» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
180 / 189
»»

JanDoltar ::

Odgovor na naslov teme, v tem vrstnem redu:

- tisti, ki imajo dovolj denarja, da ga lahko razparcelirajo v dolgotrajne (in potencialno drage) naložbe, govorim o miljonih, ne povprečni slovenski plači.
- tisti, ki področje v katerega nalagajo, razumejo v nulo in nalagajo samo tja kjer vedo, da bo delnica zrastla, recimo AMD delnica veliko preden so ryzoni prišli na trg.
- tisti, ki se cele dneve ukvarjajo s špekulativnimi naložbami, prebirajo ob 5:00 zjutraj časopise iz celega sveta in so izjemno inteligentni
- tisti, ki so zaposleni v podjetjih in dobivajo opcije kot del pogodbe o zaposlitvi

Vsi ostali igrajo loterijo. Enako kot kriptovalute, samo tam so bili pri vrhu goljufi, delniški trg je bolj zaščiten z zakonodajo.

Zgodovina sprememb…

LeQuack ::

Kripto je večinoma nenehno iskanje naslednjega coina, ki bo kot bitcoin zrasel iz 1 centa na 50k.
Quack !

FrRoSt ::

JanDoltar je izjavil:

Odgovor na naslov teme, v tem vrstnem redu:

- tisti, ki imajo dovolj denarja, da ga lahko razparcelirajo v dolgotrajne (in potencialno drage) naložbe, govorim o miljonih, ne povprečni slovenski plači.
- tisti, ki področje v katerega nalagajo, razumejo v nulo in nalagajo samo tja kjer vedo, da bo delnica zrastla, recimo AMD delnica veliko preden so ryzoni prišli na trg.
- tisti, ki se cele dneve ukvarjajo s špekulativnimi naložbami, prebirajo ob 5:00 zjutraj časopise iz celega sveta in so izjemno inteligentni
- tisti, ki so zaposleni v podjetjih in dobivajo opcije kot del pogodbe o zaposlitvi

Vsi ostali igrajo loterijo. Enako kot kriptovalute, samo tam so bili pri vrhu goljufi, delniški trg je bolj zaščiten z zakonodajo.

Bom se jaz dodal svojih 5 centov!

Naslov teme je: Kdo kaj služi z delaicami! Pustimo zdaj pri miru, da bi bil lahko drugačen ali celo boljši. Npr. Vrednostni papirji, finančni instrumenti in vse ostalo....

Delnica, sama po sebi, teoretično, je košcek (nekega) lastništva in je finančni vložek.... Gre torej nekako za večje finančne sisteme, kjer se denar zbere, ali pa zbira s prodajo delnic, torej finančnih vložkov. Velikih in malih. Lahko investiraš miljine, ali pa samo kile denarja.... Lahko kupiš tudi eno (simbolično) delnico. To je lahko tudi samo nekaj €.

Delnice so finančni instrument gospodarskih družb! Torej družb, ki si s produkti/izdelki ustvarjajo na tržišcu prihodke... in tako denar kroži.

Da ne bom predolg. Brez finančne podlage težko kaj ustvariš ali ustvarjaš, vsaj dolgoročno. In kot lepo pravi star slo pregovor: Pri denarju se vse začne... in kot so nekateri ciniki lepo dodali: tam se tudi vse neha; tako da se je vse lepo združilo v en sam zaokrožen rek. Pri denarju se vse začne in vse konča.

To temo jaz torej vidim, ne kot samo neko sanjanje in fantaziranje, kaj se dela, ko in če boste imeli miljone! V njej vidim predvasem NAMEN FINANČNEGA OPISMENEVANJA, UČENJA in RAVNANJA z denarjem, sredstvi ali tudi prihranki. NE potrebuješ miljone, da bi dobro gospodaril. Že 10k je čisto primerna vsota (prihrankov)! Ali jih boš investiral v delnice, obveznice, finančne instrumente, zlato; jih boš preprosto zaupal Banki; za neke male % in ki jih bo ona sama nekako naprej investirala, je odločitev vsakega posameznika. In v končni fazi, prihranke lahko hrani goma, v štunfu; nogavici po domače. Ali pa v žimnici, jogiju po moderno. Če jih imaš več :)) ali pa si zelo šparoven! ;) Meenda je to pregovorno veljako (bolj) za gorence. 8-)

