» »

mašine za hobi mizarstvo

mašine za hobi mizarstvo

«
1
2

GGGGG ::

Zadnje čase se vse več lotevam DIY projektov zato bi se malo bolj opremil s primernim orodjem.

Je tukaj kdo iz stroke, da bi malo svetoval, kaj vse se splača kupiti za domačo delavnico. Rad bi naredil kak kos pohištva iz masivnega lesa, pa tudi sicer orodje za obdelavo lesa pride vedno prav, če delaš kake druge stvari. Za razne konstrukcije, šablone itd.

Gledal sem kaj podobnega. Je to kul zadeva? Obstaja še kakšna druga oblika kombiniranih orodji, mogoče ročna orodja z možnostjo pritrditve na pult ali kaj podobnega.

http://www.bolha.com/stroji-orodja/obde...

francek1 ::

Pri vsakem takem orodju obstaja pravilo: cenejši kot je, več časa boš porabil za obdelavo in kakovost obdelave bo nižja. Poleg tega si pri takih igračkah omejen z dimenzijami. Kako boš na tem stroju recimo oblal cel ploh? Za masivo boš rabil še nadrezkar, tračni brusilec, vrtalni stroj in še kaj.. Priporočam ti nakup znanih znamk (Makita, Holzher, Metabo, modri Bosch, De Walt itd.)
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

z3ro ::

Kaj velikega s tem pač ne boš mogel delat. Če ti je to res samo za hobi in bi naredil kaj zase potem vrjamem da bi bilo za silo to dovolj, kakšne resne nove mašine pa se začnejo tam pri par tisoč evrov (posamezna mašina, ki zmore le eno ali dve "operacije").

GGGGG ::

Rabim izključno za domačo uporabo. Naslednji projekt je npr. Ena mizica za dnevno sobo. Plohe bom dal nažagati nekomu na približne mere, ampak še vedno je potem treba dosti obdelave. Take zadeve mislim delati.

Vikking ::

Preglej karakteristike kombinirke, če dimezije in moč kombinirke ustrezajo temu kar boš obdeloval. Omejen si tako v širini, dolžini, velikosti mize, samem pomiku vozička...

Ker 0,75kW 220v EM, ne bo kaj prida za razrez in obdelavo masivnega lesa. Sploh ko pridemo do večjih debelin. Če boš dobil plohe na dom, pozabi.

Aston_11 ::

Za mizico recimo so imeli v Hoferju debelinko s poravnalko za 200 EUR. Rabiš še cirkularček - ročni (jaz sem imel Iskro 1600 W, ki sem jo skuril) in namizni - dobiš v baubau - za vzdolžne in prečne reze.

Ti boš moral zlepiti les, ker se ti bo sicer pri mizi zvijal - rabiš še en par primežev dovolj dolgih - ne predrage ima interdiskont.

Rabiš še baterijski vijačnik - predlagam ti kvalitetnega ga cca 200 - 300 EUR - glej 18 V makite - moja je zdržala 4 leta heavy gradnje in je vredna vsakega EUR in ima za sabo recimo več desettisoč vijačenj in vrtanj.

Pithlit ::

Načeloma se da vse narest s krožno žago (ročno) pa izvijačem. Kolk bo rezultat lep... je pa drugo vprašanje. No, vbodna žaga opcijsko. Za kakšne izreze delat.

Je pa to za mazohiste. Ampak! Da se. Konec koncev tudi s čist navadno ročno žago... prišparaš na elektriki. Zadeva bo na koncu... rustikalna :P Vijaki, seveda, ne pridejo v poštev. Mozniki ftw!

Moj trenutni projekt je... komplet kuhinja. Gre presenetljivo dobro. Ni profi, daleč od tega... ampak prevelikih lukenj in špranj pa tudi nimam (toleranco sem si zadala največ 1mm). Taprave kote mi pa tudi uspeva lovit.
Life is as complicated as we make it...

GGGGG ::

Vbodno žago, baterijski vrtalnik in par drugih stvari že imam. Ampak, kot si rekla, se da ampak se precej namučiš, če ni pravega orodja. Zato so mi zanimive te kombinirke, kjer v eni mašini dobiš 4 ali 5 različnih funkcij, da ni treba imeti za vsako malenkost svoje mize in žage.

Sem se odločil, da nabavim kar tole z linka na bolhi, ali kaj zelo podobnega.

fikus_ ::

To je res hobi zadeva in s tem boš težko izdelal kaj večjega oz. moraš imeti dosti potrpljenja. Za kakšno mizico, poličko in podobne zadeve je OK, za MIZO, posteljni okvir in podobne zadeve rabiš kombinirko za 2 do 3 k€. Za pohištvo, kot so omare in podobno pa rabiš formatno žago (sicer ti oplemeniteno iverico razrežejo tudi v nekaterih trgovinah). Za vrtanje lukenj za moznike rabiš šablono (poglej npr. www.lestroj.si , interdiskont.si ,ali pa še kje drugje).

Pa obilo užitka ob delu in končnih izdelkih.

LP

WarpedGone ::

@Pithlit:
Lastno kuhinjo izdeluješ?!?! Dandavat!

