Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
energetik ::
Pismo to je pa pravi rugpull. Kaj je fora, folk gleda Powella in potem ker jim ni všeč kar pove, gredo in kar prodajo vse kar imajo?
Margin trejderji, ki jim likvidira longe z vzvodi. Dolgoročnega vlagatelja ne briga kaj govori Powell, vplačuješ po DCA, dolgoročno bo vrednost gospodarstva vedno rasla v fiat sistemu. Sicer pa zanimivo, da SP500 in Dow letita dol, IWDA pa ne.
Oziroma meni teh par % ne pomeni nič, navajen sem par 10% padcev v kriptu.
Drgač pa me danes držita gor U3U8 in XDWH.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
delavec44 ::
Meni pada tudi farmacija, še bolj kot SP500. Sem mislil, da je manj povezano in bolj sigurna naložba.
Kako, saj XDWH je farmacija. Danes 0,35% v zelenem.
EDIT: aja, pozabil, z EU ETFji se je nehalo trgovati pred FED tiskovko. Jutri bo verjetno tudi to v minusu.
EDIT: aja, pozabil, z EU ETFji se je nehalo trgovati pred FED tiskovko. Jutri bo verjetno tudi to v minusu.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Meni kaže -0,53%. https://www.justetf.com/en/etf-profile....
Imam pa drugega https://www.justetf.com/en/etf-profile..... -2% mogoče sem farmacija narobe rekel.
Imam pa drugega https://www.justetf.com/en/etf-profile..... -2% mogoče sem farmacija narobe rekel.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
redtech ::
FED seveda želi zmanjšati obresti, vendar gre trg obratno, obveznice dol, obresti gor.
To bo za US GOV dolg še veselo.
To bo za US GOV dolg še veselo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()
J.McLane ::
Jaz pričakujem drugi val inflacije in FED ne bo nižal obresti v taki meri kot pričakuje trg.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
NajiM ::
LOL, ne se smešit no. Trg je včeraj ravno zato pikiral ker pričakuje drugi val inflacije in manjše/manjkrat nižanje obrestnih mer. Powell je to impliciral. Zdaj pa ti cel pameten ;))
Torej je "trg" glup, da prodaja delniške naložbe ob pričakovanju ponovnega razvrednotenja valute. Kaj bo imel folk raje vezano po 3-4% meri, ki vprašanje če bo sploh pokrila inflacijo?
vires in numeris
;), načeloma na delniški trg še vedno vsaj malček vpliva poslovanje podjetij. Ni to (še) kripto. Visoke obrestne mere so bad news za večino gospodarstva. Praktično za vse razen za banke.
To ja, ampak jih nižajo, in jih bodo še bolj nižali. Ampak očitno ne dovolj?
vires in numeris
J.McLane ::
No zjasnita se, eden mi govori da bodo še nižali obresti, drugi piše, da se itak ve, da bo inflacija prišla nazaj.
Kaj je sedaj? Moram pa rpiznat da nisem dovolj notri v vsem tem, samo od daleč opazujem.
Kaj je sedaj? Moram pa rpiznat da nisem dovolj notri v vsem tem, samo od daleč opazujem.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
To ja, ampak jih nižajo, in jih bodo še bolj nižali. Ampak očitno ne dovolj?
Trg poganjajo pričakovanja. Trg je pričakoval, da bo inflacija hitreje padala in da se bo obrestna hitreje nižala. Powell je rekel da ne, da je inflacija trdovratna in da v naslednjem letu še ne bo padla pod 2%. To je bilo več kot zadosti za razprodajo ob tem da je PE USA trga cca 25% nad zgodovinskimi vrednostmi.
JMc, zaenkrat trg ne pričakuje da se bo inflacija višala, trg sedaj pričakuje da se bo počasneje nižala ali da bo nekaj časa na tejle ravni. Zato hitrega nižanja obrestnih mer verjetno ne bo.
Sparkxl ::
musicfreak je izjavil:
S&P500 pada in pada kljub znizanju obrestnih mer :( ce to ni znak da bo kmalu konkreten padec... jaz grem raje ven, prevec zivcev je to vsake pol ure gledat kako ti pada denar.
