» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
104 / 207
»»

redtech ::

Moja najbolj zaželjena destinacija je sedaj premog.

Zadnji coal demerger sem ujel pri Evraz, ki je izvedel demerge RASP (cooking coal, Rusija)
V petek sem uspel dobiti EVR.L za 420p, danes sem že dobil (virtualno) delnice RASP v vrednosti 190p. Zmagal sem (+50%), če RASP zadrži ceno delnice do oktobra in delnica Evraz-a ostane okrog 400p.

Sedmica je TGA.L, objavili so rezultate EPS je ta trenutek okrog 1/2 vrednosti delnice..., dividenda bo okrog 15%.

Tako, da oči na peclje, vsi se hočejo otresti premoga in se ga - pod ceno.

gruntfürmich ::

ne bi rajši gledali za delnicami bank, obveznicami, pa morda energetski sektor?
indexi so znova na supportu...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Malidelničar ::

gruntfürmich - določene banke definitivno. Mogoče kakšna JPM bi lahko postala zanimiva.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

bobby ::

gruntfürmich je izjavil:

imas kaj bolj konkretni predlog ali mlatiš na splošno?
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Gledam..., HSBC mi je pobegnil z buybacki, vse ostalo podobno je že +100%, kar ni malo za blue-chipe. Danes sem prodajal in sem še vedno 68% energy. Obveznice, real-estate, vse predrago...

bobby je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

imas kaj bolj konkretni predlog ali mlatiš na splošno?

govorim na splošno, če se pripravlja kriza.
drugače pa sem imel deutche bank, in gre gor. total od naftaša in gre gor.
medtem ko za vse ostalo izgleda kot da bo zdaj-zdaj izgubilo tla pod nogami. ker kot sem že rekel, so nekateri indexi na zahodu na letnih supportih, azija pa že nižje...

lay2er ::

Dobri predlogi z vseh strani. Kako pa gledate konflikt RU-UA?

Se mi zdi, da je 90+%, da se ne bo zgodilo nič. Se ne morem odločit ali je v tem primeru bolje počakati ali kupit kaj iz področja energetike, ostalega ne upam trenutno.

Kljub temu, v katerokoli smer bo šlo, se mi zdi energija edina potencialno win-win... Preden ni dokončnega odgovora pa se je mogoče dobro izognili RU firmam, da minimiziram tveganje.

energetik ::

Glede konflikta, RU-UA - zlato je poletelo. Čakam, da iz tega ne bo nič, da spet pade dol. Potem nakup.

Glede energije se strinjam, enostavno mora vsaj na srednji in dolgi rok gor. Energije se ne da naprintat, folk jo pa potrebuje, vedno bolj. Sem celo bral o idejah, da bi fiat vezali na MWh energije namesto na zlato, kot je bilo v preteklosti.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

lay2er ::

Je tudi kakšen dober ETF s tega področja?

Masayoshi ::

Sparkxl ::

Rusi seveda ne bodo napadli Ukrajine. Vlado se spet malo igra, edina razlika je v tem, da je Joe zdaj na polno zagrabil, ker bi mu ena vojna zdaj prav prišla, da preusmeri pozornost od domačih problemov.
Ruske delnice so high risk-high reward. Zdaj je pravi čas za nakup ruskih naftašev.

polozweii ::

Ta mesec je treba oddat napoved za odmero dohodnine od dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev...

hujsk1999 ::

polozweii je izjavil:

Ta mesec je treba oddat napoved za odmero dohodnine od dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev...

Dobil 6$ dividend, dal skor 2$ od tega državi in 3$ za plačilo položnice na Pošti. 1$ bom dal naprej v nepremičnine in upam na sick donose.

chrush ::

hujsk1999 je izjavil:

Dobil 6$ dividend, dal skor 2$ od tega državi in 3$ za plačilo položnice na Pošti. 1$ bom dal naprej v nepremičnine in upam na sick donose.

Ne vse v eno branžo. Svoje naložbe moreš razpršiti. :D

Motion ::

hujsk1999 je izjavil:

polozweii je izjavil:

kakšni bi bili šele dobički če bi prek elektronske banke plačal. takoj 300% več dobička :D

Motion ::

Prvič dajam napoved. Iz T212 sm prenesel excel. Obstaja kak tutorial kako se to prenese na e-davke. Gre se za 10 transakcij tako da nerabim glih XMLja delat, samo postopek kako se noter v e-davke vpisuje.

