» »

Solarne nevihte

Solarne nevihte

1
2
3

JohanP ::

Ciklamen je izjavil:

No za razliko od teh štromarjev bi lahko kdo kaj dejansko napisal na temo Solarne nevihte? Kaj pravite na to? :D

Kako dolgo so predvideni izpadi, kaj to pomeni za nas Zemljane, kakšne so izgube/prednosti?


Štromarji se kregajo okoli teze, ali je mogoče z domačimi trafoji gladiti EMI efekt, ki nastane ob trku protonov z zemljinim magnetnim poljem. Če prav razumem trenutni rezultat bitke, je to mogoče, samo dovolj debel drat je treba vmes zvezat.

Dolžina izpada je povezana z dolžino nevihte, ki lahko traja tudi nekaj dni in intenziteto nevihte. Pomeni pa predvsem stroške ter zaradi povečane radiacije tudi nevarnost za zdravje. Geomagnetna nevihta lahko uniči satelite, prekine komunikacije in navigacijo, prekine dobavo po daljnovodih, plinovodih, naftovodih, ipd.
Cel žur skratka, z lightshowom na nebu (aurora).

poweroff ::

Jaz sicer nisem štromar in pol stvari ne razumem, mi je pa debata všeč, ker mi odpira nova obzorja. Pa googlat tudi znam, tako da se ne izgubljam pretirano.

Se pravi če prav razumem, smo šli na izmenični tok zato, ker je bila pred leti na tedanjo tehnologijo to optimalna varianta. Z današnjo tehnologijo pa - pravi Brane - bi bilo bolje iti na enosmerni tok.

Če prav razumem, bi na ta način lažje gladili napetostne špice (v veliki meri odpadejo problemi kurjenja naprav zaradi udara strele), poleg tega bi lažje nadgrajevali omrežje (večanje napetosti za več uporabnikov). Kako pa je z elektromagnetnim sevanjem električnih vodikov?

Obstajajo neke raziskave, da je povečana stopnja obolevnosti za rakom v neposredni bližini visokonapetostnih daljnovodov. Je glede tega kakšna razlika pri enosmernem in izmeničnem toku? Kaj pa motnje elektronskih naprav?
sudo poweroff

Mr.B ::

Brane2, ker ti osnove niso jasne, bom samo tako na hitro povedal da bo vsem tu jasno.

IN zakaj rabiš v bajti inštalacijo za 12V ? Misliš zmontirat gor bicikle in jo registrirati kot avtoprikolico ?

Za nas ostale, zakaj recimo 300VDC ne bi bilo O.K. ?

Osnove varstva pri delu pravijo, da je 12 V DC ne nevarno, pri 24 VDC pa moraš že upoštevati varstvo pri delu, z hendlanjem električnega toka. 48 VDC, je pa smrtno nevarno. Seldeči poizkus , seveda Brane in ostale ne delajte doma, ker je smrtno nevarno, in pustite to raje znalcem. Torej če primem v levo roko fazo 230V AC, in z desno roko radiator, kar je sicer smrtno nevarno, se zgodi sledeče. Zaradi skinn efekta gre tok, ne po najboljšem prevodniku, torejj živci, ter žile, ampak po koži, kjer te lepo ožge, in če te ne izklopijo pravočasno, seveda ostane kos oglja. Če pa isti poizkus narediš z 48 VDC, pa gre tok najprej po živcih, ki so najboljši prevodnik, torej ti skuri vse živce, nato gre preko žil, direktno skozi srce, v drugo roko in v radiator. Ne samo da ti je pokurilo vse živce, ustavilo ti je tudi srce. Zato imamo nekateri probleme govoriti o 300VDC...

Afaik imajo tahudi PC napajalniki izkoristek vsaj 93% pri obremenitvi vsaj 75%.Kar je čisto OK. Velik svičer ima lažje velik izkoristek, sploh ap je vprašanje, če je potreben v tem smislu.

Komot imaš traflce z diodami na izhodu.


Komot Elektrarna generira 1000 MW elektrike. Izhodno napetost na tvojem DC generatorju je 300 VDC. Sedaj ko pa si to tako pameten , pa izračunaj presek vodnika in mi povej, kako boš tak vodnik položil, verjetno ga boš kar vlivala kalupe. Za informacijo, tako v trgovini ti dajo presek 1.5mm2, za 10 A, za večžilni kabel. (1000000000W/300V=?A....mm2) Pa vprašanje ni koliko je premer kabla, koliko te stane meter tega kabla .

Druga zgrešena ideja je tvoj famozni izkoristek, da ne omenim da te bk, to na računu. Glej pri tvoji pretvorbi praviš bo 10% izgube. Torej je to 100 MW od 1000 MW. A si vsaj tako na uč prestavljaš, kakšen kompleks bo hladil vsak o tako čarobno škatlo.
No sej ni potrebe praviš bomo imeli vsi HVDC v bajti. Ej potem pa bo strošek izolatorja bistvenega pomena, kot tudi, res ne vidim čarobne škatle s fenomenalnim izkoristkom, ki bo recimo naredila setp down DC-ja, recimo na nivo primeren za napetosti v računalnik. Izkoristek iz AC v DC je bistveno boljši, saj govorimo o 0.5-0.7V padca pri pretvorbi to je procentulano koliko 99.9% izkoristka... v obratni smeri pa je dober izkoristek in edini način da pripelješ uporabniku amperažo ravno DC v AC in nato spet v DC, kjer pa je glajenje na drugi strani, kot praviš minimalni problem.
HVDC se uporablja zaradi drugih zadev na teh kablih, če že ne drugega ima Evropa 50Hz, amerika pa 60Hz, napaja pa se iz obeh strani.

MW ni enota za energijo ampak moč. In kot tako ga nimam problema absorbirat z orodjem in materialom v delavnici. NAvaden foto flash generira 100kW šus za mikrosekundo in to iz zelo majhnega elektrolita<<

Dejva zadevo poenostaviti, pri solarni nevihti traja zadeva in traja in traja. To ni 100M TNT detonirana atomska bomba nad atmosfero zemlje, kjer EMP puls, kot posledica izsevanih gama žarko sproži EMP puls v atmosferi. Solarna nevihta traja in traja in traja. Famozni mrk v severni ameriki, torej v Kanadi, je celotni sistem zrušil v 20 s, ko je šel kompletni sistem v kaskado. Dejansko efekt traja in traja ne mikro sekunde ampak pol ure, potem pa izveni. Sedaj pa ker se obračaš o W, MW, itd... pa prosim izračunaj J(jule), za tvojo bliskavico, in recimo 100 MW moči ki se pretaka pol ure po žicah. Potem pa mi pokaži razmerje med bliskavico in solarno nevihto. Tako da boš zadevo dobil v prospektivo, preden grem sploh še kaj brati, o tvojih kondijih, in ostalo...
Potrem pa si poglej kakšno specifikacijo Belkinovo zaščito, tako da pogledaš iz drugega konca. Poglej predvsem koliko J in koliko mili sekund. Vsa ta energija se spremeni v toploto, ki pa se nekam mora izsevati.



V glavnem na temo solarnih neviht, je problem zelo kompleksen. V večini problemov, se ob močnejšem primeru, kot je bilo v osemdesetih letih v Kanadi, zgodi to , da uniči več transformatorskih postaj. Problem pa je, da teh transformatorjev ravno zaradi moči in izkoristkov ne moreš kupiti v prvem Elkotu, ampak ti ga morajo narediti, kar pa v normalnih okoliščinah traja leto do dve. V primeru da pa je uničenih ogromno trafo postaj, tudi izdelovalec, ki vliva kalupe za trafote iz aluminija in železa nima štroma, potem, so problemi valjanci, za jedro, spet ni štroma, in na koncu še baker. Pa tudi če imaš doma popolno delujočo elektroniko, ti ne koristi nič če ni štroma. In seveda tisti, ki imajo navadno zemeljsko linijo so edini, ki v tem času lahko komunicirajo. Glede na to, da je vse bazirano na elektriki, je dejansko postavitev sistema, čez dve leti neuporabno, saj je kompletno Gospodarstvo , družba in ostalo šlo v pm.
Problem elektronike je EMP puls, in ne solarna nevihta, razen če bo sonce vrglo ven ogromno količino gama žarkov. Pri EMP pulzu, pa je dolžina vodnika lahko bistveno krajša, torej navadna antena v mobitelu je ogromni generator preseška napetosti v takem primeru. in EMP puls traja zaelo kratek čas, in z zelo hitro spremembmbo "energije", ki v kratekm času generira visoke napetosti, zato je tu dovolj majhen kos žice. Pri solarni nevihti je pa to pojav, ki traja, in tu je zgodba o dolžini žice, in zakaj so na udaru dalnovodi...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Mr.B ::

Na temo EMP-j je dober dokumentarec : National Geographic Explorer Electronic Armageddon
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

gzibret ::

Pyr0Beast je izjavil:

gzibret je izjavil:

Izklop satelita in transformatorjev, releje na off.

Napetost se bo še vedno inducirala v žicah vse dokler ne bo kje drugje prebilo. Pobegniti preprosto ne moreš :)


Ja, to je res, ampak to napetost se da brez večjih težav preko ozemljitve spravit v tla, namesto da skuri transformator. Vsaj pri zemeljskem omrežju.
Vse je za neki dobr!

Mr.B ::

PRoblem pri tipu solarne nevihte, ki je katastrofalna za transformatorje, je enosmerna inducirana napetost. V čici je pa izmenična, torej enkrat v eno smer, drugič v drugo smer. Mehanizma, ki bi rekel, aha sedaj teče pa 100A enosmerne napetosti, pa jo bom preusmeril v zemljo, ne bo delovalo zaradi že prvega problema torej AC + DC, tre drugega problema, saj bo teh 100 A grelo žice dalnovoda, kar pa bo avtomatično pomenilo izklop dalnovoda iz omrežja, ker bo odletela varovalka.
Edini način je ta, da se prekine tokokrog. Zadeve si ne predstavljate tako, kot vam jih pokaže fikcija v filmih, ali dokumentarcih, kako po žicah dalnovoda skačejo iskre.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

gzibret ::

> Edini način je ta, da se prekine tokokrog. Zadeve si ne predstavljate tako, kot vam jih pokaže fikcija v filmih, ali dokumentarcih, kako po žicah dalnovoda skačejo iskre.

