» »

Naročanje preko Aliexpress

Naročanje preko Aliexpress

««
65 / 200
»»

darkolord ::

Lahko, ampak v tem primeru nima nobenega smisla.

kixs ::

Drzi... sam hitra posta ima druge roke in ce ga skrbi, naj preveri. Ceprav osebno bi pocakal se recimo teden dni.

Gregex ::

Ja očitno korona deluje čudno na dostavo paketov. Ni sicer iz aliexpress je pa šlo za paketek iz UK. Marca naročil in ker ni prišlo v 20 dneh so mi dali refund, nakar paket prišel ravnokar. 4 mesece iz UK, kje je to stalo, bog si ga vedi. No, vsaj gratis zadevca. :D

hotig ::

DarwiN je izjavil:

hotig, lahk pričakuješ dostavo v naslednjih dneh, ampak to še ne pomeni, da ne boš plačal tistih zloglasnih 5EUR zaradi napačne navedene vrednosti.

So pa se stvari očitno izboljšale.. Sem v zadnjem tednu prejel kar nekaj pošiljk in IMO ne gre za naključje.

In ravno to se je zgodilo danes ampak sem zavrnil prevzem, ker ne mislim plačat tistih 5€ (princip, pa tudi izdelka ne potrebujem tako nujno). Sej tisti tip s carinske pošte ni bil sposoben odpreti povezave v mejlu, vse dokaze sem mu posredoval jaz. Zdej sem pa "Kitajcu" napisal lepo sporočilo o tem, da je on napačno izpolnil CN22/CN23 obrazec in da zaradi tega ne bom dodatno plačeval, ampak bom odprl "dispute".
Je že kdo imel tak primer, da je zaradi napake prodajalca moral plačati carinski postopek in je zavrnil prevzem?
Zanima me, kakšna je verjetnost, da dobim povrnjen denar od AliExpress?
Kaj se potem zgodi z izdelkom, če ga prodajalec noče nazaj oz. ni pripravljen plačati stroške transporta?

BorutK-73 ::

Zgleda se zadeve umirjajo na kitajskem. Spet dobil hitro pakete. Enega po 14 dneh, drugi pa 4 tedne.

Ganon ::

Moj paket, poslan 29. junija, je danes zvečer prispel v Ljubljano. Vmes je bil celo večnost na Nizozemskem.

21 Jul 2020
18:47
Arrival at inward OE
LJUBLJANA 1003, Slovenia

pygmalion ::

Pri meni še vedno nič novega.

Naročeno 30.4 dobil 8/14
Naročeno 31.5 dobil 1/10

Sp pa to vse paketi nizke vrednosti, praviloma pod 5 EUR. Morda AliExpress skrbi, da do kupcev pridejo samo bolj vredni paketi, ostali pa bomo mogoče popolnoma izviseli.

BuDi79 ::

Kaj je pa zdaj ena "nov hec", zadnje dni naročam različne stvari pri različnih prodajalcih in dobivam v 1/3 primerov enaka generična sporočila.

Sorry, friend. There is something wrong with the product. In order to save your time, could you please cancel the order and choose the reason as [other reasons]? We will return the money to you. Thank you very much.

Gre za povsem različne produkte (niti v enako kategorijo ne spadajo) različnih prodajalcev.

A jih spet poštnina matra?

NejcSSD ::

Jaz čakam od začetka maja, ustavilo se je v Haagu. 8eur sicer
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb DDR4, 2x 1TB NVME, AMD 6700XT

Konlov ::

Uff, potem sem jaz še OK.13:07 prispelo v SLO, od takrat pa nič....

Qcube ::

Končno prvič po šestih mesecih da sem dobil nekaj iz aliexpress v samo 21-ih dneh.

Koko008 ::

Aprila letos sem naročil kar nekaj izdelkov manjših vrednosti (pod 5€), v nekaterih primerih celo plačal za aliexpress standard shipping okoli 3€, namesto tisti economy shipping al karkoli, pa razen kak izdelek ali dva ni prišlo nič. Odprl dispute, prodajalci pišejo naj počakam, decline-am njihov offer, dobim refund.
Izdelki pa bi naj vseeno bili na poti??

