» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
184 / 189
»»

Neon87 ::

Jaz bi imel eno vprašanje glede dividend, ali se za izplačilo gleda, če imamo na nek dan npr 1.6. v lasti delnico, ali se gleda neko obdobje enega leta, ali se plača sorazmerni delež?
Ker če je na datum, zakaj ne bi vsak vrgel vsega denarja na datum v delnice, počakal na tisti dan in potem takoj prodal?

karafeka ::

Poglej malo tečaje, točno to se dela. 1 dan po presečnem datumu pade tečaj praviloma za procent dividende.

GupeM ::

Neon87 je izjavil:

Jaz bi imel eno vprašanje glede dividend, ali se za izplačilo gleda, če imamo na nek dan npr 1.6. v lasti delnico, ali se gleda neko obdobje enega leta, ali se plača sorazmerni delež?
Ker če je na datum, zakaj ne bi vsak vrgel vsega denarja na datum v delnice, počakal na tisti dan in potem takoj prodal?

Zato, ker če je delnica vredna 100 eur in jo boš kupil za ta denar, nato pa bo izplačana dividenda v vrednosti 7%, torej 7 eur, bo vrednost delnici padla za teh 7 % oz 7 eur. Ko jo boš prodal, boš na istem, kot si bil pred nakupom.

Realno še na slabšem, ker boš moral plačati davek od dividend. Sicer boš lahko uveljavljal tudi izgubo zaradi prodaje delnic z izgubo, ampak si s tem narediš dodatno delo za nič.

LeQuack ::

Ja recimo ko je Krka izdala dividende v vrednosti nekje 5% je delnica padla za 10% in tam je ostala od takrat.
Quack !

Spura ::

Vrednost delnice se avtomatsko zmanjsa za vrednost dividende. Ostalo je pa trg.

FrRoSt ::

LeQuack je izjavil:

Ja recimo ko je Krka izdala dividende v vrednosti nekje 5% je delnica padla za 10% in tam je ostala od takrat.

Koliko pa je torej donosnost delnice Krka letos!??
Znaš to povedati/izračunati!?? Za predpostavko vzemiva, da bo delnica do konca leta ostala na tej/današnji vrednost.
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Čez celo leto je donosna, od dividende naprej pa ne.
Quack !

Neon87 je izjavil:

Delnica ima izplačilni datum! Ta se (ponavadi) določi pomladi na skupščini delničarjev in tudi datum, ko se bo dIvidenda izplačala!
Pred tem datumom, ponavadi, vrednost naraste, saj se povprasevanje po delnici zvišuje zaradi izplačila dobička, po tem datumu/izplačilu pa (ponavadi) pade, vsaj za takovsoto, lahko pa tudi kakšen procent ali dva več! Odvisno od ponudbe in povpraševanja. Tako npr pri nas!

Nimajo pa vse delnice dIvidende, ali pa tako velike/ih! Delnice v USA, tudi tiste najbolj znane, imajo lahko samo minimalne dIvidende, 50 centov! Tam gre dobiček nazaj v podjetje, gre pa zaradi tega vrednist bolj gor, ali pa, ne pada tako dol...
Vedno ko gledaš delnice, pogledaš, kakšne dIvidende izplačuje (in kdaj). To so osnovni podatki! Tako kakor še marsikateri drugi...
komu zvoni; zvoni tebi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FrRoSt ()

LeQuack je izjavil:

Čez celo leto je donosna, od dividende naprej pa ne.

BLA BLA BLA .....

Kolikšna je donosnost delnice Krka letos!!? ;((
To se izraža v številki, absolutni, lahko tud v %! Se bolje v %!!
Znaš izračunati!? Nasaviti ta račun!??
komu zvoni; zvoni tebi.