Motion je izjavil:

Prvič dajam napoved. Iz T212 sm prenesel excel. Obstaja kak tutorial kako se to prenese na e-davke. Gre se za 10 transakcij tako da nerabim glih XMLja delat, samo postopek kako se noter v e-davke vpisuje.

Boljše da si vzameš davčnega svetovalca, ker obstaja velika verjetnost da kaj ne izpolniš pravilno. Napačno izpolnjeni podatki namreč prinesejo podobno globo kot neizpolnjeni. Mislim da strokovnjak ne rabi več kot kakšno uro za kaj takega. Računaj okoli 200€ z DDV za to storitev. Tega ne bi smel delat noben pravi vlagatelj sam. Dajte najet profije ane.

J.McLane ::

Smešna izjava, kdor ni sposoben sam vpisati podatkov, je bolje da ne vlaga v delnice.

Za ETFje imamo drugo temo, morda ta izjava bolj drži tam.

Edit: V bistvu ne gre za toliko za sposobnost ampak čas, ki ga moraš namenit temu da preštudiraš. Kdor misli da je njegov čas vreden več kot omenjenih 200EUR naj pa najem strokovnjaka.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgodovina sprememb…

• spremenil: J.McLane ()

Bobo95 ::

Mislim, da za prepisat par številk res ni potreben noben svetovalec. ;((

@Motion, čez vikend bom sam oddal obrazce. Če se ti da do takrat počakat ti spišem step by step guide :)

WaterBoy ::

Motion je izjavil:

Če si samo kupoval, tako ni treba pisati. Oddati moraš za prijete dividende in če si prodal.

polozweii ::

https://ibb.co/0F1nHbr
Ve kdo kaj se v obrazec vpiše v polja 5, 8 in 10?
Gre za lani prodane delnice krke ki sem jih dobil za darilo od družinskega člana.

- Polje 5:
Če sem prodal vse podarjene delnice ni zaloge in se verjetno vpiše ničlo.

- Polje 8:
V navodilih za izpolnjevanje piše: V stolpec 5 se vpiše znesek davka na deiščine in darila, ki ga je plačal zavezanec ob pridobitvi vrednostnih papirjev oziroma investicijskih kuponov.
Delnice sem dobil pred 5 leti in se ne spomnim če sem moral plačat kakšen davek. tudi med papirji nisem našel nič takega.

-Polje 10:
Pustim prazno?

rini ::

A kdo razmišlja o nakupu PLTR?

PrihajaNodi ::

energetik je izjavil:

DCA pije vodo, ampak folk se je ne drži. Kar nima veze z DCA, ampak s psihologijo večine.
Zakaj ne poslušajo nasvetov? Kamor koli vlagaš (npr. vzajemci), povsod 10x napišejo, da je za povprečneža najbolje vlagat redno in za dolgo časa in da vložiš, kar ne boš pogrešil vsaj 10, 15 let. Ampak ne, folk vrže not skoraj vse kar ima in se potem userje, ko gre dol 20%, proda in zapečati izgubo.

Glej so bila desetlatja ko ni nič raslo in šele kasneje si lahko prišek na pozitivno nulo
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

mgermo ::

Tu ni wash sale, ane?

Ne 31 dni pred in po.

Machete ::

Nekaj me bega. Kako se nadaljuje v drugem leto pisanje nakupov in prodaj? Lani sem prvič oddal.
Recimo: 2020 - kupil 10, prodal 5, kupil 2
2021 - kupil 5, prodal 10

Ali moram vnesti vse od '2020 kupil 2' naprej še enkrat? Pišem samo od letos naprej, če sem spisal vse buy/sell za 2020 že lani (tudi kupil 2)?
Vpisani 'buy only' za 2020 mi nič ne pomagajo za 2021, ker ne gre za 'oddan dokument', ker ni bilo nobene prodaje, četudi sem spisal in oddal, ane? Moram vse buye še enkrat pisat? Ali so kje shranjene oddane 'buy only' vloge in so nevidne in se 'aktivirajo' šele ko se zgodi sell?
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

*Jao, zdaj sem šele uvozil šele popisne liste. V njih je lepo vse shranjeno in samo nadaljuješ..
Je možno mergat dva popisna lista brez hudega napora?

Še ena težava. Na IBK nisem izvozil kompletne 'activity' za 2020 in sedaj ne morem več za leto 2020 NIČ.
Dve poziciji nimam pojma kdaj sem kupil. Prodal pa lani. Kaj naredit? Pisal sem že supportu, ampak kaj naredit, če mi ne pošljejo reporta?
Se izmislim? :S

WaterBoy ::

Zdravo. Ima kdo težave z captraderjem? Že dva dni se ne morem prijaviti not? Ne dobim kode po sms-u.
Hvala

Imeli so 1 maintenance obvestilo te dni. Jaz sem se sedaj prijavil, vse OK.

