» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
317 / 317
»
»»

Bizkit45 ::

Kje je gfus s svojim, citiram "programčkom", da man pove v kaj zariniti, da bo 10x?

GupeM ::

Musashi je izjavil:

Lol...dividendni donos seveda računaš na današnjo ceno (po kateri lahko prodaš in kupiš kaj drugega) in ne po nabavni ceni. Ta ti pride v poštev pri kapitalskem dobičkh če ga realiziraš...

Ja, dividendni donos je sicer res izražen glede na današnjo ceno. Dejansko pa je lahko precej višji. Če si kupil KRKG po 60 eur in danes dobiš 9 eur po delnici, je dejanski donos v resnici 15% po delnici. Če 7 let dobiš takšno dividendo, lahko gre delnica na 0, pa nimaš v bistvu nobene izgube. Če ne upoštevamo inflacije in davkov. Ne samo to. Takšno delnico lahko uporabiš za pobot pri prodaji kakšne druge delnice, da si znižaš dobiček.

Musashi ::

;) da si znižaš dobiček da ne plačaš davka? 25% davek pri vsaki izplačani dividendi pa zanemariš. Kreativna matematika ;)). Dejanski fonos dividende je kar na današnjo ceno vse ostalo je pesek v oči...

Kje sem napisal, da ga zanemariš. Seveda ga plačaš. Ampak raje plačam davek od dividende, kot da imam izgubo (če je delnica čez recimo 10 let ob prodaji manj vredna kot ob nakupu).

Ko ti dividende enkrat pokrijejo nakupno ceno, s tisto delnico enostavno ne moreš več izgubiti. Pa tudi če gre njena vrednost na 0. Če naraste, je itak še dodaten plus. Če jo prodaš z "izgubo", ker je recimo firma šla v stečaj, se pač ne sekiraš preveč, ker zaradi preteklih dividend realno nisi naredil izgube. Je pa takšna delnica lahko zelo primerna za pobot, ker jo brez slabe vesti prodaš, saj ti je dobiček že prej naredila.

Z nedividendno delnico pa dokler ne prodaš, nikoli ne veš, kaj bo naslednji dan. Lahko boš imel več, lahko manj, lahko pa 0.

Musashi ::

Če tako razmišljaš, delnice niso zate. Še posebej ne take ki dividendno nosijo manj kot recimo dobre obveznice. Kupi obveznice. Dobiš kupon letno ali polletno in če držiš do dospetja bbb ali boljše imaš več bistveno več možnosti da boš pobral obresti in glavnico kot pa pri delnici Krke.

gfus ::

Bizkit45 je izjavil:

Kje je gfus s svojim, citiram "programčkom", da man pove v kaj zariniti, da bo 10x?

retard moj programček ni bil napisan za napovedi kupovanja. kje sem rekel, da sem ga za to napisal? je pa bil napisan za napoved preprodajed tqqq in je v vseh možnih obdobjih od 2011 do danes dosegal še 1x večje profite kot buy and hold. ampak potem davki požrejo ves profit, tak da moj programček me je naučil, da se splača buy and hold na koncu, z etf in z delnicami. poskušam , da mi uspe napovedaT KRAtkoročno preprodajo,. zankrat je bil neuspešen na 100 delnicah s simulacijo, bom pa še poskušal. jebi se retardirana hijena. ima slo tech kakšno zborovanje? vas moram ewnkrat v živo obiskat, da vidim te paciente v živo.

delavec44 ::

Daj si pravila foruma preberi no. Ali pa jih daj v kakšen programček.

andmer99 je izjavil:

gfus je izjavil:

ja tqqq ni na voljo v eu je pa qqq3 saj sem napisal kje sem ga kupil. podoben return ima kot tqqq.

Eno vprašanje glede 3x leverage variant dosegljivih v EU, da se ne bo kdo zafrknil. Glede na podatke na IBKR je qqq3 iz legalnega vidika ETP (Exchange Traded Product) in ne ETF. Kako to dejstvo vpliva v Slovenija na obdavčitev pri prodaji? So ETP enako kot ETF šteti za delnicee ali pa gre za izvedene finančne inštrumente, ki zapadajo glede davka v drugo skupino?

dobro vprašanje. chatgpt, claude, gemini pravijo, da ne vejo oz. da velja 25% isto kot za etf oz. da se vpraša na furst. saj ok je nekaj nejasnosti glede tega qqq3. ampak dosega ogromne profite dolgoročno,to je dejstvo. jaz bom vlagal v to ne 50% ampak ene 25%, ostalo pa kak podoben etf, ki dosega visoke profite kot je qqq ali vgt.

