Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
Matejjjjj ::
Ne vem kaj bo, ko bo začel nekritično prodajati.
ja, spominja na balkansko ljeto 2007 :D
Sem ravno prej obujal spomine, ko so se investitorji grebli za delnice balkanskih proizvajalcev kovinske posode (Metalac) ali peci na drva (Alfa Plam), ker slovenski trg je bil premalo adrenalinski. Promet je bil pa enako kilav kot sedaj na LJSE. Le da tokrat namesto tujih skladov v igri Banananjam Rastoder.
16.02.2005
Metalac je pravi hit zadnjih dni
Na beograjski borzi je bil tudi danes v ospredju Metalac iz Gornjeg Milanovca, ki se je lahko pohvalil z nadaljevanjem rasti in visokim prometom. Kupci so danes za delnice odšteli tudi neverjetnih štiri tisoč dinarjev, promet pa je do konca trgovanja narasel na 277 tisoč evrov. Po vsej verjetnosti bi kupci prebili to mejo, a se je potem na ponudbeni strani našla večja količina delnic, tečaj pa se je znižal na 3.800 dinarjev, kar je še vedno 1,3 odstotka več kot včeraj. Možnosti za takšen razvoj dogodkov je več, po eni teoriji naj bi šlo za teorijo zarote večjih skladov, po drugi pa naj bi bili revidirani računovodski izkazi premalo prepričljivi.
Pa albanski certifikati
pa Solana "Bajo Sekulić" Ulcinj
itd :D
LeQuack ::
ChirkKarlie je izjavil:
LJSE samo danes 2+% celoten indeks. Veselica bo trajala še dolgo, vsaj do kakšne gospodarske krize, ampak to je lahko še leta stran.
A to misliš samo lokalno? A čez meje kej pogledaš?![]()
Če nas večletna kriza v Nemčiji zdaj ni ganila, nas tudi ne bo.
Quack !
LeQuack ::
Delnice na ljubljanski borzi v zelenem
Indeks SBI TOP se je do 11:30 okrepil za 1,69 odstotka na 2.997,52 točke.NLB: Delnice so se podražile za 3,32 odstotka na 218 evrov. Krka: Delnice so pridobile 2,47 odstotka in se trgujejo po 249
Indeks SBI TOP se je do 11:30 okrepil za 1,69 odstotka na 2.997,52 točke.NLB: Delnice so se podražile za 3,32 odstotka na 218 evrov. Krka: Delnice so pridobile 2,47 odstotka in se trgujejo po 249
Quack !

Neon87 ::
Prosil bi za eno mnenje, 4.3. (en dan pred INR) pride na borzo delnica Vzajemne.
Kaj mislite, da se bo z njo dogajalo? Bi bila za kupit takoj v štartu in potem prodati čez kak teden? Verjetno ljudje še ne bodo začeli takoj vsi prodajati (do sedaj si je samo 5000 upravičencev preneslo delnice na trgovalni račun od 400k+)?
Kaj se ponavadi zgodi z delnicami takoj ko pridejo na borzo?
Kaj mislite, da se bo z njo dogajalo? Bi bila za kupit takoj v štartu in potem prodati čez kak teden? Verjetno ljudje še ne bodo začeli takoj vsi prodajati (do sedaj si je samo 5000 upravičencev preneslo delnice na trgovalni račun od 400k+)?
GregiB ::
Koliko časa je rastlo?
Do... nacionalizacije delnic...
Prosil bi za eno mnenje, 4.3. (en dan pred INR) pride na borzo delnica Vzajemne.
Sem mnenja, da bo delnica padla pod nominalno vrednost in tam hibernirala celo obdobje vpisov (torej 2 leti). Sam sem že uredil prepis in glede na to, da gre bolj ali manj za drobiž, ne bom prodal... tolk, da sem zraven...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GregiB ()
tony1 ::
chrush ::
Vzajemna bo padla. V to sem prepričan. Pa tudi nekega potenciala v prihodnosti ne vidim v njej.
mikhaair ::
Kaksna so vasa razmisljanja, vedenje o oblacnih delnicah. Torej podjetja, ki investirajo v oblacne storitve. Amazon, Microsoft, Oracle, ...
dev ::
Nasplošno dobra, ampak jaz vidim bolj problem o njihovih vlaganjih in zadolževanjih za podatkovne centre za AI. Mislim, da so predaleč zabredli vsi po spisku. No mogoče ne Apple, oni se že skoz držijo konzervativno v tej zgodbi.
