Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi

Musashi ::
Pa še vedno dividenda samo 3,4%... V rangu inflacije.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Musashi ()
SambaShare ::
GupeM ::
rtsvds ::
Malidelničar je izjavil:
In other news: Krka dviguje dividendo
https://www.zurnal24.si/slovenija/novi-...
"Delničarji novomeškega farmacevtskega velikana Krka so na današnji skupščini potrdili vse predlagane sklepe. Med drugim so tako sprejeli, da se od skoraj 392,6 milijona evrov bilančnega dobička za dividende nameni 275,5 milijona evrov oz. 9,10 evra bruto na delnico. Potrjena dividenda je za 10,3 odstotka višja od lanske."
Lahko sem samo besen nase, ker nisem nabavil v preteklosti še več KRKG - pa je kljub temu danes moja največja pozicija by faaaaar.
Vsi smo premalo kupili v preteklosti, ampak vseeno poglej kaksen potencial za rast ima se Krka. V primerjavi z drugimi farma giganti je se (10x) majhna, v zelo zdravi kondiciji. Tudi ce se zgodi prevzem profitiras. Dividendi yield raste iz leta v leto itd.
Skratka se kupuj dokler lahko :)
BlackHole ::
saj lahko sam raziščeš stvar seveda, ni treba meni verjet na besedo. še vedno čakam na pameten argument zakaj ni pametno vlagat v tqqq.
zgornjo tabelo je zgeneriral chatgpt potem ko sem mu uploadal cvs yahoo dnevne podatke vse od leta 2011. se da preveriti pa tudi na kakih straneh te podatke, če ne verjameš meni. npr:
https://totalrealreturns.com/s/SPY,QQQ,...
Saj ne rečem, da ni pametno, ampak vsak bi moral vedet, da rast v preteklosti ne pomeni uspeha ali rasti tudi v prihodnosti.
LP Marko
gfus ::
saj lahko sam raziščeš stvar seveda, ni treba meni verjet na besedo. še vedno čakam na pameten argument zakaj ni pametno vlagat v tqqq.
zgornjo tabelo je zgeneriral chatgpt potem ko sem mu uploadal cvs yahoo dnevne podatke vse od leta 2011. se da preveriti pa tudi na kakih straneh te podatke, če ne verjameš meni. npr:
Kot sam praviš tudi ti nisi raziskal popolnoma nič ampak samo vprašal AI.
Malo si zmeden, ker vprašanje o tqqq zastavljaš napačnemu.
saj ni treba nič raziskat, poglej si graf za nazaj. neverjhetno kakšni retardi ste na tem forumu. vam lepo dam dokaz pa trmarite kljub dokazu. oklepate se nekih predsodkov in to, da ni pametno kupovat qqq3 vam je povedal ravno chatgpt, ker je polno predsodkov. ko pa razmisliš s svojo glav o vidiš, da je to bullshit.
ja tqqq ni na voljo v eu je pa qqq3 saj sem napisal kje sem ga kupil. podoben return ima kot tqqq. v 10 letih je 2000% napram spy 150%, v 5 letih je med 500% in 1000% napram spy pod 100%.
rast v preteklosti ne pomeni rasti v prihodnosti je ok argument, ampak če verjameš v to ,da bo ai povzročil veliko rast delnice naslednjih 10 let potem je pametno vlagat v to, vsaj 10k kot sem napisal. če ne bo rasti potem ne bo propadal samo qqq3 ampak večina top 100 delnic kamor vlagate, potem raje drži pod puštrom.
kar nekaj hijen se je spet združilo proti meni. kako sovražim ta forum. posebej pa sovražim pritlikavčka.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: FireSnake ()
Bizkit45 ::
gfus, jaz ti verjamem. Če je programček tako napovedal, potem bo že držalo.
Grem iz pouštra potegnit 30k in vložiti v tvoje napovedi. Hvala
Grem iz pouštra potegnit 30k in vložiti v tvoje napovedi. Hvala
FireSnake ::
Kot sam praviš tudi ti nisi raziskal popolnoma nič ampak samo vprašal AI.