Ja, sej.... Ozemljitev funkcionira s predpostavko, da je el. omrežje popolnoma izključeno. Bolje imeti elektronski mrk nekaj ur ali dni (kot traja ena nevihta), kot pa nekaj mesecev, predno poflikajo nazaj vse tuljave.
Vse je za neki dobr!

lexios ::

Glede na to, da je vse bazirano na elektriki, je dejansko postavitev sistema, čez dve leti neuporabno, saj je kompletno Gospodarstvo , družba in ostalo šlo v pm.


Ampak ajde, efekt je še vedno (dokaj) "lokalen" (glede na geo. širine) in tudi ponovitev aktivnosti leta 1989 globalno ne predstavlja zloma gospodarstva in civilizacij...

Brane2 ::

Mr.B je izjavil:


Osnove varstva pri delu pravijo, da je 12 V DC ne nevarno, pri 24 VDC pa moraš že upoštevati varstvo pri delu, z hendlanjem električnega toka. 48 VDC, je pa smrtno nevarno. Seldeči poizkus , seveda Brane in ostale ne delajte doma, ker je smrtno nevarno, in pustite to raje znalcem. Torej če primem v levo roko fazo 230V AC, in z desno roko radiator, kar je sicer smrtno nevarno, se zgodi sledeče. Zaradi skinn efekta gre tok, ne po najboljšem prevodniku, torejj živci, ter žile, ampak po koži, kjer te lepo ožge, in če te ne izklopijo pravočasno, seveda ostane kos oglja. Če pa isti poizkus narediš z 48 VDC, pa gre tok najprej po živcih, ki so najboljši prevodnik, torej ti skuri vse živce, nato gre preko žil, direktno skozi srce, v drugo roko in v radiator. Ne samo da ti je pokurilo vse živce, ustavilo ti je tudi srce. Zato imamo nekateri probleme govoriti o 300VDC...


Bluziš.

1. Sem že doživel udar 220V iz prstov leve roke v desno, preko srca.In imel srečo, da mi ni ustavilo srca.
Nekateri pa niso imeli te sreče. Poglej si večino smrti zaradi toka in videl boš ( če odštejemo samo poškodbe zaradi krča itd), da je praktično 100% smrti zaradi zastoja srčne mišice.

Nisem še slišal za nikogar, ki bi od 220V zoglenel, vsekakor pa to ni tipični primer. Po teh tvojih teorijah to ni možno (=zastoj srca) zaradi "skin efekta". Poleg tega človeška notranjost že zaradi slanosti zelo dobro prevaja štrom, vendar je za znatne tokove potrebe zoliden preboj kože, ki ga pri teh napetostih ne boš videl.

Poleg tega so pri živcih pomembni AC prehodi in ne toliko sam DC. Ve se, kakšen prehod in v katerem delu srčnega takta lahko
spravi srce v fibrilacijo.

Kar pa se DCja tiče, brez skrbi, me je tudi že zrukal. 400V in več. Pa sem preživel. Da o 48V sploh ne govorim, na to se sploh ne bi oziral.


Komot Elektrarna generira 1000 MW elektrike. Izhodno napetost na tvojem DC generatorju je 300 VDC. Sedaj ko pa si to tako pameten , pa izračunaj presek vodnika in mi povej, kako boš tak vodnik položil, verjetno ga boš kar vlivala kalupe Za informacijo, tako v trgovini ti dajo presek 1.5mm2, za 10 A, za večžilni kabel. (1000000000W/300V=?A....mm2) Pa vprašanje ni koliko je premer kabla, koliko te stane meter tega kabla .


O.K. Na izhodu generatorjev imam v elektrarni traflce za pretvorbo generatorske napetosti karkoli pač že je na recimo 220kV.

Recimo da uporabim generator z 24 fazami in ničlo in peljem torej vsako na svoj x/220kV trafo, kar bi mi verjetno itak ustrezalo zaradi redundance, pa tudi da mi ni trbea delati prevelikih traflcev. Tako bo vsak trafo 1000/24= malo čez 4MW.
Na izhodu vsakega traflca imam usmernik, izhodi vseh gredo v skupni vod 220kV, drugi konec pa na 0V.
Pri 24 fazah mi izhod tudi brez posebnega glajenja nikoli ne bo padel pod 99,1% vršne napetosti, kar pomeni odlično ne-valovitost.

To po x kilometrih daljnovoda pripeljem na razsmernik 220kV /11kV, kar peljem naprej do lokalnih trafo postaj 11kV/300V.
300VDC pripeljem v domove.

Kje je problem ? Večkratna pretvorba mogoče ?


Druga zgrešena ideja je tvoj famozni izkoristek, da ne omenim da te bk, to na računu. Glej pri tvoji pretvorbi praviš bo 10% izgube. Torej je to 100 MW od 1000 MW. A si vsaj tako na uč prestavljaš, kakšen kompleks bo hladil vsak o tako čarobno škatlo.


Ne.

1. Pretvorba v DC na samem HV 220kV transformatorju bo le malo slabša od AC pretvorbe, ker bo nekaj malega izgube na usmernikih. Potrebno je samo usmerjanje, nič več. Nobenega razsekovanja, posebnega transformiranja itd.

2. Pretvorba 220kV/11kV je že bolj problematična, a kot je videti, je to rešen problem. Kot je videti, so realni izkoristki tu 95% pri takih velikostih.

3. Pretvorba 11kV/300V je že manj problematična, saj bi tu morale biti dosegljive rešitve z bolj normalnimi IGBTji itd.

Pri 1. pretvorbi ne boš izgubil veliko več kot bi pri AC, druga je že bolj problematična , tretja pa manj.

Druga in tretja ti prineseta torej nekaj izgub, ki jih pa nadoknadiš z:

- manjšimi ohmskimi izgubami v omrežju
- manjšimi sevalnimi izgubami
- manjšimi izgubami na strani porabnika, ki dobi DC tak kot ga rabi in mu ga ni treba usmerjati in korigirati cos fi.


No sej ni potrebe praviš bomo imeli vsi HVDC v bajti. Ej potem pa bo strošek izolatorja bistvenega pomena, kot tudi, res ne vidim čarobne škatle s fenomenalnim izkoristkom, ki bo recimo naredila setp down DC-ja, recimo na nivo primeren za napetosti v računalnik. Izkoristek iz AC v DC je bistveno boljši, saj govorimo o 0.5-0.7V padca pri pretvorbi to je procentulano koliko 99.9% izkoristka...


Hehehe. No sedaj pa odpri TV, PC iziroma karkoli bi že napajal s tem in daj roko na greatz, mrežni kondi, dušilko za "korekcijo cos fi" ali ka kar na CELOTEN; KOMPLETEN DODATEN SVIČER, ki napaja drugi svičer v seriji.

Prav si prebral. Zaradi motenj, ki ga vnaša elektronika v mrežo, sta v tvojem PSUju v bistvu DVA. Eden skrbi za mehko obremenjavenje AC štekerja in fila velik kondi na cca 4ooV dc, nato pa drugi iz njega jemlje štrom za končne napetosti ( 12/3,3v etc)


Full šparunga. 99+ izkorista na traflcu zato da zaradi ACja mirno zgubiš 10% v dobrih napravah ( in veliko več v eclheapo crapu ki ga imaš povsod po bajti).


Dejva zadevo poenostaviti, pri solarni nevihti traja zadeva in traja in traja. To ni 100M TNT detonirana atomska bomba nad atmosfero zemlje, kjer EMP puls, kot posledica izsevanih gama žarko sproži EMP puls v atmosferi. Solarna nevihta traja in traja in traja. Famozni mrk v severni ameriki, torej v Kanadi, je celotni sistem zrušil v 20 s, ko je šel kompletni sistem v kaskado.


Ampak kako ga je zrušil ? Je bil puls tako močan, da je metal žice iz sten v bajtah ? Sploh ne, le vrgel je sistem iz občutljivega ravnotežja.

Dajva naredit preprost poskus- jaz bom na svoj 300V DC sistem pritisnil nekoliko višjo napetost, recimo 350V, ti pa poskusi na svojo 220V štekdozo pritisniti napetost, ki bo vedno recimo za 50V višja ali nižja od fazne. Lahko za vajo prišvasaš nanjo sosedno fazo.

Kateri se bo na motnjo odzval bolje ? Kateri jo lahko celo bolje izfitrira ?

Ti na svoji AC strani ne moreš efektivno filtrirati motenj na ensotaven način. Imaš tri faze, na katerih ne samo da mora biti napetost vedno v določenem obsegu ( +/300+V peak), mora biti tudi pravilne oblike in v pravilnem timingu.

Najsolidnejši "filter", ki si ga lahko ti omisliš, je močno predimenzioniran 3-fazni motor, ki vrti 3-fazni generator preko res solidnega vztrajnika. Šele to bi lahko izfitriralo motnje oblike in faze.

Pri meni je pa stvar simpl. Če je dovoljen odstop od recimo 250Vdc do 350Vdc in če je v _kateremkoli_ trenutku gor 312Vdc, je vse OK.

Še več, kondiji v mojih porabnikih se bodo zelo solidno uprli kakršnikoli motnji, ki bi skušala napetost skokovito dvigniti ali spustiti...


Dejansko efekt traja in traja ne mikro sekunde ampak pol ure, potem pa izveni. Sedaj pa ker se obračaš o W, MW, itd... pa prosim izračunaj J(jule), za tvojo bliskavico, in recimo 100 MW moči ki se pretaka pol ure po žicah.


Teh 100MW ni tako veliko za ogromna omrežja, ki prenašajo GW. Povsem rad pa verjamem,d a lahko pomaknejo kojekakve ničte potenciale toliko da delajo težko štalo v traflcih. A v DC omrežju lahko povzročijo bistveno manj škode.
POjav bo bodisi pomagal ali odmagal. V prvem primeru lahko vsi generatorji zua 100MW popustijo, v drugem pa zašvicajo.