Spura ::

FrRoSt je izjavil:

Delnica ima izplačilni datum! Ta se (ponavadi) določi pomladi na skupščini delničarjev in tudi datum, ko se bo dIvidenda izplačala!
Pred tem datumom, ponavadi, vrednost naraste, saj se povprasevanje po delnici zvišuje zaradi izplačila dobička, po tem datumu/izplačilu pa (ponavadi) pade, vsaj za takovsoto, lahko pa tudi kakšen procent ali dva več! Odvisno od ponudbe in povpraševanja. Tako npr pri nas!

Datum izplacila ni bistven. Vazen je ex-dividend date. Kdor je lastnik na ta dan, je upravicen do dividende. Kdor na ta dan kupi ni upravicen. Torej na ta datum se lahko prodaja delnico in si se vedno upravicen do dividende. To je tudi dan, ko vrednost delnice pade za vrednost dividende.

Sicer jaz nisem zaznal nekega hudega nakupovanja pred dividendo, ker vrednost itak pade za izplacano dividendo, torej ne pridobis nic, pa vsi placamo davek.

Neon87 je izjavil:

Ni ravno vprašanje za nakup delnic, pa vendarle ste tukaj finančni strokovnjaki - ali se trenutno splača vzeti 100k€ kredita na 10let-12let, kupiti stanovanje in ga oddajati v najem in si pokriti cca.dobro polovico obroka kredita.
Ali raje ta denar vlagati mesečno kam drugam, da je vsaj toliko stabilno kot nepremičnina?
Hvala!

Težko svetovati! Lahko ti samo namignem... če boš tudi kasneje rabil stanovanje, npr. za otroka, da se bo tja preselil in tam zivel, to morda ni slaba naložba!
komu zvoni; zvoni tebi.

Neon87 je izjavil:

Najbrž bom jutri za začetek preko Ilirike kupil 10 delnic Krke, pri dividendah mi pred nakazilom že oni odbijejo davek..
Je trenutno kaka tuja delnica vroča? ?

Dajmo še o nekaj o tehle VROČIH Delnicah!

Marsikatera delnica je VROČA! Marsikatera panoga je vroča!
Ali se boš pri tem opekel, je pa drugo vprasanje... kdormako soremlja med vrsticami, je opazil energetika. Kaj dela? Investira v kitajske delnice, uran!?? Vse to so lahko tudi vroče delnice... Vsak se sam odloči, ali in kako bo šel v žerjavico po kostanj!!?

Tukaj bi rad opozoril še na neko drugo zadevo!! DENAR JE SVETA VLADAR, pravi stari ljudski pregovor! In čisto nič se ne moti!!
V soli so nas učili, vsaj mene, kako je bilo pomembno, da smo tudi Slovenci imeli svoj denar, svojo banko, Krekovo banko, ki je podpirala in pokrivala slovensje odločitve, ljudi, investicije, kapital!
To te dela NEODVISNEGA, ali MANJ odvisnega od drugih!! Tujcev!
Seveda je za kapital dobro, da se čimbolj obrača in plemeniti.

Imaš pa tudi druge in drugačne opcije! Lahko v nekaj vložiš ali podpreš, iz prepričanja, četudi ti ne prinaša velikih dobickov... Vložiš tja iz prepričanja in koristnosti drugih zadev... ker boš ponekomu/sosedu pomagal, do npr novega sadovnjaka, plemenske črede, ko pa boš ti potreboval investicijo, ti bodo posodili drugi, domača zadruga. Tako se je razvijalo, rojevalo in ohranjalo slovenstvo. :)
Brez ljudi, ki so skrbeli tudi za to in še marsikaj, nas verjetni tukaj v taki bliki nebi bilo!!
komu zvoni; zvoni tebi.

Okapi ::

Spura je izjavil:

Sicer jaz nisem zaznal nekega hudega nakupovanja pred dividendo, ker vrednost itak pade za izplacano dividendo, torej ne pridobis nic, pa vsi placamo davek.

Mogoče moraš malo svoje zaznavanje izostriti.>:D Pred dividendo je cena narasla v nekaj dneh iz 140 na 150. Kakšen je bil promet, ne vem, ampak očitno so nekateri kupovali par dni prej.