To je res hobi zadeva in s tem boš težko izdelal kaj večjega oz. moraš imeti dosti potrpljenja

Človek je skoraj dobesedno reku, da se mu gre za hobi.
Takoj it na profi mašine za par jurjev po komadu in to mnogo njih različnih je metanje denarja stran.
Začne se z ročno žago in ročno bormašino in dokupuje zadeve po želji in trenutni potrebi. Tako v vsakem nakupu videš smisel in tudi razumeš zakaj si plačal tolk kolker si plačal. Morda si še hepi ker razumeš da si dobil dobro zadevo za mal denarja. Pa čeprav si plaču 2 jurja.

Nasvet: za začetek vzemi rabljeno iz bolhe. Ja, bo crknilo. Enako kot tvoje navdušenje nad zadevo :) Če ne, sploh ne bo škode in boš opremljen z izkušnjami sam vedu kaj vzet novega.
Zbogom in hvala za vse ribe

fikus_ ::

WarpedOne: iz prakse ti povem, da je to res hobi zadeva. Zgleda lepo, ko pa obdeluješ npr. sušen hrastov les pa ne veš, ali bi se zjokal ali pa vse skipaj vrgel skozi zaprto okno!
Te zadeve niso dovolj toge in se vse zvija po načelu "pametni popusti".

Da se delati, če obdeluješ mehkejši les, imaš dosti časa in veliko potrpljenja, aja pa še veliko je brušenja s smirkovim papirjem, da poravnaš robove med zalepljenimi deskami .

mihagr ::

@ WarpedOne
Bravo, končno nekdo ki razume vprašanje človeka in mu pametno odgovori.
Večina bi pa takoj najdražje in "najboljše" (samo ne za svoj denar)!

GGGGG ::

fikus, nočem biti pameten, ker res nimam veliko pojma o tem. Ampak na youtubu je ogromno videov, kjer ljudje delajo čuda stvari z ročnim orodjem in mogoče kakšno namizno žago. Tudi sam sem pred kratkim skupaj zbil čisto spodobno teraso s podkonstrukcijo in stopnico samo z ročnim orodjem.

Les bom večinoma tako ali tako dobil narezan, na približne mere oz. ga bom dal narezati, če bodo to plohi. Meni gre samo za to, da potem obdelam do končnih dimenzij in zbijem zadevo skupaj.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Pithlit, delaš kuhinjo iz masive ali iz iverala?

LP

Jože

WarpedGone ::

Les bom večinoma tako ali tako dobil narezan, na približne mere oz. ga bom dal narezati, če bodo to plohi. Meni gre samo za to, da potem obdelam do končnih dimenzij in zbijem zadevo skupaj.

Mogoče potem ko že maš ročno cirkularko in vrtalnik (ter seveda kladivo in ročno žagco) bil čas za hoblmašino oz rezkalnik al kak se temu reče.
S to zadevo lahko mal večje domenzije (vsaj v eno koordinato) obdelaš do gladkega oz. pofrezaš na pravo debelino. Uporabno za delovne plošle, noge etc. oz za kose, ki morajo zgledat lepo gladki.
Zbogom in hvala za vse ribe

ManDriver ::

Za začetek je fino, če imaš mizno žago, vrtalnik, ekscentrični brusilnik ter vbodno žago. V nadaljevanju je dobrodošel tudi nadrezkar ter čelilna žaga. Vendar pa, kot že rečeno, štartaj z žago (lahko tudi ročno krožno) in potem nadgrajuj.
Uporaben forum na to in še ostale "lesne" teme:http://www.stolarskaradionica.com/forum/ in pa "Dr. House" woodworkinga:http://www.youtube.com/playlist?list=PL...

[edit: typo]
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

Zgodovina sprememb…

GGGGG ::

Tega "Dr. Housa" gledam zadnji teden, mislim, da sem vse od njega pogledal že 2x :) Pa hvala za link do foruma, bom pogledal.

Pithlit ::

WarpedGone je izjavil:

Lastno kuhinjo izdeluješ?!?!

Ja... sem že imela noge, pante pa kljuke. Pa draga je rekla da bi rada imela zgornje omarice do stropa... pa napa je že bila montirana in del stropa nižan. Tko da bi moral itak vse po naročilu delat. Pa sem se odločila da bom sama probala. Zakaj plačevat nekoga drugega če lahko sama? Sva nabavile les in gremo.

Svoje cajte sem se nekaj malega ubadala z modelarstvom (letala pa rakete). Torej, how hard can it be? Uporabljeno orodje: ročna krožna žaga, električni oblič, baterijski vijačnik, potopna krožna žaga, rezkar, ročna žagica (čopič, valjček, barve, laki...). Skupaj jo držijo mozniki (in ene par vijakov, ker se je par začetnih poizkusov z mozniki pač 'sfižilo').

Vzame pa ogromno časa, ja. Barvanje... 9 dni za par kosov (impregniranje, 2x barva, 2x lak... za vsako roko 2 dni - prvi dan ena stran, drugi dan druga stran). za več kot par kosov naenkrat pa placa nimam :|. Ampak ni panike, je skoraj končana. Jutri grejo omarice na steno, pol zrihtam še predale in vrata, pa voziček za smeti. Pri pultu pride pa še vbodna žaga na svoj račun.

