» »

Katera literatura/tutoriali za sistemca

Katera literatura/tutoriali za sistemca

pickle_rick ::

Torej, zaključujem 1. letnik Frija. In glede na to, da bo med počitnicami kljub delu ostalo nekaj časa, pa da ne bom ob koncu faksa povsem zelen, sem se odločil da se bom malo samo izobraževal v smeri Administracije/omrežij. Tudi branje teme Ko diplomant Fri išče službo me je še dodatno vzpodbudilo v to smer:P Kaj me sploh zanima? Najprej sem dve leti med počitnicami delal kot pomočnik v informatiki enega podjetja, nato pa sem na podlagi "izkušenj" ki sem jih tam dobil dobil prav tako delo med počitnicami v drugi firmi kot sistemc. Kar mi je čas dopuščal sem tam delal še med faksom(ne prav veliko). Zdaj bo drugo leto kar sem tukaj, ukvarjam se poleg inštalacij, skrb za backup ipd. še z Windows administracijo, nastavljanje routerjev, postavljanje serverjev, helpdesk.

Torej, zanima me katero literaturo, tutoriale, kakšne spletne tečaje priporočate? Zaenkrat mi je predvsem v interesu bolje spoznati AD, Windows Server 12, nekaj se ukvarjamo tudi z oblakom, omrežja na splošno(nekaj osnov imam od Računalniških komunikacij). Najprej bi rad dobil nek splošen pregled, ter se nato počasi skušal specializirati v nekaj kar mi bo najbolj ležalo. Poleg tega bi rad dobil še neke osnovne predstave o varnosti, kakšne smernice glede upravljanja gesel, preprečevanja vdorov ipd.

Vem, da sem naštel precej široka področja, a taka je tudi narava dela. Z nasveti na plan.:)

tony1 ::

Če bi te zanimala IP omrežja preštudiraj:
http://www.amazon.com/dp/0470901071

OS v Cisco routerjih (IOS) je že dolgo nekakšen standard oz. če znaš delati s Cisco opremo boš omrežja (za profil network admina) razumel na dovolj nizkem nivoju, da bi lahko brez težav delal tudi z opremo katerega koli proizvajalca na trgu. (Obratno pa ni vedno tako :D.) Skratka, priporočam.

Za učenje je sicer fajn imeti dva Cisco routerja, na Ebayju imaš takšnih kompletov kolikor hočeš za majhen denar. O izpitu CCNA smo že veliko pisali, uporabi iskanje.

jype ::

DoLeNc15> Zaenkrat mi je predvsem v interesu bolje spoznati AD, Windows Server 12

Če moraš reševati težave na trenutnem delovnem mestu je Microsoftov TechNet običajno primarni vir znanja o njihovih rešitvah, moraš pa razumeti, da Microsoft služi denar z izobraževanjem kadrov in da je skupnost precej neuporabna, ko pride do resnih težav (ker gre za "old enterprise mentality" in se vedno vnaprej privzame, da lahko restoraš iz backupov ali pa da imaš še en strežnik vedno pripravljen in da "web scale" itak ne obstaja).

Ampak ta žalost ni za ljudi s faksom in tega nihče resen že dolgo več ne uporablja. Za resen denar se išče kadre, ki obvladajo delo z unixu podobnimi sistemi (*BSD, Linux, (Open)Solaris/IllumOS) in tehnologijami, ki hitro rastejo (KVM, Zones/Contexts, ZFS/Btrfs) in znajo postaviti, nadzorovati in diagnosticirati težave v gručah, ki jih take tehnologije poganjajo. Odličen vir znanja o konceptih in arhitekturi sodobnih sistemov so googlovi tehnični dokumenti (recimo iz branja http://research.google.com/archive/bigt... boš odnesel precej več tehničnega znanja kot iz katerekoli publikacije o rešitvah ponudnikov podobnih rešitev).

Če iščeš znanje, pri katerem boš še vedno odvisen od podpore posameznega ponudnika, potem si obsojen na nezanimiva delovna mesta, kjer boš igral vlogo nekoga, ki le po navodilih pritiska na gumbe (ang. monkey).

Z enim znanjem dobiš službo pri AWS, na Facebooku, Netflixu ali Googlu, z drugim pa v lokalnem predstavništvu kakšne velike firme. Sam se moraš odločit, česa si v resnici želiš in kaj te resnično zanima (obe odločitvi sta seveda popolnoma legitimni, čeprav zelo različni).

pegasus ::

Sorodno s tem kar je naipsal jype - pusti včerajšnja znanja v ozadju in se osredotoči na jutrišnja znanja. Spoznaj se s koncepti in pristopi in se ne ukvarjaj zgolj z enim samim produktom. Predvsem si oglej vse kar se da okrog avtomatizacije procesov (t.i. devops), postavi si kako virtualko in se v njej igraj s puppetom, cfenginom in podobnimi izdelki. Postavi si več virtualk in se med njimi igraj z mrežnimi zadevami, routingom, firewalli, ipd. in če na koncu združiš skupaj oboje, si že na dobri poti.

tony1 ::

Iz mongodb-is-web-scale.com:
"I will never have to witness the collapse of the world economy because NoSQL radicals talked financial institutions into abandoning perfectly good datastores because they didn't support distributed fucking map/reduce."

Briljantno :D

Super, se mi dopadejo ideje da se ne omejim na en produkt/proizvajalca. Morda se kakšna literatura/linki kako začeti?

Google is your friend. Od študentov se danes pričakuje vsaj, da si znajo gradiva sami poiskat ... ali se morda motim?

jype ::

DoLeNc15> Morda se kakšna literatura/linki kako začeti?

Lean Startup @ Wikipedia

(Ni samo o Startupih, se splača prebrat.)

srus ::

Na MS zadeve se bolj malo spoznam, kot sistemc pa prisegam na tole začetno stran https://access.redhat.com/site/document...

Hvala vsem.

Ubistvu so še boljše branje RFCji, recimo na rfc-editor.org.

Blinder ::

tebi dolenc mogoče bi nekoč uspelo postati sistemc, ker imaš že neke delne izkušnje. da bi pa kdo tako bil samouk za sistemca in opl s tem dobil job pa ni šans. primer http://www.mojedelo.com/sistemski-inzen...

3 leta delovnih izkušenj itd
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

BigWhale ::

pegasus je izjavil:

Ubistvu so še boljše branje RFCji, recimo na rfc-editor.org.

Men se zdi, da so RFCji nadgradnja. RFCje beres takrat, ko znas osnove in ti administracija ne dela vec tezav, beres jih zato, da ves kako svari delujejo.

Ce zacnes z RFCji, je learning curve daljsi. Lahko jih pa beres tako za sproti recimo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sistemski admin

Oddelek: Pomoč in nasveti
284598 (3466) Kurzweil
»

Začetek na Fri

Oddelek: Šola
132366 (1845) technolog
»

T-2jev IPv6 na optiki- nekaj težav

Oddelek: Omrežja in internet
386790 (6328) BlueRunner
»

Naslovi IPv4 bodo pošli prihodnje leto (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
819750 (7434) Bakunin
»

Ocena designa

Oddelek: Izdelava spletišč
402674 (1502) pickle_rick

Več podobnih tem