Je pa res, da če bi vedeli, koliko bo padla, bi bilo bolj smotrno kupiti par dni po dividendi.

Neon87 je izjavil:

Ker v enem dnevu pade več, kot je vrednost dividende.

Če misliš delnico obdržati nekaj časa, se bolj splača kupit par dni po dividendi, kot par dni prej.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Letošnji graf za Krko je kurac gledat, ker je bil ob ex-date padec, nato se je zadeva začela rahlo pobirat, nekaj dni za tem pa je sledil še en padec, ko se je zgodila korekcija na celotnem trgu. Če potencialni investitior gleda samo graf in ne pozna razloga za prvi padec, je lahko prisoten strah pri nakupu, ker zadeva izgleda slabše kot je v resnici, saj ima za razliko od ostalih delnic dva padca zaporedoma.

Malidelničar ::

Jaz pri SLO in tujih dividendah gledam večinoma samo ex-date tako da vem kdaj kupit - prvič ali dokupit - da sem potem upravičen do dividend.
Z padci po dividendi se pa ne obremenjujem, na LJSE pozicijah sem imel včasih celo strategijo, da sem po izplačilu dividende ob mini padcu pogosto dokupil.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Okapi ::

Malidelničar je izjavil:

Jaz pri SLO in tujih dividendah gledam večinoma samo ex-date tako da vem kdaj kupit - prvič ali dokupit - da sem potem upravičen do dividend.
Z padci po dividendi se pa ne obremenjujem, na LJSE pozicijah sem imel včasih celo strategijo, da sem po izplačilu dividende ob mini padcu pogosto dokupil.

Nauk iz Krke (vsaj letos) je ta, da ne kupit 1-2 tedna pred dividendami, ampak dan po dividendah. Ker v tednu pred dividendami je cena narasla, potem pa takoj padla za več kot je bila vrednost dividende.

Saj si na pol že sam ugotovil - če misliš dokupovati, kupiš pri padcu po dividendah. Ki ni tako zelo "mini". Nikakor pa ne par dni pred dividendami.

Okapi je izjavil:

Spura je izjavil:

Mogoče moraš malo svoje zaznavanje izostriti.>:D Pred dividendo je cena narasla v nekaj dneh iz 140 na 150. Kakšen je bil promet, ne vem, ampak očitno so nekateri kupovali par dni prej.

Je pa res, da če bi vedeli, koliko bo padla, bi bilo bolj smotrno kupiti par dni po dividendi.

Neon87 je izjavil:

Ker v enem dnevu pade več, kot je vrednost dividende.

Če misliš delnico obdržati nekaj časa, se bolj splača kupit par dni po dividendi, kot par dni prej.

Saj delnica se včasih zelo hitro pobere! Če čakaš nekaj dni po izplačilu dividende, si lahko že veliko zamudil! Zato moraš biti pripravljen že prvi dan! Je pa to odvisno odvisno od situacije, vsakoletne, tudi razmer - optimizma na celotnem investitorskem trgu!

Primer: drugi dan je lahko že 3€ dražja. Če npr. Nameravaš dokupiti 100 lotov, je to potem že 300€, kar, vsaj zame, ni tako malo.

Promet - velikost prometa, VOLUMEN, kot ga nekateri tudi imenujejo, masa denarja, če hočeš, prikazuje graf na ČASOVNICI, abscisi (vodoravnici)!! To so tiste SIVE NAVPIČNICE! Tudi promet v prvem vrhu se lepo vidi.... ponudba in povpraševanje!
komu zvoni; zvoni tebi.

FrRoSt je izjavil:

Primer: drugi dan je lahko že 3EUR dražja. Če npr. Nameravaš dokupiti 100 lotov, je to potem že 300EUR, kar, vsaj zame, ni tako malo.

Jah, če kupiš 100 lotov, si tudi plačal cca 13500 EUR. Med 13500 in 13800 pa to ni več tako gromozanska razlika, kot izgleda v začetku.

