Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi

GregiB ::
To je strosek pri 31k v delnicah na racunu in je fiksni letni strosek. Potem pa pri vsaki transakciji se dodatni stroski. Pred tednom dni sem kupil 15 delnic PETG, ker se mi je ravno valjalo na racunu. Povzetek:
- ONLINE, min. za dom. trg. 3,07€
- prov. KDD, por. kupnine 0,20€
- prov. KDD, por. VP 0,38€
- prov. LJSE, delnice 1,40€
- prov. pos. 1,93€
SKUPAJ: 6,98€
To je za minimalno, bom pa prilozil se, ko pridem domov, ko sem kupil vecje vsote.
No, jest sem nabavil 100 KRKG oktobra, lani, trgovalni račun pri OTP banki... pa je povzetek naslednji:
Nadomestilo KDD (poravnava kupnine) 0,81 EUR
Nadomestilo KDD (poravnava VP) 5,00 EUR
Nadomestilo Ljubljanske borze 10,80 EUR
Posredniška provizija (online trgovanje) 54,00 EUR
Skupaj 70,61 €, oz. nekje 0,5% kupnine.
Je pa zanimivo, da sem moral imeti na dan naročila na trgovalnem računu nekje 400€ več, kot je znašal moj Limit Buy Order...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

Malidelničar ::
Za tuje delnice so SLO brokerji kar dragi.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

J.McLane ::
Justetf to omogoča, samo v search napišeš delnico.
Primer:
https://www.justetf.com/en/stock-profil...
Primer:
https://www.justetf.com/en/stock-profil...
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()

prozac ::
kolk hitro dobite na IBKR nakazano na racun denar glavnice + vse pripadajoce kuponse obrest, ko zapade obveznica?
vsaj pri meni na TradeRepublic cakam ze od prejsnjega cetrtka, da dobim priliv (in to ni prvic na TR) pa ocitno bo vsaj se vikend minil :(
vsaj pri meni na TradeRepublic cakam ze od prejsnjega cetrtka, da dobim priliv (in to ni prvic na TR) pa ocitno bo vsaj se vikend minil :(

Matevz96 ::
Slovenska borza je edina kjer cel index raste 10% na mesec. Dokaz:
Obstaja kak ETF ki sledi temu indexu?
#hooldthedoor

Mnenje? Ima kdo KRKG v svojem portfelju? 
Delnica Krke dosegla absolutni rekord: 150 evrov za kos!
https://www.finance.si/vlagatelj-maks/d...

jarre ::
Na zalost nimam. Imam pa malo manj kot 10K € v NLB in mi je uspelo v manj kot 2 leti narediti +86%, ter v Luki Koper (malo manj kot 10K) +55%. Zraven imam se dva nemska bonboncka... Allianz (+51%) in Fresenius (+42%). Ostalo je v ETF-jih. O izgubah ne bom... No...American Vanguard me je dobro posolal. Ob prodaji sem imel izgubo -52%....:-(

GupeM ::
Malidelničar je izjavil:
Imam. Žal šele od lani. Tako da nekaj plusa je, ne pa ful, ful. Čeprav, 20% v enem letu je ful, ful v bistvu. +dividende.

mtosev ::
https://ibb.co/JpPCTbC
Takole izgledajo moje.
Takole izgledajo moje.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

LeQuack ::
Malidelničar je izjavil:
Danes je šla do 153, do konca meseca pa sky is the limit. Npr. Petrol je šel v zadnjem esecu za 20% gor, to že meji na meme stock realno. Potem Triglav bo odpustil 15% ljudi, kar je katastrofa, ampak delnica raste kot da ni nič.
Naš trg je tako nelikviden da navadna ekonomska pravila ne veljajo tu, npr. overbought/oversold, resistance zones etc. Ubistvu je težko napovedati karkoli.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()

;) delnice zelo pogosto gredo gor, ko objavijo odpuščanja- manjši stroški
Ne vem, meni ne deluje prav bullish če bereš take novice:
https://www.24ur.com/novice/gospodarstv...
Quack !

