Forum » Zvok in slika » akustika THD
akustika THD
balaz ::
lep pozdrav usem
imam vprašanje s področja akustike nasploh,
-kaj je THD (popačenje) oz. kaj pomeni v akustiki, koliko je pomemben? ponavadi videvam 10% THD na ferštekerjih, torej kaj to pomeni? ali ima tudi zvočnik naveden THD ali samo ojačevalnik?
imam vprašanje s področja akustike nasploh,
-kaj je THD (popačenje) oz. kaj pomeni v akustiki, koliko je pomemben? ponavadi videvam 10% THD na ferštekerjih, torej kaj to pomeni? ali ima tudi zvočnik naveden THD ali samo ojačevalnik?
wini ::
Total harmonic distorsion ... večji kot je, več je popačenja.
To je meritev ki ti pove koliko popačenja povzroči enota s svojo električno porabo. (vsaj tako sem to jaz razumel)
Če piše da je ojačevalec sposoben dat od sebe 2x100W pri 10% THD, pomeni da ko boš nabival muziko in bo ojačevalec dal 2x100W od sebe... boš pri tem imel 10% popačenja (in to se ne sliši nič lepo)
Ti glej podatke do max 0,1% THD ... 10% THD je samo nabivanje specifikacije da zgleda po podatkih na papirju da zmore več kot v resnici.
Manjši kot je THD čistejši je zvok ki ga slišiš.
To je meritev ki ti pove koliko popačenja povzroči enota s svojo električno porabo. (vsaj tako sem to jaz razumel)
Če piše da je ojačevalec sposoben dat od sebe 2x100W pri 10% THD, pomeni da ko boš nabival muziko in bo ojačevalec dal 2x100W od sebe... boš pri tem imel 10% popačenja (in to se ne sliši nič lepo)
Ti glej podatke do max 0,1% THD ... 10% THD je samo nabivanje specifikacije da zgleda po podatkih na papirju da zmore več kot v resnici.
Manjši kot je THD čistejši je zvok ki ga slišiš.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | AV receiver - ideo.siOddelek: Kaj kupiti | 6378 (2463) | krepki |
» | JBL zvočniki z Yamaha Receiverjev, pomoč!Oddelek: Zvok in slika | 1377 (928) | Scorpy84 |
» | Priklop radio stolp zvočnikov na avtoradioOddelek: Na cesti | 5048 (4632) | jest10 |
» | Rabim razlago nekaterih pojmov.Oddelek: Zvok in slika | 2108 (1678) | pure00 |
» | Ojačevalc za avto + SubWooferOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2765 (2433) | _Dejan_ |