Malo si zmeden, ker vprašanje o tqqq zastavljaš napačnemu.
saj ni treba nič raziskat, poglej si graf za nazaj. neverjhetno kakšni retardi ste na tem forumu. vam lepo dam dokaz pa trmarite kljub dokazu. oklepate se nekih predsodkov in to, da ni pametno kupovat qqq3 vam je povedal ravno chatgpt, ker je polno predsodkov. ko pa razmisliš s svojo glav o vidiš, da je to bullshit.
ja tqqq ni na voljo v eu je pa qqq3 saj sem napisal kje sem ga kupil. podoben return ima kot tqqq. v 10 letih je 2000% napram spy 150%, v 5 letih je med 500% in 1000% napram spy pod 100%.
rast v preteklosti ne pomeni rasti v prihodnosti je ok argument, ampak če verjameš v to ,da bo ai povzročil veliko rast delnice naslednjih 10 let potem je pametno vlagat v to, vsaj 10k kot sem napisal. če ne bo rasti potem ne bo propadal samo qqq3 ampak večina top 100 delnic kamor vlagate, potem raje drži pod puštrom.
kar nekaj hijen se je spet združilo proti meni. kako sovražim ta forum. posebej pa sovražim pritlikavčka.
Otrok, odrasti, kaj je tebi?
Intelekt ti seže samo do tega, da ti je AI zgeneriral en graf.
Obnašaš se pa tako, kot bi vso pamet na svetu požrl.
Sovražiš ta forum? Ni problema, spelji se na med-over-net.
Nihče te ne bo pogrešal!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
boyx ::
redtech ::
Sintana Energy
https://www.tradingview.com/x/H9yjqJy9/
Všeč mi je graf, bom povečal pozicijo na račun XOM. Sintana je igra bankirjev:
Primer v Namibiji (GPT)
Pridobijo deleže v perspektivnih raziskovalnih licencah v zgodnji fazi, ko so te še relativno poceni.
Poiščejo velike operaterje (npr. Galp, Chevron, TotalEnergies), ki prevzamejo vlogo operaterja in financirajo večino raziskav ter vrtanja.
Sintana obdrži manjšinski delež, pogosto v obliki t. i. carried interest, kar pomeni, da pomemben del stroškov raziskovanja krije partner.
Največja vrednost Sintane danes izhaja iz PEL 83 v bazenu Orange, kjer je operater Galp odkril polje Mopane.
Poenostavljeno:
Galp financira vrtanje in vodi projekt.
Sintana ima posreden lastniški delež prek partnerja.
Če se izkaže, da je Mopane komercialno nahajališče z več milijardami sodov, se lahko vrednost Sintaninega deleža večkrat poveča, čeprav sama ni vložila primerljivih milijard v razvoj
oilprice.com
During a state visit to Beijing this week, Namibia and China signed eight cooperation agreements covering energy, critical minerals, infrastructure, agriculture, and economic development, as China attempts to secure a front-row seat to what could become Africa's next major energy story.
https://oilprice.com/Latest-Energy-News...
Namibija je lahko naslednja Gvajana, drugega tako velikega nahajališča ni na vidiku.
Sintana lahko kadarkoli proda deleže, proizvodnja na Mopane pa bo verjetno šele čez slabih 10 let...
https://www.tradingview.com/x/H9yjqJy9/
Všeč mi je graf, bom povečal pozicijo na račun XOM. Sintana je igra bankirjev:
Primer v Namibiji (GPT)
Pridobijo deleže v perspektivnih raziskovalnih licencah v zgodnji fazi, ko so te še relativno poceni.
Poiščejo velike operaterje (npr. Galp, Chevron, TotalEnergies), ki prevzamejo vlogo operaterja in financirajo večino raziskav ter vrtanja.
Sintana obdrži manjšinski delež, pogosto v obliki t. i. carried interest, kar pomeni, da pomemben del stroškov raziskovanja krije partner.
Največja vrednost Sintane danes izhaja iz PEL 83 v bazenu Orange, kjer je operater Galp odkril polje Mopane.
Poenostavljeno:
Galp financira vrtanje in vodi projekt.
Sintana ima posreden lastniški delež prek partnerja.
Če se izkaže, da je Mopane komercialno nahajališče z več milijardami sodov, se lahko vrednost Sintaninega deleža večkrat poveča, čeprav sama ni vložila primerljivih milijard v razvoj
oilprice.com
During a state visit to Beijing this week, Namibia and China signed eight cooperation agreements covering energy, critical minerals, infrastructure, agriculture, and economic development, as China attempts to secure a front-row seat to what could become Africa's next major energy story.
https://oilprice.com/Latest-Energy-News...
