» »

Polnjenje telefona na kolesu

Polnjenje telefona na kolesu

matichy ::

Lep pozdrav!
Tudi jaz se imam namen lotiti nekega projekta vendar pa bi mi prav prišla vaša pomoč.
In sicer: Imam kolo KTM. V sredini sprednjega kolesa imam že vgrajen dinamo (že serijsko). Sedaj pa bi rad iz tega dinama pobral napetost in bi s tem napajal telefon med vožno.
Zamislil sem si pa s pomočjo Stabilizatorja LM7805 in sicer:
 Shema

Shema

Zanima me:
1. Če potrebujem tista 2 kondenzatorja?
2. Kam gre - žica od micro usb konektorja
3. Je to vsaj kaj pravilno kar sem si zamislila?

HVALA ZA ODGOVORE ŽE V NAPREJ
  • spremenil: matichy ()

pi pawr ::

1. Kondenzatorja sta potrebna, da 7805 ne oscilira,
2. Rdeča gre tam kakor je na sliki, črna pa na maso oz. okvir kolesa.

Se je papotrebno ustavit pri tem kakšna je naperost na izhodu dinama. Po vsej verjetnosti je izmenična, zato jo je potrebno usmeriti in zgladiti - z velikim kondenzatorjem.
Za pravilno delovnje stabilizatorja mora biti na vhodu vsaj 8 V.

STU-III ::

@matichy

Takole poveži:

Kondenzatorja nista potrebna, če porabnik (telefon) ni oddaljen več, kot 40cm (to rešiš tako, da vse skupaj daš na balanco). Tudi, če je naprava dlje, kot 40cm stran, bo delovalo vendar so kondenzatorji priporočeni, niso pa nujni za stabilnost delovanja.

Problem bo lahko nastal pri dinamu, ki je lahko tudi z izmenično napetostjo (mogoče boš potrebovala usmerniški mostiček). Napetost dinama je bila ponavadi 6V, kar je ravno dovolj, da bo 7805 dal 5V na izhodu, zdaj pa je odvisno, koliko da tvoj dinamo ven. Če premalo, ne bo delovalo, če pa preveč, se bo pa malo bolj grel ampak to ni noben poseben problem, saj ga telefon ne bo polno obremenil.

Potem je še ena "težava": ko ne boš dovolj gonila, ne bo dovolj napetosti in telefon se ne bo polnil. Prav tako, če misliš na vožnji večkrat upočasnjevati, se bo polnjenje nonstop prižigalo in ugašalo - malce težavno, ker bo potem gorel ekranček in praznil baterijo.

LP
Line secured.

matichy ::

Hvala obema za odgovore.
Našel sem še eno sliko in sicer:
 vezje2

vezje2

Je vezje boljše s ali brez kondenzatorja.

Imam pa dinamo SHIMANO DH-3N30 6V 3W.

Bo držalo zgorne vezje ? Lahko tudi tvoje stu? Katero je boljše? LP

Zgodovina sprememb…

• spremenil: matichy ()

Kondenzator je nujen, vsaj 6300 uF, ali več manjših vzporedno.
7805 potrebuje vsaj 7 V. Z glajenjem usmerjene naperosti iz dinama bo na koncu ravno prav, nekaj čez 8 V.

Zadnje vezje je ok.

LP

Duhec ::

pi pawr je izjavil:

Kondenzator je nujen, vsaj 6300 uF, ali več manjših vzporedno.
7805 potrebuje vsaj 7 V. Z glajenjem usmerjene naperosti iz dinama bo na koncu ravno prav, nekaj čez 8 V.

Zadnje vezje je ok.

LP

Ah, daj no. Do sedaj mi je 7805 še vedno delal brez kondenzatorjev in tudi pri 6V.

Troll tema mogoče ali samo še eno naključje:

Je to vsaj kaj pravilno kar sem si zamislila?

Našel sem še eno sliko in sicer:

Neverjetno, sem mislil, da je ženska ob prvem postu ampak ime ni bilo ravno žensko in se mi je čudno zdelo. Potem v drugem postu se pa že izkaže, da je moški???

Zato sem najprej tudi odgovarjal tako, kot da odgovarjam ženski.

No, mislim da je samo naključje - napaka.
Line secured.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: STU-III ()

techfreak :) ::

Ah, daj no. Do sedaj mi je 7805 še vedno delal brez kondenzatorjev in tudi pri 6V.

V večini primerov verjetno res ni težav brez kondezatorja, v določenih pa lahko vpliva na delovanje vezja. Dodaj kondenzator in nimaš težav ter imel boš stabilno napetost.

7805 pa ima načeloma dropout napetost 2V in je 7-7,5V minimalna priporočljiva vhodna napetost.

@techfreak

Kondenzator je samo priporočen na večjih razdaljah za boljši transient response, ni pa nujen za stabilno delovanje vezja.
Line secured.

To sta tista dva majhna tik zraven.
V tem primeru pa je ta velik nujen za glajenje.

techfreak :) ::

Tukaj je za glajenje definitivno potreben, drugače pa so kondenzatorji v določenih vezjih nujni (v ostalih pa priporočeni) za pravilno delovanje LM78xx, tudi na kratke razdalje.

Brane22 ::

STU-III je izjavil:

@techfreak

Kondenzator je samo priporočen na večjih razdaljah za boljši transient response, ni pa nujen za stabilno delovanje vezja.

V bistvu je. Enkrat sem tako skuril porabnik. Ki je bil na malo daljših žicah, recimo tričetrt metra, pa sem mobilni telefon približal žicam in stabilizatorju se je strgalo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pretvorba 6V AC v 6V DC

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
163659 (3063) lovro535v2
»

Napetostni regulator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
123723 (3250) Duhec
»