» »

Pregrevanje na matični plošči - prenosnik

Pregrevanje na matični plošči - prenosnik

xdyphx ::

Namreč imam doma starejši prenosnik Acer Aspire 5520 na katerem mi kaže NCP temperaturno tipalo 90C+ pri obremenitvi. Če se ne motim Je NCP tipalo northbridge? Zdaj me zanima kako bi to zadevo ohladil?

Računalnik v idlu:
28-40 CPU
55C GPU
80C NCP

Računalnik v polni obremenitvi:
70-80C CPU
60C GPU
90+ NCP


Torej ni problem v samem ohlajanju ker je ventilator čist tako kot reže oz hladilnik, na otip se računalnik greje samo na enem predelu (pri ramih) kar se kaže tudi po nestabilnosti drsne plošče (ne deluje tako kot mora) ravno nad rami. Da bi mi računalnik zdržal še par naslednjih let zato hočem preventivno ukrepati da ne nastane kakšna okvara na matični plošči. Kakšne so vaše izkušnje?

PS če sem temo pod napačno rubriko napisal prosim da modelator to popravi. Hvala že v naprej za dogovore.

solatko ::

Brez, da se računalnik odpre, je težko ugotavljat. V vsakem primeru boš moral dat nekomu, ki se spozna, da pogleda, kje je ustavljen pretok zraka. Ventilator je samo ena od možnosti, so še reže, v samem ohišju pretočni kanali......, v končni fazi, zamenjava termalne paste in postavitev dodatnega hlajenja na mestu pregrevanja.
Delo krepa človeka

xdyphx ::

Problem se je začel pojavlat ko sem zamenjal preko 30 GPUjev a sem termalno pasto menjal samo na GPujih in CPUujih, na plato nisem pazil. Računalnik sem večinoma uporabljal za teste. Pretok zraka ni ustavljen, serija prenosnikov ima že tako precej težav z pregrevanjem. Na northbridgu je ena masa, se lahko to zamenja z termalno pasto? V to se nisem nikoli poglabljal ker prej nisem imel nikoli z tem težav.

#000000 ::

Ne moreš nič ukrenit, razen da počekaš da crkne, in crknil bo, samo vprašanje časa oz kok ga boš uporabljal. Rešitev je samo ali nakup novega čipa in čakanje da stari krepne ter takrat zamenjat, druge rešitve skoraj ni, pomagalo bi prisilno hlajenje, ampak še to ne kaj dosti, edino kar pomaga je menjava čipa. Sedanji je bil verjetno narejen med 2006-09 če bi hotel menjat bi moral obvezno dobit čip ki je izdelan 2011 ali kasneje, ampak ta trenutek ne dobiš nobenga, vsaj ne poceni, recimo najnižja cena za 2011 letnik je nekje 50 evrov, pa še tega ne boš dobil novega, ker jih ne delajo več, če pa bi dobil original zapakiranega pa bi stal preko 130 evrov, tako da bolje prisilno hladit, lahko neseš tudi na reball ampak med postopkom lahko čič crkne in potem samo še menjava.

xdyphx ::

Ubistvu je res računalnik res odplačal svojo vrednost in nikakor mi ni žal ker sem na njem naredil vse kar se da, ampak zaradi tega pa res nočem da crkne. Je pa res da je serija Nvida grafičnih kartic v teh prenosnikih z napako in kurijo matične ali crknejo same od sebe. Res mi je dolgo zdržal in upam da je še kaka rešitev edino če ga uporabljam samo še za internet. prisilno hlajenje ne pomaga sem poskusil z 3 ventilatorji, učinka na northbridge ni ohladi pa druge komponente. 50 EUR za čip dajat je brezveze saj se plata prodaja na bolhi za 50eur.

#000000 ::

Ja tko nekako, s tem da je na bolhi, ebayu ipd. plata podobna ali še slabša tvoji, za 50 evrov dobiš crap ki bo crknil v roku 14 dni če pa imaš res srečo ali malo uporabljaš comp, bo delal 2-3 mesce, to folk kupuje da proda pokvarjen laptop, pač še obvezno zglihajo in če potem koga nategne za 200-250 evrov je zmagu, ker za pokvarjenega ne boš dobil nič.

xdyphx ::

Če bi vsi tako gledali potem nebi noben kupil nič kar je gdokoli gdaj uporabljal. Sicer sem pa zamenjal termalno pasto na obeh čipih (CPU in NB) in sem znižal NB temperaturo za 10C oz na 80C. Mislim pa da bom moral pod drobnogled vzeti prb to kar je napisal solatko. Torej mislim da je napaka nekje pri hladilnih telesih da ne funkcionirajo pravilno (ventilator ter heatsinki).

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: #000000 ()

solatko ::

Če pri tisti reži na ohišju, piha vroč zrak, je to znak, da hladilnik od procesorja do tam, dobro opravlja svojo funkcijo, če pa je mlačen, potem je problem v hladilniku. Lahko pa je napaka med grafično in CPU-jem, potem ti nenormalno segreva, del plošče, okoli grafike in bi to moral čutiti tudi na ohišju.
Skratka, pri 80 stopinjah, mora skozi reže pihat vroč zrak (ne moreš dolgo držat roke tam). Zrak naj bi imel med 65-75 stopinj.
Delo krepa človeka

#000000 ::

Ej sorry sem hotu citirat pa kliknu predlagaj izbris.

