Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
Malidelničar ::
Ko ste že omenjali Russell2000: imate kakšne tickerje v tem indeksu ogledane, kaj bi lahko bile dobre priložnosti? Samo za brainstorming ...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
redtech ::
40% of Companies in Russell 2000 Have Negative Earnings
But even before the economy has entered a recession, the share of companies in the Russell 2000 with no earnings is at 40%, see chart below.
https://www.apolloacademy.com/40-of-com...
But even before the economy has entered a recession, the share of companies in the Russell 2000 with no earnings is at 40%, see chart below.
https://www.apolloacademy.com/40-of-com...
LeQuack ::
Večino YT videotov je v smislu lej zaslužil sem milijon čez noč, ampak včasih tudi bolj realne videote.
Quack !
FrRoSt ::
Dejstvo je, da jih verjetno večina izgubi. Vsaj na začetku, ko si še zelen, mlad in neizkušen, je to čisto normalno.
Samo s tem se le redki hvalijo! Še posebno po teh novodobnih omrežjih....
Samo s tem se le redki hvalijo! Še posebno po teh novodobnih omrežjih....
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
A pa dejansko lahko izkušen (ne-zelen) daytrader dela konsistentno visoke donose?
Quack !
A pa dejansko lahko izkušen (ne-zelen) daytrader dela konsistentno visoke donose?
Teotetično lahko. Dejansko pa je to precej težko!! Tudi če bi to dejansko bilo možno, jih ne bi bilo veliko, apak zelo malo. Dejansko bi bil tako znan in pomemben, kot je npr. Tadej Pogačar v kolesarstvu, še posebno v letošnji sezoni in po tem zadnjem svetovnem prvenstvu.
En tak je tudi tist miljarder Buffet!! Je nezelen, se pravi izkušen, z zelo dolgo kilometrino!
Ne vem pa, če je daytrejder!! Investira zelo premišljeno, dolgoročno in ne vsakodnevno!
Kot je lepo, enostavno in pametno že nekdo zgoraj povedal. Kupuješ tiste zadeve ali pa delnice, ki so perspektivne, imajo obet rasti v prihodnjem času, letih! In ne tiste, ki so že napihnjene. Če kupiš tako delnico, ali pa kako drugo, ki bo npr. 2 leti samo stagnirala, ali pa celo padla, s tem nisi nič naredil. Tvoj kapital ne raste. Stagnira! In s tem izgubljaš vrednost (npr. prihrankov) Dobičke pa pobirajo tist, ki se dobro odločijo in njihova vrednost vsaj (primerno) raste!
To je vsa UMETNOST! Malce zdrave pameti!!
Da bi pa nekdo na dnevni, tedenski ali mesečni ravni to počel, je pa zelo težko. Seveda se to tudi dogaja! Počakajo če se vrednost dvigne in nato prodajo. Lahko ti, z malo sreče in (malo) znanja, zaslužiš 10% v nekaj mesecih! Vnovčiš prodaš delnice in pokasiraš npr 10%, kolikor so v tem času zrasle. Temu se reče, vnovčevanje dobičkov! Samo, kaj boš potem naredil naprej s tem denarjem!??? Kam ga boš naprej naložil in ali bo investicija (ponovno) (tako) uspešna in dobičkonosna!??
Razumeti in poznati moraš tudi časovnico! Ti sicer lahko skačeš po vrhovih, prodaš ko so drage in kupiš, ko so poceni... Samo, da bi to kdo delal na dnevni ravni, vnovceval dobičke iz dnvnih trgovanj, ali pa tedenskih, in pri tem dobro, ali pa mastno služil, to pa težko. Ker prej ali slej se mu bo nekje zalomilo in bo zgrešil....
Pri nas smo imeli nekega , še student ni ravno bil... Imel je nekaj zanimivega v sebi, čeprav ni bil ravno kaksna uspešnost. Me je pa zelo presenetil,ko mi je razlagal, kako se bo gibal Btc! Tega ne bi mogel napovedati še z mojo kristalno čarobno kroglo, on pa je tako samozavestno vedel in bil prepričan v svoj prav, da je na to tudi stavil. Da malce fantazira, mi je bilo takoj jasno. Samo taki so in tako je!
In tudi jaz jim ne morem pomagati! Kot je govoril moj stari oče, posten, preprost in delaven kmet: jih bo že življenje izučilo!