pingme ::
;) delnice zelo pogosto gredo gor, ko objavijo odpuščanja- manjši stroški
Ne vem, meni ne deluje prav bullish če bereš take novice:
https://www.24ur.com/novice/gospodarstv...
Če ne odpustijo, je false news in se torej ni zgodilo nič.
Če odpustijo, je pa to dobro za dobiček, ker z vedno večjo digitalizacijo sigurno ni potrebe po tolikšnem številu zaposlenih. Ravno danes sem elektronsko podaljšal zavarovanje (plus kupil vinjeto in plačal cestnino), kar počnem že zadnjih N let. Pet let nazaj je agent hodil domov, printal, etc. sedaj se vse uredi v petih minutah. Podobno kot banke, ki ukinjajo poslovalnice.

Ravno danes sem elektronsko podaljšal zavarovanje (plus kupil vinjeto in plačal cestnino), kar počnem že zadnjih N let. Pet let nazaj je agent hodil domov, printal, etc. sedaj se vse uredi v petih minutah. Podobno kot banke, ki ukinjajo poslovalnice.
In kljub temu vsako leto podražijo zavarovanja za 10%.
Quack !

Malidelničar je izjavil:
Danes je šla do 153, do konca meseca pa sky is the limit. Npr. Petrol je šel v zadnjem esecu za 20% gor, to že meji na meme stock realno. Potem Triglav bo odpustil 15% ljudi, kar je katastrofa, ampak delnica raste kot da ni nič.
Naš trg je tako nelikviden da navadna ekonomska pravila ne veljajo tu, npr. overbought/oversold, resistance zones etc. Ubistvu je težko napovedati karkoli.
Hm pa res meniš, da ne veljajo nič??? Če pogledaš padce ob COVID-u, pa recimo padec KRKG ob napadu Rusije ....

Spura ::
To so makro dogodki, ne pa ekonomika podjetja. KRKG je zdej fairly valued, ce gledas zadnje cifre in ce ekstrapoliras napovedi EPS za naslednji 2 leti na 10 let in pa recimo da je terminal P/E 15. Ce pride do multiple expansiona se pa se vedno da zasluzit.

chrush ::
Me mika, da bi KRKG in ZVTG prodal, ker to kar je bilo v zadnjem tednu, bo sigurno padlo za 20%. Tak imam občutek.

Okapi ::
Pri Krki bodo konec meseca objavili poslovne rezultate za lani. Morda ljudje na veliko kupujejo delnice, ker predvidevajo, da bodo rezultati dobri in se bo delnica zato še podražila.

gruntfürmich ::
Malidelničar je izjavil:
Lol
Jebeš tako delnico ki je šele pred kratkim prešla leto 2007.
Še zlato ni tako slabo delalo, pa se ga vsi otepajo in zmrdujejo da je za stare dedke...
Tu pa cela slovenija onanira na krko...
Ste res totalno pahnjeni?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: jest10 ()

chrush ::
Daj grunt butl. Ti s tvojimi 20evri zepnine se sploh ne oglasaj, ker kaj pametnega od tebe se ni bilo.

Evo to si sposojam s foruma Financ. Slovenski indeks v primerjavi z ostalimi evropskimi je v januarju na samem vrhu:
Evropa - zadnji mesec:
SBITOP 11.99%
Euro Stoxx Banks 10.20%
MBI 10 9.53%
MOEX 7.65%
CSE General 7.54%
BUX 7.27%
IT40 6.71%
FR40 6.66%
Stockholm 6.47%
EU50 6.14%
CROBEX 6.05%
Athens 5.93%
PX5 5.86%
WIG 5.71%
Evropa - zadnji mesec:
SBITOP 11.99%
Euro Stoxx Banks 10.20%
MBI 10 9.53%
MOEX 7.65%
CSE General 7.54%
BUX 7.27%
IT40 6.71%
FR40 6.66%
Stockholm 6.47%
EU50 6.14%
CROBEX 6.05%
Athens 5.93%
PX5 5.86%
WIG 5.71%

