Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
Malidelničar ::
Kaj menite glede LJSE zdaj po temu januarskem rally-ju?
Se splača malo počakati? Oz. ali so bile delnice tako podcenjene da se na prejšnje vrednosti ne bodo vrnile?
Se splača malo počakati? Oz. ali so bile delnice tako podcenjene da se na prejšnje vrednosti ne bodo vrnile?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
energetik ::
Wtf od kot se je zdaj ta deepseek vzel? Včeraj še tema, danes pa panika na polno...Nimam pojma. Ampak moj portfelj z ogromno Kitajske in EU consumer stapples dela odlično. Še obvezniški ETFi so mi skočili gor
vires in numeris
prozac ::
meni je tud mal raztura naredil tale deepseek.
berem napovedi, da so vseeno trgi prevec panicno odreagiral in upam da se v kratkem vse popravi.
kolikor sem gledal je to startup in niti ne kotira na borzi, da bi kupil kaksno delnico. Je kdo nasel kaj vec?
berem napovedi, da so vseeno trgi prevec panicno odreagiral in upam da se v kratkem vse popravi.
kolikor sem gledal je to startup in niti ne kotira na borzi, da bi kupil kaksno delnico. Je kdo nasel kaj vec?
Sparkxl ::
Ravno berem da je ta kitajska zadeva open source....rip chatgpt? Zakaj bi to nekdo še uporabljal, če kitajc rabi 10x manj gpu in štroma?
Chalky ::
Američani so si sami krivi...bojda vse skupaj teče na NVIDIA GPU-jih. Očitno nekdo krši prepoved prodaje čipov in grafičnih Kitajski. Jaz pravim da Taiwan zalaga Kitajsko s čipi in grafičnimi. Lahko ima prste vmes tudi Jensen Huang ki ima Kitajske korenine. Nekdo bo moral odgovarjati za tole, kajti celoten ameriški finančni trg je v prostem padu skupne izgube presegajo 3 Trilijone dolarjev.
GodoBoy ::
Wtf od kot se je zdaj ta deepseek vzel? Včeraj še tema, danes pa panika na polno...
;) 1 mesec so rabli
https://x.com/MartinShkreli/status/1883...
noben ne krši nič, deepseek dela na starih čipih:
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GodoBoy ()
Chalky ::
Wtf od kot se je zdaj ta deepseek vzel? Včeraj še tema, danes pa panika na polno...
Jaz menim da Taiwan zalaga Kitajce z NVIDIA čipi in GPU-ji kar pomeni da kršijo restrikcije ki jih je Bidenova administracija objavila mesec dni nazaj. Nekaj mesecev nazaj so Američani ujeli Taiwan pri prodaji čipov Huawei če se ne motim. Verjetno ima prste vmes tudi NVIDIA CEO ki mu jaz osebno niti približno ne zaupam. DeepSeek uporablja 50k NVIDINIH H100.
Chinese AI Lab DeepSeek Has 50,000 NVIDIA H100 AI GPUs, Says AI CEO
https://wccftech.com/chinese-ai-lab-dee...
Zdaj se pa to vse Američanom maščuje. Kdo bo odgovarjal za trilijonske izgube? Upam da je to "wake up" call da naj se velika tehnološka podjetja nehajo hecati glede tehnologije, ker drugače jih bodo Kitajci povozili po dolgem in po čez.
Jaz Taiwanu ne zaupam niti 1%. To da en majhen otoček 100km stran od Kitajske proizvaja 90% najnaprednejših čipov od katerih je odvisem ves zahodni svet, je nedopustno. Kateri idiot se je spomnil te ideje me zanima. Zdaj vse to prihaja nazaj in bo Američane drago stalo. Sami so si krivi.
musicfreak ::
Stavim da bo eden prvih korakov kompletna prepoved prodajanja strojev od ASML na kitajsko.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: musicfreak ()
GodoBoy ::
Tale Chalky ;).
https://x.com/wordgrammer malo razloži kaj si naredili kitajci. Uporabili so pa H800, ki so jih lahko kupovali do 2023
https://x.com/wordgrammer malo razloži kaj si naredili kitajci. Uporabili so pa H800, ki so jih lahko kupovali do 2023
Spura ::
Ze vec kot en mesec vem zanj. Sm shortal NVDA okoli novega leta pa sm se pobral ven iz trejda, ker noben ni reagiral na Deepseek. In evo ti, ameri so se zbudili, skoraj mesec kasneje.
