» »

Apple pogojil Cookovo nagrado z rastjo vrednosti delnice

1
2
3 4

Utk ::

antonija je izjavil:

Samo v teoriji. V praksi si vodilni sami določajo plače, en drugemu, če ni močnega lastnika v podjetju, in apple ga nima, mislim da nima nihče niti 10% delnic.
Kje tocno si pa tole izvedel? Ker tole se bere kot kaksen poscani tisk ali "dnevnik" na kanalu a.

Firma ima za cilj prfoit. Cimvec le-tega. Zakaj bi placevali stotine milijonov eni osebi, ce od nje nimajo koristi? Dej premisli malo preden bleknes take bedarije...

Zato, ker je prepričal delničarje, da je tega vreden. Ni nujno, da je res.
Morda bi tudi res več škode naredili vrednosti delnic z menjavo vodstva, kot bi prišparali, tudi če bi potem dobiček bil enak, ali višji kot s tem vodstvom. Ampak to je čist neodvisno od njegove sposobnosti.
Če je ta tip recimo sposoben preobrazit Gorenje v nekaj podobnega Applu, je vreden tudi 10 milijard, ali je vreden 400 ali 500 mio pa iz tega kolk dobi plačano, ne moreš vedet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

3p ::

antonija je izjavil:

Jaz mislim da je bolano, da nekdo dobi 700 mio plače (nagrade).
Bi si upal trdit, da bi nekdo za 100.000 opravil enako dobro delo.
Zato ker sklepas glede na nas kurnik. Narest 120 milijard extra kesa ni glih lahko, pa dvomim da bi nkedo za 100kUSD zapravil toliko casa, zivcev in truda da bi to poskusal doseci (z velikim vprasanjem ce bi mu uspelo).

Biti direktor je samo služba.
Ravno toliko kot je biti Messi samo sluzba, kot je biti srcni kirurg samo sluzba in kot je biti astronavt samo sluzba. Sicer bi pri zadnji vecina umrla ce bi jih poslali v vseolje, pri predzadnji bi vecina ubila pacienta, pri prvi bi pa imeli armado jeznih navijacev ce bi sosedov joze (ki zna za 100kEUR igrat enko dobro fuzbal kot Messi) letal po igriscu med ligo prvakov.


Ja, ampak isto nezadovoljni bi bili naročniki, če bi jim ti (ali jaz) prišla praznit greznico (ker bi najprej jamral, potem pa zlezel skupaj od smrada)... Za milijarde pa seveda ni zaslužen samo šefe (ali je morda kaznovan če pridela podjetje izgubo?), ampak kar vsi skupaj. Sicer bi lahko Xi Janping razglasil, da je naredil bilijarde dobička in si izplačal delež.

Manu ::

Jaz sicer nisem nič pisal proti Cook-u, ampak na splošno o CEO-tih in ostalih njihovega kova (niti ne proti njim, le v smislu prizemljitve kako o njih razmišljamo).

Taki ljudje so bolj vizionarji in imajo sposobnost voditi podjetje glede na smernice, ki si jih zastavijo. Lahko da delajo tudi v podjetjih ali ustanovah, ki niso ravno mainstream dobičkonosne, kot je to računalništvo in tehnologija in so mogoče še boljši od najbolje plačanih CEO-tih v računalniških podjetjih.
Zato, če v ocenjevanje direktorjev to vkalkuliraš vidiš, da je to samo neka služba, ki zahteva določene sposobnosti, ki pa še zdaleč niso nekaj posebnega.
Ponavadi v ozadju ostanejo ljudje, ki niso tako agresivni, pa so ravno tako sposobni in na njihovih ramenih slonijo karizmatični ljudje, ki požanjejo vso slavo. Pa so res v resnici tako dobri?

Res pa je, da je Cook-u kar lepo postlano, ker podjetje temelji na dolgoletnem delu Jobsa. Njegovo delo bo vidno šele čez nekaj časa.

P.S. Da dodam še to: bolj kot sposobnost je pri takih ljudeh v ospredju karizma in predvsem vztrajnost ter tudi odločnost. Ti ljudje so tam, ker so zelo vztrajni v tem kar počnejo. Ni pa nujno, da so kaj bolj sposobni od ostalih, ki prinašajo dobre ideje pa osebnostno ostanejo v ozadju z veliko manjšo plačo.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Manu ()

Zlate ::

Čudno, da Apple ni potem crknil skupaj z Jobsom, kaj antonija? In kje točno je tu kdo rekel, da je v redu, da nogometaši ali katerikoli športniki že prejemajo perverzne vsote denarja? Jaz tega nisem zasledil. In tudi vse ni črno belo, kot ti to rišeš.

Če jutri Cooka zadane kap in jim revež umrje, potem bo Apple kaj, propadel? Itak. Našli bodo novega "kuharja", ki mu bodo dali 50 ali pa, (zakaj ne?) kar 100 milijonov več in bodo rekli - "ja tale novi kuharček pa je še bolj hud od Cooka in je oh in sploh najboljši. Vreden je vsakega milijona pa še kakšnega povrhu" in jabolko bo raslo dalje.

Že stari Grki so bili toliko inteligentni, da so vedeli, da je plačilo potrebno omejiti navzgor in ne navzdol, kot se to počne danes - in ne mi tu govorit o neki uravnilovki, ki je bila kao neuspešna in zato bog ne daj, da bi se kdo iz napak kaj naučil. Ker za razliko od socializma, je kapitalizem skrajno uspešna zver, kajneda?

Verjetno bi se tudi svet takoj sesul, če bi plačila omejili navzgor ali pa če bi se še kaj drugega naučili od starih Grkov. Uravnilovka je za plebejce v redu in nikogar ne bi smela motiti, navzgor pa že ne bomo nikomur pameti solili?

Aja, minimalna plača je tu za dobro ljudi, kajne? Živel, kapitalizem!:P
"Ne dovoli, da bi te šolanje oviralo pri izobraževanju."
_______________________ Mark Twain________

nekikr ::

Ker za razliko od socializma, je kapitalizem skrajno uspešna zver, kajneda?

Absolutno. Ni najboljša stvar in ni buletproof, ampak svetlobno leto boljša od socializma je pa vsekakor. Pa mi ja ne boš rekel, da se pri zgodovini ne v osnovni šoli in ne v srednji niste nič o tem učili? Da po svetu še nisi bil kaj dosti še sprejmem, da pa totalno ignoriraš zgodovino kot tako mi boš pa težko prodal.
Težko je sploh komentirati, ko ne vem, a res ne poznaš teh stvari ali se samo tako močno norca delaš.

ManDriver ::

Utk je izjavil:

ManDriver je izjavil:

Utk je izjavil:

Sej prav, ampak da je ta tip vreden 400 mio bom verjel, ko ga bo nekdo speljal za 450, in bo apple začel propadat.


Nope. Ta tip je že vreden 400 MIO, s tem Apple pod njegovim vodstvom realizira (letne) poslovne načrte. To je edino pravo merilo uspeha. Uresničevanje pričakovanj lastnikov. Welcome to capitalism...

Se ne strinjam. Pri tej plači ima on preveč besede, da bi verjel, da je to prava cena. Vrzimo ga na cesto (trg) in naslednja plača bo njegova prava vrednost. Dokler se stvar ne proda, ne poznaš vrednosti. A potem je bil Jobs vreden 1$ na leto?


Glej. Eno je to, kar ti misliš, drugo je pa to, kakšna je logika oz. so zakonitosti modela kapitalizma. Še zlasti si pa z izjavo, da "dokler se stvar ne proda, ne poznaš vrednosti" veliko povedal o tvojem poznavanju ekonomije...
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

leiito ::

Zlate je izjavil:



Že stari Grki so bili toliko inteligentni, da so vedeli, da je plačilo potrebno omejiti navzgor in ne navzdol, kot se to počne danes - in ne mi tu govorit o neki uravnilovki, ki je bila kao neuspešna in zato bog ne daj, da bi se kdo iz napak kaj naučil. Ker za razliko od socializma, je kapitalizem skrajno uspešna zver, kajneda?

