Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
MikeRotch ::
Palantir je imel včeraj Q3 earnings report. Presegli napovedi analitikov v praktično vseh točkah. 30% rast prihodkov, visoka rast na government kot na commercial.
Delnica 13% gor.
https://investors.palantir.com/files/Pa...
Delnica 13% gor.
gruntfürmich ::
musicfreak je izjavil:
ce koga zanima
daj se prosim potrudite in napišite POVZETKE!
teh intervjujev NOBEDEN ne bo gledal!
hvala!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
energetik ::
gruntfürmich je izjavil:
Saj ni treba gledat, jaz tole poslušam kot podcast med vožnjo na šiht. Imaš na Spotifyju.musicfreak je izjavil:
ce koga zanima
hvala!
vires in numeris
GregiB ::
Warren Buffet prodaja na polno... Berkshire Hathaway ima zdaj v sredstvih več (rekordno) ca$ha, kot delnic.... Reason to worry??
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
libreus ::
Palantir je imel včeraj Q3 earnings report. Presegli napovedi analitikov v praktično vseh točkah. 30% rast prihodkov, visoka rast na government kot na commercial.
Delnica 13% gor.
karp dobro fura ;)
ripmork ::
Naslednji kvartal bo IMHO spet beat. Če gledaš kako eksponentno raste število njihovih bootcampov in kakšno konverzijo imajo, znajo spet preseči napovedi, kljub temu, da so jih včeraj zvišali.
Če imaš horizont 10-15 let je pomoje še dovolj časa. Za špekulacije je pa delnica verjetno preveč volatilna.
Če imaš horizont 10-15 let je pomoje še dovolj časa. Za špekulacije je pa delnica verjetno preveč volatilna.
tony1 ::
gruntfürmich je izjavil:
musicfreak je izjavil:
ce koga zanima
hvala!
Prfoksi na am. prvostopenjskih študijih obupujejo nad današnjo mularijo, ki pride na faks in si ne more predstavljati, da bi prebrali eno samo knjigo v celoti. Preprosto ne poznajo več koncepta širjenja obzorij z branjem knjig.
Trump (in Joe Rogan) sta se krasno poistovetila s to izgubljeno generacijo: "Can't I just watch Fox News and see what they say?"
si že ti slišal za bluzenje? ali nakladanje? ali mešanje megle?
no, danes je večina 'knjig' takšnih.
ker vsak ko ima 5 minut časa izda neko brezvezno knjigo. s katero potem nekdo izgubi nekaj ur svojega življenja za brezveze.
ker vsak ko ima 5 minut časa izda neko brezvezno knjigo. s katero potem nekdo izgubi nekaj ur svojega življenja za brezveze.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Zato pa so zlata vredni podcasti, kjer koristno porabiš sicer izgubljen čas v avtu/javnem prevozu na poti na šiht/faks/itd.
vires in numeris
gruntfürmich je izjavil:
si že ti slišal za bluzenje? ali nakladanje? ali mešanje megle?
Nisva se razumela. Še enkrat preberi.
Študijska literatura ni bulšit. Je pa bulšita v povprečnem podcastu mnogo več kot v povprečni knjigi.
Zato pa so zlata vredni podcasti, kjer koristno porabiš sicer izgubljen čas v avtu/javnem prevozu na poti na šiht/faks/itd.
Do neke mere drži. Po drugi strani pa je poslušanje bulšita na dolgi rok tudi nekoliko škodljivo, in nekega dne postaneš fan red pilla, Rogana ali pa Petersona, pa sploh ne veš kdaj se je to zgodilo... Takrat bi za nazaj prišel do sklepa, da bi bilo bolj poslušati obrate iz auspuha, ampak je že prepozno...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
Študijska literatura ni bulšit.
na uč bi rekel da je dosti tega bulšit, če sklepam iz svojega kemijsko-inžinirskega faxsa. polovico stvari bi ven vrgel in zamenjal s čim bolj uporabnim.
če si pa predstavljam ameriko danes in njihov izobraževalni sistem, pa bi rekel da je tega še več...
Neon87 ::
Ali mislite, da se splača kupiti nekaj drobiža Palantirja, ali bo temu skoku sledila kakšna korekcija?
Za koliko časa misliš imeti ta drobiž vložen?
Vsekakor korekcija bo, zadeva je napihnjena.
Vsekakor korekcija bo, zadeva je napihnjena.
vires in numeris
gruntfürmich je izjavil:
Študijska literatura ni bulšit.
na uč bi rekel da je dosti tega bulšit, če sklepam iz svojega kemijsko-inžinirskega faxsa. polovico stvari bi ven vrgel in zamenjal s čim bolj uporabnim.