Potrem pa si poglej kakšno specifikacijo Belkinovo zaščito, tako da pogledaš iz drugega konca. Poglej predvsem koliko J in koliko mili sekund. Vsa ta energija se spremeni v toploto, ki pa se nekam mora izsevati.


Fajn, Potem pa si poglejva specifikacijo za moj filter. Če je W=cU2/2 in če recimo dovoljujem deltaV=50V, potem moji kondiji lahko brez težav shranijo šus za 25J. To pomeni tako na uč 1kW za 25 ms. Ali 10kW za 2,5ms. TRAJNO- no vsekakor v primerjav za varistorji.
Pa če je to premalo, komot dodam še par kondijev.


Problem elektronike je EMP puls, in ne solarna nevihta, razen če bo sonce vrglo ven ogromno količino gama žarkov. Pri EMP pulzu, pa je dolžina vodnika lahko bistveno krajša, torej navadna antena v mobitelu je ogromni generator preseška napetosti v takem primeru. in EMP puls traja zaelo kratek čas, in z zelo hitro spremembmbo "energije", ki v kratekm času generira visoke napetosti, zato je tu dovolj majhen kos žice. Pri solarni nevihti je pa to pojav, ki traja, in tu je zgodba o dolžini žice, in zakaj so na udaru dalnovodi...


Je pa še en hec. Inducirani tok je odvisen od površine zanke, ki potuje skozi spremembo polja. IN ta je pri modernem HV vodniku po enoti dolžine bistveno manjša.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Aja, pa zaradi geometrije kabla je v bistvu lahko skoraj nič.

Če imaš oplet za povratni vodnik, potem se stvar obnaša kot navaden koax. Teoretično ne seva motenj v okolje in teoretično jo motnje iz okolja ne prizadanejo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Pyr0Beast ::

Osnove varstva pri delu pravijo, da je 12 V DC ne nevarno, pri 24 VDC pa moraš že upoštevati varstvo pri delu, z hendlanjem električnega toka. 48 VDC, je pa smrtno nevarno. Seldeči poizkus , seveda Brane in ostale ne delajte doma, ker je smrtno nevarno, in pustite to raje znalcem. Torej če primem v levo roko fazo 230V AC, in z desno roko radiator, kar je sicer smrtno nevarno, se zgodi sledeče. Zaradi skinn efekta gre tok, ne po najboljšem prevodniku, torejj živci, ter žile, ampak po koži, kjer te lepo ožge, in če te ne izklopijo pravočasno, seveda ostane kos oglja. Če pa isti poizkus narediš z 48 VDC, pa gre tok najprej po živcih, ki so najboljši prevodnik, torej ti skuri vse živce, nato gre preko žil, direktno skozi srce, v drugo roko in v radiator. Ne samo da ti je pokurilo vse živce, ustavilo ti je tudi srce. Zato imamo nekateri probleme govoriti o 300VDC...


Če ti vidiš skin efekt pri 50Hz, bo potem tudi pri 0Hz.
Skin efekt se ti pojavlja pri par 10kHz gor, najraje pri kakšnem MHz ali še višje.

Proti 48VDC nimam nič proti, samo da nanjga ne boš fural štedilnika, bi bil pa OK za kakšen laptop ali komp.
Pravtako kot sem rekel, priklop bajte s pametnim razdelilcem ki zaznava morebiten dotik.

Komot Elektrarna generira 1000 MW elektrike. Izhodno napetost na tvojem DC generatorju je 300 VDC. Sedaj ko pa si to tako pameten , pa izračunaj presek vodnika in mi povej, kako boš tak vodnik položil, verjetno ga boš kar vlivala kalupe. Za informacijo, tako v trgovini ti dajo presek 1.5mm2, za 10 A, za večžilni kabel. (1000000000W/300V=?A....mm2) Pa vprašanje ni koliko je premer kabla, koliko te stane meter tega kabla .

Kakih 300VDC, pa iz kje si ti padel ?

Iz generatorja dobiš 40-fazni AC ki ga nato usmeriš do 10kVDC in step-up-aš na 100kV omrežje. 1:9 ni nevemkaj posebnega za dvofazni step-up.

Druga zgrešena ideja je tvoj famozni izkoristek, da ne omenim da te bk, to na računu. Glej pri tvoji pretvorbi praviš bo 10% izgube. Torej je to 100 MW od 1000 MW. A si vsaj tako na uč prestavljaš, kakšen kompleks bo hladil vsak o tako čarobno škatlo.

Če jo je sedaj 15% pa kaj ? Ni nič narobe ?
Na HVDC se gre zaradi nižjih izgub in stroškov, ne zato ker je dražje.

HVDC se uporablja zaradi drugih zadev na teh kablih, če že ne drugega ima Evropa 50Hz, amerika pa 60Hz, napaja pa se iz obeh strani.

As said, HVDC je superior zaradi preproste logike dodajanja.

Potrem pa si poglej kakšno specifikacijo Belkinovo zaščito, tako da pogledaš iz drugega konca. Poglej predvsem koliko J in koliko mili sekund. Vsa ta energija se spremeni v toploto, ki pa se nekam mora izsevati.

Kakšno izsevanje nekaj. Odvodniki se ti spremenijo v _plazmo_.

Ja, to je res, ampak to napetost se da brez večjih težav preko ozemljitve spravit v tla, namesto da skuri transformator. Vsaj pri zemeljskem omrežju.

Ozemljiš en konec in imaš še vedno LC vezje.
Ozemljiš oba konca in imaš še vedno LC vezje.
:)

Take pojave je treba 'dampati' in ne kratkostičiti, da se energija sprošča v samem uporu ne pa nalaga v induktivno-kapacitivnem členu.

Je pa zadeva boljša iz vsaj tega vidika, da pri morebitni napaki ne gre še kaj narobe zaradi velikih tokov ki jih ponuja elektroenergetsko omrežje.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Mr.B ::

Dej brane, dej malo specifikacije kakšne step dow transformatorje za DC misliš, in kakšne 95 iskoristke. Sicer pa teh 10 % izgub plačaš v računu.
Celotne izgube zaradi gretja žic v UK-ju, kjer so temperature relativno nizke, torej nižja temperatura manjša upornost, so 2,6%. Toliko o tvoji kalkulaciji prednosti DC-ja. "
Although overall losses in the national grid are low, there are significant further losses in onward electricity distribution to the consumer, causing a total distribution loss of about 7.7%.[6] However losses differ significantly for customers connected at different voltages; connected at high voltage the total losses are about 2.6%, at medium voltage 6.4% and at low voltage 12.2%.[7]" link : National Grid (UK) @ Wikipedia
Vidiš čim nižja je napetost, tem večji je tok, tem večje so izgube, in to ne zaradi trafota.

Podatke za HVDC : The advantage of HVDC is the ability to transmit large amounts of power over long distances with lower capital costs and with lower losses than AC. Depending on voltage level and construction details, losses are quoted as about 3% per 1,000 km.[11] High-voltage direct current transmission allows efficient use of energy sources remote from load centers..HVDC @ Wikipedia

Kakđe 24 faz. Dej a sedaj bomo namesto 3, 6, ali osmih žic na dalnovodu imeli 2x 24 žic, ti boš fenomenalen. Namesto tega si omisli raje en trafo Transformer @ Wikipedia , ki ima izkoristek tam 99%, pa je le kos železa in bakreno navitje. Hm koliko je zaneslivost take naprevae, kot recimo 24 generatorev vezanih v kaskadao ali pa 200 tristorjev in kondičev.

Nehaj dubioze govoriti, pa prosim izračunaj Jule, 30 minut tranzicije, ki bi jo ti shranjeval v kondiče, in tiste sekunde.

In nehaj utrujat za HVCD, ker enostavno ne moreš grida zamenjati, kot drugo, pa je upravljanje takega sistem bistveno kompleksnejše, kot pri AC sistemu, kjer se lahko napaka, kot je eksplozija trafota da kompenzirati, tudi če nimaš kontakta z lokacijo, pri DC-ju, pa bo tako kot je v filmih, ko po žicah dalnovoda začnejo preskakovati žice.

in 48VDC ki teče preko telesa, je bistveno bolj nevarno, kot 230V AC , če ne drugega si kak manual varnost pri delu na kakšnem elektro objektu preberi..
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Brane2 ::

Mr.B je izjavil:

Dej brane, dej malo specifikacije kakšne step dow transformatorje za DC misliš, in kakšne 95 iskoristke.


Mislim, da kar realne.


Vidiš čim nižja je napetost, tem večji je tok, tem večje so izgube, in to ne zaradi trafota.


Ti boga. Tole me je totalno šokiralo. Si me že prepričal, da sonce vzhaja in zahaja zaradi dobri trafotov, sedaj pa tole.

Je to možno, da izgube v vodnikih presegajo izgube v traflcih ? Ti boga. Vsak dan neki novga, a ?

Sedaj pa za vajo:

- odpri svoj PSU v PCju.

-odpikaj dol celoten prvi step-up ("boost" svičer )
- napajaj stvar z ustrezno DC napetostjo
- pomeri spremembo izkoristka.

Kako misliš to rešiti z dobrim traflcem ?


Kakđe 24 faz. Dej a sedaj bomo namesto 3, 6, ali osmih žic na dalnovodu imeli 2x 24 žic, ti boš fenomenalen.


Kdo, razen tebe govori o fazah na daljnovodu ? Gre za žiceraj, ki je itak navit na rotorju generatorja, le da tokrat v 24 skupinah namesto 3 in z 24 namesto 3 drati dolžine pardeset metrov do traflca.


Namesto tega si omisli raje en trafo Transformer @ Wikipedia , ki ima izkoristek tam 99%, pa je le kos železa in bakreno navitje. Hm koliko je zaneslivost take naprevae, kot recimo 24 generatorev vezanih v kaskadao ali pa 200 tristorjev in kondičev.



