Forum » Pomoč in nasveti » sveže obnovljen PC, a zakaj počasen?
sveže obnovljen PC, a zakaj počasen?
The Player ::
Pozdrav,
Že kar nekaj časa obnavljam stare PCje. Se pravi formatiram in na sveže naložim kar je potrebno (WIN XP, driverji in osnovna prog. oprema ala ccleaner, VLC player, daemon tools itd. naložim le ta nujne stvari, da ne obremenjujem sistema)
Ampak kakorkoli se trudim sistem spraviti pokonci vedno potem propade. PC sicer dela čist OK in pride v Windowse BP, ampak MELJE NON STOP, kar povzroči, da deluje zelo počasi tako da je delo na njem zaradi počasnosti zelo nadležno. Ko sistem premelje (če mu to sploh uspe, saj melje zelo dolgo ca 15-30min oz. sploh noče nehat mlet), potem dela ok, ampak le redko sem bil tega deležen
Kje delam napako? Kako lahko popravim počasen sistem? PC je res star, ampak daleč od neuporabnega, saj stvar še zmeram dela in tudi komponente niso tako slabe (no vsaj za tisti čas niso bile)
imam 3 take PCje s podobno konfiguracijo in istim problemom (en dela bolje od drugega ampak vsi meljejo non stop).
PCje sestavlja Pentium 4 (1500-2000MHZ)
geforce 2 MX
768-1024MB rama
(eden od teh PCjev ima celo napihnjene kondenzatorje medtem ko druga dva imata matično v OK stanju)
PC bi uporabljal kot multimedijski center za igranje DOS ali Win 98 iger, internet, predvajanje filmov, glasbe, mogoče še kak youtube, skratka nič zahtevnega. Zanimivo je tudi to, da je PC delal čisto OK, ko sem ga na sveže inštaliral, po 4 mesecih mirovanja pa je začel mlet pa postajat počasen.
hvala za odgovor v naprej
Že kar nekaj časa obnavljam stare PCje. Se pravi formatiram in na sveže naložim kar je potrebno (WIN XP, driverji in osnovna prog. oprema ala ccleaner, VLC player, daemon tools itd. naložim le ta nujne stvari, da ne obremenjujem sistema)
Ampak kakorkoli se trudim sistem spraviti pokonci vedno potem propade. PC sicer dela čist OK in pride v Windowse BP, ampak MELJE NON STOP, kar povzroči, da deluje zelo počasi tako da je delo na njem zaradi počasnosti zelo nadležno. Ko sistem premelje (če mu to sploh uspe, saj melje zelo dolgo ca 15-30min oz. sploh noče nehat mlet), potem dela ok, ampak le redko sem bil tega deležen
Kje delam napako? Kako lahko popravim počasen sistem? PC je res star, ampak daleč od neuporabnega, saj stvar še zmeram dela in tudi komponente niso tako slabe (no vsaj za tisti čas niso bile)
imam 3 take PCje s podobno konfiguracijo in istim problemom (en dela bolje od drugega ampak vsi meljejo non stop).
PCje sestavlja Pentium 4 (1500-2000MHZ)
geforce 2 MX
768-1024MB rama
(eden od teh PCjev ima celo napihnjene kondenzatorje medtem ko druga dva imata matično v OK stanju)
PC bi uporabljal kot multimedijski center za igranje DOS ali Win 98 iger, internet, predvajanje filmov, glasbe, mogoče še kak youtube, skratka nič zahtevnega. Zanimivo je tudi to, da je PC delal čisto OK, ko sem ga na sveže inštaliral, po 4 mesecih mirovanja pa je začel mlet pa postajat počasen.
hvala za odgovor v naprej
blackbfm ::
za počasnost je lahko kriv defekten hardware, sploh star disk...
dos in win98 igre loh igraš preko virtualizacije na novejšem računalniku, filmi imajo danes višji bitrate oz zahtevnejši encoding ki ga star hw ne razume dobro, internet in youtube pa tudi znajo bit komot prezahtevni za tak računalnik
mogoče se ti zdi da je uporaben, ampak s tem danes nimaš kaj počet, sploh v smislu multimedije. Uporabno mogoče za kakšen strežnik, pa še to ne, ker dobiš spodoben vps strežnik za drobiž.