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
mikhaair ::
Nasplošno dobra, ampak jaz vidim bolj problem o njihovih vlaganjih in zadolževanjih za podatkovne centre za AI. Mislim, da so predaleč zabredli vsi po spisku. No mogoče ne Apple, oni se že skoz držijo konzervativno v tej zgodbi.
No saj to sem dejansko mislil. Saj to bo dejansko nekaksen cloud AI?
Malidelničar ::
Koliko časa je rastlo?
Sem mnenja, da bo delnica padla pod nominalno vrednost in tam hibernirala celo obdobje vpisov (torej 2 leti). Sam sem že uredil prepis in glede na to, da gre bolj ali manj za drobiž, ne bom prodal... tolk, da sem zraven...
Ena zanimiva informacija glede Vzajemne:
Vzajemna si želi pred vstopom na borzo okoli sebe postaviti še višji zid: kaj to prinaša delničarjem, ki jim je vlada Roberta Goloba prisilno dodelila delnice.
Uprava zavarovalnice Vzajemna je tik pred predvidenim vstopom na borzo, ta bo 4. marca, zasnovala obrambni zid pred morebitnim neželenim prevzemom in tudi pred nezaželeno koncentracijo lastništva....
https://www.finance.si/vodstvo-vzajemne...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Malidelničar je izjavil:
Koliko časa je rastlo?
Vzajemna si želi pred vstopom na borzo okoli sebe postaviti še višji zid: kaj to prinaša delničarjem, ki jim je vlada Roberta Goloba prisilno dodelila delnice.
Uprava zavarovalnice Vzajemna je tik pred predvidenim vstopom na borzo, ta bo 4. marca, zasnovala obrambni zid pred morebitnim neželenim prevzemom in tudi pred nezaželeno koncentracijo lastništva....
Kaj to pomeni? Nimam dostopa do članka..
Trias ::
"Kaj to pomeni? Nimam dostopa do članka.. "
Sej bol da ne. Kdo bo pa bral ta šit od finance.si
Sej bol da ne. Kdo bo pa bral ta šit od finance.si
Okapi ::
Odvisno od primera. Mali delničarji, teh 5000, ki že imajo delnice vpisane na svoj trgovalni račun, skoraj sigurno ne bodo prodajali, ker gre za majhne vsote in bodo raje počakali, da vidijo, kaj se bo z njimi zgodilo. V najslabšem primeru izgubiš teh 100-200 "podarjenih" evrov. Kako je z "velikimi" delničarji, pa nimam pojma, koliko jih je, in koliko imajo delnic, ki bi bile potencialno na voljo za nakup.
Prodajal, z veseljem in po nizki ceni, bi marsikdo od tistih 400.000+, če bi lahko brez odpiranja trgovalnih/naložbenih računov.
Tako da po mojem lahko vsi samo ugibamo, kaj se bo v prvih mesecih dogajalo.
Ste vsi dobili tole pošto? Sploh kdo?
"Delnice Vzajemne so bile 1. 10. 2025 izdane pri Centralno klirinško depotni družbi (KDD). Sedaj jih lahko prevzamete na svoj trgovalni račun.
Kako izvem ali sem med upravičenci za prevzem delnic ali denarnega nadomestila?
V mesecu Februarju 2025 so vsi upravičenci dobili dopis Vzajemne d.d. kjer so jih obvestili o pravici do deleža v lastništvu Vzajemne d.d. Tistim, ki so imeli iz tega naslova pravico do manj kot 120,00 EUR, so ponudili možnost izbire, da lahko dobijo izplačan delež v denarju ali pa se odločijo, da prejmejo delnice.
Tistim, ki so bili upravičeni do deleža nad 120,00 EUR pa so ponudili le možnost prevzema delnic.
Upravičenci do izplačila deleža v denarju so po večini že prejeli tega na svoj osebni TRR, razen tistih, ki so se morda med tem preselili in Vzajemni d.d. niso javili novega naslova, ali pa so v vmesnem času žal umrli."
https://www.skupaj.si/vsebina/vzajemna-...
"Delnice Vzajemne so bile 1. 10. 2025 izdane pri Centralno klirinško depotni družbi (KDD). Sedaj jih lahko prevzamete na svoj trgovalni račun.
Kako izvem ali sem med upravičenci za prevzem delnic ali denarnega nadomestila?
V mesecu Februarju 2025 so vsi upravičenci dobili dopis Vzajemne d.d. kjer so jih obvestili o pravici do deleža v lastništvu Vzajemne d.d. Tistim, ki so imeli iz tega naslova pravico do manj kot 120,00 EUR, so ponudili možnost izbire, da lahko dobijo izplačan delež v denarju ali pa se odločijo, da prejmejo delnice.