Vprašanje. Na taki napravi komot odpizdi karkoli na eni fazi, pa to nikjer ne bo videt. Ali pa na dveh, pa ne bo hudega.
KOliko faz lahko tebi odpizdi- recimo vsaj eno, takole med brati ?


Nehaj dubioze govoriti, pa prosim izračunaj Jule, 30 minut tranzicije, ki bi jo ti shranjeval v kondiče, in tiste sekunde.


Nehaj dubioze govoriti in upoštevaj, da to energijo komot popapajo sama bremena, ali pa nadomesti generator.
Če motnja pomaga generatorju, ta lahko enostavno popusti za toliko. Če mu nasprotujejo, se bo moral napreči.

Kondiji s tem nimajo veze in za to niso potrebni. So pa lahko prekleto uporabni pri sekundnih motnjah recimo.

Ranvo tako nisi upošteval,d a se tisti 25J sešteva. Če opizdi nekje strela, povzroči spremembo napetosti, ki potuje po mreži in fila ali prazni kondije. In če za LJ recimo rečeš tako na uč 300.000 prebivalcev x 25 J je že kar nekaj MJ.

Pa recimo , da je prizadet ožji kompleks s samo 10.000 stanovanji. Še vedno zelo respectable filter.



In nehaj utrujat za HVCD, ker enostavno ne moreš grida zamenjati, kot drugo, pa je upravljanje takega sistem bistveno kompleksnejše, kot pri AC sistemu, kjer se lahko napaka, kot je eksplozija trafota da kompenzirati, tudi če nimaš kontakta z lokacijo, pri DC-ju, pa bo tako kot je v filmih, ko po žicah dalnovoda začnejo preskakovati žice.


MI znaš dati en pameten razlog, sploh sedaj v sevetu optičnih vlaken ( katerih je Elektro največji ponudnik BTW) ?


in 48VDC ki teče preko telesa, je bistveno bolj nevarno, kot 230V AC , če ne drugega si kak manual varnost pri delu na kakšnem elektro objektu preberi..


Ma ti tvoji manuali so fontane znanja. NI čudo da so tehniki in serviserji telefonskih central cepali ko muhe. 48DC, jasno, konjak je bil samo izgovor.

Pa tudi če bi koneckoncev bilo tako, a to je kao zadosten razlog, da bi 380Vac zamenjal z nič več kot 48Vdc.

Ne me smejat.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Mr.B ::

Mr.B je danes ob 11:42:24 izjavil:
Dej brane, dej malo specifikacije kakšne step dow transformatorje za DC misliš, in kakšne 95 iskoristke.

Mislim, da kar realne.

Ja bravo končni uporabnik bo pa kril razliko 4 % izgub, da ne omenim potrebne infrastukture ki bo to hladila...


Vidiš čim nižja je napetost, tem večji je tok, tem večje so izgube, in to ne zaradi trafota.

Ti boga. Tole me je totalno šokiralo. Si me že prepričal, da sonce vzhaja in zahaja zaradi dobri trafotov, sedaj pa tole.

Je to možno, da izgube v vodnikih presegajo izgube v traflcih ? Ti boga. Vsak dan neki novga, a ?

Sedaj pa za vajo:

- odpri svoj PSU v PCju.

-odpikaj dol celoten prvi step-up ("boost" svičer )
- napajaj stvar z ustrezno DC napetostjo
- pomeri spremembo izkoristka.

Kako misliš to rešiti z dobrim traflcem ?

Imam en kos ki se imenuje trafo, ti pa boš imel eno bajto tako na vsaki ulici namenjeno za za tvoje efektivne potrebe.





Namesto tega si omisli raje en trafo Transformer @ Wikipedia , ki ima izkoristek tam 99%, pa je le kos železa in bakreno navitje. Hm koliko je zaneslivost take naprevae, kot recimo 24 generatorev vezanih v kaskadao ali pa 200 tristorjev in kondičev.


Vprašanje. Na taki napravi komot odpizdi karkoli na eni fazi, pa to nikjer ne bo videt. Ali pa na dveh, pa ne bo hudega.
KOliko faz lahko tebi odpizdi- recimo vsaj eno, takole med brati ?

Se že vidim doma ko bo imel TV 24 žic za napajanje. Ej dej zakaj nebi omsilil kar tako izvirno napajanje, veš PC rabni +5v , - 5v , +3.3 V, 12 V -12V, potem pa 1.34 V, pa še kaj... A si slučajno mislil, en kabel za hišo, tako, pa pol kleti namenjeno za Step Dow generator, s 24 fazami. Si kaj pomilil koliko bi stala inštalacija...



Nehaj dubioze govoriti, pa prosim izračunaj Jule, 30 minut tranzicije, ki bi jo ti shranjeval v kondiče, in tiste sekunde.

Nehaj dubioze govoriti in upoštevaj, da to energijo komot popapajo sama bremena, ali pa nadomesti generator.
Če motnja pomaga generatorju, ta lahko enostavno popusti za toliko. Če mu nasprotujejo, se bo moral napreči.

Kondiji s tem nimajo veze in za to niso potrebni. So pa lahko prekleto uporabni pri sekundnih motnjah recimo.

Ranvo tako nisi upošteval,d a se tisti 25J sešteva. Če opizdi nekje strela, povzroči spremembo napetosti, ki potuje po mreži in fila ali prazni kondije. In če za LJ recimo rečeš tako na uč 300.000 prebivalcev x 25 J je že kar nekaj MJ.

Pa recimo , da je prizadet ožji kompleks s samo 10.000 stanovanji. Še vedno zelo respectable filter.

Dejn no 400 kV ali pa celo 600 kV DC napetosti boš pripeljal v ulico, potem pa vs vsaki ulici imel zaporedno vezane porabnike, ki bodo vsak po malem pobrali del J energije. Če že prvi problem ti je to da si rekel, ni problema 200V do 300 V lahko niha napetost, Solarna nevihta ti pa generira dodatnih 150 V, aha, ti boš pa kaj kratkostičil pri vsaki bajti del te energije, čeprav bo vsota teh tokov, še vedno šla po isti žici od izvora do prve bajte, me res zanima, kako bodo bili dalnovodi svetli, kaj šele cele soseske. Seveda ti ne veš koliko J del se proizvede v obliki toplete v tvojem primeru. Da ne omenim še kakšne strele, ker potem nobena bajta ne sme biti ozemljena, pač od načina kako je narejen step daown. Pri zaporedni vezavi je to lahko zelo problematično, če ne drugega, vsaj bojler je dobro imeti ozemljen...

In nehaj utrujat za HVCD, ker enostavno ne moreš grida zamenjati, kot drugo, pa je upravljanje takega sistem bistveno kompleksnejše, kot pri AC sistemu, kjer se lahko napaka, kot je eksplozija trafota da kompenzirati, tudi če nimaš kontakta z lokacijo, pri DC-ju, pa bo tako kot je v filmih, ko po žicah dalnovoda začnejo preskakovati žice.

MI znaš dati en pameten razlog, sploh sedaj v sevetu optičnih vlaken ( katerih je Elektro največji ponudnik BTW) ?

Kaj ima to zveze z distribucijo energije.

Dej si zapomni, da se recimo ne splača črpati nafte, če je vložena energija enaka ali višja kot je potrebna energija za črpanje nafte. Enako z elektrarnami, koliko misliš da je izkoristek klasičnih elektraren, no tudi nuklerake so problematične. pa boš ti dodal svojih 10% dodatnih izgub, pa na koncu povzročil splošno pomanjkanje bakra v svetu ?

kar se tiče smeha 48 V DC : High voltage @ Wikipedia
Voltages of greater than 50 V applied across dry unbroken human skin are capable of producing heart fibrillation if they produce electric currents in body tissues which happen to pass through the chest area.[citation needed] The electrocution danger is mostly determined by the low electrical conductivity of dry human skin. If skin is wet, or if there are wounds, or if the voltage is applied to electrodes which penetrate the skin, then even voltage sources below 40 V can be lethal if contacted.

http://wiki.4hv.org/index.php/Electrica...
Traditionally voltages below 48 V is thought to be safe under normal working conditions. Paralysis have been reported at voltages below 24 V. Note that 48 V can under certain conditions give a current of (48/1400) = 34 mA through the body which is enough to stop breathing and will result in death if you are not removed from the current source in time


Na kaj je bolj nevarnio 48 v DC ali 48V AC http://www.google.si/#hl=sl&q=48+V+DC+c...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Brane2 ::

[s

Ja bravo končni uporabnik bo pa kril razliko 4 % izgub, da ne omenim potrebne infrastukture ki bo to hladila...


Končni uporabnik bo imel na račun DC NIŽJE izgube v svojih porabnikih. Pa, kot si sam prej ugotovil, v omrežju tudi.


Imam en kos ki se imenuje trafo, ti pa boš imel eno bajto tako na vsaki ulici namenjeno za za tvoje efektivne potrebe.


Zakaj naj bi bila bajta tako zelo veliko večja od trafota ?


Se že vidim doma ko bo imel TV 24 žic za napajanje.


Ti si se neki mentalno zgubu, a ne ?

Začel si za nabijanjem, da ni takih kondijev s katerimi bi lahko gladil 500kV pri 1GW recimo.
Nato sem ti pobral materiale s TVOJEGA LINKA, ki kažejo na to,d a je ta problem že bil rešen.

Namesto, da so na rotor generatorja naviklali samo TRI faze, so jih veliko več. Nato so jih pa tranformirali, usmerili in vse povezali v EN DC VOD.
Se pravi, rabiš samo dva vodnika oziroma enega, če ubereš HV koax variianto, kjer je na obodu ničla.

Posebej zate še enkrat v upočasnjenem posnetku: EDINI plac, ki bo videl toliko faz, je prostor med generatorjem in prvimi transformatorji v okvirih elektrarne- torej mogoče pardeset metrov.
Od tam naprej je 1 HV DC vodnik.



Dejn no 400 kV ali pa celo 600 kV DC napetosti boš pripeljal v ulico, potem pa vs vsaki ulici imel zaporedno vezane porabnike, ki bodo vsak po malem pobrali del J energije.


Tega nikoli nisem rekel.


