» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
173 / 189
»»

J.McLane ::

Tole imam na listi, kot high yield acc:
iShares MSCI World Quality Dividend ESG UCITS ETF USD (Acc)
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Kapitan Jack ::

Se komu da pogledati na Udemy in mi priporociti video na temo delnic oziroma nasplosno investiranja? Do sedaj, kar sem nasel je res suhoparno in boring. Ali pa kaksen dober youtube video. Tudi kaksen drug tutorial, ki je placljiv, ampak da je kvaliteten.

Pri meni ne delajo "emocije" in moram moram zasluziti. Rad bi pac lepo, previdno investiral in ce pokasiram kaj vec, kokr bi dobil iz banke, sem zadovoljen.

delavec44 ::

J.McLane je izjavil:

Tole imam na listi, kot high yield acc:
iShares MSCI World Quality Dividend ESG UCITS ETF USD (Acc)

Hvala za tole. Sem nabavil.

bobby ::

Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bobby ()

ripmork ::

Sam sem izbiro sklenil pri VWCE, VUAA in včeraj dodal še FLXI (Indijski etf, ki ima lep track record).Vsi omenjeni etf-i so UCITS, imajo relativno nizke stroške ter so Accumulating, kar se dividend tiče. VUAA (S&P 500) in VWCE (FTSE All-World) imata sicer kar nekaj preseka delnic, tako da bo S&P 500 dobival manjši del.

tony1 ::

Na prvo žogo bi non-EU based sklade odsvetoval. Sem toliko ziheraša...

No jaz sem planirani VWCE zamenjal z WQDA, čeprav ima malo večje stroške. Se mi zdi, da so magnificent 7 prenapihnjeni. Je pa seveda VWCE večji ETF.

LeQuack ::

PS: Poglejte si kdaj sestavo teh ETF-ov, in boste videli da je tudi v kakem VWCE mag7 večinsko zastopana, ker imajo pač tak delež na trgu. Baje sicer obstajajo tudi nek equal weighted ETFs, kjer naj bi bila vsak podjetja zastopana v istem deležu.
Quack !

@tony1: good point. Sem sicer v preteklih dveh mesecih začel s sprotnim vlaganjem tudi v SWDA.L (Core MSCI World) in ISF.L (britanski Core FTSE 100), bi bilo pa verjetno dobro pogledat še kaj bolj evropskega in kake obveznice...

@delavec44: dobra izbira IMO. Ja, Mag 7 so res v dosti etf-ih zavladali. Je kar zoprno dobro kombinacijo sestavit, ker je toliko prekrivanja :)

LeQuack: točno; nedolgo nazaj sem bral o tem, da naj bi imeli Equal Weighted etf-i pogosto celo malo boljši donos (a mal večjo volatilnost).

Kaj je pametno v takem nestabilnem trgu sploh delati? Včeraj recimo na US trgu so delnice bile že ene 4-5% v plusu sredi dneva, potem pa do konca dneva enak procent v minusu.
Quack !

DCA pa nehaj gledati za 15 let :D

energetik ::

Odvisno kaj hočeš početi, ali trejdat ali imaš to dolgoročno za 15let+.
Če to zadnje, pač delaš kot vedno, kupiš želeni acc ETF za določen znesek pri vsaki plači.
vires in numeris

Sparkxl ::

Jaz sem od maja naprej na pauzi. Vse skupaj mi že preveč smrdi. Bom hodlal cash in konec leta mogoče kam porinem.

Tako okolje kot je zdaj optimalno za delati velike dobičke in pa tudi izgube. Saj sem za riziko, ampak preračunan. Trenutno dogajanje je preveč za moj okus. Do zdaj sem imel več ali manj srečno rokico, ampak nebi rinil naprej z glavo skozi zid in si mislil da sem najpametnejši

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Sparkxl ()

CallMeAl ::

Se je kdo ukvarjal s primerjavo sintetičnih (swap) in navadnih (physical) ETFov? Na primer za S&P 500 je primer swap ETFa IE00BMTX1Y45, fizični pa LU1135865084 (drug upravljavec, ampak isti TER). Teoretično bi moral biti swap ETF donosnejši, ampak ne vem, če je to vedno res. Kako izberete vi, kadar sta oba na voljo za trg, v katerega investirate?