Verjetno bi se tudi svet takoj sesul, če bi plačila omejili navzgor ali pa če bi se še kaj drugega naučili od starih Grkov. Uravnilovka je za plebejce v redu in nikogar ne bi smela motiti, navzgor pa že ne bomo nikomur pameti solili?

Aja, minimalna plača je tu za dobro ljudi, kajne? Živel, kapitalizem!:P


Ditto. In "stari Grki" so se tudi kresali med sabo tako kot se spodobi, ne pa to kapitalistično čistunstvo in parade ponosa. Je pa res, da če si bil v socialnem redu zgoraj, si bil zgoraj tudi po koncu službe, plebejci so ga fasal pa dan in noč.

nekikr ::

Čudno, da pri svojem poznavanju antične Grčije pozablja naslednje:
1. Da so lahko volili le moški državljani (nekje 20% prebivalcev), pa še to včasih ne vsi
2. Da so imele tudi najrevnejše družine vsaj enega ali dva sužnja

No ja, saj če pogledamo naš standard in koga imamo na oblasti, potem smo se kar precej naučili, tudi tisto slabo.

leiito ::

Sužnjelastništvo ima v bistvu nezasluženo bad rep. S katerim avtom bolje ravnaš, s svojim ali z rent a carom? Tista bičanja pa to, filmi. Če že kdo, mogoče zamorci med sabo, itak so bili oni glavni grosisti belega blaga, če se tako izrazim. Valjda nismo taki barbari, predvsem pa bebci, da bomo lastne sužnje maltretiral. Za Grčijo nisem prepričan, v Rimu so sužnji definitivno imeli volilno pravico, lahko so se poročali po svoji želji, dobivali so nadmestek plače, za regres ne vem, lahko so se tudi odkupili, pa se večina ni odločila za to opcijo. Dokler jih niso v Ameriki nategnl, da je bolš biti svoboden, delat 16 ur na dan za drobiž in plačevati kredit za kočo.

Gozdni Joža ::

Kako vam je uspelo priti od Appla do antične Grčije?:))

Zlate ::

@nekikr
Tu ni debata o starih Grkih ali o mojem poznavanju le-teh, temveč o resnično perverznih vsotah denarja, ki jih prejemajo določeni posamezniki oz. krogi ljudi za svoje kao toliko vredno delo. Je pa tudi čudno, da si se obesil na Grke in hkrati ignoriral ostalo napisano - Grki so bili omenjeni le za prikaz in kontrast današnjemu razmišljanju in dogajanju.

Če pa že hočeš biti pameten in natančen, potem bi moral zapisati, da so lahko volili le moški državljani, ki so bili lastniki zemlje, sužnji pa so bili večinoma ženske, kot vojni plen...

Ne vem pa, kje ti tu vidiš problem? Danes je pač omejitev za pravico do volitev polnoletnost, včasih pa je bilo lastništvo zemlje. Ženske niso bile lastnice, zato so avtomatično odpadle, vendar pa so imele glavno besedo doma. Pri njih se je natančno vedelo kdo kaj dela oz. kdo pije in kdo plača. Tisti lastnik zemlje, ki se ni udeležil volitev je bil označen kot idiotes, ko pa se je npr. sklenilo, da se gre v vojno, so bili tisti, ki volijo, ergo odločajo (beri lastniki zemlje) v prvih bojnih vrstah.

Kaj pa danes v tvojem svetlobna leta boljšem kapitalizmu? So tisti, ki odločajo v prvih bojnih vrstah? V prvih vrstah so kvečjemu pri koritu in potem se že konča. Če goreče nasprotuješ socializmu le zato, ker ti je vcepljeno v glavo, da je to zlo, kapitalizem pa je rešitev, potem ti priporočam, da si za osnovo prebereš vsaj Marxov Kapital, po tem pa še npr. Taylorjev Principles of scientific management. Marx je kar dober zalogaj, vendar ti (še preveč) podrobno opiše kaj je kapitalizem, Taylor pa je precej krajši in ne govori o ljudeh, temveč o "človeških virih", ki so namenjeni temu, da se jih izkorišča.

Lahko pa tudi poenostaviš in si prebereš kaj od npr. Amartye Sena - če boš potem še hvalil kapitalizem, ti tako ni pomoči... Mislim pa, da sem že omenil, da bi se iz napak morali kaj naučiti in socializem bi se definitivno dalo prilagoditi tako, da bi funkcioniral neprimerljivo bolje od Kapitalizma. Seveda pa danes obstaja cel kup debilov, ki menijo, da če prejemajo plačo malo nad povprečjem, so boga prijeli za jajca in da je kapitalizem čist kul. Nekako po principu ko frajer parkira čez dva parkir placa in si misli "jebe mi se, važno, da sem jaz parkiral", hkrati pa ne dojame, da bo jutri nekdo to naredil njemu.

Torej jaz ignoriram zgodovino ali pa jo ti selektivno izbiraš in te odlomke predstavljaš kot poznavanje zgodovine?

In ja, še enkrat - bistvo je, da so stari Grki omejili zneske navzgor in ne navzdol kot se to počne danes. Prihodki, ki štejejo v milijonih so popolnoma nerazumni, neracionalni in nesmiselni, razen za preseravanje, ki pa je debilno že samo po sebi.
"Ne dovoli, da bi te šolanje oviralo pri izobraževanju."
_______________________ Mark Twain________

Utk ::

ManDriver je izjavil:


Glej. Eno je to, kar ti misliš, drugo je pa to, kakšna je logika oz. so zakonitosti modela kapitalizma. Še zlasti si pa z izjavo, da "dokler se stvar ne proda, ne poznaš vrednosti" veliko povedal o tvojem poznavanju ekonomije...

Meni je kapitalizem čisto jasen, nekaterim pa res ni. Če zaradi kateregakoli razloga zapusti Apple in začne delat za 1 mio letno, je čez noč postal nesposoben in ničvreden? Ne, samo njegova vrednost je pač 1 mio, koliko mu je plačeval Apple po dolgih letih je pa čisto nekaj drugega. V nobenem podjetju ni idealnega kapitalizma, pa če se teoretiki na glavo postavite, to ti bo tudi vsak doktor ekonomije povedal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

leiito ::

Aja, debata je o "resnično perverznih vsotah denarja, ki jih dobivajo določeni krogi ljudi oz. posamezniki za svoje kao toliko vredno delo"? Človek bi namreč sklepal, da gre za Cooka in njegove delnice.

Lahko je sicer predmet debate ali bi si moral šefi firm bolj prizadevati za profit in razvoj firme in manj za kratkoročno rast delnice,, ampak tako pač je, večina ameriških direktorjev dobi večino plačila v delnicah ali opcijah nanje. Vsak delničar si želi ROi in če bi Cooku po kakem čudežu uspelo, ja valjda da je upravičen do deleža.

Fritz ::

Če se že pogovarjamo o prejemkih, ti bi morali vedno biti vezani na odgovornost. In če torej nekdo dobiva obscene vsote, ko podjetju gre dobro, naj tudi odgovarja, ko podjetju gre slabo, ne pa da se izgovarjajo na spremembe na trgu, krizo in še kaj. Če je nekdo, ki je plačan več mio. € na leto bil na čelu podjetja, ko je to začelo z negativnimi trendi, se ga postavi pred zid in odstreli ter izbere novega 8-)

Predsedniku vlade se da 20k€ mesečne plače itn. za ministre in nižje rangirane. Če se jih dobi z rokami v marmeladi pa pred zid (figurativno).
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

nekikr ::

Zlate je izjavil:

@nekikr
Tu ni debata o starih Grkih ali o mojem poznavanju le-teh, temveč o resnično perverznih vsotah denarja, ki jih prejemajo določeni posamezniki oz. krogi ljudi za svoje kao toliko vredno delo. Je pa tudi čudno, da si se obesil na Grke in hkrati ignoriral ostalo napisano - Grki so bili omenjeni le za prikaz in kontrast današnjemu razmišljanju in dogajanju.