če si pa predstavljam ameriko danes in njihov izobraževalni sistem, pa bi rekel da je tega še več...
Ogromna razlika je med bulšitom in neuporabno/zastarelo strokovno/znanstveno literaturo.
rkobarov ::
Nestle je trenutno nizko, a bi bil to dober dolgoročni nakup?(5 let)
Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q
Ogromna razlika je med bulšitom in neuporabno/zastarelo strokovno/znanstveno literaturo.je in ni.
kot inžinir da se učiš starih že davno zastarelih praks in načinov, je to enako bulšitu. tako kot smo delali vaje na 100 starih napravah; sicer ok za ugotavljanje osnovnih fizikalno-kemijskih principov, uporabnost tega pa je bila zame kot bodočega deloiskalca totalno negativna.
Zgodovina sprememb…
LeQuack ::
Se pravi zdaj ko je USD šel čez noč gor 2% napram EUR predvidevam da se ne splača nabavljati USD delnic več, se pa jih splača prodati nazaj v EUR trenutno. A kdo ve kako to vpliva na ETF-je ki se prodajajo na EU borzah v USD ali EUR valuti?
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
Evropski ETF ki se trguje v €, in drži US delnice, bo pač ustrezno vreden več € nominalno.
vires in numeris
Malidelničar ::
energetik in ostali: menite, da bo Trump ("drill-baby-drill") dober za naftne delnice?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Evropski ETF ki se trguje v EUR, in drži US delnice, bo pač ustrezno vreden več EUR nominalno.
Ja ampak je razlika, nekateri ETF imajo v imenu USD, nekateri pa EUR, tako da predvidevam da tu je neka razlika vmes? Na Trade Republic sicer oba kupiš v EUR. A se da trenuten močan dolar izkoristit tudi pri nakupu ali ne?
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
J.McLane ::
Dokler ni hedge na valuto nima veze ali je ETF v USD ali EUR, v kolikor ima notri iste delnice.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
libreus ::
Ali mislite, da se splača kupiti nekaj drobiža Palantirja, ali bo temu skoku sledila kakšna korekcija?
jaz ga imam od 16,40, ampak takrat je padel iz 30 na 16 in sem mislil, da sem naredil full dober deal, ker se je potem dvignil na 20 ... ampak potem spet padel na 6. cel čas g adržim, ker sem si že ob nakupu rekel, da bo to delnica, ki jo bom držal 10+ let. septembra se je pridružila v s&p 500, z rezultati zaenkrat kaže dobro. kaj pa bo, ne ve nihče.
Odvisno, kaj držiš kot denarna sredstva. Če držiš €, potem se zdaj iz tega stališča ne splača bolj nakupovati, če te bo ista količina US delnic prišla več €. Seveda če gledaš samo na valutno nihanje. Če bo vrednost same delnice tako v $ kot v € šla močno gor, se še vedno splača.Evropski ETF ki se trguje v EUR, in drži US delnice, bo pač ustrezno vreden več EUR nominalno.
Ja ampak je razlika, nekateri ETF imajo v imenu USD, nekateri pa EUR, tako da predvidevam da tu je neka razlika vmes? Na Trade Republic sicer oba kupiš v EUR. A se da trenuten močan dolar izkoristit tudi pri nakupu ali ne?
vires in numeris
Odvisno, kaj držiš kot denarna sredstva. Če držiš €, potem se zdaj iz tega stališča ne splača bolj nakupovati, če te bo ista količina US delnic prišla več €. Seveda če gledaš samo na valutno nihanje. Če bo vrednost same delnice tako v $ kot v € šla močno gor, se še vedno splača.Evropski ETF ki se trguje v EUR, in drži US delnice, bo pač ustrezno vreden več EUR nominalno.
Potem je tako kot sem rekel, se splača zdaj prodati in/ali konvertirati v EUR nazaj. Ker če zdaj kupiš in tečaj dolarja zaniha v drugo smer, je že tu kar nekaj izgube. Kako je pa s temi hedged ETF-ji?
Quack !
NajiM ::
Kaj pa piše v članku?
Ne morem skopirati. Če imaš IBKR imaš na News pod pltr tickerjem. V glavnem valuation, predvidevanje da se bo takšna rast ustavila in pa to da je CEO prodal za 1.4 milijarde delnic, 14%.
Potem je tako kot sem rekel, se splača zdaj prodati in/ali konvertirati v EUR nazaj. Ker če zdaj kupiš in tečaj dolarja zaniha v drugo smer, je že tu kar nekaj izgube. Kako je pa s temi hedged ETF-ji?
