Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
LeQuack ::
Ne ni šla, sem parkrat probal... Pa btw definicija spreada je razlika med bid/ask. Nič ni cena nekje vmes . kakšna cena je tista nekje vmes (:))?
Ja kako pa misliš da se določi cena delnice, ali pa kripta. To varira med borzami, npr. TR vzame za ceno delnic/kripta kar bid ceno, se pravi ceno po kateri bi prodal, če bi. Ene borze vzamejo ceno ki je vmes. Tako da na to se ne moreš zanašati, važno je samo koliko na koncu plačaš za 1 delnico, ali 1 coin.
Quack !
NajiM ::
;) OK... tebi nekak osnove ne gredo. Cena asseta je samo ena. Če kupuješ je ask, če prodajaš pa bid... Nič ni vmes no. Tu se sprašujemo koliko TradeRepublik doda na dejanski ask in koliko odvzame na dejanski bid.
LeQuack ::
Jaz govorim o ceni asseta, ki jo prikazujejo borze, ali pa če googlaš ceno BTC-ja, ti bo dal eno ceno ven, ne dve. A misliš da ko so bile novice da je šel BTC čez 100k so mislili, da je šla ask, ali pa bid cena do 100? Ali pa mogoče obe? Ali pa vmesna?
Quack !
trgovec35 ::
In trgovci? Kakšno leto ste imeli? Jaz malo razočaran, po 88% donosu portfelja v 2023 sem letos na 42%. V petek zaključil in sem 100 posto v kešu za čisti štart.
Sicer naredil letos malo transakcij, okrog 30. Sem pa predolgo držal amazone, eple in gugle, ki so pa takrat počasi rastli. Na drugi strani pa eno 40k pozicijo prodal prehitro pri plus 15%, v tednu dni po prodaji pa je zrasla za 60 posto... Jebiga.
Cilj je, da se drugo leto izboljšam:) Vsem želim zdravja in dobrih trejdov!
Sicer naredil letos malo transakcij, okrog 30. Sem pa predolgo držal amazone, eple in gugle, ki so pa takrat počasi rastli. Na drugi strani pa eno 40k pozicijo prodal prehitro pri plus 15%, v tednu dni po prodaji pa je zrasla za 60 posto... Jebiga.
Cilj je, da se drugo leto izboljšam:) Vsem želim zdravja in dobrih trejdov!
In kako se lahko izboljšaš, več rizika, več analize, buy & hold, etc.?
Dobro vprašanje. Kot prvo, še bolj dosledno se držat lastnih napisanih pravil, ki jih imam na enem A4 formatu zapisane. Za večje pozicije imam pravilo da prodam, če se v določenem času ne doseže ciljna cena, ker je to mrtev kapital. To sem prešprical parkrat. Pa dvakrat sem kupoval isti papir, ki sem ga ravno prodal. Tudi to sem si kao prepovedal. Pa dvakrat držal papir kljub objavi kvartalnih rezultatov, kar je največji greh, enkrat je sicer super izpadlo, enkrat pa fino pušnil...
Drugo pa je izbor papirjev, v glavnem trgujem z delnicami z nasdaq indexa. Ker sem pa malo starejša generacija, težko preklopim na nove trende in tehnologije, zato sem kar nekaj priložnosti zamudil. Držim se preizkušenih firm, ki pa nimajo več eksplozivnih rasti. Tak da tu je še možnost za izboljšanje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: trgovec35 ()
redtech ::
YTD 1,3% na delnicah, človek bi rekel, da nekaj delam narobe :)
Zaprl sem ene dve poziciji (+150%), akumuliram pa v cikličnih.
25%
Basic materials 38%
Tobacco 12%
Energy 30%
Utilities 4%
Cash 15%
Verjetno bom dodal cash na 45% in akumuliral v Energy - COVID low.
75%
Plemenite kovine
EC sem odprl ta teden, dosti blizu je potem WDS. Razmišljam, da vsak mesec dodajam privarčevano na 2-3 tier, da me padci ne potolčejo preveč, XOM bo padel na koncu in za take event imam pripravljen cash (45%).
Gold/oil ratio je visok in je oil podcenjen sektor, zato se nagibam bolj k energiji, če pride do crasha in zlato z njim, grem prvo na banko, da odprem pozicijo še v zlatu, cash pa za energy XLE, XOM, PMLP in podobne "varne pozicije" .
Potem pa še tiste klasično ciklične, kot so BAK, GPRE, SBSW - taki nivoji so mi všeč, če je vzrok za to ekonomski cikel seveda :)
25%
Basic materials 38%
Tobacco 12%
Energy 30%
Utilities 4%
Cash 15%
75%
Plemenite kovine
EC sem odprl ta teden, dosti blizu je potem WDS. Razmišljam, da vsak mesec dodajam privarčevano na 2-3 tier, da me padci ne potolčejo preveč, XOM bo padel na koncu in za take event imam pripravljen cash (45%).