Tistim, ki so bili upravičeni do deleža nad 120,00 EUR pa so ponudili le možnost prevzema delnic.
Upravičenci do izplačila deleža v denarju so po večini že prejeli tega na svoj osebni TRR, razen tistih, ki so se morda med tem preselili in Vzajemni d.d. niso javili novega naslova, ali pa so v vmesnem času žal umrli."
https://www.skupaj.si/vsebina/vzajemna-...
mugen999 ::
Ja tole z vzajemno zna biti še zanimivo. Krožijo različne informacije. Med drugim. Pravijo da delnice lahko hitro dosežejo 7 kratnik. Pravijo da naj bi vzajemno prevzela ena od večjih slo ali tujih zavarovalnic. Pravijo da se komolčajo okoli vodstva nove vzajemne, kar naj bi pomenilo da imajo resne namene s firmo. Pravijo da jim ne gre tako slabo tam na vzajemni, kot nekateri misijo ker so zgubili velik income z ukinitvijo dodatnih zavarovanj. Ker imajo baje ogromno raznih zdravstvenih, nezgodnih, zivlenskih zavarovanj. Pravijo tudi da so postavili nekaj bolnic kjer naj bi furali zasebno zdravstvo v podporo javnemu. Očitno je vzajemna močnejša kot se prikazuje v javnosti. Ampak to jim je očitno cilj, da se bodo ljudje pozvizgali na te delnice in jih bo večina na koncu prešla v zzzs. Potem pa bo vecino poceni odkupila kaksna zavarovalnica. In imho takrat se bo malemu cloveku splacalo imeti nekaj teh delnic ali par tisoc njih recimo. Kaj mislite?
Ste vsi dobili tole pošto? Sploh kdo?
Dobil, in vpisal vseh 139 delnic VZZR. Zdaj pa čakam, da bodo 7x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
In potem se je treba vprašat. Če se bodo veliki kiti borili za delnice vzajemne jim dajmo mali ljudje otežit situacijo in naj plačajo kot se zagre. Ne da bodo "zastonj" prišli čez(do velike firme) kot takrat s certifikati. Ljudje ne jim šenkat delnic.
Musashi ::
Malidelničar je izjavil:
Koliko časa je rastlo?
Kaj to pomeni? Nimam dostopa do članka..
Pri Vzajemni je že zdaj v statutu napisano, da je za pridobitev več kot pet odstotkov kapitala potrebno soglasje uprave. Temu se reče vinkulacija delnic. V Vzajemni zdaj predlagajo, da bo predhodno soglasje uprave – in po novem tudi nadzornega sveta – potrebno za vsakih dodatnih pet odstotkov kapitala.
aja, bebo Trias pa preskoči napisano, je iz financ.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Musashi ()
Posebnost pri Vzajemni je, da velika večina delnic na začetku sploh ne bo na trgu, ker večina od 400.000+ malih delničarjev nima trgovalnega/naložbenega računa. Certifikate so lahko ljudje od prve dne dalje prodajali, ne da bi morali kakšne račune odpirati. In pri začetni vrednosti delnice 1 evro je vprašanje, koliko ljudem se bo sploh splačalo komplicirati z odpiranje teh računov.
Trenutno ima trgovalni račun okoli 100.000 Slovencev. Tako da več kot 300.000 lastnikov Vzajemninih delnic z njimi še ne bo moglo trgovati. Se pravi, več kot 3/4 delnic sploh še ne bo na trgu.
Rok za prevzem delnic je 2 leti od uvrstitve na borzo. Tu se potem zastavi vprašanje, koliko od teh 300.000+ potencialnih lastnikov bo do takrat odprlo trgovalni/naložbeni račun. Delnice, ki do takrat ne bodo prevzete, bodo prišle v last Kapitalske družbe pokojninskega in invalidskega zavarovanja d.d. Tako da se čisto lahko zgodi, da bo čez dve leti Kapitalska družba postala lastnik kakšne polovice ali vsaj tretjine delnic Vzajemne. Kar bi lahko občutno vplivalo na njihovo vrednost (nimam pa pojma, a v plus ali minus
).
Trenutno ima trgovalni račun okoli 100.000 Slovencev. Tako da več kot 300.000 lastnikov Vzajemninih delnic z njimi še ne bo moglo trgovati. Se pravi, več kot 3/4 delnic sploh še ne bo na trgu.