Imam 2 nasveta za tebe: ali spravi svoja čustva pod nadzor, ali pa prodaj vse skupaj, ker ta igra očitno ni za tebe. Nonstop gledat kako raste in pada je popoln recept za katastrofo. Si pa lep primer, bi si upal trditi da velike večine ljudi. Ko raste se kupuje, ko pada pa takoj panika in prodaja. Kar je čisto skladno s človeško naravo, ampak ta igra je na žalost kotra naši naravi. Jaz sem našel rešitev v tem, da enostavno ne gledam. Po več mesecev skupaj. Spet drugi slepo mečejo not na mesečni bazi in ignorirajo vso dogajanje naokrog.
musicfreak je izjavil:
S&P500 pada in pada kljub znizanju obrestnih mer :( ce to ni znak da bo kmalu konkreten padec... jaz grem raje ven, prevec zivcev je to vsake pol ure gledat kako ti pada denar.
Imam 2 nasveta za tebe: ali spravi svoja čustva pod nadzor, ali pa prodaj vse skupaj, ker ta igra očitno ni za tebe. Nonstop gledat kako raste in pada je popoln recept za katastrofo. Si pa lep primer, bi si upal trditi da velike večine ljudi. Ko raste se kupuje, ko pada pa takoj panika in prodaja. Kar je čisto skladno s človeško naravo, ampak ta igra je na žalost kotra naši naravi. Jaz sem našel rešitev v tem, da enostavno ne gledam. Po več mesecev skupaj. Spet drugi slepo mečejo not na mesečni bazi in ignorirajo vso dogajanje naokrog.
Tole tvoje negledanje bi moral na 5 let podaljšat leta 2007, al pa na 30+ če bi vlagal 30 let mazaj na Japonsko.
eni nimamo tolk cajta.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: NajiM ()
kow ::
Pocasi bo cas za shortanje nvidia, milijarda kapitalizacije zaradi graficnih kartic z AI cipi? Lol.
Tukaj se moram pokesati. Motil sem se. Tako glede trajnostnega povprasevanja, kot prednosti ki je ima Nvidia.
Sparxl, kako tvoje delnice premogovnicarjev. Si se notri?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Tole tvoje negledanje bi moral na 5 let podaljšat leta 2007, al pa na 30+ če bi vlagal 30 let mazaj na Japonsko.To pišeš v primeru lump-sum. Če mesečno DCA-jaš, komot ne gledaš nič. Tudi na Japonskem.
eni nimamo tolk cajta.
vires in numeris
Niti ne, odvisno kdaj si začel vlagat. Če si recimo par let pred 2000, si lahko DCAjal vsak mesec kar 15+ let preden si prišel na zeleno...
Če si pa zadnjih 10 let pa ja. Ampak takšen 10 letni trg, kot je zadnjih 10 let je bil do sedaj redko.
Če si pa zadnjih 10 let pa ja. Ampak takšen 10 letni trg, kot je zadnjih 10 let je bil do sedaj redko.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: NajiM ()
aborko ::
Bolj začetniško vprašanje - se spread ponavadi poveča v času relativno hitrega padanja vrednosti kot npr. včeraj zvečer? Ker sem na TR ob padcu še nekaj dokupoval s&p500 equal weights in pa s&p500 2x in sem takoj kupil, brez limit buy, pa vidim da sem rahlo preplačal. Ta 1€ buy in sell fee na TR je zelo varljiv, če potem na spreadu zgubis konkretno več. Bi IBKR bil ugodnejši za povprečno 2-3 mesečne nakupe za skupaj cca 2-3k €?
LeQuack ::
Bolj začetniško vprašanje - se spread ponavadi poveča v času relativno hitrega padanja vrednosti kot npr. včeraj zvečer? Ker sem na TR ob padcu še nekaj dokupoval s&p500 equal weights in pa s&p500 2x in sem takoj kupil, brez limit buy, pa vidim da sem rahlo preplačal. Ta 1€ buy in sell fee na TR je zelo varljiv, če potem na spreadu zgubis konkretno več. Bi IBKR bil ugodnejši za povprečno 2-3 mesečne nakupe za skupaj cca 2-3k €?
To je normalno, ko je večja volatilnost in gre hitro gor/dol, potem bo tudi spread večji. Drugače TR doda v spread nekaj svoje provizije, tako da je spread na koncu še malo večji kot sicer, ampak pri tvojem nakupu mesečno dvomim da bi kaj prišparal, ker IBKR pa ima ponavadi večji fiksni del provizije. Jaz imam oba pa na koncu ni neke razlike za občasne nakupe. Pri nakupu ameriških delnic je še bolj zoprno pri IBKR ker moraš pretvarjati v USD oz. obratno.
