Forum » Loža » Potres?!
Potres?!
Temo vidijo: vsi
lonewolf_ ::
A ve kdo kaj glede NEK Krško, se ob takih situacijah prične kaj zaustavljat al kako majo navodila?
R7 5700G + NH-U12P SE2 | Ballistix 2x8Gb 3000MHz
Mortar Titanium | P1 500GB | Exos 3TB | SSD MX500 1TB
beQuiet 700W Gold | Fractal Design Define S
MadMax ::
Avtomatsko zaustavljena je bila.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Barakuda1 ::
Drugače par let nazaj sem čutil konkretno močnejše tresenje tal v okolici Litije, tole danes je bilo meni bolj ko ne zibanje.
- razlika je bila ta, da je bil občutek pri tistem pred leti, kot da se trese gor in dol, ta sedaj pa je bil nekako bolj enakomeren in kot nihanje levo-desno.
Preden se razburiš pomisli, če ne gre morda za sarkazem
Reaper ::
Telbanc ::
U Petrinji podrte hiše, en otrok izgubil življenje. Za zdaj.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
Koraaz ::
Sem bil ravno v kleti takrat, ko se je zgodil potres. Čutil nisem nič, sem pa videl kako se omare zibajo. Nič mi ni bilo jasno .
Pimoz ::
A ve kdo kaj glede NEK Krško, se ob takih situacijah prične kaj zaustavljat al kako majo navodila?
Tako ja, NEK se je samodejno zaustavila. Ekipe bodo šle zdaj preveriti stanje v elektrarni, če je prišlo slučajno do kakšne poškodbe.
Nimam veliko pojma o tem samo ena podrobnost me zanima. Če prav razumem nuklearke, se je NEK "pričela" zaustavljat? Saj se zadeva ne ugasne kar tako iz 1 na 0? Ali je procedura takih "zasilnih" zaustavitev drugačna, kar se tehnikalij same zaustavitve tiče, od recimo zaustavitev pred remontom?
DeeJay ::
Jest tud v kleti, kjer mam pisarno. Nikol prej čutil, dans sem pa ful. Ker sm blizu Save, so hiše grajene na savskem produ in ob potresu plavajo sem in tja. Občutek je bil tak, ko da si dlje časa na jadrnici.
Mato989 ::
Lepo se še skoz po malem čuti vibracije
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
lexios ::
Prekleti Kitajci!
Premika se cela plata, zato zibanje. Morda kmalu tudi bolj zahodno? Posledično pa še kak izbruh vulkanov na jugu Italije?
Premika se cela plata, zato zibanje. Morda kmalu tudi bolj zahodno? Posledično pa še kak izbruh vulkanov na jugu Italije?
APPluk ::
Tako ja, NEK se je samodejno zaustavila. Ekipe bodo šle zdaj preveriti stanje v elektrarni, če je prišlo slučajno do kakšne poškodbe.
Nimam veliko pojma o tem samo ena podrobnost me zanima. Če prav razumem nuklearke, se je NEK "pričela" zaustavljat? Saj se zadeva ne ugasne kar tako iz 1 na 0? Ali je procedura takih "zasilnih" zaustavitev drugačna, kar se tehnikalij same zaustavitve tiče, od recimo zaustavitev pred remontom?
Glede na to da NEK laufa vedno v istih pogojih na 100% ni nekih procedur glede zasilne zaustavitve, sistem zazna napako/nevarnost in se začne ugašat avtomatsko, ni človeškega faktorja, pomoje zalafajo agragate in spustijo nadzorne palice.
Je pa pomoje to malo šok za omrežje, pri remontih se vedno ve da bo primankljaj tu pa je to nenadoma. Če bi se ustavila še kakšna hidroelektrarna in TEŠ bi bili v temi.
Map ::
Štajerska, nekaj sekundno zibanje levo-desno. Če bi bila intenzivnost višja in bi bolj rukalo, bi bilo precej bolj neprijetno.
Sem pa bral, koliko prenese NEK in pišejo, da naj bi zdržala kar precej, pospeške cca. 8m/s. Ni pa povezave med močjo po Richterju in intenzivnostjo, zato lahko tako intenzivnost potres doseže pri 5. ali pa pri 9. stopnji.
Sem pa bral, koliko prenese NEK in pišejo, da naj bi zdržala kar precej, pospeške cca. 8m/s. Ni pa povezave med močjo po Richterju in intenzivnostjo, zato lahko tako intenzivnost potres doseže pri 5. ali pa pri 9. stopnji.
