» »

Naročanje preko Aliexpress

Naročanje preko Aliexpress

Temo vidijo: vsi
««
204 / 206
»»

blink ::

matobeli je izjavil:

blink je izjavil:

Ali je ze kdo vracal paket prodajalcu na Aliexpress?

Boš presenečen da prek pošte sploh ni drago oziroma isto kot če bi poslal npr. v bosno.

Je pa druga zadeva, če pošiljaš kitajcu v reklamacijo in boš ti prejel nov ali popravljen izdelek nazaj bi to lahko pomenilo da ti dacarji ponovno zaračunajo dajatve. Za ta namen se upoabi začasni izvoz. Problem pa je da ga delajo samo v Ljubljani na barju (mogoče imajo tudi v MB, moraš preverit)

Ne, poslal bi nazaj in dobil full refund. Bom videl kaj bo Aliexpress predlagal v dispute. V tem primeru odpade ukvarjanje s carino?

matobeli ::

Ma nevem točno. Pomoje moraš vseeno kot reklamacijo poslat ker so tudi za prodajalca stroški lahko. Najbolje da se s prodajalcem uskladita.
Nisem točno za AE tega počel oziroma kadar sem imel opravka z AE ali podobnimi trgovci ki niso imeli EU vračila sem vedno obdržal izdelek in dobil refund.

k4vz0024 ::

Glede vračila sem skeptičen. Ima kdo dobre izkušnje?

predi ::

*sigh* Naročil nekaj v začetku meseca, seller je za dostavo imel na voljo samo YFH Special Standard (baterije), danes prek trackinga videl, da Pošta ni mogla dostavit. Kličem tja, se prebijem prek njihove digitalne asistentke in mi človek na drugi strani pove, da paket s podano tracking številko nima nobenih podatkov o prejemniku razen poštne številke. Baje so drugo samo neke zvezdice in drugi posebni znaki. Hkrati mi pove, da ne morem storiti nič in da bo to poslano nazaj pošiljatelju in da lahko samo slednji razreši nastalo zagato. Kontaktiram sellerja, zaenkrat radio silence, ampak nekako vem, da ne bom na tisti strani dosegel ničesar. Naslov pa v AliExpressu štima, nanj sem prejel ogromno paketov brez problemov, sicer prek AE standard/selection/... Čista je*a in nepotrebno zapravljanje časa.

lolipop2 ::

Naročil sem nekaj iz AE v vrednosti 13€. Vendar je artikel drugačen od tistega, kar je bilo v ponudbi s fotografijami. Kakšna je verjetnost, da bo prodajalec želel, da za refund pošljem artikel nazaj?Piše sicer free returns.. ampak ne vem, če se mi da s tem ukvarjat

k4vz0024 ::

lolipop2 je izjavil:

Naročil sem nekaj iz AE v vrednosti 13€. Vendar je artikel drugačen od tistega, kar je bilo v ponudbi s fotografijami. Kakšna je verjetnost, da bo prodajalec želel, da za refund pošljem artikel nazaj?Piše sicer free returns.. ampak ne vem, če se mi da s tem ukvarjat

Velika, čeprav je to nateg oz. goljufija! Ko jim poveš to v faco se delajo užaljene...hkrati pa platforma trdi, d spoštuje Eu pravo, kar prepogosto ne drži...ko jih ujameš na laži je njihov ego neznsko prizadet.

Znida ::

lolipop2 je izjavil:

Izbereš da želiš full refund. Verjetno bo rekel, da pošlji nazaj(na svoje stroške). Predloži dokaze (slike, morda video) in oddaj in se bo Aliexpress odločil. Večinokrat v tvojo prid. Jaz še nisem izgubil nobenega disputa.

delavec44 ::

Čudno, v zadnjem času v tej temi in drugod je ze polno ljudi izgubilo dispute. Tudi če zadeva sploh ni prišla.

Groot ::

Tudi jaz nisem še nikdar izgubil disputa. Res pa je, da ga redko sploh moram sprožiti, saj pač ne kupujem najcenejše opcije z 2 ocenama.

Po mojih opažanjih največ problemov na AE izhaja iz tega, da folk naroči najcenejšo opcijo, ki jo vidi. Pri tem pa seveda ne pogleda, da ima prodajalec samo par ocen in je začel delovat pred enim mesecem. Jebat ga, to kar kliče po tem, da te nategnejo.