Gold/oil ratio je visok in je oil podcenjen sektor, zato se nagibam bolj k energiji, če pride do crasha in zlato z njim, grem prvo na banko, da odprem pozicijo še v zlatu, cash pa za energy XLE, XOM, PMLP in podobne "varne pozicije" .
Potem pa še tiste klasično ciklične, kot so BAK, GPRE, SBSW - taki nivoji so mi všeč, če je vzrok za to ekonomski cikel seveda :)
+199,84% year to date. Nobenih trejdov, samo DCA na avtopilotu.
Če tko lažeš kot v temi o električnih, ti ni za verjeti. Tudi glede na donose, bi moral imeti palantir res extra obtežen za tole, slk pa si dcajav vedno v luknjah na avtopilotu. Lol. Ti ni bilo zadosti da bi po pravici povedal tam okol 100% je možno, ampak 200% pač ne.
+199,84% year to date. Nobenih trejdov, samo DCA na avtopilotu.
Če tko lažeš kot v temi o električnih, ti ni za verjeti. Tudi glede na donose, bi moral imeti palantir res extra obtežen za tole, slk pa si dcajav vedno v luknjah na avtopilotu. Lol. Ti ni bilo zadosti da bi po pravici povedal tam okol 100% je možno, ampak 200% pač ne.
Sem jaz tudi nekaj računal kako do takega donosa, pa nisem našel formule:)
Lol, objaviš nekaj kar se spet ne sklada s tvojo zgodbico. Za povprečno ceno 16$ Palantirja bi moral večino nabaviti zgolj med cca marcem 22 in junijem 23. Izven tega obdobja je bila cena precej višja. To ti je mal čuden "dca na avtopilotu". Patetičen si.
No shit, še enkrat preberi kaj sem napisal in mi razloži kako si z dca prišel do takšne povprečne cene.
MikeRotch ::
Za občutek: https://slo-tech.com/forum/t589470/p746...
PLTR kupujem že več kot 3 leta. Zneski niso bili vedno enaki čez celotno obdobje, prav tako ne razmerja med pozicijami.
PLTR kupujem že več kot 3 leta. Zneski niso bili vedno enaki čez celotno obdobje, prav tako ne razmerja med pozicijami.
Kje sem pa omenil DCA na avtopilotu skozi celotno obdobje 3+ let?
Dude chill. Razumem, da si butthurt, ker si ga sral v temi o električnih avtomobilih. Vsak se lahko zmoti, tudi meni se zgodi. Ni konec sveta. Ampak zdaj pa že pretiravaš s to obsesijo.
Dude chill. Razumem, da si butthurt, ker si ga sral v temi o električnih avtomobilih. Vsak se lahko zmoti, tudi meni se zgodi. Ni konec sveta. Ampak zdaj pa že pretiravaš s to obsesijo.
;)), lažeš da peče fante...
"+199,84% year to date. Nobenih trejdov, samo DCA na avtopilotu."
"SP500
AAPL
TSLA
PLTR"
tole je tvoj odgovor koliko si naredil letos. Pol pa pridemo do tega da, bi moral za približno tak donos imeti več kot pol tiste pozicije ki je naredila daaaaaleč največ, da to isto pozicijo, glede na povprečno ceno, letos nisi kupil niti enkrat. Da bi bil človek butthurt zaradi notoričnega forumskega lažnivca ;). Zdravit se pojdi, tole je že resno...
"+199,84% year to date. Nobenih trejdov, samo DCA na avtopilotu."
"SP500
AAPL
TSLA
PLTR"
tole je tvoj odgovor koliko si naredil letos. Pol pa pridemo do tega da, bi moral za približno tak donos imeti več kot pol tiste pozicije ki je naredila daaaaaleč največ, da to isto pozicijo, glede na povprečno ceno, letos nisi kupil niti enkrat. Da bi bil človek butthurt zaradi notoričnega forumskega lažnivca ;). Zdravit se pojdi, tole je že resno...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: NajiM ()
dronyx ::
V 80. letih je delež ameriškega BDP-ja v svetovnem BDP-ju znašal 30 odstotkov, podobno je tudi ameriški delniški trg dosegal 30 odstotkov svetovnega. Danes je delež BDP-ja pri 27 odstotkih, delniški trg pa predstavlja 70 odstotkov svetovne tržne kapitalizacije.vir
Kakšna logična razlaga, razen da se znajo dobro prodajat?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
kow ::
ZDA so globalni trg. Sam nimam nobenih tezav, da bi trgoval s papirji na ameriskih borzah. Na kitajskih pa nikoli.
