» »

Katera oblika signala?

Katera oblika signala?

einstein :P ::

Kakšno obliko signala bi priporočili za napajanje 230V naprav - kvadratno ali trikotno?

Katera oblika je manj škodljiva za naprave oz. s katero obliko bi bolje delovalo? Rabim pa to vedeti za inverter, ki sem ga izdelal in ima trenutno kvadratno obliko signala, pa če se jo splača pretvoriti v trikotno?

Hvala, LP
STAY OUT OF MY TERRITORY!

AtaStrudl ::

Tezko reci karkoli.

Kar se tice termicnih potrosnikov (navadna zarnica) je vazna efektivna (RMS) vrednost, torej bos moral ustrezno spremeniti vrsno vrednost napetosti. Ce bos dal pravokotnik enake vrsne vrednosti kot trikotnik, bo s pravokotnikom zarnica precej bolj svetila. Enako velja za grelce itd, oblika ni vazna, samo efektivna vrednost (pri enaki vrsni je sinus nekje vmes med trikotnikom in pravokotnikom). Pri pravokotniku je vrsna kar enaka efektivni, torej bi morala biti 230V. Sinus z efektivno 230V ima vrsno 310V! (krat koren iz dva). Pri trikotniku pa je efektivna polovica vrsne, torej bi morale biti spice 460V za 230 efektivne.

Pri izmenicnih motorjih bodo visji harmoniki povzrocali vecje vrtincne izgube. Trikotnik jih ima malce manj kot pravokotnik.

Pri stvareh, ki so napajane z navadnim usmernikom (trafo, grec brez dusilke in elko) se elko polni na vrsno vrednost. Kaj bi bilo s tokovnimi spicami v diodah tezko recem. Pri trikotniku odvisno od rippla na elkotu. Pri manjsem riplu bi bile vecje (vecja strmina blizu vrha). Pri pravokotniku bi bile kljub veliki strmini flank verjetno manjse, ker skoraj ne bi bilo ripla, in bi tok stalno tekel. Pri usmerniku, ki dela z majhnim riplom, bi blahko pravokotnih z efektivno 230 dal premalo napetosti.

Podobno velja za svicerje brez power faktor correctiona, saj imajo na vhodu prav tako grec in elko. Ker so danes ponavadi narejeni za napajanje 90...240V, jih razlicne oblike verjetno ne bi prevec prizadele, razen morda trikotnik za efektivnimi 230V, ki bi lahko s svojimi visokimi spicami preihal 350 ali 400V elko na vhodu.

Za svicerji s power corrrectionom je pa sploh tezko kaj reci, PFC cipov je kup razlicnih, in bi verjetno tudi razlicno reagirali.

einstein :P ::

Hm, torej bi bilo treba kar premislit glede tega. Za usmernik od laptopa vem, da dela in tudi laptop se prižge brez baterije, ne vem pa, kako varno je to za usmernik. Recimo ventilator na sušilniku za lase, kakor se spomnim, se sploh ni obrnil ampak samo spuščal zvoke kvadratnega signala. Torej glede na to, ko praviš, da ima trikotnik visoke špice, bi bilo bolje pustiti kvadrat? Mogoče veš, kako bi lahko cenovno ugodno pretvoril kvadrat v sinus?

Najlepša hvala za odgovor!

LP
STAY OUT OF MY TERRITORY!

AtaStrudl ::

Cudno to s fenom. Zdaj so v fenih ponavadi kolektorski motorcki, ki se ne bi smeli prevec sekirat glede oblike. Si izmeril napetost pod bremenom? Feni so zdaj tudi po 1kW, morda se ti je sesedla napetost?

Najenostavnejse iz pravokotnika naredis sinus z nizkopropustnim filtrom, ampak za kW moci ne bi bil niti poceni niti majhen, pa se s stabilnostjo napetosti pod razlicnimi bremeni bi lahko imel probleme.

Fancy inverterji delajo sinus s pulzno sirinsko modulacijo.

Preprosti inverterji pa so vcasih imeli trapezno napetost, torej nekaj vmes med pravokotnikom in trikotnikom.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DC > AC converter

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
181988 (1524) jest10
»

Solarne nevihte (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
11218950 (13427) Marat
»

Transformator 9V na 600V

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
221670 (1308) AtaStrudl
»

AC signal generator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
161651 (1331) Pyr0Beast
»

Napetost na izhodu iz audio kartice

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
421867 (1435) Business

Več podobnih tem