Če pa že hočeš biti pameten in natančen, potem bi moral zapisati, da so lahko volili le moški državljani, ki so bili lastniki zemlje, sužnji pa so bili večinoma ženske, kot vojni plen...

Ne vem pa, kje ti tu vidiš problem? Danes je pač omejitev za pravico do volitev polnoletnost, včasih pa je bilo lastništvo zemlje. Ženske niso bile lastnice, zato so avtomatično odpadle, vendar pa so imele glavno besedo doma. Pri njih se je natančno vedelo kdo kaj dela oz. kdo pije in kdo plača. Tisti lastnik zemlje, ki se ni udeležil volitev je bil označen kot idiotes, ko pa se je npr. sklenilo, da se gre v vojno, so bili tisti, ki volijo, ergo odločajo (beri lastniki zemlje) v prvih bojnih vrstah.

Kaj pa danes v tvojem svetlobna leta boljšem kapitalizmu? So tisti, ki odločajo v prvih bojnih vrstah? V prvih vrstah so kvečjemu pri koritu in potem se že konča. Če goreče nasprotuješ socializmu le zato, ker ti je vcepljeno v glavo, da je to zlo, kapitalizem pa je rešitev, potem ti priporočam, da si za osnovo prebereš vsaj Marxov Kapital, po tem pa še npr. Taylorjev Principles of scientific management. Marx je kar dober zalogaj, vendar ti (še preveč) podrobno opiše kaj je kapitalizem, Taylor pa je precej krajši in ne govori o ljudeh, temveč o "človeških virih", ki so namenjeni temu, da se jih izkorišča.

Lahko pa tudi poenostaviš in si prebereš kaj od npr. Amartye Sena - če boš potem še hvalil kapitalizem, ti tako ni pomoči... Mislim pa, da sem že omenil, da bi se iz napak morali kaj naučiti in socializem bi se definitivno dalo prilagoditi tako, da bi funkcioniral neprimerljivo bolje od Kapitalizma. Seveda pa danes obstaja cel kup debilov, ki menijo, da če prejemajo plačo malo nad povprečjem, so boga prijeli za jajca in da je kapitalizem čist kul. Nekako po principu ko frajer parkira čez dva parkir placa in si misli "jebe mi se, važno, da sem jaz parkiral", hkrati pa ne dojame, da bo jutri nekdo to naredil njemu.

Torej jaz ignoriram zgodovino ali pa jo ti selektivno izbiraš in te odlomke predstavljaš kot poznavanje zgodovine?

In ja, še enkrat - bistvo je, da so stari Grki omejili zneske navzgor in ne navzdol kot se to počne danes. Prihodki, ki štejejo v milijonih so popolnoma nerazumni, neracionalni in nesmiselni, razen za preseravanje, ki pa je debilno že samo po sebi.

Torej meni očitaš neko selekcijo, sam pa iz Grčije ne znaš pobrati negativnih stvari, samo dve "pozitivni"? Saj ima tudi komunizem nekaj dobrih stvari, pa ga to ne naredi uspešnega. Vse ostalo sem pa z Manujem predebatiral že vsaj 20x na tem forumu. Socializem je super stvar na papirju, v praksi se pa podre takoj, ko zmanjka tujega denarja. Videno že precejkrat in nikdar ni bilo uspešno. Knjige so pa dobre, da, pa lepe platnice imajo in kakovosten papir. Točno tako kot Game of Thrones, ki je tudi fikcija.

VaeVictis ::

BTW, Tim Cook je praktično vodil Apple, ko je bil Jobs še živ.

Steve Jobs ga je postavil na to mesto in Cook živi praktično za Apple, tudi tale sporazum je sam predlagal in ga sprejel.

Par zanimivih člankov o njem:

'If It Weren't For Tim Cook, The iPad Would Have Cost $5,000'

Everything You Need to Know About Tim Cook

Steve Jobs 2.0

Zlate ::

Saj Cooku nihče ne očita, da svojega dela ne zna opravljati ali pa, da ga ne opravlja dobro. Konec koncev Apple ni državno podjetje in to, koliko je plačan se načeloma ne tiče nikogar drugega kot lastnikov, vendar... govorimo o skoraj nepojmljivih vsotah denarja, ki jih nihče od teh ljudi ne potrebuje.

V primerjavo: kot bi nekdo od nas kopičil enormne količine hrane, npr. več sto ton le zase in za svojo družino, hkrati pa bi vsaj polovica ljudi okoli nas crkavala od lakote. Hrano bi sicer kupil s svojim denarjem, torej ti nihče ne bi mogel ničesar očitati, ampak..?

Poleg tega pa se sploh ne upošteva, da je nemogoče zaslužiti stotine milijonov in podjetja stotine milijard brez, da bi se to nekje drugje poznalo. Denar sicer lahko štancaš, vendar so posledice znane, torej vrednost od nekje mora priti - od nebrzdanega izkoriščanja naravnih bogastev po vsem svetu in crkavanja milijonov ljudi, ki vsi skupaj delajo za manj kot je npr. en Cookov bonus.

Če bi se po svetu pipice do naravnih bogastev čudežno zaprle in bi raja čudežno dojela, da korporacije cele države generacijo za generacijo peljejo žejne čez vodo, bi potem npr. Apple še imel take dobičke? In Cook bi verjetno tudi imel še vedno isto pogodbo?

No Nekikr, kaj bi se zgodilo s kapitalizmom če bi se te pipice zaprle, če že pametuješ, da bi socializem crknil takoj ko bi zmanjkalo tujega kapitala?

Lahko je pametovati o lepotah kapitalizma, vendar le če si poleg slep in gluh za dejstvo, da kapitalizem lahko uspeva le če nekdo za uspeh le tega crkuje in, da se dobički pridelani s tem uporabljajo za to, da se podmaže prave ljudi, ki bodo omogočili korporacijam še enostavnejše izkoriščanje naravnih bogastev in ljudi.
"Ne dovoli, da bi te šolanje oviralo pri izobraževanju."
_______________________ Mark Twain________

VaeVictis ::

Zlate je izjavil:

Saj Cooku nihče ne očita, da svojega dela ne zna opravljati ali pa, da ga ne opravlja dobro. Konec koncev Apple ni državno podjetje in to, koliko je plačan se načeloma ne tiče nikogar drugega kot lastnikov, vendar... govorimo o skoraj nepojmljivih vsotah denarja, ki jih nihče od teh ljudi ne potrebuje.

V primerjavo: kot bi nekdo od nas kopičil enormne količine hrane, npr. več sto ton le zase in za svojo družino, hkrati pa bi vsaj polovica ljudi okoli nas crkavala od lakote. Hrano bi sicer kupil s svojim denarjem, torej ti nihče ne bi mogel ničesar očitati, ampak..?

Poleg tega pa se sploh ne upošteva, da je nemogoče zaslužiti stotine milijonov in podjetja stotine milijard brez, da bi se to nekje drugje poznalo. Denar sicer lahko štancaš, vendar so posledice znane, torej vrednost od nekje mora priti - od nebrzdanega izkoriščanja naravnih bogastev po vsem svetu in crkavanja milijonov ljudi, ki vsi skupaj delajo za manj kot je npr. en Cookov bonus.