Imam opcijo full refund, samo moram na pošto it. Kar se mi ne da v tem kaosu na cestah. Pa če bi slučajno moral še sam plačati pa potem dokazovati in zahtevati poštnino nazaj... eh...
Druga opcija pa je vračilo delni refund 3€
Glede na to, da bi lahko en del paketa porabil, bom verjetno kar to vzel.

"If you do not get a label but only a return address, please send your order at your own expense first and negotiate with the seller if the seller needs to pay return shipping fee."

Motion ::

Special line YW se ne ustavi na naši pošti in je relativno hitra? (do 8.2. naj bi prisla po podatkih prodajalca)

buttcrack ::

meni se zadnje 3,4 niso ustavile in so bile relativno hitre. Tudi baterije.

Boggs ::

Da dodam še dva shipping methoda, če si še kdo zapisuje to zarad carine:

Za artikel poslan z "AliExpress Super Economy for Special Goods" sem moral plačat carino (Soldering Tip Cleaner/Tinner)
Za artikel poslan z "Aliexpress Selection Standard For Special Goods" nisem plačal carine (Green UV solder mask ink)

smile- ::

+1, AliExpress Super Economy for Special Goods, dostavljeno na carino

Samael ::

Že dolgo ni bilo kakšnega posodobljenega pregleda na to temo. Če se komu da skupaj spraviti posodobljeno tabelo, preko česa vse se zatakne na carinski pošti in česa ne, bi znalo biti marsikomu koristno.
Samael != Samuel

David Mayer ::

Samo najugodnejše cene najdeš v My picks, Bundle deals in Super deals in nižje kot je v seznamu, ugodneje je, ni nekega iskanja? Ker se že zdi, da je kar v redu cena na okvirno primerjavo, potem pa naletiš še na še kakšne 10-30% ugodneje za enak artikel in še vedno brez poštnine, da malo nejevoljen postaneš glede razsipnosti...

Tisto še vztrajajo, da bodo uvedli v EU €3 doplačila na vsako različno vrsto artikla?

driftwood ::

so postali celo dražji od amazona in zelo nezanesljivi.
ko izberem izdelek je ena cena, ko grem v nakupovalni voziček je druga cena, nato nabijejo še poštnino, ko hočem plačat pa napiše, da izdelek ni na izbiro.
še kar podn.

David Mayer je izjavil:

Samo najugodnejše cene najdeš v My picks, Bundle deals in Super deals in nižje kot je v seznamu, ugodneje je, ni nekega iskanja? Ker se že zdi, da je kar v redu cena na okvirno primerjavo, potem pa naletiš še na še kakšne 10-30% ugodneje za enak artikel in še vedno brez poštnine, da malo nejevoljen postaneš glede razsipnosti...

V košarici imaš desno od izdelka, ki si ga dal v košarico, tri ikonce: Same items - Wish list - Remove product.
Klikni "same items" (krogec znotraj kvadrata), pa ti bo skupaj s ceno prikazalo vse izdelke, ki jih sistem kdaj bolj, drugič manj uspešno prepozna kot enake.
Uporabno, če se ti ne da prebijati za isti izdelek in primerjavo cen med njimi čez deset+ strani.
Samael != Samuel

👍 - posrečeno tole s tem kvadratkom/krogcem pri artiklu v vozičku, to mi je res novo, pa nisem zdaj prvič naročal :D

Kakšnih dragih/varnostnih stvari in za garancijo, nima smisla nabavljati - še en forumaš se je nedavno opekel z nekim računalnikom...

Tisti videi na u2b, ko prejmejo neke mikro kavče/čevlje/mehke ponve s Temuja, so pa samo click-bait za oglede?

Zgodovina sprememb…

cortez ::

plačujte v $, po možnosti med tednom.

Technics ::

smile- je izjavil:

+1, AliExpress Super Economy for Special Goods, dostavljeno na carino

I just found this on AliExpress:
€6.95 | 1/5pcs 5g Thermal Grease Paste Conductive Heatsink Plaster Adhesive Glue for Chip VGA RAM LED IC Cooler Radiator Cooling
https://a.aliexpress.com/_EvdCPOc

Poslali so mi z AliExpress selection standard for special Gloss in Choice je.Upam da gre skozi.. Ne vem kaj jebejo s temi lepili na Aliju da ne morejo dat standard ali pa saver shipping..na temuju pa tega nisem našel..ker bi tak tam vzel.

cortez je izjavil:

plačujte v $, po možnosti med tednom.

je ugodneje? Kje pa spremeniš valuto plačila?