Sicer pa ja. Tudi po mojem mnenju je najbolje kupit čim prej po ex-date. Delnici po izplačilu dividend vrednost običajno nazaj naraste, ker marsikdo izplačane dividende vloži nazaj in se cena spet dvigne.

Je pa zanimivo, da ima Krka med ex-date in payment date samo 2 dni. Microsoft recimo za tisti njihov drobiž izplačat rabi cel mesec.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

GupeM: v tujini kar imam jaz je večinoma standard za ex-date/payment date cca 14 dni :| Ne vem ali je to splošno sprejet standard izplačevanja dividend v ZDA in Evropi?

pingme ::

V ZDA je večinoma tudi kvartalno izplačilo dividend. Po eni strani bi bilo to dobro tudi pri SLO podjetjih (ker bi bila kvartalna poročila bolj natančna + stabilen denarni tok), po drugi strani pa vsi (ok, razen Trade Republic) brokerji, ki omogočajo nakup na LJSE, zaračunavajo provizijo za izplačilo dividend in bi lahko posameznik plačal do 4x več kot sedaj.
Pravzaprav je na LJSE upravičenost do dividend le en dan pred izplačilom, ampak traja en dan za poravnavo, zato se to na borzi vidi kot dva dni.

NLB v zadnjem mesecu skoraj 5% gor, medtem Krka skoraj 2% dol. Totalni poraz za Krko.

Quack !

LeQuack je izjavil:

NLB v zadnjem mesecu skoraj 5% gor, medtem Krka skoraj 2% dol. Totalni poraz za Krko.

Primerjaš dve totalno različni podjetji in še to na kratek rok.
Nvidia v zadnjem mesecu skoraj 19% gor, NLB pa manj kot 5%. Totalni poraz za NLB.

Kirabanka1 ::

Sem že pri UniCredit in bi trgovalni račun odprl kar pri njih. V mojem kraju sta potem še NLB in OTP. Je pa prvič treba tja osebno.

Gledam dokumente s stroški a ne vem točno kaj dejansko potrebujem in kaj se bo obračunavalo. Menda je direktno pri borzne hišah ceneje kot pa če je banka posrednik.

Unicredit ima recimo takle cenik.

Predvidevam, da potrebujem:
- A1.2.1 - 7 € (mesečno ali letno?)
- A1.2.2 - odstotki na letni ravni
- A2.1.1. - 15€ ali več za vsak nakup

Ali potrebujem še kaj če delnice (npr. Krka za 1.000,00 €) samo kupim in to vzdržujem?

Zgodovina sprememb…

Iz Reddita en uporaben video o FIFO metodi, to je način ki ga FURS uporablja za goljufanje ljudi ki trgujejo z delnicami.

Quack !

Kirabanka1 je izjavil:

Sem že pri UniCredit in bi trgovalni račun odprl kar pri njih. V mojem kraju sta potem še NLB in OTP. Je pa prvič treba tja osebno.

Gledam dokumente s stroški a ne vem točno kaj dejansko potrebujem in kaj se bo obračunavalo. Menda je direktno pri borzne hišah ceneje kot pa če je banka posrednik.

- A1.2.1 - 7 EUR (mesečno ali letno?)
- A2.1.1. - 15EUR ali več za vsak nakup

Ali potrebujem še kaj če delnice (npr. Krka za 1.000,00 EUR) samo kupim in to vzdržujem?

Ne vem kako ima Unicredit, ampak zelo verjetno tako kot ostali, tako da boš plačeval tudi procente (promile) glede na povprečno vrednost naložb in tudi za “obdelavo” dividend. Nekaj gre KDD-ju, nekaj pa brokerju. Verjetno je to pod A1.2.2.

