» »

Otroci in prometne nesreče

Otroci in prometne nesreče

Temo vidijo: vsi
1
2
»

Vajenc ::

para! je izjavil:

Oba sta sužnja razvajenemu otroku.

A to ste v tej temi zdej ugotovil, da gre za razvajenost, al od kje si to potegnu? Ker men se je zdel, da je neka blaga oblika travme.

Sej razvajenci imajo ponavadi največ travm.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: moderator ()

Mavrik ::

BigWhale je izjavil:

Ne, to nardis prej na parkiriscu. Pa se drug stars je zraven, da lahko to nardi, ti pa sedis spredi v avtu. Po dogodku, ki je bil za tko mejhnega otroka travmaticen si pac vzames neki casa in se otroku posvetis, ce ima s tem probleme. Tvoja pripomba o permisivcih, ki imajo neskoncno casa je ravno zaradi tega trapasta. Ce ljudje nimajo casa za otroke potem naj jih ne imajo ali pa naj jih dajo v posvojitev/rejo.

Vzet si neki casa za otroka ne bi smel biti problem. Ce v tem momentu voznje z avtom ne mara, naj se pac ne vozi z avtom. Jebemti, sej tud ti, ce te je necesa strah ne rines tega delat.

Dva tedna po celi zadevi je se kr hitro in pricakovati, da bo otrok popolnoma izgubil strah po dveh tednih je morda malo prehitro.

Če sem prav razumel je avtor te teme to naredil že večkrat, pa ni pretirano pomagalo. Kaj zdaj?
The truth is rarely pure and never simple.

para! ::

Vajenc je izjavil:

para! je izjavil:

Oba sta sužnja razvajenemu otroku.

A to ste v tej temi zdej ugotovil, da gre za razvajenost, al od kje si to potegnu? Ker men se je zdel, da je neka blaga oblika travme.

Sej razvajenci imajo ponavadi največ travm.

To pa težko verjamem, da je kr tko povezan, veš. Torej, če ima otrok travmo in ga napizdevaš naj bo tiho vse dokler v sebi ne predela travmatičnega dogodka, je to bolje, kot če mu omogočiš, da to isto preživi z inputom okolice?
Death before dishonor!

para! je izjavil:

To pa težko verjamem, da je kr tko povezan, veš. Torej, če ima otrok travmo in ga napizdevaš naj bo tiho vse dokler v sebi ne predela travmatičnega dogodka, je to bolje, kot če mu omogočiš, da to isto preživi z inputom okolice?

Kdo je v tej temi kadarkoli napisal da je treba otroke napizdevat ko imajo travmo?

BigWhale ::

Mavrik je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Dva tedna po celi zadevi je se kr hitro in pricakovati, da bo otrok popolnoma izgubil strah po dveh tednih je morda malo prehitro.

Če sem prav razumel je avtor te teme to naredil že večkrat, pa ni pretirano pomagalo. Kaj zdaj?

Sej sem se redundant stavek napisal. Dva tedna je verjetno prehitro, da bi otrok zgubil ves strah. Avtor ni nikjer napisal, ce eden od starsev sedi skupaj z otrokom med voznjo.

Mimogrede, če se na otroka malokrat dereš bo TIŠINA! s faktorjem presenečenja toliko bolj uspešna ;)

by "Vajenc"

Če sem prav razumel, je to že izživljanje - celo računaš faktor presenečenja vmes, da bo tamau ja čim bolj šokiran. Če ga užgeš z bičem bo še bl zalegl.

Kaj se je zgodilo z dobrim starim "TIŠINA!"?

by WarpedOne

Dobri stari načini vzgoje so al vse dovoljeno, še malo starejši pa, da morš bit na splošno pač tiho. Ta ukaz ne nosi nobenega argumenta, otroku pa očitno nekaj ni jasno.
Death before dishonor!

WarpedGone ::

Kaj ti nuca "dobra" vzgoja, če si na koncu funkcionalni debil?
Beri in doumi cel prispevek, par njih.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: zuz3k ()

para! je izjavil:

Mimogrede, če se na otroka malokrat dereš bo TIŠINA! s faktorjem presenečenja toliko bolj uspešna ;)

by "Vajenc"

Če sem prav razumel, je to že izživljanje - celo računaš faktor presenečenja vmes, da bo tamau ja čim bolj šokiran. Če ga užgeš z bičem bo še bl zalegl.