PacificBlue ::
V MB se je zgodil izpad el. energije, smo opazli n firmi da sekundo, dve preden je streslo je mal uzelo strom..
I’m out.
:3
:3
ajdov ::
Zanimivo da sem jaz tega danes čutil čisto malo, tistega bolj šibkega pred njim pa veliko bolj. Pa sem bil na istem mestu obakrat.
s1m0n ::
Jaz včerajšnjega skoraj da nisem čutil pa sem bil na enakem mestu kot sem sedaj tega pa konkretno čutil dlje časa.
energetik ::
10km JZ od LJ, noben od nas popolnoma nič čutil. Je pa res da smo bili glih pri kosilu in otroc so divji
Možno pa, da smo na boljših tleh, ker je osamelec sredi Barja.
Ampak bogi Hrvati, že 3. potres, korona, kaj še manjka, kakšen padec asteroida?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
lonewolf_ ::
Tako je, verjetno se sproži alarm pa se kontrolne palice samodejno spustijo, da pa se celotno zaustavi reaktor pa pojma nimam. Verjetno v minutah, upam.
R7 5700G + NH-U12P SE2 | Ballistix 2x8Gb 3000MHz
Zaustavi se takoj, palice skoraj "padejo" notri. Odvečno paro spuščajo v atmosfero. Agregati seveda niso potrebni, saj je še vedno normalno napajana s 400 in 110 kV strani.
APPluk ::
V Sl. Bistrici je tudi malo pred sunkom za sekundo zmanjkalo štroma.
Mi je pa malo mimo ko začnejo takoj NEK omenjat, da se je ugasnil, ljudje začnejo takoj širit info kak bo zdaj vse radioaktivno, pa kak nevarna je ta elektrarna.
Mi je pa malo mimo ko začnejo takoj NEK omenjat, da se je ugasnil, ljudje začnejo takoj širit info kak bo zdaj vse radioaktivno, pa kak nevarna je ta elektrarna.
Zvezdica27 ::
Barje - nismo čutili nič. 1 km stran so čutili ful.
Sreča za nas, upam, da bo tudi na splošno to samo "novica".
zz
Sreča za nas, upam, da bo tudi na splošno to samo "novica".
zz
Datadog ::
Tako je, verjetno se sproži alarm pa se kontrolne palice samodejno spustijo, da pa se celotno zaustavi reaktor pa pojma nimam. Verjetno v minutah, upam.
Par sekund afaik.
Pimoz ::
Aha! Torej, ko so kontrolne palice notri se smatra za zaustavljenega? Pač to, da je še vedno vroč je pa zdaj stvar procedur PO zaustavitvi.
Ok štekam :) Hvala za pojasnitev.
Ok štekam :) Hvala za pojasnitev.
ajdov ::
10km JZ od LJ, noben od nas popolnoma nič čutil. Je pa res da smo bili glih pri kosilu in otroc so divji
Letos sta bila že dva asteroida
Gagatronix ::
Ljubljana-Vič, živim v bloku iz leta 1963, je kar konkretno streslo. Najprej sem mislil, da se mi kavč podira, potem pa sem opazil da se mi monitor ziblje.
Hrvatom pa res ne privoščim, ko da ni 2020 že dovolj gnilo leto jih je zdaj moralo še to doleteti.
Hrvatom pa res ne privoščim, ko da ni 2020 že dovolj gnilo leto jih je zdaj moralo še to doleteti.
dexterboy ::
Nisem vsega bral, ampak Petrije je rukalo že zadnje par dni nekajkrat;
https://www.pmf.unizg.hr/geof/seizmolos...
To se pa ve, da če imaš več manjših potresov v krratkem časovnem obdobju, da se potem zgodi en hujši.
https://www.pmf.unizg.hr/geof/seizmolos...
To se pa ve, da če imaš več manjših potresov v krratkem časovnem obdobju, da se potem zgodi en hujši.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
Ob samodejni zaustavitvi padejo kontrolne palice v reaktor (SCRAM), da se prekine verižna reakcija v reaktorju. V primeru kontrolirane zaustavitve se palice spuščajo počasi, da se zmanjša šok na sistem. Odvečna para gre v atmosfero čez steam dump / PORV sistem. Hlajenje reaktorja je zagotovljeno preko zunanjega napajanja elektrarne ali agregatov, ki pogajanj potem hladilni sistem. Zadeva se ne ohladi tako hitro, ne poznam točnih izrazov, trenutno stanje spada najbrž pod hot shutdown, kjer se da elektrarno načeloma hitro nazaj spraviti na polno moč če ni kakšnih poškodb na sistemu. Med remontom gre elektrarna recimo v cold shutdown, nekaj v tem smislu. Vsa ta stanja so točno določena z določenimi parametri, sem že malo pozabil. Vsekakor je avtomatska zaustavitev elektrarne večji šok kot kontrolirana zaustavitev ampak hvala bogu zadeve delujejo tako kot morajo, da se zadeva zaustavi :)
sbawe64 ::
ARSOva 486-ka se je spet sesula, očitno ne zmore več kot 10 userjev hkrati. Bog pomagi.