Pri Krki bodo konec meseca objavili poslovne rezultate za lani. Morda ljudje na veliko kupujejo delnice, ker predvidevajo, da bodo rezultati dobri in se bo delnica zato še podražila.
Ja samo zdaj je šla gor 15% v enem mesecu, tako da so vsi rezultati za naslednje pol leta že všteti v ceno.
Malidelničar je izjavil:
Evo to si sposojam s foruma Financ. Slovenski indeks v primerjavi z ostalimi evropskimi je v januarju na samem vrhu:
To bi lahko Golob uporabil za argument, da gre gospodarstvu super in nam ga ostale države zavidajo.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()

pingme ::
Slovenija je majhna in če gre določena delnica pred objavo rezultatov (in napovedi za naprej, kar je bolj pomembno) krepko navzgor, je velikokrat razlog inside informacija.
Petrol je imel najprej povišan promet, pritisk na nakupni strani, delnica je šla gor, kasneje so se šele pojavili članki, da naj bi država "uspela" s svojimi nadzorniki v zameno za višjo maržo in na koncu se je to tudi potrdilo.
Krka ima sedaj tudi bistveno višji promet kot običajno, kaj je razlog, bomo očitno izvedeli ob objavi (pri rezultatih za lani so težko kakšna presenečenja, mogoče je kaj z Azijo ali pa samo neumno pričakovanje umiritve v Rusiji, ker bo "Trump vse uredil").
Gledati tečaje za LJSE iz leta 2007 je pa neumnost, takrat je folk množično vlagal v vzajemce, ki so za vplačilo morali (odvisno od sklada in v kakšnem deležu) kupovati LJSE delnice in je bilo vse skupaj totalno nerealno (še bistveno huje kot nasdaq v začetku tisočletja). Če bi bila KRKG vrednotena po takratnem PE, bi bila sedaj čez 500€.
Sicer pa ... TLSG je 2007/2008 (ko ga je država prvič "prodajala") bil že čez 500€, sedaj je pa po dobri rasti v zadnjem času prilezel na 86€. Res pa je Telekom v vmesnem času naredil večjo izgubo z naložbami v tujini (in Planetom) kot je danes celotni market cap.
Petrol je imel najprej povišan promet, pritisk na nakupni strani, delnica je šla gor, kasneje so se šele pojavili članki, da naj bi država "uspela" s svojimi nadzorniki v zameno za višjo maržo in na koncu se je to tudi potrdilo.
Krka ima sedaj tudi bistveno višji promet kot običajno, kaj je razlog, bomo očitno izvedeli ob objavi (pri rezultatih za lani so težko kakšna presenečenja, mogoče je kaj z Azijo ali pa samo neumno pričakovanje umiritve v Rusiji, ker bo "Trump vse uredil").
Gledati tečaje za LJSE iz leta 2007 je pa neumnost, takrat je folk množično vlagal v vzajemce, ki so za vplačilo morali (odvisno od sklada in v kakšnem deležu) kupovati LJSE delnice in je bilo vse skupaj totalno nerealno (še bistveno huje kot nasdaq v začetku tisočletja). Če bi bila KRKG vrednotena po takratnem PE, bi bila sedaj čez 500€.
Sicer pa ... TLSG je 2007/2008 (ko ga je država prvič "prodajala") bil že čez 500€, sedaj je pa po dobri rasti v zadnjem času prilezel na 86€. Res pa je Telekom v vmesnem času naredil večjo izgubo z naložbami v tujini (in Planetom) kot je danes celotni market cap.

