Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
delavec44 ::
Še nekaj glede varnosti, ja, delnice so ločene, ampak vsi brokerji tvoje delnice posojajo, ampak pri IBKR se moraš s tem vsaj strinjati in dobiš za to tudi nadomestilo (SYEP).
Na T212 je posojanje delnic eden od main fičrjov za kar dobivaš "obresti". Jasno se moraš strinjat s pogoji, da ga lahko sploh vklopiš, po defaultu ni vklopljen. Pa še precej dobro ti razložijo vse pluse in minuse.
Te obresti so potem obdavčene 25%? Jih dobiš v EUR? TR kolikor gledam nima tega.
AI pravi sicer:
T212 ima program, kjer samodejno posoja delnice, vendar si je pomembno zapomniti, da v tem primeru stranke ne prejmejo neposrednega prihodka od posojanja. T212 uporabi ta zaslužek za financiranje brezplačnega trgovanja, ki ga ponuja uporabnikom. Torej v zameno za brezplačno posredovanje oni zaslužijo z obrestmi od posojenih delnic.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
BlaY0 ::
Če se odločiš, da boš posojal, še oni zraven pristavijo piskerček. S tem ko posojaš, se odrečeš določenim pravicam... recimo glasovalnim pravicam.
Hja, če jim zaupaš. Zavarovano je do 20k.
CleanPower je izjavil:
Jaz sem mislil na TR212 nalozit par 10k. Ce ne 100. Je to varno? Da dobivam obresti na cash
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
BlaY0 ::
Ja jasno, 25% so obdavčene vse obresti. Olajšavo dobiš samo za obresti na vezane vloge pri bankah.
Zanimivo je tudi to, da ti dejansko povedo, da s tem ko se odločiš za posojanje delnic, lahko posredno vplivaš na padec njihove vrednosti
Zanimivo je tudi to, da ti dejansko povedo, da s tem ko se odločiš za posojanje delnic, lahko posredno vplivaš na padec njihove vrednosti
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
CleanPower ::
Če se odločiš, da boš posojal, še oni zraven pristavijo piskerček. S tem ko posojaš, se odrečeš določenim pravicam... recimo glasovalnim pravicam.
CleanPower je izjavil:
Jaz sem mislil na TR212 nalozit par 10k. Ce ne 100. Je to varno? Da dobivam obresti na cash
Zavarovano je do 100k, ker imam Trading UK, ne Ciper..
Sicer pa ce imas na Cipru, majo se neko privat zavarovanje do 1M pri Lloyds London.
Sicer pa tudi vse slovenske banke imajo do 100 oz 200k kolikor vem?
Če pa kupim delnice oz. sklade, pa tega itak ne izgubim ce TR212 propade? Ker to je pa pri npr. iShares, ali pa BMW, Tesla itd.
Ampak npr. nad 100k bi izgubil res samo v primeru propada, kar pa ne vem če je ravno možno, ker morajo imeti v skladu s pravili regulatorja dovolj rezerve, sredstva imetnikov morajo biti hranjena ločeno itd.. se morda kdo tukaj res spozna na to, da malo objasni?
Celsius - če hodlaš $400 za 30dni, dobiš 50$ nagrade
https://celsiusnetwork.app.link/1453486815
Sparkxl ::
Zakonodaja je eno, realnost pa drugo. Tudi če imajo vse banke in brokeri te garancije, noben nima vseh teh sredstev na strani za dooms day scenarij. Saj nekje obstaja podatek koliko imajo...zgolj nekaj % vseh vlog in sredstev.
Če se misliš it to igro, zakaj ne razpršiš na več brokerjev? Saj imajo vsi podobne obresti
Če se misliš it to igro, zakaj ne razpršiš na več brokerjev? Saj imajo vsi podobne obresti
redtech ::
IBKR ti začne obračunavati obresti, ko imaš 10k+ valute na računu, te garancije o katerih se pogovarjate velja samo za denarni depozit, ki ga imaš pri brokerju.
energetik ::
Zakonodaja je eno, realnost pa drugo. Tudi če imajo vse banke in brokeri te garancije, noben nima vseh teh sredstev na strani za dooms day scenarij. Saj nekje obstaja podatek koliko imajo...zgolj nekaj % vseh vlog in sredstev.Ja, banke denarnih sredstev.
