» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
11 / 163
»»

retrz ::

Velikan povej kaj vec o bks bank, si zadoboljen, kak je UI?

sarma832 ::

A pri delnicah se pričakuje neskončno rast?

Marsikdo je pisal po kriptovalutah, ampak saj tu deluje po istem principu? Ko vlada takšna evforija in FOMO, vsi govorijo naokoli kako služijo 20%, tudi 30%(!) na leto, medijska pozornost, višave dan za dnem...
Retail investorji pridejo zadnji v igro in to se je verjetno dogajalo zadnje mesece?

Ko bo zmanjkalo goriva(novih investitorjev) in se bo trend obrnil, bodo pametni verjetno prodajali, retail investorji pa tako vedno "HODLajo" do dna.

natural growth?



Ali so tu kakšni drugi razlogi, npr. denar zgublja vrednost, prihodki podjetij so dobri, ekonomija cveti, lahko gremo še precej višje, ipd.?

maco-maco ::

Podjetja selijo parkiran denar iz davčnih oaz in kupujejo lastne delnice.
Kaj?

avani ::

Dokler prebivalstvo raste, bodo rastle tudi delnice, praktično premosrazmerno. Dokler standard raste, dokler želje in potrebe ljudi rastejo, bodo rasle tud vrednosti podjetij. Zanekrat se standard nekaj zadnjih stoletij samo zvišuje in se verjetno bo še bolj . glede na sedanje trendelahko pričakujeszanelsjivo rast se vsaj 20 let

sarma832 ::

To je vse lepo in fino, samo dejstvo je, da ceno določa trg, sepravi razmerje med kupci in prodajalci.
Kaj se zgodi ko je v kratkem časovnem intervalu velik naval in vsi kupujejo hmm.
Trenutno izgleda precej "Back to normal".

Pump it, dump it, blame it on trump :))

Sicer pa tako nimam pojma kako vse skupaj deluje, bo pa zanimivo videti.

kow ::

sarma832 je izjavil:

To je vse lepo in fino, samo dejstvo je, da ceno določa trg, sepravi razmerje med kupci in prodajalci.


Razmerje med kupci in prodajalci je odvisno od profitov oz. bolje receno, od pricakovanj bodocih profitov.
Ta pricakovanja so v principu napovedovanje prihodnosti in to je tezko. Zato bolj ali manj, ekstrapoliramo trende. Kar je pogosto neracionalno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

sarma832 ::



Kaj se to dogaja, a se profiti zmanjšujejo?

mgermo ::

Ni tako strašno. Vlada pa na trgu določena nesigurnost ie. noben ne ve kam se bo trend obrnil (d0h).

barakus ::

Kje si dobil ta graf?

sarma832 ::

barakus je izjavil:

Kje si dobil ta graf?


https://finviz.com/map.ashx?t=sec

Tilen ::

Men zgleda ta povezava popolnoma drugače, kot slika. :)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

sarma832 ::

Tilen je izjavil:

Men zgleda ta povezava popolnoma drugače, kot slika. :)

:))

Nevem no, ampak vse je šlo gor gor gor neprestano, verjetno za takšnim vzponom pride tudi padec(sicer pravite da se tega ne da zadeti in da so padci pač nujni).

Zadnja leta je bilo vedno več komercialnih produktov/aplikacij, ki omogočajo enostavno investiranje npr Robinhood, eToro, ki tudi lepo delajo reklamo kako pomembno je investirati in rasti svoje prihranke. Tako da nove in nove višave so privabile vedno več kupcev, ki so enostavno vložili preko mobilnih aplikacij, cena vstopa se je znižala(na robinhoodu ni provizij) in retail investorji so poplavili trg.

Res je da imamo gospodarsko rast, samo trg je še vedno ponzi, cene rastejo dokler je pritok novih investitorjev. Tako da vprašanje je, če lahko še naprej pričakujemo takšen naval, ali počasi zmanjšuje goriva - v kratkem časovnem intervalu je bilo veliko povpraševanja, "zaloga" pa je omejena in je mogoče nastal manjši mehurček?

Saj nimam pojma, je pa zanimivo opazovati in bomo videli čez par mesecev kakšno bo stanje, samo moti me ker večina jemlje rast in dobičke kar kot samoumevno. Dolgoročno verjetno ja, ampak ni smiselno dolgoročno vlagati ko vlada evforija na trgu. Trg ne deluje tako, da vsi zaslužijo, ampak tako da manjšina pobere večini. Retail investorji kupujejo top in prodajajo dno v paniki, kot kure brez glave.