Kaj pa če gre tečaj dolarja do parity, kot je bil nedolgo nazaj ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: NajiM ()
Ja tudi to je možno, v tem primeru se pa sploh ne bo splačal nabaviti Ameriških delnic.
Quack !
redtech ::
HUM -50%
Game over
CIG and Nioko have informed the Company that, following completion of the proposed Debt-to-Equity Conversion, they would seek to procure the cancellation of the admission to trading of the Company's Ordinary Shares on AIM ("Cancellation") as they believe that the Company's financial and operational situation could be stabilised more easily as a private company.
The pre-conditions for the making of the Offer are the completion of Nioko's due diligence to its satisfaction, the entry into of the subscription agreement for the Debt-to-Equity Conversion and the Company posting the circular and convening the requisite General Meeting for the Rule 9 Waiver. Nioko has confirmed that the proposed price for the Offer, if made, would be 2.6777 pence per share (the "Offer Price"),
Za $30M dolga na katerega so že pobirali obresti, bodo sedaj pobrali 4Moz rezerv - $7,5 / oz. - dober prikaz, kako zelo nevaren je dolg, če gre s firmo kaj narobe, ti poberejo vse.
Zelo slaba regulacija na AIM, taki primeri se kar vrstijo.
Game over
CIG and Nioko have informed the Company that, following completion of the proposed Debt-to-Equity Conversion, they would seek to procure the cancellation of the admission to trading of the Company's Ordinary Shares on AIM ("Cancellation") as they believe that the Company's financial and operational situation could be stabilised more easily as a private company.
The pre-conditions for the making of the Offer are the completion of Nioko's due diligence to its satisfaction, the entry into of the subscription agreement for the Debt-to-Equity Conversion and the Company posting the circular and convening the requisite General Meeting for the Rule 9 Waiver. Nioko has confirmed that the proposed price for the Offer, if made, would be 2.6777 pence per share (the "Offer Price"),
Za $30M dolga na katerega so že pobirali obresti, bodo sedaj pobrali 4Moz rezerv - $7,5 / oz. - dober prikaz, kako zelo nevaren je dolg, če gre s firmo kaj narobe, ti poberejo vse.
Zelo slaba regulacija na AIM, taki primeri se kar vrstijo.
Jure27 ::
Ima kdo dostop do članka financ : te delnice bodo pod trumpom zrastle ?
Hvala)
Hvala)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Jure27 ()
Dajte še kakšne delnice na kateri ste imel zgube, se mi zdi da tega nikoli noben ne omeni, razen če vsi vlagate samo v winnerje in nikoli ne zgubite?
Quack !
Dajte še kakšne delnice na kateri ste imel zgube, se mi zdi da tega nikoli noben ne omeni, razen če vsi vlagate samo v winnerje in nikoli ne zgubite?
PFE. Vlagam dobro leto, pa sem še vedno na -5%. Paladij podobno časa, sem na -10%.
Kitajsko držim že dobri 2 leti, pa sem zdaj morda na vrednosti vložka ali par % pod.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
tilinho20 ::
jaz ga imam od 16,40, ampak takrat je padel iz 30 na 16 in sem mislil, da sem naredil full dober deal, ker se je potem dvignil na 20 ... ampak potem spet padel na 6. cel čas g adržim, ker sem si že ob nakupu rekel, da bo to delnica, ki jo bom držal 10+ let. septembra se je pridružila v s&p 500, z rezultati zaenkrat kaže dobro. kaj pa bo, ne ve nihče.
Haha zelo podobno tudi pri meni. Se spomnim, dve leti nazaj, kako je bilo slabo na 6, sem razmišljal, ali bi porinil še dodatno vsoto notri, v smislu double or nothing. Prav dobro se tudi spomnim, kako so se tukaj krešala mnenja, ali je big buy ali sell.
Fast forward 2 years, vem, kaj bi moral narediti😃 lekcije ob teh čustvih, tudi to je del investiranja
Sparkxl ::
Heh res he :) jaz sem že večkrat napisal kje sem se kolosalno nategnil. Cela košara delnic, ki so dišale na eko zeleni scam, mi je pridelala ca. 50% izgube.
Kot je znano, jaz tem eko pravljicam niti malo ne verjamem, torej zakaj sem jih sploh kupil? Kot hedge O&G, če bi eko fašistom s to religijo mogoče celo res uspelo.
No izkazalo se je da se to ne bo niti slučajno zgodilo, delnice dinozavrov in urana so odletele visoko, eko sranje pa v dno. Hvala bogu izpostavljenost ni bila pretirano velika. Ampak saj to je del igre. Pričakovati da bo vse letelo je iluzija. V resnici v vsaki košari sam en manjši del dela največje dobičke.
