» »

Pomoč pri reševanju vezja

Pomoč pri reševanju vezja

brlo ::

Zanima me ali sem pravilno izračunal napetost na C2 (po preklopu stikala)?

Zanima pa me še, ali se po preklopu stikala celoten naboj C1 prenese na ostala dva kondenzatorja?

Imam občutek, da ne vem točno kaj se dogaja z nabojem v tem vezju. :)

Hvala za pomoč!

Gavran ::

Ko preklopiš stikalo se naboj porazdeli tako, da je napetost na C1 enaka kot na zaporedni vezavi C2 in C3. Ker se ti torej (glede na tvoj izračun nadomestne kapacitivnosti) razporedi v dva kondenzatorja po 2 uF, iz tega izračunaš napetost na njih, potem pa naprej. Če se ti ustavi pa spet povprašaj.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Ali ni potem, ko imam ta dva vzporedna kondenzatorja po 2uF, napetost na njih enaka?
In ta napetost je potem 5V.

Gavran ::

Napetost je enaka pa naboj je isti kot prej, torej je napetost manjša kot prej.
Staro stanje: U=5V, C=2uF, Q=10uC, novo stanje C=4uF, Q=10uC (ker pač naboj ni prišel od drugod kot iz C1, se je porazdelil med oba kondenzatorja) U pa izračunaš po znani formuli. Lahko si predstavljaš kot da imaš eno polno posodo vode (C1) in eno prazno (C2 in C3). Ko odpreš ventil se voda pretaka v drugo posodo toliko časa da se nivoja izenačita (velja seveda samo če sta posodi na isti vodoravni površini).
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Dobro dobil sem 2,5V. Iz tega potem izračunam nov naboj na C1 = 5uC. Razlika med starim in novim stanjem je 5uC (10uC - 5uC)in tako izvem, da je na C2 in C3 naboj enak Q2=5uC (ker sta vezana zaporedno).
In za končno napetost na C2 dobim napetost U2=Q2/C2 ~1.67V.
Napetost na C3 pa je ~0.83V, kar pa pomeni da je skupna napetost U23 enaka 2.5V, ki pa je enaka U na vzporednemu C1.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: brlo ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

toplota na uporu

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
275536 (4084) A. Smith
»

Fizika: Kondenzator

Oddelek: Šola