» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
195 / 195
»
»»

JazianG ::

No shit Sherlock. Še enkrat preberi kaj sem napisal. Sprašujemo se koliko TR doda/odvzame na open orderje. Nič nisem govoril o zadnji ceni ali o ceni ki se prikazuje. Btw, na TR ti prikazuje bid ceno (vsaj če aseta nimaš, ne trgujem na tr)

delavec44 ::

Odvisno kdaj trguješ. Včasih je razlika med nakupno in prodajno minimalna (1 cent na delnico), včasih predvsem ob velikih pretresih ali izven delovnega časa velikih borz pa skoraj maksimalna med bid in ask. Saj to vse vidiš v aplikaciji. Ali sprašuješ ker je še nimaš?

Ja, prikazuje bid in ob prodaji dobiš to. Če greš pa v nakup dobiš pa to kar pišem. To lahko narediš tudi če delnice še nimaš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

JazianG ::

vse to mi je jasno, zanimivo je opazovati koliko tr nabije na open book. Tr namesto provizije nabija svojo provizijo z dodatnim spreadom. Beri nazaj, sem pissl o temy koliko je dodatno še nabil na bid/ask, ki ga je prikazoval ko sem dejansko jo hotel kupiti. TR je primeren res samo za občasne nakupe in dolgotrajne pozicije, ko ti je za spread (bil je kar 1,1% če se prav spomnim) vseeno.

ecopro ::

srus je izjavil:

Spura je izjavil:

energetik je izjavil:

Boljše kot nič, še najbolj me moti obveznost 50% vplačila v SLO papirje. Bo pa uporabno za SLO zakladne menice namesto bančnih depozitov ali MM ETF.
Nič ni napisano o stroških in provizijah.

Narobe berete fantje. Moras kupit 50% necesa, kar je izdajatelj v Slo. Ergo, skladi NLB Severna amerika stejejo, saj je izdajatelj vred. papirja NLB, ki je slovenska firma.

Bolj kot pumpanje slovenskih stockov je to (po nalozbenih zavarovanjih) spet pumpanje slovenskih bancnih skladov.

Mi kdo lahko našteje slovenske sklade, ki imajo višji donos kot primerljivi benchmark indeksi? Aja, v prospektih slovenskih skladov ne najdeš primerljivih benchmark indeksov.

V intervjuju v včerajšnjem Delu se je predsednica uprave Generali Investments pohvalila, da "donosi njihovih skladov še presegajo primerljive indekse". :)
Ali to drži, nisem šel preverjat, se pa to da relativno hitro narediti.

Tudi sicer je v intervjuju precej (samo)hvale. Verjetno je vsaj deloma upravičena.

trgovec35 ::

prozac je izjavil:

z vlaganjem sem zacel konec lanskega leta in se vsega bolj ali manj se ucim. nekaj delnic, obveznic, etf.. sem kupil iz zanimanja kam me bo to pripeljalo.

ko berem vase YTD procente vidim, da sem dalec stran. moj YTD je okoli 10% skupaj z dividendami :(

ko berem kako spremljate trge, se mi zdi da bi bilo najbolje, da vse prodam in dca sp500

Dober letni donos je stvar perspektive, ki je odvisna od strategije trgovanja. Če kupiš papir zaradi dobrega poslovanja in držiš dolgoročno, je seveda 10 posto letno kar okej. Če pa trguješ dnevno ali swingaš na teden ali dva, potem pa je 10 posto letno zanič, to je premalo že za en mesec, kaj šele za leto dni. V takem primeru raje dam v Infond in ne delam nič:)

Dolgoročnemu držanju papirjev sem se odpovedal že dooolgo nazaj, ne zaljubim se več v noben papir. Res imam nekaj ziherašev, ki se zelo predvidljivo gibajo, s temi občasno ponovim trejde. Sicer pa za večino firm po prodaji nikoli več niti ne pogledam, jih takoj pozabim.

Je pa stvar strategije tudi obseg trgovalnega kapitala. 10 posto na 10K kapitala je nizek donos, en dober dopust in ga več ni, če pa trguješ s 100 ali 200K kapitala, pa se to kar bolje sliši. Spet stvar perspektive:)

redtech ::

Kako znižati obrestne mere državnih obveznic, se verjetno sprašuje elita na USD, GBP, JPY?