Če že prvi problem ti je to da si rekel, ni problema 200V do 300 V lahko niha napetost, Solarna nevihta ti pa generira dodatnih 150 V, aha, ti boš pa kaj kratkostičil pri vsaki bajti del te energije, čeprav bo vsota teh tokov, še vedno šla po isti žici od izvora do prve bajte, me res zanima, kako bodo bili dalnovodi svetli, kaj šele cele soseske.


Tebi že osnove niso jasne.

Prvič- kot sam paviš, gre za počasen efekt ( torej ne 100% spremembe v nanosekundi), kar pomeni, da se bo tok lahko čisto komot porazdelil po mreži in ni pametnega razloga, zakaj bi obremenil samo prvo bajto.

Drugič, visoka kapacvitivnost je ma DC kablu zaželjena, kar pomeni,d a so vodniki tesno skupaj. Top pa pomeni izredno majhno površino inducirane zanke in tudi veliko manjši efekt kot na klasične AC daljnovodu.

Tretjič, pri koaksialni izvedbi je tako iozsevano kot prejeto polje vodnika še dodatno zmanjšano zaradi simetričnosti vodnika- tokovi na eni strani izničujejo efekte tokov na drugi strani plašča.

Četrtič normalno DC omrežje bi moralo tudi brez tega biti sposobno prenesti višje motnje od AC omrežja.

Petič- motnje lahko pri DC omrežju pomagajo ali odmagajo, pri AC pa lahko kvečjemu motijo. To pomeni, da bo v globalu nek del lahko zaznal pozitivno, drugi pa negativno motnjo in se bodo lahko tako statistično na globalni ravni motnje poglihale vsaj v neki meri.


Kaj ima to zveze z distribucijo energije?


Prej si reku, da ima- da je usklajevanje različnih elektrarn za stabilnost sistema bistveno težje, sploh brez hitrih in zanesljivih podatkovnih povezav ( kar trdi tvoj link ).

Jaz pravim- po daljnovodi ni nikakršen problem potegnit optiko- Elektzro to dokazuje že kar nekaj časa.


Enako z elektrarnami, koliko misliš da je izkoristek klasičnih elektraren, no tudi nuklerake so problematične. pa boš ti dodal svojih 10% dodatnih izgub, pa na koncu povzročil splošno pomanjkanje bakra v svetu ?



Kot sem ti pokazal, številke govorijo o tem,d a so rpi nekaterih DC stopnjah izgube lahko višje, da pa so nižje v bakru omrežja in PRI PORABNIKU. Vse skupaj se lahko sešteje v ugoden izračun.
Poleg tega, stikala napredujejo zelo hitro in ž jutri bodo tudi te izgube nižje...


kar se tiče smeha 48 V DC


Pa saj ta smeh si začel ti z nekim razpeljevanjem 12V po bajti, ker da je "že 48V dc smrtno nevarno".
On the journey of life, I chose the psycho path.

Mr.B ::

Dej ne živi v idealnem svetu. Izgube so večje. HVDC se uporablja point to point, za znanega končnega uporabnika. torej podmorski kabel, tovarna itd.. Stroški in vzdrževanje s n-x večji. Obstoječa infrastruktura ni primerna. Tretjič da koaksialna izvedba reši problem motenj, ne pa problema indukcije zaradi solarne nevihte, in tu pride do bistvenega problema kako je sistem implementiran. In naprava ki bo iz 400kV spravila na 300V, primerne moči je ogromna, na velikosti kompletne lokacije elektra ljubljane na kotnikovi. Danes pa je trafo velikosti 1m*0.5m*1m, postavljen zraven manjših vrstnih hiš, oziroma za eno naselje je trafo postaja velikosti enega kioska. In kompletni cilj je doseči čim manjšo amperažo, saj se vodnik z istim presekom kot je v primeru AC manj greje, efektivno torej lahko prenese več moči oziroma manj izgube do končnega uporabnika. In nehaj z daljnovodi in optiko. Dej mi povej, če pade optika, kaj naredi distributer, pokliče končnega odjemalca ima elektriko, ali izklopi dalnovod, ter kako se na vsakih 30 s kličeta vse v redu. DC štrom si predstavljaj kot kanal narejen za hidro elektrarno, če hidroelektrarna naredi nenapovedano ustavitev, jo poplavi, če nebi imela prelivnih kanalov, pri DC-ju je zgodba zelo podobna, saj elektrarna ne ve da ni končnega porabnika za pumpano moč, v omrežje, in tu je efekt bistveno bolj kaskaden kot pri AC-ju.
Dej nehaj sanjati v idealih, če bi bil iskoristek in upravljanje toliko lažje, bi vask novi dalnovod bil DC, pa ni. ker je kar nekaj miljard v igri naračun samih izgub, in tu je 1 % ogromna številka na letni ravni, za slovenijo je to več, kot ga pokuri cel maribor, danes, ko ni industrije.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Brane2 ::

Mr.B je izjavil:

Dej ne živi v idealnem svetu. Izgube so večje. HVDC se uporablja point to point, za znanega končnega uporabnika. torej podmorski kabel, tovarna itd..


Če ne upoštevaš izgub in komplikacij na lokaciji porabnika, za določene slučaje, mogoče. Ampak zelo zanimivo se mi zdi,d a se ti naravnost trudiš, da jih ne bi videl. Zakaj ?


i in vzdrževanje s n-x večji. Obstoječa infrastruktura ni primerna. Tretjič da koaksialna izvedba reši problem motenj, ne pa problema indukcije zaradi solarne nevihte, in tu pride do bistvenega problema kako je sistem implementiran.


IN spet teroije tvojih priročnikov mimo sekajo. Če koax ne moti drugih z EM sevanjem, potem je tudi za ravno toliko manj občutljiv za zunamnje EM motnje tudi sam.
Stvar je vendar simetrična.


In naprava ki bo iz 400kV spravila na 300V, primerne moči je ogromna, na velikosti kompletne lokacije elektra ljubljane na kotnikovi.


Spet ti o knoverziji 400kV/300V DC, ki je ni nihče omenil.


Danes pa je trafo velikosti 1m*0.5m*1m, postavljen zraven manjših vrstnih hiš, oziroma za eno naselje je trafo postaja velikosti enega kioska. In kompletni cilj je doseči čim manjšo amperažo, saj se vodnik z istim presekom kot je v primeru AC manj greje, efektivno torej lahko prenese več moči oziroma manj izgube do končnega uporabnika.


In kaj od tega je nedosegljivo svičerju ? Odpri PCjev svičer, kak močnejši model, recimo 1kW. Poglej si velikost njegovega traflca. Nato zapri vse skupaj in mi najdi klasični trafo za isto moč. A je manjši od PCjevega ?

Pa pri tem si pozabil bistveno stvar- karkoli elektronskega boš napajal z njim, to bo moralo AC usmeriti in zgladiti in imeti seveda izgube. Ja, ne bodo v traflcu, ampak to ti nič ne pomaga. Razen, če te zanima samo poganjanje 3-faznih motorjev in to strogo brez frekvenčnika.


In nehaj z daljnovodi in optiko. Dej mi povej, če pade optika, kaj naredi distributer, pokliče končnega odjemalca ima elektriko, ali izklopi dalnovod, ter kako se na vsakih 30 s kličeta vse v redu.


1. Optika sploh ni potrebna za to IMHO. Dobro ujet DC sistem bi se moral lažje regulirat od AC sistema.

2. Kdaj si pa slišal, da je optika odpovedala na daljnovodu, ne da bi odpovedal sam daljnovod ?

3. Za razliko od štroma, z optiko komot delaš zanke in jo pelješ križem kražem, ker na njej ni indukcije. Tako imaš komot lahko zelo redundančen sistem.


DC štrom si predstavljaj kot kanal narejen za hidro elektrarno, če hidroelektrarna naredi nenapovedano ustavitev, jo poplavi, če nebi imela prelivnih kanalov, pri DC-ju je zgodba zelo podobna, saj elektrarna ne ve da ni končnega porabnika za pumpano moč, v omrežje, in tu je efekt bistveno bolj kaskaden kot pri AC-ju.


Zakaj hudiča ? Ti daješ od sebe recimo 500kV DC +/-10%. Ko napetost na tvojem koncu začne padati pod 500kV, sklepaš, da je mreža bolj obremenjena in "nabiješ gas". Ko napetost pride nad 500kV, sklepaš, da obremenitev pada in spustiš gas, vse brez kakršnekoli sidechannel komunikacije.


Dej nehaj sanjati v idealih, če bi bil iskoristek in upravljanje toliko lažje, bi vask novi dalnovod bil DC, pa ni. ker je kar nekaj miljard v igri naračun samih izgub, in tu je 1 % ogromna številka na letni ravni, za slovenijo je to več, kot ga pokuri cel maribor, danes, ko ni industrije.


1. SLovenija nima za klasične daljnovode, kaj šele za kaj več.

2.- ČE so položnice politične, kjer ti opizdijo 50% cene za strošek, ki je dejanjsko manjši od 10%, zakaj bi se sekiral za 1% ?

3. Slovenija je premajhna,d a bi šla v te spremembe. HV svičerji se bodo morali še malo poceniti in izboljšati, ravno tako Li-Ion baterije za avte, nakar se bo nek EU beancounter obregnil v to in nastala bo nova EU direktiva na to temo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Mr.B ::

Brane ne utrujaj.

Če ne upoštevaš izgub in komplikacij na lokaciji porabnika, za določene slučaje, mogoče. Ampak zelo zanimivo se mi zdi,d a se ti naravnost trudiš, da jih ne bi videl. Zakaj ?

Ti živiš v utvari in me prepričuješ da je trafo z 99% izoristkom, slabša izbira kot bajta z opremo, ki bo delala step down na nižje apmeraže...


i in vzdrževanje s n-x večji. Obstoječa infrastruktura ni primerna. Tretjič da koaksialna izvedba reši problem motenj, ne pa problema indukcije zaradi solarne nevihte, in tu pride do bistvenega problema kako je sistem implementiran.