 Work in progress.

Work in progress.



Ogledalo sem pa tudi morala sama rezat. Je reku 'majstr' da se ne da (zaradi neke folije ki je nalimana zadaj). Vključno z luknjo za vtičnico (dremel + diamantni rezkar).

Barbarpapa2 je izjavil:

Pithlit, delaš kuhinjo iz masive ali iz iverala?

Lepljen smrekov les za police, vrata, fronte predalov... Lepljen macesnov les (ne ravno špica kvaliteta, ampak vseeno bolje od smreke) za stranice.

Iverka je sicer res enostavna za obdelavo... ampak če že delam kuhinjo, jo bom delala iz lesa, ne pa iz žaganja. Poleg tega pa kuhinjo iz iverke lahko kupim za vsakim vogalom.
Life is as complicated as we make it...

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Ja, lepljen les je OK, ker se (načeloma) s časom ne deformira. Iveral (ne gola iverka, pač pa tista prevlečena s folijo) pa niti ni tako lahka za obdelavo, rezi s cirkularko so lahko kar problematični, če nimaš predžage (folija se grdo natrga). Prednost je pa to, da ti zadevo po meri marsikje razrežejo, in potem več ali manj samo "vkup šraufaš" :)

Sam se kuhinje nisem lotil, smo kar pri Marlesu eno skupaj z aparati kupili. Sem pa sam naredil kup stvari (seveda iz iverala), kot je omara s klopjo za predsobo, omara za kopalnico, dve omari za spalnico (eno s trojnimi drsnimi vrati, drugo z dvojnimi), pregradno polico za knjige med jedilnico in delovnim kotičkom in pa mizo ter mali "poličnjak" za hčerko. Aja pa en dvovratni element, ki stoji na terasi in je namenjen mali hladilni omari, spodaj pa hčera razne jahalne zadeve hrani.... Mozničil nisem, ker je po mojih izkušnjah iverka za tvorstne spoje rahlo problematična (luknje niso nikoli preveč točne, tesno nabitega moznika pa iverka ne mara preveč, ker rada poči, sploh po debelini), zato vse skupaj drži malo morje "spaxov". Sem jih pa tako vstavljal, da praktično niso vidni ;).

Je žena enkrat skalkulirala, koliko sva z DIY prihranila (glede na to, da bi praktično vse moralo biti po naročilu), in je kar nekaj 1000€ naračunala....

Od "motorizirane" opreme imam en Iskrin Klip-Klap komplet (če se kdo tega spomni), ki je neuničljiv in pa en kitajski aku "pormašin" (za vijačenje) za nekih 30€....

Se splača, če nimaš dveh levih rok...

P.S. Nalimaj par slikic kuhinje, ko bo "fertik" ;)

LP

Jože

gzibret ::

Jaz sem se tudi nekaj igral z lesom. Naredil sem par omar, nekaj polic, pomivalno korito itd... Ni tako težko, kot se zdi na prvi pogled, vseeno je dobro za prvi izdelek naredit nekaj, kar ni najbolj na očeh, in pri čemer ni treba it "na nož glede milimetrov" ;)

Nekaj izdelkov, zraven so cene komplet materiala brez dela:

omara v kuhinji - 120 e



omarica v kopalnici - 60 e



nočna omarica - 80 e



nočna omarica detajl



Sorry za malo slabše slike - slaba svetloba + slab telefon ;)

Glede cene, sami ocenite, ampak izdelek je trden in močen, v enem letu se nič ni odlepilo, ukrivilo ali razmajalo. Pa še točno po meri je narejeno, do milimetra natančno.

Kaj sem rabil:

- Autocad za projektiranje + nekaj znanja (evklidske) geometrije pri izdelavi
- en močnejši vrtalnik na kabel za vrtanje lukenj za možnike + en baterijski vrtalnik/vijačnik
- merila, kotniki ipd...., boljši + set svedrov in "stopper" za sveder, da ne vrtaš pregloboko
- svinčnik in radirka
- olfa nož + zelo fin brusni papir
- lepilo, možnike, cel kup različnih lesnih vijakov
- predale, kljuke, okrasne kapice, pante in ostalo, kar pač potrebuješ
- kladivo in nekaj deščic, da ne tolčeš direkt po lesu, ter tolkalo, ki ti omogoča, da narediš luknje točno tam, kjer jih želiš
- kljunasto merilo
- sesalec za sesanje žagovine (ki jo je kar precej....)
- uteži (mikrovalovna pečica starejšega letnika se je izkazala za odlično ;)
- dosti velik prostor
- pogojno tudi žago, vendar če si dobro sprojektiral, tega v bistvu ne rabiš

Les je vse iveral, 18mm, dosti močen, da zdrži slona, poleg tega pa je tako plastičen, da omogoča tudi kakšna milimetrska odstopanja (ni treba bit na desetinko natančen). Razrez sem dal na profesionalno žago, ker sam nikoli ne moreš tako lepo odrezat, kot profesionalna žaga z visokimi vrtljaji (recimo Sloveniales ima super žago, ki omogoča rezanje krivin in "oken" znotraj plošče). Tudi okrasne robne trakove sem dal nalimat profesionalcem, ki to naredijo bolje in lepše, kot jaz z likalnikom.