Kdo bo odgovarjal za trilijonske izgube?Cigave izgube? Kretenov, za katere nobena valuacija Nvidie ni bila previsoka? Prakticno najvec vredna firma na svetu pa lepo p/e spet na 60 nabit, torej ravno po tem ko so podeseterili dobicek, so investitorji prical in spet x10 dobicek v naslednjih desetih letih.
Ko je bla delnica 450 pre-split, 45 postsplit sredi 2023 se mi je zdela precej draga, ampak OK, lahko si naredu case, da bo rast scasoma ujela ceno, ce le-ta ne bo rasla kaj dosti. Le leto kasneje smo bili ze na 150 oziroma 1500 pre-split.
Ljudje niste normalni, samo hype investment. Lej Teslo zadnjih 6 mesecev gor 81% (vmes vec kot 100%), hkrati pa 2024 manj dobicka kot 2023.
redtech ::
Vidim, da so dumpali tudi uran, verjetno povezano z NVDA fanboyi, ki so projecirali vesoljno porabo elektrike.
YCA.L čakam nekje pri 400p.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/...
YCA.L čakam nekje pri 400p.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()
Jap, jaz imam danes glavne izgube zaradi urana...
Medtem ko healtcare danes raketa, kaj se je tu zgodilo, da je ta skok?
Pa EU cons. stapples 2,5% gor danes
Če ne bi imel zraven še urana, bi bil še celo v plusu danes...
vires in numeris
Malidelničar ::
Jap, jaz imam danes glavne izgube zaradi urana...
Takoj ob padcu so nekateri začeli iskati varen pristan.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
jarre ::
No pri meni se je jutro (7:45 CET) začelo z dnevnim minusom 0,89%, nato nazaj do pozitivne ničle, ob 12.00 spet nazaj v minus do 0,74%, popoldan pa že "jaham" na umirjenem valu in pozitivnimi 0,45%. Allianz, Visa in Fresenius pomagajo....
prozac ::
Meni je ob 12ih kazalo že kar slabo -2%, zdaj se je pa popravilo in niha med -0,45 in -0,6. Upam, da ostane nekje pri -0,7.
Kitajci, Salseforce, Altria, AT&T, Unilever, BAT so kar pomagali.
Kitajci, Salseforce, Altria, AT&T, Unilever, BAT so kar pomagali.
LeQuack ::
Hah, GILD in PFE že skoraj +3% danes.
Kaj pa digitalno zlato? V teoriji bi moral posnemati zlato.
Quack !
Hah, GILD in PFE že skoraj +3% danes.
Kaj pa digitalno zlato? V teoriji bi moral posnemati zlato.
Trenutno danes zlato -1,05%, BTC -1,10%.
vires in numeris
Slovenske delnice pa kar kljubujejo slabemu gospodarstvu, svetovnim razmeram, itd. Nič jim ne pride do živega.
Quack !
pingme ::
Slovenske delnice pa kar kljubujejo slabemu gospodarstvu, svetovnim razmeram, itd. Nič jim ne pride do živega.
Kakšno slabo gospodarstvo? Kakšne svetovne razmere? Umetna inteligenca in DeepSeek? Če je nekaj slabo za delnice povezane z UI, je to dobro za vse ostale, včeraj je bil samo (verjetno kratkotrajni) premik iz enih na druge:
KO +3,15%
PG +3,38%
PEP +3,68%
JNJ +4,13%
…
Tudi DOW je bil v plusu.
NVDA je še kar vredna 10x KO ...
Glede na rezultate si to tudi zasluži, vprašanje pa je, kako dolgo jim bo uspelo ohranjati takšno rast prodaje in predvsem absurdno visoke marže. Sedaj je prišel konkurent na SW področju, kaj bi šele bilo, če se pojavi konkurenca na HW področju (tj. konkurent h100 z nižjo ceno).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pingme ()
Zato pa še vedno gruntam, ali ni SP500 preveč napihnjen. Se splača trenutno raje vlagat v npr. Russel2000 ali Dow?
vires in numeris
Kakšno slabo gospodarstvo? Kakšne svetovne razmere? Umetna inteligenca in DeepSeek? Če je nekaj slabo za delnice povezane z UI, je to dobro za vse ostale, včeraj je bil samo (verjetno kratkotrajni) premik iz enih na druge:
KO +3,15%
PG +3,38%
PEP +3,68%
JNJ +4,13%
…
Tudi DOW je bil v plusu.
Saj to pravim, za slovenske delnice ni nikoli slabih novic.
Quack !
KO +3,15%
PG +3,38%
PEP +3,68%
JNJ +4,13%
…
Tudi DOW je bil v plusu.