Namibija je lahko naslednja Gvajana, drugega tako velikega nahajališča ni na vidiku.
Sintana lahko kadarkoli proda deleže, proizvodnja na Mopane pa bo verjetno šele čez slabih 10 let...
Ne vem kaj bo s tem, nosi pa vrednost v sebi Mopane... pri drugih explorerjih je velika nevarnost, da gredo sami v development in jih vmes lahko zmanjka.
Srečke sem pobiral lansko leto, letos ne vidim ničesar, mogoče bo kaj proti 2030.
Najbližje kar spremljam je TBN, ki bo letos začel s prvo proizvodnjo plina, rerate verjetno bo. Polovico manjšo pozicijo imam še v BTL.ASX, kar je druga polovica Beetaloo-ja. BTL vodi bankir, TBN pa hardcore OGs iz Texasa, zato bo TBN prehiteval BTL.
Ne trgujem veliko, kupujem poceni in potem čakam... (zadnje iz glave BAK, TGA, SID, LGO, TLW, MOS)
Srečke sem pobiral lansko leto, letos ne vidim ničesar, mogoče bo kaj proti 2030.
Najbližje kar spremljam je TBN, ki bo letos začel s prvo proizvodnjo plina, rerate verjetno bo. Polovico manjšo pozicijo imam še v BTL.ASX, kar je druga polovica Beetaloo-ja. BTL vodi bankir, TBN pa hardcore OGs iz Texasa, zato bo TBN prehiteval BTL.
Ne trgujem veliko, kupujem poceni in potem čakam... (zadnje iz glave BAK, TGA, SID, LGO, TLW, MOS)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()
FXPO 12,55
https://www.tradingview.com/x/EahI4VJa/
Špekulacija do 0,2%. Ker država ne vrača DDV, naj bi potrebovali 100M svežega kapitala, če to naredijo ob tem momentu, bo delnica potonila še nižje.
Vse operacije so na vhodni strani Dnepra, če se fronta premakne proti Poltavi je to konec za Ferrexpo, če se pa zadeva normalizira pa lahko pomeni... 10-30x (merjeno po zadnjih ciklih).
Bolj za učenje/memecoin, kot investiranje.
https://www.tradingview.com/x/EahI4VJa/
Špekulacija do 0,2%. Ker država ne vrača DDV, naj bi potrebovali 100M svežega kapitala, če to naredijo ob tem momentu, bo delnica potonila še nižje.
Vse operacije so na vhodni strani Dnepra, če se fronta premakne proti Poltavi je to konec za Ferrexpo, če se pa zadeva normalizira pa lahko pomeni... 10-30x (merjeno po zadnjih ciklih).
Bolj za učenje/memecoin, kot investiranje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()
aborko ::
Jst sm kupil 10 delnic, ok za nekaj % res niso izpolnili pričakovanj glede earnings and revenue, ampak tale padec vseeno zgleda prehud glede na rezultate.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: aborko ()
AI ni profitabilen posel - high CAPEX, high depreciation. Tako trg sklepa za IBM.
Zato so pa razni pozivi iz industrije, da bi infrastrukturo socializiral :D
Zato so pa razni pozivi iz industrije, da bi infrastrukturo socializiral :D

Mal si falil. Ibm je padel zaradi premalo naročil ker velika podjetja usmerjajo sredstva v ai in zaradi tega ker se mu je hardware podražil za mainframe...
Nekaj mi ne gre skupaj:
IBM CEO Arvind Krishna said that a major factor in the lower-than-expected performance was clients cutting spending on IBM products and reprioritizing their capex spend on "servers, storage, and memory purchases" ahead of "expected price increases."
IBM shares climbed 35% in 2025. The rise was driven by a booming Artificial Intelligence (AI) business, growing software sales for cloud computing
...
Strong Hardware Sales: Mainframe computer revenues reached their highest levels in decades. The new z17 mainframe is built to process AI tasks.
Servers, storage, memory sej to ni standalone? Sem mislil, da je superračunalnik njihov skupni imenovalec.
IBM CEO Arvind Krishna said that a major factor in the lower-than-expected performance was clients cutting spending on IBM products and reprioritizing their capex spend on "servers, storage, and memory purchases" ahead of "expected price increases."
IBM shares climbed 35% in 2025. The rise was driven by a booming Artificial Intelligence (AI) business, growing software sales for cloud computing
...