Kaj se je zgodilo z dobrim starim "TIŠINA!"?

by WarpedOne

Dobri stari načini vzgoje so al vse dovoljeno, še malo starejši pa, da morš bit na splošno pač tiho. Ta ukaz ne nosi nobenega argumenta, otroku pa očitno nekaj ni jasno.

Prosim preberi sporočila, ker nisi razumel konteksta. Ne pretepati slamnatih možev.

Ja no, sori če sm komentiral samo citirane vrstice. Z ostalim postom od W1, k sm ga zdej prebral, se strinjam, ampak Vajenc je pa dretje svetoval kot odvračanje pozornosti oziroma povzročanje še večjega (mogoče samo trenutnega) strahu ki zbije manjšega, ki imo bolj koristi staršu kot otroku. Js se pa vseeno ne bi hotel iz tega razloga dret na otroka, le kaj bi si dons mislu o svojmu fotru če bi me tko vzgaju :)
Death before dishonor!

para! je izjavil:

Z ostalim postom od W1, k sm ga zdej prebral, se strinjam, ampak Vajenc je pa dretje svetoval kot odvračanje pozornosti oziroma povzročanje še večjega (mogoče samo trenutnega) strahu ki zbije manjšega, ki imo bolj koristi staršu kot otroku. Js se pa vseeno ne bi hotel iz tega razloga dret na otroka, le kaj bi si dons mislu o svojmu fotru če bi me tko vzgaju :)

Kako si se potem lahko z W1 strinjal?
Woody Allen

WarpedGone je izjavil:

Kaj ti nuca "dobra" vzgoja, če si na koncu funkcionalni debil?
Beri in doumi cel prispevek, par njih.

Treba je razumeti, da pri tri letnih otrocih z dretjem ne zganjas samo odvracanja pozornosti ampak vzbujas tudi strah. In ce se na otroka zaderes 'TISINA', to povzroci strah. Ce se bo zaradi tega nehal dreti v avtu med voznjo, bo tvoj namen sicer dosezen ampak bo tisina posledica napacnega vzroka.

Otrok se mora nehat dreti zaradi tega, ker razume, da je v avtu kljub vsemu se kar varen in ne zaradi tega, ker si mu preusmeril pozornost s kricanjem, ki se ga je ustrasil.

BigWhale je izjavil:

Otrok se mora nehat dreti zaradi tega, ker razume, da je v avtu kljub vsemu se kar varen in ne zaradi tega, ker si mu preusmeril pozornost s kricanjem, ki se ga je ustrasil.

Kako varen?, če se je pred kratkim v živo preprilčal, da temu ni tako. Važno, da otrok ne trpi zaradi napada panike. Če TIŠINA! otroku in staršem pomaga, potem p_o_m_a_g_a.
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

fosil ::

Pa si prepričan da si ti že prebolel to nesrečo?
Majhni otroci znajo človeka dobro tudi neverbalno prebrat.

Že na začetku praviš da si bil v šoku, pa še potem si o zadevi na veliko debatiral.
Skratka iz muhe si naredil slona.
Otrok to hitro opazi.
In če si ob tem sedaj še vedno živčen ko se usedeš v avto, je to še dodaten bonus.
Tako je!

Jup, sm študiru v tej smeri sam še nism naglas reku.

Spomnte se, ko se otrok mal udari - kdaj bo več dretja - ko se ful ubadate z njim a je ok, pa da mora ahtat, pa da ni nič hudega, pa pihal, pa božal, pa bonbona, pa gremo se to in on al ko mu hladno rečeš "naslednič pa bolj pazi" in se obrneš stran?

WarpedGone je izjavil:

Jup, sm študiru v tej smeri sam še nism naglas reku.

Spomnte se, ko se otrok mal udari - kdaj bo več dretja - ko se ful ubadate z njim a je ok, pa da mora ahtat, pa da ni nič hudega, pa pihal, pa božal, pa bonbona, pa gremo se to in on al ko mu hladno rečeš "naslednič pa bolj pazi" in se obrneš stran?

