» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
178 / 189
»»

redtech ::

Verjetno si googlal

After filing for Chapter 11, the company's stock will be delisted from the major exchanges. Common stock shareholders are last in line to recover their investments, behind bondholders and preferred shareholders. As a result, shareholders may receive pennies on the dollar, if anything at all

Tuesday after the company listed its assets and liabilities in the range of $1 billion to $10 billion

Verjetno tudi 1B nimajo..., zapri pozicijo in uveljavi izgubo.

rini ::

mythic je izjavil:

Gre za delnico SunPower... SunPower je razglasil bankrot v ZDA imenovan Chapter 11, ki omogoča ohranitev zdravega dela podjetja in prestrukturiranje dolga. Predvidevam da gre za neke vrste ekvivalent z naso prisilno poravnavo in da morda je se kaj upanja za to delnico? Torej še ne gre za odsvojitev predvidevam? Je ze kdo imel podobno situacijo in kako je prijavil na furs? Ce je to ze odsvojitev bom unovcil kak dobicek pri kateri drugi delnici, sicer ne.

Ce "izgubis" delnico, lahko to "prisilno" odsvojitev unovcis pri dobičku pri kateri drugi delnici in to v 4 letih od nastanka "izgube".

rkobarov ::

mythic je izjavil:

Za eno delnico, ki sem jo kupil preko TradeRepublic sem dobil obvestilo 'Bankruptcy'. Še vedno pa mi to delnico kaže v portfelju in poleg pise -99,97%. Pri tej delnici ni vec mozen Buy niti Sell.

Ok, gre za bankrot. Ampak a to prijavim na FURS kot odsvojitev ali ne glede na to da mi jo se vedno kaze v portfelju?

Jaz sem tudi ta "srečnež" :D

a je mogoče kdo razmišljal o nakupu delnic Intel?
Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q

Zgodovina sprememb…

• spremenil: rkobarov ()

mythic ::

@rini, to je super info, hvala. Kateri člen in zakon pa določa spodnje?

Ce "izgubis" delnico, lahko to "prisilno" odsvojitev unovcis pri dobičku pri kateri drugi delnici in to v 4 letih od nastanka "izgube".

Spura ::

rkobarov je izjavil:

mythic je izjavil:

Za eno delnico, ki sem jo kupil preko TradeRepublic sem dobil obvestilo 'Bankruptcy'. Še vedno pa mi to delnico kaže v portfelju in poleg pise -99,97%. Pri tej delnici ni vec mozen Buy niti Sell.

Ok, gre za bankrot. Ampak a to prijavim na FURS kot odsvojitev ali ne glede na to da mi jo se vedno kaze v portfelju?

Niti slucajno. Res slaba firma.

Malidelničar ::

Spura: za Intel se ne ve ali lahko naredijo 'turnaround' ali pa so 'value trap' ... :|
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

@mythic

89. člen ZDoh-2

V primeru, da delnica propade in postane brezvredna (npr. zaradi stečaja podjetja), se lahko izguba iz tega naslova v Sloveniji praviloma šteje kot izguba kapitala. Takšno izgubo lahko nato pobotaš z dobičkom iz kapitala, ki ga dosežeš z odsvojitvijo drugih finančnih instrumentov, kot so delnice, v istem koledarskem letu.

Če pa v istem letu nimaš dobička, s katerim bi to izgubo pobotal, je po slovenskih davčnih pravilih mogoče to izgubo prenesti v naslednja koledarska leta. Prenos izgube ti omogoča, da izgubo iz propadle delnice uporabiš za pobot z dobičkom, doseženim v prihodnjih letih, in sicer za največ štiri prihodnja leta.