Brokerji bi pa morali imeli večino delnic na voljo za vse imetnike. Ne vem pa, koliko jih naprej posojajo. Lahko pa pri brokerju naročiš prenos lastninske pravice prav na tvoje ime, takrat so share-i dejansko tvoji in jih ne more nobenemu posojat. Lastiš si X delnic podjetja ali ETF. Seveda potem odpade kakšno hitro trgovanje, saj prenos nazaj na brokerja in prodaja traja reda dni ali celo tednov.
Če hočeš asset, ki je dejansko 100% v tvojih rokah in takoj dostopen za prodajo, kupiš Bitcoin ali fizično zlato.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Bitcoin? Ha-ha. Tega imaš pa res fizično v rokah.
CleanPower je izjavil:
Tako je. Ključe za uporabo imaš izključno v svojih rokah (ali samo v možganih) in noben ti ga ne more uporabiti, zadržati uporabe ali ukrasti, če ne narediš svoje napake.
vires in numeris
CleanPower je izjavil:
Tako je. Ključe za uporabo imaš izključno v svojih rokah (ali samo v možganih) in noben ti ga ne more uporabiti, zadržati uporabe ali ukrasti, če ne narediš svoje napake.
lmao, pa npr. števca na avtu se tud ne da nazaj zavrtet ane, ker je vse zakodirano?
pikachu004 ::
Enkrat sem že vprašal, pa nisem dobil odgovora. Mogoče sedaj kdo ve: ETF z domicilom na Irskem, ki izplačuje dividende. Se dobi izplačana bruto dividenda, in se plača samo davek pri nas?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: pikachu004 ()
tony1 ::
Ne vem, imam točno take, vendar sem vse vzel takšne, kjer se dividende takoj reinvestirajo nazaj v ETFje.
Ugibam, da ja. Pa nek W-8 obrazec za izogibanje dvojni Am. obdavčitvi moraš poklikati pri tvojem brokerju, tako bo broker Američanom odvedel tvoj del davka (pri prodaji?), naši davčni pa boš plačal le še preostali delež davka do Slovenske višine...
Ugibam, da ja. Pa nek W-8 obrazec za izogibanje dvojni Am. obdavčitvi moraš poklikati pri tvojem brokerju, tako bo broker Američanom odvedel tvoj del davka (pri prodaji?), naši davčni pa boš plačal le še preostali delež davka do Slovenske višine...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
pingme ::
w8ben je za USA, da plačaš 15% in potem FURSu doplačaš še 10%.
ETF na Irskem izplača bruto, tako da vseh 25% plačaš FURSu.
ETF na Irskem izplača bruto, tako da vseh 25% plačaš FURSu.
https://www.zerohedge.com/markets/fed-p...
Dober članek z idejo:
So, the one reason the Fed wants to lower rates (to increase the value of Treasuries) is because it wants to save its own *ss, by increasing the value of the Treasuries it holds.
Čisto možno, da bodo najprej spustili obrestno mero, da obveznice/izgube najprej preložijo na pleča narodov.
Zlato je šel gor, obveznice niso šle navzgor... = FEAR
Dober članek z idejo:
So, the one reason the Fed wants to lower rates (to increase the value of Treasuries) is because it wants to save its own *ss, by increasing the value of the Treasuries it holds.
Čisto možno, da bodo najprej spustili obrestno mero, da obveznice/izgube najprej preložijo na pleča narodov.