Logičnih razlag je veliko, ena je ziher ta, da gre za ekonomsko najmočnejšo državo, ki tak čez palec s 4 krat manj prebivalstva kot druga Kitajska, ustvari ene tretjino večji gdp kot Kitajska.
Pri delniških cenah pa so v aktualne tečaje vračunani že prihodnji donosi in tukaj zda firmam odlično kaže.
Tretjič, enormno kapitala v zda, ki se zliva na trg, ki mu najbolj zaupajo, zato tečaji rastejo. Enako kapital od drugod drvi v zda.
Na koncu je trg tisti, ki določi cene. Jaz že 20 let izključno trgujem z ameriškimi papirji iz istih razlogov.
Logičnih razlag je veliko, ena je ziher ta, da gre za ekonomsko najmočnejšo državo, ki tak čez palec s 4 krat manj prebivalstva kot druga Kitajska, ustvari ene tretjino večji gdp kot Kitajska.
Pri delniških cenah pa so v aktualne tečaje vračunani že prihodnji donosi in tukaj zda firmam odlično kaže.
Tretjič, enormno kapitala v zda, ki se zliva na trg, ki mu najbolj zaupajo, zato tečaji rastejo. Enako kapital od drugod drvi v zda.
Na koncu je trg tisti, ki določi cene. Jaz že 20 let izključno trgujem z ameriškimi papirji iz istih razlogov.
Spura ::
Staribevskač je izjavil:
Point je, da pri "domačih" vrednostnih papirjih niso mišljene samo slovenske, ampak vsi vrednostni papirji, izdani v EU!
Od velike družine! EU! Vsaj tako jaz, funkcionalno nepismen, razumem to zadevo.
Se enkrat. Kaj ima to veze s tem, kar sem jaz izpostavil? Jaz sem izpostavil zmoto, da si tukaj omejen na investiranje v deleze/obveznice podjetij iz omenjenih drzav, ampak si v bistvu omejen samo po principu izdajatelja, torej, da je mozno investirat izven Slovenije in EU (in pridruzenih, da ne bos spet dlakocepil), dokler gre za vrednostni papir, ki ga izdaja firma ki je v EU/Slo. Jst sm omenil Slovenijo specificno, ker je folk govoril, da gre za pumpanje slovenskih delnic. Jasno, tuki je omejitev v zakonu napisana kot Slo/EU in podjetja in drugih drzav, ki imajo sporazum in imajo sedez v Slo/EU. Ampak sam nabor drzav, ki sodelujejo ni bistven tukaj, tukaj je bilo bistveno sporocilo to kar sem napisal na zacetku, da ni to pumpanje Slovenskega/EU trga ampak bolj skladov v njem,.
Staribevskač ::
Čak mal! Da res ne bo kaksnih nesporazumov, ker tukaj je ogromno $ vernikov!!?
Kam ga torej ti pumpaš, tlačiš in investiraš in kaj katera je zdaj tuja in domača!??
Kam ga torej ti pumpaš, tlačiš in investiraš in kaj katera je zdaj tuja in domača!??
Spura ::
SP500
AAPL
TSLA
PLTR
To si pa nasel kosarico precenjenih delnic, samo Microstrategy ti manjka. Ampak price action je dober in na koncu denar je denar, dokler ti nekdo placa exit si zmagu, sam bodi pripravljen vn skocit iz tega. Meni se ni tok posralo, edini tak primer sm mel BAYN kjer sm sel iz 48 na 60 in prodal, danes je stock na 18.
Plan je držati long term, do penzije, še naslednjih cca. 12-13 let. Če ne bo kakšnih res večjih pretresov vmes, seveda. Dokler pa vse 3 firme praktično vsak kvartal dosegajo ali presegajo napovedi pa ne mislim prodajati.
J.McLane ::
Saj takrat ko ne bodo več dosegali napovedi bo že itak prepozno.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
kow ::
Jack Ma. Primerjaj z Elon Musk. En mora biti tiho, drugi gobca.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
redtech ::
APPL P/S = 10
To pomeni, da 10 let enega računa ali delavca ne plačaš, da zbereš to vrednost za delničarje.
OXY - v decembru je Buffet dodajal
Occidental Petroleum current p/s ratio as of December 07, 2024 is 1.72
To pomeni, da 10 let enega računa ali delavca ne plačaš, da zbereš to vrednost za delničarje.
OXY - v decembru je Buffet dodajal
Occidental Petroleum current p/s ratio as of December 07, 2024 is 1.72
Price to sales je en od neštetih faktorjev na podlagi katerih lahko določaš vrednost podjetja.
Stelantis ima P/S okoli 0.2, pa me težko prepričaš, da je Stelantis boljši biznis od Appla.
Stelantis ima P/S okoli 0.2, pa me težko prepričaš, da je Stelantis boljši biznis od Appla.