ko je računalnik enkrat 3 generacije zadaj sploh če je neke povprečne zmogljivosti, ga daš v klet ali podariš, si kupiš najcenejša nova jajca pa bo še vedno 3x bolje delovalo vse.
dos in win98 igre loh igraš preko virtualizacije na novejšem računalniku, filmi imajo danes višji bitrate oz zahtevnejši encoding ki ga star hw ne razume dobro, internet in youtube pa tudi znajo bit komot prezahtevni za tak računalnik
mogoče se ti zdi da je uporaben, ampak s tem danes nimaš kaj počet, sploh v smislu multimedije. Uporabno mogoče za kakšen strežnik, pa še to ne, ker dobiš spodoben vps strežnik za drobiž.
ko je računalnik enkrat 3 generacije zadaj sploh če je neke povprečne zmogljivosti, ga daš v klet ali podariš, si kupiš najcenejša nova jajca pa bo še vedno 3x bolje delovalo vse.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blackbfm ()
Xp zahteva min 64 mb rama oz. priporoča 128 mb rama, tko, da ne vem zakaj bi bil ram problem. Za 10 let nazaj tudi nisi mogel imeti 1gb rama, ker je enostavno stalo preveč denarja oz. Xpji so delali čist ok že na 512mb
Windows XP @ Wikipedia
hojnikb
kako se da to preverit? task manager?
blackbfm
sem imel v mislih, da bi bil disk fuč, a obstaja kak program, da bi se ga dal pregledat v stilu memtest?
štekam da je PC star, ampak nimam nč za zgubit če ga sprobam obnovit. Še to, a komponente se s starostjo obrabljajo in zgubljajo na performansu al je tko, da ko dela pač dela na full in pol crkne?
Windows XP @ Wikipedia
hojnikb
kako se da to preverit? task manager?
blackbfm
sem imel v mislih, da bi bil disk fuč, a obstaja kak program, da bi se ga dal pregledat v stilu memtest?
štekam da je PC star, ampak nimam nč za zgubit če ga sprobam obnovit. Še to, a komponente se s starostjo obrabljajo in zgubljajo na performansu al je tko, da ko dela pač dela na full in pol crkne?
Hayabusa ::
Win xp sp3 brez AV-ja porabi okoli 160MB rama, tako da bi 768-1024MB rama moralo zadoščati.
Na tpb najdi Windows Fundamentals for Legacy PCs/tinyxp rev09/ oz kakšen lubuntu/puppy linux.
Ti delajo diski v ultra dma 5-6 načinu, imaš particije poravnane http://www.freewarefiles.com/Disk-Align... ?
Poženi kakšen bench, npr. HD Tune Pro, hdtach, CrystalDiskMark in prilepi izpis.
Prilepi tudi izpis iz "Crystal Disk Info".
To še za file server ni uporabno, počasno v pm, pogojno če daš gor win2k ali w98 ter uporabljaš za pisanje v Wordu 97.
Preveri stanje kondenzatorjev na vseh 3 napajalnikih + zamenjaj napihnjene (na os plošči in napajalnikih).
Na tpb najdi Windows Fundamentals for Legacy PCs/tinyxp rev09/ oz kakšen lubuntu/puppy linux.
Ti delajo diski v ultra dma 5-6 načinu, imaš particije poravnane http://www.freewarefiles.com/Disk-Align... ?
Poženi kakšen bench, npr. HD Tune Pro, hdtach, CrystalDiskMark in prilepi izpis.
Prilepi tudi izpis iz "Crystal Disk Info".
Pentium 4 (1500Mhz)
To še za file server ni uporabno, počasno v pm, pogojno če daš gor win2k ali w98 ter uporabljaš za pisanje v Wordu 97.
Preveri stanje kondenzatorjev na vseh 3 napajalnikih + zamenjaj napihnjene (na os plošči in napajalnikih).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Hayabusa ()
hojnikb ::
glede na to da gre to za zelo stare p4ke (na 478 socketu) ti res svetujem, da stvari podariš nekomu in seb raje sestaviš kak proper sistem na pentium osnovi (recimo kak g2020 + 4gb rama + h61 platka te pride manj kot 150€).