Sparkxl je izjavil:

Jaz sem od maja naprej na pauzi. Vse skupaj mi že preveč smrdi. Bom hodlal cash in konec leta mogoče kam porinem.

Tako okolje kot je zdaj optimalno za delati velike dobičke in pa tudi izgube. Saj sem za riziko, ampak preračunan. Trenutno dogajanje je preveč za moj okus. Do zdaj sem imel več ali manj srečno rokico, ampak nebi rinil naprej z glavo skozi zid in si mislil da sem najpametnejši

A ni glih fora DCA, da skoz vlagaš po malem in se ne obremenjuješ s trenutnim stanjem na trgu.
Quack !

V teoriji ja. Kot prvo se jaz ne grem dca, ker mi je booring, kot drugo pa "da se ne obremenjuješ" bi jaz rad videl v praksi. Ko tone recimo 2 leti, pa da vidim junaka, ki vsak mesec šopa not na izi in se ne obremenjuje

jabe ::

Evo mene.... Vsak mesec not, od 2018 dalje. Ce se pa se kaj nabere, pa se dodatno, takrat ko se... Zdajle npr cakam, da se mi na ibkr nakaže. Penzija je se deleč, kake salte dela kaki mesec vmes, ne igra nobene vloge...

Zgodovina sprememb…

• spremenila: jabe ()

aborko ::

Ampak ne daš vsak mesec kr ves višek not v ETF ali? Verjetno imaš malo razpršeno med ETF, zlatom, kriptom, nepremičninami pa tut nekaj malega Fiata (s 3-4% obrestmi) verjetno? Dva dni nazaj sem dal 5k not v ETF ko je ravno bil dip, pa že to ko zaniha navzdol ni fajn filing, pa je to bolj kot ne drobiž. Par 100k+ met v ETF, pa verjamem da eni že gledajo kateri štriki so v akciji. :D
Ampak ja, je res kar pravijo ... time in the market beats timing the market.

Očitno so Američani neumni, ker imajo toliko premoženja v delnicah/skladih, namesto da bi kot pametni Slovenci imeli vse v nepremičninah in gotovini. Vsak ve da ko nepremičnine rekordno zrastejo na all time high, je čas za nakup nove nepremičnine, ki bo rasla spet isto kot prejšnja leta. To ja ta ENR, oziroma ekonomija nenehne rasti.
Quack !

Malidelničar ::

jabe je izjavil:

Evo mene.... Vsak mesec not, od 2018 dalje. Ce se pa se kaj nabere, pa se dodatno, takrat ko se... Zdajle npr cakam, da se mi na ibkr nakaže. Penzija je se deleč, kake salte dela kaki mesec vmes, ne igra nobene vloge...

Ja ampak dejansko a si dajal not recimo februar-junij 2020 ko je bil prvi šok takrat?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

Včasih je najbolj pametno. Tako kot najbolj neumnemu kmetu zraste največji krompir.

Malidelničar je izjavil:

jabe je izjavil:

Ja ampak dejansko a si dajal not recimo februar-junij 2020 ko je bil prvi šok takrat?

Skoz... Vsak mesec.

Ne vem... Jaz mrtvo hladno gledam tele swinge. Etfe, kripto, me ne gane.
Je pa res, da to je vse denar, kjer mi ni problem počakat.

Zgodovina sprememb…

aborko je izjavil:

Ampak ne daš vsak mesec kr ves višek not v ETF ali? Verjetno imaš malo razpršeno med ETF, zlatom, kriptom, nepremičninami pa tut nekaj malega Fiata (s 3-4% obrestmi) verjetno?

Viska pa ne... Vsak mesec je namenjen denar za to in vsak mesec vplacam. Razprseno imam povsod skoraj, razen zlata, ki me ne zanima.