Spura ::

Malidelničar je izjavil:

Spura: za Intel se ne ve ali lahko naredijo 'turnaround' ali pa so 'value trap' ... :|

Ja, isto lahko recemo za vsako firmo, ki ji gre slabo. Zakaj bi kupil ravno Intel? Vecina value trapov vsaj ne zgublja denarja (le nimajo rasti in cena delnice ne gre nikamor). Intel pusi kes na polno, ima 2x EBIDTA dolga, in MC/FCF -7 in nima nobenega pravega plana, kako premagat konkurenco. Sektor, kjer dominirajo (PCji), pada ze leta, zdaj je stabiliziral, ampak neke rasti ne bo. Folk skos sanja o tem Intelu kako bo imel pump, in edini razlog, ki ga znajo navest, je: vlada ne bo pustila da Intel propade ker je stratesko pomembna firma.

Idioti.

To je samo garancija pred bankrotom v najboljsem primeru. Obstaja velika razlika med "ne pusti propasti" in pa da si uspesen. Sploh ne vejo, kako bo to zgledal. da bo vlada preprecila bankrto. Komot se bo kej pobralo delnicarjem (npr. izdajo ogromno novih delnic, dilution) ali pa se bo firma kej razdelila, preoblikovala. Kaksna bo koncna cena teh sestavnih kosov nihce ne ve, ampak gotovo ne bo visja kot je danes. Torej kaj je torej tvoj bet? Da bos imel 2x od tega? 10x? In koliksna je verjetnost?

Recimo folk se sprasuje ce je PYPL value trap, ker je vprasanje a bo kaksna rast. Lej Paypal nima dolga, 12.87x MC/FCF in folk cvika ce se splaca vlagat. Ne vem ce se. Buffet pravi: ne vlagat v turnaround storye. Ampak gun to the head, ce moram dat del portfelja v turnaround story, bom raje dal v Paypal kot v Intel. Ali pa v 1000 drugih firm. Stay away from this shitpile od firme.

Sem se ze dostikrat nafukal ker sem kupoval firme, ki so bile v preteklosti uspesne, pa so bile "down on their luck" in poceni. 9 times out of 10 so z razlogom padle s prestola in ne bodo prisle nazaj v naslednjih 10 letih ce sploh kdaj. Naucite se iz mojih napak in ne kupovat takega sranja. Nej S&P indeksi in penzionski skladi vplacujejo v ta drek.

tilinho20 ::

rini je izjavil:

@mythic

89. člen ZDoh-2

Tale člen pa ne bo pravi. 89. člen ZDoh-2 določa naslednje:

89. člen
(razmejitev med glavnico in obrestmi)
Če ni vnaprej natančno določeno, kolikšen del posameznega plačila predstavlja vračilo glavnice in kolikšen del plačilo obresti, se za namene tega zakona šteje, da se najprej plačujejo obresti, izračunane po priznani obresti meri, ki jo določi minister, pristojen za finance, na podlagi zakona, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb za potrebe določanja obresti med povezanimi osebami.

Sparkxl ::

Kar se intela tiče: tu se bo zgodilo isto kot v avtomobilski industriji. Kitajci bodo prišli nenadoma in preplavili trg z dobrimi poceni čipi. Najšibkejši (intel) bodo prvi nayebali.

Ob uvedbi sankcij smo poslušali o propadu. Nemsto propada so zdaj ob vsemi sankcijami že na 5nm.

Spura, Sparkxl: Se pravi za Intel ne velja tista, če poznata, iz znane epizode Seinfelda, ko George Costanza reče tisto znamenito: "I'm keeping it. I'm going down with the ship!" in potem naredi mislim, da 4X. :P

J.McLane ::

Pri intelu vidim svetlobo pri poceni N100 sistemih, sicer nimam pojma koliko jim to kaj prinese, ampak na trgu se mi zdi kar konkurenčna zadeva. Zakaj bi šel v RPi, če maš intela N100 furaš gor virtualizacijo česarkoli hočeš, ja poraba je malenkost višja, ampak to je drobiž, če ti je poraba prioriteta boš itak delal na Arduinu ali čem podobnim.