Če bi se po svetu pipice do naravnih bogastev čudežno zaprle in bi raja čudežno dojela, da korporacije cele države generacijo za generacijo peljejo žejne čez vodo, bi potem npr. Apple še imel take dobičke? In Cook bi verjetno tudi imel še vedno isto pogodbo?

No Nekikr, kaj bi se zgodilo s kapitalizmom če bi se te pipice zaprle, če že pametuješ, da bi socializem crknil takoj ko bi zmanjkalo tujega kapitala?

Lahko je pametovati o lepotah kapitalizma, vendar le če si poleg slep in gluh za dejstvo, da kapitalizem lahko uspeva le če nekdo za uspeh le tega crkuje in, da se dobički pridelani s tem uporabljajo za to, da se podmaže prave ljudi, ki bodo omogočili korporacijam še enostavnejše izkoriščanje naravnih bogastev in ljudi.


Ne pametuj o morali ipd., če ti kaj ni všeč ustanovi stranko in predlagaj bolj pravičen, moralen itd. sistem.

Če boš dobil še dovolj glasov in podpornikov ga bomo celo sprejeli ter legalizirali in sprejeli za svojega.

Dokler pa imamo trenutno sistem kapitalizma, pa ga raje sprejmi in izkoristi ter zasluži milijarde EUR in ne filozofiraj, ker boš edino izgubljal čas s tem.

Fritz ::

VaeVictis je izjavil:


Ne pametuj o morali ipd., če ti kaj ni všeč ustanovi stranko in predlagaj bolj pravičen, moralen itd. sistem.

Če boš dobil še dovolj glasov in podpornikov ga bomo celo sprejeli ter legalizirali in sprejeli za svojega.

Dokler pa imamo trenutno sistem kapitalizma, pa ga raje sprejmi in izkoristi ter zasluži milijarde EUR in ne filozofiraj, ker boš edino izgubljal čas s tem.

Če sem dobro razumel, predlagaš človeku naj ima 'realen' zabit pogled na svet, kot ga imaš ti. Žalostno dejstvo zate je, da možakar razume delovanje družbe in kapitalističnega ekonomskega sistema precej bolje, kot ti. Pa je v svoji kritiki pozitiven in dobronameren, za razliko od npr. 'vulgarnih ekonomistov'.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

imagodei ::

Saj je vse lepo in prav, lahko se sklicujemo na trg in njegove zakonitosti, pa kako je dejanska količina denarja, ki jo je lastnik podjetja pripravljen plačat top managerju pač zgolj stvar dogovora med njima... Ampak, dejansko gre za obscene količine denarja, ki so same sebi namen. Ko denar kot sredstvo menjave neha biti pomemben in postane samemu sebi namen, je pač nekaj narobe - ko zadeve ne moreš več sproti zapravljati za normalne dobrine in se moraš začet izmišljevat specialne obroke, posute z diamantnim prahom in podobne nespodobnosti. Kaj ti bo denar, ko ne moreš več ničesar kupiti, kar te bo zadovoljilo? Boš kupoval otoke? Države? Privatno vojsko? Kaj? Kje se neha? Kje je dovolj?

Denar lepo fino abstrahira realnost. Je sredstvo menjave, ki nadomesti čredo ovac, piščancev in prašičev; v nasprotju s celim sadovnjakom jabolk nikoli ne zgnije in ne pušča za sabo smrdečega govna, ki ga je treba kidat. Tako kot pravi Zlate, pa je kopičenje nepredstavljivih vsot denarja točno enako, kot da bi bil edini veleposestnik v bližnji in daljni okolici, imel nekaj 100.000 glav živine, zaposloval bi ljudi kot hlapce, dekle, gonjače itd., za plačilo pa bi jim dajal tri obroke hrane dnevno. Ko pa "na trgu" zagusti in ne moreš več nabaviti dovolj krmil za svojo čredo, pa ljudem namesto treh obrokov daješ samo še dva.

Zdaj, lahko se pretvarjamo da smo naivni romantiki in ploskamo temu ekstremnemu kapitalizmu, se navdušujemo nad neoliberalizmom in vzklikamo, kako je krasno, da ima v kapitalizmu vsak enake možnosti; lahko pa pogledamo resnici v obraz in pridemo do zaključka, da srednji sloj izginja, da elite bogatijo na račun mase ljudi in sicer bogatijo do nesramnih, nerazumnih in povsem nepotrebnih višav. Lahko pridemo do zaključka, da raja, tudi tisti ki zaslužijo par (sto) evrov čez povprečno plačo, jedo drobtinice, ki padejo iz mize bogatih - ob enem pa tem istim ljudem divjad lovimo mi, hrano na mizo prinašamo mi, rit brišemo mi...

Pri čemer naj bo jasno, da ne govorim o ljudeh, ki zaslužijo v velikostnem razredu cca 10k EUR/mesečno. Govorim o ljudeh, ki imajo svinjsko veliko denarja in še kar naprej grebejo novo in novo bogastvo. Ne gre za nobeno zamero ljudem, ki so z delom dosegli tisto, kar imajo. Ne gre za nobeno "foušijo" do tistih, ki lahko v nekaj letih privarčujejo toliko, da zlahka kupijo stanovanje, medtem ko si jaz npr. ne morem privoščiti niti kredita na 20 let. Gre za ljudi, ki imajo nagrabljenih več sto milijonov, milijard Gre čisto preprosto za to, na neki točki količina nakopičenega denarja postane groteskno gnila. Da nekdo, ki sedi na več 100 milijonih vrednem premoženju še vsako leto zasluži nekaj (deset) dodatnih milijonov, je božjastno, nerazumno, nerealno, anomalija, abominacija - posmeh vsem tistim, ki za bajne zaslužke teh ljudi garajo za pest riža na dan, brez osnovnega zdravstva, šolstva, zavarovanja.

Da ne govorimo o tem, kako ne igra nobene vloge, ali imaš pod palcem 500 mio USD, ali pa 5 milijard USD. Isti šit.

Kako lahko v današnji družbi to mirno pogoltnemo? A smo živali? Menda smo civilizirani, socialno čuteči ljudje, ki se zgražamo nad vojaškim nasiljem, ki se dogaja v tretjem svetu. Zgražamo se nad kršenjem človekovih pravic v islamskem svetu, nad obrezovanjem deklic, nad hitrimi sodbami brez sodnega procesa, nad otroškim delom, nad lakoto v tretjem svetu... Ampak ves miselni proces pa zamrzne, ko se folk začne zgražati nad tem, da ima nekdo pod palcem nekaj sto milijonov dolarjev ter vsako leto temu znesku prida še nekaj 10 milijonov.
- Hoc est qui sumus -

VaeVictis ::

Fritz je izjavil:

VaeVictis je izjavil:


Ne pametuj o morali ipd., če ti kaj ni všeč ustanovi stranko in predlagaj bolj pravičen, moralen itd. sistem.

Če boš dobil še dovolj glasov in podpornikov ga bomo celo sprejeli ter legalizirali in sprejeli za svojega.

Dokler pa imamo trenutno sistem kapitalizma, pa ga raje sprejmi in izkoristi ter zasluži milijarde EUR in ne filozofiraj, ker boš edino izgubljal čas s tem.

Če sem dobro razumel, predlagaš človeku naj ima 'realen' zabit pogled na svet, kot ga imaš ti. Žalostno dejstvo zate je, da možakar razume delovanje družbe in kapitalističnega ekonomskega sistema precej bolje, kot ti. Pa je v svoji kritiki pozitiven in dobronameren, za razliko od npr. 'vulgarnih ekonomistov'.


Poglej meni je čisto vseeno, če uporabnik Zlate prevzame moj 'realni zabiti' pogled na svet.

Pravim samo, da če komu ni všeč ta 'pokvarjen kapitalistični' sistem, naj ga spremeni na družbeno ustrezen način.