LeQuack je izjavil:

Iz Reddita en uporaben video o FIFO metodi, to je način ki ga FURS uporablja za goljufanje ljudi ki trgujejo z delnicami

Goljufanje? Marsikatero neumnost lahko očitaš fursu, ne pa fifo metode, ki se uporablja po celem svetu (razen tam, kjer kapitalski dobički niso obdavčeni, pa še tam se v ozadju upošteva fifo, če bi v prihodnosti spremenili obdavčitev).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pingme ()

LeQuack je izjavil:

Ne vem natančno, kaj se dogaja. NLB delnic sem se vedno izogibal! Že zaradi tega, ker so tagrdo sanirali banke in postrigli državljane! Dobesedno oskubili!! Nikoli nisem dvomil, da bo delnica donosna! Da bo šla tako visoko, pa tudi ne! Dobičke ima visoke, ker je dajala majhne obresti na depozite državljanom!! Pa še pri zaračunavanju računa jih lepo ožema!! :)) 10€/mesec!!

Kar se pa kaže zadnje dni, celo po volumnu je močno prehitela Krko, meni kaže samo na to, da bodo izplačali dividendo!! ;)

Včasih sem bil malo bolj na tekočem, tudi kakšen insajder je kaj objavil ali pogledal kakšno situacijo. Danes pa zaostajam, šele iz sledenja, kaj se dogaja z delnico kaj razberem...

Predvidevam (ekstra) dividende, ti pa glej in če bodo, kaj se bo zgodili z delnico, ko bo datum mimo in koliko bo padla!?? Morda toliko, kot Krkina!? 8-)
komu zvoni; zvoni tebi.

Kirabanka1 je izjavil:

Ali potrebujem še kaj če delnice (npr. Krka za 1.000,00 €) samo kupim in to vzdržujem?

Imel boš STROŠKE!
Z vodenjem računa za vrednostne papirje, lezarino, obvestili, naročili....

Če mene vprašaš, bi priporočal vsaj vsoto 20k€! Za odvajanje 300€, pa četudi na mesec, bolje, da vlagaš v kakšen sklad... Tudi tam imaš kakšne akcije, npr. brez vstopnih stroškov. Aali pa kupiš kakšen zlatnik, ali dva. Bo ohranil vrednost, v splošnem, stroškov hrambe pa ni, razen če najameš trezor. Lahko ga tudi podariš, enostavno, vnuku, ali pa čez leta vnovčiš.
komu zvoni; zvoni tebi.

GupeM je izjavil:

FrRoSt je izjavil:

Primer: drugi dan je lahko že 3EUR dražja. Če npr. Nameravaš dokupiti 100 lotov, je to potem že 300EUR, kar, vsaj zame, ni tako malo.

Jah, če kupiš 100 lotov, si tudi plačal cca 13500 EUR. Med 13500 in 13800 pa to ni več tako gromozanska razlika, kot izgleda v začetku.

Sicer pa ja. Tudi po mojem mnenju je najbolje kupit čim prej po ex-date. Delnici po izplačilu dividend vrednost običajno nazaj naraste, ker marsikdo izplačane dividende vloži nazaj in se cena spet dvigne.

Je pa zanimivo, da ima Krka med ex-date in payment date samo 2 dni. Microsoft recimo za tisti njihov drobiž izplačat rabi cel mesec.

Je in Ni veliko!! ;)
Odvisno, kako gledaš!! :)) gre za 2 lota ali drugače, 2%!! Temu jaz rečem harmoniki VIŠJEGA reda! Te najdeš tudi v sinusoidi izmeničnega toka. Če bolj povečano pogledaš, v večjem merilu, je ta sinusoida sestavljena iz malih črtic, ki pa morajo tvoriti sinusodo! (In pri tem ne preveč odstopati, da nihanja niso preveč moteča)!

Hotel sem povdariti tudi ČASOVNICO!! Se lahko zgodi, da se zadeva odpelje! Se je že tudi meni. In potem se nisem odločil za nakup... Zadnje lote Krke sem dokupil tam pri 120€/lot, pa še takrat se mi je zdelo kar drago in sem bil malce skeptičen...