Strong Hardware Sales: Mainframe computer revenues reached their highest levels in decades. The new z17 mainframe is built to process AI tasks.
Servers, storage, memory sej to ni standalone? Sem mislil, da je superračunalnik njihov skupni imenovalec.
Malidelničar ::
Malidelničar je izjavil:
In other news: Krka dviguje dividendo
https://www.zurnal24.si/slovenija/novi-...
"Delničarji novomeškega farmacevtskega velikana Krka so na današnji skupščini potrdili vse predlagane sklepe. Med drugim so tako sprejeli, da se od skoraj 392,6 milijona evrov bilančnega dobička za dividende nameni 275,5 milijona evrov oz. 9,10 evra bruto na delnico. Potrjena dividenda je za 10,3 odstotka višja od lanske."
Lahko sem samo besen nase, ker nisem nabavil v preteklosti še več KRKG - pa je kljub temu danes moja največja pozicija by faaaaar.
Vsi smo premalo kupili v preteklosti, ampak vseeno poglej kaksen potencial za rast ima se Krka. V primerjavi z drugimi farma giganti je se (10x) majhna, v zelo zdravi kondiciji. Tudi ce se zgodi prevzem profitiras. Dividendi yield raste iz leta v leto itd.
Skratka se kupuj dokler lahko :)
Bom dokupil, če bo kakšen dip :)
Trenutno imam še vedno 50% v LJSE, ker je vse šlo gor. Pa bi dokupil po nižji ceni tudi moje ostale pozicije iz LJSE.
So pa dividende lepe :)
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Jaxson11 ::
Jaz imam glavne delnice LJSE. V 14 dneh je šlo gor za 2k€. 6k€ od nekje konca aprila. Če bi kupil 3 mesece prej bi bil na 10+. Če 1 ali 2 leti prej pa še veliko več. Raje ne pomislim. 
Ne vem ... too good to be true.
Že če bo držalo 6k je to zame že dovolj. Kakšni depoziti nek.
Pravijo sicer, da je že 30% portfelja v LJSE ful preveč.
Ne vem ... too good to be true.
Že če bo držalo 6k je to zame že dovolj. Kakšni depoziti nek.
Pravijo sicer, da je že 30% portfelja v LJSE ful preveč.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Jaxson11 ()
Jaxson11: slovenski strokovnjaki iz vzajemnih skladov in upravljanja skladov, ki jih je na Money-How days in na podcastih gostila Marja Milič so večkrat javno rekli, da imaš zaradi riskantnosti trga lahko največ (!) 10% v LJSE.
Jaz želim dolgoročno imeti 30%, kot pravim sem pa še vedno na 50%. Šment.
Jaz želim dolgoročno imeti 30%, kot pravim sem pa še vedno na 50%. Šment.
Jaxson11 ::
Hja. Sem prepozno prebral. Eni so dejali "vse v Krko". Načeloma se še nihče nikoli ni opekel s Krko, ampak časi se (pomoje) spreminjajo.
Jaz imam tudi čez 30%. Počasi nižam, ampak bo trajalo. 10% ne bom imel nikoli, sploh če tako raste.
Jbg, denarja ne obiram na drevesu.
Jaz imam tudi čez 30%. Počasi nižam, ampak bo trajalo. 10% ne bom imel nikoli, sploh če tako raste.
Jbg, denarja ne obiram na drevesu.
Jaz sem tudi prevzel delnice Vzajemne. Kaj menite, kaj se bo dogajalo s firmo/delnico? Nisem se še ravno poglobil trenutno v pluse in minuse Vzajemne, neka analiza me še čaka. Vem da trenutno poslovanje ni ravno rožnato - imeli so izgubo, pozitivno poslovanje naj bi bilo po planu do 2028? Plus kakšen bo položaj nas malih delničarjev, kako bo z deležem države in ostalih?
Je kdo poleg tega, da je prevzel, še dokupoval že v tem času?