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Biden was asked by reporters outside the White House if he would support Israel striking Iran's oil facilities, he said "we're discussing that."
Crude oil prices spiked on the news, having already jumped about 5% in the past three days.
Crude oil prices spiked on the news, having already jumped about 5% in the past three days.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()
GregiB ::
Čaka kdo z investicijami po ameriških volitvah? Čigava zmaga je za trge bolj "zdrava"?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!
trgovec35 ::
Seveda lahko! Tisti day trader, ki je izkušen in še vedno trejda, več kot očitno ni bankrotiral😂, zelo verjetno trguje donosno. Je pa takih par procentov. Borzo obvladujejo veliki igralci, mali retail trgovci pa so kanon futer v večini. Razen če uspeš razumeti način delovanja ta velikih, potem si tudi sam lahko uspešen. Vsa umetnost je v obvladovanju čustev in pravemu tajmingu nakupa in prodaje. Treba pa je vedeti kako day trading izgleda, tu štejejo tudi sekunde in kdor tega ne obvlada, nima tu kaj iskati. Bolj primerno je swing trejdanje, ki ga sam počnem dolgo dolgo in to zelo uspešno. Ni ti treba vsak dan sedeti pred računalnikom, kupiš, nastaviš stop loss in profit loss in to je to. No ja, vedeti pa moraš katero delnico izbrati😊, takšno, ki ima več možnosti za rast kot padec. Borza ni kazino. Če tako pristopiš, bo kar bo in računaš na srečo, boš med tistimi 90% zgubaši. Po kmečko: ne kupiš delnice, ki pada, ker računaš, da bo zrasla! Kupiš delnico, ki konstantno raste,je v tej rasti malo zanihala dol in naredila premor, saj računaš da je več kot 50% šanse, da bo rast nadaljevala naprej. Če ti uspe imeti razmerje dobitni zgubaški trejdi nad 60:40, je to to. Konstantno si v plusu.
energetik ::
Ali pa trejdaš z ETF-i, npr. SP500. Ta bo vedno tudi po padcu šel vedno na višjo vrednost, če se ne zgodi v naslednjih letih in desetletjih kaj popolnoma nepredvidenega (apokalipsa ali da se neha uporabljat FIAT valute ali pa da se USA spremeni v 3rd world country...) Če kupuješ padajoče nože SP500, boš z ogromno verjetnostjo čez X mesecev/let v močnem plusu.
vires in numeris
gruntfürmich ::
po tvojih vprašanjih in grafih sodeč bi rekel da si se šele pred kratkim začel zanimati za vlaganje, in kot takemu bi bil moj odgovor na tvoje vprašanje: NE! 100× NE!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Bellzmet ::
V razmislek. Japonski indeks Nikkei. Tisti, ki je notri dal na ATH leta 1989 (indeks je potem zelo padel, pa če vzamemo, da se dividende izplačujejo) je šele letos prišel na isto vrednost kot jo je imel indeks takrat. Se pravi je trajalo 34 let, da je prišel nazaj na vloženo vrednost.
Nikkei
In 1989, the P/E Ratio was around 70, having risen from around 20 in 1981. The P/E Ratio peaked at around 100 in 1996 but declined to under 20 in 2007.
Russell 2000 Index 25.47
NASDAQ 100 Index 32.06
S&P 500 Index 24.15
In 1989, the P/E Ratio was around 70, having risen from around 20 in 1981. The P/E Ratio peaked at around 100 in 1996 but declined to under 20 in 2007.
Russell 2000 Index 25.47
NASDAQ 100 Index 32.06
S&P 500 Index 24.15
J.McLane ::
Pa vrednost Nikkei gledate v Jenih, sicer ni neke razlike, nekaj pa je.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Sparkxl ::
gruntfürmich je izjavil:
po tvojih vprašanjih in grafih sodeč bi rekel da si se šele pred kratkim začel zanimati za vlaganje, in kot takemu bi bil moj odgovor na tvoje vprašanje: NE! 100× NE!
Obstaja ena zelo dobra nemška knjiga na to temo: trading psychologie
Res priroročam branje vsakemu, ki samo pomisli na trgovanje. Mene je po prebranem komplet minilo, pa nisem ravno od včeraj v tej igri. Čeprav strategija, kot jo opisuje trgovec35 mi kar diši. Mogoče se bom šel nekoč to igro z nekim fiksnim zneskom, recimo 5k in tega ne prekoračim. Če popušim...bad luck
Pa vrednost Nikkei gledate v Jenih, sicer ni neke razlike, nekaj pa je.4,3%... zanemarljivo
tku009 ::
gruntfürmich je izjavil:
Širše znan je le en, Jim Simons , medtem ko je znanih "value" investitorjev na dolgi rok kar nekaj.
