KONČNO!!!!
krkg po 170, nlb po 140 ipd. kako naj varčujem z dividendami ob takih cenah delnic. TO mora iti vsaj še 30% dol.
next in line: cegli
še prej: pogajanja z gradbinci. 30-50% popust bo osnova, če boš hotel delati zame. Na FB se že pojavljajo oglasi v raznih gradbenih grupah, ponujajo storitve suhe montaže, najbrž jim zmankuje posla. jaz imam pa čas...
krkg po 170, nlb po 140 ipd. kako naj varčujem z dividendami ob takih cenah delnic. TO mora iti vsaj še 30% dol.
next in line: cegli
še prej: pogajanja z gradbinci. 30-50% popust bo osnova, če boš hotel delati zame. Na FB se že pojavljajo oglasi v raznih gradbenih grupah, ponujajo storitve suhe montaže, najbrž jim zmankuje posla. jaz imam pa čas...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Matejjjjj ()

Matejjjjj: do kje misliš, da lahko gre KRKG? Zopet 100 EUR?
Bomo videli kakšne bodo cene na LJSE v drugi polovici leta, za letošnjo sezono dividend se verjetno še ne bom mogel naloudat (sicer bodo lepe dividende že letos, sem zadovoljen).
ZVTG in CICG bi verjetno znali najbolj crashniti.
Bomo videli kakšne bodo cene na LJSE v drugi polovici leta, za letošnjo sezono dividend se verjetno še ne bom mogel naloudat (sicer bodo lepe dividende že letos, sem zadovoljen).

Za ljubitelje Kitajske; Hang Seng -14% danes
Kako ti gre tole? In ja, kot sem napisal, kripto/retail sledi...
No, ja. Hedge fundi so vcasih prisiljeni zapirati pozicije, za razliko od retaila. Imo, je trenutno smiselna strategija: kupi vecji dip, ter prodaj vsak spodoben odboj. Volatilnost zna biti nekaj tednov visoka.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Caracas ()

Danes sem kupil kripto (BTC). Kar se tice ameriskih trgov, imam samo BRK.B in TSLA. Ostalo imam v SLO. Pa se to sem prodal krko pred kratkim.
Zgodovina sprememb…

Srečno, sam ima nekaj malega v BTC že zeeeeeello dolgo, ne trgujem več s kripto. Napiši ko boš prodal.

Prodal bom vsak vecji odboj (> 8%).
Pricakujem, da bo Trump kmalu naredil deal z Vietnamom. Ampak dobro, to je cista spekulacija.
Pricakujem, da bo Trump kmalu naredil deal z Vietnamom. Ampak dobro, to je cista spekulacija.
Zgodovina sprememb…

Malidelničar je izjavil:
iskreno, upam, da čim nižje. zanima me število delnic, ne vrednost portfelja.

Vodilni bodo v naslednjih dneh naredili vse da pomirijo trg, Trumpova taktika je da se spogaja za nižje carine s tujimi državami. Nek odboj sigurno bo, ali bo omebe vreden ali ne bomo pa videli.

Ma ja, to je Trump rekel že v petek. Vietnam ne izgubi popolnoma nič če da carine na nulo. In to ne bo vplivalo na trg (razen kakšnega trenutnega dviga med trgovanjem in nato spet dol) . Trg se bo odzival na dinamiko s Kitajsko, nato EU, ostalo ne bo pretirano vplivalo, še najmanj pa en Vietnam. IMO seveda.

Se strinjam glede carin. Trump bo verjetno zahteval nakup orozja, kaksnega boeinga ipd. Vietnam je tukaj v zelo slabem polozaju.
Zgodovina sprememb…

GregiB ::
Vodilni bodo v naslednjih dneh naredili vse da pomirijo trg, Trumpova taktika je da se spogaja za nižje carine s tujimi državami. Nek odboj sigurno bo, ali bo omebe vreden ali ne bomo pa videli.
In kako bi to naj zgledalo za EU? Tehtana povprečna stopnja carine na uvoženo blago iz ZDA je 3%... Kaj se imaš tu za pogajat, če je na tablo napisal razmerje med trgovinsko manjavo in trgovinskim deficitom... Bomo res primorani uvažati ameriške klorirane piščance, da bo Lutnick rekel, kak so zmagali???
BTW LJSE zgleda tudi v prostem padu... Nisem vedel, da je slovensko gospodarstvo tako zelo vezano na dogajanje na ameriških borzah /s
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

J.McLane - se mi zdi, da ljudje preveč naivno pričakujejo kar V-shape or neke vrste takojšen odboj. Po mojem bo bolj 'dead cat bounce' zadevšna.
Malce pa spremljam spletne portale in je kar pesimizem, nekateri trdijo, da bi celo pasivno investiranje lahko povečalo volatilnost. Tu so zdaj čisto različne teorije.
Malce pa spremljam spletne portale in je kar pesimizem, nekateri trdijo, da bi celo pasivno investiranje lahko povečalo volatilnost. Tu so zdaj čisto različne teorije.