Predale in ostalo uporabljam izključno od Bluma, ker so najboljši. Večina ostalega se je izkazalo za navadno sranje.

Kar je ostalo je le še ena natančna roka, dobra volja in nekaj časa. Zadovoljstvo ob "svojem" izdelku poplača vložen trud. Treba je pazit, da se med izdelavo ne popije preveč piva, he he... Če vkalkuliram svoj porabljen čas (vključno s projektivo, ki je zelo pomembna faza) in stroške materiala, koliko bi dal za podobno pošhištvo iz trgovine, lahko rečem, da sem delal za cca 50EUR/uro. Oz. z drugimi besedami, prišparal sem sigurno že 1500 e.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

GGGGG ::

Nice. A nardimo eno temo za take domače DIY projekte, pa se tole prestavi not? Jaz imam trenutno le eno teraso za pokazat, pa še tej moram dokončat še stopnico. Prvič sem se lotil takšne zadeve zato sem se vmes še malo lovil, ampak na koncu je izpadlo dovolj dobro :) Točne cene sicer nisem računal, je pa kul filing, ko postaviš nekaj čisto sam od začetka do konca.

Naslednji projekt bo pa masivna hrastova miza za kuhinjo.

https://www.dropbox.com/sc/gaxxfr9ju974...

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Kot je rekel gzibret, načrtovanje je zelo pomembna (če ne najpomembnejša) faza dela. Ker če se z*****š tukaj, boš potem delal veeeeliko več, ali pa boš moral celo ponoviti vajo. Sam sem vse najprej zmodeliral s Pro/E-jem in z njim izdelal risbe za fante, ki so naredili razrez. Pametno je kose po prejemu premeriti (na razrezu niso nezmotljivi) in ustrezno označiti. Potem samo po oznaka zlagaš skupaj in spajaš. Predale sme vse delal iz 10mm belega iverala (pa vse hrbte omar tudi), robove pa sem lepil sam, sem rabil en star, a še delujoč likalnik za to... in ostre olfa nož, pa mirno roko....

gzibret respect, zgleda dobro....

LP

Jože

floyd1 ::

Treba je pazit, da se med izdelavo ne popije preveč piva, he he...

Tistega, ki ga imaš na tretji fotki, lahko spiješ kolikor hočeš ;).

gzibret ::

THX, res izgleda OK. V bistvu izgleda lepše, kot sem pričakoval na začetku. Začneš z malimi zadevami (recimo, s polico za čevlje), potem pa greš na vedno več in več. Je pa treba pazit 1000 in eno stvar; kako so obrnjene žile na lesu, kolikšna je debelina okrasnega traku, kje vse se nalepi trak, da ne plačuješ brezveze, kako se spne skupaj, da kakšen element, ki je nosilen, ne stoji na dveh ali treh moznikih ipd...

Če bi se bolj resno ukvarjal s tem, bi rabil edinole nek profesionalen delovni pult, z vsemi ravnili in merili ter s stojalom za bor mašino, da zvrtaš luknje točno pravokotno na površino in na tisto mesto, kjer luknja mora bit. Do sedaj sem delal na tleh, pa ni bilo najbolje, ker tla niso ravna in pride do kakšnih malenkostnih odstopanj, pa tudi vrtanje za možnike je precej oteženo (težko zvrtaš točno). Je pa 1 mm napake lahko hitro že kar moteča stvar.

> Tistega, ki ga imaš na tretji fotki, lahko spiješ kolikor hočeš ;).

Po navadi pijem težjega. Ne vem, kako se je znašel na sliki ;)
Vse je za neki dobr!

noraguta ::

Če resno misliš z masivo potem je tale mašinca tudi za hobi rabo no-go. za izdelavo kake ptičje hišice ali modelarstvo bi še bila sicer pa je dosti podhranjena. v tem budgetu raje glej kako kombinirko mio standard. ni nič posebnega je pa poceni motor se komot menja pa še draga ni 300-500EUR bolha.

k njej si omisli še potezno žago(200EUR+), potopno žago z vodilom(200-600EUR), nadrezkar(40EUR+) še najbolje dva(enega za v mizo), oblič, brusilnike (tračni + oscilacijski), vrtalnik, za večje izvrtine(kačasti svedri) vrtalnik z reduktorjem(prodajajo jih tudi kot mešalnike barve). pa si s ceno tam tam. Lahko jih menjaš po potrebi, če ti kaj crkne ti ne stoji cela mašina pa še pri kombinirkah moraš ponavadi premontirati mašino za drugo operacijo. z mozniki ne boš prišel prav daleč bo treba osvojit kako lesno vez ali dve . http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-l...
fleksarce z lamelnimi platami rotorašpljami so pa itak pri roki, če se človeku zahoče kaj bolj organskega od škatlje.

masiva se da za razliko od iverala tudi popravljati tako, da se ne sekiraj če se ti kaj sfriži. dajat oblat plohe je pa tudi bolj tako tako biznis. če sta mojster in mašina v kondiciji fino čene pa sam z obličem opraviš stvar bolje(je pa res da traja).

drugače pa boš za spone, rezkarje kline za cirkularje, dleta pribor za ostrenje etc. hitro zmetal tudi malo premoženje. tako za začetek cca 3k vložka v mašinerijo mislim da ni nerealna ocena, če misliš iti nekoliko dlje od montaže iverala.

sicer pa precej dobra in poučna stran za svoje mojstre kar se lesa tiče je
http://paulsellers.com/ oz https://www.youtube.com/user/PaulSeller....
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

Pithlit ::

Dej ne no.. Za hobi se gre...
Life is as complicated as we make it...

