Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
nurmaln ::
A je možno da gre cena zlata kdaj dol?
Ne, cena zlata je edina cena ki gre lahko vedno samo gor. Nobena nihanja niso možna.
https://www.bullionbypost.eu/gold-price...
Si kak drug odgovor pričakoval?
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln
energetik ::
Seveda. Ampak začasno. Na dolgi rok pa, dokler bodo oblasti izvajale keynesiansko monetarno politiko, bo šla cena zlata le gor. Zlata pač ne moreš naprintati.
vires in numeris
delavec44 ::
Lahko pa najdejo kako novo veliko žilo. Ali pa pogruntajo kako ga narediti v laboratoriju.
KobayashiM ::
Lahko se pa odločijo da je zlato ničvredno. Za industrijske namene in nakit se ga porabi minimalno.
Lahko pa najdejo kako novo veliko žilo. Ali pa pogruntajo kako ga narediti v laboratoriju.Žilo lahko najdejo, ja. V laboratoriju se ga ne da naredit, v jedrskem reaktorju pa ja. Ampak bi bilo tako grozljivo drago, da tega ne bi nihče naredil, dokler ne bo cena dosegla precej višjih vrednosti. Takrat pa lahko da bo proizvodnja v reaktorju izenačena z rudarjenjem. Tako kot se tudi sedaj ne splača izkopati zlata, ki bi se nahajalo nekje 2000km pod površino, čeprav bi vedeli zanj.
KobayashiM je izjavil:
Lahko se pa odločijo da je zlato ničvredno. Za industrijske namene in nakit se ga porabi minimalno.Kdo se lahko odloči? Večina lastnikov zlata bi se to morala "odločiti", kar seveda ne bod(m)o naredili, saj bi s tem pljuvali sebi v skledo. V tem primeru odločiti pomeni prodati. Ceno ima zlato zaradi svojih lastnosti ter povpraševanja-ponudbe. In ne zaradi neke uredbe.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
A ne, kupci se odločijo da je zlato ničvredno. Dost je tudi da kakšna večja država flikne rezerve na trg in se začno podirati domine. Kakor si tudi sam ugotovil je zlato vredno tolk za kolkr se prodajalec in kupec dogovorita da je vreden. Se ne vgrajuje v noben iskan izdelek da bi bilo pomanjkanje.
LeQuack ::
Seveda. Ampak začasno. Na dolgi rok pa, dokler bodo oblasti izvajale keynesiansko monetarno politiko, bo šla cena zlata le gor. Zlata pač ne moreš naprintati.
Torej ubistvu ne moreš izgubiti če vlagaš v zlato. Kako to da folk raje v delnice vlaga, ki gredo lahko tudi dol?
Quack !
Zato ker zlato primarno ohranja vrednost, na delnicah lahko pa tudi več zaslužiš.
Zakaj folk v kazino hodi kjer lahko tudi izgubijo, če na banki dobijo 2% in ne morejo izgubiti?
Zakaj folk v kazino hodi kjer lahko tudi izgubijo, če na banki dobijo 2% in ne morejo izgubiti?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
LeQuack ::
Ampak zlato gre gor več kot delnice, poglej si graf letos. S&P 500 22% letos, zlato 33%. Sploh ni primerjave, pa še zlato ne gre dol tako kot S&P vsake toliko.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
Ampak zlato gre gor več kot delnice, poglej si graf letos. S&P 500 22% letos, zlato 33%. Sploh ni primerjave, pa še zlato ne gre dol tako kot S&P vsake toliko.
Glej malo daljše obdobje.
redtech ::
https://advisor.visualcapitalist.com/wp...
Gold/inverse = cash purchase power
Imaš pa vmes premium/discount price obdobja, ki pa procentualno ne bodo dramatična. Zlato je ta, da zelo likviden v velikih količinah ob pravi ceni, zlato ne more imeti short squeeze, kot ga je imel nikelj. Zdaj CB banke kupujejo zlato, če se zgodi retail doom&glom manija, bodo CB tudi prve prodale.
Zlato akumuliraš na vrhovih in rotiraš nazaj v nizkih nivojih 0.30 - 0.40
https://www.macrotrends.net/1437/sp500-...