Rok za prevzem delnic je 2 leti od uvrstitve na borzo. Tu se potem zastavi vprašanje, koliko od teh 300.000+ potencialnih lastnikov bo do takrat odprlo trgovalni/naložbeni račun. Delnice, ki do takrat ne bodo prevzete, bodo prišle v last Kapitalske družbe pokojninskega in invalidskega zavarovanja d.d. Tako da se čisto lahko zgodi, da bo čez dve leti Kapitalska družba postala lastnik kakšne polovice ali vsaj tretjine delnic Vzajemne. Kar bi lahko občutno vplivalo na njihovo vrednost (nimam pa pojma, a v plus ali minus
Saj to so načrtno in dobro premišljeno z velikimi izkušnjami na tem področju tako naredili. Tega si niso v enem dnevu izmislili ampak je trajalo. Narediti tako, da se malemu človeku nič me splača in da delnice preidejo zastonj k nekomu, potem pa od tega nekega neki debeli kit na pol zastonj kupi vse delnice. Potem se pa kit začne iti biznis na veliko in služiti na veliko. Spominja na tajkunizem vseskupaj.

Zato bi bilo fajn, da smo tudi mi na tem vlaku. Tudi to da se začne trgovanje Vzajemne 4.3., 5.3. pa štartajo INR-ji ni naključje. Pomoje želijo, da bi ljudje odpirali račune in kupovali še kaj drugega (predvsem SLO), tudi zato sedaj vse skupaj še bolj raste. Dvomim, da bodo delnico Vzajemne (takoj - 1mesec npr.), potem pustili, da strmoglavi, ker potem veliko ljudi ne bo odprlo INR in bodo pač pustili. To jih tako že sedaj veliko ne bo, ampak nekaj pa jih bo.
Pomoje jim je interes, da pride nek FOMO, da se o tem govori in začne uporabljati INR-je ter milijarde iz osebnih računov prenest na INR.
Ravno zato razmišljam, da bi se splačalo kupiti takoj po odprtju INR delnice Vzajemne in seveda tudi ostale SLO delnice... Ali razmišljam narobe?
Dokler delnice niso prenesene na INR (ali drug trgovalni račun), se štejejo v tržno kapitalizacijo ali ne, ali bo ob prenosu potem inflacija delnic?
Pomoje jim je interes, da pride nek FOMO, da se o tem govori in začne uporabljati INR-je ter milijarde iz osebnih računov prenest na INR.
Ravno zato razmišljam, da bi se splačalo kupiti takoj po odprtju INR delnice Vzajemne in seveda tudi ostale SLO delnice... Ali razmišljam narobe?
Dokler delnice niso prenesene na INR (ali drug trgovalni račun), se štejejo v tržno kapitalizacijo ali ne, ali bo ob prenosu potem inflacija delnic?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Neon87 ()
Naložbene račune so si vsekakor zamislili zato, da bi ljudje ne kopičili denarja na transakcijskih računih. Kako množično jih bodo pa ljudje začeli odpirati, lahko pa samo ugibamo. Lastniki certifikatskih delnic in vsi, ki so doslej kaj počeli z delnicami, trgovalni račun že imajo. Koliko je takih, ki bodo iz transakcijskih računov pretočili sredstva na naložbeni račun?
Kar se delnic Vzajemne tiče, lahko pa tudi samo ugibamo, kaj se bo zgodilo, ker je vse precej odvisno od tega, kaj bo teh več kot 300.000 potencialnih lastnikov naredilo. A bodo odprli naložbeni načrt? Kdaj ga bodo odprli? In če ga bodo odprli, a ga bodo odprli zato, da bodo dejansko začeli vlagati, ali samo zato, da bodo lahko prodali delnice Vzajemne?
Če naložbenega računa ne bi bilo treba odpirati, bi sigurno večina od teh 300.000+ "delničarjev" Vzajemne delnice takoj prodala, po načelu "daj kar daš", podobno kot se je dogajalo s certifikati.
Marec na ljubljanski borzi bo zanimiv.
Kar se delnic Vzajemne tiče, lahko pa tudi samo ugibamo, kaj se bo zgodilo, ker je vse precej odvisno od tega, kaj bo teh več kot 300.000 potencialnih lastnikov naredilo. A bodo odprli naložbeni načrt? Kdaj ga bodo odprli? In če ga bodo odprli, a ga bodo odprli zato, da bodo dejansko začeli vlagati, ali samo zato, da bodo lahko prodali delnice Vzajemne?