Vikking ::

Da se marsikaj, s tem da moraš dobiti masivni les že narezan takorekoč na končne mere 1-2mm od končne. Ker s tem debelinit kej velik ne bo šlo.

Problem je predvsem v velikosti mizi in širine do katerega še miza podpira rezanje, debelinjenje/poravnavanje.

Ampak če ne boš rinil z glavo skozi zid, ti lahko povem da boš lahko mami naredil kuhinjo po njenih željah. Takorekoč smešno poceni. Izdelava je ista kot pri omarah, le merjenja in predalov je več :).

Takoj pozabi da boš delal neke okvirje omar ali večjih predalčnikov iz masivnega lesa. To je tako kot bi pozimi metal na jablano sladkor, da bodo poleti ko bodo jabolka dozorele slajše.
Kupiš oplemeniten iveral željenih barv, že zrezan na končne mere. Na hobi mašinci zrezkaš utor za hrbet, sestaviš okvir in imaš pripravljen model. Sedaj pa lahko po mili volji ekspirimentiraš kakšne predalčnike in ličnice boš naredil (mdf, iveral, če hočeš tudi masivne), imaš rezkar, ki ti bo omogočal marsikaj porezkati. Imaš vrtalni stroj s katerim boš naredil luknje.
Vsekakor pa prej poišči primerna vodila za predale in primerna vodila za vrata, preden se lotiš ličnic in predalov, ker različni tečaji in vodila zahtevajo različno montažo oz. predpripravo. Za kuhinjo so super tečaji ki imajo "zavoro". Naredil boš super kuhinjo.

Ker vsa zadeva teče po istem principu, si lahko opremiš dnevno, sobo, delovni prostor. Sam ne komplicirat z velikimi pločami. Kot je recimo plošča za mizo. Kupi ploščo matreial barva po želji. naredi si predalčnike. Okvir si lahko sestaviš. Oz. pretvoriš kakšno staro razpadajočo pisalno mizo ki ima kovinski okvir v prelepo delovno mizo.

Sam ne komplicirat z stvarmi prevelikih dimenzij. Ker v bistvu tiste stvari takorekoč ne opaziš. Kdo pa opazi okvrije predalov in omar v kuhinji kako lepi so. Vidiš ličnice, predale, kljuke, držala.

Vse kar sem napisal, se da skoraj narediti tudi z ročnim orodjem, s tem da ponavadi brez kakšne kombinirke težko narediš masivne ličnice, predale... to ti to omogoča.
Strojček ni vsemogočen, lahko pa marsikaj narediš, če boš pameten. Delat s tem od A do Ž da boš kupil kubik grobo razžaganega lesa in boš izdela vrhunsko celotno masivno omaro, bo pogreb za tebe in tvojo mašino v prvem dnevu.

francek1 ::

gzibret je izjavil:

Jaz sem se tudi nekaj igral z lesom. Naredil sem par omar, nekaj polic, pomivalno korito itd... Ni tako težko, kot se zdi na prvi pogled, vseeno je dobro za prvi izdelek naredit nekaj, kar ni najbolj na očeh, in pri čemer ni treba it "na nož glede milimetrov" ;)

Nekaj izdelkov, zraven so cene komplet materiala brez dela:

omara v kuhinji - 120 e



omarica v kopalnici - 60 e



nočna omarica - 80 e



nočna omarica detajl



Sorry za malo slabše slike - slaba svetloba + slab telefon ;)

Glede cene, sami ocenite, ampak izdelek je trden in močen, v enem letu se nič ni odlepilo, ukrivilo ali razmajalo. Pa še točno po meri je narejeno, do milimetra natančno.

Kaj sem rabil:

- Autocad za projektiranje + nekaj znanja (evklidske) geometrije pri izdelavi
- en močnejši vrtalnik na kabel za vrtanje lukenj za možnike + en baterijski vrtalnik/vijačnik
- merila, kotniki ipd...., boljši + set svedrov in "stopper" za sveder, da ne vrtaš pregloboko
- svinčnik in radirka
- olfa nož + zelo fin brusni papir
- lepilo, možnike, cel kup različnih lesnih vijakov
- predale, kljuke, okrasne kapice, pante in ostalo, kar pač potrebuješ
- kladivo in nekaj deščic, da ne tolčeš direkt po lesu, ter tolkalo, ki ti omogoča, da narediš luknje točno tam, kjer jih želiš
- kljunasto merilo
- sesalec za sesanje žagovine (ki jo je kar precej....)
- uteži (mikrovalovna pečica starejšega letnika se je izkazala za odlično ;)
- dosti velik prostor
- pogojno tudi žago, vendar če si dobro sprojektiral, tega v bistvu ne rabiš

Les je vse iveral, 18mm, dosti močen, da zdrži slona, poleg tega pa je tako plastičen, da omogoča tudi kakšna milimetrska odstopanja (ni treba bit na desetinko natančen). Razrez sem dal na profesionalno žago, ker sam nikoli ne moreš tako lepo odrezat, kot profesionalna žaga z visokimi vrtljaji (recimo Sloveniales ima super žago, ki omogoča rezanje krivin in "oken" znotraj plošče). Tudi okrasne robne trakove sem dal nalimat profesionalcem, ki to naredijo bolje in lepše, kot jaz z likalnikom.