IN spet teroije tvojih priročnikov mimo sekajo. Če koax ne moti drugih z EM sevanjem, potem je tudi za ravno toliko manj občutljiv za zunamnje EM motnje tudi sam.
Stvar je vendar simetrična.

Indukcija kabel proti zemlji se pa imaginarno zgubi.



In naprava ki bo iz 400kV spravila na 300V, primerne moči je ogromna, na velikosti kompletne lokacije elektra ljubljane na kotnikovi.
Spet ti o knoverziji 400kV/300V DC, ki je ni nihče omenil.

Povej kako boš z minimalnimi izgubami pripeljal v bajto 300VDC. Če nisi opazil izmed enih linkov je izguba na zadnji stopnji do uporabnika 12%.



Danes pa je trafo velikosti 1m*0.5m*1m, postavljen zraven manjših vrstnih hiš, oziroma za eno naselje je trafo postaja velikosti enega kioska. In kompletni cilj je doseči čim manjšo amperažo, saj se vodnik z istim presekom kot je v primeru AC manj greje, efektivno torej lahko prenese več moči oziroma manj izgube do končnega uporabnika.

In kaj od tega je nedosegljivo svičerju ? Odpri PCjev svičer, kak močnejši model, recimo 1kW. Poglej si velikost njegovega traflca. Nato zapri vse skupaj in mi najdi klasični trafo za isto moč. A je manjši od PCjevega ?

Pa pri tem si pozabil bistveno stvar- karkoli elektronskega boš napajal z njim, to bo moralo AC usmeriti in zgladiti in imeti seveda izgube. Ja, ne bodo v traflcu, ampak to ti nič ne pomaga. Razen, če te zanima samo poganjanje 3-faznih motorjev in to strogo brez frekvenčnika.


1. A bi preštel, koliko je elementov. Pa ne da bi kaj takega si sploh omislil kot primerno za elektro distribucij.Seveda v kakršni koli obliki to ni primerno. Če ne zaradi izkoristka, na širokem območju obremenitve. Če ne drugega, postavi roko zadaj, pa povej kako hladno piha smo za en PC, sedaj pa to pomnoži za eno bajto, potem boš videl kako bo bajta poletela.
2. A imaš slučajno statistiko serisov za teke napajalnike v pc-jih. Tako v info. Da ne omenim najcenejši ponudnik zmaga.



In nehaj z daljnovodi in optiko. Dej mi povej, če pade optika, kaj naredi distributer, pokliče končnega odjemalca ima elektriko, ali izklopi dalnovod, ter kako se na vsakih 30 s kličeta vse v redu.

1. Optika sploh ni potrebna za to IMHO. Dobro ujet DC sistem bi se moral lažje regulirat od AC sistema.

2. Kdaj si pa slišal, da je optika odpovedala na daljnovodu, ne da bi odpovedal sam daljnovod ?

3. Za razliko od štroma, z optiko komot delaš zanke in jo pelješ križem kražem, ker na njej ni indukcije. Tako imaš komot lahko zelo redundančen sistem.

1. Ne, težje ga je, ker moraš v elektornki obliki vso elektroniko regulirati, da ne omenim kako boš krmilni sistem pri taki količini elektronike izoliral od visoke napetosti. Malo pojdi na eksurzijo kak Beričevo pogledati, stvari niso narazen zaradi lepega. Da ne omenim, da pri DC-ju, ne moreš kar klikniti na OFF. No to tudi pri AC-ju ne gre tako lahko, samo iskra kri preskoči 2 metra pri energetskem stikalu, pa se tu noče in noče ugasniti, torej moraš najprej napetost zmanjšati, pred vršenjem izklopa, tega pri AC-ju ni potrebe. Spet komplikacija. Pa polprevodnik za take napetosti ne obstaja.
2. udari strela, v nosilc optike, optičen kabel se stali, in kaj sedaj.
3. Ej že vidiš, že delaš redundanco.

Dej nehaj sanjati v idealih, če bi bil iskoristek in upravljanje toliko lažje, bi vask novi dalnovod bil DC, pa ni. ker je kar nekaj miljard v igri naračun samih izgub, in tu je 1 % ogromna številka na letni ravni, za slovenijo je to več, kot ga pokuri cel maribor, danes, ko ni industrije.

1. SLovenija nima za klasične daljnovode, kaj šele za kaj več.

2.- ČE so položnice politične, kjer ti opizdijo 50% cene za strošek, ki je dejanjsko manjši od 10%, zakaj bi se sekiral za 1% ?

3. Slovenija je premajhna,d a bi šla v te spremembe. HV svičerji se bodo morali še malo poceniti in izboljšati, ravno tako Li-Ion baterije za avte, nakar se bo nek EU beancounter obregnil v to in nastala bo nova EU direktiva na to temo.

Zadeve ti niso globalno jasne, kaj je skupen izkoristek. Temoelektrarna ima izkoristek 50%, potem od tega odšetj energijo ki je bila potrebna da se premog izkoplje , pripelje, itd... vso vzdrževanje..., potem pa boš ti dal, ah sej je vredu 50% izkoristek na prenosu elektrike.
JASNO ti naj bo, takoj ko je vložena energija višja od efektivne energije, ki jo na koncu dobiš ven, potem se ne greš več zgodbe z elektriko, ker je nesmiselno energijo ustavrjati, če se za to porabi več energije.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Brane2 ::

Mr.B je izjavil:



Ti živiš v utvari in me prepričuješ da je trafo z 99% izoristkom, slabša izbira kot bajta z opremo, ki bo delala step down na nižje apmeraže...



Narediva en miselni eksperiment. Ti naredi za svoj PC napajalnik na osnovi solidnega toroida, prištekanega na mrežnih 220V in s sekundarji, primernimi za generacijo potrebnih napetosti, jaz se bom pa držal klasične variante.

A še vedno misliš, da bo rezultirajoči PSU s toroidom z visokim izkoristkom dal nujno boljši rezultat ?

Saj z ostalimi elementi boš moral rešit to, kar ti pri toroidu manjka- moral boš umiriti motnje tako v vezje kot v mrežo, s stikalnimi elementi prilagoditi izhodne napetosti itd.

Ko boš vse to postoril, kaj bo ostalo od učinkovitosti toroida ?


Indukcija kabel proti zemlji se pa imaginarno zgubi.


Kar je pori DC sistemu bolj kritično je indukciaj plašč proti srednji žili. Ta bi potencialno lahko delala težave, čeprav manjše kot pri AC sistemih, tudi če odmislimo manjši efekt koaxa.

Indukcija proti zemlji pa vpliva le na plašč. Pa še ta efekt se da zmanjšati z razdrobitvijo zank. A tudi njegov preostanek lahko kvečjemu poganja nek tok skozi plašč.

Najresnejša posledica, ki mi pade na pamet, da Slovenec po tekmi ne bo mogel podati Američanu roko, medtem ko se z drugo oba držita za domači radiator.

S tem, da je pri klasičnem daljnovopdu jasno tudi indukcija proti zemlji veliko večji in bolj vpliven element. Večji, ker so zanke večje in ker ni zaščite koaxa in bolj vpliven ker ruši kojekakva ravnotežja ničtih točk po transformatorjih.


1. A bi preštel, koliko je elementov. Pa ne da bi kaj takega si sploh omislil kot primerno za elektro distribucij.Seveda v kakršni koli obliki to ni primerno.


IN koliko je elementov v nuklearki ali letalu ? Kako si kdo sploh upa to uporabljat ? Si slišal kdaj za redundanco ?




I1. Ne, težje ga je, ker moraš v elektornki obliki vso elektroniko regulirati, da ne omenim kako boš krmilni sistem pri taki količini elektronike izoliral od visoke napetosti


Pa, recimo z optiko, kot je na tvojem linku prikazano.


Da ne omenim, da pri DC-ju, ne moreš kar klikniti na OFF. No to tudi pri AC-ju ne gre tako lahko, samo iskra kri preskoči 2 metra pri energetskem stikalu, pa se tu noče in noče ugasniti, torej moraš najprej napetost zmanjšati, pred vršenjem izklopa, tega pri AC-ju ni potrebe. Spet komplikacija. Pa polprevodnik za take napetosti ne obstaja.


V bistvu obstaja. Spet podatek s tvojega linka.


2. udari strela, v nosilc optike, optičen kabel se stali, in kaj sedaj


NIč. Pičiš po drugi optični poti. IN če ti še to zakuri strela, nič ostaneš na "avtopilotu"- reguliraš napetost na sponkah svojega konca glede na tok v njih.

Kako pa drugače pa reguliraš vpreg AC centrale ? S kotom in timingom ? IN zakaj je to pa toliko bolje ?


Zadeve ti niso globalno jasne, kaj je skupen izkoristek. Temoelektrarna ima izkoristek 50%, potem od tega odšetj energijo ki je bila potrebna da se premog izkoplje , pripelje, itd... vso vzdrževanje..., potem pa boš ti dal, ah sej je vredu 50% izkoristek na prenosu elektrike.

JASNO ti naj bo, takoj ko je vložena energija višja od efektivne energije, ki jo na koncu dobiš ven, potem se ne greš več zgodbe z elektriko, ker je nesmiselno energijo ustavrjati, če se za to porabi več energije.


Aha. No, tole mi je odprlo oči. Se pravi, jaz sem luzer, ker bi dovolil 50% zgub v omrežju ( ne vidim, kako si to seštel a pustimo to sedaj), tovja odločitev, da se NE MISLIŠ PEČATI Z NIČEMER, KAR JE MANJ IZDATNO KOT PERPETUUM MOBILE, je pa kaj- glas razuma ? :))

BTW, kje delaš, če ni skrivnost ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Mr.B ::

Eh, sem zaposlen lobist AC energije, ki ve kako lahko HVDC pretvoriš LVDC, in zaradi tega mehanizma zadeva ni uporabna za distribucijo za gospodinjstva.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Oldi ::

Mater sta dobra.
Z 48V delam vsakodnevno, imaš jo v telefonski vtičnici, pa me ni še nikoli stresla, si moraš posliniti prste na obeh rokah, da zaznaš 48V. Sem ravnokar probal 70V prijeti s suhima rokama in se čuti samo skromno nekaj pekočega na koži prstov, ki stiskajo žico, toka je pa 1mA.