Medtem ko pa imam z ebayem ravno obrtne izkušnje, čeprav je roba iz kitajske pride normalno hitro ali celo hitreje kot včasih ali, razen 1x se mi je zdoflo da sem čakal okoli 2 meseca.

stara mama ::

Dobr, ravno sem videl da je pri enem naročilu po treh mesecih (od 20 aprila) se pošiljka končno premaknila iz singapurja. No, mogoče ji pa čez pol leta uspe do mene.
Skratka, lepo se bo čakalo na konec te korona norije, da se zadeve ustalijo. Saj ste sami hotli paniko in ukrepe, ane?
Ekologija™ in Trajnost™

Kaj ma pa korona tle veze, če je pošiljka že en mesec v slo., pa se nič ne zgodi?

Ganon ::

Konlov je izjavil:

Kaj ma pa korona tle veze, če je pošiljka že en mesec v slo., pa se nič ne zgodi?

Sem skoraj prepričan, da paketa ni v Sloveniji, ampak stoji nekje v tujini. Nisi prvi v tej temi, ki je to zatrjeval.

zuz3k ::

a ma kdo promo kodo za xpress
Life is a psychological game.

bmwwww ::

Fuck samo jokate kdo je kdaj naročil in dobil. Pač to so kitajci. Eni paketi pridejo relativno hitro, drugi pa kot da so se zgubili in rabijo ful cajta. Jaz čakam 3 pakete že ful cajta, pa pise da so ze zdavnaj bili dostavljeni. Imam se pa 20dni buyer protection, bom se pocakal in potem dispute.

BorutK-73 ::

Zgleda ti jokaš ker še vedno čakaš na pakete;)

Ganon je izjavil:

Konlov je izjavil:

Sem skoraj prepričan, da paketa ni v Sloveniji, ampak stoji nekje v tujini. Nisi prvi v tej temi, ki je to zatrjeval.

Mah sem pozabil, da je treba naročat iz EU skladišč in po tem filtru tudi iskati...

bmwwww ::

BorutK-73 je izjavil:

Zgleda ti jokaš ker še vedno čakaš na pakete;)

Ne me ne briga, pac cakam, ker ni nic tako nujnega da bi rabil takoj (nov etui za tel.,novo luc za becikl,...)

dukedl ::

danes dobil dva led trakova, naročena 23.5...torej je trajalo 2 meseca za dostavo.

čakam pa še en paket, naročen 25.6., po trackingu sodeč je bil 3.7. že na letalu...ni vidt :)
lp dukedl

Buggy ::

Jaz pa danes dobil stvar po treh TEDNIH :D

Shipment at local distribution center

2020-07-24 07:20:00

Arrived at destination country

2020-07-23 19:26:00

Accepted by Last Mile Carrier

2020-07-23 19:26:00 [GMT+8]

Departed country of origin

2020-07-07 22:07:26

Shipment accepted by airline

2020-07-01 17:33:56 [GMT+8]

Shipment at country of origin warehouse

2020-07-01 17:33:39 [GMT+8]

Shipment left country of origin warehouse

2020-07-01 17:33:39 [GMT+8]

Shipment at country of origin distribution center

2020-07-01 17:27:44 [GMT+8]

FoxKnox ::

https://www.google.com/amp/s/www.hellen...

Tu očitno potujejo vse free shiping pošilke za nas.

TadejPer ::

Kaj je pa to fora, mi je danes poslal en prodajalec. Naj plačam ali ne?

Dear buyer, I am very sorry. Due to this epidemic, logistics costs have increased. Resulting in increased shipping costs. Now, I offer you two solutions:
Option 1: We will continue to ship you normally, but you need to pay the 3 USD link to fill the shipping cost.
Option 2: You can cancel the order, choose another reason, and we will refund you.
Sincere sorry
Regards

krho ::

Jaz sem 10.7 naročil en kabel iz francoskega skladišča.. bo treba dispute odpret.. ker se zadeva izteka in sploh ni prišla.. pa je prodajalec dal zadevo na poto isti dan..
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Okapi ::

TadejPer je izjavil:

Kaj je pa to fora, mi je danes poslal en prodajalec. Naj plačam ali ne?