Če naložbenega računa ne bi bilo treba odpirati, bi sigurno večina od teh 300.000+ "delničarjev" Vzajemne delnice takoj prodala, po načelu "daj kar daš", podobno kot se je dogajalo s certifikati.
Marec na ljubljanski borzi bo zanimiv.
Bom še jaz ciničen: matematično ne more drugam kot gor...
Un (zares genialni) butelj v Kaj dogaja bi z gorenjskim naglasom rekel: "bl naprej!"
Un (zares genialni) butelj v Kaj dogaja bi z gorenjskim naglasom rekel: "bl naprej!"
iKst_ ::
Delnica Krke zadnjih 5 let. Dejansko zaostaja za tečajem SBI.
Še vedno nam nisi zaupal kakšen donos si naredil ti osebno z SBI :)
87% v manj, kot 2 letih (reinvestirane dividende)... Me je vredi... In dokler se Lequack oglaša... je tud vredi....
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GregiB ()
oracle ::
Kakšna se vam zdi splošna prognoza na kapitalskih trgih? Glavni indeksi so videti nekam utrujeni, kovine so že napumpane, za kripto ni zanimanja. Kam se bo prelil kapital?
Utk ::
Delnica Krke zadnjih 5 let. Dejansko zaostaja za tečajem SBI.
Še vedno nam nisi zaupal kakšen donos si naredil ti osebno z SBI :)
87% v manj, kot 2 letih (reinvestirane dividende)... Me je vredi... In dokler se Lequack oglaša... je tud vredi....
Če si točno pred 2 leti dal prvič v SBI, potem vsaka čast, če si dal že prej, se pa povprečen donos računa malo drugače...
Manjši kot bi želel. Če daš premalo notri ti tudi 100% donos ne pomaga.
That's all i'm saying. Ne moreš dat resnega denarja v to, če boš potem s prodajo za 10 jurjev delnic vsaki delnici razen Krke zbil tečaj za 10%.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Če si točno pred 2 leti dal prvič v SBI, potem vsaka čast, če si dal že prej, se pa povprečen donos računa malo drugače...
Prvi nakup 05/2024
redtech ::
yero7 ::
Pravkar izpolnjujem doh-div pa me zanima če mogoče kdo ve kakšna je davčna številka od interactive brokers ker preko njih trgujem(dolgoročno)
kje rabiš pa to vpisat? oziroma zakaj rabiš? če imaš delnice ibkr in od njih dobiš dividende vpišeš, vpišeš ticker ali isin ne pa davčne. Davčno rabiš pri obrestih - IE3674050HH
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Musashi ()
prozac ::
Klarna (XTRA:H1W)
V enem letu je naredila -56%, danes se je potopila -27% in prebila 52-week low in dosegla novo dno brez kakega supporta
Objavili so rezultate: revenue in growth nad pričakovanji, rast v ZDA, samo manjka profit (transaction margin dolar jih tepe) ;)
... However, investors appear concerned about the company's ability to translate top-line growth into consistent profitability, as evidenced by the stock price decline despite the revenue beat. The negative EPS reported during the earnings call suggests Klarna still faces challenges in achieving sustainable bottom-line results.
Za enkrat bom še čakal, da se stabilizira ali pa da se cena vrne nekje med 14-15e. A kdo spremlja Klarno in bi kaj dodal?
V enem letu je naredila -56%, danes se je potopila -27% in prebila 52-week low in dosegla novo dno brez kakega supporta
Objavili so rezultate: revenue in growth nad pričakovanji, rast v ZDA, samo manjka profit (transaction margin dolar jih tepe) ;)
... However, investors appear concerned about the company's ability to translate top-line growth into consistent profitability, as evidenced by the stock price decline despite the revenue beat. The negative EPS reported during the earnings call suggests Klarna still faces challenges in achieving sustainable bottom-line results.
Za enkrat bom še čakal, da se stabilizira ali pa da se cena vrne nekje med 14-15e. A kdo spremlja Klarno in bi kaj dodal?
sam mislim da bi ti bilo dobro tale članek prebrat:
https://www.finance.si/finance-vlagatel...
ali pa mal naštudirati ROIC on WACC. Nimam pojma o Klarna ampak je zelo verjetno ROIC pod WACC.
https://www.finance.si/finance-vlagatel...
ali pa mal naštudirati ROIC on WACC. Nimam pojma o Klarna ampak je zelo verjetno ROIC pod WACC.
karafeka ::
A bi moral bit zaskrbljen, da je sbi top zmanipuliran? Se je ravno golob na soočenjih hvalil kako dobro gre slovenskemu gospodarstvu ker je index za 100% gor.