Dobro. Torej izobražujte se, razmišljajte, opazujte, sprašujte,.... izmenjujte izkušnje in vse ostalo! Vse to, vključno z napakami, beri tudi: izgubami, tako vašimi kot od drugih, se lahko veliko naučite in s tem izboljšate svoje finančno znanje.
In kakor pravi stari kitajski pregovor: Vsaka, še tako dolga pot se začne s prvim korakom. 8-)

Ps. Jaz nisem vstal ob 5h. Jaz sem šel takrat šele spat. :))
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

mangoslo ::

torej kje kupit sp 500 etf?
kje ste ga kupili?
jaz imam nekaj na etoro ampak malo

tony1 ::

Kupuj še naprej na etoru. Drugje ne bo dosti drugače in predvsem ne nič ceneje (to je odvisno le od ETFja, ki ga kupiš).

Spura ::

tony1 je izjavil:

Je kakšna država v EU, ki ima manjši davek na dividende?

Da, nizozemska, 15%.

Mislim, da se kot rezident RSlo itak ne moreš ogniti obdavčitvi 25%, na koncu!?? Ker razliko do teh 25% ti na koncu zaračunajo naši!?
So pa tukaj še druge olajševalne okoliščine, npr. davek se zmanjšuje z leti,... in verjetno se kaj...
komu zvoni; zvoni tebi.

Lahko, prodaš po 5+ letih...

nurmaln ::

Spura je izjavil:

tony1 je izjavil:

Da, nizozemska, 15%.

Evo, glih danes mi je vrglo ta video:
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

GupeM ::

tony1 je izjavil:

Lahko, prodaš po 5+ letih...

Pa ne dividende.

hunter01 ::

FrRoSt je izjavil:

Mislim, da se kot rezident RSlo itak ne moreš ogniti obdavčitvi 25%, na koncu!?? Ker razliko do teh 25% ti na koncu zaračunajo naši!?
So pa tukaj še druge olajševalne okoliščine, npr. davek se zmanjšuje z leti,... in verjetno se kaj...

"Izogneš" se, če imaš denar v ETF-jih, ki so prijavljeni v državi z nižjim davkom in je ETF tipa Accumulating za distribucijo dividend.
Če "točko" ETF-ja prodaš 15 let po nakupu imaš 0 davka - vmes so se pa dividende dodajale k vrednosti točke po npr 15% obdavčitvi (luksemburg, nizozemska, itd).

hunter01 je izjavil:

"Izogneš" se, če imaš denar v ETF-jih, ki so prijavljeni v državi z nižjim davkom in je ETF tipa Accumulating za distribucijo dividend.
Če "točko" ETF-ja prodaš 15 let po nakupu imaš 0 davka - vmes so se pa dividende dodajale k vrednosti točke po npr 15% obdavčitvi (luksemburg, nizozemska, itd).

Tako (nekako) ja!! Samo to "jim" moraš enostavno povedati, ker drugače so zmedeni kot kure v temi! :))

Gre za dolgoročne investicije v vrednostne paporje/finančne instrumente ki je tipa ETF in podtipa Akumilacija za distribucijo dividend!

Če ne boš mogel zdržati toliko časa in boš prej izstopil, ti bodo pač pobrali več davkov.... odvisno od tega, kako hitro (ali pozno) boš lahko izstopil oz. potreboval denar/sredstva! 8-)

Sem pravilno napisal!? ;)
komu zvoni; zvoni tebi.

nurmaln je izjavil:

Spura je izjavil:

tony1 je izjavil:

Da, nizozemska, 15%.

Evo, glih danes mi je vrglo ta video:

Uglavnem, razen ce ful zoptimiziras s tem da drzis 15 let (kar je dolga doba, ne ves kaj se bo zgodilo), in acc ETF v pravem domicilu, smo zelo dragi. V primerjavi s hrvati, cehi, slovaki, poljaki, romuni, itd...