Lahko tudi obrneš zadevo! Ni bilo vedno tako, kot letos! Nekaj let nazaj delnica ni toliko zrasla in toliko padla! Dejansko si bil z dividendo morda kaka 2 ali 3% v minusu, delnica pa se je hitro pobrala. In to se sešteva! V katero smer gre tale višji harmonik! 3 v minus ali 2 v plus je skupaj razlike 5%! To pa že ni tako malo, tudi na letnem nivoju ne!?
komu zvoni; zvoni tebi.

redtech ::

Srebro $33,80 squeeze.
Zlato $2730 je na top trendline, mogoče gre od tu nižje.

Spremljam, kaj se dogaja z nafto, čakam $50.
Očitna koncentracija kapitala :)

3rd tier
EC (covid low)

2nd tier
WDS (covid low bounce)
PBR-A (pre covid)
CNOOC (ATH)

1st tier
XOM (ath)

Kirabanka1 ::

FrRoSt je izjavil:

Kirabanka1 je izjavil:

Imel boš STROŠKE!
Z vodenjem računa za vrednostne papirje, lezarino, obvestili, naročili....

Če mene vprašaš, bi priporočal vsaj vsoto 20k€! Za odvajanje 300€, pa četudi na mesec, bolje, da vlagaš v kakšen sklad... Tudi tam imaš kakšne akcije, npr. brez vstopnih stroškov. Aali pa kupiš kakšen zlatnik, ali dva. Bo ohranil vrednost, v splošnem, stroškov hrambe pa ni, razen če najameš trezor. Lahko ga tudi podariš, enostavno, vnuku, ali pa čez leta vnovčiš.

Ja, to sedaj vidim. Hotel sem potem mesečno dodajati denar, vendar bom vsakič ob nakupu plačal vsaj 15 €.

Morda bi lahko napisali, koliko mesečnih oz. letnih stroškov imate z vsem skupaj?

dussan ::

Kirabanka1 je izjavil:

FrRoSt je izjavil:

Kirabanka1 je izjavil:

Za SLO brokerje je svojčas veljal kot najcenejši bksbanka, mogoče je primerljiva ilirika. Moji stroški so za "digitalni" paket, ko ne potrebuješ brokerja. V primerjavi z tujimi (TR ali IBKR) so seveda krepko dražji. Jaz imam račun pri BKSBanki, lani sem imel "tekočih" stroškov 23EUR - torej stroški brez vsakega posla. Potem pa zaračunajo še stroške povezane s pomožnimi storitvami in dodatni stroški :) Lani sem torej plačal za vse 79EUR, vključno s stroški dveh poslov. Je pa to odvisno od višine potrfelja, ki ga imaš.
Še en konkreten posel letos - nakup 4 delnic KRKG me je stal skupaj 5,98EUR (broker + KDD).
Je pa članek na zps, ki ga preberi ... Kaj je dobro vedeti o trgovalnih računih?. Sicer iz leta 2022 pa se ni prav veliko spremenilo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dussan ()

energetik ::

Žalostno je, da v SLO ne premoremo ugodnega spletnega brokerja. Recimo takega, kjer bi bili fiksni stroški minimalni in bi po možnosti za neinvestirano gotovino veljala državna garancijska shema 100k.
vires in numeris

tony1 ::

Še kar ugoden broker je, presenetljivo, postal NLB.

Za 300 EUR na mesec je mnogo ceneje odpreti račun pri degiro.ie in vlagati v World - pazi to v resnici pomeni le zahodna gospodarstva - (ali pa SnP500) ETFje...

energetik je izjavil:

Žalostno je, da v SLO ne premoremo ugodnega spletnega brokerja. Recimo takega, kjer bi bili fiksni stroški minimalni in bi po možnosti za neinvestirano gotovino veljala državna garancijska shema 100k.

Za Levico si kapitalist če vlagaš v delnico in kot tak sovražnik. Lahko pa imaš neomejeno stanovanj in ti bodo dali še socialno pomoč. Tako to je.
Quack !

ripmork ::

LeQuack je izjavil:

Za Levico si kapitalist če vlagaš v delnico in kot tak sovražnik. Lahko pa imaš neomejeno stanovanj in ti bodo dali še socialno pomoč. Tako to je.