Lahko kdo, ki se bolj spozna, pove koliko podjetij je v tem indeksu?
Lahko kdo, ki se bolj spozna, pove koliko podjetij je v tem indeksu?
ripmork ::
Si še kdo zdajle ogleduje NFLX?
Kolikor prebiram je strm padec trenutno zaradi borbe s Paramount-om za prevzem WB-ja, sicer jim gre dobro. Že vsaj kako leto konstantno gledam njihovo rast, tile padci so mogoče dobra priložnost za vstop. Pa še dividend ne izplačujejo (kar je za moje pojme vedno prej plus kot minus) :)
Sicer pa v preteklem tednu izdatno okrepil AMZN pozicijo.
Kolikor prebiram je strm padec trenutno zaradi borbe s Paramount-om za prevzem WB-ja, sicer jim gre dobro. Že vsaj kako leto konstantno gledam njihovo rast, tile padci so mogoče dobra priložnost za vstop. Pa še dividend ne izplačujejo (kar je za moje pojme vedno prej plus kot minus) :)
Sicer pa v preteklem tednu izdatno okrepil AMZN pozicijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
Nimam pametnejšega posla, pa sem se malo poglobil v delnice Vzajemne
Delo:
Natančni podatki, iz nedavnega zasedanja skupščine Vzajemne:
Med temi 4673 delničarji, ki so delnice že prevzeli, je ZZZS, ki ima 15% vseh delnic, in 4572 malih delničarjev, ki imajo dobrih 820.000 delnic oziroma 1% vseh delnic. Povprečno ima vsak 175 delnic (od teh, ki so že prevzeli, sicer je število nekaj manjša, okoli 140 delnic na povprečnega malega delničarja).
ZZZS verjetno delnic še ne bo prodajal, torej bo z vstopom na borzo na voljo dobrih 820.000 delnic (knjigovodska vrednost delnice je 1 evro). Prav veliko trgovanja z njimi očitno ne bo, deloma zato, ker jih je malo, in deloma zato, ker ima vsak le malo teh delnic in bo verjetno raje počakal, da bo videl, kaj se bo z njimi zgodilo.
Kaj se bo z njimi zgodilo, je pa precej odvisno od tega, kaj bo 440.000 delničarjev Vzajemne, ki delnic še niso prevzeli, z njimi naredilo.
Ocena glede naložbenih računov, iz Dela:
Trgovalnih računov naj bi bilo nekje okoli 100.000.
Če torej lastniki delnic Vzajemne v naslednjih dveh letih ne bodo množično odpirali računov, trgovalnih ali naložbenih, jih bo več kot 300.000 ostalo brez delnic, ki jih bo dobila Kapitalska družba pokojninskega in invalidskega zavarovanja.
Teh 300.000 delničarjev bi imelo okoli 42 milijonov delnic oziroma 57% vseh delnic. Kar pomeni, da se bo prav lahko zgodilo, da bo čez 2 leti Kapitalska družba postala večinski lastnih zavarovalnice.
Kot dodatna zanimivost, ko so pred leti ukinili 275.000 registrskih računov (kjer so bile certifikatske delnice), okoli 50.000 lastnikov delnic ni preneslo na trgovalne račune in je zato leta 2022 za dobrih 12 milijonov evrov delnic prešlo v last Kapitalske družbe.
Delo:
Vzajemna ima kar okoli 445 tisoč delničarjev. Največji delničar zavarovalnice je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) s 15,18-odstotnim deležem. Po dosegljivih podatkih je sicer delnice Vzajemne na trgovalne račune do zdaj prevzelo le okoli pet tisoč delničarjev.
Natančni podatki, iz nedavnega zasedanja skupščine Vzajemne:
Na dan 06.02.2026 je delnice prevzelo 1,05 % vseh upravičencev
Na dan sklica je razvidno iz delniške knjige Vzajemne, d.d., da je delnice Vzajemne prevzelo 4.673 upravičencev od 444.753 vseh upravičencev oz. 1,05 % vseh upravičencev, ki so skupaj lastniki 12.014.174 delnic oz. 16,35 % vseh izdanih delnic.
Tako delnic ni prevzelo še 440.080 upravičencev, ki so skupaj lastniki 61.487.567 delnic oz 83,65 % vseh izdanih delnic.