Najlažja pot je, da ustanovi stranko, dobi privržence in predlaga neki novi sistem, ki bo bolj pravičen, moralen itd.

Verjamem, da kar nekaj uporabnikov v tej temi zagovarja podobna načela.

Če jim rata, bomo tudi ostali ta sistem prevzeli in se bomo ravnali po njegovih pravilih.

Vsem tem, ki bodo to poizkusili želim vso srečo, da jim uspe!

V primeru, da tega ne naredi pa upam, da je jasno, da vse dobronamerne pozitivne kritike ne bodo pomagale, ter naj raje svoj čas porabi, da se drži pravil tega trenutnega 'hudobnega' sistema in ga izkoristi v svojo korist!

antonija ::

Kaj ti bo denar, ko ne moreš več ničesar kupiti, kar te bo zadovoljilo? Boš kupoval otoke? Države? Privatno vojsko? Kaj? Kje se neha? Kje je dovolj?
Kako mislis dovolj? A bomo spet zaceli iskati kriterij, ki bo nekje med "danes" in "kamena doba" za katerega se bomo strinjali da je "dovolj"? Ko smo glih pri tem dejmo omejih se kolicino RAMa na 640k, to bi dovolj za vsakegaTM.
Itak tisti, ki z lastnim zasluzijo take kolicine denarja, ponavadi sploh nimajo moznosti vsega porabit ker so vecino casa v sluzbi (zato ko grejo na dopust grejo tako, da imajo dopust od odhoda iz bajte pa do prihoda, nic jajcanja s check-ini in podobnimi pizdarijami, first class, 5 zvezdic pa butlerja).

Zdaj, lahko se pretvarjamo da smo naivni romantiki in ploskamo temu ekstremnemu kapitalizmu, se navdušujemo nad neoliberalizmom in vzklikamo, kako je krasno, da ima v kapitalizmu vsak enake možnosti; lahko pa pogledamo resnici v obraz in pridemo do zaključka, da srednji sloj izginja, da elite bogatijo na račun mase ljudi in sicer bogatijo do nesramnih, nerazumnih in povsem nepotrebnih višav.
Ce izberes katerikoli sistem kjer vsi zacnejo iz istega nivoja, in kjer razlike med osebki obstajajo, potem bojo bolj uspesni (karkoli to ze pomeni za dani sistem) vedno priplavali na vrh, looserji bojo pa potonili na dno. Vedno. Razen ce se ne gres neke umetne uravnilovke, za take sisteme smo pa lahko ze velikokrat videli kako se koncajo.
Ampak point je da neglede na to da enkrat naredis reboot in postavis vse na isto mesto, prej-al-slej se bo zacelo dogajat da bo ena skupina ljudi zacela pridobivat "nekaj" hitreje kot pa ostali, in ostali ji bojo rekli elita, in se bojo zaceli pizdit da to pa ni fer, da oni pa napredujejo prehitro, pa da je treba vse spravit na isti nivo, pa...

Ampak ves miselni proces pa zamrzne, ko se folk začne zgražati nad tem, da ima nekdo pod palcem nekaj sto milijonov dolarjev ter vsako leto temu znesku prida še nekaj 10 milijonov.
Zakaj bi se nad tem zgrazal? A je denar special in se ga ne sme kopicit? Kaj pa kopicenje zalog zlata, nafte, hrane, vode, zdravil, kovin, itd.? Zakaj se potem ne zgrazamo ce ima doma kdo farmo ovc, sej itak jih rabi samo 5 za familijo nafutrat? Ne pa da prasec dela profit iz ostalih 50ih al pa 100ih...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

imagodei ::

VaeVictis> "Pravim samo, da če komu ni všeč ta 'pokvarjen kapitalistični' sistem, naj ga spremeni na družbeno ustrezen način."

Žal je družba v preteklosti že dostikrat pokazala, da takšne probleme rešuje na neprijetne načine. Elite so padle v francoski revoluciji, krvavo se je obrnila oktoberska revolucija, tudi v Sloveniji/Jugoslaviji smo imeli menda med in neposredno po WWII državljansko vojno...


antonija> "Razen ce se ne gres neke umetne uravnilovke, za take sisteme smo pa lahko ze velikokrat videli kako se koncajo."

Mah, kaj pa vem, antonija, kaj pa vem. Tudi konec fevdalizma je bil neslaven, pa bogastvo ni bilo razporejeno bistveno drugače, kot je danes.
- Hoc est qui sumus -

antonija ::

Pa vzemi francijo (ki si jo ravno omenil): mal vec kot 200 let nazaj so posekali galve vsem ki so imeli prevec denarja, ki so imeli prevec moci ali pa prevec obojega. Kaj tocno se je od takrat spremenilo glede (srednji sloj izginja, bogatih je priblizno enako, revni se mnozijo"?
Takrat so francozi naredili clean cut (dobesedno) in odstranili takratno elito. A imamo zaradi tega v franciji danes kaj bolj pravicen sistem? A je sploh bilo sekanje glav pravicno?

Je VaeVictis lepo napisal kako se zadevam streze:
1. Pravim samo, da če komu ni všeč ta 'pokvarjen kapitalistični' sistem, naj ga spremeni na družbeno ustrezen način.
2. Najlažja pot je, da ustanovi stranko, dobi privržence in predlaga neki novi sistem, ki bo bolj pravičen, moralen itd.
3a Če jim rata, bomo tudi ostali ta sistem prevzeli in se bomo ravnali po njegovih pravilih.
3b V primeru, da tega ne naredi pa upam, da je jasno, da vse dobronamerne pozitivne kritike ne bodo pomagale, ter naj raje svoj čas porabi, da se drži pravil tega trenutnega 'hudobnega' sistema in ga izkoristi v svojo korist!

Ampak najdet heroja ki bo sposoben pogruntat tak sistem zna bit kar tezava.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

imagodei ::

antonija> "Je VaeVictis lepo napisal kako se zadevam streze"

To je utopija. Tudi če kdo začne novo stranko s plemenitimi nameni, tudi če na oblast pride s plemenitimi nameni, tudi če v državi vzame vajeti v roke in želi delati s plemenitimi nameni - mu na koncu Evropa zdiktira, kako je treba delat.

Tko da, rabiš precej več kot nekoga s plemenitimi nameni. Rabiš nekoga, ki bo v sredi Evrope, vpet v vse obstoječe institucije, organizacije, pisana in nepisana pravila, udaril po mizi in rekel, da se pa mi ne gremo več tako. Skratka, prevzel odgovornost, da se gre v sredi Evrope nek eksperiment, ki še najbolj diši po socializmu.

Kje ga boš na predlagani način našel?
- Hoc est qui sumus -

antonija ::

To je utopija. Tudi če kdo začne novo stranko s plemenitimi nameni, tudi če na oblast pride s plemenitimi nameni, tudi če v državi vzame vajeti v roke in želi delati s plemenitimi nameni - mu na koncu Evropa zdiktira, kako je treba delat.
Tak imamo obcutek, ker nase vlade vsak guide od EUja samo direkt prevedejo v zakonodajo. V resnici (in to se vidi pri nekaterih EU drzavah) imajo drzave clanice precej velik maneverski prostor, kjer EU nima kej tezit.