Kot v prejsnjem postu povedano. To je denar, kjer ni problem cakat. V fiatu je pa 3-6 mesecnih stroskov VEDNO. Ali pa ce nameravam kak vecjega kupit, caka v fiatu par mesecev. Obresti na vaecevalnem, kaka vezana vloga v tem intervalu pride v upostev. Valda tu ne bom potem drugam dala in upala, da se mi izide - da bo slo gor in to toliko, da mi bo pokrilo stroske in davke in rizik.

Ko pa visek je, pa ga dam pac nekam, odvisno koliko procentov je ze kje v "portfoliu".

Zgodovina sprememb…

Ajinca ::

Te bom vprašal ko boš enkrat doživel kaj podobnega 2007-12 na borzi. Dax se je takrat recimo več kot razpolovil. Po spominu iz 6600 nekje na 3000. Po tem je bilo vse smooth sailing, Covid šok je bil čist prekratek in utopljen s svežim denarjem...

No spomin meje varal. Iz 7980 na 3900. Ni prilezel nazaj več kot 5 let.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ajinca ()

aborko ::

Itak mas not vsaj 15 let, da ni davka in te ne gane. V teoriji seveda :) .

A kripto velja... Kupovanje pri 14k€, ko je bil na poti dol z 20k€. Se ve, kam je pol se sel. Ce bi me drugace poslatal, bi pri 5-6k€ prodajala, ne dokupovala.

Ne vem... Na dolgi rok sem, seveda lahko zmotno, prepričana, da bom na pravi strani ven prišla. In dolgi rok je za mene desetletje ali dve. Kaki tik vmes me ne obezhrabri.

Poanta je v tem, da skoraj noben od nas ni doživel pravega bear marketa, ker raste že okrog 15 let. Smo pa vsi pametni v 3pm in se obmetujemo s floskulami kot so "dca and chill", sem not na dolgi rok,...

Kako chill bomo, ko bo padalo 2, 3, 5 let in se bo vmes vrednost imetja prepolovila? Brezposelnost naraščala? Zdaj vsi serjemo s polno ritjo in smo pametni, ko pa drugega ne poznamo. Teorija je ena stvar, psihologija pa nekaj čisto drugega.

Čisto slučajno enega takega poznam. Dca and chill, sem na dolgi rok in dobi odpoved 2 meseca nazaj. Prvo kaj je naredil je cancel dca, v naslednjem koraku je začel prodajat

jest10 ::

Sparkxl je izjavil:

Čisto slučajno enega takega poznam. Dca and chill, sem na dolgi rok in dobi odpoved 2 meseca nazaj. Prvo kaj je naredil je cancel dca, v naslednjem koraku je začel prodajat

Ja in kaj je tukaj nenavadnega?
Šparaš zato, da imaš zalogo.
Ko ni prihodka, jemlješ z zaloge

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jest10 ()

Utk ::

Zarad tega sem jaz za to, da se najprej spravi na minimum redne stroške. Da če ostaneš brez incoma, da imaš minimalne stroške na mesec.
Sej to ne pomeni, da stalno ješ pašteto in si nič privoščiš, temu se boš komot odpovedal ko bo sila. Ampak da si ne delaš nenujnih mesečnih stroškov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Torej borza bo šla 5 let dol, fiat pa ne bo izgubil 50% vrednosti vmes?

Sparkxl je izjavil:

Ja, mnde...

redtech ::

delavec44 je izjavil:

Torej borza bo šla 5 let dol, fiat pa ne bo izgubil 50% vrednosti vmes?

Po defaultu računaj - 50% / 10 let, če so kakšni eventi vmes, ki jih rešujemo z dolgom pa toliko hitreje.

Ajinca je izjavil:

Te bom vprašal ko boš enkrat doživel kaj podobnega 2007-12 na borzi. Dax se je takrat recimo več kot razpolovil. Po spominu iz 6600 nekje na 3000. Po tem je bilo vse smooth sailing, Covid šok je bil čist prekratek in utopljen s svežim denarjem...