Mike_Rotch ::

rini je izjavil:

A kdo razmišlja o nakupu PLTR?

Jaz kupujem že od oktobra lani. Meni se je zdela cena dobra pri $25 tako, da je trenutnih $11 razprodaja. Ne vem kaj točno je ljudi zmotilo pri zadnjih finančnih rezultatih, ampak kar se mene tiče delajo vse prav. Prihodki so presegli pričakovanja, premikajo se vedno bolj v commercial sektor, širijo bazo strank...

Sicer nimam nič proti. Dlje ko bo taka cena več bom lahko kupil :)

Ne poznam PLTR, velikokrat pa slišim zanj.
Kako veste, kdaj je tech podjetje poceni, 20B mcap in 200M FCF, kako vrednotiti to? Kakšni so planirani prihodki za 22?
Naprimer PDL.L pri 200M mcap in 107M FCF, je poceni.

Machete je izjavil:

Še ena težava. Na IBK nisem izvozil kompletne 'activity' za 2020 in sedaj ne morem več za leto 2020 NIČ.
Dve poziciji nimam pojma kdaj sem kupil. Prodal pa lani. Kaj naredit? Pisal sem že supportu, ampak kaj naredit, če mi ne pošljejo reporta?
Se izmislim? :S

Na pamet tega seveda ne narediš.
Je pa res, da je IBKR za brez veze zakompliciral kako priti do reportov pred migracijo.
Svoj 2020 report lahko normalno dobiš tako, da greš reports -> statements
Klikneš na svoj account number, da se ti odpre stransko okence. Klikneš na tisti modri lij in odkljukaš "migrated".

OMG, neizmerno sem ti hvaležen. Nikoli ne bi našel. Vse sem že pregooglal. REšil si mi dan :)
Zdaj se spomnim, da sem že enkrat nekaj v tej smeri klikal, ni mi jasno zakaj so spremenili številko userja. To naredijo vsako leto?
Res hvala 100x..

Ni to vsako leto.
Zaradi Brexita so ti v začetku 2021 migrirali account iz Anglije na Madžarsko oz Irsko.
Sem prepričan, da si v 2020 dobil vsaj 3 opozorilne maile glede tega :P
Je pa res neumno, da ne morejo združit prejšnjih podatkov z novimi...

Ja ja, bo res ja.
Ok še ena uganga.

Kupil sem 3x pozicijo A (trije različni datumi v 2020).
Konec leta 2020 se je spremenil simbol v B.

V 2021 sem kupil še nekaj B. Sedaj imam seveda zalogo A + B.

A izračunam povprečno vrednost vseh 3. cen A in jo dam za prodajno vrednost vseh A v skušnem številu zaloge. Torej sem na nuli.
Potem pa dam pod B prvi nakup tega števila v tej povprečni vrednosti?

Sem to prav potegnil iz riti?

Kolikor vem vse naračunaš tako kot da je obstajala samo B, torej koliko A si pridobil izraziš v količini in vrednosti B

že par tednov opažam, da kar se zgodi med vikendom na krito trgu se to zgodi na delniškem v ponedeljek.
tako da pričakujem tečaje dol. to pomeni na US in DE prebijanje supporta!

Negotovost na vzhodu.

Me zanima koliko bo padlo. BTC je v petih dneh izgubil 10%.

XetroMobil ::

Pardon za butasto vprasanje ki je verjetno ze bilo odgovorjeno ampak se mi ne da iti skozi 100 strani... :)

A je kaksen uraden ali "neuraden" prag, kdaj je treba prijaviti dobicek od dividend?
Zanima me ker se mi zdi ubadanje z papirologijo za ~10$ letnega dobicka od dividend rahlo brezveze.
Je FURS zelo strog glede tega ali obstaja kaksno "neuradno" nacelo da ti do X zneska pogledajo skozi prste?

Se sicer dividend izogibam iz tega razloga, ampak mi je ostalo par delnic z njimi, ki bi jih rad obdrzal in sedaj nevem kaj s tem.