Dear buyer, I am very sorry. Due to this epidemic, logistics costs have increased. Resulting in increased shipping costs. Now, I offer you two solutions:
Option 1: We will continue to ship you normally, but you need to pay the 3 USD link to fill the shipping cost.
Option 2: You can cancel the order, choose another reason, and we will refund you.
Sincere sorry
Regards

Če hočeš dobiti, plačaj. Ali pa prekliči in kupi drugje.

FoxKnox ::

https://www.retaildetail.eu/en/news/gen...

Na temo o višjih poštninah iz Kitajske

pygmalion ::

FoxKnox je izjavil:

https://www.retaildetail.eu/en/news/gen...

Na temo o višjih poštninah iz Kitajske

Zanimiv članek. S tem da morda le ni vse tako črno. COVID-19 kriza se bo enkrat končala in prva dva problema bosta omiljena.

Glede davka obstaja rešitev, da bo AliExpress zaračunal davek ob plačilu blaga. Tako menda že deluje na Novo Zelandijo in Avstralijo: https://www.reddit.com/r/Aliexpress/com...

Torej po neki realni oceni bi utegnilo biti nekoliko dražje, morda pa le ne predrago.

Bellzmet ::

Pri nas za poceni malenkosti ne bo "drag" DDV ampak storitev carinjenja.

Npr. zadeva stane 5 EUR, DDV bo cca 1 EUR, naši cariniki pa bodo zaračunali še ene 4 EUR za carinjenje.

Se pravi, če bi Kitajci ocarinili "zastojn" se zadeve res nebi tako zelo podražile.

bozicek ::

Nov osebni rekord pri dostavi paketka
Do sedaj je najdlje potoval 4 mesece
ta teden pa dobil paketek ki je bil naročen sredi novembra (trinajstega)
Dobrih devet mesecev potoval do mene :)

Gre pa za nočne lučke
Darila letos samo za poredne

Bellzmet je izjavil:

Pri nas za poceni malenkosti ne bo "drag" DDV ampak storitev carinjenja.

Npr. zadeva stane 5 EUR, DDV bo cca 1 EUR, naši cariniki pa bodo zaračunali še ene 4 EUR za carinjenje.

Se pravi, če bi Kitajci ocarinili "zastojn" se zadeve res nebi tako zelo podražile.
Sa že sedaj veliko prometa naredijo prek svojih skladišč v EU. Nisem sicer 100% (ampak recimo 95%), da to počnejo tako, da v EU uvozijo svojo robo in prijavijo nižjo ceno, kot je na njihovi spletni strani, da plačajo manj DDV, špediter, ki ureja carinske formalnosti, je pa itak njihov. Carina namreč ni tista, ki računa carinjenje, ampak špediter.

Tako da kakšnih hudih pretresov ne pričakujem, razen če bo EU zaostrila tudi samo poslovanje kitajskih trgovcev, zlasti kar se izdajanja računov tiče. Ker namreč, velika razlika je, ali ima Kitajcec v EU samo carinsko skladišče, ali pa trgovino. V tem drugem primeru mora namreč izdajati račune, na katerih je prikazan DDV (in potem prej omenjeni trik odpade), kar mu, če ima samo skladišče, ni treba.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Ideja je, da bodo obračune DDV delali že direktno na prodajnih platformah, kot sta Aliexpress in Ebay.

Samo to Kinezom pokvari poslovni načrt, saj bodo morali državi plačati toliko DDV, kot ga bodo zaračunali kupcu.

Sedaj kupec sploh ne ve, koliko DDV je "skritega" v ceni, država pa ne ve, koliko DDV je trgovec "zaračunal" kupcu. In ravno ta razlika je tisto, kar Kineza naredi konkurenčnega, ko gre za izdelke, poslane iz skladišča v EU.

Ne razumem čisto, kaj misliš s tem.