Veš kaj pomeni DCA? Če je šel DAX na polovico, to ne pomeni da je šel portfelj na polovico! Ker nisi nabavil točno 1x na ATH, ampak si nabavljal po rednih delčkih.

Doživel sem padec BTC iz 65k+ na 15k. Prodal nisem niti satošija, pa se mi je portfelj znižal na manj kot pol. Zdaj pa je na nekje +30%. Nabavljal sem vse od 45k, 30k, 25k tudi pri 16k.

Sicer pa jaz izvajam "utežen" DCA. Če tehnična analiza kaže, da je vrednost podcenjena, vlagam v večjih kosih, če kaže da je precenjeno in napihnjeno, se celo vzdržim vlaganja. Zdajle od maja naprej nisem praktično nič več dajal v SPPW, ker je bil napihnjen. Šele zdaj ob padcu, sem spet vložil en košček.

Sicer pa imam jaz v fiatu za nekje 1 leto normalnega življenja, če izgubim šiht. Je pa skrajno neverjetno, da bi oba z ženo naenkrat izgubila šiht, poleg tega ima ona še svojo železo rezervo. V bistvu pretiravava z fiat železno rezervo, čeprav deloma leži v depozitih s 2,5% letno.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Ajinca ::

;), je mal drugače če imaš not par k ali pa 500+k. In ja psiha ne gleda po koliko si ti dcajal. Psiha vidi da imaš v enem trenutku pol milijona, čez 2 meseca pa še samo 250k. In še pri teh 250k pol 5 let skoz gledaš ali se ti bo še tistih 250k spet razpolovilo. Pa ne nakladat o bitcoinu kjer si imel notri za povprečno plačo ali dve...

@jabe, @energetik: dobro napisano, pravi pristop imate.

@Sparkxl: imaš prav, da že dolgo ni bilo pravega bear marketa. Je pa predpogoj za kakršnokoli dolgoročno vlaganje, da je rezerva za izredna razmere (kot npr. izguba službe, ipd), za vsaj pol leta ali več. Sicer se še tako dober plan lahko zelo hitro sesuje.

Konsistenten dca je statistično in dolgoročno najboljša varianta (čeprav gre proti človekovemu instinktivnemu občutku, kadar kupuješ po all-time high ceni). Ker dejansko nikoli ne veš, ali bo šlo gor ali dol. V marsikateri točki je bil v preteklosti dosežen all time high in če bi človek čakal da pade (da kupi), bi dejansko dosti zamudil. :)
Dober video na to temo (sploh okoli devete minute).

Kot je bilo zgoraj omenjeno, time in market beats timing the market.

Ajinca je izjavil:

;), je mal drugače če imaš not par k ali pa 500+k. In ja psiha ne gleda po koliko si ti dcajal. Psiha vidi da imaš v enem trenutku pol milijona, čez 2 meseca pa še samo 250k. In še pri teh 250k pol 5 let skoz gledaš ali se ti bo še tistih 250k spet razpolovilo. Pa ne nakladat o bitcoinu kjer si imel notri za povprečno plačo ali dve...

Uf ja, verjamem (in si predstavljam), da je stresno to gledat pri takšnih cifrah :)
Pravijo, da je investing kar igra živcev ter potrpljenja (ter, da je pogosto bolje naredit nič in počakat, kot v občutku panike ali dobrih namenov naredit napačno potezo).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ripmork ()

gruntfürmich ::

sam ne trgujem več, niti nisem kaj veliko ampak sem samo držal delnice, vendar se vedno sprašujem, če kdo 'papirnato' trguje, da vidi kako bi njegovo trgovanje potekalo če bi trgoval na podlagi čustev ?

ker če bi po tem principu po parih letih videl da si ga zelo mimo pihnil, bi imel zase dokaz da je takšno trgovanje slabše...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

BlaY0 ::

A mi lahko nekdo po kmečko razloži če so med temi ETF-ji res kakšne bistvene razlike oziroma zakaj se za določenega definitivno ne bi odločil oziroma zakaj bi za določenega se:

SPPW 0,12% SPDR MSCI World UCITS ETF
LCUW 0,12% Amundi MSCI World V UCITS ETF Acc
MWRE 0,12% Amundi MSCI World UCITS ETF Acc (ta je čisto nov)
EUNL 0,20% iShares Core MSCI World UCITS ETF USD Acc
VWCE 0,22% Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Acc
XDWD 0,19% Xtrackers MSCI World UCITS ETF 1C

Zdaj kolikor gledam razpršenost oziroma kakšni so deleži potem iz te skupine jasno izstopa VWCE, ki ima v top 10 pod 22% (ostali okrog 24%), poleg tega pa ima vključenih skoraj 3700 delnic (ostali okrog 1400).

Pa še kakšno razliko lahko prinese sampling oziroma na drugi strani full replication?

Razlike so predvsem to, ali vključujejo samo razvite trge ali tudi trge v razvoju.
Poleg velikosti samega sklada in TER. Jaz sem se odločil za SPPW, ker imam trge v razvoju posebej, poleg tega je SPPW na XETRA borzi, kjer imajo IBKR nizke provizije.

Ajinca je izjavil:

V BTCju sem imel takrat več kot 2 povprečni plači, seveda mi je bilo nelagodno in spet je psiha delala, da nisem pri 16k vrgel notri vsaj cele plače. Ampak za tem sem prebral "Bitcoin standard" ter "Broken Money", zato zdaj padce BTC vidim samo še kot izredne razprodaje in se jih dejansko veselim. >:D
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Utk je izjavil:

Zarad tega sem jaz za to, da se najprej spravi na minimum redne stroške. Da če ostaneš brez incoma, da imaš minimalne stroške na mesec.
Sej to ne pomeni, da stalno ješ pašteto in si nič privoščiš, temu se boš komot odpovedal ko bo sila. Ampak da si ne delaš nenujnih mesečnih stroškov.

Nenujni stroški so razlika med uživanjem življenja in zgolj življenjem oziroma preživetjem.

Utk ::

Zato sem napisal "nenujni mesečni stroški". Na primer, če hočeš imet telefon za 1500 evrov in si ga lahko privoščiš, si ga kupi, ni problema. Če ga moraš vzet na 24 obrokov, si ga ne kupi. Oz. zarad mene si ga ti kar daj, ampak jaz ne bi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Okapi je izjavil:

Utk je izjavil:

Nenujni stroški so razlika med uživanjem življenja in zgolj življenjem oziroma preživetjem.
Kakor si kdo predstavlja nenujne stroške. Telefon za 1500€ zame ni nujni strošek, hkrati pa brez njega ne bom zgolj "preživel". Vsekakor pa ne bom šel prodajat delnic pod ceno, da bi si ga privoščil. Bom počakal leto, 2, 3 in ga kupil potem.
Medtem ko za dopust imamo železno rezervo v fiatu.
vires in numeris

BlaY0 ::

energetik je izjavil:

Razlike so predvsem to, ali vključujejo samo razvite trge ali tudi trge v razvoju.
Poleg velikosti samega sklada in TER. Jaz sem se odločil za SPPW, ker imam trge v razvoju posebej, poleg tega je SPPW na XETRA borzi, kjer imajo IBKR nizke provizije.

TER-i so navedeni zgoraj. Ja, futsi je dejansko all world, se pravi developed + emerging, to vem. Vsi ostali so samo developed. Vsi so na XETRA-i. Kako se torej odločiti med temi, ki so samo developed world? Ker meni je pri njih na prvo žogo praktično vse skoraj do potankosti enako razen v TER-u so razlike, no pa me zanima zakaj se folk raje odloča za recimo iShares EUNL kot pa za Amundi LCUW? Če gledam samo TER je LCUW bistveno ugodnejši. Edino dodatno razliko ki jo vidim je v replikaciji, za katero sem pa tudi že vprašal kaj točno prinese, ker po mojem skromnem laičnem mnenju skoraj nič.