Predale in ostalo uporabljam izključno od Bluma, ker so najboljši. Večina ostalega se je izkazalo za navadno sranje.

Kar je ostalo je le še ena natančna roka, dobra volja in nekaj časa. Zadovoljstvo ob "svojem" izdelku poplača vložen trud. Treba je pazit, da se med izdelavo ne popije preveč piva, he he... Če vkalkuliram svoj porabljen čas (vključno s projektivo, ki je zelo pomembna faza) in stroške materiala, koliko bi dal za podobno pošhištvo iz trgovine, lahko rečem, da sem delal za cca 50EUR/uro. Oz. z drugimi besedami, prišparal sem sigurno že 1500 e.


Ni mi jasno, kako si s tem orodjem nalepil in obdelal ABS trak na nočni omarici??? Se pa izdelke iz oplemenitenih plošč najlažje spaja z lamelami. Lamelirke niso več tako drage, da se ne bi splačalo.

Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: francek1 ()

GGGGG ::

3k za mašine v tem trenutku ne dam. Niti nimam dovolj prostora v garaži.

Sem se pa danes že spravil delati tako mizo. http://ana-white.com/2009/11/plan-moder...

Doma sem imel nekaj plohov hrasta, ki sem jih na grobo razrezal s sposojeno namizno žago, nekaj pa kar na roke. Grobe kose bom peljal v obdelavo mojstru, ki ima mašine, potem bom pa na roke oblal in brusil na fino. Sestaviti pa pomoje tudi ne bo pretiran problem.

Tole kombinirko sem pa zaenkrat kar odmislil. V kratkem grem po eno namizno žago in ročno cirkularko. Ostalo bom dokupoval sproti, večje stvari pa outsourcal ali kar kupil les pravih dimenzij.

Za tole mizo je npr. Seznam orodja takšen:
measuring tape
square
safety glasses
hearing protection
Kreg Jig™
drill
circular saw
nailer
sander

francek1 ::

Pri namiznih žagah pazi, da ne bo kaki kitajski jajc, ki ima prenos izveden z mikrojermenom. Crkne prvi dan ob resnem delu. Sam sem si na začetku kariere DIY naredil malo mizico, kamor sem vpel ročno Iskrino 850 W cirkularko. Razlike med kolektorskimi in asinhronimi motorji so namreč velike.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Isotropic ::

gzibret, ti si potem vse sprojektiral, oni so ti odzagali itd., ti si pa potem vse sestavil skup, ce prav razumem?
koliko te je pa prislo za nocno omarico zaganje, lepljenje itd?

Vikking ::

Keksarka-lamelirka je super za delo, pri spajanju iverk. Boljše kot mozničenje, saj omogoča nekaj prostora za zamik in popravljanje napak.
Drugač se pa za mozničenje dobijo šablone, ki omogoča natančno in vodoravno vrtanje.
Se dobijo ABS trakovi ki omogočajo ročno lepljenje (mislim da imajo lepilo nanešeno). Lepit z neostikom je bolj mrcvarjenje kot karkoli drugega.

iKST: ročno oblanje, si siguren? naj ti majster pripravi raje les končnih poskoblanih dimenzij. Verjetno boš lepše zravnal z jekleno ploščico kot pa z ročnim skoblanjem. Razen če je potrebno veliko odvzema lesa (več mm) poem se pripravi da ti bo kri tekla s čela ko boš brusil in ravnal z brušenje.

1. pravilo: če se da naj bo finiš z skobljanjem-strojnim, če je kvaliteten enakomeren in ne potrebuje popravljanja, boš ugotovil ogromno razliko v kvaliteti med brušenim in poskoblanim končnim produktom.
Moraš vedit, da vse zgornje "deske" morajo biti enake po debelini na manj kot 1mm. Ker drugače boš imel robove (kar z ročnim skobelnjikom hitro narediš). Popravljat te robove pa bo naredilo mizo neenako in čudno, tam kjer je napak, gre za najbolj vidno površino in mora biti prfektna (strojno narejeno). ker boš imel točnih debelin. Možnosti za popravke ni. Oz. le zamenjava tiste oz. možnost da jo sicer obrneš. Kar pa si že s tem skrajšaš možnost pravilnih smeri in enotnosti letnic med posameznimi zgornjimi deskami.