Mogoče jim je prišlo na misel, da počijo delniški balon.

Sodeč po grafih, so obresti na tem, da poskočijo močno navzgor, kar predstvlja problem za vlade, ki bi rade zapravljale še več.

UK
Starmer asks UK regulators for ideas to boost growth

The government of the United Kingdom's total managed expenditure as a share of gross domestic product was 44.7 percent in 2023/24

Malidelničar ::

Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

energetik ::

Pročilo za FURS - ali vnesem trade date ali settlement date ob prodaji/nakupu ETF-ja?
vires in numeris

Sparkxl ::

Vneseš kaj je za tebe bolj ugodno in se narediš norega da ne veš. V najslabšem primeru, za katerega je verjetnost minimalna, boš dobil samo opozorilo da popraviš

Nekaj zanimivih mnenj iz finančnega Pop-Kasta:
https://www.24ur.com/popkast/financni-p...

Jaz osebno bom pojačal energetiko, materiale in hrano.
Minerje in kakšno pharmo pa ob dipu priložnostno.

Spura ::

MikeRotch je izjavil:

Plan je držati long term, do penzije, še naslednjih cca. 12-13 let. Če ne bo kakšnih res večjih pretresov vmes, seveda. Dokler pa vse 3 firme praktično vsak kvartal dosegajo ali presegajo napovedi pa ne mislim prodajati.

Mislim.... za Palantir je nerelavantno ce rahlo presegajo napovedi. Price to sales 50 je norost. Tesla je po volitvah sla gor ful brez ekonoskega razloga. Saj je v preteklosti ze imela P/E nad 100, ampak zdaj ga ima, ko je precej vecja firma in ko prodaja EV v evropi pada in v ameriki je rast najmanjsa v zadnjih letih. Apple je v 2024 dobil multiple expansion, p/e iz 30 na 40... brez ekonomskega razloga (kot naprimer visji growth).

Matheus ::

Kakšen imate plan glede vlaganja v domače oziroma evropske delnice? Čakate še uraden prevzem Trumpa oblasti in morebiten padec trgov izven ZDA?

MikeRotch ::

Mogoče kdo drži oz. kupuje SOFI? Meni se zdi zadeva perspektivna. Fundamentalsi so dobri, lepo rastejo, produkti so zanimivi, dolgov praktično nimajo. Pa Anthony Noto ima dober track record, izgleda izjmeno sposoben CEO.

Mnenja?

LeQuack ::

Zaradi slabega tečaja EUR/USD se ne splača kupovati Ameriških delnic in ETF-ov. V zadnje 2 mesecih je tečaj padel nekje 7-8% in je zdaj skoraj 1:1. Kar pomeni da če kupiš nek US ETF in bo šel EUR/USD nazaj na prejšnjo vrednost, ker je velika verjetnost, potem si takoj na zgubi podobne procent. Dobro za razmisliti če hočete imeti ta rizik.
Quack !

GodoBoy ::

;) velika verjetnost? Večina analitikov stavi na parity ali celo pod za eur/usd. Gospodarska rast in obresti so v USA pač večje in bodo večje še vsaj nekaj časa.

GodoBoy je izjavil:

;) velika verjetnost? Večina analitikov stavi na parity ali celo pod za eur/usd. Gospodarska rast in obresti so v USA pač večje in bodo večje še vsaj nekaj časa.

Tudi ZDA ni v interesu da dolar raste tako v primerjavi z ostalimi valutami. To pomeni da se kar prodajajo bo dražje, tudi dolg je posledično dražji itd.
Quack !

A greva stavit kje bo eur/usd konc leta? Če misliš da je velika verjetnost da bo više si stavo tako že praktično dobil? Jurja?

Pa če se prav spomnim si tole isto prav tu nabijal ko je bil eur ene 8% više kot je zdajle ;))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: GodoBoy ()

Tolk spet nisem gambler, čisto lahko imaš tudi ti prav in ne bo šlo nazaj. Ampak ta zadnja dvomesečna rast je izključno del Trump rally-a in se zna zasukat ko bo dejansko postal predsednik. Pustimo se presenetiti, ampak jaz vseeno ne bi gamblal po taki rasti, risk reward se mi ne zdi dober.