GregiB ::
Vsako leto se v ZDA upokoji cca. 5 mio ljudi, to je starostna skupina, ki je prispevala največ k zmagi Trumpa... Mater morajo biti letošnji "wannabe" sveži upokojenci veseli...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

BTW LJSE zgleda tudi v prostem padu... Nisem vedel, da je slovensko gospodarstvo tako zelo vezano na dogajanje na ameriških borzah /s
Koliko pa je bilo slovensko gospodarstvo vezano na subprime posojila v USA v letu 2007? Pa ja, če kdo misli, da v primeru da se tole nekako hitro ne resolva, da ne bo vplivalo dogajanje na borzah tudi na main street (realne službe) se krepko moti. Še prav zmeraj je.

Jasno. Tile padci so veliko prehitri, da se to ne bi poznalo na "realni" ekonomiji. Bomo videli kaksne bodo danasnje izjave v Murici.
Zgodovina sprememb…

endelin ::
Jože p damjan rekel da bo škoda majhna

Cash is king po dolgem času?

Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()

Malidelničar je izjavil:
Težko napovedovati! Noč je še mlada in teden se je šele začel!!
Za enkrat takole, čez palec ne pričakujrm krke pod 130, eventuelno računam do 120!
Lahko se pa zadeve tudi spremenijo. V obe smeri. Tudi navzdol. Samo takrat bi se morali že ne vsi, ampak VSI alarmi.

dronyx ::

dronyx ::
Ali se vam zdi možno, da pride na nekaterih področjih zaradi carin v ZDA do deflacije? Jaz si predstavljam, da če se bo nekaterim močno zmanjšal izvoz v ZDA zaradi višjih carin, bodo morali blago prodati drugje in bodo cene zaradi večje ponudbe padle.

Bellator ::
Vprašanje. Pri avtomobilih so cene BMW 3 takšne, kot so bile pred covidom za BMW 5, podobno velja za C class- E class, Audi 4-Audi 6, Golf-Passat,...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bellator ()

Vprašanje. Pri avtomobilih so cene BMW 3 takšne, kot so bile pred covidom za BMW 5, podobno velja za C class- E class, Audi 4-Audi 6, Golf-Passat,...
Saj jih čaka sedaj težek reality check za to lakomnost ko se je ceno vozil prestavilo za razred gor.
Bodo pač korigirali z 20% popusti
Ps: pravkar skonfiguriral bmw 320i. 65k

Zgodovina sprememb…

Težko bodo Nemci našli kupce za svoj precenjeni pleh. Če jim še ZDA zaloputnejo vrata...

V zda prodajo zelo dobro opremljena vozila nemci. In ne neke "poceni" Polote. Tam ustvarijo precej vrednosti.
Zgodovina sprememb…

Ma ja, to je Trump rekel že v petek. Vietnam ne izgubi popolnoma nič če da carine na nulo. In to ne bo vplivalo na trg (razen kakšnega trenutnega dviga med trgovanjem in nato spet dol) . Trg se bo odzival na dinamiko s Kitajsko, nato EU, ostalo ne bo pretirano vplivalo, še najmanj pa en Vietnam. IMO seveda.
Vietnam najbrž zaradi Nike-a. Vprašanje, kdo bolj pusha za sestanek, Nike ali Vietnam :D

Ali se vam zdi možno, da pride na nekaterih področjih zaradi carin v ZDA do deflacije? Jaz si predstavljam, da če se bo nekaterim močno zmanjšal izvoz v ZDA zaradi višjih carin, bodo morali blago prodati drugje in bodo cene zaradi večje ponudbe padle.
Deflacija za enkrat ne predstavlja problema. To pride v igro in je aktualno v drugem koraku...
Zdaj je (največja) grožnja recesija!

Machete ::
Težko bodo Nemci našli kupce za svoj precenjeni pleh. Če jim še ZDA zaloputnejo vrata...
Ja boš kupil šanzing kitajca, pa boš dobil zate pravo (neprecenjeno) stvar. Hvalabogu, da imamo še precenjene nemške avta, da ima človek sploh kaj vozit, da ni prototip ali dacia.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+