AMD tule nima konkurenčnega čipa, no morda ga sploh noče imeti v tem cenovnem rangu.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgodovina sprememb…

• spremenil: J.McLane ()

@tilinho20 imaš popolnoma prav, sem pogledal celo zakonadojo, za izredne propadle naložbe ni izjem

bm1973 ::

Sparkxl je izjavil:

Kar se intela tiče: tu se bo zgodilo isto kot v avtomobilski industriji. Kitajci bodo prišli nenadoma in preplavili trg z dobrimi poceni čipi. Najšibkejši (intel) bodo prvi nayebali.

Ob uvedbi sankcij smo poslušali o propadu. Nemsto propada so zdaj ob vsemi sankcijami že na 5nm.

Intel ne bo propadel. Se bo pač vpeljala zakonodaja, da v kritične sisteme, kar bodo najbrž kar vsi, ne smeš vgrajevati komponent narejenih izven ZDA/EU/Tajvana...

Sankcije so zelo dobro sesule EU...

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Bellator ()

Seveda ne bo propadel, ampak iz našega vidika je to slaba dolgoročna naložba. Usa vlada jih bo držala pri življenju in v usa jim ne bo hudega, ampak na svetovnem parketu pa bodo nekonkurenčni. Kitajci jih bodo požrli, je samo vprašanje časa. Moja kristalna kugla pravi okrog konca tega desetletja bo že pestro dogajanje na tem področju

energetik ::

Meni se kar smeji:

vires in numeris

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

čisto odvisno kdaj si vložil... lahko da imaš še vedno zelo kisel nasmešek...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

A110 ::

Kam se trenutno "splaca" vloziti v kosu cca 10k in potem mesecno 1k? Ali je sp500 oz kaksen ftse all world najboljsa opcija za oboje ali bi predlagali kaj drugega? Sem malenkost spremljal tole s kitajsko vendar me ne preprica ravno glede na to, da je pred tem zadnjic par let vrednost sla prakticno ves cas pocasi navzdol.

FrRoSt ::

rkobarov je izjavil:

mythic je izjavil:

:)):)):)) da CRKNEŠ od smeha!!!! :)):)):))

Za Inzel je brez veze, da ti karkoli svetujem! ;)

Oglasil sem se samo zato, da če ti FURS ne bo povrnil tvoje "izgube", pa mene za rokav pocukaj, ti bom jaz povrnil, celo 2 X-no!! :)):))

Samo povej mi, kdo in s čim te futra!?? 8-)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

A110 je izjavil:

Kam se trenutno "splaca" vloziti v kosu cca 10k in potem mesecno 1k? Ali je sp500 oz kaksen ftse all world najboljsa opcija za oboje ali bi predlagali kaj drugega? Sem malenkost spremljal tole s kitajsko vendar me ne preprica ravno glede na to, da je pred tem zadnjic par let vrednost sla prakticno ves cas pocasi navzdol.
Če že zdajle naenkrat 10k, bi jaz kvečjemu dal v SP500 equal weight ali pa Russell2000. Če pa boš začel samo z mesečnimi 1k, morda kar direkt ftse all world ali normalen SP500. Moraš vedeti da je trenutno SP500 na ATH. Nikoli ni pametno vržt lump sum na ATHju.

Vse to zgoraj seveda, če ne greš raziskovat kake bolj obskurne, ampak nizko vrednotene sektorje.
vires in numeris

KobayashiM ::

energetik je izjavil:

Nikoli ni pametno vržt lump sum na ATHju.

Ni intuitivno ampak tole zgoraj empirično ne drži. Sem pred mesecem, dvema bral članek z grafi, kjer je bilo ravno to za 40 let nazaj testirano. V kolikor si vlagal v teh 40 letih vedno ko je bil SP na ath je bil izplen večji kot pa če si v teh 40 letih vlagal v enakomernih časovnih obdobjih...aja, ne najdem več članka.