In pod Trumpom eko igračkam kaže še slabše. Nekje sem zasledil da propeler sektor tone, sploh offshore, ker ga namerava oranžni eliminirat
PFE. Vlagam dobro leto, pa sem še vedno na -5%. Paladij podobno časa, sem na -10%.
Kitajsko držim že dobri 2 leti, pa sem zdaj morda na vrednosti vložka ali par % pod.
Uf jaz imam tut minus na PFE, največjega -25% pa na ADM. Ampak bom dokupoval dipe.
Nč zdaj bo morda celo farmacija malce volatilna zaradi RfK-ja ampak bomo preživel :)
In pod Trumpom eko igračkam kaže še slabše. Nekje sem zasledil da propeler sektor tone, sploh offshore, ker ga namerava oranžni eliminirat
In že imamo rezultate tukaj:
https://oilprice.com/Alternative-Energy...
Sunnova Energy (NASDAQ:NOVA) -22%, JinkoSolar (NYSE:JKS) -16% and SolarEdge Technologies (NASDAQ:SEDG) -15% led the bloodbath as traders digested Trump’s historic win and re-election as the 47th President of the U.S. Other major losers were First Solar (NASDAQ:FSLR) -14%, Enphase Energy (NASDAQ:ENPH) -13%, Array Technologies (NASDAQ:ARRY) -12.6%, Maxeon Solar Technologies (NASDAQ:MAXN) -12.4%, Fluence Energy (NASDAQ:FLNC) -12% and Daqo New Energy (NYSE:DQ) -11%. Meanwhile, the iShares Global Clean Energy ETF (NASDAQ:ICLN), the world’s largest green energy ETF and a catch-all bet on clean energy, tanked nearly 10% on the day.
Jaz sem te smeti eliminiral marca letos. Če bi še držal bi bil verjetno na -90%
111111111111 ::
Jaz imam 80% delnic v Nvidii 20% pa v Krki. Ostalo so kripto. ker se mi ne da jebat z javljanjem regulatorju.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
link_up ::
september je bil tech good buy. Zdaj pa da vidimo do kam gre...od trumpetka je ze 5%.
In and Out
Ne morem skopirati. Če imaš IBKR imaš na News pod pltr tickerjem. V glavnem valuation, predvidevanje da se bo takšna rast ustavila in pa to da je CEO prodal za 1.4 milijarde delnic, 14%.
O vrednotenju se govori že leta, delnica je draga glede na trenutne rezultate. Ampak PLTR je pač growth stock, veljajo malo drugačna pravila kot za value.
O počasnejši rasti se tudi govori že dolgo. Kristalne krogle nimam, ampak jaz ne vidim razloga za skrb. Rast seveda ne more ostati na trenutni ravni, ampak spremljam dogajanje kar redno in praktično vsak teden berem novice o novih velikih pogodbah. AIP ima dober traction, dejansko imajo čakalno vrsto. Njihovi bootcampi dosegajo nore konverzije in število bootcampov eksponentno raste, kar pomeni, da je povpraševanja veliko. Njihov net dollar retention raste.
Karpova prodaja delnic je pa napovedana DOLGO v naprej. Razlogi za prodajo so precej jasni. Velik del gre za poplačilo davka, ki ga je treba plačati pri vestingu.
jabe ::
Tvoj problem glede na komentarje je v tem, da cim pade, paniko zaženeš in vekas: prodajte, dokler je se kaj vredno. In obratno, ko se ti zdi, da je trend ze dovolj dolgo navzgor (torej je nekje pri vrhu), se ti zdi pametno kupit.
Kot je znano, jaz tem eko pravljicam niti malo ne verjamem, torej zakaj sem jih sploh kupil? Kot hedge O&G, če bi eko fašistom s to religijo mogoče celo res uspelo.
No izkazalo se je da se to ne bo niti slučajno zgodilo, delnice dinozavrov in urana so odletele visoko, eko sranje pa v dno. Hvala bogu izpostavljenost ni bila pretirano velika. Ampak saj to je del igre. Pričakovati da bo vse letelo je iluzija. V resnici v vsaki košari sam en manjši del dela največje dobičke.
''ni'' res.
po trumpom (prejšnji mandat) je eko igračkam poletelo, pod bidnom pa spodletelo.
da se ni naftašem in uranu zgodilo obratno?
skratka dogaja se ravno kontra kot pričakujemo.