Res je. Sam vprašanje časa, kdaj še oni začnejo krulit o ideji obdavčitve nerealiziranega dobička, ali pa agitirat za še višjo kapitalsko obdavčitev. Sam upam, da jih narod pravočasno pogrunta in ne prilezejo več v Parlament (oziroma ostanejo v obrobju, kamor spadajo).

Sicer pa hvala za uporaben video glede FURS-a (FIFO), dobro vedeti.

Spremljam redno nekaj dobrih YT kanalov glede investinga, eno ime ves čas skače v ospredje; Palantir (PLTR).
Kakšna so kej mnenja tu? P/E je res zelo visok, sam kolikor razberem iz različnih mnenj investorjev, imajo dober dolgoročen potencial (predvsem tudi za rast), finance so dobre...
Morda smiselno imet nekaj rezerve in kupit, če bo dovoljšen padec v obdobju okoli volitev (to volatilnost bo nasplošno za izkoristit) :)

Firma 100B na 2B prihodkov, ves potencial je že vključen v trenutno ceno, kupil bi 2023 - šolski primer za TA.

Primerjava oktober 2007 vs. oktober 2024

https://m.youtube.com/watch?v=kXg24HoMG...

Kaj predlagaš? Naj si nastavimo stop losse? Pri koliko %?

Zakaj bi čakal da pade preden prodaš?
Quack !

Ne vem. Jaz nabiram cash pozicijo, če vidim kakšno idejo vložim samo mesečni prihranek. Letos sem dodal samo HE, BAYN vse ostalo cash.

Imam pa večji plan, če pride do eventa krize in vse potegne navzdol, da vrednost avtomobila porinem v plemenite ali druge kovine.

V praksi to izgleda, da vzamem kredit na SLO banki, kupim kovine, vzamem kredit z zastavo kovin in vrnem polovico kredita, za ostalo polovico plačujem obresti 1x letno (kakšen % nižje od bančnih kreditov).

Dokaj varen vzvod za 20-30k, če te kredit za avto ne uniči, te tudi tak kredit ne bo uničil, če gre kaj narobe. Bolj varen kot margin account! Najraje bi imel zlato, vendar bi želel imeti nižjo ceno $2500 ali manj. Bomo videli, če bo pojavila taka priložnost.

LeQuack je izjavil:

Zakaj bi čakal da pade preden prodaš?

Konkretno povej, kako naj drugače nastavim stop loss.

Hočem reči, da ne nastaviš, in prodaš dokler je še hype, ne pa potem ko bo že padalo.
Quack !

Pozabil sem še PHNX in short RCL - to štejem pod 1. (ta mesec)
Za naslednjo pa gledam EC ali FRES.L, če ne bo pobegnil.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

redtech je izjavil:

Ne vem. Jaz nabiram cash pozicijo, če vidim kakšno idejo vložim samo mesečni prihranek. Letos sem dodal samo HE, BAYN vse ostalo cash.

Imam pa večji plan, če pride do eventa krize in vse potegne navzdol, da vrednost avtomobila porinem v plemenite ali druge kovine.

V praksi to izgleda, da vzamem kredit na SLO banki, kupim kovine, vzamem kredit z zastavo kovin in vrnem polovico kredita, za ostalo polovico plačujem obresti 1x letno (kakšen % nižje od bančnih kreditov).

Dokaj varen vzvod za 20-30k, če te kredit za avto ne uniči, te tudi tak kredit ne bo uničil, če gre kaj narobe. Bolj varen kot margin account! Najraje bi imel zlato, vendar bi želel imeti nižjo ceno $2500 ali manj. Bomo videli, če bo pojavila taka priložnost.