Pa ne zbijat vse skupaj z žeblji. Najlepše bo če boš zvijačil z lesnimi vijaki, prej pa naredil dovolj globoko luknjo, v katero boš zalepil lesen hrastov tulec da boš skril vijak. Samo pravilno obrneš letnice na tulcu da se umejajo z smerjo letnic na lesu, pa bo skoraj neopazno. Ne uporabljat praha oz kita (za zakriti te luknje), ker se barva oz. lak ne bo enako sprijel s to površino in niansa oz. razlika v vidnosti bo večja.

Nevem kje omenjajo žreblje razen na začetku, uporablja se vijake. Ne uporabljat praha oz kita za zakriti luknje. Pa ne rabiš 100+1 letvico spodaj.

GGGGG ::

Ne mislim zbijati z žeblji, seveda. Imam tisto napravco za 'pockethole' spoje. Samo nastaviš, zavrtaš pod kotom skozi nastavek pa je. Malo sem se že igral s tem, pa je precej enostavno, pa vsi spoji so na notranji strani, praktično nevidni.

Glede strojnega skobljanja je pa dobro vedeti. Načeloma imam dovolj časa tudi za ročno delo, ampak, če je finiš na mašino boljši bo pa kar majster naredil vse na točno mero.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GGGGG ()

ManDriver ::

GGGGG je izjavil:

Sem se pa danes že spravil delati tako mizo. http://ana-white.com/2009/11/plan-moder...


Ana White mi je sicer čisto simpatična punca, vendar me pri njenih načrtih "moti" način spajanja. Ta pocket hole princip (s Kreg Jig orodjem) mi je mimo, saj vijak načeloma nima kaj delat v masivi. Sam veliko raje uporabim spajanje z mozniki, lamelami ali pa z lesnimi vezmi.
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

GGGGG ::

Zakaj pa ne vijakov v masivo? Stvar izgleda oz. okusa, ali je dejansko spoj slabši?

ManDriver ::

Vsekakor bolj prvo kot drugo. Je pa seveda stvar posameznika, kaj in kako dela.
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

gzibret ::

@franček1 - ABS trak so mi nalepili na žagi, nisem sam lepil.

@isotropic - cena je navedena ob sliki. Zajema vse: les, žaganje, okrasni trak, vodila predalov, kljuke, lepilo, možnike... skratka vse. Sem resnično vodil evidenco stroškov, ker me je res zanimalo, koliko pride varianta naredi-si-sam, ker, ko sem gledal nočne omarice po naših pohištvenih salonih, me je skoraj kap, ko sem videl, koliko oni kasirajo za izdelek slabše izdelave (slabšia iverka in predali, kot je moja). Je pa treba pazit, da ti ne limajo traku tam, kjer se ne vidi, ker trak ni prav poceni.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

ABS trakovi, ki sem jih lepil, so bili na hrbtni strani opremljeni s termolepilom. Sem jih s starim likalnikom nalikal na robove iverala in jih, ko so se ohladili, obrezal z OLFA nožem. Tako, da kakšnega lepila in pripomočkov za pritiskanje traku na robove nisem potreboval...

LP

Jože

gzibret ::

Barba - da, to gre pri ravnih zadevah. Pri okroglinah je težje. Je pa treba industrijsko nalepljene trakove še vseeno ponekod malo ročno poravit z olfa nožem in zelo finim šmirgl papirjem.

Samo se s temi trakovi kar zajeb*****. Sem ratal preveč komot ;) Z lepljenjem zgubiš veliko časa.
Vse je za neki dobr!

Vikking ::

ManDriver je izjavil:



Ana White mi je sicer čisto simpatična punca, vendar me pri njenih načrtih "moti" način spajanja. Ta pocket hole princip (s Kreg Jig orodjem) mi je mimo, saj vijak načeloma nima kaj delat v masivi. Sam veliko raje uporabim spajanje z mozniki, lamelami ali pa z lesnimi vezmi.



Spajat masivo z mozniki oz keksi, je popolnoma zgrešeno in nelogično. Dobiš nerazstavljivo zvezo. Uporablja se vijake. Prej se zvrtajo manjše luknje, da ne bi les počil. Lahko se igraš z lesnimi vezami, prednosti ne bo nobene, pomembna je pa izredna natančnost. So pa te zveze najlepše. Da bi pa vtaknil moznik v les, pa je kot bi si vtaknil svinčnik v oko. Delaj logično racionalno in pametno. Če je možno naj bo vez "naknadno" razstavljiva.
Same lesne vezi, lepo pridejo pri kakšnih kmečkih mizah in klopeh, kjer se lahko uporabi sistem vezi in lesnih zatičev, kjer nimaš niti enega vijaka.
Pri predealih je nekaterim všeč rogljičena vez, ki jo lahko narediš na rezkar. REcimo veliko lepša je lastovičja vez pa zahteva ročno delo, kar pomeni da je ne boš šel prakticirat za 20 predalov.

Bodi pameten in res ne kompliciraj.

Samo to ti priporočam, kupi malo boljše vijake, ne rabiš spaxe, sam ne kupovat ala hofer variant vijakov.