Okapi ::
Sem precej prepričan, da večina malih delničarjev do februarja 2028 delnic ne bo prevzela in takrat bodo vse te neprevzete delnice postale last Kapitalske družbe, ki bo postala večinski lastnik Vzajemne. In po mojem jo bodo potem prodali kakšni večji zavarovalnici. Za koliko, pa seveda lahko samo ugibamo. Ampak če Vzajemna ne bo zelo dobičkonosna do takrat, se bodo delnic verjetno hoteli znebiti po kakršnikoli ceni.
energetik ::
Malidelničar je izjavil:
Jaz sem tudi prevzel delnice Vzajemne. Kaj menite, kaj se bo dogajalo s firmo/delnico? Nisem se še ravno poglobil trenutno v pluse in minuse Vzajemne, neka analiza me še čaka. Vem da trenutno poslovanje ni ravno rožnato - imeli so izgubo, pozitivno poslovanje naj bi bilo po planu do 2028? Plus kakšen bo položaj nas malih delničarjev, kako bo z deležem države in ostalih?Prevzel bom zanalašč na INR in držal. Nima veze za tistih 100+€, tudi če gre na nulo.
vires in numeris
Sem precej prepričan, da večina malih delničarjev do februarja 2028 delnic ne bo prevzela in takrat bodo vse te neprevzete delnice postale last Kapitalske družbe, ki bo postala večinski lastnik Vzajemne. In po mojem jo bodo potem prodali kakšni večji zavarovalnici. Za koliko, pa seveda lahko samo ugibamo. Ampak če Vzajemna ne bo zelo dobičkonosna do takrat, se bodo delnic verjetno hoteli znebiti po kakršnikoli ceni.
Kdaj bi bil po vaše timing potem za povečevanje pozicije z namenom da se proda ko pride prevzemna ponudba?
iKst_ ::
Torej, tržna kapitalizacija je po tvoje dobrih 7 milijonov? Za zavarovalnico, ki ima cca. 100 milijonov sredstev (od tega skoraj 20M kratkoročnih naložb)?
Zakaj naj bi bila vrednost tako nizka? A so kakšna konkretna tveganja zadaj?
xelasx ::
A ima kdo kak dober nasvet, kako bi bilo najbolje razpršiti sredstva? Približno v katere tuje delnice in v kakšnem odstotku glede na portfelj?
Vložiš v indeksni sklad, ki sledi S&P500 ali FTSE All-World.
Npr. CSPX ali VUAA za S&P500 (samo USA podjetja)
VWCE, če želiš razpršenost po celem svetu.
Npr. CSPX ali VUAA za S&P500 (samo USA podjetja)
VWCE, če želiš razpršenost po celem svetu.
xelasx ::
Torej je bolje vložiti samo v sklade? Kaj pa, če bi želel direktno delnice? Kako je najbolje po sektorjih to razpršiti in kater delnice?
iKst_, xelasx - pri pasivnih ETF-ih je rizik, ker pasivni prilivi avotmatsko potiskajo trg gor in v resnici naj ne bi bilo racionalnega odkrivanja cene delnic. Če bo kriza ala 2008 se odlivi obrnejo (ker ne morejo v krizi vsi DCA-jat) in to lahko pomeni velik crash, dokler večina investitorjev ne kapitulira.
Seveda je upside ETF-ov/indeksnih skladov, da ti avtomatsko raste kot gre trg in s pasivnostjo na dolgi rok lepo večaš sneženo kepo.
Catch je, kaj če se zgodi večdesetletni sideways trg, kot po 1929, 1961-1980, 2000-2012 itd.
Ne pozabimo: sideways trg po 1929 je trajal praktično 30 let, tam nekje do sredine 50ih, s tem da je šlo po 1929 še leta in leta dol in dol, sploh ni bilo 'V' ali 'U' okrevanja bolj 'L'.
Seveda je upside ETF-ov/indeksnih skladov, da ti avtomatsko raste kot gre trg in s pasivnostjo na dolgi rok lepo večaš sneženo kepo.
Catch je, kaj če se zgodi večdesetletni sideways trg, kot po 1929, 1961-1980, 2000-2012 itd.
Ne pozabimo: sideways trg po 1929 je trajal praktično 30 let, tam nekje do sredine 50ih, s tem da je šlo po 1929 še leta in leta dol in dol, sploh ni bilo 'V' ali 'U' okrevanja bolj 'L'.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Malidelničar ()
gen Maister ::
Snežna kepa se stopi! 
Temperature preveč narastejo.
Papa etf!
Temperature preveč narastejo.
Papa etf!
Za izbrise Utk, Gorečihkač, harmonikarjev in drugih, ki teme svinjajo spolitiko

Če bodo pasivni ETF na celotni trg padali, bodo tufi posamezne delnice ko jih bodo ETFji prodajali. Tako da ne vem kaj si hotel povedati mdelničar...