en dober arghument profit qqq3 sem se danes spomnil, ko so delnice padle , jaz sem tik pred tem kupil teslo in amd po jurja vsako z nbamenom, da na hitro pri vsaki zaslužim 100€ profita. zdej sem 50€ v minusu pri vsaki, malo slabe volje je. no in dober argument proti qqq3 je tale: ne splača se ti biti 4 leta slabe bolje, ko ti 50 jurju pade na 10 jurju. to je izvrsten argument. res da boš 5 leto vse ponovil nazaj ampak ali se je splačalo zato biti 4 leta živčen in slabe volje, ko si vsak dan gledal minus.

delavec44 je izjavil:

Daj si pravila foruma preberi no. Ali pa jih daj v kakšen programček.

boli me kurac za ta gnili forum i9n njegova pravila.

ne mislim se družit s pacienti kot si ti delavec444, komaj čakam, da me pritlikavček vrže dol. :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gfus ()

baje za qqq3 velja 25% davek stalno, davek ne pade na 0 po 15 letih. tudi če to res qqq3 zmaga na polno ampak treba je čakat ene 10 let. jaz bom 100% vrgel not vsaj 5 jurjev

PRIMERJAVA HISTORIČNIH VREDNOSTI PO DAVKU (Začetni vložek: 5.000 €)
Backtest do leta 2026 na podlagi dejanskih zgodovinskih podatkov
Tabela vključuje končno vrednost po že odštetem (plačanem) davku

+-------+------------------------+-------------------+--------------------+--------------------+-----------------------+
| Mesto | ETF / Sklad | 5 let (2021-2026) | 10 let (2016-2026) | 15 let (2011-2026) | Davčni režim |
+-------+------------------------+-------------------+--------------------+--------------------+-----------------------+
| 1 | TQQQ (3x Nasdaq) | 6.350 € | 53.000 € | 200.000 € | Fiksni davek 25% |
| 2 | QQQ3 (3x Nasdaq UCITS) | 6.150 € | 47.000 € | 175.000 € | Fiksni davek 25% |
| 3 | VGT (1x Tehnologija) | 8.450 € | 25.200 € | 51.000 € | Lestvica (25%/20%/0%) |
| 4 | QQQ (1x Nasdaq) | 8.100 € | 23.500 € | 44.500 € | Lestvica (25%/20%/0%) |
| 5 | DBPG.DE (2x S&P 500) | 6.900 € | 18.500 € | 38.000 € | Fiksni davek 25% |
| 6 | SPY (1x S&P 500) | 7.200 € | 16.800 € | 27.000 € | Lestvica (25%/20%/0%) |

Opombe:
- Za vzvodne sklade (TQQQ, QQQ3, DBPG.DE) je upoštevan fiksni davek 25%.
- Za klasične sklade (VGT, QQQ, SPY) je upoštevana padajoča davčna lestvica (25% / 20% / 0%).
- Vrednosti so približne in vključujejo reinvestirane dividende ter vpliv nihanj trga (volatility decay)

Musashi je izjavil:

Če tako razmišljaš, delnice niso zate. Še posebej ne take ki dividendno nosijo manj kot recimo dobre obveznice. Kupi obveznice. Dobiš kupon letno ali polletno in če držiš do dospetja bbb ali boljše imaš več bistveno več možnosti da boš pobral obresti in glavnico kot pa pri delnici Krke.

Zakaj? Pri obveznicah več kot tistih nekaj odstotkov ne moreš dobit. Možno je pa celo, da vse izgubiš (pri državnih obveznicah sicer zelo malo verjetno, ni pa nemogoče).

Pri delnicah imaš pa možnost dobiti dividendo + rast vrednosti delnice. Je pa verjetnost izgube večja.

Pa še to: Krka ima letos procentualno gledano res dokaj nizko dividendo. Prej je bila pa praktično ves čas nad 5%. Nominalno pa kar lepo raste:

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

enavlaka ::

Zakaj? Pri obveznicah več kot tistih nekaj odstotkov ne moreš dobit. Možno je pa celo, da vse izgubiš (pri državnih obveznicah sicer zelo malo verjetno, ni pa nemogoče).

Ne vem ali si tako mlad ampak:
https://www.sava-re.si/sl-si/za-vlagate...
https://www.rtvslo.si/slovenija/bo-evro...
««
317 / 317
»
»»