Gold/inverse = cash purchase power
Imaš pa vmes premium/discount price obdobja, ki pa procentualno ne bodo dramatična. Zlato je ta, da zelo likviden v velikih količinah ob pravi ceni, zlato ne more imeti short squeeze, kot ga je imel nikelj. Zdaj CB banke kupujejo zlato, če se zgodi retail doom&glom manija, bodo CB tudi prve prodale.
Zlato akumuliraš na vrhovih in rotiraš nazaj v nizkih nivojih 0.30 - 0.40
https://www.macrotrends.net/1437/sp500-...
Benny123 ::
Imam nekaj keša za "spušit, a je trading 212 ok za to ;) . Brez heca,za kak etf bi bil zainteresiran. Bi pa takega ki ima dividende reinvestirane . Trenutno sem v slo vzajemnih ki so rop pri belem dnevu
Zanima me če je trading 212 platforma ok ali raje kaj drugega..? Trenutno imam health care in tehnologijo 30:70 vložka. Donose imam sicer ok, tehnologija 170 posto 5 let , zdravje slabše, 46 posto v istem obdobju. vendar sem bralna reddit da so naši skladi nateguni. Zato bi šel na etf podoben asortima(zdravje, tehnologija..) plus rudnine.. pričakujem lepe donose.
Vložek bi bil takoj 15.000 potem mesečno po 500, vmes pa dodatno ob padcih po 1000 ali več odvisno od sredstev. Ista taktika kot pri vzajemnih..
Vložek bi bil takoj 15.000 potem mesečno po 500, vmes pa dodatno ob padcih po 1000 ali več odvisno od sredstev. Ista taktika kot pri vzajemnih..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Benny123 ()
KobayashiM je izjavil:
A ne, kupci se odločijo da je zlato ničvredno. Dost je tudi da kakšna večja država flikne rezerve na trg in se začno podirati domine. Kakor si tudi sam ugotovil je zlato vredno tolk za kolkr se prodajalec in kupec dogovorita da je vreden. Se ne vgrajuje v noben iskan izdelek da bi bilo pomanjkanje.Ja, in kaj si zdaj ugotovil? To določa cena vsemu, tudi tvoji frizerki, delnici NVIDIA, Bitcoinu in žemlji v štacuni.
vires in numeris
@energetik A ne...ti si pa bluzaril da ceno določajo zgolj tisti ki zlato imajo.
Pa btw bistvena razlika med delnico in zlatom je ta da lahko podjetje raste, več služi, daje dividende, odkupuje lastne delnice, ali pa dela izgubo seveda. Zlato je pa samo kovina za katero so se v preteklosti odločili da je bodo uporabili za menjavo.
Pa btw bistvena razlika med delnico in zlatom je ta da lahko podjetje raste, več služi, daje dividende, odkupuje lastne delnice, ali pa dela izgubo seveda. Zlato je pa samo kovina za katero so se v preteklosti odločili da je bodo uporabili za menjavo.
A daj no, cena delnic najpopularnejših firm je daleč od realne vrednosti firme in jo določa praktično samo nakup in prodaja, torej hype.
Za zlato se niso kar z dekretom odločili, da bo uporaben kot denar. To se je zgodilo povsem naravno, zaradi njegovih lastnosti. Ima samo 1 hibo - da je zelo težavna in draga fizična transakcija na večje razdalje. To rešuje Bitcoin.
Za zlato se niso kar z dekretom odločili, da bo uporaben kot denar. To se je zgodilo povsem naravno, zaradi njegovih lastnosti. Ima samo 1 hibo - da je zelo težavna in draga fizična transakcija na večje razdalje. To rešuje Bitcoin.
vires in numeris
Je pa še vedno monetarna kovina:
Almost five decades after the collapse of the Bretton Woods system, gold continues to form an important share of global foreign exchange reserves.
Market Capitalization of Gold is currently arround $18.418 T
Koliko stane transakcija $2750 v BTC, kdo ve?
Almost five decades after the collapse of the Bretton Woods system, gold continues to form an important share of global foreign exchange reserves.
Market Capitalization of Gold is currently arround $18.418 T
Koliko stane transakcija $2750 v BTC, kdo ve?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()
Transakcija BTC ni odvisna od vrednosti, ampak od trenutnega omrežnega fee-ja ter količine UTXO-tov, ki jih pošlješ naenkrat. Če imaš vse v 1 UTXO, je trenutno cena transakcije nekje 50centov. Če pošlješ 2$, 2750$ ali pa $275000000.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
A sem kje napisal da trenutna vrednost podjetja določa ceno delnice? Običajno le v fire sale...preberi še enkrat kaj sem napisal no...