Ne mores kr tko posplosevat. Je cist odvisn od otroka in od situacije v kateri se je vse skupi zgodil. Plus tega, da otroc k delajo resno dramo zarad taksnih malenkosti so lahko custveno zapostavljeni na kaksnem drugem podrocju. Ne gre zmeri za razvajenost in za nek namerni attention whoring.

Plus tega, dokler so otroci se manjsi jim taka 'odvecna pozornost' ne bo skodila. Otroka lahko potolazis tudi tko, da ne delas drame okrog tega kar se je zgodilo.

Nevem zakaj vas vecina vidi samo eno skrajnost.

dzinks63 ::

Pri otroku je to popolnoma drugo čustveno stanje, kot v primeru OP, tako da tega ne gre enačiti in tudi sam pristop za reševanje takšnih težav ni enak prvemu.

zuz3k ::

matr kake eni pišete, z neko TIŠINO, kaj boš nad otrokom teroriziral 8-O da se bo še staršev bal

BigWhale je izjavil:

Gres in se z otrokom usedes v avto. En stars na prvi sedez, drug pa k njemu na zadnji sedez. Pa se pogovarjas o tem kaj se je zgodil in o voznji. In potem se vmes zacnes mal vozit, ce se otrok pri tem pocuti ok, prej ali slej se bo.
tako je!
otroka ne sme biti več strah in mora pridobiti zaupanje

potrebno je it na eno parkirišče, se z otrokom pogovorit in nato počasi peljat,
da otroka izgubi strah, ob tem je pa mama zraven, da otrok da to čez in ga ni več strah
Life is a psychological game.

Okapi ::

Kupiš ji otroški volan, da ti "pomaga" šofirati.

St235 ::

zuz3k je izjavil:

matr kake eni pišete, z neko TIŠINO, kaj boš nad otrokom teroriziral 8-O da se bo še staršev bal

BigWhale je izjavil:

Gres in se z otrokom usedes v avto. En stars na prvi sedez, drug pa k njemu na zadnji sedez. Pa se pogovarjas o tem kaj se je zgodil in o voznji. In potem se vmes zacnes mal vozit, ce se otrok pri tem pocuti ok, prej ali slej se bo.
tako je!

da otroka izgubi strah, ob tem je pa mama zraven, da otrok da to čez in ga ni več strah

Treba ločit dve stavri:
Ali se dere na otroka Tišina zato, ker ti gre na živce in ga pač s strahom vtišaš.
Ali pa govorimo o napadu panike/trme, torej nekem popolnoma iracionalnem čustvenem stanju v katerem otrok ni sposoben procesirat informacij. Misli, da Vajenec in W1 govorita predvsem o slednjem. In ja tukaj je to vsekakor pozitivno in zaželjeno. Z pogovorm reševat histerijo in paniko ne deleju niti pri odraslem človeku, kaj šele otroku.

mojca ::

Jaz bi hčerki razložila, da bova, ker nočem, da jo je strah, hodili do nadaljnega peš v vrtec in trgovino. In potem en teden vstajaš uro bolj zgodaj in pešačiš, dokler ne spozna, da ne gre brez avta in bo milo prosila, če bi lahko šli z avtom. Pa še kakšen dan po tem za dobro mero. O avtih v lunaparku pa - to je za tiste s preveč testosterona. Za otroka, sploh punco, je to mučenje.

Super Sonic ::

Tudi sam sem imel pred kratkim prometno nesrečo, ko se mi je v rit zakantal en mulc na križišču. Nič resnega, pa vendar, bil je trk od zadaj (počen odbijač, skrivljen nosilec obijača, počena luč, ipd). V avtomobilu sta bila ob nesreči tudi oba otroka (stara 4 leta in pol).