Saj to pravim, za slovenske delnice ni nikoli slabih novic.
Padec KRKG iz 120 na 80 ob napadu na Ukrajino je pa kaj? Pravim pa, da je konkretno zgodba z UI povezana z UI podjetji, ostalim pa kvečjemu koristi, ker se gre običajno iz ene delnice v druge, ne v denar. Recimo indeksni skladi, kjer ima NVDA veliko utež, bodo ob padcu NVDA (ki je povzročen večinoma s strani velikih playerjev) prodajali NVDA in kupovali ostalo v indeksu in s tem samo še potencirali vse skupaj.
rini ::
Pri NVDA gre za najmodernejše čipe in temu ne gre oporekati. Medtem ko je kitajski DeepSeek le pokazal, da lahko program tudi s povprečno opremo poganja AI in se kosa z velikimi. Torej kam nas šele bo tehnologija pripeljala v prihodnje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: rini ()
musicfreak ::
MikeRotch ::
Trg je pač spet overreactal na Deepseek. Tako kot overreacta na vse. Vsak manjši dvig cen je bull run stoletja. Vsaka manjša korekcija je once in a life time market crash.
Ne, zaenkrat imam obojega dovolj. Sploh Palantir predstavlja malo prevelik procent portfelja. Trenutno vse mečem v CSPX (S&P500).
link_up ::
en dan sem imel -1.5%, danes je +3%...wtf amazon :D
In and Out
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: link_up ()
delavec44 ::
Sem upal na večji dip, da malo dokupim, pa je bilo še dosti do postavljenega limit buy. Verjetno bom še malo počakal, upam da ne bo šlo sedaj samo še gor :D
IMHO se nič od tega ne izključje. Jaz mam poleg delnic nekaj malega kovin, dosti v nepremičninah. V kriptu nič, ampak nisem proti, samo ne razumem dovolj zadeve.
BlaY0 ::
Kolikor jaz vidim so šli včeraj dol itak samo "polprevodniki" pa še to samo na nivo izpred dobrega meseca. Večina IT-ja je danes tam ali pa višje od petka.
enemon ::
Malidelničar je izjavil:
Kaj menite glede LJSE zdaj po temu januarskem rally-ju?
Baje je rally tudi zato, ker se špekulira glede varčevalnih računov, ki naj bi še pospešili vlaganje in rast.
BlaY0 ::
Jaz se ne spomnim, da bi bile SLO delnice kdaj precenjene.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
Scaramouche3 je izjavil:
Ali kdo tukaj bolj verjame v crypto,nepremičnine ali žlahtne kovine bolj kot sp500?
Če samo malo pogledaš gibanje s&p500 in btc hitro opaziš, da je to eno in isto. Iz tega razloga imam jaz v s&p500 celih 100€, v kriptu pa konkretno več. Če že jaham isti val, ga potem vsaj jaham na potenco. Prvi mi je pridelal 50%, drugi preko 400%. S tem da sem večino prodal, ker mi je že absolutno prevroče. Nekaj kilo sem pustil noter, ker špekuliram, da ga bodo centralne banke začele dodajati in se bo odlepil od usa tech gibanja in ostalega kripto trga
Scaramouche3 ::
Scaramouche3 je izjavil:
Ali kdo tukaj bolj verjame v crypto,nepremičnine ali žlahtne kovine bolj kot sp500?
Če samo malo pogledaš gibanje s&p500 in btc hitro opaziš, da je to eno in isto.
Ti to resno?
Gibanje kot da se vidi mehanizem ali donosnost?
Gledam gibanje obojega, pa mi res ni jasno kje ti vidiš, da gre za isto stvar?
Poglej graf enega in drugega:
2020, 21 gor
22 dol
23, 24 gor
Bo šlo?
Če ne, ti še lahko chat gpt pomaga:
Over the past five years, the correlation coefficient between BTC and the S&P 500 has been around **0.81**, indicating a moderate positive relationship. This means that when the S&P 500 moves, BTC often moves in the same direction, but not always.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Sparkxl ()
Ti drugače razumeš kaj pomeni korelacija? Kaj pomeni 100% korelacija on kaj pomeni 81%?
Retorično vprašanje, vem da se ti ne sanja...lepiš grafe, ko ti dajo odgovor na to, tvoja misel na to pa je "hmmm..."
Še chatgpt ti pomaga, ti pa še vedno hmmm...
Retorično vprašanje, vem da se ti ne sanja...lepiš grafe, ko ti dajo odgovor na to, tvoja misel na to pa je "hmmm..."
Še chatgpt ti pomaga, ti pa še vedno hmmm...