@Benny123 in začetniki.
Če vsak dan pogledaš video na YT od "Gareth Soloway" in "finding value finance"
Boš pri prvem dobil znanje TA, spoznal boš swing in day trade, začel boš dojemati/brati graf, dojemal boš nivoje cene.
Na finding value se pa naučiš predvsem long-term strategy based on ratios, naučiš se prepoznavati makro sliko in poiskat precenjene/podcenjene sektorje kdaj akumulirati pozicijo...
Če te take stvari zanimajo, ne gledaš POPtv zvečer, ko boš videl 1000 in en primer, boš boljši od 80%.
Gareth je iz hedge fundov, stalno ponavlja, da 3% jih je top, ostali sledijo množici.
Ti moraš potrpežljivo čakat na nasprotni strani, da bo risk:reward najboljši.
Če vsak dan pogledaš video na YT od "Gareth Soloway" in "finding value finance"
Boš pri prvem dobil znanje TA, spoznal boš swing in day trade, začel boš dojemati/brati graf, dojemal boš nivoje cene.
Na finding value se pa naučiš predvsem long-term strategy based on ratios, naučiš se prepoznavati makro sliko in poiskat precenjene/podcenjene sektorje kdaj akumulirati pozicijo...
Če te take stvari zanimajo, ne gledaš POPtv zvečer, ko boš videl 1000 in en primer, boš boljši od 80%.
Gareth je iz hedge fundov, stalno ponavlja, da 3% jih je top, ostali sledijo množici.
Ti moraš potrpežljivo čakat na nasprotni strani, da bo risk:reward najboljši.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()
Pa se sploh splača spuščati v day trading, če z dolgoročnim investiranjem statistično narediš enako oz. za večino bolje?
Pa se sploh splača spuščati v day trading, če z dolgoročnim investiranjem statistično narediš enako oz. za večino bolje?
Z day tradingom večina izgubi.
Z dolgoročnim investiranjem večina profitira.
hunter01 ::
Sp500 Acc ETFji imajo YTD 25% - autopilot. Višek časa za raziskovanje pa za kaj drugega porabiš :-)
Spura ::
Kaj pa, če bo sedaj desetletje z 0%?
Kaj pa če smo pri zlatu zdaj tam kjer smo bili oktobra 2012?
hunter01 ::
Lahko da bo ni garancije. Ampak če bo desetletje sp500 = 0. Koliko traderjev bo v takšnih pogojih delalo večji donos od 0?
Lahko je sedaj v času debelih krav imeti pozitivno bilanco trgovanja ampak še vedno ne vem koliko se jih lahko pohvali z več kot 25% donosom letos. In pa predvsem kakšna je možnost nekoga, začetnika, ki sem pride po nasvete kako trgovati, da bo prišel blizu tem donosom.
Malidelničar ::
Lahko da bo ni garancije. Ampak če bo desetletje sp500 = 0. Koliko traderjev bo v takšnih pogojih delalo večji donos od 0?
Lahko je sedaj v času debelih krav imeti pozitivno bilanco trgovanja ampak še vedno ne vem koliko se jih lahko pohvali z več kot 25% donosom letos. In pa predvsem kakšna je možnost nekoga, začetnika, ki sem pride po nasvete kako trgovati, da bo prišel blizu tem donosom.
Jaz dejansko do neke mere računam s tem. Kar se tiče indeksa S&P500.
Zato pri delnicah iščem bolj podcenjene sektorje, anti-ciklične itd. Trenudno so to farmacija, materiali, še vedno gledam nafto in plin, pa tudi prehransko/kmetijske zadeve.
IT sem zadnji cikel zamudil, bom pa v naslednjih 10 letih imel tehnologijo še vedno v mislih in če bo kakšen konkretni popravek bom vstopil bolj konkretno noter.
Gledam pa nekaj tudi kljub vsemu doom&gloom nekaj naložbenih priložnosti v Evropi.
Obenem pa je odgovor na 'sideways' market v naslednjih 10 letih lahko tudi pozicija v SLO blue chipih in tam prineseš zadeve noter z (v svetovnem merilu relativno bogatimi) dividendami.