Malidelničar ::

Ajinca je izjavil:

Kaj je nauk iz tega obdobja kako pregurati recimo kvazi ponovitev (nikoli ne more biti seveda isto) iz obdobja 2007-2012?
Ohraniti/pridobiti novo službo in skenslati vse stroške na minimum in potem DCA?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

samovprasam ::

Malidelničar je izjavil:

Ajinca je izjavil:

Kaj je nauk iz tega obdobja kako pregurati recimo kvazi ponovitev (nikoli ne more biti seveda isto) iz obdobja 2007-2012?
Ohraniti/pridobiti novo službo in skenslati vse stroške na minimum in potem DCA?

Tako da kupis zavarovanje.

Options sluzijo kot zavarovanje. Placas majhno premijo v kolikor pride do malo verjetne ampak drasticne situacije pride do velikega izplacila.

Tako da sedaj lahko kot zavarovanje se kupuje "put options".

Ko smo ze pri tem, a ve kdo pri katerem ponudniku se da trgovati z "options"? Vem da interactivebrokers jih ima, ampak rad bi nekaj bolj enostavnega recimo kot je revolut(samo mislim da nima te opcije) ali pa Robinhood(ne deluje za slovence kolikor vem).

Torej pri katerem ponudniku lahko najhitreje trgujem te "options"? Nimam namena prav trgovati, ampak le "investirati" in se zavarovati na daljsi rok.

Zgodovina sprememb…

BadYoYo ::

BlaY0 je izjavil:

A mi lahko nekdo po kmečko razloži če so med temi ETF-ji res kakšne bistvene razlike oziroma zakaj se za določenega definitivno ne bi odločil oziroma zakaj bi za določenega se:

Zdaj kolikor gledam razpršenost oziroma kakšni so deleži potem iz te skupine jasno izstopa VWCE, ki ima v top 10 pod 22% (ostali okrog 24%), poleg tega pa ima vključenih skoraj 3700 delnic (ostali okrog 1400).

Pa še kakšno razliko lahko prinese sampling oziroma na drugi strani full replication?

Razlika je da FTSE All-World indeks vključuje tudi podjetja iz trgov v razvoju (developing markets), MSCI World pa ne. A ker sta oba indeksa utežena po market-capu, je tistih 2800 dodatnih podjetij, ki so dodatno v FTSE All-World tako majhnih, da je razlika med obema indeksoma merjena v procentih.

Tuke imaš par primerjav in graf:
https://financna.neodvisnost.com/books/...

Sampling pomeni, da so delnice nekaterih podjetij v indeksu lahko izpuščene, zato, da upravljalec sklada privarčuje pri stroških. Slaba lastnost samplinga je, da sklad lahko slabše sledi indeksu, dobra pa manjši TER. Če gre za sampling pri najmanjših 1000 podjetjih v FTSE All-World indeksu, je načeloma sampling čisto OK.

samovprasam je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Ajinca je izjavil:

Options sluzijo kot zavarovanje. Placas majhno premijo v kolikor pride do malo verjetne ampak drasticne situacije pride do velikega izplacila.

Ko smo ze pri tem, a ve kdo pri katerem ponudniku se da trgovati z "options"? Vem da interactivebrokers jih ima, ampak rad bi nekaj bolj enostavnega recimo kot je revolut(samo mislim da nima te opcije) ali pa Robinhood(ne deluje za slovence kolikor vem).

Torej pri katerem ponudniku lahko najhitreje trgujem te "options"? Nimam namena prav trgovati, ampak le "investirati" in se zavarovati na daljsi rok.

Opcije niso primerne za amaterske vlagatelje! Tudi če razumeš, kako delujejo, so pogosto predrago zavarovanje za vlagatelje v ETFe. Poglej si vrednost VIX v teh dneh in preberi kako je to povezano s ceno opcij.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BadYoYo ()

HrščPščvnk ::

Long put or short put?
IB omogoča oboje, Level 2 ali Level 3, zdaj imaš že account na Irskem.
https://www.interactivebrokers.ie/en/tr...