Za izdelke, poslane iz Kitajske, ni nobenega DDV.
Za izdelke, poslane iz EU, ta uredba ne spreminja ničesar.

Za izdelke, poslane iz Kitajske, ni DDV, če stanejo manj kot 22 evrov. To je nelojalna konkurenca domačim trgovcem, ki morajo kupcu zaračunati DDV tudi za izdelke, ki stanejo manj. Zaradi tega bo EU ukinila to oprostitev DDVja pri uvozu po pošti.

Ampak Kitajci čedalje bolj pogosto uporabljajo skladišča v EU, kjer sami, pred dobavo kupcu, opravijo uvozne formalnosti in plačajo DDV. Kar kupci uporabljamo zlasti za izdelke, dražje od 22 evrov.

Trik je pa v tem, da trgovec sam prijavi carini vrednost izdelka, ki je lahko tudi (precej) nižja od cene, ki jo je na kitajski spletni strani zaračunal kupcu.

Številke so simbolične, ampak gre nekako tako:
Kitajec ti da dve možnosti za nakup nekega izdelka. 85 evrov s pošljanjem iz Kitajske, ali 100 evrov za pošiljanje iz skladišča v EU.

Če izbereš tistega za 85 evrov, moraš računati še na 19 evrov DDV + 6 evrov stroškov carinjenja, se pravi skupaj plačaš 110 evrov.

Izbereš torej 100 evrov. Kitajec je v to ceno vračunal 11 evrov DDV in recimo 4 evre za carinjenje (ker formalosti upravi njihov špediter). Na carini prijavi vrednost izdelka 50 evrov in carina to sprejme, saj nima podatka o tem, koliko je plačal kupec. Trgovec plača 11 evrov DDV in izdelek pošlje naprej kupcu.

Kupec je torej prihranil 10 evrov, kitajski trgovec je zato bolj konkurenčen, na račun države, ki je pokasirala 8 evrov manj DDV.

To je v bistvu enako, kot če bi se odločil za ceno 85 evrov s pošiljanjem iz Kitajske, potem bi pa carini poslal ponarejen račun za 50 evrov. S to razliko, da kot kupec ne kršiš nobenega zakona.

Če bo moral kitajski trgovec DDV obračunati glede na dejansko ceno izdelka, kot jo je zaračunal kupcu (in izdati račun s ceno + DDV), ta trik odpade, in trgovec bo manj konkurenčen.

Zgodovina sprememb…

Ja, seveda, ampak ta uredba tega ne bo spremenila.

Kot si napisal, bo ravno to spremenila.

darkolord je izjavil:

Ideja je, da bodo obračune DDV delali že direktno na prodajnih platformah, kot sta Aliexpress in Ebay.

Ne bo se moglo zgoditi, da bi trgovec tebi prodal izdelek za 100 evrov, na carini pa prijavil samo 50 evrov.

Če mi bo poslal izdelek iz Kitajske, bo prodal za 100 eurov in obračunal DDV na 100 eurov.
Če mi bo poslal izdelek iz EU, bo prodal za 100 eurov in na carini še vedno prijavil 50 eurov kot do sedaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

Kako, če pa v obeh primerih kupiš zadevo na kitajski spletni strani. DDV se bo tam obračunal od nakupne cene, ne glede na to, od kje bo izdelek poslan.

V tem primeru trik s prepošiljanjem prek EU skladišča odpade. Prodajo iz EU skladišča bo moral opravljati posebej, DDV pa ne bo plačal glede na to, koliko bo on prijavil carini, ampak koliko bo tebi zaračunal. Kot firma uvozni DDV itak dobi nazaj.

Na carini ob uvozu prijavi vrednost 50 evrov. Plača 11 evrov DDV. Ta DDV dobi nazaj, zato zanj ne predstavlja stroška.
Tebi proda za 122 evrov (100 + 22 DDV), obračuna 22 evrov DDV in ga plača državi. Se pravi bo zadeva dražja in bo manj konkurenčen, ali pa bo moral znižati ceno (recimo 82 evrov + 18 evrov DDV), in bo imel manj dobička.