Pri svojih vidim (imam dvojčka), da pri enaki vzgoji in enakem okolju oba čisto drugače odreagirata na določene situacije, tudi samo zanimanje obeh je navzkrižno; kaj hočem rečt -> da ti bi kdo povedal kaj tvojemu otroku najbolj paše v dotični situaciji je brezvezen up. Sam poznaš svojega otroka najbolje in sam (oz. oba starša) imata sedaj nalogo, da premagate ta strah. In najbolj naravno gre čez, ko to dela starš otroka, ne neka navodila nekoga drugega, ki pozna samo en slab in pavšalen opis dogajanja.

Kako sem sam rešil primer?

Po trku se je avto normalno vozil, nihče znotraj pa ni utrpel niti manjših udrgnin ali nekih miniaturnih poškodb, zato sem samo še enkrat več poudaril kako varen je naš avto (ker je varen) in kako nas varuje pred manjšimi nesrečami brez, da bi se nam kaj zgodilo. In oba sta sprejela to kot dejstvo in smo šli domov. Med potjo smo se še pogovorili kako je stric dal kuponček, kaj ta kuponček pomeni za nas in kaj je rekel stric policaj, ki je bil hud na strica, ki je dvijal po cesti.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

s51as ::

Ok, ful ste napisali in sem tudi vse prebral, kaj bolj na hitro kaj pa tudi sploh ne...

No včeraj smo šli v Celje (iz Lj) in je bilo že kar vredu! Ni bilo več dretja okoli drugih vozil, so pa prišle čisto nove fore ven. Recimo ko sem ustavil na semaforju, je rekla "oči, super si zabremzal, bravo". Ali pa ko smo prišli domov, "oči hvala, da si nas varno pripeljal domov". Zaenkrat se je super obrnilo, ne vem sicer zakaj, nisva z ženo nobenih novih/drugačnih pristopov uporabila.

glede TIŠINA zadeve... uf... sej ne da nisem nikoli probal kaj dosešt z močno besedo... tudi z roko smo se že pogovarjali... ampak resno ostalo je pri poskusih, da bi kaj bistveno delovalo, nebi rekel... na dolgi rok... sploh ne... otroci majo pač ideje, večina idej je v smeri premikanja mej dovoljenega oz iskanja teh mej... verjetno je to najhujši test starša, da pač braniš to mejo in je ne spustiš niti ko se dere, meče stvari po tleh, poliva kozarce, razmetava obleke, se dere kot da ga iz kože daje in se ob tem še povalja v tej svinjariji, ki jo je naredil... vse to je treba delat, tudi ko prideš napsihiran in zmatran iz službe in celo pot do doma samo premišljuješ kako fino bo it na en lep družinski večerni sprehod pa kako pijačko z ženo...
Pa ni zdej otrok nevzgojen, ker dela kar dela... to je čist normalno, samo ni ravno dosti filmov o tem posnetih :)
It's just me myself and I

St235 je izjavil:

Treba ločit dve stavri:
Ali se dere na otroka Tišina zato, ker ti gre na živce in ga pač s strahom vtišaš.
Ali pa govorimo o napadu panike/trme, torej nekem popolnoma iracionalnem čustvenem stanju v katerem otrok ni sposoben procesirat informacij. Misli, da Vajenec in W1 govorita predvsem o slednjem. In ja tukaj je to vsekakor pozitivno in zaželjeno. Z pogovorm reševat histerijo in paniko ne deleju niti pri odraslem človeku, kaj šele otroku.

Napad panike ali trme sta dve popolnoma drugi kategoriji in ju nikakor ne mores enaciti. Ko pride do izpada zaradi trme, otroku poves, da se lahko se naprej dere in da naj se kar dere, ce mu pase.

Ce gre pa za 'napad panike' in za nek strah (vseeno a je utemeljen ali ne), potem moras pa otroku predvsem pokazati, da si tam ob njem in da imas cas se ukvarjati z njegovimi strahovi.

Kakor je napisal avtor teme se mi zdi, da je deklico v resnici strah voznje. Ce je dva tedna po nesreci tak strah se vedno utemeljen ne vem. Odraslim se dogaja, da mesece ne gredo za volan po nesrecah. Verjetno hujsih, a kako huda je nesreca, kjer je zvit samo pleh, v oceh triletnega otroka, ne moremo vedeti.