Zgodovina sprememb…

A110 ::

Načeloma bi zacel z obojim. Oz lahko tudi počakam vendar nevem koliko ima smisel. Mi je pa neumno drzati 10k rezerv (sicer z 3.5% obrestno mero na TR).

delavec44 ::

energetik je izjavil:

A110 je izjavil:

Če že zdajle naenkrat 10k, bi jaz kvečjemu dal v SP500 equal weight ali pa Russell2000. Če pa boš začel samo z mesečnimi 1k, morda kar direkt ftse all world ali normalen SP500. Moraš vedeti da je trenutno SP500 na ATH. Nikoli ni pametno vržt lump sum na ATHju.

Vse to zgoraj seveda, če ne greš raziskovat kake bolj obskurne, ampak nizko vrednotene sektorje.

Kdaj pa se pričakuje kakšen dip?

A110 je izjavil:

Načeloma bi zacel z obojim. Oz lahko tudi počakam vendar nevem koliko ima smisel. Mi je pa neumno drzati 10k rezerv (sicer z 3.5% obrestno mero na TR).
V tem primeru se ti načeloma ne mudi toliko. Če pa že hočeš, bi jaz 10k vrgel v kak drug sektor z nižjimi vrednotenji. Npr. world healtcare sector trenutno ni nekaj napihnjen, hkrati se meni zdi ziher naložba, zdravstvo bi očitnih razlogov vedno moralo proizvajati dobiček.

delavec44 je izjavil:

energetik je izjavil:

A110 je izjavil:

Kdaj pa se pričakuje kakšen dip?
Nimam kristalne kugle. Ne bi me presentil niti 15% padec, niti nadaljna rast gor v tem trenutku. Glede na tehnično analizo se jaz bolj nagibam k dipu. Kupil pa sem tudi skoraj ATH, pač glede na svoj DCA načrt.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Ja, saj jaz bi tudi moral glede na DCA, pa sem v dilemi, če malo počakam.

Kaj bi bila najboljša dolgoročna (varna) naložba iz teh 3 po tvoje? Hvala.
https://www.justetf.com/en/etf-profile....

Planiram nekaj naftaše (mam že ogledano, eni so bili kar ugodni) dodat, zdaj pa ne vem kaj bo z nafto oz. ali imamo lahko že v roku 1 meseca poskok cen gor. Kakšne ideje? Počakat ali kupit po planu ali kupit prej na silo?

delavec44 je izjavil:

Nimam pojma. Če je res dolgoročna, ni nujno da je "varna"? S tem mislim, da je lahko zelo volatilna, torej ta 3. odpade?
vires in numeris

Malidelničar je izjavil:

Planiram nekaj naftaše (mam že ogledano, eni so bili kar ugodni) dodat, zdaj pa ne vem kaj bo z nafto oz. ali imamo lahko že v roku 1 meseca poskok cen gor. Kakšne ideje? Počakat ali kupit po planu ali kupit prej na silo?

Me samo spomin vara, ali ti to nafto gledaš in kupuješ že ene 2 leti?

Cena nafte nima kaj dosti veze z vrednotenjem delnic. Bolj je v igri teza da se premalo odkriva novih nahajališč in epsko podfinanciranje.
Fun fact: za ca. 6 porabljenih sodov se najde 1 nov.
Če verjameš v zelene kmere ki pravijo end of oil pa to, potem to ni za tebe.
Še en fun fact: od enega soda se samo polovica skuri, ostalo gre v izdelke.

Potem pa še imamo tu iran/izrael situacijo. Vojna real stuff samo potiska gor.

energetik je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Nimam pojma. Če je res dolgoročna, ni nujno da je "varna"? S tem mislim, da je lahko zelo volatilna, torej ta 3. odpade?

V teoriji bi morala da, čeprav je imela v zadnjem letu tudi +18%. Sam bi bil zadovoljen tudi z 6% na 15 let, zato sem napisal varna. Zaenkrat dajem v prvo.

Zgodovina sprememb…

Jaz rečem, da bo nafta 2025 nižje.

Sparkxl je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Me samo spomin vara, ali ti to nafto gledaš in kupuješ že ene 2 leti?