Če bodo pasivni ETF na celotni trg padali, bodo tufi posamezne delnice ko jih bodo ETFji prodajali. Tako da ne vem kaj si hotel povedati mdelničar...
Odvisno, če si pozicioniran v bolj defenzivnih delnicah in če imaš večjo cash pozicijo.
ETF-i imajo ogromen delež v Mag7, ker je dandanes vse tako skoncentrirano.
Tako da bodo delnice, ki bi v crashu padle manj, ali bi tekom crasha zrastle.
energetik ::
In kako zdaj veš, katere bi padle manj ali celo zrasle med crashom? Lahko samo ugibaš. Ali pa pač mirno DCA-jaš naprej v svetovni index.
vires in numeris
Torej je bolje vložiti samo v sklade? Kaj pa, če bi želel direktno delnice? Kako je najbolje po sektorjih to razpršiti in kater delnice?
Nima smisla delati tega na roke, ni nobene prednosti.
Če imaš v mislih specifičen trg ali industrijo ali želiš drugačno obtežitev, najdeš pasivni ETF, ki temu ustreza.
Da bi pa na roke kupoval in prodajal 100 različnih delnic je pa brezveze. Stroški so bistveno višji, poročanje bo nočna mora, ukvarjati se moraš z dividendami...
Ampak, zakaj bi potem sploh želel razpršiti investicije? Enostavno vložiš samo v tiste delnice, ki rastejo. Free money glitch :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: iKst_ ()

Malidelničar je izjavil:
Odvisno, če si pozicioniran v bolj defenzivnih delnicah in če imaš večjo cash pozicijo.
ETF-i imajo ogromen delež v Mag7, ker je dandanes vse tako skoncentrirano.
Kaj zdej bluziš? Lahko imaš v etf in v cashu, enako kot v delnicah in cashu. Lahko imas v equal weight etf, ampak tam pač staviš na povprečje in Ne na šampione.
pingme ::
Torej, tržna kapitalizacija je po tvoje dobrih 7 milijonov? Za zavarovalnico, ki ima cca. 100 milijonov sredstev (od tega skoraj 20M kratkoročnih naložb)?
Vzajemna kotira pri približno podobni vrednosti glede na knjigovodsko vrednost (PB) kot Triglav. Triglav dela dobiček, Vzajemna minus. Tudi če verjameš napovedim, da bo v prihodnje bolje, bo trajalo ogromno časa, da bo (pri trenutni ceni delnice) primerljiv PE. Pri Vzajemni se je špekuliralo s prevzemom, ampak glede na deleže in spremembo statuta je to malo verjetno.
ripmork ::
Malidelničar je izjavil:
Catch je, kaj če se zgodi večdesetletni sideways trg, kot po 1929, 1961-1980, 2000-2012 itd.Ravno zadnjič gledal analizo, da katerikoli poljubno 15-letno obdobje s&p 500 vzameš, si vedno v plusu (kratkoročno je pa seveda lahko velika variacija). 15 let je kar dolgo obdobje sicer... so pa načeloma zaradi instrumentov centralnih bank po krizi 2008 (izdatno "tiskanje", quantitative easing,... ) bear marketi zdaj vedno krajši.
ripmork ::
Vse je sicer možno, sam dolgoročno, dvomim. Če ekonomija (ki zadnjih 100+ let raste skozi vse krize in vojne) propade, bodo verjetno večji problemi v ospredju, kot samo minus na investing računu :)
Mimogrede: zanimiva strategija investiranja
Mimogrede: zanimiva strategija investiranja
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
red_baron ::

Lol...dividendni donos seveda računaš na današnjo ceno (po kateri lahko prodaš in kupiš kaj drugega) in ne po nabavni ceni. Ta ti pride v poštev pri kapitalskem dobičkh če ga realiziraš...
andmer99 ::
ja tqqq ni na voljo v eu je pa qqq3 saj sem napisal kje sem ga kupil. podoben return ima kot tqqq.
Eno vprašanje glede 3x leverage variant dosegljivih v EU, da se ne bo kdo zafrknil. Glede na podatke na IBKR je qqq3 iz legalnega vidika ETP (Exchange Traded Product) in ne ETF. Kako to dejstvo vpliva v Slovenija na obdavčitev pri prodaji? So ETP enako kot ETF šteti za delnicee ali pa gre za izvedene finančne inštrumente, ki zapadajo glede davka v drugo skupino?