» »

[Hrana] Vprašanje o najboljšem kruhu

[Hrana] Vprašanje o najboljšem kruhu

mihecpegec ::

Včeraj se je v gostilniški debati razvila tema o kruhu, namreč kateri kruh v trgovini je najbolj zdrav?
Govora je bilo o trgovskih izdelkih, ki so narejeni s pomočjo industrijsko pridelane pšenice in ne iz *domače / eko* pšenice.

Polnozrnat kruh naj ne bi bil vredu, saj je zaradi preobilnega škropljenja posledično to škropivo tudi v skorji klasja, pri mletju polnozrnete pšenice, pa vse to ostane in pri peki gre tudi v kruh.
Črn kruh pa naj bi bil isti kot bel, le da so še dodana barvila, kar se velikokrat vidi tudi po lisah v kruhu.

Skratka, če kupimo kruh v trgovini, bi največ naredili za svoje zdravje z nakupom belega kruha?

T-h-o-r ::

eno je črn kruh

eno je pa ržen kruh


najraje imam kak domač ržen kruh, mmmm, namely plodrov



ki ga prodaja lokalni mercator :)
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

fosil ::

Eden največjih strupov v kruhu, na katerega redko kdo pomisli, je sol.
Resno, v vsem kupljenem kruhu je ogromno soli.
Tako je!

x3ca ::

Polnozrnat kruh ima pesticide + koristne snovi, bel pa nima nič. Kaj je boljše, je težko reč. Pač uživaj kruh samo občasno in izberi tistega, ki ti je boljši po okusu. :)

black ice ::

Najboljši (pa verjetno tudi najbolj zdrav) je definitivno domači kruh iz krušne peči. Kruha iz trgovine se izogibam, če se le da. Ne da bi bil kakšen health freak, ampak mi enostavno ni okusen.

reeves ::

V vseh kruhih so aditivi (razen tam kjer je označeno da jih ni). In sicer proti nitkavosti, za večji volumen, marsikje tudi za svežino. Soli je med 1,8 in 2,0%, kvasa pa naj ne bi bilo nad 2% (na skupno količino moke), vendar ga marsikje dajo več, da pospešijo proizvodnjo. Več kot je kvasa hitreje se kruh stara oz. začne drobit. To ublažijo z aditivi za svežino.
Črn kruh je iz polbele moke T850, za barvilo se pa uporablja pražen ječmen.
Koruzni, ajdov, ržen, pirin,... kruh vsebuje med 30 in 50% moke T500 ali T850 ter kar precej aditivov. 100% kruhi so precej zbiti in trdi, ker ta žita vsebujejo zelo malo glutena.
Polnozrnati kruhi vsebujejo veliko aditivov, da lahko dosežejo željen volumen in rok trajanja. Pripravljajo se iz vnaprej narejenih mešanic, ki jim dodajo samo kvas, vodo, včasih tudi sol ali določen odstotek moke (odvisno od vrste mešanice)
Močnozrnati kruhi vsebujejo manj aditivov, ker je njihova lastnost, da so zbiti. Vsebujejo veliko semen zato so bolj mastni ter se hitreje kvarijo. Ponavadi vsebujejo konzervanse.

Seveda vse zgoraj napisano ne velja za bio, eko in 100% kruhe, ki pa imajo ponavadi tudi temu primerno ceno.

lp

MIHAc27 ::

reeves kašne aditive za svežino uporabljajo?
Namreč že dolgo nisem kupil kruha, ki bi zdržal 3 dni in bil še užiten (ponavadi že splesni). Žemljice pa že naslednji dan skoraj niso več za pojest (ratajo trde).

Če naredim pa kruh sam, zdrži 3 dni brez težav (ok, edino drobi se mi zelo rad).

Se mi pa zdi, da je bil pred leti (10 let nazaj) mnogo bolj kakovosten kruh kot sedaj.

reeves ::

MIHAc27 je izjavil:

reeves kašne aditive za svežino uporabljajo?
Namreč že dolgo nisem kupil kruha, ki bi zdržal 3 dni in bil še užiten (ponavadi že splesni). Žemljice pa že naslednji dan skoraj niso več za pojest (ratajo trde).

Če naredim pa kruh sam, zdrži 3 dni brez težav (ok, edino drobi se mi zelo rad).

Se mi pa zdi, da je bil pred leti (10 let nazaj) mnogo bolj kakovosten kruh kot sedaj.


Se bom pozanimal, ti povem jutri.
Kruh velikokrat splesni zaradi nepravilnega shranjevanja.
Kruh se ti drobi zaradi prehitrega postopka. Ali imaš preveč kvasa ali pretoplo vodo. Lahko dodaš tudi malo maščobe.
Glej tudi čas peke. 1kg belega pečeš cca. 40min na 210-220°C. Za pecivo velja nenapisano pravilo; teža+2min.
npr. 7dkg (70g) težko žemljo pečeš 9min (7dkg, ko je pečena to pomeni 8,5dkg testa)

lp

LitralSM ::

Domači črni kruh pečen v krušni peči.

jalovec09 ::

MIHAc27 je izjavil:



Če naredim pa kruh sam, zdrži 3 dni brez težav (ok, edino drobi se mi zelo rad).

Se mi pa zdi, da je bil pred leti (10 let nazaj) mnogo bolj kakovosten kruh kot sedaj.