Edino kar bi mogoče nabavil je currency hedged ETF-e, v teoriji te ne bi smeli čutiti vpliva razmerja med valutami? Ima kdo kak pameten predlog?

Drugače kdor je hotel nabaviti dip, je danes že konec priložnosti, vse je šlo gor tolk ko je šlo prej dol. Leto 2025 zgleda bodo spet rekordi padali, pričakujem 25% rast tako kot zadnji dve leti, čeprav nekateri pravijo da po dveh letih rasti so slabši obeti, ampak trg je neustavljiv.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

SBSW

Sibanye-Stillwater CEO Neal Froneman said: "We are pleased to have successfully concluded this value accretive transaction in partnership with Franco-Nevada. We have raised $500m of non-debt capital by primarily streaming gold, a minor component of the basket of metals produced from our SA PGM operations and a marginal and finite amount of platinum, which retains significant leverage to higher PGM prices, which we anticipate.

Če jim je FNV dal 500M so ocenili, da bodo preživeli cikel :)

Pri $3,3 - $2,5 je dober vzvod za PGM, ne potrebuješ velike pozicije.

bobby ::

A so postimal razmere v Južni Afriki, elektrika, politične razmere, izrivanje francozov ven itd?!?
Jih imam tud jaz delno na tapeti ampak zadnje pol leta jih nisem nič spremljal.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Ne, ne, francozi pa so v podsaharski afriki, ne južni. Vsaj bili so, skriti imperij so jim sfookali kitajci in rusi.

ESKOM(el. distribucijski monopol) naj bi bil letos razdeljen na 3 dele, pravijo, da je to korak naprej, ampak...

The announcement by the South African finance minister, Enoch Godongwana, of debt relief for the country's troubled power utility, Eskom, is a step forward. It will fix one problem: Eskom has too much debt. But the plan won't end power cuts which have worsened in recent years.

... kar je še vedno problem :)

V novicah SBSW zaradi rezov omenja nekje - 10% do - 15%, Impala nekaj manj. Podobne probleme ima TGA z železnico, ampak sedaj ne omenjajo teh problemov - surovine so na dnu pa ni toliko proizvodnje.

Za znalce - izpolnjujem Doh-DIV.
Vnašam za Rio Tinto PLC.

Kaj je v obrazcu Država izplačevalca dividend in kaj je Država vira?
Rio Tinto je GB/AU korporacija. Head office ima v Londonu in Melbournu. ISIN je pa US7672041008, ker se trguje na NYSE kot ADR delnica, dividende so bile v USD. WTF naj vnesem...

Meni se zdi nekako logično, da je Država izplačevalca dividend GB, država vira pa US?
vires in numeris

Po mojem kar VB.

Tudi za država vira?
V IBKR sicer piše pod "IssuerCountryCode" = GB.
Trguje se pa na NYSE v $, dividende so v $.
Tole piše tule:

If I Own an ADR, Is It the Same As Owning Shares in the Company?

ADRs are U.S. dollar-denominated certificates that trade on American stock exchanges and track the price of a foreign company's domestic shares. ADRs represent the prices of those shares but do not grant you ownership rights as common stock typically does.
vires in numeris

Domicile je važen, listing imaš lahko na 6 borzah ..
RIO ima operacije po celem svetu, kaj je sedaj država izvora? Jaz bi dal v oba polja domicile, ni me še nihče na FURSU popravil, zaradi tega.

Ali kdo dela z opcijami - CASH SECURED PUT

https://www.optionsprofitcalculator.com...

Primer za NEM $35 strike price AVG25

Estimated returns
As at 5th Jan 2025 (NEM $38.07)
Entry cost: $3,255.00 see details
Maximum risk: $3,255.00 (at NEM$0.00)
Maximum return: $245.00 (at NEM$35.00)
Max return on risk: 7.53% (12.3% ann.)
Breakevens at expiry: $32.55
Probability of profit: 74.2%

Kako je obdavčena premija $245, ki jo dobiš?

Študiram, kako bi naredil več $$$ z "manj rizika". Hipotetično, če gre NEM na $35 bi kupil pozicijo, lahko pa danes prodam opcijo in dobim $245, če do 15 avgusta cena ne pride do $35 obdržim premijo 12,3% / na letni ravni, v slabšem primeru se opcija izvrši in kupim 100x NEM po strike price.