Tilen ::

Skratka, nič veliko novega, kar bi lahko vodilo do 20% korekcije ali več.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

samotest ::

Tilen je izjavil:

Skratka, nič veliko novega, kar bi lahko vodilo do 20% korekcije ali več.


Carinske vojne?
Konec nizkih obrestnih mer?
Zapiranje trgov (Uk, Rusija, Kitajska).

Tilen ::

Kakšna je sploh tvoja pozicija? Imaš sploh kaj delnic, ali samo pametuješ? :)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

sarma832 ::

Z "Carinskimi vojnami" mediji upravičujejo padec, dvomim da je to razlog.

Sam nimam nobene pozicije v delnicah, ampak meni to izgleda balonček. Bitcoin sem spremljal v prvi vrsti in trg izgleda podoben, le da se pri Bitcoinu vse dogaja veliko hitreje pa še trg je veliko bolj extremen(špekulativen). Ampak trg je pač trg, cena je določena z povpraševanjem med kupci in prodajalci. (govorim za DJI, S&P)

Razlog za takšno rast dvomim, da so pozitivni rezultati ampak velik naval povprečnih investitorjev, ki so zavohali "zastonj denar". Retail is always last to the game. Tako je bilo pri Bitcoinu, podobno izgledajo stocki.

Malo povprašajte novopečene stock investorje o kakšnih profesionalnih izrazih, zakaj so vložili v podjetja in podobno. Dvomim da vejo kaj več kot ime podjetja. Enako je bilo z Bitcoinom, ko je prišel naval ljudi, ki so kupili zato da dražje prodajo naslednjemu, o tehnologiji pa niso imeli najmanjšega pojma, vemo kako se je končalo.

Splošno prepričanje "buy and hold" je največji nateg, na katerega sem se tudi sam nasadil. "Malce je padlo, pa bom sedaj držal da zraste nazaj". Ko se trend obrne, vzameš kar je in SPIZDIŠ. Nima smisla jahati medveda.

Največja napaka je, če si permabull. Market se giblje v dve smeri. Na stvar bi bilo potrebno bolj gledati z vidika trgovanja(pa ne vzorcev na minutnem grafu), ampak pač bull market/bear market. Zajahaš val, trend se obrne in prodaš ter morda celo shortsellaš.

Sicer pa vse je relativno, če imaš noter drobižek in ne veš kaj delaš, verjetno buy and hold res najbolje ampak na res dolgi časovni razpon - 10let in več. Samo trik je, da tisti ki so kupili vrh, bodo skoraj zagotovo prodali tudi dno.

Ehh sicer pa tako pač je, denar menja roke. Raja dela in vlaga, wall street pa si baše žepe.

tldr; holdanje je za reveže (...in bogate)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sarma832 ()

Tilen ::

Skratka, ni nič novega, kot sem pričakoval. Holdanje S&P 500 je že 150 let za vse, kar tudi sam priznavaš. :)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

kingsix ::

Jaz sem pred nekaj meseci zaprl vse pozicije v delnicah in šel v kovine. Zaenkrat odločitev ni slaba, ni pa tudi ne dobra, heh.

mgermo ::

Corey in ostali v EFTjih do you hodor ali odpirate in zapirate pozicije glede na trende?
Nenapisano pravilo je da ne moreš premagat trga ie dolgoročno ne moreš zaslužit več kot index in je potemtakem škoda časa lovit vrhe in doline.

samotest ::

Jaz sem za novo leto zaprl 50% oz kar sem imel tujine. Zaenkrat izgleda dobra poteza Obicajno sicer ne prekupcujem pogosto. Mogoce 1 na leto kak spremenim, dodam..

samotest ::

Tilen je izjavil:

Kakšna je sploh tvoja pozicija? Imaš sploh kaj delnic, ali samo pametuješ? :)



Tilen, a to mene sprasujes?

Imam, zadnjih 20let. Nisem ze v FIRE, ampak stanovanje pa kupljeno iz izkupicka. Pa financno krizo sem se umaknil pol leta prej, tako da mogoce sem res malo na previdni strani pac.

Zvtg imam sicer zahvaljujoc tebi :)
Hvala, ce se nisem rekel dosedaj.

sarma832 ::

Tilen je izjavil:

Skratka, ni nič novega, kot sem pričakoval. Holdanje S&P 500 je že 150 let za vse, kar tudi sam priznavaš. :)


Res je.