Da bi imel doma enosmerno po bajti, ni šans, sta že kdaj videla kako gori oblok napajan iz 48V DC, gori in gori, sem bil priča, kako sta goreli peresi v relejupri. AC pa zaradi prehoda skozi ničlo ugasne. Štedilnik na 230VDC, ne ga srat, samo enkrat bi ga izklopil, stikalo bi zgorelo zaradi obloka.
Kako pa izgleda pretvorba iz 800kV na karkoli nižjega pa se mi ne sanja, pa sem elektroničar, morda s kakim stepdown DC/DC z ogromno špulo.

Kar se pa leta 12 ali 13 tiče so pa to čisto obične špekulacije, nihče ne ve kdaj se bo zgodilo in če se bo sploh zgodilo v 100 letih. Se je že zgodilo 3 leta stran od sončnega maksimuma, najhuje pa je, da se sevanje usmeri kamorkoli v vesolje in le malo možnosti je, da smo mi ravno v tej smeri.
Skratka doleti nas lahko res huda reč, jutri ali pa še čez 100 let ne, obstaja samo večja verjetnost, da se to zgodi blizu (+- 3 leta) maksimuma, ki je vsakih 11 let. Da bi to napovedali je še manj šans kot pri potresu.
Da bi nam pa doma kaj pocrkalo pa ne verjamem, razen če bo kaj špricnilo iz skurjenega trafoja na kaki dogi trasi nekje v Evropi. Pri nas v Slo se verjetno ne more nič zgoditi, nimamo svojega satelita, pod ionosfero pa ne dolgih vodnikov.

Sicer pa kolikor razumem, se DC napetost pojavi v vseh treh vodnikih daljnovoda sočasno in mi zato ni jasno kam teče tok, razen če bi bil trafo vezan v zvezdo, središče pa ozemljeno. Ampak kot se mi zdi, se na visokonapetostnih daljnovodih uporablja samo trikotna vezava in torej DC napetost lahko samo prebije navitje proti ohišju oziroma železnemu jedru. Samo tu bi pa morala vskočiti zaščita pred strelo in zaščititi trafo.
Da bi se pa DC napetost pojavila med fazami daljnovoda se mi pa ne zdi možno, vsi vodniki so v identičnem magnetnem polju??? Čudno je tole.
Sem naknadno našel patent za rešitev problema, en ušivi upor in varistor paralelno - no ja, ni ravno ušivi, je pa pasivni in deluje tudi če zmanjka elektrike. http://www.faqs.org/patents/app/2008023...

Sploh pa kaj uniči satelite, je tu taka energija oziroma toliko močno sevanje, da poškoduje notranjost satelita.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

poweroff ::

Da oživim tole temo. Imam povsem preprosto vprašanje.

Nekje sem zasledil, da naj bi v nekaj letih v naseljih električne žice zakopali pod zemljo.

Zanima me kaj to pomeni pri udaru strele. Ali sem kaj bolj varen pred posledicami udara strele, če je žica od trafo postaje do mene pod zemljo ali ne?
sudo poweroff

Okapi ::

In kaj ima to skupnega s sončnimi nevihtami?

O.

poweroff ::

Podoben efekt baje (kot so pisali zgoraj - strela in solarna nevihta namreč, le da slednja traja dlje časa).
sudo poweroff

Mr.B ::

Da bolj si varen, oziroma strela mora udariti bistveno bljižje, da ti uniči domačo elektroniko...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

jest10 ::

poweroff je izjavil:

Nekje sem zasledil, da naj bi v nekaj letih v naseljih električne žice zakopali pod zemljo.

Zanima me kaj to pomeni pri udaru strele. Ali sem kaj bolj varen pred posledicami udara strele, če je žica od trafo postaje do mene pod zemljo ali ne?

V kablu se bo še vedno inducirala napetost. Vendar bo ta jasno manjša, kot bi bila ob direktnem udaru strele v žico.

Mr.B ::

Spet odvisno od globine položenega kabla. Namreč zemlja je tudi prevodnik. Torej če bo kabel položen v puščavi, bo efekt "dušenja" indukcije bistveno slabši, kot če ga položimo v mokri zemlji. Razdalja ima tu bolj relativni pomen.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

jest10 ::

Mr.B je izjavil:

Spet odvisno od globine položenega kabla. Namreč zemlja je tudi prevodnik. Torej če bo kabel položen v puščavi, bo efekt "dušenja" indukcije bistveno slabši, kot če ga položimo v mokri zemlji. Razdalja ima tu bolj relativni pomen.

Tok strele steče po zemlji in posledično imaš špico magnetnega polja, le ta pa inducira napetost v kablu.
Kabli pa so le par m pod zemljo, tako da namočenost le te nima kakšnega velikega vpliva.

Večja fora bo to, da je veliko večja verjetnost vdarca strele v štango napeljave, kot pa v bljižino vkopanega kabla. Iz tega pogleda si bolj varen

Brane2 ::

Oldi je izjavil:

Mater sta dobra.
Z 48V delam vsakodnevno, imaš jo v telefonski vtičnici, pa me ni še nikoli stresla, si moraš posliniti prste na obeh rokah, da zaznaš 48V. Sem ravnokar probal 70V prijeti s suhima rokama in se čuti samo skromno nekaj pekočega na koži prstov, ki stiskajo žico, toka je pa 1mA.


Jasno. Kokr vem, govorijo pri DC manjših napetosti le o možnosti rakavih obolenj, pa to verjetno velja za trajnejše tokove nizkih intenzitet.


Da bi imel doma enosmerno po bajti, ni šans, sta že kdaj videla kako gori oblok napajan iz 48V DC, gori in gori, sem bil priča, kako sta goreli peresi v relejupri. AC pa zaradi prehoda skozi ničlo ugasne. Štedilnik na 230VDC, ne ga srat, samo enkrat bi ga izklopil, stikalo bi zgorelo zaradi obloka.


Eh, spet overload pameti. Si že videl kako gori plin ? Kako si ga sploh upaš imeti v bajti ? Kako sploh recimo preživiš zagon avtomobila- kjer skozi stikalo-kontaktor steče 100+ A ? Ali vsakič sproti z gasilnim aparatom ugasneš ogenj ročno ?

Jaz laufam na 300V DC čisto fajn. Če rabiš boljša stikala, si jih pač omisli. TUdi pečko komot prižgeš s FETom ali IGBTjem + relejem ( v izogib ohmskiom izgubam) in fertik.


Sicer pa kolikor razumem, se DC napetost pojavi v vseh treh vodnikih daljnovoda sočasno in mi zato ni jasno kam teče tok, razen če bi bil trafo vezan v zvezdo, središče pa ozemljeno.


Napetost se pojavi komot tudi med fazami, saj njihovi vodniki komot tvorijo ovoj.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Mr.B ::

Jaz laufam na 300V DC čisto fajn. Če rabiš boljša stikala, si jih pač omisli. TUdi pečko komot prižgeš s FETom ali IGBTjem + relejem ( v izogib ohmskiom izgubam) in fertik.


Ja problem je cena. Tisto stikalo doma za AC, stane izdelavo na kitajskem 1cent, ti pa bi imel eno morje samo elektronike za krmiljenje stikala. Da ne omenim, koliko več energije se potrebuje, za izdelavo, ter za krmiljenje. O kemikalijah niti ne razmišljam.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Brane2 ::

Tisto stikalo je ravno tako narejeno na kitajskem in je večno.

Ravno tako kot dodatni napajalniček v napajalniku tvojea PCja pa še maljon drugih stvari.

Ko gre stvar enkrat v serijo, je zastonj.

Aja, pa energija za napajanje tega stikala je praktično 0.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Da ne govorimo o prednostih takih stikal, sploh kar se picajzlastih EU direktiv tiče.

Recimo, vklop porabnika bi bil lahko veliko mehkejši kot pri klasičnem in tako tudi EM motenj praktično ne bi bilo.

Ali pa to, da bi bilo stikalo praktično večno, saj iskrenja na kontaktih praktično ne bi bilo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Mr.B ::

Brane2, sej sem ti rekel, da sem lobist AC energije, kaj ti ni jasno.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Brane2 ::

Se mi pogovarjamo o tebi ali o stikalu ?

Zgube v stikalu so brez problema poljubno blizu nič, ravno tako cena.

Ni problem narediti zadevo z vso elektroniko v stikalu.

Razultat se komot obnaša bolje, kot bi se AC stikalo z ali brez elektronike.

Smo še kaj pozabili ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

poweroff ::

Brane2 je izjavil:

Jasno. Kokr vem, govorijo pri DC manjših napetosti le o možnosti rakavih obolenj, pa to verjetno velja za trajnejše tokove nizkih intenzitet.

??? Imaš kakšen link?
sudo poweroff

Mr.B ::

Brane, veš imej v glavi epizodo mithbusterjev, ko poizkušata pobegniti iz zapora, pa uporabljata različne metode kako prežagati rešetke. Ena metoda je s pomočjo elektrolize.

Sedaj pa imam jaz tu 2kW indukcijsko ups navaden električen štedilnik. Iz kakršnega koli razloga potegnem šteker iz stikala. Koliko potegov misliš da zdrži šteker, ko preko nega teče 300V DC napetosti. Enako velja za razne razdelilce, luči, itd. Življenjska doba takih štekerjev na DC toku, je enako tako kot primerjaš življenjsko dobo navadne klasične žarnice na nitko, ter grafitne žarnice, tiste ki jo vidiš v časih v kakšnem starinskem filmu.
No ampak ti boš iznašel toplo vodo, pa boš rekel, da bo tam en gumb, ki mo preko elektronike, najprej zmanjšal napetost, tako da boš lahko potegnil šteker iz vtičnice. Veš oblok pri DC-ju ne ugasne, kar tako na hitro. Jaz si niti ne upam predstavljati, klasične vtičnice, pa je treba zaradi varnosti prijeti kabel in ga potegniti iz vtičnice, pa pri 300VDC, teče skozi njega 10A. Ampak ti imaš nek čudežno škatlico, in reši vse probleme DC toka...