Če začne sektor rasti pa NEM lahko ujamem z drugo pozicijo, nevem BTG & mid-tier, ki imajo večji leverage.

Dejte mal info o currency hedged ETFi? Kateri so, kjer se jih nabavi, a so kake slabosti?
Quack !

energetik je izjavil:

Vnašam za Rio Tinto PLC.

Rio Tinto je GB/AU korporacija. Head office ima v Londonu in Melbournu. ISIN je pa US7672041008, ker se trguje na NYSE kot ADR delnica, dividende so bile v USD. WTF naj vnesem...

Meni se zdi nekako logično, da je Država izplačevalca dividend GB, država vira pa US?

Ti bo znalec povedal kako ta obrazec izpolnjuje zadnja leta...ga ne izpolnjuje.

Pošljem jim divi report v pdf od brokerja in so s tem zelo srečni.
Če pa imaš viška časa pa lahko komot izpolnjuješ za vsako podjetje. Jaz bi za ca 20 podjetij izpolnjeval verjetno 1 mesec.

OK, torej očitno preveč kompliciram. :)
Ja, sem opazil, za 3 podjetja s kvartalnimi div. se je porabilo precej časa, predvsem zaradi gluposti, ker ne moreš pod 1 firmo samo naštepat datuma in zneska, ampak moraš vsakič še vse podatke o firmi vpisovat, da ne omenjam preračunavat v € po BS tečajnici... Kdo hudiča si je izmislil tako glup obrazec?
vires in numeris

A nisi ti na ibkr? Če te ni strah teh podatkov dat enemu na net (ne vem zakaj bi te bilo, razen če ne sučeš 10m+, uporabi davkomat.si

prozac ::

za doh-div ne uporabljate csv datoteke, ki jo dobite na edavki? A ni na ta nacin ful hitrej ker lahko vecino stvari kar copy / paste (za ponavljajoce firme)?
moram pogledat kaj sem delal lansko leto, ampak po spominu sem vecinoma vpisoval lei in je bilo good enough

tilinho20 ::

prozac je izjavil:

za doh-div ne uporabljate csv datoteke, ki jo dobite na edavki? A ni na ta nacin ful hitrej ker lahko vecino stvari kar copy / paste (za ponavljajoce firme)?
moram pogledat kaj sem delal lansko leto, ampak po spominu sem vecinoma vpisoval lei in je bilo good enough

Še vedno moraš vpisovat vse podatke notri, žal, + meni ta uvoz iz csv v obrazce nikoli ni deloval.

Če pa imaš viška časa pa lahko komot izpolnjuješ za vsako podjetje. Jaz bi za ca 20 podjetij izpolnjeval verjetno 1 mesec.

Se pravi ne izpolniš niti enega obrazca v eDavkih, samo prilogo daš? Glede plačanega tujega davka pa vidijo v reportu, da si ga že poravnal in potem na podlagi tega štejejo, da zahtevaš oprostitev po Konvenciji med Slo in ZDA?

Tako je, v izpisku se vidi koliko davka si že plačal in doplačaš razliko. Izpolnim samo tisti prvi obrazec, kjer so podatki o zavezancu, pod priloge napišem "izpis iz trgovalnega računa" in rešeno.

Ko sem se prvič tega lotil, sem tudi šel po poti izpolnjevanja za vsako podjetje in že pri prvem sem doživel kar nekaj wtf momentov. Sem rekel fookit, naredil kot zgoraj opisano in so bili srečni. Tako zdaj delam že nekaj let

CASH SECURED PUT - DAVEK

Našel sem staro sodno prakso:
dohodnina - davek od osebnih prejemkov - opcija - nadomestilo za ustanovitev opcije - prejemek v naravi

Premije oziroma nadomestila za prodajo oziroma ustanovitev opcij spadajo med osebne prejemke, ki so obdavčeni z dohodnino na podlagi določbe 4. alineje 1. odstavka 15. člena ZDoh.