Sicer pa stanje diska prever z crystaldiskinfo.
Sicer pa stanje diska prever z crystaldiskinfo.
#brezpodpisa
hojnikb ::
računaj da ima model tastar p4 (na 478), sub 1GB rama in navadn disk, ki vprašanje kako se sploh obnese.
Sicer pa winse ni noben problem gonit (tudi 7ka in 8ka bi dalal na tem), problem so aplikacije ki jih uporabljaš
Sicer pa winse ni noben problem gonit (tudi 7ka in 8ka bi dalal na tem), problem so aplikacije ki jih uporabljaš
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
opeter ::
Možno, da ima še počasni IDE disk ... pa diski se itak sčasoma upočasnijo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
MrStein ::
pa diski se itak sčasoma upočasnijo.
Huh!?
Z task manager poglej med mletjem, kateri program je aktiven. Če melje disk, bo verjetno CPU itak nezaseden, glej, koliko RAM-a je porabljenega in kateri process ga koliko zaseda.
Kdaj pa je začel mleti? Takoj po namestitvi Windows ali potem, ko si kateri program namestil?
(Windows res rabi le 64 MB, ampak VLC in ostali "novodobni" programi pa krepko več)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
dzinks63 ::
PC bi uporabljal kot multimedijski center za igranje DOS ali Win 98 iger, internet, predvajanje filmov, glasbe, mogoče še kak youtube, skratka nič zahtevnega.
Uporabljaj le eno opreracijo naenkrat, zadeva je švoh enojederna mašina, do 20GB diski so uiber počasni, 1,5-2,0GHz še sam YouTube dela težko. Drugače pa ti mogoče vleće in instalira posodobitve za OS, kar pa zopet na takšni mašini traja, Tale komp za 15€ je aut, primeren za otroke za začetne korake. Že za cca 40€ dobiš komp z 3,0HT, 2GB rama, ... kateri je še vedno nekako dovolj za običajna domača opravila.
Ok prišel sem do zanimive ugotovitve. Skoraj bi obupal, pa se je stvar sama popravla.
Dejansko so posodobitve tako obremenile sistem, da je bilo delo nemogoče, sedaj ko so posodobitve se do konca downloadale in inštalirale stvari delajo BP, tko, da je dejansko PC sedaj primeren za normalno uporabo. Youtube sicer ne dela tko kot mora (pričakovano), ampak vse ostalo dela, internet, divx filmi, word, itd.
Je pa zanimivo, da je med downloadanjem posodobitev bil CPU skos na 100% (SVChost.exe je požrl 100%), potem se je vse umirilo, ko se je downloadanje končalo
po inštalaciji posodobitev sem dobil tudi sporočilo o virusu, ki naj bi ga windows "odstranil" s pomočjo inštaliranih posodobitev.
tole je pa stanje diska
Če bo takole bom zelo zadovoljen saj PC dela tko kot mora. Mam pa sedaj še 2 PCja za urihtat kot sem prej omenil (oba podobna po konfiguraciji z podobnimi simptomi prej omenjenega PCja le da nimata sveže inštaliranega sistema), tko, da kakršnakoli pomoč bo dobrodošla. Bom poročal
PS. Kako sem sploh fasu virus? Saj nisem neki veliko brskal po spletu ali hodil na sumljive strani? Mogoče prek USB ključa?
Dejansko so posodobitve tako obremenile sistem, da je bilo delo nemogoče, sedaj ko so posodobitve se do konca downloadale in inštalirale stvari delajo BP, tko, da je dejansko PC sedaj primeren za normalno uporabo. Youtube sicer ne dela tko kot mora (pričakovano), ampak vse ostalo dela, internet, divx filmi, word, itd.