Razmerje je zgovorno.
mangoslo ::
Master_Yoda je izjavil:
IBKR = Interactive Brokers.
a to je amariška firma? kako poteka proces da te sprejmejo? Pošlješ dokument itd`?
A so poceni fees da si se odločil za njih?
tony1 ::
Master_Yoda je izjavil:
IBKR = Interactive Brokers.
a to je amariška firma? kako poteka proces da te sprejmejo? Pošlješ dokument itd`?
A so poceni fees da si se odločil za njih?
Vse te fintech firme imajo EU podružnice, kamor (občajno, in to priporočam) nalagaš sredstva v EUR. Osebno sem ziheraš in tudi fin. inštumente kupujem samo take, ki so denominirani v EUR.
CallMeAl ::
Ne vem, če je že bilo omenjeno, ampak na to temo je za pogledati:
Tudi meni se zdi pametno izogibati instrumentom, ki so izdani v ZDA.
Tudi meni se zdi pametno izogibati instrumentom, ki so izdani v ZDA.
mangoslo ::
Zanimivo je, da priporoča ETFe z domicilom na Irskem, ker da imajo pred npr. Luksemburškim domicilom prednost, ker da se z Irskimi plača samo 15% davka (na dividende?) namesto 30%?
No, potem ti pa v prvem primeru še naša davčna nabije 10% zraven, ti v drugem primeru ne bi nič (in pač plačaš 30% namesto 25)?
Pozna kdo kak link, kakšna je obdavčitev po Evropi, npr. v Franciji?
No, potem ti pa v prvem primeru še naša davčna nabije 10% zraven, ti v drugem primeru ne bi nič (in pač plačaš 30% namesto 25)?
Nekje sem bral da je na Hrvaškem samo 2 leti da je kapitalski dobiček neobdavčen, je to res? Ker potem je to precej bolj ugodno kot pri nas.
Quack !
gruntfürmich ::
@rini, to je super info, hvala. Kateri člen in zakon pa določa spodnje?
Ce "izgubis" delnico, lahko to "prisilno" odsvojitev unovcis pri dobičku pri kateri drugi delnici in to v 4 letih od nastanka "izgube".
mi lahko zaupaš, kako boš izpolnil e-davke za propadlo delnico?
tudi meni se vleče že par let na Interactive Brokers delnica, ki je izgleda ne morem nikamor dati, firma pa je verjetno propadla (wirecard ag)
hvala!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
Zanimivo je, da priporoča ETFe z domicilom na Irskem, ker da imajo pred npr. Luksemburškim domicilom prednost, ker da se z Irskimi plača samo 15% davka (na dividende?) namesto 30%?
Govora je o tem, koliko sklad (torejETF) plača davščin za izplačane dividende preden jih reinvestira v sklad. Torej, če imaš irsko domicilni acc ETF, le ta na 100 enot dividend na US vrednostne papirje plača 15 enot davščin, 85 pa jih nato reinvestira, medtem, ko luksemburški ETF plača 30 enot davščin, 70 pa jih reinvestira... Zaradi Cumulating Effect-a čez čas začne nastajati vidna razlika
Slovenski davek na kapitalske dobičke pa plačaš, ko prodaš deleže v ETFih...
Torej, velja za Acc ETFe, ne za Dist...
Kitajci pa kar po gasu. V zadnjih 3 tednih 40% gor MCHI.
Se pravi zdaj je pravi čas za vložit?
Quack !
Po divji rasti 40%? Ja, verjetno bo ta trend daljši in je to šele začetek, ampak za vlagat bi počakal vsaj nekaj korekcije, ki ziher bo.
vires in numeris
Govora je o tem, koliko sklad (torejETF) plača davščin za izplačane dividende preden jih reinvestira v sklad. Torej, če imaš irsko domicilni acc ETF, le ta na 100 enot dividend na US vrednostne papirje plača 15 enot davščin, 85 pa jih nato reinvestira, medtem, ko luksemburški ETF plača 30 enot davščin, 70 pa jih reinvestira... Zaradi Cumulating Effect-a čez čas začne nastajati vidna razlika
Slovenski davek na kapitalske dobičke pa plačaš, ko prodaš deleže v ETFih...