Cena nafte nima kaj dosti veze z vrednotenjem delnic. Bolj je v igri teza da se premalo odkriva novih nahajališč in epsko podfinanciranje.
Fun fact: za ca. 6 porabljenih sodov se najde 1 nov.
Če verjameš v zelene kmere ki pravijo end of oil pa to, potem to ni za tebe.
Še en fun fact: od enega soda se samo polovica skuri, ostalo gre v izdelke.

Potem pa še imamo tu iran/izrael situacijo. Vojna real stuff samo potiska gor.

Torej: močno verjamem v nafto (I love the smell of diesel in the morning) in ne verjamem v eko (razen jedrske kot del energy mixa). To long-term, torej vsaj 20 let, bom v sektorju, odločitev je padla.
Status: nekaj sem že kupil. Zdaj pa delnice enih gredo malo gor, sem v kratkem imel plan nakupa in zdaj tuhtam, ali bo kakšen spike zaradi trenutnih razmer. Tako da sprašujem ali konec 2024 lahko pričakujemo en tak ATH naftnega sektorja, samo to me zanima. In če da počakam do ne vem, ajde aprila 2025, ko se zadeve razkadijo?
Vsem hvala za nasvet.

To kaj tebe zanima, noben ne ve. Če si not za dolga leta, potem kupiš zdaj in btk. In ne gledat pogosto, ker te zadeve so volatilne. To se ne premakne nikamor 2 leti brez problema, ali pa dol leti, potem pa naenkrat raketa gor.
Do aprila 25 pa lahko stvari že zelo eskalirajo, iran zapre svojo ožino, isto kamelrajberji na drugi strani imamo nafto po 500usd, ti pa si zamudil vsaj +50%. Pitaj boga kaj bo, ampak upside je konkretno večji kot downside riziko, ker energy je še vedno toksičen v obdobju nvda hypa.

Sparkxl: hvala za nasvet. Morda res preveč gledam dnevne tečaje - preveč gledam za prejšnje mesece, ko sem upal, da bo tisti sentiment ko sem takrat kupoval trajal in res nisem pričakoval teh pritiskov navzgor.

musicfreak ::

delavec44 je izjavil:

na redditu najvec predlagajo tega spodaj. osebno bom tudi kmalu sel v to.

https://www.justetf.com/de/etf-profile....

Zgodovina sprememb…

Fury ::

Tale je vecji pa manjsi TER ima... ima pa manj pozicij posamplanih kolikor vidim...

musicfreak je izjavil:

delavec44 je izjavil:

na redditu najvec predlagajo tega spodaj. osebno bom tudi kmalu sel v to.

To je standard, ampak mi ni všeč zaradi velikega deleža v fab 5 oz. mag 7.

rkobarov ::

kaj pravite na alibaba? je vlak ze "zamujen" ?
Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q

LeQuack ::

energetik je izjavil:

Prebral sem da je SP500 nekje 80% časa na ATH, tako da to ni tako kritičen podatek, tudi cene v trgovinah so vsak dan na ATH, ali pa višina plač, itd. Če ne drugega že zaradi inflacije stvari morajo rasti.

Mene bolj zanima, če dejansko držijo tiste trditve, da 98-99% traderjev ne doseže večjega donosa kot pa SP500? Glede na to kako folk tu prikazuje donose, bi si mislil da to ni res.
Quack !

delavec44 je izjavil:

Mene zanima koliko zaupate tem shady ETF-om na evropskih borzah? Recimo imaš znane ETF-e kot so SPY ali QQQ, ampak kakor vem niso trad-able v EU. Ampak te približki v EU imajo zmeraj neko čudno ceno, npr. par deset € ali kaj podobnega, se pravi so precej manjši in manj likvidni, in pa ko primerjaš grafe ne posnemajo indeksov kot bi morali. Zdaj mogoče je tudi EUR/USD valutna razliak tukaj, ampak gledal sem recimo tale VUAA ETF v EUR, in je videti kot da je trenutna vrednost enaka kot je bila Avgusta, čeprav je zdaj že kar nekaj višja v pravem indeksu SP500.

https://finance.yahoo.com/quote/VUAA.DE/
in primerjava z indeksom
https://finance.yahoo.com/quote/%5EGSPC/
Quack !