Zlato je šel gor, obveznice niso šle navzgor... = FEAR
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()
hunter01 ::
Nike? Se je odbil ali bo šlo še dol. Kaj menite? Sedaj je nekje na 50% od vrha med korono, ko je raja "podarjen" denar za obleke porabila :)
Groot ::
Težava Nike v zadnjem letu je da je priljubljenost njihovih super močno padla in so primat prevzeli pri On in Hoka. Enkrat se bo najbrž spet obrnilo, ampak to ti bodo pa GenZ tiktokerji povedali
jabe ::
S posameznimi delnicami se sicer ne ukvarjam, ampak s športom pa se, in glavni problem Nikea je, da ima pofl robo.
Tudi druge afere ne pomagajo, ampak mislim, da je slab izdelek in šlepanje na ime še vseeno glavni razlog. Malo se bo treba spet pomigat in zaslužit pricetag, pa bo...
Tudi druge afere ne pomagajo, ampak mislim, da je slab izdelek in šlepanje na ime še vseeno glavni razlog. Malo se bo treba spet pomigat in zaslužit pricetag, pa bo...
LeQuack ::
In pa delnice nimajo veliko veze s performance podjetij, vsaj v modernih časih. Če se institucije/investitorji odločijo da ne marajo več Nike potem bo šel dol, simple as that.
Quack !
Uf, kva je pa uran zaštartal
Ravno včeraj sem dodal v U3O8 pri 8.5, danes cena že na 9.4
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
Malidelničar ::
energetik: si pa bullish na uran :) A te zadeve so bolj penny stock level risk? :)
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Seveda sem bullish, ker menim da brez jedrske energije ne bo šlo v prihodnosti. Risk, ne vem kakšen je, volatilno je fejst, ampak mislim da bo na dolgi rok lepo šlo gor. Jaz pravim, da surovine in energijo bo človeštvo vedno (bolj) rabilo.
Litij, paladij, vse gor danes, portfelj kar leti gor. To je zaradi dogajanja na bližnjem vzhodu?
Litij, paladij, vse gor danes, portfelj kar leti gor. To je zaradi dogajanja na bližnjem vzhodu?
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
Okapi ::
Samo moraš upoštevati, da večje povpraševanje (dolgoročno) ne pomeni nujno višjih cen. Ker lahko se poveča proizvodnja (odprejo novi rudniki, najdejo nove zaloge...), večja konkurenca pa zniža ceno.
https://www.chicagobooth.edu/review/why...
...prices actually fall during periods of peak demand...
https://www.chicagobooth.edu/review/why...
Groot ::
In pa delnice nimajo veliko veze s performance podjetij, vsaj v modernih časih. Če se institucije/investitorji odločijo da ne marajo več Nike potem bo šel dol, simple as that.
S temle se pa ne strinjam ravno. Ja performance pogosto ni glavni driver rasti/padca oziroma sta rast/padec nesorazmerna glede na performance. Ampak pri delnicah tipa Nike je performance še vedno osnova. In Nike v zadnjem obdobju tepe ravno to, saj močno močno izgublja svoj market napram že omenjenim prišlekom.
musicfreak ::
Kateri od teh dveh ETFov se vam zdi boljsi za vlozit 80 procentov svojih prihrankov noter?
https://www.justetf.com/en/etf-profile....
Ne bo hujše razlike, odvisno kaj misliš da se bo v prihodnosti dogajalo, ali bo USA še naprej največja gospodarska sila, ali pa si bosta vsaj Kitajska in Indija priborila večjo vlogo. Nismo vedeži.
Sam imam raje ločeno na razvita gospodarstva (SPPW), pa potem posebej emerging markets, oz. celo posebej IN in CHI.