Zgodovina sprememb…

user4683 ::

Prijavi, ce ne, bos dobil bolj ali manj prijazen poziv, da nisi prijavil in da imas moznost samoprijave. Tudi ce gre samo za 10eur in bos po vsem tem dobil obvestilo, da nisi obdavcen ker je znesek pod pragom obdavcitve :))

Vložil v PYPL, ker je delnica res obetala. Seveda vlagal ko je bil PYPL med 200 in 300 dolarjev. Danes je delnica 100 dolarjev. Kaj storiti? Mislim da bo padlo to na 10 dolarjev.

Aphanisis ::

hujsk1999 je izjavil:

Vložil v PYPL, ker je delnica res obetala. Seveda vlagal ko je bil PYPL med 200 in 300 dolarjev. Danes je delnica 100 dolarjev. Kaj storiti? Mislim da bo padlo to na 10 dolarjev.

Nekaj mesecev nazaj si bil prepričan, da je vredna 300 dolarjev, zdaj pa si, samo na podlagi gibanja cene, prepričan, da je podjetje vredno še manj kot 10 na delnico?

Ti nisi "vlagal", ampak si "gemblal".

PS: Če misliš, da PYPL trg podcenjuje, potem dokupuj, da si znižaš povprečno ceno. Če pa si zdaj prepričan, da je celo pri 100 precenjena, potem pa hitro prodaj in premakni denar nekam, kjer ti bo koristil.

Lonsarg ::

Ce zgolj ugibas na podlagi gibanja cene delnice, potem se raje preusmeri iz delnic v ETFje :)

Nakup 10 x A - 2020
Prodaja 3 x A - 2020
Prodaja 7 x A - 2021

Ali je potem kul, da sem LETOS (torej za 2021) oddal papir v tej obliki:

Nakup 7 x A - 2020
Prodaja 7 x A - 2021

Torej 3 prodane v 2020 ne obstajajo več in so bile zavedene v lanski vlogi. Tako jih komot zbiršem iz 'nakupov'.
Jeli? Po tej logiki tudi vsi najlažje sledimo FIFO. Sedaj sem že oddal, samo vseeno sem to sam se zmislil, zato nisem ziher, da je prav :D

Tako je prav, ti skrbiš za to katere nakupne enote po FIFO pripadajo tem ki jih prodajaš.

XetroMobil je izjavil:

Pardon za butasto vprasanje ki je verjetno ze bilo odgovorjeno ampak se mi ne da iti skozi 100 strani... :)

A je kaksen uraden ali "neuraden" prag, kdaj je treba prijaviti dobicek od dividend?
Zanima me ker se mi zdi ubadanje z papirologijo za ~10$ letnega dobicka od dividend rahlo brezveze.
Je FURS zelo strog glede tega ali obstaja kaksno "neuradno" nacelo da ti do X zneska pogledajo skozi prste?

Se sicer dividend izogibam iz tega razloga, ampak mi je ostalo par delnic z njimi, ki bi jih rad obdrzal in sedaj nevem kaj s tem.

Tudi sam se izogibam papirjem z dividendam kot hudič križa. Letos sem za očeta izpolnil napoved dividend (obrazec A4) in vrgel v poštni nabiralnik na vhodu FURS. Vsega skupi 10+ eur. Itak iz tega ne bo nič - zagotovo jih bo vročanje odločbe prišlo dražje.

Sicer pa tudi če ne bi oddal, zagotovo ne bi težili.

hujsk1999 je izjavil:

Jaz bi držal, saj si nekje blizu dnu. Računaj, da so vse delnice padle v zadnjih 6 mesecih.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: rini ()

Večina pričakuje da gre vse še vsaj na pol kot zdrava korekcija.

enemon ::

hujsk1999 je izjavil:

Večina pričakuje da gre vse še vsaj na pol kot zdrava korekcija.

Če bi to večina pričakovala, bi to bilo upoštevano tudi v cenah delnicah in bi bile že napol. Si shortal?

hujsk1999 je izjavil:

Na hitro sem pogledal številke od 2017, prihodki rastejo, dolg so povečali, FCF stabilen. Lahko prodaš in tako znižaš dobiček, če ga imaš. Nazaj greš pri $100 po 31. dneh od prodaje, potem čakaš z nakupom $80, $60 in dodajaš.
Nevem pa kje bo PYPL čez 5 let, kaj bo s prihodki (apple pay, google pay, crypto,..), komplicirana zadeva.
Vedno išči vrednost, ne ceno.
Vrednost je sedaj recimo v china reit (ne vsi), BABA, Bayer, Rolls Royce, Rusija počasi... poglej, kakšni so grafi, to je čas nakupa. Ko se bosta znova cedila med in mleko prodaš, to traja nekaj let.
««
104 / 207
»»