Dne 21. 8. 2007 je tožnik podal pripombe v dodatku k zapisniku o zaslišanju, kjer je navajal, da ni podana zakonska podlaga za obdavčitev nadomestil za ustanovitev nakupne opcije ter se skliceval na pojasnilo DURS, ki je bilo objavljeno v Davčnem biltenu, št. I-2/2002. Pritožbena navedba, da nadomestila za ustanovitev nakupne opcije ne spadajo med druge prejemke po 4. alinei 1. odstavka 15. člena ZDoh, je neutemeljena. Razlogi za obdavčitev so bili tožniku pojasnjeni že z odločbo drugostopnega organa z dne 12. 12. 2002, njihova pravilnost pa je bila potrjena s sodbo Upravnega sodišča RS z dne 17. 5. 2007.

https://www.sodnapraksa.si/?q=G%203/200...

https://www.sodnapraksa.si/?q=III%20Ips...

redtech je izjavil:

Domicile je važen, listing imaš lahko na 6 borzah ..
RIO ima operacije po celem svetu, kaj je sedaj država izvora? Jaz bi dal v oba polja domicile, ni me še nihče na FURSU popravil, zaradi tega.

Ali kdo dela z opcijami - CASH SECURED PUT

https://www.optionsprofitcalculator.com...

Primer za NEM $35 strike price AVG25

Estimated returns
As at 5th Jan 2025 (NEM $38.07)
Entry cost: $3,255.00 see details
Maximum risk: $3,255.00 (at NEM$0.00)
Maximum return: $245.00 (at NEM$35.00)
Max return on risk: 7.53% (12.3% ann.)
Breakevens at expiry: $32.55
Probability of profit: 74.2%

Kako je obdavčena premija $245, ki jo dobiš?

Študiram, kako bi naredil več $$$ z "manj rizika". Hipotetično, če gre NEM na $35 bi kupil pozicijo, lahko pa danes prodam opcijo in dobim $245, če do 15 avgusta cena ne pride do $35 obdržim premijo 12,3% / na letni ravni, v slabšem primeru se opcija izvrši in kupim 100x NEM po strike price.

Če začne sektor rasti pa NEM lahko ujamem z drugo pozicijo, nevem BTG & mid-tier, ki imajo večji leverage.
Davek je 40%, 25% ce drzis vec kot leto.

Kar se tice CSP (cash secured puts), je pa tko, da there's no such thing as free lunch. Jasno, ce je nekaj relativno poceni, in prodas put se 10%/15% nizje je zelo verjetno, da bo opcija worthless, in dosti ljudi to vidi kot free money, in pogosto je ideja, da to pocnes z delnicami, katere bi itak imel. Torej kje je downside?

Payout je manjsi kot lastnistvo delnice. Torej recimo da mislis, da je neka delnica poceni, in prodas CSP, namesto da jo kupis. Imas prav in delnica gre gor, 40% v naslednjem letu. Ta dobicek mocno presega kar si ti s premijo zasluzil. Resda, ce si se zmotil in gre stock dol, si na boljsem, kot ce bi kupil, za premijo + razdaljo do strika. Btw tudi ce gre pod strike price, ni nujno da se bo option assignal, sem ze imel primer, ko je sel price pod strike pa nisem dobil delnic, potem je slo pa ful gor.

Kot pravi ime Cash Secured, moras imeti denar na racunu da pokrivas assigmente, torej si v cashu (recimo da kupis z njim kratkorocne obveznice, ki jih lahko easy likvidiras ce rabis). Zadnjih par let, kdor je to pocel je seveda zasluzil precej manj kot navaden long. Zaradi tega je veliko ljudi, ki se s tem ukvarja slo na taktiko, da imajo samo 10% svojih CSP izpostavljenosti v dejanskem cashu. Tako so long na delnicah/indeksih in hkrati zasluzijo dodatne 2-3% letno. Problem tuki je, kaj ce bo res kriza in bo market dol 40%. Cisto vsi CSP se ti bodo hkrati triggeral in dobil bos margin call. Ampak ker je market skos gor, se ti ljudje, ki so tako dodatno sluzili, danes pocutijo kot geniji.

Tko da problem je, za velik s tem zasluzit rabis veliko izpostavljenost, in ce gre market ful gor, si slabsi kot navaden long, ce gre ful dol pa tut dobis assignan vse zivo. Za prodajat opcije je nabolje da market ne gre nikamor, takrat zasluzis vec kot ostali. Ampak takoj ko je VIX majhen so tut premije majhne. Ne vem, jst mam filing da je tuki dost picking up pennies in front of a steam roller.