Sam imam raje ločeno na razvita gospodarstva (SPPW), pa potem posebej emerging markets, oz. celo posebej IN in CHI.
vires in numeris
musicfreak ::
Ne bo hujše razlike, odvisno kaj misliš da se bo v prihodnosti dogajalo, ali bo USA še naprej največja gospodarska sila, ali pa si bosta vsaj Kitajska in Indija priborila večjo vlogo. Nismo vedeži.
kaj pa pomeni ta razlika TER? En ima 0.20% p.a. drug pa 0.22 %
Saj ti piše, komplet upravljalski stroški sklada, ki so že vključeni v samo ceno enote. Ta razlika, ki si jo zapisal, je praktično zanemarljiva. SLO Vzajemci imajo npr. TER 10x večji, 2-3%.
vires in numeris
Po mojem Slo-Tech trejdanje izgleda približno takole:
Zame je to prevelik riziko in raje ne trejdam
Zame je to prevelik riziko in raje ne trejdam
Uf, kva je pa uran zaštartal
In kako kupiš Uran ali neko drugo kovino? Kot ETF ali kot nek drug produkt in preko katerega ponudnika?
Quack !
Sparkxl ::
Jaz imam URNM etf. Pred tem sem imel nekaj posamičnih, ampak se mi zdi etf boljša izbira. Je pa to volatilno za znoret. To ne smeš gledat prepogosto. Od 2020 sem imel že kar nekaj globokih padcev
Tedva spodaj sta fizična trusta, manj volatilna.
Sprott Physical Uranium Trust Fund
U-UN.TO
Yellow Cake plc
YCA.L
Sprott Physical Uranium Trust Fund
U-UN.TO
Yellow Cake plc
YCA.L
Naš DARS pa slabo vlaga presežna sredstva:
Dars že od leta 2018 sedi na 500 milijonih evrov. Koliko smo v tem času izgubili?
https://www.finance.si/transport-logist...
Dars že od leta 2018 sedi na 500 milijonih evrov. Koliko smo v tem času izgubili?
https://www.finance.si/transport-logist...
Kolikor so pri DARSu sposobni najbrž je tako še najbolje, ker bi še to zgubili kar majo.
Quack !
gruntfürmich ::
srebro izgleda da bo vsak čas prešlo 32,52$, kar je bil pred 4 meseci 13 letni vrh...
je prešlo in trenutno tone...
je prešlo in trenutno tone...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Fizikalko ::
S slovensko borzo je očitno konec.
Zakaj že? Ena najbolj donosnih borz, kaj šele, če upoštevamo še redn in visoke dividende praktično vse blue chipov na njej.
Mislil sem za letos, očitno je dosegla vrh in zdaj počasi gre dol.
Quack !
gruntfürmich ::
Zakaj že? Ena najbolj donosnih borz, kaj šele, če upoštevamo še redn in visoke dividende praktično vse blue chipov na njej.
dolgoročno ali samo če geldamo letos?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
tony1 ::
Bog ne daj, če bi kdaj prebral za sabo kaj pišeš...
mythic ::
Za eno delnico, ki sem jo kupil preko TradeRepublic sem dobil obvestilo 'Bankruptcy'. Še vedno pa mi to delnico kaže v portfelju in poleg pise -99,97%. Pri tej delnici ni vec mozen Buy niti Sell.
Ok, gre za bankrot. Ampak a to prijavim na FURS kot odsvojitev ali ne glede na to da mi jo se vedno kaze v portfelju?
Ok, gre za bankrot. Ampak a to prijavim na FURS kot odsvojitev ali ne glede na to da mi jo se vedno kaze v portfelju?
pingme ::
Do tega zaključka si prišel zato, ker je ta teden LJSE malenkost zanihala navzdol, pa še za to je kriva zgolj NLBR ;-)
mythic ::
Gre za delnico SunPower... SunPower je razglasil bankrot v ZDA imenovan Chapter 11, ki omogoča ohranitev zdravega dela podjetja in prestrukturiranje dolga. Predvidevam da gre za neke vrste ekvivalent z naso prisilno poravnavo in da morda je se kaj upanja za to delnico? Torej še ne gre za odsvojitev predvidevam? Je ze kdo imel podobno situacijo in kako je prijavil na furs? Ce je to ze odsvojitev bom unovcil kak dobicek pri kateri drugi delnici, sicer ne.