Navadno nekaj % ugodneje, ja, še posebej, ko EURUSD apreciira (kot sedaj in so še napovedi) - izberi prikaz USD cen, če plačuješ s kartico direktno, ali pa v paypalu ali podobnem onemogoči njihovo konverzijo, ker je zate manj ugodna.

Zgodovina sprememb…

predi je izjavil:

*sigh* Naročil nekaj v začetku meseca, seller je za dostavo imel na voljo samo YFH Special Standard (baterije), danes prek trackinga videl, da Pošta ni mogla dostavit. Kličem tja, se prebijem prek njihove digitalne asistentke in mi človek na drugi strani pove, da paket s podano tracking številko nima nobenih podatkov o prejemniku razen poštne številke. Baje so drugo samo neke zvezdice in drugi posebni znaki. Hkrati mi pove, da ne morem storiti nič in da bo to poslano nazaj pošiljatelju in da lahko samo slednji razreši nastalo zagato. Kontaktiram sellerja, zaenkrat radio silence, ampak nekako vem, da ne bom na tisti strani dosegel ničesar. Naslov pa v AliExpressu štima, nanj sem prejel ogromno paketov brez problemov, sicer prek AE standard/selection/... Čista je*a in nepotrebno zapravljanje časa.
Dober mesec in pol po naročilu sem končno dobil svoj paket. Prodajalec je poslal novega, tokrat s pravimi podatki o naslovniku. Poslali so prek YFH, tako kot prvič, ker je to razvidno iz zgodovine sledenja obeh paketov. Dostavila je Pošta, carinski postopek je bil izveden v Italiji brez dodatnih stroškov zame.

David Mayer je izjavil:

Tisto še vztrajajo, da bodo uvedli v EU €3 doplačila na vsako različno vrsto artikla?
Julija to pride.
https://forbes.n1info.si/novice/pri-slo...

Mogoče so prebrali to temo in dobili idejo za članek? A vprašamo še kaj?

So te pošiljke kar hitre postale ali pa je bila samo sreča, da se je tako izteklo, saj nekaj resnega ne upamo naročiti brez garancije. Ostale nam koristne drobnarije, kar je bilo res zanimivo, smo že verjetno povečini naročili, od tistih usbc magnetnih napajalno-podatkovnih vtičev naprej. Če se najde kaj med tistim Super/Bundle deals, ni spodnje meje za free shipping! :D

Tole je za kaj? Dvojni priklop (bombica ali bomba), smo videli pri Petrolu enako robo kar nekaj dražja (čeprav popuščena), pa je imelo samo priklop za bombico, ne pa za bombo - mladina rabi, če gre na kakšne koncert in to. Tudi brez škatle nima smisla jemati, čeprav je precej ceneje, ali?

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Znida ()

Motion ::

Motion je izjavil:

Special line YW se ne ustavi na naši pošti in je relativno hitra? (do 8.2. naj bi prisla po podatkih prodajalca)

Naročil linearna vodila z zgornjim kurirjem 12.1.2026. Danes dostavila pošta slovenije brez kakršnih dodatnih stroškov.
Tako da kar hitro in brez ustavljanja in stroškov...

blink ::

"Medtem ko v javnosti vlada zmotno prepričanje, da bo Evropska unija uvedla le enostavno, pavšalno dajatev na paket, so nam na Finančni upravi RS (Furs) postregli s pojasnilom, ki bo marsikoga presenetilo.
Novi carinski postopek ne bo več »videl« le škatle, temveč bo obravnaval in ovrednotil vsak izdelek v njej posebej.
Na naše izrecno vprašanje, kako se bo v praksi obravnavala pošiljka, ki vsebuje več različnih artiklov (t. i. konsolidirana naročila), so podali odgovor: predvidena dajatev se ne veže na embalažo, temveč se bo obračunala »na posamezno blago v pošiljki«."

https://svet24.si/novice/slovenija/furs...