Med temi 4673 delničarji, ki so delnice že prevzeli, je ZZZS, ki ima 15% vseh delnic, in 4572 malih delničarjev, ki imajo dobrih 820.000 delnic oziroma 1% vseh delnic. Povprečno ima vsak 175 delnic (od teh, ki so že prevzeli, sicer je število nekaj manjša, okoli 140 delnic na povprečnega malega delničarja).
ZZZS verjetno delnic še ne bo prodajal, torej bo z vstopom na borzo na voljo dobrih 820.000 delnic (knjigovodska vrednost delnice je 1 evro). Prav veliko trgovanja z njimi očitno ne bo, deloma zato, ker jih je malo, in deloma zato, ker ima vsak le malo teh delnic in bo verjetno raje počakal, da bo videl, kaj se bo z njimi zgodilo.
Kaj se bo z njimi zgodilo, je pa precej odvisno od tega, kaj bo 440.000 delničarjev Vzajemne, ki delnic še niso prevzeli, z njimi naredilo.
Ocena glede naložbenih računov, iz Dela:
Po nekaterih ocenah bi se za odprtje INR lahko odločilo okoli 30.000 vlagateljev, toda med njimi bo več kot polovica že aktivnih vlagateljev na Ljubljanski borzi.
Trgovalnih računov naj bi bilo nekje okoli 100.000.
Če torej lastniki delnic Vzajemne v naslednjih dveh letih ne bodo množično odpirali računov, trgovalnih ali naložbenih, jih bo več kot 300.000 ostalo brez delnic, ki jih bo dobila Kapitalska družba pokojninskega in invalidskega zavarovanja.
Teh 300.000 delničarjev bi imelo okoli 42 milijonov delnic oziroma 57% vseh delnic. Kar pomeni, da se bo prav lahko zgodilo, da bo čez 2 leti Kapitalska družba postala večinski lastnih zavarovalnice.
Kot dodatna zanimivost, ko so pred leti ukinili 275.000 registrskih računov (kjer so bile certifikatske delnice), okoli 50.000 lastnikov delnic ni preneslo na trgovalne račune in je zato leta 2022 za dobrih 12 milijonov evrov delnic prešlo v last Kapitalske družbe.
Nimam pojma
Kaj pomeni tvegati, je pa odvisno. Za 10 jurjev jih sigurno ne bi upal kupit, če bodo na voljo po evro, bi jih pa par sto kupil, čisto tako, da naredim družbo tistim 139, ki jih že imam
Kar se Vzajemne kot firme tiče, blagovno znamko imajo zelo znano in uveljavljeno, ljudje ji načeloma zaupajo, tako da potencial na trgu vsekakor imajo, ali ga bodo izkoristili, bomo pa šele videli.
Štemberger iz Ilirike recimo pravi, da bo vrednost delnice padla.
Če ima kdo dostop do članka, se priporočam.
https://si.bloombergadria.com/financni-...
Štemberger je že prej tudi razlagal, da bo vrednost narasla, če bo hotel kdo zavarovalnico prevzeti. Ampak to bo še nekaj časa težko, ker skoraj 83% delnic sploh še ni prevzetih. ZZZS svojih 15% verjetno ne bo prodajal, z 1% delnic trenutno v lasti malih delničarjev si pa nihče ne more nič pomagati pri prevzemu.
Zdi se, da je v interesu države, da postane Kapitalska družba večinski lastnik, sicer bi verjetno omogočili lastnikom delnic, da jih prodajo oziroma prenesejo na nek obstoječi trgovalni račun, ne da bi morali sami odpirati trgovalni/naložbeni račun. To je sicer mogoče, ampak samo med družinskimi člani.
Kaj pomeni tvegati, je pa odvisno. Za 10 jurjev jih sigurno ne bi upal kupit, če bodo na voljo po evro, bi jih pa par sto kupil, čisto tako, da naredim družbo tistim 139, ki jih že imam
Kar se Vzajemne kot firme tiče, blagovno znamko imajo zelo znano in uveljavljeno, ljudje ji načeloma zaupajo, tako da potencial na trgu vsekakor imajo, ali ga bodo izkoristili, bomo pa šele videli.
Štemberger iz Ilirike recimo pravi, da bo vrednost delnice padla.
Igor Štemberger: "To bo zagotovo pomenilo nižjo vrednost delnice, o tem sploh ni dvoma"
Če ima kdo dostop do članka, se priporočam.
https://si.bloombergadria.com/financni-...