Torej, velja za Acc ETFe, ne za Dist...
Super razlaga, hvala!
Mangoslo: YT video opozori na:
-ZDA imajo davek na finančne inštumente in (ne)premičnine, ki so locirane v ZDA. Če imaš SLO davčno rezidentstvo, bodo tvoji dediči na dedovano premoženje iz Amerike plačali 40% davek; pod pogojem, da je premoženja več kot od olajšave, ki znaša 60k $. Mislim, da potem davek plačaš na vsoto nad 60k $. Tega se rešiš tako, da kupuješ ETFe od skladov, ki imajo podružnico tudi v EU.
-opozori na davek na kapitalske dobičke (tj. na prodajo delnic, skladov), ki je pri nas 25%, po 15 letih lastništva delnice pa pade na 0%. Zanimivo je, da je nekaj držav v naši okolici, ki imajo 0% davek že v štartu...
-tretja stvar pa je pojasnilo, ki ga je podal GregiB. Če ima kdo ETFje (verjetno nas ima večina take z accumulating dividendami) z domicilom, ki ni Irski, je dobro preveriti, kako so te dividende obdavčene...
Po divji rasti 40%? Ja, verjetno bo ta trend daljši in je to šele začetek, ampak za vlagat bi počakal vsaj nekaj korekcije, ki ziher bo.
Če boš čakal korekcijo, prav lahko vse zamudiš! Že zdaj so malce v zmudi, kdor se misli podati tja. Kakšnih do 20%, za tiste globalne vlagatelje, ki lovijo dolgoletne rasti. Očitno se dogajajo tektonske spremembe, napetosti pa nekoliko popuščajo.
https://finance.yahoo.com/quote/%5EHSI/
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Jaz ne čakam, jaz sem Kitajsko kupoval zadnje 1,5 leta in zdaj samo gledam
vires in numeris
Spura ::
Oh sweet summer child. Za dividende irskih firm bos kar lepo placu 35% davka razen ce bos se sel jebat.
Najprej ti bodo irci pobral 25% (withholding tax), potem ti bodo hotl se nasi 25%. In ti bos napisu na DohDiv obrazec, da uveljavlas mednarodno pogodbo 25/02, 2b odstavek 10. člena, po kateri ti moras irski placat samo 15%, ostalo pa nasim, in bo FURS reku OK, pol pa 10% placi. In bos placal ircem 25% in nasim 10%. Jasno, irci bi ti moral 15%, ampak oni poberejo vsem po vrsti 25%, pol se pa ti jebi z dokazovanjem, da si davcni rezident v Sloveniji. In ce bos to naredu ti bodo irci vrnili teh 10% in bos suma sumarum res placal 25%.
In kar je najlepse, za dokazovanje tega da si tujec ima vsaka drzava svoje postopke, in jih seveda maksimalno zakomplicirajo, ker se jim splaca. Nekdo, ki ima 10% firme tm pa pol milijona dividend ze placa nekoga, da mu to rihta. Za irsko rabis vsakih 5 let en obrazec izpolnit, ponavad pa moras se pridobit potrdilo od FURSa da si tukaj rezident in potem verjetno se sodni prevod.
In isto je z nemci, italijani, avstrijci, samo da so mal drugacni obrazci. Zato sem preprosto nehal kupovat delnice z visokimi dividendami drzav kjer je WHT visok.
a) U, mater, tole se komplicira...
(35% je še dražje, kot če bi šlo za Ameriške delnice, kjer izpolniš W8 obrazec in Amerom plačaš samo 15 posto davka na dividende?)
OK, torej ti Irci za akumulirajoči ETF sklad, ki ima domicil na Irskem, vsakič poberejo 25% od zneska dividende?
Kaj se pa zgodi ob prodaji takega ETFja, naši te upalijo še z 10% na vmes prejete akumulirane dividende? Je kaj razlike, če jih prodaš šele po 15ih letih?
b) "Zato sem preprosto nehal kupovat delnice z visokimi dividendami drzav kjer je WHT visok."
Ok, katere države pa imajo nižji davek na dividende?
(35% je še dražje, kot če bi šlo za Ameriške delnice, kjer izpolniš W8 obrazec in Amerom plačaš samo 15 posto davka na dividende?)