ManDriver ::

@Vikking: Glej,...še enkrat. Stvar posameznika. Meni osebno je železje v masivi (pa tudi če je smreka) odveč, zato raje uporabim lesene vezi. Obnesejo se mi tako mozniki kot tudi čepi/zatiči(dowels), tako da tukaj problema ne vidim. Prednost v nerazstavljivi zvezi pa vidiš očitno samo ti, jaz je ne. Res je, lesene vezi zahtevajo bistveno več časa in tudi natančnosti. Vendar mi ni cilj serijska proizvodnja, ampak bolj "delo za dušo".
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

noraguta ::

REcimo veliko lepša je lastovičja vez pa zahteva ročno delo, kar pomeni da je ne boš šel prakticirat za 20 predalov.

mogoče teoretik iz slo techa res ne. ampak šablona za roglje ali lastovičji rep je je v bistvu precej identična zadeva, le rezkar ustvari drugačno geometrijo spoja.

http://www.lestroj.si/trgovina-orodja/s...
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

Vikking ::

noraguta: Nisem teoretik lol. Res pa nisem vedel za to šablono. Pa tudi vsa dijaška leta sem med počitnicami delal pri privatniku v lesni industriji. Res pa da me je čas oz. poznavanje novosti v lesni industriji že zdavnaj povozil.

Lesne vezi (mozniki keksi) niso enaki dejanskim lesnim vezem, kot je npr. ploskovna vez, rogljičena vez itd.. Izredna ogromna velika razlika. To niti pod razno ne moraš enačit.

Meni je glih pa kombinacije kovine in lesa vedno super kombinacije. Sploh kovina kot ogrodje/skelet.

jype ::

Pri nas smo naredili enostavne kocke, ki se jih seli in kombinira po potrebi, zdaj je bilo postavljenih že pet različnih iteracij omare. Ker je les masiven in kocke težke, lahko otroci brez skrbi plezajo po postavljeni "omari" (čeprav te zahteve ob izdelavi še ni bilo).

Prva postavitev:


Del kock v trenutni vlogi:


Les na dimenzije praviloma razrežejo v večini prodajaln, potrebuješ še nadrezkar, šablono in moznike, pa lepilo in na koncu tudi barvo po izbiri.

Vikking ::

jype: super, preprosto, uporabno, sestavljeno po potrebi. Konec koncev, če potrebuješ zaboj za igrače dodaš dno in pridobi drugo funkcionalnost, z takorekoč malenkostjo.

Lahko pa greš kupovati posebej takšne in drugačne police in omare in zaboje za igrače. Ter spet po naročilu delat neke hude omare da stišiš vse to v en kot podstrešja.
Le kako malo je potrebno.

Lonsarg ::

Pri nas(mizarstvo) se dela pretezno z mozniki pri masivi, vecini izgleda lepse, je pa res da brez fajnih sablon zna biti veliko lazje z srafvi za hobi, ampak no za silo sablono ni noben problem narest.

Pithlit ::

noraguta je izjavil:

http://www.lestroj.si/trgovina-orodja/s...

Ehhh kje si bil ko sem se jaz lotevala kuhinje?!? Mjah... bom pa za drugič vedela. Ko me bo prijelo zamenjat vse skupi (pult bom itak menjala ob prvi priliki... trenutno smo bili prisiljeni v nabavo pulta iz iverke, bljak).
Life is as complicated as we make it...

einstein :P ::

@pithlit

Mislim, da se to dobi še dosti ceneje, samo sem že pozabil, kje. Malo pogooglaj.
STAY OUT OF MY TERRITORY!

Pithlit ::

Ja vem... Sam zaradi ideje. Glede na to da se kuhinje lotevam z ročno krožno žago in akumulatorskim vijačnikom je verjetno jasno da delam bolj na blef.

So pa šle danes omarice na steno. Pa okol nape ni niti milimeter lufta. Pač, blefirat znam! Zdaj pa dva dni pavze (drugo delo) pol pa zrihtat predale (lica so za pobarvat pa našraufat), vrata (moram še kupit plohe, pa veselje bo pante montirat) in 'blende' za skrit noge pa roge (zaradi delno spuščenega stropa je med starim stropom pa omaricami ~6.5cm lufta). Tko da bi morala bit zadeva končana čez kake 3 tedne.

Pečica, v glavnem, lepo sede v svoj plac.
Life is as complicated as we make it...

Aston_11 ::

Ročna krožna žaga je odlično orodje, pod pogojem, da se uporablja ob masi zaradi ravnih rezov. Če je še dovolj močna in list ni videl kakšnega cveka, je sploh top shit. Jaz sem svojo skuril, je bila pa najpomembnejši del orodja. Boljšega od ročne krožne žage za hobby mizarja praktično ni. Cirkularlki so bistveno bolj nerodni, vseeno pa še vedno dovolj praktični.

Pitlit, ti si praktično profi hobby mizar. Keep on the good work!!
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Iščem mizarja za omaro

Oddelek: Loža
10870 (469) mm&r
»

Komplet akumulatorskega orodja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2812963 (8281) bozgo88
»

CNC rezkar

Oddelek: Loža
284559 (3622) Janac
»

Rezanje laminata

Oddelek: Loža
145276 (4936) noraguta
»

Rezkalnik za les

Oddelek: Loža
204800 (4096) fikus_

Več podobnih tem