Quack !
gruntfürmich ::
ni nakup delnic na TR okoli riti v žep; preko neke druge firme? vsaj glede slovenskih delnic naj bi bilo tako.
morda od tod razlike...
morda od tod razlike...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
gruntfürmich je izjavil:
ni nakup delnic na TR okoli riti v žep; preko neke druge firme? vsaj glede slovenskih delnic naj bi bilo tako.
morda od tod razlike...
Vse gre preko Lang&Schwartz exchange, tako da katerakoli delnica ali ETF je tu gor, lahko preko TR kupiš. Kar ne pomeni da je nujno slabše, ja nekaj malega provizije vzamejo, ampak za buy&hold je na koncu dosti zanemarljivo. Pa ne rabiš se ukvarjati z valutami in pretvorbami, ne rabiš se ukvarjati na kateri borzi delnica kotira in v kateri valuti, itd. Imaš tudi Slovenske delnice kot so KRKA in NLB.
https://www.ls-tc.de/en/
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
Sparkxl ::
Pocasi bo cas za shortanje nvidia, milijarda kapitalizacije zaradi graficnih kartic z AI cipi? Lol.
Tukaj se moram pokesati. Motil sem se. Tako glede trajnostnega povprasevanja, kot prednosti ki je ima Nvidia.
Sparxl, kako tvoje delnice premogovnicarjev. Si se notri?
Ne vem, ne gledam :) Polovico prodal že en čas nazaj da se smetana pobere, ostalo držim. Sumim da bo to šlo lepo gor do konca desetletja. Tudi IEA je pogruntala, da glede na to da je spet padel rekord, mogoče vseeno ni end of coal. Izpostavljenost imam ca. 5%, tako da tudi če gre v coorac...no biggie...
Očitno bodo šle delnice danes spet gor 3%, tako kot so šle včeraj dol. Kaj je bila potem fora seloffa, če naslednji dan vse nazaj kupiš?
Quack !
Malidelničar ::
Jaz sem imel popolnoma rdeč dan včeraj vseh mojih pozicij.
Trenutno na RTVSlo MMC ter 24ur ni še nobenih člankov, nič panike.
Trenutno na RTVSlo MMC ter 24ur ni še nobenih člankov, nič panike.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Machete ::
Očitno bodo šle delnice danes spet gor 3%, tako kot so šle včeraj dol. Kaj je bila potem fora seloffa, če naslednji dan vse nazaj kupiš?
Tvoja matematika sicer ne špila.
Če pade za 3% in zraste za 3% nisi na istem ;)
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
kow ::
Glede na nori tehnoloski razvoj, ce se ne pobijemo... gre bolj ali manj.. samo gor. Meni se dozdeva, da mainstream folk sploh ne dojema kako hitro napreduje robotika.
Je pa tudi res, da SP 500 PE ratio trenutno visok in trg dogodke ze malo prehiteva.
Je pa tudi res, da SP 500 PE ratio trenutno visok in trg dogodke ze malo prehiteva.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
To je normalno, ko je večja volatilnost in gre hitro gor/dol, potem bo tudi spread večji. Drugače TR doda v spread nekaj svoje provizije, tako da je spread na koncu še malo večji kot sicer, ampak pri tvojem nakupu mesečno dvomim da bi kaj prišparal, ker IBKR pa ima ponavadi večji fiksni del provizije. Jaz imam oba pa na koncu ni neke razlike za občasne nakupe. Pri nakupu ameriških delnic je še bolj zoprno pri IBKR ker moraš pretvarjati v USD oz. obratno.
Pa še delal je zvečer, ko je normalna borza že zaprta. V extended času so maksimalni spreadi.
Malidelničar ::
Čeprav ko je crash/korekcija v prvem šoku vedno nekaj časa vse totalno leti dol. Tudi pozicije, ki se potem kasneje izkažejo za hedge.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
musicfreak ::
S&P500 v zadnji uri iz 0,5 plusa na 0 spet. V enem mesecu 0,72 procenta minusa... zadnje dni vedno v zadnji uri cist pade. Mislim da je to ociten dokaz manipulacij, kaksna je drugace logika da se cel dan dobro drzi, na koncu pa naenkrat vse pade.
Daj se ti odloči ali boš day trader ali imaš dolgoročno naložbo. Za prvo si preveč živčen, za drugo pa nimajo veze dnevna nihanja in nehaj gledati. Pogledaš recimo, da DCAjaš ob primernem trenutku, če redno vlagaš. Pa še to je na dolgi rok vseeno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
CleanPower ::
Kaj se dogaja z zlatom? A je kaj vezano na razpolozenje na drugih trgih (sp500, it etc.), ali je cist neodvisno? Mislim, da sem nekje bral, da ima izjemno majhno korelacijo, ampak ponavadi ce gre nekaj dol, gre vse dol.