LeQuack je izjavil:

Mene bolj zanima, če dejansko držijo tiste trditve, da 98-99% traderjev ne doseže večjega donosa kot pa SP500? Glede na to kako folk tu prikazuje donose, bi si mislil da to ni res.

Mogoče res drži, ampak tudi velika večina ne doseže povprečja s&p500. Zakaj? Zato ker vsi trobimo kako smo dolgoročni investitorji...dokler gre gor. Ko gre dol pa panika in sell.

rkobarov je izjavil:

kaj pravite na alibaba? je vlak ze "zamujen" ?

Ni zamujen, samo počakaj, da cena pride nazaj dol.
Če iščeš podobno situacijo:

iShares MSCI Brazil ETF (EWZ)

Upaš v brazilijo investirat pod tem socialistom? Jaz ne. Je argentina dosti boljša izbira in nekje sem zasledil da se brazilski denar pospešeno seli tja.

Glede btc da je bojda digitalno zlato...
https://www.zerohedge.com/markets/unlik...

Lepo razloženo da to ni niti blizu resnice.
Po grafih se vidi da je to kopija us tech na steroidih.
Če smo malo bolj natančni: s&p500, world index, kripto... vse to = usa tech. Giba se po točno isti dinamiki, z manjšimi swingi seveda.
Zato sam nimam ene tech delnice in nimam niti 1€ v s&p500. To dinamiko lovim z btc

hunter01 ::

LeQuack je izjavil:

Mene zanima koliko zaupate tem shady ETF-om na evropskih borzah? Recimo imaš znane ETF-e kot so SPY ali QQQ, ampak kakor vem niso trad-able v EU. Ampak te približki v EU imajo zmeraj neko čudno ceno, npr. par deset € ali kaj podobnega, se pravi so precej manjši in manj likvidni, in pa ko primerjaš grafe ne posnemajo indeksov kot bi morali. Zdaj mogoče je tudi EUR/USD valutna razliak tukaj, ampak gledal sem recimo tale VUAA ETF v EUR, in je videti kot da je trenutna vrednost enaka kot je bila Avgusta, čeprav je zdaj že kar nekaj višja v pravem indeksu SP500.

https://finance.yahoo.com/quote/VUAA.DE/
in primerjava z indeksom
https://finance.yahoo.com/quote/%5EGSPC/

Zakaj se ti zdijo shady? VUAA (acc) in VUSA (dis) imata skupaj skoraj 55 milijard. Je to verjetno 2 največji sp500 etf?
Moraš pa pri direktni primerjavi VUAA in SP500 upoštevati tudi, da VUAA je accumulating in dividende direkt not v ceno daje (lahko da je bil sklad zato avgusta dražji od sp500), poleg tega je pa sedaj dolar skoraj 2% močnejši napram EUR. Če primerjamo letošnji doprinos:
SP500 -> 20,38%
VUSA -> 20,98%
VUAA -> 20,67% - ampak ta je edini v EUR, pomeni 2% je izgubil na podlagi USD-EUR slabšega razmerja.

Sparkxl je izjavil:

Lepo razloženo da to ni niti blizu resnice.
Po grafih se vidi da je to kopija us tech na steroidih.
Če smo malo bolj natančni: s&p500, world index, kripto... vse to = usa tech. Giba se po točno isti dinamiki, z manjšimi swingi seveda.
Zato sam nimam ene tech delnice in nimam niti 1€ v s&p500. To dinamiko lovim z btc

Ok se pravi se splača nabavit bitcoin namesto S&P 500, ker ni obdavčen, medtem ko ETF je 25%?
Quack !

Bellzmet ::

Ja če bo šel gor, se ga splača kupit. Če pa bo šel dol, se ga pa ne splača kupit.