Hmm, ni to prevelik riziko?!?!?

energetik ::

redtech je izjavil:

Pozabil sem še PHNX in short RCL - to štejem pod 1. (ta mesec)
Za naslednjo pa gledam EC ali FRES.L, če ne bo pobegnil.
Uf, dober si. Kje jih to najdeš? Greš pregledovat vse po spisku, ali dobiš od drugje info?
vires in numeris

GENL.L špekulacija

Marca 2023 so ustavili naftovod APIKUR (Turčija-Irak), GENL je v celoti izpostavljen, ker drugje proizvodnje nima. Trenutno prodaja lokalcem po $30-35 za sod, če se APIKUR odpre nazaj dobijo tržno vrednost... $70.
Od oka bi rekel, da bi delnica skočila proti 120p na novico o odprtju.

https://www.bloomberg.com/news/videos/2...

KobayashiM ::

RCL short? Zakaj pa? Samo zaradi rasti? Sam sem long od maja, pa bom še kar pustil, sl imam na 182 zaenkrat...

@Malidelničar mislim, da tveganje ni veliko.

Če bi se recimo danes odločil za tak manever.
- 20k na 60 mesecev je 400/EUR, obresti 7,43% (23866).
- Class I nickel spread 5,9%
- Cobalt spread 16,8%
- Platinum spread 11,5%

Pomoje bi izbral nikelj in kobalt.

P2P lending offers za zgornje pozicije (50%) je v EUR cca. 5,75%
- imaš 10k likvidnosti po 5,75% (obresti plačaš 1x letno brez glavnice, če podalšuješ)

Sedaj banki lahko vrneš 10k in si tako znižaš stroške, lahko vlagaš naprej, FF ponuja 8% za USD depozit, tako imaš krite celotne obresti za 10k + še 2% ti ostane za pokrivanje kredita v SLO, teorija... EURUSD mi deluje, kot da dela bull flag.

@energetik naključno, spremljam PBR in potem ne moreš zgrešit EC, nazadnje sta odkrila veliko nahajališče plina. Verjetno bo znižal dividendo, amapk mislim da trenutna cena že vkljičuje to znižanje, drug problem je levak na vladi.. se bo obrnilo.
FRES malo zaostaja, ker je 75% private se ne trudijo z rezultati, vendar je največji silver miner, ki ga lahko kupiš. Order sem imel na 540p, ko je bil pri 560p pa mi je pobegnil :)

@KobayashiM Gareth Soloway je shortal UAL, pa so stisnili short sqeeze. Potem sem se spomnil, da je v tem sektorju RCL raztegnjen do vrha, peersi kot sta NCLH, CCL pa sta v podnu (UAL je na podobnem nivoju). Sedaj na vrhu pričakujem, da bodo rotirali iz RCL v NCLH.. odločitev pa čist iz TA, zaprem nekje pri $180.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

MikeRotch ::

ripmork je izjavil:

Spremljam redno nekaj dobrih YT kanalov glede investinga, eno ime ves čas skače v ospredje; Palantir (PLTR).
Kakšna so kej mnenja tu? P/E je res zelo visok, sam kolikor razberem iz različnih mnenj investorjev, imajo dober dolgoročen potencial (predvsem tudi za rast), finance so dobre...
Morda smiselno imet nekaj rezerve in kupit, če bo dovoljšen padec v obdobju okoli volitev (to volatilnost bo nasplošno za izkoristit) :)

Dobro leto nazaj sem pisal, da DCAjam v Palantir. Kupoval sem po $25, kupoval sem po $7, kupujem po $40. V vseh primerih so bili komentarji podobni. P/E je previsok, mešajo meglo, upside je že zapečen v delnico... Večinoma s strani ljudi, ki njihovega biznisa niti približno ne poznajo.

Moj avg. price je cca. 16 USD, malenkost manj. Še vedno si težko predstavljam, da bo čez 15 let podjetje kot je Palantir vredno manj. Njihova bilanca je čista kot solza, plan imajo dober, execution še boljši. Je pa v Palantirju veliko retail investitorjev, tako, da je delnica volatilna.
««
184 / 189
»»