redtech ::
Poglej kaj je folk delal leta 2008
Lombardni kredit
[#320564] 18.09.08 18:56Odgovori + 0
Ima kdo mogoče izkušnje, kje je najugodnejši najem lombardnega kredita, pri katerem bi zastavil delnice za najem kredita. Kredit bi bil porabljen za nakup novih vrednostnih papirjev. Kakšne so odplačilnine dobe?
Kvalitetno zavarovanje..., ko folk vidi samo še oblake:
anonimni uporabnik
07.11.2007 ob 19:58 zadnji odgovor 10.11.2007 ob 17:44
Pozdravljeni
Ker nimam drugega zavarovanja, preko zavarovalnice pa ne morem vzet takega kredita cca 50.000E bi Vzel lombardni kredit z zastavo slovenskih delnic A kotacije na 10 let. V teoriji vse lepo in prav, v vseh brosurah vseh bank piše vse in oh in sploh,...Kredit do 50% plače, znesek 60% tržne vrednosti delnic, ko pa prideš do banke pa samo jamrajo, veste gospod takega primera pa še nismo imeli, veste gospod ne vem če bo šlo,...ne vem če bodo šefi odobrili, ne vem kakšna bo obrestna mera ne vem, ne vem, NE VEM!!!! mislim HALO. Dobil sem tak odgovor pri dveh bankah eni tuji in eni naši.
Tudi obrestna mera me bega, ponjajo nekje Euribor+2.5, mislim da bi s tako kvalitetnim zavarovanjem in tak znesek lahko iztržil recimo euribor+1.5%
Kaj menite, kam se obrnit, kje kaj vejo o takih kreditih in so zainteresirani ter hitro omogočijo kredit?
Nepremičninarji in švicarji:
- tomo - 6.2.2007
Povprašaj pri Sparkasse, kjer ti ponujajo kredit na 'rastočo' hipoteko. V bistvu zastaviš hišo, ki jo gradiš. Oni ti ne dajo vsega denarja takoj, ampak le nekaj na začetku, da začneš in ko nekaj narediš, spet dobiš novo gotovino. Hiša tako raste in pridobiva na vrednosti, s tem pa je tudi kredit vse bolj zavarovan.
Ko vzameš kredit, imaš kako leto moratorija na odplačevanje obrokov kredita, plačuješ pa le obresti od denarja, ki so ti ga v tem času nakazali.
Tudi gradili so v oblakih, SBI je bil takrat pumpan na osnovi rasti nepremičnin in lombardnih kreditov.
Da so danes na voljo lombardni krediti bi KRKA imela PE 40...
Lombardni kredit
[#320564] 18.09.08 18:56Odgovori + 0
Ima kdo mogoče izkušnje, kje je najugodnejši najem lombardnega kredita, pri katerem bi zastavil delnice za najem kredita. Kredit bi bil porabljen za nakup novih vrednostnih papirjev. Kakšne so odplačilnine dobe?
Kvalitetno zavarovanje..., ko folk vidi samo še oblake:
anonimni uporabnik
07.11.2007 ob 19:58 zadnji odgovor 10.11.2007 ob 17:44
Pozdravljeni
Ker nimam drugega zavarovanja, preko zavarovalnice pa ne morem vzet takega kredita cca 50.000E bi Vzel lombardni kredit z zastavo slovenskih delnic A kotacije na 10 let. V teoriji vse lepo in prav, v vseh brosurah vseh bank piše vse in oh in sploh,...Kredit do 50% plače, znesek 60% tržne vrednosti delnic, ko pa prideš do banke pa samo jamrajo, veste gospod takega primera pa še nismo imeli, veste gospod ne vem če bo šlo,...ne vem če bodo šefi odobrili, ne vem kakšna bo obrestna mera ne vem, ne vem, NE VEM!!!! mislim HALO. Dobil sem tak odgovor pri dveh bankah eni tuji in eni naši.
Tudi obrestna mera me bega, ponjajo nekje Euribor+2.5, mislim da bi s tako kvalitetnim zavarovanjem in tak znesek lahko iztržil recimo euribor+1.5%
Kaj menite, kam se obrnit, kje kaj vejo o takih kreditih in so zainteresirani ter hitro omogočijo kredit?
Nepremičninarji in švicarji:
- tomo - 6.2.2007
Povprašaj pri Sparkasse, kjer ti ponujajo kredit na 'rastočo' hipoteko. V bistvu zastaviš hišo, ki jo gradiš. Oni ti ne dajo vsega denarja takoj, ampak le nekaj na začetku, da začneš in ko nekaj narediš, spet dobiš novo gotovino. Hiša tako raste in pridobiva na vrednosti, s tem pa je tudi kredit vse bolj zavarovan.
Ko vzameš kredit, imaš kako leto moratorija na odplačevanje obrokov kredita, plačuješ pa le obresti od denarja, ki so ti ga v tem času nakazali.
Tudi gradili so v oblakih, SBI je bil takrat pumpan na osnovi rasti nepremičnin in lombardnih kreditov.
Da so danes na voljo lombardni krediti bi KRKA imela PE 40...