DarwiN ::

Kr nekaj.. In pri članku se vsak vpraša, kaj pa če naročim 10 ovitkov, 10 parov nogavic in 10 pripomočkov? Najbrž plačaš ravno tako 9€ carine, ampak lahko bi nesposobni avtor članka to vseeno potrdil.

Sicer bodo pa Kitajci uvozili v skladišča na Madžarskem in ne bo te carine, knede?
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

To smo že pred časom ugotavljali, da je "per item type". Torej 10 enakih ovitkov je 3€, 10 različnih je 30€.

Saj je bilo že večkrat napisano, da bo 3 evre pavšal na vsak tip izdelka v pošiljki.

In ne, obvoda za to ne bo. Tisti trije evri, ki jih zaračunava Carinska Pošta, ne predstavljajo carine, pač pa strošek izvedbe postopka, ki ga v nekaterih drugih državah EU pač subvencionirajo, zaradi česar smo se mu tudi mi lahko izognili (in se bomo lahko tudi v bodoče).

Obvod bo preko Madžarske, če bodo carinili tam cele kontejnerje in prepakirali ali EU skladišč.

Močno dvomim. Sicer pa, bomo videli prej ali slej.

Enako smo dvomili za DDV. Kitajci so močni. Nisem pa rekel, da bodo cene enake kot sedaj.

Zimonem ::

delavec44 je izjavil:

Obvod bo preko Madžarske, če bodo carinili tam cele kontejnerje in prepakirali ali EU skladišč.

V osnovi kontejner ni več pošiljka male vrednosti. Bodo pa to najbrž počeli in že počnejo. Tu se cena ne bo dvignila, pa že itak dobro služijo. Zna se pa zgoditi da bo izbira slabša .

DarwiN ::

Z Orbanom se da vse zmenit.. 10.000 parov nogavic je 3€ carine + 3€ v Orbanov žep. :P
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Ne gre glih tako. Saj sem gor napisal. Bodo uvozili kontejner ga ocarinili po novem sistemu. Ampak to pomeni zgolj drugačen sistem uvoza za ali za nas pa najbž selekcioniranje ponudbe. Oz ko se bo nabralo dovolj naročil. Ampak najbrž so Kitajci bolj prilagodljivi od mene.

Okapi ::

Zimonem je izjavil:

Ne gre glih tako. Saj sem gor napisal. Bodo uvozili kontejner ga ocarinili po novem sistemu. Ampak to pomeni zgolj drugačen sistem uvoza za ali za nas pa najbž selekcioniranje ponudbe. Oz ko se bo nabralo dovolj naročil. Ampak najbrž so Kitajci bolj prilagodljivi od mene.

Počeli bodo natanko to, kar počno že sedaj, ko gre za "šverckomerc" čez Madžarsko. Tja pripeljejo kontejner, v katerem so pošiljke za 10.000 kupcev iz EU. Špediter gre na madžarsko carino z deklaracijo, kaj vse je v kontejnerju, enako, kot to počne katerikoli trgovec ali veletrgovec, ko uvaža kitajsko robo, ki jo kupimo v evropskih trgovinah. Deklaracija ni po kupcih, ampak po izdelkih, in sicer ne po posameznih artiklih, ampak po kategorijah TARIC. 4500 ovitkov za telefone, 1200 igrač, 2300 tekstilnih izdelkov, 870 ur, 2340 gospodinjskih pripomočkov... Na to bo plačal ustrezno carino, ki je za marsikatere kategorije sploh ni, za večino stvari, ki jih kupujemo na aliexpressu pa je 1-5%. Za tak uvoz ne bo prav nobene razlike.

Trik je pa v tem, da tem 10.000 kupcem je aliexpress zaračunal skupno recimo 20.000 evrov + DDV , špediter bo pa madžarskemu cariniku rekel, da je skupna vrednost robe 10.000 evrov in plačal pol manj DDV, kot ga je alixpress pobral od kupcev.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Ales ::

Ja, in dokler eno ni povezano z drugim, je oboje legalno. Aliexpress zaračuna DDV na objavljeno maloprodajno ceno posameznega izdelka, kar je OK; špediter plača carino in DDV glede na uvozne dokumente, ki so tudi lahko točni (pač nižje cene za veleprodajo), kar je tudi OK.