Options Trading Permissions

Clients can choose from four levels of options trading permissions to find choices more precisely aligned with their options trading strategies.
Hrošč Puščavnik, ogrožena živalska vrsta iz Tivolija.

BadYoYo je izjavil:

BlaY0 je izjavil:

Razlika je da FTSE All-World indeks vključuje tudi podjetja iz trgov v razvoju (developing markets), MSCI World pa ne. A ker sta oba indeksa utežena po market-capu, je tistih 2800 dodatnih podjetij, ki so dodatno v FTSE All-World tako majhnih, da je razlika med obema indeksoma merjena v procentih.

Tuke imaš par primerjav in graf:
https://financna.neodvisnost.com/books/...

Sampling pomeni, da so delnice nekaterih podjetij v indeksu lahko izpuščene, zato, da upravljalec sklada privarčuje pri stroških. Slaba lastnost samplinga je, da sklad lahko slabše sledi indeksu, dobra pa manjši TER. Če gre za sampling pri najmanjših 1000 podjetjih v FTSE All-World indeksu, je načeloma sampling čisto OK.

samovprasam je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Ajinca je izjavil:

Opcije niso primerne za amaterske vlagatelje! Tudi če razumeš, kako delujejo, so pogosto predrago zavarovanje za vlagatelje v ETFe. Poglej si vrednost VIX v teh dneh in preberi kako je to povezano s ceno opcij.

To je relativno. Jaz mislim da skladi niso primerni za amaterske vlagatelje ker so izgube lahko velike.

Z opcijami vlozis le toliko kot si pripravljen izgubit in ves da ta vsota lahko gre na 0.

Torej kater ponudnik?

Bo nakoncu potreben interactivebrokers? Enkrat vem da sem se poizkusil registrati pa se mi je zdel dolgotrajen proces tako da iscem ce obstaja boljsa oziroma bolj enostavna resitev

HrščPščvnk je izjavil:

Long put or short put?
IB omogoča oboje, Level 2 ali Level 3, zdaj imaš že account na Irskem.
https://www.interactivebrokers.ie/en/tr...

Options Trading Permissions

Clients can choose from four levels of options trading permissions to find choices more precisely aligned with their options trading strategies.

Long put, seveda.

Kdor bo shortal putse bo globoko gagal.

Sedaj se izplaca na veliko kupovati putse. Starsi so nam lagali, ko so govorili da denar ne raste na drevesih. Kdor sedaj kupuje putse prakticno pobira denar iz dreves!

Lepo treba naakumulirati cim vec putsov avgusta, potem pa cakamo do volitev da vse zgrne v prepad. Dobicki so neizbezni.

Pa bo kdo morda rekel, da se slisi predobro da bi bilo res! Ampak je trik v tem da se bosta med in mleko cedila le shorterjem, 95% ali vec ostalih pa bo potegnilo takratko ko se bo njihovo premozenje skrcilo bolj kot lulek v mrzli vodi.

redtech ::

Kaj pa narediš s PUTsi, če znova enormno povečajo denar v obtoku:

Reverse Market Crash

redtech je izjavil:

Kaj pa narediš s PUTsi, če znova enormno povečajo denar v obtoku:

Reverse Market Crash

Pravljice se dobro slisijo, ampak niso resnicne.

Smo centimetre vstran od izbruha na bliznjem vzhodu. Sedaj se malo manipulirajo in bi znalo poskociti ker je precej negativnega sentimenta.

Ampak dajmo no, potrudimo se imeti boljsi spomin od zlatih ribic. Ce cena poskoci nazaj se ne pomeni da so problemi izginili.

Potem imamo se Taiwan, sto in enega dalmatinca oziroma pardon; sto in ena propadla banka ki smo jo pometli pod preprogo, (realna) groznja da zmagajo demokrati, groznja masivne cyber attacka,... potencialnih grozenj je prakticno neskoncno, ne vemo se kaj bo.

Ne pozabite da za zadnje volitve smo dobili Covid.

Situacija je ze tako ali tako neizmerno absurdna. Reset je vec kot nujno potreben.
««
173 / 189
»»