redtech - wow hvala za te uvide, neverjetno kaj se je dogajalo takrat.
P.S. - to je podobno kot slovensko 'pumpanje' balkanskih skladov takrat 2006-2008 ko so imeli VEP v svojih indexih in je vse letelo samo navpično gor (sam sem imel vzajemne sklade, ampak balkanskih pa zanimivo nikoli ne)
Ampak ena dobra razlaga tega januarskega borznega dirjanja na Financah:
Kdo ali kaj "kuri" delnice na ljubljanski borzi?
Je mogoče, da je rast podžgala napoved individualnih naložbenih računov?
https://www.finance.si/kdo-ali-kaj-%3e%...
P.S. - to je podobno kot slovensko 'pumpanje' balkanskih skladov takrat 2006-2008 ko so imeli VEP v svojih indexih in je vse letelo samo navpično gor (sam sem imel vzajemne sklade, ampak balkanskih pa zanimivo nikoli ne)
Ampak ena dobra razlaga tega januarskega borznega dirjanja na Financah:

gruntfürmich ::
Kaj pa če naše borznoposredniške hiše kupujejo delnice na "zalogo", da jih bodo potem strankam dražje prodajale?
V naši deželi se temu ne bi čudil...

V naši deželi se temu ne bi čudil...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,

GregiB ::
Ca 25% svojega naložbenega portfelja imam v KRKG, zato se nad dogajanjem zadnji mesec ne bi pretirano pritoževal, a resnici na ljubo sem v KRKG prvenstveno zato, ker daje letne dividende ranga 4%-6%, kar mi je za ta del naložbe (zaenkrat) dovolj... rast delnice je pa češnja na vrhu tortice...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

Malidelničar je izjavil:
Edini razlog je YOLO ali pa FOMO, to je to. Če bi bil tisti varčevalni račun razlog bi delnice že prej rastle, ko je bil napovedano. Novinarji zmeraj hočejo najti neko logično razlago za rast, ampak je ni.
Quack !

Sparkxl ::
YOLOti niso na lj borzi. Ti so v meme delnicah kot nvidia, tesla, ...
Vse ostalo pa je fomo. Ker da je vse na ath...to se ne more dobro končat. Še nikoli se ni.
Jaz sem ravno parkiral 10% v čajna tech. Valuacije na dnu, earnings pa samo raste in raste. Mali downside riziko, potencial za navzgor pa kar velik. In bombonček je, da ni nobene korelacije z usa tech.
Prodajam pa argentinski ypf in bma. Take rakete so se še vedno obrnile navzdol, zato izstopam z lepim izkupičkom.
Aja pa 5% sem dal v btc. Fomo :)
Vse ostalo pa je fomo. Ker da je vse na ath...to se ne more dobro končat. Še nikoli se ni.
Jaz sem ravno parkiral 10% v čajna tech. Valuacije na dnu, earnings pa samo raste in raste. Mali downside riziko, potencial za navzgor pa kar velik. In bombonček je, da ni nobene korelacije z usa tech.
Prodajam pa argentinski ypf in bma. Take rakete so se še vedno obrnile navzdol, zato izstopam z lepim izkupičkom.
Aja pa 5% sem dal v btc. Fomo :)