Zdaj pa bi bilo to dvoje potrebno direktno povezati med sabo, ker če se krade davek, se prav tu vmes.

Ta kontejner vrednosti 10k EUR je moral biti poslan k točno določenemu prejemniku, podjetju. To je manjkajoči člen, skozi katerega se potencialno krade davke. Na tem mestu se namreč prepakira vsebino v posamezne pošiljke, ki bodo skupno imele vrednost ne več 10k, temveč 20k EUR.

Verjetno je, da to podjetje razlike v ceni nikjer ne prikazuje kot svoj dobiček. Če bi jo, bi davke ujeli na tej točki, če pa je ne...

Ne vem, če je treba prepakirati izdelke. Dvomim, da je kakšen predpis, kako morajo biti izdelki pakirani, ko jih uvažaš (na veliko). Kvečjemu lahko carinik teži, da mora uvoznik odpreti vsak paketek, da naredijo popis celega kontejnerja in preverijo, če se sklada z deklaracijo.

Kar se kraje davka tiče, je pa tudi vprašanje, ali je to kraja davka (ker je na carini prijavljena nižja vrednost od dejanske), ali se goljufa kupce (ker se jim zaračuna previsok DDV). In če se goljufa kupce, kje se formalno to počne - v EU ali na Kitajskem? Ker če se na Kitajskem, evropska sodišča verjetno niso pristojna.

Kar se prikazovanja dobička tiče, se pa to tudi (verjetno) počne na Kitajskem, torej že spet EU s tem nima nič.

Potem je pa še vprašanje, kaj dejansko prijavi kitajski trgovec kitajski davkariji. Ker tisti "presežek" DDV (razliko med zaračunanim in dejansko plačanim) lahko verjetno brez prevelikih problemov predstavijo kot strošek poštnine, pakiranja, špedicije...

Zadeva gre kar na transakcijo

In to veš, ker si bil zraven na Madžarskem, ko so carinili, ne?
In tam si videl, kakšno vrednost posamezne transakcije je špediter prijavil carini, ne?

To smo že obdelal. In sistem in vse ostalo. Pejt iz štwpanca v polje

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Okapi ()

Okapi je izjavil:

In to veš, ker si bil zraven na Madžarskem, ko so carinili, ne?
In tam si videl, kakšno vrednost posamezne transakcije je špediter prijavil carini, ne?

Nekajkrat smo že razjasnili, da tvoj špediter s tem od uvedbe IOSS-a nima nobene veze, pa se še kar ne daš prepričati. VAT na strani AE ne pobira AE na Kitajskem, ampak v EU (natančneje pri registrirani podružnici AE/Alibabe na naslovu Evert van de Beekstraat 1118 CL, Luchthaven Schiphol, Nizozemska) ob samem nakupu. Če se ne ukvarjajo s kakšnimi posebni manevri prirejanja podatkov v backendu, te podatke ravno tako ob samem nakupu pošljejo neposredno v lokalni IOSS sistem na Nizozemskem.

Ti pa še vedno vztrajno razlagaš scenarij iz časov pred uvedbo IOSS-a. Skoraj si ne morem predstavljati, da med 27 EU državami veliki igralci, kot so AE, Temu in Shein, ne bi bili dnevno pod drobnogledom različnih davčnih organov, tudi prek njihovih lastnih naročil, a ti pa meniš, da ne?
Ponovno, od uvedbe IOSS-a špediter ni vključen v pobiranje IOSS davka. Njegova naloga je dostava in carinjenje pošiljke, medtem ko VAT pobira EU podružnica AliExpressa preko IOSS-a. Avtomatizirano. Tvoj scenarij šušmarjenja s paletami tu nima več nobene veze.

Ko kupec iz EU kupi izdelek:

1. Platforma doda VAT na ceno izdelka.
2. Podatki o pošiljki (vrednost, davčna stopnja, država prejemnika) pošlje AE NL neposredno v IOSS sistem.
3. EU davčni organi prejmejo podatke in lahko preverjajo pravilnost.

Velike platforme tipa AliExpress, Temu, Shein so pod stalnim nadzorom davčnih organov EU, še posebej zaradi IOSS sistema in velikih obsegov pošiljk. EU ima tudi avtomatizirane sisteme za primerjavo podatkov in odkrivanje nepravilnosti. Tako, kot tudi AE Evert van de Beekstraat 1118 CL, Luchthaven Schiphol posredujejo neposredno v IOSS sistem.