Zgodovina sprememb…

Ne, seveda ne bodo (dodatno) obračunavali DDVja, če je skladišče v EU.

Tako kot ne bodo obračunavali DDV-ja, če naslovnik ni v EU.

Zgodovina sprememb…

Kaj ti ni jasno?

Na kitajski spletni strani kupiš izdelek za 100 evrov z dostavo iz EU. Kot je sedaj, na računu DDV ni obračunan. Pri uvozu v svoje skladišče trgovec carini prijavi vrednost 50 evrov (čeprav je tebi prodal za 100 evrov), plača 11 evrov DDV in ti dostavi robo. Se pravi mu od 100 evrov ostane 89 evrov.

Po novem boš na kitajski spletni strani kupil izdelek za 100 evrov, z vključenim DDV, z dostavo iz EU. Če bo moral trgovec DDV obračuati že ob nakupu, glede na prodajno ceno, bo na računu pisalo 82 € + 22% DDV (18 €). Se pravi bo trgovcu ostalo 7 evrov manj, kot sedaj, ko lahko carini prijavi nižjo ceno.

Trgovec bo DDV obračunal SAMO za izdelke, poslane neposredno iz Kitajske.

Za robo, ki je v EU, je davek že plačal ob uvozu.

Zgodovina sprememb…

Bi rekel, da narobe razumeš svojo lastno izjavo, da bodo "obračune DDV delali že direktno na prodajnih platformah, kot sta Aliexpress in Ebay. "

Ti robo kupiš na ebayu, in če je trgovina registrirana na Kitajskem, je čisto vseeno, od kje ti jo dostavijo.

Sem 100% prepričan, da režim ne bo tak, da če bo dostava iz Kitajske, bo na računu pisalo 82 € + 18 € DDV, če boš izbral dostavo iz EU, pa na računu DDV ne bo obračunan.

Ker stvar je ravno v tem, da sedaj kot kupec na računu ne dobiš obračunanega DDV, ne glede na to, od kje je roba dostavljena. Pri dostavi iz skladišča v EU je DDV plačan, ampak ti kot kupec sploh ne veš, koliko DDVja si plačal, ker na računu ni obračunan.

In če bodo kaj spreminjali, bodo spremenili ravno to, da boš moral v vsakem primeru dobiti račun z obračunanim DDV. In v tem primeru trgovec ne bo več mogel manipulirati z nižjo vrednostjo ob carinjenju.

Jaz sem pa prepričan, da bo ravno tako: če bo dostava iz Kitajske, bo na računu pisalo 82 EUR + 18 EUR DDV, če boš izbral dostavo iz EU, pa na računu DDV ne bo obračunan. Oziroma računa tako kot do sedaj niti ne boš dobil.

Sicer bi prišlo do dvojne obdavčitve, ker je za izdelek z dostavo iz EU DDV (oz. VAT/MWSt/...) že plačan.

Če roba stoji v EU skladišču, je davek zanjo uvoznik že plačal. Če bo še aliexpress dodatno obračunal DDV, bo plačan dvakrat.

Zgodovina sprememb…

:)) Sedaj si dokazal, da ti stvari niso čisto jasne.

Nobene dvojne obdavčitve ne bo, ker ko boš kupil robo na Alixpressu, boš dobil račun, kjer bo pisali 82 € + 18 € DDV. Ne glede na to, od kje bo roba dostavljena.

Če bo dostava iz Kitajske, bo zraven pošiljke prišlo dokazilo, da je bil DDV plačan ob nakupu. Če bo dostava iz EU, je trgovec bodisi teh 18 evrov plačal vnaprej (če je carinil "na zalogo", ob dobavi v skladišče), ali jih bo po dejanskem nakupu, ko bo robo sprostil iz carinskega skladišča in poslal kupcu.

Teh 18 € bo vse, kar bo pokasirala država v EU na račun DDV in kar bo kupec plačal in dobil za to tudi dokazilo v obliki računa z obračunanim DDV.