Štemberger je že prej tudi razlagal, da bo vrednost narasla, če bo hotel kdo zavarovalnico prevzeti. Ampak to bo še nekaj časa težko, ker skoraj 83% delnic sploh še ni prevzetih. ZZZS svojih 15% verjetno ne bo prodajal, z 1% delnic trenutno v lasti malih delničarjev si pa nihče ne more nič pomagati pri prevzemu.
Zdi se, da je v interesu države, da postane Kapitalska družba večinski lastnik, sicer bi verjetno omogočili lastnikom delnic, da jih prodajo oziroma prenesejo na nek obstoječi trgovalni račun, ne da bi morali sami odpirati trgovalni/naložbeni račun. To je sicer mogoče, ampak samo med družinskimi člani.

gruntfürmich ::
torej kdor ne bo prevzel delnic, jih bo tiste delnice dobila Kapitalska družba?
če je tako, potem je vrednost delnice res loterija.
če bi se pa te delnice ''uničile'', pa bi rekel da bi v tem primeru cena posamezne delnice zrastla...?
če je tako, potem je vrednost delnice res loterija.
če bi se pa te delnice ''uničile'', pa bi rekel da bi v tem primeru cena posamezne delnice zrastla...?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Neprevzetih delnic ne bodo uničili, dobi jih Kapitalska družba, čez 2 leti. Tako kot je dobila vse certifikatske delnice, ki jih lastniki niso prepisali na trgovalni račun (oziroma že prej prodali).
440.000 lastnikov jih še ni prevzelo. Tisti, ki imajo trgovalni račun, jih bodo sigurno prevzeli, ampak takih je manj kot 100.000 (ker niso vzi lastniki trgovalnih računov dobili teh delnic). Koliko bo novih, na račun naložbenih računov, pa lahko samo ugibamo. Trenutno ocenjujejo, naj bi ljudje odprli okoli 30.000 naložbenih računov (in od tega bo polovica takih, ki že imajo trgovalni račun).
Od teh 440.000 upravičencev jih bo sigurno tudi nekaj deset tisoč, ki bodo lahko delnice vpisali na trgovalni/naložbeni račun družinskega člana.
Ampak če ne bo kakšnega hudega navala na naložbene račune, še vedno ostane kakšnih 300.000 upravičencev, ki verjetno ne bodo naredili nič. Za tistih recimo 140 evrov, kolikor jim ima povprečen upravičenec, se jim ne bo splačalo komplicirati z odpiranjem (in plačevanjem) naložbenega računal. Sploh če bo vrednost delnice celo padla. Na drugi strani se bo pa verjetno vsakemu splačalo stopiti do banke, odpreti naložbeni račun, prodati delnice in zapreti naložbeni račun, če bo po nekem čudežu vrednost delnice zrasla 5x.
440.000 lastnikov jih še ni prevzelo. Tisti, ki imajo trgovalni račun, jih bodo sigurno prevzeli, ampak takih je manj kot 100.000 (ker niso vzi lastniki trgovalnih računov dobili teh delnic). Koliko bo novih, na račun naložbenih računov, pa lahko samo ugibamo. Trenutno ocenjujejo, naj bi ljudje odprli okoli 30.000 naložbenih računov (in od tega bo polovica takih, ki že imajo trgovalni račun).
Od teh 440.000 upravičencev jih bo sigurno tudi nekaj deset tisoč, ki bodo lahko delnice vpisali na trgovalni/naložbeni račun družinskega člana.
Ampak če ne bo kakšnega hudega navala na naložbene račune, še vedno ostane kakšnih 300.000 upravičencev, ki verjetno ne bodo naredili nič. Za tistih recimo 140 evrov, kolikor jim ima povprečen upravičenec, se jim ne bo splačalo komplicirati z odpiranjem (in plačevanjem) naložbenega računal. Sploh če bo vrednost delnice celo padla. Na drugi strani se bo pa verjetno vsakemu splačalo stopiti do banke, odpreti naložbeni račun, prodati delnice in zapreti naložbeni račun, če bo po nekem čudežu vrednost delnice zrasla 5x.
Bi bil pa dober biznis, če bi se nekako dalo na preprost način dobiti pooblastila od drugih, da v njihovem imenu odpreš račun, prodaš delnice in zapreš račun.
Je sigurno veliko takih, ki bi vzeli recimo 50 evrov na roko, v zameno za en podpis, s katerih se odrečejo delnicam Vzajemne.
Je sigurno veliko takih, ki bi vzeli recimo 50 evrov na roko, v zameno za en podpis, s katerih se odrečejo delnicam Vzajemne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()