Pa zakaj moramo iti vedno znova skozi to samo zato, ker si si ti namislil takšen scenarij (palete, pa špediterji...), ki je od uvedbe IOSS-a že davno preživet, in od tega ne odstopaš, pa naj stane kar hoče?

---

Pa reciva še eno o Madžarski ...

AE-jev madžarski hub oziroma špediter ni tukaj zato, da bi nekaj "mečkal" s paletami, kot na vsaki par dni poveš na forumu (jaz pa dobivam ošpice, ker vem, da se bom slej ko prej oglasil, ti boš pa še naprej gonil svoje...). Po uvedbi IOSS-a je njegova ključna funkcija poskrbeti, da pošiljke znotraj EU ne naletijo na dodatne stroške postopka pri lokalnih poštah.
Brez tega huba bi vsaka pošta ali kurirska služba morala posebej obračunavati administrativne stroške carinskega postopka, kar bi za nas vedno dvignilo ceno nakupa in zmanjševalo konkurenčnost AE-ja.
Torej s hubom na Madžarskem se AE prilagodi lokalnemu sistemu, pošiljke pa tako ali tako že pridejo skozi EU infrastrukturo z ustrezno IOSS prijavo in obračunanim VAT-om.
V praksi je to torej prej logistični mehanizem ki omogoča AE, da ostane konkurenčen v EU trgu ne pa "mečkanje s paletami" in prikazovanjem nižje vrednosti izdelkov - ki je na tej stopnji čisto brezpredmetno.
Samael != Samuel

Torej, v teoriji, če AE goljufa, ne goljufa preko špediterja, ampak preko svoje nizozemske podružnice, kar je pa v praksi skoraj nemogoče - razen če domnevaš, da noben davčni organ v 27 EU državah ne preveri niti ene same individualne pošiljke. Pa da so vsi Nizozemski finančniki zaposleni v podjetju skorumpirani.
Pa še če domnevaš, da se AE NL billing sistem zlaže instantno že ob nakupu ob samem avtomatiziranem vnosu v NL IOSS bazo, in da nato noben davčni organ po vsej EU nikoli ne preveri posameznega AE paketa - celo lastnega kontrolnega naročila ne.
Hecna je že sama misel, da bi multinacionalka, kakršna je danes Alibaba Group, po malem šušmarila pri vsaki 5EUR pošiljki glede ddv-ja (kar se tako ali tako ne dogaja na Kitajskem ampak preko njene EU podružnice), ne da bi ji kdo znotraj EU stopil na prste. A misliš, da si se samo ti domislil tega "simple trika" s paletami, finančne uprave širom EU pa ne?
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Samael ()

Ko bo kdo dobil kakšen papir od madžarske (ali nizozemske) carine (ali od špediterja), kjer bo pisalo, koliko DDVja je kot kupec dejansko plačal v EU proračun, bom verjel v te tvoje litanije o IOSS. In bo potem lahko, če je zavezanec za DDV, to tudi uveljavljal.

Dokler pa takega papirja ni nihče videl, bom ostal prepričan, da ob uvozu prek Madžarske ne prijavijo vrednosti pošiljke, kot so jo zaračunali kupcu, in zato tudi ne plačajo toliko DDV, kot ga zaračunajo kupcu.

Dodaten dokaz za to je tudi, da enako (mimo carine, brez dodatnih dajatev) pridejo tudi pošiljke, vredne več kot 150 evrov.

Pred kratkim sem nekaj naročil. Račun je videti takole:

Subtotal € 199,04
Order discount -€39,80
XMAS50 (-€39,80)
Shipping €0,00
Taxes €0,00
Total €159,24 EUR

Ameriška trgovina, dropshipping iz Kitajske, šverckomerc čez Madžarsko, prinesel poštar Pošte Slovenije, brez uvoznega postopka in stroškov.

darkolord ::

Samael je izjavil:

Ti pa še vedno vztrajno razlagaš scenarij iz časov pred uvedbo IOSS-a. Skoraj si ne morem predstavljati, da med 27 EU državami veliki igralci, kot so AE, Temu in Shein, ne bi bili dnevno pod drobnogledom različnih davčnih organov, tudi prek njihovih lastnih naročil, a ti pa meniš, da ne?
Ponovno, od uvedbe IOSS-a špediter ni vključen v pobiranje IOSS davka. Njegova naloga je dostava in carinjenje pošiljke, medtem ko VAT pobira EU podružnica AliExpressa preko IOSS-a. Avtomatizirano. Tvoj scenarij šušmarjenja s paletami tu nima več nobene veze.