OK, torej ti Irci za akumulirajoči ETF sklad, ki ima domicil na Irskem, vsakič poberejo 25% od zneska dividende?
Kaj se pa zgodi ob prodaji takega ETFja, naši te upalijo še z 10% na vmes prejete akumulirane dividende? Je kaj razlike, če jih prodaš šele po 15ih letih?
b) "Zato sem preprosto nehal kupovat delnice z visokimi dividendami drzav kjer je WHT visok."
Ok, katere države pa imajo nižji davek na dividende?
Zakaj bi te naši upalili? Imaš accumulating sklad, kjer ti nobenih dividend ne dobivaš, niti ne veš kakšne so bile. Prodaš enote sklada in poročaš FURS o prodaji.
vires in numeris
pingme ::
Zakaj bi te naši upalili? Imaš accumulating sklad, kjer ti nobenih dividend ne dobivaš, niti ne veš kakšne so bile. Prodaš enote sklada in poročaš FURS o prodaji.
Irski sklad plača 25%, torej se vrednost poviša za 75% vrednosti dividend in ne 100%, samo ti tega ne vidiš. Še vedno bolje kot distribucijski, kjer prav tako ob prejemu plačajo 25%, potem pa tebi kvartalno, polletno ali letno nakažejo dividende, kjer piše, da je witholding tax 0%. In nato na to še ti plačaš 25% fursu.
Hvala vsem trem!!!
Torej opozorilo Spure velja za nakup delnic, ki izplačujejo dividende... Pa niso delnice velikih Ameriških firm vse US based?
"Imaš accumulating sklad, kjer ti nobenih dividend ne dobivaš, niti ne veš kakšne so bile. Prodaš enote sklada in poročaš FURS o prodaji."
Ok, vzemimo za primer ETF, ki ima sedež na Irskem in accumulating dividende:
-na dividende ti vzamejo 25 davka ob vsakem dospetju dividend
-ali za dividende za Ameriške ETFje plačaš samo 15% davka? Ne, ker gre za ETF z domicilom na Irskem in bi to veljalo samo za ETF sklad s sedežem v US (taki pa itak praviloma niso accumulating in že zato odpadejo)?
Je kakšna država v EU, ki ima manjši davek na dividende?
Torej opozorilo Spure velja za nakup delnic, ki izplačujejo dividende... Pa niso delnice velikih Ameriških firm vse US based?
"Imaš accumulating sklad, kjer ti nobenih dividend ne dobivaš, niti ne veš kakšne so bile. Prodaš enote sklada in poročaš FURS o prodaji."
-ali za dividende za Ameriške ETFje plačaš samo 15% davka? Ne, ker gre za ETF z domicilom na Irskem in bi to veljalo samo za ETF sklad s sedežem v US (taki pa itak praviloma niso accumulating in že zato odpadejo)?
Ja, saj kar je on opisal, se začne ravni takrat, ko ki zadevo prodaš! Prej je vse na avtoplotu. Samo kakšne obrazce moraš sem in tja vmes izpolnjevati. Da zadostiš talim in drugačnim zakonom.
Bodo pa v prihodnjih 10 letih vse to verjetno po EU nekako poenotil.... Če bo EU do takrat seveda preživela sploh.
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Torej je 35% rast v dveh tednih vzdržna še naprej?
Težko, je pa teoretično tudi možno.
Koliko pa bi ti rad!??
Koloko pa ti to znese, če ti 30% portfelja v ENEM LETU zraste za 35%!??
In kako velik portfelj; beri: koliko denarja moraš imeti in vložiti, da na dan zaslužiš 200€, delnice, valita ali btc pa so zrasli (ali padli) za 0,4%!??
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
delavec44 ::
Hvala vsem trem!!!
Kaj je potem končna ugotovitev? Da je vseeno ali Irska ali Luksemburg?
hunter01 ::
Google drugače pravi, da je davek na dividende v Luksemburgu 15%, pri Ircih pa 25%.
Kar bi pri ETFju z accumulating načinom distribucije dividend pomenilo, da si na boljšem, če je voden iz Luksemburga. Ker se nekaj več denarja od dividend vrne v ETF.
Kar bi pri ETFju z accumulating načinom distribucije dividend pomenilo, da si na boljšem, če je voden iz Luksemburga. Ker se nekaj več denarja od dividend vrne v ETF.