V Sloveniji se folk pizdi, da bogati kupujejo stanovanja investicijsko, in tem drzijo cene gor... sej zakaj bi pa drugam investirali, ce je pa dividenda isto obdavcena kot najemnina in nepremicnina ne more toliko padet vrednost kot delnica? S tem da lahko najemnimo deloma ali v celoti utajis.

nurmaln ::

Spura je izjavil:

Uglavnem, razen ce ful zoptimiziras s tem da drzis 15 let (kar je dolga doba, ne ves kaj se bo zgodilo), in acc ETF v pravem domicilu, smo zelo dragi. V primerjavi s hrvati, cehi, slovaki, poljaki, romuni, itd...

V Sloveniji se folk pizdi, da bogati kupujejo stanovanja investicijsko, in tem drzijo cene gor... sej zakaj bi pa drugam investirali, ce je pa dividenda isto obdavcena kot najemnina in nepremicnina ne more toliko padet vrednost kot delnica? S tem da lahko najemnimo deloma ali v celoti utajis.

Ja, mene je tudi neprijetno presenetilo kolk visoka je obdavčitev če primerjamo z drugimi primerljivimi državami. In potem se čudimo da imamo slovenci še vedno večino prihrankov v štumfu, med tem ko bo JEK2 rabil kapital od države.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

redtech ::

Malo višje je bila debata o trejderjih

https://m.youtube.com/watch?v=DDz0bbQiM...

Priporočam vsem, da vidijo kakšno volativnost je imel Jesse v življenju.

Sparkxl ::

Spura je izjavil:

tony1 je izjavil:

Da, nizozemska, 15%.

Ti bolniki so prišli na idejo, da obdavčijo nerealizirane dobičke

In the Netherlands, the taxation of unrealised capital gains is part of the proposed changes to the "Box 3" tax regime, which is set to take effect on January 1, 2027¹². Under this new system, both realised and unrealised income from assets will be taxed annually based on their actual returns¹. This means that the value of assets will need to be assessed each year to determine the tax liability.

The current system does not tax capital gains directly. Instead, it assumes a notional return on assets, which is then taxed³. The proposed changes aim to address criticisms of this approach by taxing actual returns rather than assumed ones¹.

Take ideje ima tudi komunist kamala.

Gremo stave pobirat kdaj se bo ptičja kuga tega spomnila pri nas?

sandy ::

Pri nas tega ne bo. Strošek implementacije novega davka +problemi za FURS bi bili bistveno preveliki glede na izplen: na borzi imamo Slovenci naloženo zelo malo, pa še to večinoma v skladih ali lj borzi. Verjetno celo v bitkojnih več kot v etf.
Davke lahko enostavneje najdejo v nepremičninah, delu na črno, dvigu trošarin...

KobayashiM ::

Davki pod to vlado pri nas v pri vrsti niso namenjeni polnjenju proračuna ampak so povsem ideološki. Dokaz so davčne spremembe pri normirancih, kjer bodo že po vladinih predvidevanjih zbrali samo 9 milijonov več, kar je zanemarljivo. Zjahali bodo pa 15000 normirancev, pa še tistih 9m ne bodo več nabrali. Zato ni dvakrat za reči da ne bodo kakšne takšne bedarije sprejeli.

Sicer v usa in na nizozemskem teh davkov ne bo. Predlogi sicer gredo v to smer da bi bili te davki v igri samo za 100 milijonov in več vredne portfelje ne za vse.

Mene zanima za tiste na IBKR glede teh ETF-ov. Recimo na Trade Republic je simple, vse gre v ozadju preko neke nemške borze, ti poiščeš S&P 500 etf in ga kupiš, simple. Na IBKR pa je isti ETF večkrat med rezultati, se pravi maš na Londonski borzi, potem pa neki Italjanski borzi, itd. Kaj je fora in kako nabaviti na IBKR da se kaj ne zafrkneš z davki?
Quack !

1) izbereš etf 2) izbereš borzo ;)

" Take ideje ima tudi komunist kamala."