Zanima me le kakšno je stanje, ker vsaj meni se zdi da svetijo vse rdeče lučke. Oseba, ki sem omenil da je vložila v januarju in nima pojma, je nazadnje kupovala leta 2007.

Aquafriend ::



Trenutno smo bliz crasha borz ali pa pred dobrim potencialnim nakupom. Vse je odvisno od teh 2 crt, ki predstavljata trend. Ce cena pade pod crto in se dnevna sveca zakljuci pod crto, bo signal za dolgorocne vlagatelje naj gredo ven iz trga. Ce se odbije in zakljuci na dnevni sveci nad tem pa priloznost za nakup. Pri tem je tudi mozen odboj pri februarskem dnu. Ce se tam ne odbije bo zelo slab znak.

Zgodovina sprememb…

Aquafriend ::

Pri tem je tudi mozen odboj pri februarskem dnu. Ce se tam ne odbije bo zelo slab znak.

cezplotnik ::

Če kupujueš podjetja, ki dobro poslujejo, imajo nizko valuacijo in so kreditno sposobna, potem je skorajda vseeno, kam vlagaš. Seveda je potrebno za iskanje takih delnic nekaj ekonomskega znanja (pa ne formalnega). Sam vlagam sedaj skoraj 1 leto pretežno v Renewables. Sedaj, ko se je noro padanje cene za eno enoto elektrike iz renewables končno umirilo, ko se je konkurenca zaradi stečajev zdesetkala (preko 100 solar podjetij, ki so poslovala globalno, je šlo v stečaj v zadnjih 10 letih), podjetja lahko dolgoročno prilagodijo proizvodnjo in delajo dobiček. In renewables imajo močan fundament, imajo javno mnenje, skrb človeštva za planet se povečuje. Nekaj trenutno vročih delnic iz Nasdaqa: RUN (Sunrun), SEDG (SolarEdge), FSLR (First Solar), VSLR (Vivint Solar).
Imam tudi točke ETF sklada TAN, ki vlaga v solar zadeve. Trenutno uteženo povprečje P/E podjetij v tem skladu je 13.3, kar je izjemno nizko, P/B 1.23, P/S 1.1, Price/cashlowf 2.1. Izjemno dobri kazalniki, zadnji je seveda posebnost te industrije.

Če to primerjamo s skladom QQQ (top holdings so Apple, Amazon, Microsoft, FB, Google, Intel, Cisco, Nvidia, ki poganjajo Nasdaq index), ki ima P/E 20, P/B 4.4, P/S 3.5, P/cashflow 14.4, potem vidimo, kako precenjena je trenutno industrija informacijskih tehnologij. Poleg tega hudega potenciala za rast ta industrija (z izjemno Nvidie pomojem) nima, saj je omejena s številom prebivalstva, ki ga je v veliki meri že dosegla. Tem gigantom bodo verjetno države v prihodnosti močno pristrigle peruti (recimo EU že pripravlja sveženj ukrepov za obdavčitev digitalnih tehnoloških gigantov). Predvsem ker to ni klasična industrija, lahko v celoti operira v državi z najnižjimi davki in se izogiba plačevanju davka na dobiček. Posledično ima trenutno ta industrija nerealen dobiček. Ko se bo dobiček razpolovil, se bo razpolovila tudi njihova vrednost.

Iz globalnih in regionalnih skladov sem izstopil po odboju od tistega 10 % pretresa v začetku februarja.

Ostajam na slovenskem trgu, ki je ravno tako podcenjen, predvsem zaradi visokih dividendnih donosov.

Med plemenitimi kovinami vlagam v fizično srebro. Bolj zaradi varnosti kot zaradi kakšnih hudih donosov. In ker menim, da je podcenjen napram zlatu...

Zgodovina sprememb…

Tilen ::

Zelena neracionalno subvencionirana energija ima pa realen dobiček? :)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

kow ::

kow je izjavil:

Govorim za naslednjih 6 mesecev:
- slovenski delniski trg (velik 'margin of safety')
- kriptovalute (imo lahko bull market ubije samo ameriska regulacija)
- internet oglasevalci (FB, GOOG) (internet je itak unicen zaradi oglasevanja -> but nobody cares, prihodki rastejo in je se nekaj placa za rast)
- brazilija (ETF)... morda tudi spanija, grcija


Sem kar zadel. Edino FB je dol zaradi nedavnih dogodkov.

cezplotnik ::

Tilen je izjavil:

Zelena neracionalno subvencionirana energija ima pa realen dobiček? :)


Sicer rade volje preberem tvoje prispevke, a zgleda ne spremljaš tega trga. Letos je postala solarna energija cenejša od jedrske in termo iz premoga. Brez subvencij. Na sploh države postopoma ukinjajo subvencije, a vendar trg raste. Počakajte 10, 20 let in vsak sosed bo imel na strehi panele. ;)

In ja, renewables branža je preživela že vse faze. Od klasičnega investicijskega balončka (kot je sedaj Bitcoin) leta 2008 do hudega padca, vmesnih nihanj. In sedaj smo tu, ko se je padanje cen umirilo, ko lahko podjetja načrtujejo proizvodnjo za nekaj let naprej.

FireSnake ::

AMD je trenutno poceni: par centov nad 10 USD.
Pa še bi naj šlo dol. Pravijo, da do nekje 8.

Jaz nih počasi kupujem. Še več bom kupil, če bo še padalo.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

cezplotnik ::

FireSnake je izjavil:

AMD je trenutno poceni.


Po katerih kriterijih?

FireSnake ::

Zadevo spremljam že več, kot leto.
Če še malo pade se bo dalo tudi po 4 dolarje, po delnici, potegniti v šestih mesecih.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Tilen ::

Zavarovalnica Triglav predlaga 2,5 EUR bruto dividende.

http://seonet.ljse.si/?doc=LATEST_PUBLI...
Predlagana višina izplačila dividende na delnico za leto 2017 je 2,50 EUR bruto na delnico.

Ponovno 13,11% na ta predlog samo v dividendah. Juhu. :)

Prav tako Petrol predlaga 16 EUR bruto dividende na delnico, kar na tale predlog znese približno 6,27%.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

FireSnake ::

Verjetno je bilo že povedano: kje kupujete slovenske delnice?

Jaz sem navajen, da kupujem in prodajam online (za tuje imam degiro).
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

samotest ::

FireSnake je izjavil:

Verjetno je bilo že povedano: kje kupujete slovenske delnice?

Jaz sem navajen, da kupujem in prodajam online (za tuje imam degiro).


Ne vem, kje je najceneje, a je veliko opcij.. Gbd, Alta, InteractiveBrokers, pri lastni banki.. choose your destiny :)

Aquafriend ::

Aquafriend je izjavil:



Trenutno smo bliz crasha borz ali pa pred dobrim potencialnim nakupom. Vse je odvisno od teh 2 crt, ki predstavljata trend. Ce cena pade pod crto in se dnevna sveca zakljuci pod crto, bo signal za dolgorocne vlagatelje naj gredo ven iz trga. Ce se odbije in zakljuci na dnevni sveci nad tem pa priloznost za nakup. Pri tem je tudi mozen odboj pri februarskem dnu. Ce se tam ne odbije bo zelo slab znak.


Pozor, spet obstaja nevarnost, ce se ne odbije na prib. 2530, ki je level febrarskega dipa.

Zgodovina sprememb…

dronyx ::

Veliko bolj pametno je po moje kupovat delnice v času finančnih kriz, ko je FUD, kot pa v času ko imaš reklame za investicijske sklade na vsakem koraku in je trg globoko v fazi FOMO. Centralne banke bodo enkrat morale ustaviti veselico z brezobrestnim posojanjem denarja in potem sledi cash out na borzah. Podobno kot na kripto marketu vsem sigurno ne bo uspelo odnesti prigaranih zaslužkov na varno. HODL!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Tilen ::

FED že nekaj časa viša obrestne mere.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

samotest ::

Tilen, ce ni prevelika skrivnost.. kaksen je tvoj status recimo zadnje 2 meseca? Kupujes, prodajas, menjavas, ne dotikas?

Tilen ::

Fully invested. Ne spreminjam nič, samo pobiram dividende.

 1y

1y

413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

samotest ::

Cestitke, lep donos.

cezplotnik ::

Mislim, da smo tik pred medvedom. Od nekje oktobra 2016 smo v paraboli. Valuacije podjetij so izjemno visoke. Dow in S&P sta po moji oceni pred 50-60 % korekcijo, Nasdaq pa celo 75 % korekcijo.

Sicer pa klasični indici: na trg so vstopili tisti, ki nikoli niso kupovali finančnih instrumentov, na vsakem koraku reklame za sklade, ETFji so ljudem še bolj približali nakupovanje. Menim, da so prav ETFji pripeljali do teh norih valuacij. Članki o borzi že večkrat tedensko na RTVSLO. Povsem enaka zadeva kot v Crypto.