Vsak domač kruh se bo drobil, eni bolj drugi manj, jaz ko zmešam moko, kvas, vodo dam počivat, nato zgnetem (z miksarjem) in spet dam počivat za malo časa, spet zgnetem in nato dam v pekač, tam počakam da še malo vzhaja nato pa ga dam v štedilnik pa ne zaprem takoj, ker še vzhaja, če ne poč.
Tako delam že mesece in jem meni najboljši kruh. Soli na kg moke sem dajal po 1 žličko zdaj dam 1.5kg moke 3 žličke in je kruh še bolj okusn a ne slan. Olja tudi nekaj dam a nikakor ne 1dcl kot to eni počnejo.
Pečem samo belega, ker druzga noben en mara pa itak iz celega zrna so žita/rastline špricane, sem iz kmetije in vem kako nekontrolirano se v kmetijstvu uporabljajo škropiva.

Zgodovina sprememb…

[D]emon ::

MIHAc27 je izjavil:

reeves kašne aditive za svežino uporabljajo?


E-282 oziroma kalcijev propanoat.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

MIHAc27 ::

Hvala (sej pojma nimam, kaj to sploh je)

Drugače jaz delam kruh kar v avtomatu, pa se mi zdi da ga super naredi.
Ne uporabljam pa nič olja. Sem pa verjetno res preveč radodaren z kvasom včasih.. se pač bojim, da bi vse skupaj 'padlo dol'

RejZoR ::

Aditivi so zelo širok pojem in večina jih povezuje z groznogroznimi konzervansi in ostalimi "strupenimi" stvarmi. Dejansko pa je ogromno aditivov dejansko naravnega izvora. Prvič zato ker so cenejši od sintetiziranih, drugič pa zato ker so pač bolj naravni. Kateri točno so, pa ti jih ne bo zaupal noben resen pek, ker so recepture hude poslovne skrivnosti.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

MIHAc27 ::

Ma sej bolj kot to, kakšni aditivi so.. sem z tem hotel samo reči, da niso hudo učinkoviti. Vsaj glede na to, da je moj kruh bolj obstojen kot njihov.

Moj tudi zelo redko splesni. Po kakem tednu, dveh rata edino trd kot beton. Če pozabim na kupljenega, zelo pogosto splesni... vsaj meni se tako zdi.

T-h-o-r ::

to, da nekaj splesni, ko je staro = bolj naravno, kot pa če ne plesni btw
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

49106 ::

Kako so lahko škropljeni otrobi bolj zdravi od rafinirane moke? (Ob prepostavki, da nimamo celiakije)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

iso2000 ::

Od kar sem se odločil za brezglutensko dijeto pečem kruh doma.
Uporabljam riževo, ajdovo in koruzno moko. Kruh je sicer zelo zbit v primerjavi s kupljenim, ker so to "težke" moke in kruh slabo oziroma minimalno vzhaja. Mi pa zdrži tak kruh nenormalno dolgo - tudi po cel teden ne začne plesneti - drobljiv in dokaj trd je pa itak ves čas ;-)Od domačih ga je le še pes, ostali pa vihajo nosove :D. Po parih poizkusih postaja vse boljši. Avtomat pa takega kruha ne speče kot je treba, tako da ga mesim na roke.

Pred dijeto sem preferiral črne kruhe. Kdor je z Lj. konca verjetno pozna kruhe od Krejan-a. Večina njihovih je bila po mojem okusu! Uporabljajo kvalitetnejše moke, čemur ustreza tudi končni rezultat. Priporočam.

reeves ::

Aditivi

Poznam in delal sem že z vsemi naštetimi in še veliko več.
Nekateri aditivi so namenjeni samo eni funkciji, nekateri pa imajo več funkcij, npr. Vitin iz Kolinske je namenjen samo volumnu peciva, Semmel Plus mislim, da od Backaldrina pa vsebuje aditive proti nitkavosti, za svežino in volumen. Tako, da je informacija "ta kruh vsebuje samo en dodatek" lahko zelo zavajajoča.

lp

PacificBlue ::

Aditivi

povezava vsebuje zlonamerno kodo aka trojan.
I’m out.
:3

reeves ::

???

Men čist v redu dela.

Tole:
http://www.razvoj-podezelja.si/

pod članki maš aditive v kruhu.

zrataj4201 ::

Naravni dodatek za dlje svež kruh je 1 krompir na 1kg moke, ali še bolje sirotka namesto vode. Kupiš domače mleko, narediš domačo skuto in voda, ki ostane je sirotka.Lahko jo tudi zamrzneš.Zagotovo podaljša svežost.
LP

Freaxx ::

Sam jem kruh iz doma zmlete (mlin na kamen), polnozrnate, koruzne ali ajdove moke (in mešanice), pečen z mlekom v krušni peči. Po okusu se preprosto ne more primerjati s kruhom iz trgovine. Vsak ki je celo življenje navajen na kupljen kruh, sploh ne ve kako praznega okusa je. Razen iz nekaterih bio pekarn je pa super.

iso2000 je izjavil:



Pred dijeto sem preferiral črne kruhe. Kdor je z Lj. konca verjetno pozna kruhe od Krejan-a. Večina njihovih je bila po mojem okusu! Uporabljajo kvalitetnejše moke, čemur ustreza tudi končni rezultat. Priporočam.


Pri Krejanu imajo res dober kruh :)) sem sošolec, pa zmerej prinese kej dobrega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Freaxx ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje za pripravo kruha (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5515590 (2784) Tody
»

Aparat za peko kruha (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7626089 (6317) zuz3k
»

Aparat za peko kruha (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14641303 (36494) fosil
»

Pečem domač kruh preračunano stane 0,5 evra/kg (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8920320 (18245) energetik
»

Peka kruha... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5610457 (8679) Nejc Pintar

Več podobnih tem