Na nizozemskem so na oblasti desni, ki so tistim, ki nočejo jest SLO šolske malice razlozili, da naj grejo nazaj od koder so prišli, če ne mislijo v Rimu vsega počet kot Rimljani...

sandy je izjavil:

1) izbereš etf 2) izbereš borzo ;)

Ja ampak a je vseeno na kateri ga kupiš glede davkov? Mislil bi si da če ga na UK borzi se kaj drugače obravnava kot če ga na Italjanski. A so še kakšne druge sploh na voljo na IBKR?
Quack !

Kupuj v evrih, se pravi ita, nl, pariz ali Frankfurt. Izbereš tisto, kjer so najmanjši stroški nakupa- to je pa Xetra (Ibis). Je tudi zelo likvidna.

rkobarov ::

a kdo vlaga v investicijske banke 3 sveta (Indonezija, Indija, Malezija, Kenija, Gana itd..)
Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q

Malidelničar ::

rkobarov: pri bankah sem enkrat gledal, pa se ne spomnim kje, glede najbolj trdnih globalnih bank in pri vrhu so bile singapurske :)
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

energetik ::

sandy je izjavil:

Kupuj v evrih, se pravi ita, nl, pariz ali Frankfurt. Izbereš tisto, kjer so najmanjši stroški nakupa- to je pa Xetra (Ibis). Je tudi zelo likvidna.
Točno tako, na justETF najdeš ustrezen ETF, nato pogledaš ticker za XETRA borzo, ki ima najnižje provizije za nakup. Jaz sem le LITU moral nabavit na Milanski borzi, ker ga ni IBKR ne nudi na XETRA borzi.
vires in numeris

energetik je izjavil:

sandy je izjavil:

Točno tako, na justETF najdeš ustrezen ETF, nato pogledaš ticker za XETRA borzo, ki ima najnižje provizije za nakup. Jaz sem le LITU moral nabavit na Milanski borzi, ker ga ni IBKR ne nudi na XETRA borzi.

A pa je možno tudi opcije tradati na teh evropskih ETF-ji, kako se da na SPY, QQQ in podobnih?
Quack !

Ne vem.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

LeQuack je izjavil:

Mene zanima za tiste na IBKR glede teh ETF-ov. Recimo na Trade Republic je simple, vse gre v ozadju preko neke nemške borze, ti poiščeš S&P 500 etf in ga kupiš, simple. Na IBKR pa je isti ETF večkrat med rezultati, se pravi maš na Londonski borzi, potem pa neki Italjanski borzi, itd. Kaj je fora in kako nabaviti na IBKR da se kaj ne zafrkneš z davki?

Kaj je narobe s teboj!?? :O Te je strah!?? :O Če te je, potem te je čisto upravičeno!!
Davki te ne bodo ravno zafrknili!! Precej več možnosti in verjetnost imaš, da se boš "zafrknil" drugje!!
Davki so gonilo družbe in civilizacije! In ne nekaj,kar si moraš od ust odtrgati.... Sicer so ti že drugi pametni povedali, očitno jih ne ločiš od ostalih, zdraharjev in spuščalcev megle...

Si Slovenec!?? Si evropejec!??

Zakaj pa imam jaz samo Slo portfelj!?? In sem čisto zadovoljen... in koliko raste naš borzni indeks v primerjavi z drugimi!? Misliš, da je napihnjen!??
komu zvoni; zvoni tebi.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: tony1 ()

Ja super da imaš Slo portfelj, letos je vsekakor bil uspešen. Ampak likvidnost je majhna in pa ja, seveda je napihnjen. Ampak saj pri nas je vse napihnjeno, nepremičnine, davki, itd. Mogoče je to normalno zdaj postalo.

Kakorkoli že, še nekaj me je zanima glede IBKR ko ravno brskam za info o tem. Na Trade Republic imaš trgovanje od nekje 7-8h zjutraj, pa do 23h zvečer, se pravi tudi izven trading hours od primarne borze. Kakor je to pri IBKR, od kdaj in do kdaj lahko trguješ?
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

:)):)):))
Menda je tudi čisto preveč obdavčen! Ne samo napihnjen!? ;)
komu zvoni; zvoni tebi.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: tony1 ()

Hang seng; puf in v pol dneva gre 1/3 oziroma tehnološki HS že skoraj 1/2 relija.