Celsius - če hodlaš $400 za 30dni, dobiš 50$ nagrade
https://celsiusnetwork.app.link/1453486815
https://celsiusnetwork.app.link/1453486815
GupeM ::
Jaz DCA-jam kar tako, da imam enkrat mesečno nastavljen nakup določenih ETF-of, in nekaj zelo malega kripta na TradeRepublic. Je pa zanimivo, da se včasih nakup zgodi bolj v začetku dneva, drugič v sredini, včasih proti koncu,... Ne vem kako to določijo. Se pa z avtomatskim nakupom izogneš 1€ feeju, ki ga je ob posameznem nakupu sicer potrebno plačat.
Ti ni večji problem (strošek je) na Traderepublic, da je recimo na Bitcoin spread 800€ (???). Če kupiš že za 500€ je to cirka 4€, tebe pa skrbi 1€ fee...
redtech ::
Stock price alert - priročna rešitev?
Imam IBKR, za order uporabim mobilno app, TWS odprem redko. V TWS imaš opcijo price alert in ti zapiska, vendar moraš aplikacijo odpret na računalniku (ne uporabljam veliko, vse zgrešim).
Ali obstaja kakšna opcija, da bi dobil notification alert za na mobitel. Sedaj ročno pregledujem grafe na Yahoo Finance in dostikrat zgrešim levele, ki sem jih imel v glavi.
Imam IBKR, za order uporabim mobilno app, TWS odprem redko. V TWS imaš opcijo price alert in ti zapiska, vendar moraš aplikacijo odpret na računalniku (ne uporabljam veliko, vse zgrešim).
Ali obstaja kakšna opcija, da bi dobil notification alert za na mobitel. Sedaj ročno pregledujem grafe na Yahoo Finance in dostikrat zgrešim levele, ki sem jih imel v glavi.
Ti ni večji problem (strošek je) na Traderepublic, da je recimo na Bitcoin spread 800EUR (???). Če kupiš že za 500EUR je to cirka 4EUR, tebe pa skrbi 1EUR fee...
Jaz sem primerjal enkrat z Bitstamp, in na koncu ni velike razlike, recimo če bi kupil cel BTC za 100k, pri Bitstamp imaš 0.3/0.4% provizije (odvisno če je limit order), se pravi realno ga kupiš za 300-400EUR več. Pri TR pa mislim da je bilo tudi nekje 400EUR več, samo je bilo kot del spread-a in ne provizije, ampak na koncu je isto ker važno je samo koliko si dal za en BTC. Podobno je potem pri prodaji.
Seveda imaš kriptomenjalnice z nižjimi provizijami.
Quack !
Zgodovina sprememb…
Sorry za off-topic. Sem sedaj za foro pogedal na TradeRepublic in zgleda takole:
Bid: 91000
Ask : 91750
Ampak ko hoče pa kupiti, ti je pa asset price 92500??? Pa 1€ fee ja. Torej spread ni nekje 0,8% ampak 1,1%...
Ampak ko hoče pa kupiti, ti je pa asset price 92500??? Pa 1€ fee ja. Torej spread ni nekje 0,8% ampak 1,1%...
Ne vem, sedaj gledam je spread pri enem bitcoinu 750€. Torej skoraj dvakrat več.
Ja ampak 750€ je spread med bid/ask, se pravi če bi kupil in takoj prodal. Cena BTC-ja je pa nekje vmes, se pravi samo za nekup bo nekje polovica tega spreada, kar je podobno kot nekje 0.3-0.4% provizije.
Sorry za off-topic. Sem sedaj za foro pogedal na TradeRepublic in zgleda takole:
To bi bilo skrajno nenavadno, TR zmeraj kupi bo Ask ceni načeloma, razen če je šla vmes cena tako gor.
Quack !
Zgodovina sprememb…
Ne ni šla, sem parkrat probal... Pa btw definicija spreada je razlika med bid/ask. Nič ni cena nekje vmes . kakšna cena je tista nekje vmes (:))?
Master_Yoda ::
Ja, ce kupujes in das LIMIT order na ceno ki je med BID in ASK ne bo slo skozi, razen ce se ASK zmanjsa za toliko .
Dovie'andi se tovya sagain.