katere firme si pa kupil?
Jaz sem v preteklosti kupil nekaj Xiaomi, Ping An Insurance, Tencent, Baidu, Meituan.
Vceraj sem dodal ni kitajska je pa azija) Seagate.
Gledam pa da bi v portfelj dodal Hitachi, in kitajske chipmakerje (Hua Hong semiconductor ali pa Sunny Optical technology).
Ima kdo kako mnenje o teh kitajcih?
Jaz sem v preteklosti kupil nekaj Xiaomi, Ping An Insurance, Tencent, Baidu, Meituan.
Vceraj sem dodal ni kitajska je pa azija) Seagate.
Gledam pa da bi v portfelj dodal Hitachi, in kitajske chipmakerje (Hua Hong semiconductor ali pa Sunny Optical technology).
Ima kdo kako mnenje o teh kitajcih?

redtech ::
Je pa nekaj novega v tem ciklu - kriptovalute. Instrument v katerega se lahko zliva presežna likvidnost v sistemu in ne vpliva na inflacijo. Hazard, ki trenutnim inflacijskim razmeram vladam/sistemu še kako ustreza.

Sparkxl ::
Jaz sem 5% dal v btc zato, ker mi občutek v ledvici pravi, da se bo korelacija z usa tech kmalu končala. Zadnjih 5 let se giba točno isto kot us tech in indexi, ki imajo tega preveč noter
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Sparkxl ()

rini ::
Jaz bi pa vložil še 10t v eno, pa se ne morem odločit. Gledam tech: AVGO, OCTA, ADBE, ARM, MU, IBM. Kakšen predlog, kje bi Trump lahko dal pospešek? Razen TSLA.
Imam že msft, apple, nvda, asml in ostalo.

trenutno skoraj vsi analitiki ocenjujejo da je vse precenjeno. od predlaganih je Adobe kao tista firma, ki ima se najvec maneverskega prostora za dodajanje AI features. Jaz ga se nimam v portfelju

netflix sem kupu in cez 2 uri prodal. razlika je normalen kapitalski dobicek in obdavceno po 25% al je treba porocat kako drugace?

CrniPanter ::
Jaz bi pa vložil še 10t v eno, pa se ne morem odločit. Gledam tech: AVGO, OCTA, ADBE, ARM, MU, IBM. Kakšen predlog, kje bi Trump lahko dal pospešek? Razen TSLA.
Oracle. Mogoce že malo pozno ker je šel res lepo gor v zadnje 6 mesecih ampak mislim da ima velik upside. Mocan play na cloud-u in AI, hkrati dobro jedro biznisa v databazah. Del novega “Stargate” projekta oz. iniciative…
IBM je kot Intel. Dead.

bobby ::
netflix sem kupu in cez 2 uri prodal. razlika je normalen kapitalski dobicek in obdavceno po 25% al je treba porocat kako drugace?
Tole bo pa kar najmanj 40% davka.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

bobby ::
Ja seveda, lol.
Ni? Zaradi špekulacije? oprosti, nisem nikoli tako kratko držal delnic pa imam v glavi, da je 30dni ali manj 40% davek.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

J.McLane ::
Za delnice ni nikoli 40% davka, to velja samo za IFI.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Za delnice ni nikoli 40% davka, to velja samo za IFI.
Ne še, ampak imamo levičarje na oblasti, mogoče pa bo kmalu.
Quack !

GodoBoy ::
Na stanje porfelja, oziroma na celotno premoženje sedaj davek predlaga SDS Simić. Ob takšni "desnici" kot je pri nas SDS, levice sploh rabiš ne.

denabiker ::
In kdo ima skrbi??? Vsi mi ko delamo in ustvarjamo, razni socialci lenuhi v gostilni pa imajo debate, kako treba ljudi, ki kaj imajo obdavčit in obremeniti in da davki na nepremičnine in premoženje morajo biti mnogo večji. Oni ko imajo vse gratis pa ga nič ne boli.