Če za dostavo iz skladišč v EU ne bo treba na računu obračunati DDV, ni EU storila popolnoma ničesar, saj bodo lahko kitajski trgovci še naprej carini prijavljali nižje vrednosti od dejanskih prodajnih cen in tako delali nelojalno konkurenci evropskim trgovcem, ki morajo na računu obračunati DDV.

Če bo dostava iz EU, je trgovec bodisi teh 18 evrov plačal vnaprej (če je carinil "na zalogo", ob dobavi v skladišče), ali jih bo po dejanskem nakupu, ko bo robo sprostil iz carinskega skladišča in poslal kupcu.
Ni res, ker gre za dve različni podjetji.

Trgovec je Kitajska firma, uvoznik (in ta, ki ti robo odpošlje) je pa EU firma. Kitajec ne more istega DDV, ki ga je plačala EU firma, obračunati na svojem računu.

Namen te spremembe sploh nima veze s problemom, ki ga omenjaš. Gre izključno za ukinitev oprostitev plačila uvoznih dajatev pošiljk manjših vrednosti.

To, da EU podjetja goljufajo pri uvoznih deklaracijah, je nepovezano s spletnimi nakupi in pošiljkami zanemarljivih vrednosti. Za odkrivanje in preprečevanje tega so na voljo drugi mehanizmi.

darkolord je izjavil:

Če bo dostava iz EU, je trgovec bodisi teh 18 evrov plačal vnaprej (če je carinil "na zalogo", ob dobavi v skladišče), ali jih bo po dejanskem nakupu, ko bo robo sprostil iz carinskega skladišča in poslal kupcu.

Trgovec je Kitajska firma, uvoznik (in ta, ki ti robo odpošlje) je pa EU firma. Kitajec ne more istega DDV, ki ga je plačala EU firma, obračunati na svojem računu..

Važno je,kdo je trgovec, ne kdo je špediter. Ne more neka v EU registrirana firma kar brez računov pošiljati robe kupcem. V EU je samo špediter, ki ureja uvozne formalnosti in logistiko dostave do kupca. Oni ne kupujejo te robe, se pravi niso uvozniki, ampak samo opravljajo storitev. Podobno kot recimo Pošta Slovenije, ki tudi opravlja carinske formalnosti. Menda ne misliš, da si robo kupil od Pošte, ker ti je zaračunala DDV in dostavila izdelek?

Zgodovina sprememb…

DjJuvan ::

Okapi je izjavil:

Menda ne misliš, da si robo kupil od Pošte, ker ti je zaračunala DDV in dostavila izdelek?

glede na njihove postavke bi še skor verjel, da res kupujem od njih...

jocoj ::

Okapi je izjavil:

darkolord je izjavil:

Trgovec je Kitajska firma, uvoznik (in ta, ki ti robo odpošlje) je pa EU firma. Kitajec ne more istega DDV, ki ga je plačala EU firma, obračunati na svojem računu..

Važno je,kdo je trgovec, ne kdo je špediter. Ne more neka v EU registrirana firma kar brez računov pošiljati robe kupcem. V EU je samo špediter, ki ureja uvozne formalnosti in logistiko dostave do kupca. Oni ne kupujejo te robe, se pravi niso uvozniki, ampak samo opravljajo storitev. Podobno kot recimo Pošta Slovenije, ki tudi opravlja carinske formalnosti. Menda ne misliš, da si robo kupil od Pošte, ker ti je zaračunala DDV in dostavila izdelek?

Pa saj iz EU skladišč te trgovine pošiljajo preko fizičnih oseb. V praksi to na primeru zgleda takole, da ima kitajček v Hamburgu najeto stanovanje, kjer skladišči par kartonov telefonov in jih potem razpošilja samo v EU države. Še vse kar sem do sedaj naročil iz EU, je bilo na naslovni nalepki fizična oseba, v stilu čang šlang in poštni predal.

In? Kupil in plačal si še vedno v kitajski trgovini. Kako imajo urejeno dostavo, je stvar logistike. Lahko je en Kitajček, lahko poštar od Pošte Slovenije.
««
65 / 200
»»