Glede IBKR časovno; Praktično za vse imaš trgovanje tudi izven trading hours, od 8 do 23, za ogromno tickerjev pa imaš tudi night trading kjer poteka tako trgovanje 0-24. So pa seveda spreadi različni, odvisno od ponudbe/povp...

1/3 HS!??? Puf!???

Kje pa to vidiš??? Ker jaz vidim samo slabih 10%, kar velja za korekcijo!?? ;)
komu zvoni; zvoni tebi.

FrRoSt je izjavil:

1/3 HS!??? Puf!???

Najbrž je mislil 1/3 prejšnje rasti.
Quack !

Sicer nepismenim smeškotom ne odgovarjam, ampak ajde. Rali je šel od 18k do 23k, v pol dneva je pa padel za 2k. 2/5 = 40% . Ja imaš prav ni 33% je 40%.

Kitajci so se zbudili po 1 tednu zaprtja borze in vse prodali.
Quack !

Najbl hecno je da je Goldman včeraj objavil da je iz bearish postal bullish na Kitajske delnice. Klasik Goldman ;)

redtech ::

Preveč, prehitro: BABA na HK -8%, bi rekel, da gre nazaj na 85.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

LeQuack je izjavil:

FrRoSt je izjavil:

1/3 HS!??? Puf!???

Najbrž je mislil 1/3 prejšnje rasti.

Da! Verjetno res. ;)

Vsekakor gre za HUDE DNEVNE IZGUBE! 8-)

Upam, da mu ni Krona iz glave padla, ko je odgovoril nepismenemu smeškotu!? :))
komu zvoni; zvoni tebi.

Nic hudega, sm v chini long term. Od kar se je rally zacel sm sel gor 30%, zdej sm pa 6% tega izgubil.

ripmork ::

Sem pred kratkim tudi sam ustvaril račun na IBKR, z namenom sprotnega dca-ja v dva etf-a večkrat na mesec. Sem pa zdej opazil, da je za izbrana etf-a (VUAA, VWCE) commision fee za vsak nakup 3 Eure (na Revolutu je npr. 1 Euro). Sej se sliši kot drobiž, sam sem imel v planu dca 4x na mesec za vsak etf (da bolje ujamem gibanje trga, kot samo če bi kupoval manj pogosto), a je v letu to potem razlika skoraj 200 eurov samo v stroških, kar pa ni več drobiž... :)

Kakšna priporočila, mnenje, sem kaj spregledal?
AI mi pravi, da se da na Degiro za ta dva etf-a celo brez fee-jev kupovat, sam so pa baje druge omejitve...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ripmork ()

Sparkxl ::

Noben ne dcaja nekaj krat na mesec! Razlike na dolgi rok ne boš naredil nobene proti 1x mesečnemu vlaganju, ali pa na 2 meseca

ripmork je izjavil:

Sem pred kratkim tudi sam ustvaril račun na IBKR, z namenom sprotnega dca-ja v dva etf-a večkrat na mesec. Sem pa zdej opazil, da je za izbrana etf-a (VUAA, VWCE) commision fee za vsak nakup 3 Eure (na Revolutu je npr. 1 Euro). Sej se sliši kot drobiž, sam sem imel v planu dca 4x na mesec za vsak etf (da bolje ujamem gibanje trga, kot samo če bi kupoval manj pogosto), a je v letu to potem razlika skoraj 200 eurov samo v stroških, kar pa ni več drobiž... :)

Kakšna priporočila, mnenje, sem kaj spregledal?
AI mi pravi, da se da na Degiro za ta dva etf-a celo brez fee-jev kupovat, sam so pa baje druge omejitve...
VWCE imaš na XETRA borzi za 1,25EUR fee-ja. Namesto VUAA vzemi SXR8, tudi na XETRA za 1,25EUR...
Si izbral tiered pricing v nastavitvah računa? 4x na mesec je konkretno pretiran DCA. Imaš že plan, kako boš to sporočal FURS v napovedi? Če ne boš imel avtomatike, boš znorel ob prodaji...
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

aborko ::

Ima kdo kak šiml dokumenta, ki ga je treba oddati fursu. Sam imam kar excel dokument z postavkami ime etf, datum nakupa, datum prodaje, nakupna vrednost, prodajna vrednost. Rabi furs še kaj?