Vec kot 70% opcij ekpira worthless in ja s tem se da sluzit, ampak moras imet zelodec, da lahko nek dogodek kot korona al pa neki, precej wipne tvoj account.

That being said:
https://www.reddit.com/r/thetagang/comm...

Sparkxl je izjavil:

Ti bo znalec povedal kako ta obrazec izpolnjuje zadnja leta...ga ne izpolnjuje.

Teli FURSovci pa niso gladki. Imajo prevec casa pa prekucavajo iz PDFjev?

Na splosno so cudaki. Njihov import XML shema za davcno stevilko nima omejitve, potem pa probas uvozit ti pa vrze error ce je davcna daljsa od 12 znakov. In valda, kitajske so daljse, torej jih ne mores vpisat. Sm jim letos poslal sporocilo na to temo pa sm nazaj dobil tak uradniski odgovor, da je kar smesno. Pac povecite velikost polja, koji kurac. No potem sem pa iz odgovora razbral, da davcna podjetja itak ni zahtevan podatek, tko da se mi jebe. Ugotovil sem, da je itak vecino podatkov na teh njihovih obrazcih povsem opcijska stvar.

Poznam ljudi, ki niso nic porocali raznih broker obresti na pozitivno stanje v DohObr pa se jim ni nic zgodilo, tko da zgleda kar mirno s temi porocili. Na FURSu verjetno samo molijo, da dobijo cim manj dokumentacije.

Drugace imam software, ki mi naredi vsa porocila:
- DohDiv za dividende
- DohKDVP za delnice
- DohIFI za opcije
- DohOBR za obveznice, obresti na kes, "obresti" iz posojanja delnic shortom

Pa se PDFje zgenerira za vse poslovne dogodke (spliti, dividende v delnicah, preimenovanja...) za priloge.

@Spura CSP ne gledam, kot vzvod, da bi prodajal PUTse in upal na najboljše.

Primer, imam 75% v PM, ki ne prinaša ničesar in 25% na trgovalnem računu. Sedaj razmišljam, kako bi varno zaposlil teh 75%. Cilj bi bil, da pobiram % na PUT od te velike pozicije, še vedno pa bil izpostavljen v istem sektorju - NEM & Co ali PM.

energetik je izjavil:

Vnašam za Rio Tinto PLC.

Sem prišel še do nekega manuala od FURS-a, kjer piše, da je država vira lahko drugačna od države izdajatelja, in da se država vira razbere iz ISIN številke. Kar pa v mojem primeru torej pomeni US. Država izdajatelja pa je GB.
Klinc, počasi bom zmanjševal investicije v posamezne firme in kupoval samo še acc ETF-e.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

redtech je izjavil:

ESKOM(el. distribucijski monopol) naj bi bil letos razdeljen na 3 dele, pravijo, da je to korak naprej, ampak...

The announcement by the South African finance minister, Enoch Godongwana, of debt relief for the country's troubled power utility, Eskom, is a step forward. It will fix one problem: Eskom has too much debt. But the plan won't end power cuts which have worsened in recent years.

... kar je še vedno problem :)

V novicah SBSW zaradi rezov omenja nekje - 10% do - 15%, Impala nekaj manj. Podobne probleme ima TGA z železnico, ampak sedaj ne omenjajo teh problemov - surovine so na dnu pa ni toliko proizvodnje.

https://www.reddit.com/r/SilverDegenClu...

Kje ste zdaj našli Južno Afriko. Vložiš v S&P 500 pa imaš vsak dan 1% gor. Ali pa Nvidio in imaš lahko 5% dnevno.
Quack !

LeQuack je izjavil:

Kje ste zdaj našli Južno Afriko. Vložiš v S&P 500 pa imaš vsak dan 1% gor. Ali pa Nvidio in imaš lahko 5% dnevno.

Vsak dan 1% gor je 365% letno. Dober donos, ni kaj.

delavec44 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Vsak dan 1% gor je 365% letno. Dober donos, ni kaj.

Vsak dan 1% gor NI 365% letno,...

GupeM ::

Ne, je za cca faktor 10 več.