Je pa zanimivo, da je med downloadanjem posodobitev bil CPU skos na 100% (SVChost.exe je požrl 100%), potem se je vse umirilo, ko se je downloadanje končalo
po inštalaciji posodobitev sem dobil tudi sporočilo o virusu, ki naj bi ga windows "odstranil" s pomočjo inštaliranih posodobitev.
tole je pa stanje diska
Če bo takole bom zelo zadovoljen saj PC dela tko kot mora. Mam pa sedaj še 2 PCja za urihtat kot sem prej omenil (oba podobna po konfiguraciji z podobnimi simptomi prej omenjenega PCja le da nimata sveže inštaliranega sistema), tko, da kakršnakoli pomoč bo dobrodošla. Bom poročal
PS. Kako sem sploh fasu virus? Saj nisem neki veliko brskal po spletu ali hodil na sumljive strani? Mogoče prek USB ključa?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: The Player ()
dzinks63 ::
Komp občasno prečekiraj z malwarebytes, če se antivirusom kaj izmuzne in še RegCure ali kaj podobnega spusti skozi, kar ne verjameš kako se zaštrika OS čez nekaj časa.
Hayabusa ::
Bsplayer.free
Uporabljaj raje mpc-hc/vlc.
Izklopi nepotrebne sistemske servise.
Tako sem imel na enem pcju (3 in 4 proces sta od avire):
Če pc uporablja samo 1 uporabnik lahko izklopiš še "Fast User Switching Compatibility", če ne uporabljaš ms rdp "Terminal Services", isto velja za "Windows Driver Foundation - User-mode Driver Framework", daj ga na manual startup type.
Izklopi še auto-win update.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Hayabusa ()
.NET stvari imaš nameščene? To zna dosti CPU med update-om porabiti.
Motiti se je človeško.
ok, sedaj sem na drugem PCju. simptomi so isti kot na prejšnjem in isto SVChost.exe mi pobere 100% CPUja
Večina updejtov je že nameščenih, imam pa še nekaj, ki so že pripravljeni na namestitev, a jih ne mislim nameščat, ker jih ne potrebujem (office 2007 popravki, ampak tega offica itak nimam)
kaj bi se dalo narediti, da nebi svchost jemal 100%
Sem bral nekaj rešitev na googlu, ampak me zanima, če so kake alternative oz. če je kdo od vas že imel podobno izkušnjo in kako jo je rešil?
Večina updejtov je že nameščenih, imam pa še nekaj, ki so že pripravljeni na namestitev, a jih ne mislim nameščat, ker jih ne potrebujem (office 2007 popravki, ampak tega offica itak nimam)
kaj bi se dalo narediti, da nebi svchost jemal 100%
Sem bral nekaj rešitev na googlu, ampak me zanima, če so kake alternative oz. če je kdo od vas že imel podobno izkušnjo in kako jo je rešil?
The Player je izjavil:
ok, sedaj sem na drugem PCju. simptomi so isti kot na prejšnjem in isto SVChost.exe mi pobere 100% CPUja
To med update ali kar tako, med delom? Torej če restartaš na novo, spet začne mlet?
Sicer kot sem rekel, .NET po update prevaja programe "v ozadju" in na počasnem PC to zna trajati in trajati. Če lahko, pusti čez noč, da se spravi čez, pa bo.
Update ne ponudi, če nimaš kaj nameščeno. Ugibam da imaš kaki Word ali PPT Viewer. Tisto potem updata z update-i, ki imajo "Office" v imenu.
PS: Ne nameščat oziroma nadgrajevat Chrome. Tisto šele zabije star PC...
Motiti se je človeško.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | svchost.exe, kaj počne, kako ga omejiti? Noro počasen pc :(Oddelek: Pomoč in nasveti | 5141 (4117) | Master_Yoda |
» | Konstantna poraba pomnilnika (RAM) 80%Oddelek: Pomoč in nasveti | 2513 (2312) | 737 |
» | Win7 64x svchost.exe ''težava''Oddelek: Pomoč in nasveti | 2087 (1759) | Lonsarg |
» | svchost.exeOddelek: Programska oprema | 4421 (4240) | ABX |
» | PC se ob startu ne odziva 10 min ?Disk melje?Virus?Oddelek: Pomoč in nasveti | 2424 (2030) | Racunalnik |