50Hz je v bližini resonančne frekvence celične membrane, zato ni zdravo imeti oziroma spati zraven električnih kablov. Bistveno bolj nevarno pa je to zraven daljnovodov, samo da le ti sevajo zaradi družine , še bistveno druge frekvence.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

jest10 ::

poweroff je izjavil:

Brane2 je izjavil:

Jasno. Kokr vem, govorijo pri DC manjših napetosti le o možnosti rakavih obolenj, pa to verjetno velja za trajnejše tokove nizkih intenzitet.

??? Imaš kakšen link?

Verjetno je mišljena elektroliza v telesu zaradi enosmernega toka. Ravno koristno ne more biti na daljše obdobje:D

Brane2 ::

Mr.B je izjavil:


Sedaj pa imam jaz tu 2kW indukcijsko ups navaden električen štedilnik. Iz kakršnega koli razloga potegnem šteker iz stikala. Koliko potegov misliš da zdrži šteker, ko preko nega teče 300V DC napetosti. Enako velja za razne razdelilce, luči, itd. Življenjska doba takih štekerjev na DC toku, je enako tako kot primerjaš življenjsko dobo navadne klasične žarnice na nitko, ter grafitne žarnice, tiste ki jo vidiš v časih v kakšnem starinskem filmu.


Sedaj pa jaz tu imam porabnikov za 1KW trajno in vsi delajo na 300V DC. Skupaj z lampami na stropu. V vsem tem času nisem opazil povečane obrabe na nobenem stikalu, štekerju itd.


No ampak ti boš iznašel toplo vodo, pa boš rekel, da bo tam en gumb, ki mo preko elektronike, najprej zmanjšal napetost, tako da boš lahko potegnil šteker iz vtičnice. Veš oblok pri DC-ju ne ugasne, kar tako na hitro. Jaz si niti ne upam predstavljati, klasične vtičnice, pa je treba zaradi varnosti prijeti kabel in ga potegniti iz vtičnice, pa pri 300VDC, teče skozi njega 10A. Ampak ti imaš nek čudežno škatlico, in reši vse probleme DC toka...


Res, le kako izklapljam štekerje in svitche na enosmerni cel dan in to brez gasilnega aparata ob vsaki dozi ? ;((
On the journey of life, I chose the psycho path.

Mr.B ::

Dej brani, mi poveš modele stikal, tako za nas smrtnike.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Brane2 ::

Elcheapo crap, nabavljen v Elektronabavi
On the journey of life, I chose the psycho path.

A. Smith ::

Sedaj pa jaz tu imam porabnikov za 1KW trajno in vsi delajo na 300V DC. Skupaj z lampami na stropu. V vsem tem času nisem opazil povečane obrabe na nobenem stikalu, štekerju itd.

Brane, ideji, da bo šla distribucija el. energije na dolgi rok na enosmerno napetost, verjamem. Ampak to še ne pomeni, da so tehnične ovire, ki jih navaja Mr.B, nepomembne ali neobstoječe.

Doma imam stikalo, na katerem so označene nazivne napetosti: 230V AC, 65V DC. DC je mehanskim stikalom bolj naporno odklapljat. En razlog je že ta, da se ob izklopu tokokroga napetost na induktivnosti tokoroga prišteje viru. V trenutku, ko izklopiš tokokrog, dobiš na stikalu dvojno napetost. Tudi pri AC tokokrogu je tako, ampak AC napetosti se polariteta obrne, kar pogasi oblok. Pri DC viru se pa to ne zgodi in oblok lahko traja in traja.

Edini pošten način se mi zdi, da bi dal stikalo, deklarirano za npr. 15000 preklopov na AC, lepo noč in dan škljocat DC napetost, potem pa preštel število preklopov. Stavim, da bi bilo bistveno nižje.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Brane2 ::

Ne pravim, da trajnost stikala ni manjša.

Pravim, da gre za trivialen problem v večini aplikacij.

In kar se "obloka, ki ne ugasne", kako to, da tega ne vidiš v avtu ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

A. Smith ::

Tudi pri DC oblok ugasne, saj se nenazadnje izprazni induktivnost v tokokrogu. Vendar pa ta dvojna napetost pač traja dlje, kot pri izmeničnem tokokrogu.

Stikala v avtomobilu so DC napetosti kajpak prilagojena. Kar potrjuje tvoje mnenje, da gre za trivialen problem. Morda bi se lahko pri današnjih cenah silicija v DC inštalacijah celo začeli izogibat mehanskim izvedbam...
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Mr.B ::

V Avtu zato, ker govorimo o 12 V, oziroma tovornjakih 24V DC..

Ne da se mi iskati klasične specifikacij, za kitajska elchipo stikala, podatki so tako kot A. Smith, trdi 60V DC rated.
http://www.omron-ap.com.my/standards_ce...

Sprehodi se na Basic Switches(A General-Purpose Basic Switch), recimo model A20 za 20Apod 250V, poglej specifikacijo :
In ker sklepam da imaš DC, ter seveda neinduktivno breme so specifikacije sledeče :
Pri 250V AC, lahko preklopi 20A, toda pri 250V DC, pa le ne boš rekel le 0.25A, torej ne 25A ampak ranga 100x manj. Ekvivalentno je nižja tudi obremenitev. torej (20A*250V AC) / (0,25A*250V DC) = Bummmer Induktivni load je pa še 1000x manjši. no lahko pa pri 14V DC brez težav preklopi 20A:P. Torej ti kar nakladaj kako brez gasilnega aparata na CO2, ugašaš 1kW DC bremena na 300V. Ne da ti sploh verjamemo, da imaš doma vso elektroniko na 300V DC., kot so indktivna pečica, hladilnik, pralni stroj, ter ostale zadeve, ki za svoje delo potrebujejo 50Hz.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Brane2 ::

Spet ti nekaj bluziš.

1. Nimam doma vse elektzronike na DC ampak praktično vso elektroniko v delavnici. Kar pomeni vse računalnike in strežnike in lampe na stropu, razen par drobnarij. Ena je HP laser, ki na DC ne zapeče lepo črnila, druga je EPSON inkjet ki iz nekega vzroka na DC neče delat.

2. Zakaj misliš, da je odgovor vedno v "lego kockah", ki jih kupuješ v tewh štacunah ? Meni za moje potrebe obstoječi sviči delajo čisto lepo.
Ko pa me bo to začelo motiti, se bom odpravil v štacuno po MOSFET in še par malenkosti in rešil (tudi) ta problem.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Mr.B ::

Glej Brane2, potem pa mi podaj specifikacije tvojih ne iz polic elchipo stikal, kjer vse lepo deluje.

PS, rešitev seveda niakkor ni v MOSFETIH, amapk ponavadi govorimo o trijakih, tristorjih.... Mosfet, je zadnja zadeva, razen če planiraš imeti še tako recimo 20x10 aluminiski rebrast profil...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

Brane2 ::

Mr.B je izjavil:

Glej Brane2, potem pa mi podaj specifikacije tvojih ne iz polic elchipo stikal, kjer vse lepo deluje.


I'll go one better.

Evo ti slikce z lampe, ki je nad mojo glavo:

prva



druga



Bo dost ?


PS, rešitev seveda niakkor ni v MOSFETIH, amapk ponavadi govorimo o trijakih, tristorjih.... Mosfet, je zadnja zadeva, razen če planiraš imeti še tako recimo 20x10 aluminiski rebrast profil...


Kdo ste to "vi" ? Mislim, znotraj katere skupine ljudi dobiš take informacije.

A so to:

-domači prostozidarji v vodah energetike
-s strani države požegnani posredniki in kvazistrokovnjaki
-šnelkursisti
-kdorkoli, ki je kdaj prijel za spajkalnik
-vsi, ki še niso prijeli za spajkalnik
...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Mr.B ::

Glej brane, specifikacijo stikala mi daj, tistega ki praviš da dela bp pri preklaplanju v DC-ju.

PS : Z napajalniki imaš težavo zato, ker imajo radi sinus napetost, ponavadi direktno povezano z oznako activ PFC, in podobno, tako vi napajalniki ravno ne delajo na vseh UPS-ih.

Tvoj problem, bi bil rešen, da greš do prvega mojstra ki navija trafote, in rečeš rabim 5kW 230V/230V trafo z ločenima masama.

In da meni sej saj sanja, kakšen problem je distribucija DC napetosti, zato pa so vse energetske DC izvedbe point to point.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Brane2 ::

Ko smo že pri željah, bi mi ga pa ti recimo lahko povlekel.

Ne da se mi zgubljat več časa s tabo, ker kar nekako nič ni dovolj, vsaj ne trajno.

Da bi ti pa razkrival vse detajle, mi pa ne pade na pamet.

PS:Kar se napajalnikov tiče, ni problema. Poceni LCji imajo za korekcijo faze samo poddimenzionirano tuljavo, ki sem jo odstranil in ker v njej ni izgub, ima zadeva pač toliko boljši izkoristek. Ja, moral sem urediti mehak vklop, a to je bilo simpl.

Določeni napajalci imajo elektronsko korekcijo faze, ki pa z DC ni imela nikakršnih problemov- gre samo za svičer pre taglavnim svičerjem.

Mislil sem celo odstraniti elektronsko korekcijo faze, a za to bi moral previti taglavni trafo, za kar nisem imel volje ne časa, zato se v to še nisem spustil.

Če bi se, bi imel še nekoliko boljši izkoristek.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Mr.B ::

Glej domači mojster, pač jaz ne bom jamral Adminom na forumu, da zaklenejo temo, če nimaš argumentov.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj stebri daljnovodov klonejo (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
26067992 (56922) Zajec123
»

Facebookova grožnja HP-ju, Supermicru in drugim velikanom

Oddelek: Novice / Procesorji
2411171 (9428) PrimozR
»

Izpad elektrike na Gorenjskem

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
358274 (7039) A. Smith
»

Če bi podprli Edisona in ne Tesle

Oddelek: Znanost in tehnologija
223496 (2587) NorK

Več podobnih tem