Rabiš nekoga, ki bo v sredi Evrope, vpet v vse obstoječe institucije, organizacije, pisana in nepisana pravila, udaril po mizi in rekel, da se pa mi ne gremo več tako.
Skratka rabis nekoga z vizijo, z vodstvenimi sposobnostmi, z jajci da vztraja pris vojem tudi ce ga vsi drugi kurcajo, itd. Rabis managerja kot je Cook. Glede na to da takih ljudi ni ravno veliko na voljo in da bi jih vsak rad imel zaposlene, koliko so potem taki managerji dejansko vredni? (ne pozabit extremno slabe ponudbe in extremno visokega povprasevanja)

Po drugi strani pa noben ni rekel da je opcija od VaeVictisa lahka, ali pa ne rabi veliko dela. Ravno nasprotno: rabi ogromno dela!! To pa takoj odvrne 99.999% vseh idealistov in "pravicnezev" na kateremkoli forumu od nadaljnih clovekoljubnih dejanj, ker enostavno pogruntajo da niso sposobni se zacet take stvari, kaj sele da bi jo vodili ali pa celo z njo uspeli. Da sploh ne omenjam da ti nihce ne bo dal svojega stolcka brez boja, psloh pa ne v sloveniji.
Amapk ker je to se vedno slab izgovor, ostaja ideja od VaeVictisa na mestu: "put your money where your mouth is", al pa "if you can't stand the heat get out of kitchen".

Jamranje po forumih o nekem imaginarnem pravbicnem sistemu ki tudi v glavah sanjacev se ne obstaja dokoncno, je bolj slaba reklama za karkol spremenit.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

imagodei ::

antonija> "koliko so potem taki managerji dejansko vredni?"

Nekaj oz. celo desetine milijonov evrov gotovo ne. Pri takšnih zneskih se denar popolnoma razvrednoti. Še celo oseba ne dela več zaradi denarja. Come on, no, a resno verjameš, da se na tem nivoju zgovarjajo takole: "Za 3,8 milijona na leto tudi povoham ne te službe. Če mi ponudite 4 milijone, bom razmislu, če mi pa ponudite 4,5 milijona, smo pa zmenjeni."

Pa Cook v tem primeru ni najhujši primer. Gre za miselne preskoke.

Današnje managerje v šolah in na tečajih pumpajo, da zaposlenim denar ni najbolj pomemben kot motivacija, pač pa je pomemben cel paket... Ja, valjda ni najbolj pomemben denar, če zaslužiš 2k EUR neto. V tem primeru se res ne sekiraš, če dobiš 100 EUR manj kot tvoj znanec, ki ima v službi stalne probleme s sodelavci, težko dobi dopust, dela nebroj nadur... Če pa domov nosiš 500 EUR, bi za tistih 100 EUR več verjetno z veseljem požrl občasen mobbing.

Enako, samo na mnogo večjem obsegu, prihaja do mislenih preskokov pri multimiljonarjih in miljarderjih: A misliš, da tisti, ki je 20. na Forbsovi lestvici kaj pogreša tiste milijarde, ki mu manjkajo, da bi prevzel prvo mesto? Ja, mogoče jih res pogreša, ampak zgolj za zadovoljitev lastnega ega. Na tem nivoju vrednost ne igra več vloge - lahko si kupiš vse kar obstaja. Denar je popolnoma razvrednoten.

Pazi - denar na tistem nivoju je popolnoma razvrednoten. Zato je lahko Jobs delal za 1 dolar na leto. Ker šteje vse kaj drugega, kot denar. Denar ni več plačilno sredstvo, ampak sredstvo za merjenje kurca oz. abstraktno sredstvo za določanje statusnega položaja, pri čemer ni več važno, kdo je prvi, kdo tretji in kdo 137. - glavno da imaš vstopnico v elitni klub.

To je pa kompletno faljeno, abominacija sistema menjave in posledično tudi abominacija vrednot kot takih.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

antonija ::

Pazi - denar na tistem nivoju je popolnoma razvrednoten.
Zagotovo ni poplnoma razvrednoten, dobi pa definitivno drugacen pomen kot nekomu, ki se trudi s 500 EUR na mesec prezivljati druzino, pa zdraven odplacevati se kredit za avto in se kaj.
Pac takrat ne gledas vec na ceno sendvicev, pa ceno obleke, pa tud na ceno avtov ne (tolk zlo), pri neprmeicninah se pac stegnes do kjer gre (z 1M USD si se vedno dalec od tega da te nebi zanimale cene nepremicnin, s 400M USD si pa tud ne mores kar kupiti otocka z vilo in oskrbovanjem), v luci vrednosti pa lahko takrat gledas druge, se drazje stvari (recimo podjetja, itd.).
Amapk sej imas iste razlike povsod; ce gres v merkator bos tam videl fizikalce in klosarje kako zbiraje evre in cente za tisti sedvic s posebno, hrati bojo pa tam drugi ki bojo kupili poln vozicek hrane od katere jo bo 100% del romal direkt v smeti. Pa smo se vedno samo pri nizjem sloju.

Razlike so bile in vedno bojo; eni ljudje so bolj sposbni, drugi manj. Ni vazno kolikorat iztrebljas uspesnejse (kar je IMO precej glupo pocetje, bolj logicno bi se bilo znebit manj uspesnih osebkov), vedno bojo s casom nastale razlike, in te razlike se bojo samo se vecale, razen ce ne uveljavis nek hrd deck nad katerem vsi stagnirajo, ampak potem imas pa krasen izgovor da so bogati lahko leni in nic vec ne pocnejo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Manu ::

Nikoli ne bo tako, da bomo imeli enako 'uspešne' ljudi na svetu. Poleg tega se mnogi zavestno odločijo za bolj preprosto življenje.

Problem je v sistemu, kjer elita še bolj bogati (pa ne zato, ker bi bili bolj uspešni), ampak preprosto zato, ker želijo še več bogastva in moči. Tako se dvigujejo cene hrane, elektrike, vode in ostalih potrebščin ali pa se cene znižujejo, ko preselijo tovarno v revne države na račun izkoriščanja nekdanjih kmetov. Vedno se nekomu nekaj vzame več, kot je to potrebno.

Če je nekdo bolj 'sposoben' pa naj ima, ampak naj ne jemlje drugim, ki želijo živeti bolj preprosto. Inflacija, dvig cen ter dvig davkov močno obremenijo nižji in srednji sloj. Davkoplačevalci financirajo probleme finančnih elit, ki so si zaradi svoje 'uspešnosti' nagrabili bogastva. Zakaj bogatenje na tak nesramen način? Zakaj uničiti družbo? Zakaj uničiti nižji in srednji sloj?

Če je nekdo sposoben, naj ima, ampak naj to ne temelji na nevidnem izkoriščanju nižjega in srednjega sloja. Zakaj ne gledamo na družbo kot celoto, ker je itak vse med sabo povezano? Vedno bo nekdo bolj sposoben od drugega in nosil več odgovornosti, ampak zakaj potem postat zaradi svoje sposobnosti nesramno aroganten in zaničljiv do nižjega razreda? Je treba nižji razred uničit? Od česa bo potem bogat živel, ko ga bo uničil?
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

nekikr ::

Wow Manu, si pa spet novo dno odkril:

Problem je v sistemu, kjer elita še bolj bogati (pa ne zato, ker bi bili bolj uspešni), ampak preprosto zato, ker želijo še več bogastva in moči.

Se pravi, da če si močno zaželim bogastva in moči ter trikrat trknem s svojimi čeveljci bom to tudi dosegel? Vse ostalo pa niti ni pomembno?

Če je nekdo bolj 'sposoben' pa naj ima, ampak naj ne jemlje drugim, ki želijo živeti bolj preprosto. Inflacija, dvig cen ter dvig davkov močno obremenijo nižji in srednji sloj.

Ne, ravno nasprotno je. Zdravstvo stane enako na človeka, vrtec prav tako, milijon ostalih zadev tudi. Ampak so se nesposobneži in lenuhi spravili skupaj in ustvarili različne dohodninske lestvice, višje prispevke za bogate, višje davke za bogate višje vse, pa čeprav je izhodiščna cena za vse enaka. Seveda je trenutni sistem nepošten. Zelo nepošten. Do delavnega in pridega človeka, ki bi rad kaj ustvaril, ker mu država na tak ali drugačen način pobere toliko, da nima nič, prav tako kot tisti, ki se mu ne da.