Index.hr pravi da je bil dokaj močan potres čutiti po celi Hrvaški, to se zgleda cela plata premika, da smo še pri nas konkretno čutili....
Vsakič ista zgodba.Kakšen hw imajo da je tako hitro game over ?
Medtem index.hr dela ves čas.
Je dal Matthai 1x nedolgo nazaj link, kako je tip s svojo "486" kontriral zelo močnemu dosu na tor omrežju.
edit našel https://slo-tech.com/novice/t776523/p69...
https://www.hackerfactor.com/blog/index...
Ontopic, tole danes je bilo hujše kot prejšni potres v Zg 22.3. https://www.index.hr/vijesti/clanak/sei...
Včeraj M5.2, danes M6.3, jutri ??
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
nirm ::
ljubljana - severna polovica.
mene je za pritličje oreng streslo, bolj kot leta 2004 po spominu. v bistvu sem ravno sedel na postelji in je bil občutek tak kot da bi se dva naskakovala na moji postelji zelo je pač guncalo levo desno.
mi je bilo pa v eni sekundi jasno da gre za potres in glede nato da v gradnjo bloka nimam ama nobenega zaupanja mi je kar skočil andrenalin in sem z grozo čakal če se bo slučajno pojačalo, sploh ker ne veš, ali je to morda že dolgo pričakovani ljubljanski disaster. no k sreči je bilo konec, pa niti ni bilo ne vem kako kratko.
hitra zaustavitev nuklearke pomeni zastrupitev s ksenonom (fisijski produkt, ki je hkrati nevtronski absorber) - ksenon lahko razpade naprej (z kar je potreben čas) ali pa "zgori" - če je veliko nevtronov jih je pač dovolj tudi za absorbcijo v ksenon.
Če reaktor ustavite, tega drugega pogoja (zadostnega števila nevtronov) ni več in ksenon se nabije in je treba počakati cca pol dneva do en dan, da razpade. plus protokoli vam naročajo temeljit pregled opreme v primeru scrama. če bi hoteli reaktor na silo zalaufati ob zastrupitvi, bi rabili zelo močno vstavitev reaktivnosti (kar večina reaktorjev niti ne omogoča z varnostnimi mehanizmi), če bi vam to kljub vsemu uspelo bi reaktor spravili v izjemno nestabilno delovanje (močne brce v reaktor pomenijo lahko tudi močne posledice če gre kaj narobe). no točno to poganjanje na silo so se šli v černobilu in skupaj z design flawon reaktorja se je zgodilo kar se je.
mene je za pritličje oreng streslo, bolj kot leta 2004 po spominu. v bistvu sem ravno sedel na postelji in je bil občutek tak kot da bi se dva naskakovala na moji postelji zelo je pač guncalo levo desno.
mi je bilo pa v eni sekundi jasno da gre za potres in glede nato da v gradnjo bloka nimam ama nobenega zaupanja mi je kar skočil andrenalin in sem z grozo čakal če se bo slučajno pojačalo, sploh ker ne veš, ali je to morda že dolgo pričakovani ljubljanski disaster. no k sreči je bilo konec, pa niti ni bilo ne vem kako kratko.
hitra zaustavitev nuklearke pomeni zastrupitev s ksenonom (fisijski produkt, ki je hkrati nevtronski absorber) - ksenon lahko razpade naprej (z kar je potreben čas) ali pa "zgori" - če je veliko nevtronov jih je pač dovolj tudi za absorbcijo v ksenon.
Če reaktor ustavite, tega drugega pogoja (zadostnega števila nevtronov) ni več in ksenon se nabije in je treba počakati cca pol dneva do en dan, da razpade. plus protokoli vam naročajo temeljit pregled opreme v primeru scrama. če bi hoteli reaktor na silo zalaufati ob zastrupitvi, bi rabili zelo močno vstavitev reaktivnosti (kar večina reaktorjev niti ne omogoča z varnostnimi mehanizmi), če bi vam to kljub vsemu uspelo bi reaktor spravili v izjemno nestabilno delovanje (močne brce v reaktor pomenijo lahko tudi močne posledice če gre kaj narobe). no točno to poganjanje na silo so se šli v černobilu in skupaj z design flawon reaktorja se je zgodilo kar se je.