Lahko je govoril 1% dnevno na začetno investicijo ne na tečaj. Kakorkoli, tudi če gledamo eksponentno je to še 10x manj realno.

@bobby, julija 23 je paladij prišel na $1200 in potem jeseni 2023 so bile prve novice o morebitnih redukcijah, potem na koncu zime se je začelo z načrti, sedaj bo tega vedno več.
Delali bodo v rovih z bogatejšo rudo, zapirali jalove jaške/rudnike, proizvodnja bo upadla, CAPEX bo nizek.

Ko se ekonomija ponovno zažene bo potem pritisk na ceno, proizvodnja bo šla počasi navzgor, bogatejše rude bo manj, predelovati bodo morali več jalove rude, kar bo dražje.
Če rudnik zapirajo 1-2 leti, ga potem nazaj spravljajo približno enako dolgo.

Če bo RU zmanjkalo zalog (sell-off, low capex) ali kakšen drug vzrok ,ki je podrl korelacijo z nafto bi Pt postala spet super proxy za O&G trade.

delavec44 je izjavil:

Lahko je govoril 1% dnevno na začetno investicijo ne na tečaj. Kakorkoli, tudi če gledamo eksponentno je to še 10x manj realno.

Ustrelu si kozla in to je to. Na napakah se učiš ne na pohvalah. Sej je ok.
In pri trgovanju se vsak dan (delovni dan) zadeva odpre, se trguje in se zapre in dnevno gre za X% gor ali dol glede na zaključno ceno prejšnjega dne in tako naprej. Če gre za 100% gor, super, če gre za 100% dol je game over.

redtech je izjavil:

@bobby, julija 23 je paladij prišel na $1200 in potem jeseni 2023 so bile prve novice o morebitnih redukcijah, potem na koncu zime se je začelo z načrti, sedaj bo tega vedno več.
Delali bodo v rovih z bogatejšo rudo, zapirali jalove jaške/rudnike, proizvodnja bo upadla, CAPEX bo nizek.

Ko se ekonomija ponovno zažene bo potem pritisk na ceno, proizvodnja bo šla počasi navzgor, bogatejše rude bo manj, predelovati bodo morali več jalove rude, kar bo dražje.
Če rudnik zapirajo 1-2 leti, ga potem nazaj spravljajo približno enako dolgo.

Če bo RU zmanjkalo zalog (sell-off, low capex) ali kakšen drug vzrok ,ki je podrl korelacijo z nafto bi Pt postala spet super proxy za O&G trade.

SBSW sem bolj gledal, ker so imeli dobre dividende, tu sem imel srečo, da sem malo po začetku korone šel notri, pobral 4 lepe dividende pol me je pa padec marca 2022 stop los ven vrgu pol pa nisem več upal it notri.

DODATEK: a imamo kakšne predloge za plin, špekulativno za long za mesec do dva?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bobby ()

A kdo kaj gleda LPG?

SBSW ima recimo Kroondal, ki ima najnižji AISC in leta 21 je bil ta $500, konec 23 pa $1050, kumulativno v reportih sedaj vidim $1200/oz, Pt in Pd pa oba pod $1000. Kmalu bo prišel čas za počasno akumulacijo (ne veš, kdaj pride cikel) in potem, ko vpeljejo dividende nazaj na 15%, tvoja bo 200% - prodaš vse skupaj, taka je moja strategija za PGM.

Plin, kaj pa naj bi se zgodilo čez mesec ali dva ? :)

Jaz sem za novo leto dodal TBN.AX in EEG.AX (Beetaloo Basin), Empire naj bi že v sredini leta začel s prvo dobavo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

Trenutno ima Evropa kar konkretno porabo plina, višjo kot v povprečju zadnjih dveh let. Pa se ta del je Gazprom zaprl ki vodi preko Ukraine, Trump pride in namen ima pritisnit na Evropo, da bo Evropa več plina in nafte kupovala od Usa v nasprotju višje tarife (Usa ima trgovali deficit napram EU in mu to ni všeč, res je, da to gleda samo vse,, kar je konkretnega, ni pa upoštevano vse, kar je storitev, Google, Amazon, meta,...) v tem primeru ima pa EU deficit, sam Trumpa to ne gane kaj dosti.
««
195 / 195
»
»»