Če je nekdo sposoben, naj ima, ampak naj to ne temelji na nevidnem izkoriščanju nižjega in srednjega sloja.

Raje takole, da bo res pošteno: Če je nekdo sposoben, naj ima, ampak mu naj tega potem ne poberejo socialci, ki se jim ne da toliko kot njemu.

ko preselijo tovarno v revne države na račun izkoriščanja nekdanjih kmetov.

Nekdanji kmetje, ki sedaj delajo v Foxconnu, so izredno zadovoljni z novim stanjem. Da, ni tako visok standard, kot bi si želeli, ampak vseeno toliko boljši, da vsak dan pride pred vrata Foxconna bistveno več ljudi, kot jih oni potrebujejo. Le zakaj, če so bili pa po tvojem kot navadni kmetje tako zelo srečni, živeli kot eno z naravo in s sočlovekom in nasploh vsak dan doživljali nirvano?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

Zlate ::

Ravno v ljudeh kot so nekikr, VaeVictis, antonija, Gozdni Joža itd. je problem. Ne razumite me napak, moj namen ni žaliti, temveč grajam stanje mentalitete vas in vaših somišljenikov, ki, karikiram, parkirate preko dveh parkirnih prostorov in si mislite jaz sem parkiral, za druge pa se mi jebe.

Mogoče si poleg lajšate krivdo še z razmišljanjem v smeri saj tudi drugi tako parkirajo in na koncu sklenete, da ko bo nekdo uvedel neka strožja pravila, ki se jih bo držalo dovolj ljudi, bom pa tudi jaz začel parkirati drugače.

Spremeni sebe in spremenil boš svet

so že davno tega pogruntali mnogo pametnejši ljudje od nas, vseeno pa vi pravite, da naj se najprej spremenijo drugi, da naj drugi nekaj storijo in potem boste vi to sprejeli. Ja super, res ste fajn. To me zelo spominja na trume ljudi, ki so hinavsko tiho in nič ne storijo ko jih nekdo nateguje, misleč, naj raje nekdo drug ukrepa - če mu bo uspelo, nam bo vsem fajn, če pa mu ne uspe, bo pa samo on najebal.

Po vaše bi bilo Cooku treba čestitati, kako plemenit je ker se je odrekel nekaj milijonom? Npr. tako, kot je treba čestitati vsem silnim bogatašem, ki molzejo stotine milijard iz npr. Nigerije in potem javno pred čim večimi televizijskimi kamerami donirajo 5 milijonov za novo bolnico?

Aja, nekikr, obesil si se na Manuja, moja prejšnja vprašanja pa ignoriraš?
"Ne dovoli, da bi te šolanje oviralo pri izobraževanju."
_______________________ Mark Twain________

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zlate ()

nekikr ::

Ravno v ljudeh kot so krneki, VaeVictis, antonija, Gozdni Joža itd. je problem. Ne razumite me napak, moj namen ni žaliti, temveč grajam stanje mentalitete vas in vaših somišljenikov, ki, karikiram, parkirate preko dveh parkirnih prostorov in si mislite jaz sem parkiral, za druge pa se mi jebe.

Tole zadnje si si kratkomalo izmislil. Realnost je pa nekako taka, da sem včeraj delal od zjutraj pa do 23.30, danes bom zaključil malo pozneje. Imam svoje podjetje in zaposlene za katere moram skrbeti. Vsak dan tvegam lastni kapital in študiram kako bi lahko kaj več naredil, da bomo imeli vsi dovolj in da plače bodo (in to precej nadpovprečne). Potem se pa najde en Manu (in podobni zelenjavarski socialistki), ki ne vedo kako bi novi sistem sploh funkcioniral, bi pa meni preventivno pobrali toliko, da bi imel toliko kot oni (že sedaj mi ogromno, ampak bi še več), ki delajo 5x manj, se poslovno sekirajo 10x manj in v posel vlagajo 0EUR kapitala. Miško, takole pa pač ne gre.
Lahko pa uvedemo UTD, ki je za vse na svetu enak, dodatno delo in zaslužek sta prepovedana. V 10 letih boš živel v jami, ker nihče več ne bo hotel delati. Saj se spomniš, tovariš, kako je bilo v prejšnji državi?

Tvoja vprašanja so bila precej nazaj in nisem hotel skakati šele sedaj notri, lahko ti pa na ZS odgovorim na vse, če imaš željo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

leiito ::

antonija je izjavil:

Pa vzemi francijo (ki si jo ravno omenil): mal vec kot 200 let nazaj so posekali galve vsem ki so imeli prevec denarja, ki so imeli prevec moci ali pa prevec obojega. Kaj tocno se je od takrat spremenilo glede (srednji sloj izginja, bogatih je priblizno enako, revni se mnozijo"?
Takrat so francozi naredili clean cut (dobesedno) in odstranili takratno elito. A imamo zaradi tega v franciji danes kaj bolj pravicen sistem? A je sploh bilo sekanje glav pravicno?
.


Sej mi je mal čudn, da je treba to komu razlagat, ampak s francosko revolucijo je prvič v zgodovini prišla ideja, da smo vsi enaki in vsaj potencialno se je lahko vsak s svojim trudom in talentom na družbeni lestvici povzpel iz dna na vrh.

Ampak če se vrnemo na Cooka. Kapo dol za organizacijo proizvodnje in logistike, res bi bila jeba za iPad plačat $5.000, ampak Apple izgublja prednost pred konkurenco in ne presega, ampak le še dosega sicer zelo visoka pričakovanja. $700/delnico je bil bubble, ko so novi iPadi izhajali na 3 mesece in sledila je nujna korekcija. Ve se kako se načelno vrednoti družbe in kdaj so delnice precenjene. Vsekakor fair z njegove strani, da je bil sam pobudnik spremembe pogodbe, to kaže na visoko stopnjo integritete, tip očitno obvladuje svoja notranja korupcijska tveganja.

antonija ::

parkirate preko dveh parkirnih prostorov in si mislite jaz sem parkiral, za druge pa se mi jebe
Ne gre se za fetis jemanja drugim, ampak se gre preprosto za fetis naredit nekja vec kot samo bit na sihtu 8 ur in gledat kako gre zivljenje mimo. Ker imamo na svetu omejeno kolicino dobrin, je posledicno vsak zasluzek (v katerikoli obliki, razen mogoce ustne pohvale) jemanje necesa drugim. Ce ne direktno tebi pa nekem xyz plemenu, ki so mu pobrali zemljo iz katere pridobivamo kovine za ulivat cipe na katerih laufajo S-T hrcki ki omogocajo pizdancenje cez trenutni sistem na netu.
Na koncu je situacija ravno obratna: gre za tiste avte, ki so parkirani pred hisami pod streho (ali pa v garazah), in po katerih zafrustrirana nacija drajs a skljuci ker jim je avto toca stolkla, nam karikiranim zarukancem pa pac ne (ker smo hoteli imet avto parkiran pod streho in smo zato sezidali streho/garazo da smo dosegli cilj).

Mogoče si poleg lajšate krivdo še z razmišljanjem v smeri saj tudi drugi tako parkirajo in na koncu sklenete, da ko bo nekdo uvedel neka strožja pravila, ki se jih bo držalo dovolj ljudi, bom pa tudi jaz začel parkirati drugače.
Lajsamo krivdo? Jaz grem v stacuno po polir pasto al pa peljem avto na servis ce je rajsa pregloboka, to je pa tud to. Zavist je zelo tezko pozdravit, lenobo in nesposobno pa prakticno nemogoce. Isto kot je treba pozreti visje davke in visje prispevke (na sreco so vsaj cene v stacunah enake za vse), je pac treba pozreti tud "davek na fovsarijo" (ki ga vedno placamo premoznejsi). Ljudje, jebiga.