Malidelničar ::
YTD 1,3% na delnicah, človek bi rekel, da nekaj delam narobe :)
25%
Basic materials 38%
Tobacco 12%
Energy 30%
Utilities 4%
Cash 15%
75%
Plemenite kovine
Uf, jaz imam (če gledam samo tuje, na LJSE mi itak več kot 60% zajema KRKG):
Energy 15%
Raw materials & gold 18%
Tech 21%
Pharma 21%
Consumer Def 4%
Finance sector 10%
REIT 11%
YTD: 28%
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
prozac ::
z vlaganjem sem zacel konec lanskega leta in se vsega bolj ali manj se ucim. nekaj delnic, obveznic, etf.. sem kupil iz zanimanja kam me bo to pripeljalo.
ko berem vase YTD procente vidim, da sem dalec stran. moj YTD je okoli 10% skupaj z dividendami :(
ko berem kako spremljate trge, se mi zdi da bi bilo najbolje, da vse prodam in dca sp500
ko berem vase YTD procente vidim, da sem dalec stran. moj YTD je okoli 10% skupaj z dividendami :(
ko berem kako spremljate trge, se mi zdi da bi bilo najbolje, da vse prodam in dca sp500
prozac: pozdravljen! Že nekaj časa spremljam slovenska družabna omrežja na temo investiranja in ti moram povedati, da na Slo-Tech-u so kar velike živine in veliko trejderjev, ki v 1 letu obrnejo kar konkreten denar in naredijo konkretne pluse. Tako, da od vseh SLO investicijskih forumov je Slo-Tech najbolj tak, agresiven.
Osebno bi ti res res priporočal na Redditu podbralnik r/SlovenijaFIRE, kjer so bolj pasivni investitorji v ETF-e in so debate bolj umirjene.
Vso srečo!
Osebno bi ti res res priporočal na Redditu podbralnik r/SlovenijaFIRE, kjer so bolj pasivni investitorji v ETF-e in so debate bolj umirjene.
Vso srečo!
Sparkxl ::
z vlaganjem sem zacel konec lanskega leta in se vsega bolj ali manj se ucim. nekaj delnic, obveznic, etf.. sem kupil iz zanimanja kam me bo to pripeljalo.
Če ti konstantno furaš +10% si med zmagovalci. Kaj tukaj mi trollamo pa ne jemlji za večino, ker to ni. Začel si na pravi poti in pametno je, da to pot nadaljuješ.
Jaz imam ytd +18% in mi je adijo pamet dober rezultat. So že bila boljša leta, ko sem recimo s&p500 peljal scat za +50% razlike, ampak to je bil one hit wonder.
Jaz imam lestvico nastavljeno na 10% letno in vse kar je nad tem je presenečenje.
Imej v glavi kaj taglavni vidijo kot uspeh in se drži tega. Noben ne fura +20% letno na daljše obdobje.
Slo fire na reditu pa je izguba časa. Edino kar se boš tam naučil je, da čivkaš kot vsi ostali vwce in chill. To že piše na začetku v rtfm
prozac: Sparxl ima prav seveda, 10% YTD je ODLIČNO. Šteje se, da vse kar je nad 7-8% je zelo dober donos, dejansko je težko narediti nekaj-10% donos vsako leto.
Sparxl: okej za začetnike je morda 'vwce in chill' ok. Je pa res, da naj bi bili v ETF-ih in koncentracijski strukturi le-teh tudi neki inherentni riski o čemer se tam ne govori. Ampak za slovenske začetnike je vseeno r/SlovenijaFIRE, ker spodbuja finančno pismenost ok in da jih usmeri na delniške trge na bolj netvegan način.
P.S. Plus za spremljanje trendov na trgih, ti pa priporočam Money-How podcast.
Sparxl: okej za začetnike je morda 'vwce in chill' ok. Je pa res, da naj bi bili v ETF-ih in koncentracijski strukturi le-teh tudi neki inherentni riski o čemer se tam ne govori. Ampak za slovenske začetnike je vseeno r/SlovenijaFIRE, ker spodbuja finančno pismenost ok in da jih usmeri na delniške trge na bolj netvegan način.
P.S. Plus za spremljanje trendov na trgih, ti pa priporočam Money-How podcast.
Seveda 200% ni realno na dolgi rok. Tudi 20% ni.
"Peter Lynch managed the Fidelity Magellan Fund from 1977 to 1990, during which the fund's assets grew from $18 million to $14 billion. More importantly, Lynch reportedly beat the S&P 500 Index benchmark in 11 of those 13 years, achieving an annual average return of 26.66%."
"Peter Lynch managed the Fidelity Magellan Fund from 1977 to 1990, during which the fund's assets grew from $18 million to $14 billion. More importantly, Lynch reportedly beat the S&P 500 Index benchmark in 11 of those 13 years, achieving an annual average return of 26.66%."