Sam sem tokrat vstopil na trg zelo pozno, šele septembra 2017. Prej žal nisem imel sredstev zaradi večjih stroškov (stanovanje). Sem kar precej tvegal, ampak se je na srečo izplačalo. Svoje pozicije trenutno zapiram pri 10-15 % profitu. Odprte pozicije puščam zgolj na perifernih trgih (slovenski) ali pa pri delnicah z zares močnim fundamentom rasti, kjer pa bo rast verjetno nekoliko višja.

Odprte puščam tudi pozicije v plemenitih kovinah, npr. srebru.

Tilen ::

Povej kaj več. Koliko portfelja je to in katere zapiraš. 75% korekcije, ne vem no, bodi realen. Leta 2008 je S&P izgubil 38%, Dow 33%.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

cezplotnik ::

Tilen je izjavil:

Povej kaj več. Koliko portfelja je to in katere zapiraš. 75% korekcije, ne vem no, bodi realen. Leta 2008 je S&P izgubil 38%, Dow 33%.


Nasdaq je 2002 imel 77 % korekcijo. Morda sem res pretiraval s 75 %, ker je sedaj to nekoliko bolj "mature" trg, ampak 60 % mu ne uide.
Hja, odvisno kako gledaš na korekcijo. Mogoče obstaja kakšna splošno sprejeta definicija, ki je žal ne poznam. Zame je to razlika med lokalnim maksimumom in lokalnim minimumom. Med oktobrom 2007 in marcem 2009 je bil padec S&P 57 %.

Vseh vloženih sredstev 15 k€. Januarja skoraj pri maksimumu (čista sreča) prodal točke podskladov krovnega KD Sklada (Rastko, Indija-Kitajska, Novi trgi, Vzhodna Evropa).
65 % takrat vloženih sredstev imam še odprtih: srebro, solar (ETF TAN + nekaj delnic: SunRun, VSLR, First Solar, SolarEdge), Slovenija (KRKG in ZVTG).

sarma832 ::

Kolikor malce gledam so traderji nagnjeni k shortanju. Nadaljevanje bull-runa možno, ampak ne najbolj verjetno.

"Trgovinske vojne", sranje z Sirijo, enormna rast... :|

Tilen ::

Zakaj sad face? Bodi vesel, če misliš, da veš, kaj se bo zgodilo. Taka informacija je vredna zelo veliko denarja. Jaz takih informacij nimam, zato sem bolj miren.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

sarma832 ::

Zanimiv scenarij bi bil če bi npr delnice padale, vmes pa se pumpa Bitcoin in shitcoine.

Sicer pa timing težko zadet, lahko da bo to sedaj ali pa čez 3 leta(ni ETFja, ki bi bil potreben da kupijo tudi starejši, bolj konzervativni, ki ne zaupajo novim stvarem... Tudi ni neke rešitve za custody in pa tradicionalni trading deski nimajo kriptovalut...verjetno je še prezgodaj), ampak trenuten setup je zanimiv(potencialen top stockov?).

Tilen ::

Točno to je razlog, da nekateri enostavno investiramo v stabilne plačnike dividend in se ne ukvarjamo s takšnimi vprašanji.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

sarma832 ::

Tilen je izjavil:

Točno to je razlog, da nekateri enostavno investiramo v stabilne plačnike dividend in se ne ukvarjamo s takšnimi vprašanji.


Imaš prav.

Je pa zanimivo, pri shitcoinih imaš polno vzorcev mehurčkov, in večina jih izgleda točno tako kot sp500 trenutno.
Samo da se vse dogaja veliko hitreje. Evo ga npr. EOS v zadnjih parih dnevih





Tudi bitcoin na vrhu je izgledal podobno. No, morda bo pa pri delnicah drugače.

Tilen ::

Jaz ti govorim za obdobje zadnjih 150 let. Nič novega ne boš odkril s premlevanjem grafov. Lahko shortas S&P z vzvodom. Samo pazi, kako boš spal, ker je trend zadnjih 150 let navzgor.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

cezplotnik ::

Nekdo se mi je pred kratkim posmehoval glede solar delnic.

Kalifornijska zvezna oblast je ravno sprejela odlok, da morajo imeti od 2020 dalje vse novograjene kalifornijske hiše na strehah panele. Posledica na trgih?

Hja, 10-15 % skok delnic solar podjetij.
««
11 / 163
»»