» »

HP Pavilion DV5000 - ugašanje v BIOS-u

HP Pavilion DV5000 - ugašanje v BIOS-u

dr.Akula ::

Pozdrav.

HP Pavilion DV5000 sem se namenil formatirati in nanj še enkrat naložiti XP-je. Problem je nastal ko sem šel v bios, da spremenim napravo za boot. Ko sem bil v biosu približno minuto, se je prenosnik nenadom ugasnil. Prižgal sem ga nazaj, še enkrat šel v bios, hitro nastavil boot napravo in shranil. Prenosnik se je restaratl, bootal iz CD-ja in začel nalagati driverje, ki jih rabi pred namestitvijo. Ko je že skoraj prišel do konca, se je ponovno ugasnil. Ponovno sem postopek poizkusil ponoviti še kakšne 5x in vsakič ni prišel dlje kot do nameščanja driverjev.

Ugotovil sem še, da če se malo sprehajam po bios-u, se prenosnik ugasne v slabi minuti (vsakič, brez izjeme). Ko enkrat gre v Windows splash screen in naprej v Windowse, se NIKOLI ne ugasne sam od sebe, ne glede na to koliko časa je prižgan. V primeru, da bi se bi sam takoj pomislil na pregrevanje, tako pa nimam več idej.

Ram sem poizkušal testirati z Memtest86+, ki sem ga namestil na usb in bootal od tam; ampak preden pridem do kakšne uporabne informacije se prenosnik izklopi. Edino kar sem potem lahko naredil je bilo, da sem testiral s tem v Windowsih. V času pisanja je program na 135% coverage in ni našel nič errorjev.
Testiral sem tudi samo z enim RAM-om (v prenosniku sta dva po 400MB) in se po občutku še prej ugasne.
Testiral sem brez baterije, prenosnik priključen samo na električno omrežje, rezultat je enak.

Če sem kaj pozabil pripisati oz. kdo rabi še kakšno informacijo, prosim rečite.


Kakšne ideje kaj bi lahko bilo oz. je kdo imel enak problem pa je rešil?


P.S. Bi imelo kakšno vezo če bi bila baterija na matični že slaba? (čisto mimo grede ideja, ne vem če ima to lahko kakšno vezo)
ni podatka

Brias ::

v biosu je CPU obremenjen 100% ...

probaj v win eno uro laufat prime95 ...

dr.Akula ::

Bom zdajle poizkusil lavfat. Hvala.
ni podatka

dr.Akula ::

Prime95 sem gnal 6 minut in ugotovil, da ventilator ki hladi procesor ne dela dobro (ves čas se enako vrti, nič ne pospeši ko je procesor v full loadu). V času poganjanja prime-a se računalnik sicer ni ugasnil, se je pa spodnja stran zelo ogrela.

V Aida64 je temperatura na 0oC, tako da je najbrž vse skupaj problem v senzorju za temperaturo, ki ne sporoča v ventilator. Bom jutri odprl prenosnik in pogledal, če se da kaj narediti.
ni podatka

Hayabusa ::

Verjetno zanič heatpipe.
Kakšen zrak piha ven ?

dr.Akula ::

Topel, ampak res blaga sapica.
ni podatka

dr.Akula ::

Lahko zaključim, da je bil problem v pregrevanju.
Laptop sem danes popolnoma razstavil, spihal s kompresorjem ker je bil polen prahu, na procesor nanesel novo termalno pasto (prejšnje na površini skoraj že ni bilo več, kar jo je bilo sem pa moral previdno odstraniti s plastično palčko), ter v ventilator kapnil nekaj mehanskega olja. Zdaj je v redu.

Ves catch je bil v tem, da nisem vedel da bios 100% obremeni procesor (hvala Brias). Če bi to vedel že od začetka niti ne bi odpiral teme in bi takoj posumil pregrevanje, tako sem pa ves čas imel v glavi "saj v biosu procesor nima kaj pride dela". Malo mi je sicer čudno, da se ni ugasnil včeraj medtem ko sem lavfal Prime95, ampak zdaj nima več veze.

Še to; a tako pregrevanje, ki se je dogajalo lahko kaj škoduje procesorju?
Sicer pa hvala lepa obema za odgovora, je pomagalo. :)
ni podatka


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

2 enaka prenosnika 2 različne WEI ocene

Oddelek: Strojna oprema
271402 (856) testni123
»

Kako ugotoviti zakaj se mi ugasne računalnik?

Oddelek: Pomoč in nasveti
153013 (2666) Jst
»

Pomoč pri navijanju q6600

Oddelek: Navijanje
394879 (2714) alexa-lol
»

komp se ob obremenitvah (?) samodejno resetira (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
693957 (3188) Pyr0Beast
»

(Ne)normalno segrevanje procesorja?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
232244 (1768) BlackHole

Več podobnih tem