E točno tako ja, zato zadeve ne grejo tako hitro nazaj na obratovanje kot bi si mislili. Sem pa res konkretno že pozabil tole, lepo si napisal.
Samael ::
Zvezdica27 je izjavil:
Zanimivo, tudi mi na Igu nismo nič čutili. Izgleda, da močvirje pod nami lepo blaži :P
Samael != Samuel
Urbano#Desno ::
Barjanska tla imajo sicer precej slabše lastnosti pri potresu, oziroma ojačajo tresenje. Pri mami v hiši na jugu LJ (že začetek Barja) je baje par predmetov padlo s polic, žvenketalo steklo itd, pri nas pa nula, nič.10km JZ od LJ, noben od nas popolnoma nič čutil. Je pa res da smo bili glih pri kosilu in otroc so divji
Zvezdica27 je izjavil:
Zanimivo, tudi mi na Igu nismo nič čutili. Izgleda, da močvirje pod nami lepo blaži :P
Ampak mi nismo prav na Barju, temveč na osamelcu. Očitno ugodno lokacija.
Ali pa je pač prišlo do kakšne negativne interference (odštevanje potresnih valov) prav na tem območju, ne vem.
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Ampak mi nismo prav na Barju, temveč na osamelcu. Očitno ugodno lokacija.
Osamelec kot skala ali kot pravi hribček?
Hrib. Plešivica.
EDIT: baje je iz triasnega dolomita in skrilavca, tako kot dno Barja. Očitno povsem druge razmere kot 150m stran na šoti...
EDIT: baje je iz triasnega dolomita in skrilavca, tako kot dno Barja. Očitno povsem druge razmere kot 150m stran na šoti...
Zgodovina sprememb…
Pac-Man ::
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.
mirator ::
poweroff ::
Jaz sem bil ravno v Mercator centru na Rudniku. Par sekund prej sem zacutil neke vibracije in ječanje strukture stavbe... sem ravno mislil reči če je potres, pa se je kar konkretno zazibalo. Mojo sem zagrabil za roko jo odvlekel na sredino stran od polic in gledal če bo kaj iz stropa padlo...
Nekdo je omenil da je še kasneje čutil vibracije... jaz sem imel še par minut po tem občutek rahle omotičnosti, kot bi bil na jadrnici. Verjetno od zibanja. Samo občutek je tak, niso dejanske vibracije.
Nekdo je omenil da je še kasneje čutil vibracije... jaz sem imel še par minut po tem občutek rahle omotičnosti, kot bi bil na jadrnici. Verjetno od zibanja. Samo občutek je tak, niso dejanske vibracije.
sudo poweroff
Utk ::
Verjetno od zibanja. Samo občutek je tak, niso dejanske vibracije.
Nekaj je občutek, je se pa še kar nekajkrat zazibalo. Tudi še zdaj ne dolgo nazaj.
Mato989 ::
Verjetno od zibanja. Samo občutek je tak, niso dejanske vibracije.
Nekaj je občutek, je se pa še kar nekajkrat zazibalo. Tudi še zdaj ne dolgo nazaj.
Je ne? Saj se mi je zazdelo, ko sediš pri miru se začuti da še ni vse ok...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
dexterboy ::
Gagatronix je izjavil:
Ljubljana-Vič, živim v bloku iz leta 1963, je kar konkretno streslo. Najprej sem mislil, da se mi kavč podira, potem pa sem opazil da se mi monitor ziblje.
Letos je prestopno leto, ko se dogajajo pizdarije :(
Remember Last Christmas 2016 :)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
Samsung06 ::
A kdo razlozi kaj pomeni pospesek tal?
https://www.arso.gov.si/potresi/potresn...
Kaksna je razlika med recimo 0.285 in 0.635? Kako to vpliva na stavbo?
https://www.arso.gov.si/potresi/potresn...
Kaksna je razlika med recimo 0.285 in 0.635? Kako to vpliva na stavbo?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ali bi Slovenija preživela turški potres? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 13135 (9738) | Invictus |
⊘ | Malo nas je streslo,.. (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 7810 (4822) | slawc |
» | Potres?! (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 29745 (21815) | Mellons |
» | Potres 3.12.2012 ?Oddelek: Loža | 6045 (2485) | Truga |