Uglavnem tega laptopa ohladil ne boš, edino če boš vzel dol spodnji pokrov in podstavil vpodej vetilator da bi pihal točno na ta čip oz. hladilnik kjer je čip. Je pa to rak rana te serije, in ni ga boga da zadevo trajno porihtaš, razen z menjavo čipa, ki pa je drag predrag, da bi se splačalo oz. se splača, samo folk noče tega delat ker bi radi mel garancijo daljšo kot jo acer nudi ob nakupu novega :)

Ohladi plato na mestu kjer sem ti reku pa bo nekaj časa mir. LP

xdyphx ::

Solatko@ ja zgleda da je res nekje pri tem napaka. Lahko da imam heatsinke povite oz vem da jih imam (opažam pri vijakih kjer jih privijem na CPU/GPU da niso vsi v svoji ravni - se scentrirajo nekak preko vzmeti), nisem pa vedel da se lahko tako deformira da se računalnik nemore ohlajat. Pač to je posledica 30 zamenjanih GPUjev. Skozi ventilator piha mlačen zrak, tudi po minuti ko sem roko gor držal me ni malo speklo. Ali je možno da tudi ventilator ne opravlja več svoje funkcije - premalo RPM?

#000000@ prav imaš! Tega računalnika nebom mogel ohladiti dokler nebom nekaj vložil v njega in menjava nasplošno čipa je neumno/predrago opravilo saj računalnik ni več toliko vreden. Lahko grem prvo menjati manjše/cenejše dele potem pa da vidimo kako se bo obneslo. Sem poskušal z ventilatorji, vrgel dol tudi pokrov ampak premalo da bi bil zadovoljivo hlajen.

solatko ::

Zadeva je pač taka:
Hladilnik se sestoji iz več delov - telo - po navadi aluminijast, različno oblikovan del. Preko tega je speljana votla, bakrena cev (stisnjena), v kateri se nahaja hladilna tekočina. Ta cev je lahko, oziroma v večini primerov je, povezana še z drugim hladilnim telesom, kateri ohlaja grafiko. Od procesorja je ta cevka povezana z kovinskimi rebri, pri katerih je dodan še ventilator.
Prva možnost je, da se ti med kovinskimi rebri in ohišjem, naredi trak svinjarije, ki zgleda kot tenek tekstilni trakec. Ta ti ustavlja pretok zraka in postane vrtenje ventilatorja brez veze.
Ko snameš hladilnik, moraš to dekco odstranit (s spihavnji ali sesanjem ne gre). Ob tem moraš pazit, da cevk, ki vse to povezujejo ne zvijaš, ker rade počijo in potem izhlapi tekočina, katere glavna funkcija je prenos toplote. Heatpipe izgubi svojo funkcijo in računalnik se prične gret.
Da pa vse to deluje, je pomembna povezava med hladilnikom in elementi, ki se segrevajo. Pri procesorju je to termalna pasta (boljša je, večji del toplote se prenese v hladilno telo in potem naprej), pri grafičnem čipu, pa je to po navadi termalni trak (okoli mm debel), ki ima isto funkcijo, kot pasta na procesorju.
Zaradi pogostega prenašanja prenosnika, hladilnik grafike ne more biti fiksiran, kot na procesorju, ker mora biti vse skupaj delno gibljivo, zaradi zvizanja prenosnikov (prenosnik ni trda kišta, ki bi bila popolnoma fiksna, saj se že pri odpiranju pokrova (display-a), rahlo zvija.
Da je vse skupaj (predvsem heatpipe) bolj trpežno, je del, ki hladi grafiko, delno gibljiv.

Če imaš možnost, da računalnik zaženeš, ob odprtem dostopu do hladilnika, lahko s prsti preveriš porazdelitev toplote. Če boš opazil, da je del med grafiko in procesorjem izredno vroč, je to znak, da imaš počen heatpipe in boš moral dobiti novega. Zato ti tudi piha ven mlačno, ker prenos toplote med procesorjem in rebri ob ventilatorju, ne deluje 100%-no (deluje samo prenos preko bakra, ta pa je občutno preslab).

Pri montaži hladilnikov v prenosnikih je potrebno biti posebno pazljiv, saj lahko čisto rahlo zvijanje povzroči lom cevke! Vse mora v prostor sest, brez kakršne koli sile.
Delo krepa človeka


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nepravilen nanos termalne paste? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
736555 (4671) care20
»

pregrevanje prenosnika

Oddelek: Strojna oprema
341671 (1144) mulc007
»

Pregrevanje laptopa

Oddelek: Pomoč in nasveti
404559 (3328) solatko
»

Hp compaq 6830s težave

Oddelek: Pomoč in nasveti
352765 (2081) userf480
»

Prenosnik dela počasi

Oddelek: Pomoč in nasveti
454412 (3680) solatko

Več podobnih tem