Ne vem, to je moja logika :/
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Katero platformo pa naj uporabim za nakup ock etf skladov? Imam trading 212 .. a to še kdo uporablja?
@nurmaln, če s trendline povežeš vrhove iz 80., 2012, smo sedaj na isti črti, čisto normalno bi bilo videti $2000-$2500.
Sam se držim strategije GSR in GPR, cilj je pridobivanje na teži :)
@delavec44 S&P 1,2%
@Malidelničar
YGR.TO, net debt v zadnjem 96M, v naslednjem reportu pričakujem blizu 80M.
Yangarra's primary goal in 2024 is to hit a debt target of $80 million and then focus on shareholder
returns.
Pri juniorjih moraš zelo paziti na velikost pozicije, če gre iz $1 na $0,30. Je špekulacija, vendar je risk:reward ugoden, z majhno pozicijo hitro lahko narediš 3+x.
@delavec44 S&P 1,2%
@Malidelničar
Yangarra's primary goal in 2024 is to hit a debt target of $80 million and then focus on shareholder
returns.
Pri juniorjih moraš zelo paziti na velikost pozicije, če gre iz $1 na $0,30. Je špekulacija, vendar je risk:reward ugoden, z majhno pozicijo hitro lahko narediš 3+x.
Spura ::
@Malidelničar
returns.
Pri takih firmah je zelo tezko vedet zakaj ravno to firmo kupit in ne ene od ducata drugih podobnih oilerjev. Verjetno najboljs pocakat da gre nafta na 50 in kupovat takrat.
@nurmaln, če s trendline povežeš vrhove iz 80., 2012, smo sedaj na isti črti, čisto normalno bi bilo videti $2000-$2500.
Moj point je, da itak ne veš kje na grafu trenutno si. Jaz sem bil včasih malo goldbug in imam posledično veliko prevelik delež portfelja v zlatu. Pa bi bilo verjetno pametno, da nekaj prodam in kupim S&P, ampak hudič ko ne vem za za AU ne za S&P kje v grafu smo . Dilemo bi rešil samo če se zdaj S&P usuje za 30%, AU gre pa še naprej gor. Potem prodam in kupim poceni S&P, ampak nimam jaz te 'sreče'.
Pejt na Tradingview in si vklopi vsaj RSI indikator, pa 1 week (lahko tudi 1 month) sveče. Precej zanesljivo vsaj na grobo vidiš, ali je zadeva totalno napihnjena ali totalno razprodana.@nurmaln, če s trendline povežeš vrhove iz 80., 2012, smo sedaj na isti črti, čisto normalno bi bilo videti $2000-$2500.
Moj point je, da itak ne veš kje na grafu trenutno si. Jaz sem bil včasih malo goldbug in imam posledično veliko prevelik delež portfelja v zlatu. Pa bi bilo verjetno pametno, da nekaj prodam in kupim S&P, ampak hudič ko ne vem za za AU ne za S&P kje v grafu smo . Dilemo bi rešil samo če se zdaj S&P usuje za 30%, AU gre pa še naprej gor. Potem prodam in kupim poceni S&P, ampak nimam jaz te 'sreče'.
vires in numeris
Pejt na Tradingview in si vklopi vsaj RSI indikator, pa 1 week (lahko tudi 1 month) sveče. Precej zanesljivo vsaj na grobo vidiš, ali je zadeva totalno napihnjena ali totalno razprodana.
Zna bit da je res čas da se nekaj novega naučim...
Sem šel na TW, vklopil RSI, sveče 1 teden... Kako zdaj vidim ali je napihnjeno ali razprodano?
RCL
Danes je tudi Gareth opazil potencial za short (9:45)
CRUDE danes -6% omg (12:50)
Če to res pride na COVID low, super :D
Danes je tudi Gareth opazil potencial za short (9:45)
CRUDE danes -6% omg (12:50)
Če to res pride na COVID low, super :D
Pod RSI 30 je področje podcenjenosti, nad 70 precenjenosti. Seveda je to zgolj na grobo, opazovati je treba še druge indikatorje. Pa vendar, če je ima neka delnica dalj časa tedenski RSI tam 80, 90 je zelo velika verjetnost, da je napihnjena. Seveda moraš vedno zraven gledat časovno obdobje in jih ne smeš med sabo mešat! Lahko je pri tem npr. 1D RSI pod 20. Vse je odvisno od tega, kakšen časovni horizont imaš v planu.Pejt na Tradingview in si vklopi vsaj RSI indikator, pa 1 week (lahko tudi 1 month) sveče. Precej zanesljivo vsaj na grobo vidiš, ali je zadeva totalno napihnjena ali totalno razprodana.