BigWhale je izjavil:

Kakor je napisal avtor teme se mi zdi, da je deklico v resnici strah voznje. Ce je dva tedna po nesreci tak strah se vedno utemeljen ne vem. Odraslim se dogaja, da mesece ne gredo za volan po nesrecah. Verjetno hujsih, a kako huda je nesreca, kjer je zvit samo pleh, v oceh triletnega otroka, ne moremo vedeti.

Kako pa postopaš v tem primeru? Ker če ne ukrepaš, to pomeni da otrok pač nikoli več ne bo upal v avto, kar je v 21. stoletju resen problem.

St235 ::

BigWhale je izjavil:

St235 je izjavil:

Treba ločit dve stavri:

Napad panike ali trme sta dve popolnoma drugi kategoriji in ju nikakor ne mores enaciti. Ko pride do izpada zaradi trme, otroku poves, da se lahko se naprej dere in da naj se kar dere, ce mu pase.

Ce gre pa za 'napad panike' in za nek strah (vseeno a je utemeljen ali ne), potem moras pa otroku predvsem pokazati, da si tam ob njem in da imas cas se ukvarjati z njegovimi strahovi.

Glede na to, da navajaš da trmastemu otroku pač rečeš naj se dere dalje, ne veš kako zgleda napad trme, kjer otrok dobesedno ne more zajet sape, sklepam da tudi ne veš kako zgleda napad panike.

Strah in panike nikakor ni enako. Panika je precj bolj podobna trmi kot strahu. Govorim seveda o paniki, kjer posameznik (pa ni bistveno odrasel ali otrok) ni sposoben procesirat informacij. To ni isto kot to ali je strah utemeljen ali ne.

Kaj v konkretnem primeru narest je izjemno težko svetovat, ker je vsak otrok drugačen. Pri nekaterih deluje, da jih pač soočiš s dejstvom, da se treba vozit z avtom in je to to. Drugi se boljše odzivajo na bolj mehke metode prepričevanja. Pri prvem reskiraš, da otrok uboga zgolj iz strahospoštovanja, pri drugem, da mu bo to odličen izgovor za izsiljevanje.

Moje izkušnje so takšne da imajo otroci svoje vzorce in načine procesiranja informacij, tako da po opisanem sodeč je avtor ravnal več kot ustrezno in ohranil komunikacijo z otrokom. Kaot berem v zadnjem postu so se tudi stvari spremenile na bolje. Tako je velika verjetnost, da bo dogodek preprosto poniknil v pozabo čez par tednov. Do takrat pa je to seveda eden bolj "pretresljivih" dogodkov v njenem življenju in je logično, da mu posveča tolikjo časa.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

Mavrik je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Kako pa postopaš v tem primeru? Ker če ne ukrepaš, to pomeni da otrok pač nikoli več ne bo upal v avto, kar je v 21. stoletju resen problem.

Tko kot se je zadeve lotil avtor teme je povsem ok, samo tezko je presodit kolk casa bo trajal.

St235 je izjavil:

Glede na to, da navajaš da trmastemu otroku pač rečeš naj se dere dalje, ne veš kako zgleda napad trme, kjer otrok dobesedno ne more zajet sape, sklepam da tudi ne veš kako zgleda napad panike.

No, v bistvu nimas pojma kaj jaz vem in cesa ne, pa tudi narobe sklepas. :) Ne bom sel v detajle ampak, precej dobro vem kako zgleda napad trme in kako zgleda panicni napad in kako zgleda strah. Sem imel s temi zadevami precej opravkov. Na zalost.

St235 je izjavil:

Govorim seveda o paniki, kjer posameznik (pa ni bistveno odrasel ali otrok) ni sposoben procesirat informacij. To ni isto kot to ali je strah utemeljen ali ne.

Razlike med reakcijami otrok in odraslih so precejsnje, zato tudi imamo pedo psihologe/psihiatre in tudi pediatre.

St235 je izjavil:

Pri prvem reskiraš, da otrok uboga zgolj iz strahospoštovanja, pri drugem, da mu bo to odličen izgovor za izsiljevanje.