Ko kupec iz EU kupi izdelek:

1. Platforma doda VAT na ceno izdelka.
2. Podatki o pošiljki (vrednost, davčna stopnja, država prejemnika) pošlje AE NL neposredno v IOSS sistem.
3. EU davčni organi prejmejo podatke in lahko preverjajo pravilnost.

Velike platforme tipa AliExpress, Temu, Shein so pod stalnim nadzorom davčnih organov EU, še posebej zaradi IOSS sistema in velikih obsegov pošiljk. EU ima tudi avtomatizirane sisteme za primerjavo podatkov in odkrivanje nepravilnosti. Tako, kot tudi AE Evert van de Beekstraat 1118 CL, Luchthaven Schiphol posredujejo neposredno v IOSS sistem.
Cel ta sestavek drži samo v primeru, da kupuješ robo direkt iz Kitajske.

Če kupiš robo iz EU:
1. Platforma ne doda VAT
2. Podatki o pošiljki se ne pošljejo v IOSS
3. EU davčni organi ne preverjajo ničesar

Drugače povedano, pri naročanju na AE kupuješ robo iz Madžarske, ne iz Kitajske.

Zgodovina sprememb…

Od kod ti pa ta ideja, Darkolord? Zdaj si pa kar precej mimo ustrelil.

Pri AE-ju seveda kupuješ robo s Kitajske. Redka izjema je le, kadar pošiljajo neposredno iz EU (kot je na primer pri Xiaomi telefonih, nekaterih skirojih in podobnem), kjer imajo popularnejši artikel že uvožen "na zalogo" tukaj, v svojih podružnicah ali skladiščih in je jasno označeno, da boš prejel iz EU.
V vseh drugih primerih pošljejo s Kitajske in DDV odvedejo preko IOSS-a. Preko Madžarske je tvoje naročilo s Kitajske le v tranzitu.

Tudi članek https://svet24.si/novice/slovenija/furs... ki ga je zgoraj prilepi @blink se dotakne tega.

Rešitev v evropskih skladiščih?
Ali obstaja pot okoli teh pravil? Da, a je v rokah trgovcev, ne kupcev.

Veliko pošiljk v Slovenijo sicer že danes prispe preko logističnih centrov v drugih državah članicah (npr. Nizozemska, Madžarska), a so tam pogosto le v tranzitu.

Če pa bi azijski trgovci odprli prava distribucijska skladišča znotraj EU in blago uvozili na zalogo, bi se situacija spremenila.

V tem primeru ne bi šlo za uvoz milijonov malih pošiljk, temveč za klasičen masovni uvoz.

Dober primer je trgovina Banggood. Večino artiklov kupiš s Kitajske, imajo pa tudi nekaj artiklov v "EU warehouse" (v treh ali štirih EU državah) na zalogi, kjer, kot praviš, kupiš iz EU in ne s Kitajske.
Samael != Samuel

Če pa bi azijski trgovci odprli prava distribucijska skladišča znotraj EU in blago uvozili na zalogo, bi se situacija spremenila.
V tem primeru ne bi šlo za uvoz milijonov malih pošiljk, temveč za klasičen masovni uvoz.

Zakaj bi morali uvažati "na zalogo"? A je kakšen EU predpis, da mora roba najprej nekaj časa (koliko?) ležati v skladišču, preden gre naprej, da se lahko obravnava kot "klasičen masovni uvoz"?

Sem povsem prepričan, da ni treba uvažati robe "na zalogo", da bi jo lahko ocarinili kot "klasičen masovni uvoz", ampak se to lahko - kot klasičen masovni uvoz - počne vsak dan sproti, za robo, ki pač tisti dan pride iz Kitajske, in gre potem, ko špediter izvede "klasičen masovni uvoz", naprej do končnih kupcev.
««
204 / 206
»»