Zgodovina sprememb…
gruntfürmich: to je res, eko boom je bil sploh v času COVID-a. Plus takrat boom nekaterih novih tech delnic ala Zoom.
Jaz pričakujem kar nekaj volatilnosti, verjetno bo moj portfelj šel kar nekaj dol, če ne ujamem res nizkih dipov za vstop. Ampak ker držim long-term upam da v 10 letih naredim nek ok plus.
Pa še dividende vmes tako da.
Jaz pričakujem kar nekaj volatilnosti, verjetno bo moj portfelj šel kar nekaj dol, če ne ujamem res nizkih dipov za vstop. Ampak ker držim long-term upam da v 10 letih naredim nek ok plus.
Pa še dividende vmes tako da.
ripmork ::
SMCI (poleti vložil 500, zdej na 160) definitivno največji feler, ena prvih investicij. Še z nekaterimi sem v mal minusa (ASML, LVMH, ANF, CRWD, QCOM,...), celokupno pa sicer v plusu: preverjeni skladi, big cap stock-i + MSTR in nekaj malega BTC. No, tudi z nekaj svoje analize in selekcije sem naredil par pametnih (USLM, EXP, BABA, DAL). Sem pa definitivno preveč razpršil naložbe. V prihodnje bom precej bolj selektiven.
Malidelničar je izjavil:
gruntfürmich: to je res, eko boom je bil sploh v času COVID-a. Plus takrat boom nekaterih novih tech delnic ala Zoom.
eno "malenkost" si spregledal. Eko boom se je čisto slučajno zgodil v času free money. In kdaj je bilo največ free money? Jap, covid leta.
O vrednotenju se govori že leta, delnica je draga glede na trenutne rezultate. Ampak PLTR je pač growth stock, veljajo malo drugačna pravila kot za value.
O počasnejši rasti se tudi govori že dolgo. Kristalne krogle nimam, ampak jaz ne vidim razloga za skrb. Rast seveda ne more ostati na trenutni ravni, ampak spremljam dogajanje kar redno in praktično vsak teden berem novice o novih velikih pogodbah. AIP ima dober traction, dejansko imajo čakalno vrsto. Njihovi bootcampi dosegajo nore konverzije in število bootcampov eksponentno raste, kar pomeni, da je povpraševanja veliko. Njihov net dollar retention raste.
Karpova prodaja delnic je pa napovedana DOLGO v naprej. Razlogi za prodajo so precej jasni. Velik del gre za poplačilo davka, ki ga je treba plačati pri vestingu.
Ti se čisto preveč fokusiraš v mikro sliko, spregledaš pa big picture. Ko se bo tech sektor obrnil strmo navdol, tako kot se je do zdaj še vsaka podobna scena v bilokaterem sektorju, potegne vse dol s sabo, ne glede na to kako briljantno posamezno podjetje posluje
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Sparkxl ()
Možno, ne trdim, da imam prav, še manj, da bi kdo moral napisano upoštevati. Samo odgovoril sem na tiste 3 pomisleke gleda Palantirja. Ne rečem, da nimajo smisla, ampak osebno jih ne vidim kot večji problem.
Crash tech sektorja je pa spet nekaj drugega. Tukaj bi te vprašal zakaj misliš, da se bo tech sektor obrnil? V kakšnem scenariju bomo potrebovali manj tehnologije, manj platform, s katerimi podjetja optimizirajo poslovanje itd?
Seveda mislim na dolgoročen padec sektorja, ne za korekcije ali krize, ki trajajo par let.
Crash tech sektorja je pa spet nekaj drugega. Tukaj bi te vprašal zakaj misliš, da se bo tech sektor obrnil? V kakšnem scenariju bomo potrebovali manj tehnologije, manj platform, s katerimi podjetja optimizirajo poslovanje itd?
Seveda mislim na dolgoročen padec sektorja, ne za korekcije ali krize, ki trajajo par let.
Zato ker ga ni grafa na tem svetu v vsej zgodovini od tulipanov naprej, ki bi šel tako strmo gor in da ni šel strmo dol.
" V kakšnem scenariju bomo potrebovali manj tehnologije, manj platform, s katerimi podjetja optimizirajo poslovanje itd?"
Isto so se spraševali 1999. Hec pa je v tem, da valucije na delniškem trgu nimajo najmanjše veze s tem kar bomo potrebovali in kaj ne.
" V kakšnem scenariju bomo potrebovali manj tehnologije, manj platform, s katerimi podjetja optimizirajo poslovanje itd?"
Isto so se spraševali 1999. Hec pa je v tem, da valucije na delniškem trgu nimajo najmanjše veze s tem kar bomo potrebovali in kaj ne.