Pri drugem primeru nicesar ne tvegas. Takoj, ko se ti zazdi, da si otrok zmisljuje, da je nekaj narobe, mu pac poves, da se tko ne obnasa, potem ga pa ignoriras. Ne bo prav dolgo zganjal trme. Vecina starsev pozna svoje otroke tako dobro, da precej hitro vedo kdaj si otrok nekaj namislja in kdaj ne.

St235 je izjavil:

Tako je velika verjetnost, da bo dogodek preprosto poniknil v pozabo čez par tednov. Do takrat pa je to seveda eden bolj "pretresljivih" dogodkov v njenem življenju in je logično, da mu posveča tolikjo časa.

Ja, zato sem jaz ze takoj rekel, naj se do takrat nekdo ukvarja z otrokom med voznjo ali pa se ga kako drugace zamoti. Pomaga veliko bolk kot kakrsnokoli dretje. Je pa res, da procedura traja mal dalj casa.

Te stvari spadajo v precej podobno kategorijo kot 'vzgojne klofute'. Pomagajo takrat, ko stars neha biti stars in je obupal. Jaz teh stvari ne obsojam, se mi pa zdijo nepotrebne.

Mehmed ::

mojca je izjavil:

O avtih v lunaparku pa - to je za tiste s preveč testosterona. Za otroka, sploh punco, je to mučenje.

Mucenje pa testosteron. A si ti sploh vidla kdaj te zadeve v zivo?
Ne pravim, da zdravi travme. Ampak naceloma se folk zabava ob tem. Otrok lahko kontrolira avto pa se zaletava v druge in vidi, da ni nic groznega.
Ce ne deluje, lahko se vedno naredis novega otroka.

zuz3k ::

St235 je izjavil:

zuz3k je izjavil:

BigWhale je izjavil:

tako je!

Treba ločit dve stavri:

ja, in kako boš ti ugotovil kako otrok reagira na tvojo TIŠINA? otrok bo tiho, ti boš mislil,
super otrok je tiho, težave ni več, ubistvu bo pa njega še bolj strah in tebe in vožnje

tudi to stanje kot ga omenjaš, napad panike se ne reši s tem da nekomu rečeš TIŠINA ampak, da
sam premaga strah.
Life is a psychological game.

einstein :P ::

Mirno se pogovoriš z otrokom in mu razložiš kar mu ni jasno in česar se boji - potem ga ne bo več strah, sicer pa prvič vidim, da bi bilo otroka strah vožnje v avtu???
STAY OUT OF MY TERRITORY!

Zgodovina sprememb…

LitralSM ::

Pogovor je overrated. 3 letni froc še ne razume vsega, kar mu govoriš sploh glede na to, da mu v tem primeru stvari ne smeš (IMO) razlagati v otročkalici. Če starši ne bodo sami rešili problema, ga bo pa čas ali pa psiholog.

Pa prosim vas, svojim otrokom razlagajte tako kot to delate z odraslimi. Brez nekih pomanjševalnic, pretiravanj, ljubkovalnic, saj so le te zavajujoče za otroka in skrajno ponižujoče. Morda otrok vsega ne bo razumel takoj, po drugi strani pa tudi stoletniki ne razumejo vsega.

einstein :P ::

Pogovor je overrated. 3 letni froc še ne razume vsega, kar mu govoriš

Če razume, da ga je strah in, če zna to tudi izraziti z besedami, potem bo že razumel, ko mu boš razložil, da ni nič hudega.
STAY OUT OF MY TERRITORY!

"Odrasli ljudje" imate grozne težave z razumevanje povedanega, pa pričakujete da bo triletnik kr dojel in "ponotranil" vaše besede?
Ključni problem tuki je čustveni šok OP, ki ga otrok prenaša na sebe. Ko bo OP uspel "it čez" nesrečo mu bo tut otrok verjel in zaupal da to ni noben problem. Do tja, pa bo vsaka razlaga le napihovala nezaupanje, strah pa bo menjal barvo in oči.
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Pes ugrizne deklico, mati nahruli lastnico in dobi kazen? (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Loža
96293570 (17153) zimurg
»

Vožnja nepripetih otrok v avtu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
10017238 (14025) r3dkv1c4
»

Otroci na letalih

Oddelek: Loža
334840 (4642) Cervantes

Več podobnih tem