Se mi za kakšnih 10 prodaj/nakupov mesečno splača šaltati iz TR na IBKR kjer je spread manjši?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: aborko ()

aborko je izjavil:

Ima kdo kak šiml dokumenta, ki ga je treba oddati fursu. Sam imam kar excel dokument z postavkami ime etf, datum nakupa, datum prodaje, nakupna vrednost, prodajna vrednost. Rabi furs še kaj?

Se mi za kakšnih 10 prodaj/nakupov mesečno splača šaltati iz TR na IBKR kjer je spread manjši?

ISIN securitya al pa neki. Sicer lahko das tudi naziv samo, ampak je najlazje kar ISIN.

DCAjaj mesecno.

Uporabnik372 ::

tony1 je izjavil:

Kupuj še naprej na etoru. Drugje ne bo dosti drugače in predvsem ne nič ceneje (to je odvisno le od ETFja, ki ga kupiš).

Nikar dolgoročno ne vlagajte v eToro, CFDji niso primerni za dolgoročne naložbe.

Več: https://financna.neodvisnost.com/books/...

Malidelničar ::

Ima kdo ogledane kakšne dobre evropske delnice? Ste kaj kupovali, ASML, Novo Nordisk, Novartis, kakšne alternativne, manjše?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

rkobarov ::

jaz sem imam Novo Nordisk, Leonardo. ASML je predrag :D
Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q

ripmork ::

Sparkxl je izjavil:

Noben ne dcaja nekaj krat na mesec! Razlike na dolgi rok ne boš naredil nobene proti 1x mesečnemu vlaganju, ali pa na 2 meseca

Je res, na dolgi rok so razlike manjše, kot bi si človek mislil. Celo če človek ob napačnem času vlaga (v npr. dobre sklade) in je dovolj dolgo investiran, bo na koncu na precej boljšem, kot če bi samo šparal na banki. Mal me perfekcionizem daje, ko skušam optimizirat proces :)

energetik je izjavil:

VWCE imaš na XETRA borzi za 1,25EUR fee-ja. Namesto VUAA vzemi SXR8, tudi na XETRA za 1,25EUR...
Si izbral tiered pricing v nastavitvah računa? 4x na mesec je konkretno pretiran DCA. Imaš že plan, kako boš to sporočal FURS v napovedi? Če ne boš imel avtomatike, boš znorel ob prodaji...

Hvala za info! Sem se pozanimal glede pricinga in sedaj tudi prestavil na tiered pricing. Hm, s sporočanjem napovedi se do sedaj nisem ukvarjal (plan je zgolj dolgoročen dca v accumulating sklade), a dobro vprašanje. Kakšen nasvet oz. mnenje tu?

ripmork je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Je res, na dolgi rok so razlike manjše, kot bi si človek mislil. Celo če človek ob napačnem času vlaga (v npr. dobre sklade) in je dovolj dolgo investiran, bo na koncu na precej boljšem, kot če bi samo šparal na banki. Mal me perfekcionizem daje, ko skušam optimizirat proces :)

energetik je izjavil:

Hvala za info! Sem se pozanimal glede pricinga in sedaj tudi prestavil na tiered pricing. Hm, s sporočanjem napovedi se do sedaj nisem ukvarjal (plan je zgolj dolgoročen dca v accumulating sklade), a dobro vprašanje. Kakšen nasvet oz. mnenje tu?

Si PISMEN!?? 8-) Zgornjih nekaj postov ti govori o tem.

Delaj si (dobro) evidenco, da ne boš kasneje v stiski! Načrtno zbrano in hranjeno! v kakšni obliki jo boš hranil oz. bi bila najbolj primerna, je pa drugo vprašanje.
komu zvoni; zvoni tebi.
««
180 / 189
»»