Hvala, genious advice. Buy low, sell high?

Tole je graf bitcoin vs SP500 na primer:
https://app.santiment.net/s/O20toNp0

Quack !

Sparkxl: Eni kljub vsemu vlagajo npr. v Petrobras, PE 6.03 in dividendni donos 12.56% (Vir: https://finance.yahoo.com/quote/PBR/)

Ja saj jaz tudi. Sem kupil še pod prejšnjo vlado. 2% izpostavljenost, me ne bo ranilo tudi če gre na 0. Ampak upside še vedno vidim, zato ne prodajam, kaj več pa v brazilijo tudi ne dam. Za razliko od argentine. Tam imam ca. 13% parkiranih $

HotBurek ::

Ali obstaja kakšna povezava med izvolitvijo trenutnega predsednika Argentine (2023-december, in posledično "njegovim" spremembam) ter gibanjem (njihovega) indeksa MERVAL?

(Na grafu izbereš obdobje 5Y)

https://tradingeconomics.com/argentina/...
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: HotBurek ()

FrRoSt ::

LeQuack je izjavil:

energetik je izjavil:

Prebral sem da je SP500 nekje 80% časa na ATH, tako da to ni tako kritičen podatek, tudi cene v trgovinah so vsak dan na ATH, ali pa višina plač, itd. Če ne drugega že zaradi inflacije stvari morajo rasti.

:O

Več kot drži, trditev!!

Tukaj gre za vsaj dve, če ne tri zadeve! In če misliš med tem delati primarjave in vsporednice, potem moraš malo bolj pogledati okoliščine.

PRVO, kar moraš razumeti in vedeti, je to, da tale forum ni neki klub ljudi z znanjem ekonomije, posla in denarja, ampak VELIKO bolj je podoben neki Butalski kantini, kje razni , kot smo včasih v navadi imeli reči, razni vaški lovci in ribiči pripovedujejo (in se hvalijo) s svojimi lovskimi zgodbami in kako velike ribe so ujeli. :)) Ti pa, če si dovolj neizkušen in naiven, jim to lahko verjameš. ;)

Tukaj bom nadaljeval samo še s tem, do ko se ti v odgovoru zatipka še tist, ki pa naj bi ali je včasih bil vsaj vsaj malo verodostojen, potem se moraš zavedati, da je kriza zelo milo rečeno in da bi moral najmanj reči KRIZA!!

Če zaključim torej tole prvo točko: ni pomembno samo, kdo ti informacijo prinese, ali pa proda, pomembno je tudi, od kot ti jo prinese! In s kakšnim namenom, seveda.

Drugo pa je dons in rast indeksa SP500! Jaz ga nebi rad koval v zvezde, kot ga marsikdo. Je pa zagotovo nek standard, kazalec ali pokazatelj. Tudi donosov ali dobičkov. Oglej si graf indeksa, npr. Skozi graf zadnjih nekaj let! Njegovo rast.

Tretjo zadevo pa ti je tale naš @sparkly kar dobro razložil. Če izvzamš, da se je verjetno zatipkal pri besedi povprečje, ali kje že!? In kaj sploh, kako ptevesti besedo traderji!?? So to trgovci ali morda celo lastniki, ali kapitalski vlagatelji, ki so s to digitalno dobo dobili neko orodje, morda celo igračko, s katero lahko pametujejo in v trenutku spreminjajo svoje odločitve, na bolje, ali pa na slabše... :))
In potem pridejo v to: beri: tisto Butalsko oštarijo zgoraj iz prve točke in se hvalijo, kako veliko ribo so ujeli. :))

Kar moraš vedeti je trgovanje, vsaj tiso veliko, že dolgo na programih, avtopilotih in algoritmih. Bilo je že 2008! Zdaj pa so ti programi še veliko boljši...

Mislim, da je to vsa umetnost, po kateri si spraševal, če sem pravilno razumel tvoje vprašanje in dilemo.
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
««
178 / 189
»»