Zna bit da je res čas da se nekaj novega naučim...
Sem šel na TW, vklopil RSI, sveče 1 teden... Kako zdaj vidim ali je napihnjeno ali razprodano?
Recimo Bitcoin je imel takrat, ko je bil 16k$ novembra 2022, tedenski RSI nekje 25-30. Če si takrat zaupal v asset, si vrgel vanj lump sum z veliko verjetnostjo, da boš čez X mesecev močno v plusu. Marca 2024 je imel RSI 90 pri ceni okoli 70k.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
@energetik
Hvala ti, se poigram malo.
Hvala ti, se poigram malo.
aborko ::
Danes je malo rdeče pa sem sem "izkoristil" in prodal S&P500 equal weight USD Acc, ker sem po tem padcu danes imel 2% profita, kolikor tudi furs prizna stroškov. Nato sem hotel takoj nazaj kupiti in sem opazil da je res malo prevelik spread na Traderepublic pri tem ETFu, nekje 0,3%. Kakšen je recimo spread pri tem ETFu na IBKR?
Fury ::
Btw, ko lih omenjas ta 2%... a kdo ve, ce v praksi to deluje - ce en instrument raste in ga na vsake 2% rasti prodas pa nazaj kupis in imas ful nizek fee pri tem (recimo da 0)... a lahko to delas forever in ne placas nic davka cel cas?
Edino prodat ne mores v manj kot 30/61 dneh, ce gre dol in bi rad izgubo uveljavlal.
Mora bit kaksna caka, ki je ne vidim?
Edino prodat ne mores v manj kot 30/61 dneh, ce gre dol in bi rad izgubo uveljavlal.
Mora bit kaksna caka, ki je ne vidim?
J.McLane ::
Je caka, če bos naredil izgubo je ne boš mogel izkoristit, ker je pravilo 30 dni. Ampak saj nisi looser, da bi naredil s kakšnim poslom vmes izgubo.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
TOPT
BlackRock Reportedly Uses TikTok Influencers At ETF Launch Party
https://www.zerohedge.com/markets/black...
Morajo TOP balončke prestaviti na retail-e.
BlackRock Reportedly Uses TikTok Influencers At ETF Launch Party
https://www.zerohedge.com/markets/black...
Morajo TOP balončke prestaviti na retail-e.
Se navezuje na zgornji post:
Berkshire sold a net $34.6 billion worth of stock, following the record $75.5 billion in Q2 liquidations, the bulk of which we now know came from Buffett's sale of half his Apple shares. In other words, the third quarter was the 8th consecutive quarter in which Berkshire has been a net seller of stocks
https://www.zerohedge.com/markets/buffe...
Berkshire sold a net $34.6 billion worth of stock, following the record $75.5 billion in Q2 liquidations, the bulk of which we now know came from Buffett's sale of half his Apple shares. In other words, the third quarter was the 8th consecutive quarter in which Berkshire has been a net seller of stocks
https://www.zerohedge.com/markets/buffe...
tule se je, če se prav spomnim, debatiralo tudi o uranu in uranovih delnicah. Danes je uran padel na 12 mesečno dno...
https://x.com/Barchart/status/185327912...
https://x.com/Barchart/status/185327912...
Sparkxl ::
kaj točno bi to naj bile uranove delnice? Če že, se pogovarjamo o delnicah uran minerjev. In te nimajo kaj dosti veze s samo ceno urana. Isto kot zlato in minerji. Zlato je v 10 letih odletelo gor, minerji capljajo na mestu
;) nekaj pa le imajo. Sicer velika večina minerjev podpisuje dolgoročne pogodbe na fiksno ceno, ampak če spot cena pada daljše obdobje bodo slej kot prej začele padati tudi cene v dolgoročnih pogodbah. Ti resno misliš da trend spot cene skozi daljše obdobje nima nobene zveze?