Aja, pa ce ze mislite citirat mozakarja ki je dal svoje zivljenje da bi dosegel spremembe, potem izgovori v stilu "Tudi če kdo začne novo stranko s plemenitimi nameni, tudi če na oblast pride s plemenitimi nameni, tudi če v državi vzame vajeti v roke in želi delati s plemenitimi nameni - mu na koncu Evropa zdiktira, kako je treba delat." nimajo kaj iskat v tej temi. Ce je komu Ghandi idol in si tudi sam zeli spremembo, potem ima vsaj osnoven vpogled kaksno zrtvovanje je potrebno da se sprememba doseze. Pizdancenje po forumih in redni obiski prireditev "ljudskih vstaj" v to kategorijo ne spadajo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zlate ::

@nekikr - Se ti zdi normalno, da moraš ob gromozanskem napredku tehnologije delati več? V tem ne vidiš nič čudnega?

@antonija - če resnično misliš, da je problem v tvoji garaži ali pa v tem, da imaš par fičnikov več od povprečja, potem si resnično zgrešil. Govorim o ljudeh kot so npr. Cook in podobni, ne pa o tebi revežu. In ti seveda nisi pripravljen na tako žrtvovanje, če pa se bo kdo drug žrtvoval, boš pa to sprejel, kajneda?
"Ne dovoli, da bi te šolanje oviralo pri izobraževanju."
_______________________ Mark Twain________

Manu ::

@nekikr

Jaz nisem noben socialist. Ti verjetno spadaš v srednji razred in če si prebral moj prejšnji zapis si lahko prebral, da nimam nič proti srednjemu razredu.

Problem je globlji in sistemski. Vedno bodo nesorazmerja, ampak to kar se dogaja danes je pretirano globalno nesorazmerje.

Moje mnenje vzameš preveč osebno. Verjetno se čutiš krivega (zakaj, to veš ti), ker ko pišem o nesramnem bogatenju mi nasprotuješ, čeprav je jasno, da bogatenja na način, da uničuješ nek družbeni sloj nima smisla. Če tega ne počneš, potem ne vem zakaj mi ne potrdiš, da se strinjaš z mano.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

leiito ::

antonija je izjavil:

parkirate preko dveh parkirnih prostorov in si mislite jaz sem parkiral, za druge pa se mi jebe
Ne gre se za fetis jemanja drugim, ampak se gre preprosto za fetis naredit nekja vec kot samo bit na sihtu 8 ur in gledat kako gre zivljenje mimo. Ker imamo na svetu omejeno kolicino dobrin, je posledicno vsak zasluzek (v katerikoli obliki, razen mogoce ustne pohvale) jemanje necesa drugim..


Od kdaj je pa količina dobrin omejena? Mene ni nihče obvestil. Običajni medij zaslužka pa za zihr ni omejen, quantitative easing pa to. Če je Cookovih $500 mio v obliki še toplih bajtov na računu, komu je to zdaj nekdo vzel in kdo?

nekikr ::

@nekikr - Se ti zdi normalno, da moraš ob gromozanskem napredku tehnologije delati več? V tem ne vidiš nič čudnega?

Seveda se mi zdi čudno, ne samo čudno, neumno, ampak nimam izbire. Tako kot ti ne. Z veseljem delam, da ne bo pomote, ampak za standard, ki mi je všeč (in je všeč tudi kitajskim kmetom, ki so eno z naravo in zato gredo v Foxconn) moram delati toliko kot pač delam. In da obenem poskrbim še za to, da imajo zaposleni plače. Rade volje sprejmem sistem, po katerem bi delal 4 ure in imel enako ali več, pa ga na žalost ni. Tisto socializma, kar ga je po svetu obstajalo, je klavrno propadlo ali pa še propada. Boljšega sistema pa pač še ni. Ne boljšega v smislu, da "poberimo bogatim vse in porazdelimo", kar je trenutno "in", ker bomo nekaj desetletij po sekanju glav na istem, ampak trajnostno boljšega za vse pri še višjem standardu. Še bolj neumno kot to, da delaš več, je to, da bi zavestno sprejemal nižji standard.

Moje mnenje vzameš preveč osebno. Verjetno se čutiš krivega (zakaj, to veš ti), ker ko pišem o nesramnem bogatenju mi nasprotuješ, čeprav je jasno, da bogatenja na način, da uničuješ nek družbeni sloj nima smisla. Če tega ne počneš, potem ne vem zakaj mi ne potrdiš, da se strinjaš z mano.

Malček osebno seveda da, ko pa vidim, da bi mi rad pobral nekaj "viška", ki ga še nisi. Tvoja ideja, ne ti osebno. Vsako bogatenje pa na žalost privede do tega, da ima nekdo pač manj. To, da imam jaz več ne pomeni, da kradem vaškim kmetom, kar je za vas skoraj edina analogija, ampak to, da ima 10 indijskih družin manj ali pa sploh nič, ker nimajo dela. Zato, ker sem jaz toliko bolj sposoben in imam toliko več volje. In to velja za vse, ne samo zame, seveda. Dobrine so omejene, vedno ima nekdo manj, če imaš ti več pa obračaj kakor hočeš.
Povedal sem ti tudi, že večkrat, da se strinjam s tvojo plemenito idejo socializma, ki pa v praksi niti slučajno, ampak res niti slučajno ni izvedljiva. In kot zadnje, izven prispevkov in horde davkov, ki mi jih v imenu socialne pravičnosti mečete pod noge, sem za podporo posameznikom, v katerih nekaj vidim, dal veliko več kot pa ti, pa četudi prispevaš 1€ vsakič, ko po radiu fehtajo.

leiito ::

Kakšne omejene dobrine? Kdo vam je prodal ta nonsens? Če jaz gojim krave, sem v tem dober, prodajam teličke. Kdo je zdaj tu prikrajšan? Kdo ima telička manj, razen mene?

gruntfürmich ::

uffffffffff, sami sposobni slovenčki tule na kupu. vedno na tapeti prevelike plače in to ne slovenskih državnih podjetij!
sami sposobneži na kupu v stilu 'jst bi pa tole poštimal za 10× manj' in podobne favšne fore.
sprijaznite se; nesposobni ste in to vas boli v dno duše, in favšija peče in peče...
ja, tako je to pod alpami..
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

antonija ::

Govorim o ljudeh kot so npr. Cook in podobni, ne pa o tebi revežu. In ti seveda nisi pripravljen na tako žrtvovanje, če pa se bo kdo drug žrtvoval, boš pa to sprejel, kajneda?
Vsi smo ljudje, vsi dleujemo po enakih principih. V vseh nas se vzbudi obcutek fovsarije ko vidimo nekoga ki ima nekaj kar tudi samo hocemo (denar, avto, hiso, bejbo, prijatelje, karkoli), potem je pa odvisno kako posameznik reagira. Nekdo, ki je celo zivljenje bil navajen "poslusati sefa" in poskrbet da nihce ne misli da zabusava, bo verjetno odreagiral destruktivno, v najsalbsem primeru z naslijem in povzrocanjem materialne skode (kar je prelepo vidno na skoraj vsaki veselici). Clovek kot je g. Cook bo pa zelo verjetno zacel premlevat ce "to" res rabi, in ce se odloci da je temu tako, bo zacel delat plan kako to dobit. Ce je dovolj sposben bo plan udejanjil in na koncu porival tvojo bejbo.

In ti seveda nisi pripravljen na tako žrtvovanje, če pa se bo kdo drug žrtvoval, boš pa to sprejel, kajneda?
Ne, jaz nisem pripravljen umreti za nekoga, ki je prelen ali pa prevec nespoosben da bi znal visje prilesti po socialni lestvici. Se manj sem pa pripravljan zrtvovati _karkoli_ za nekoga, ki ne pokaze nobene pripravljenbosti na lastno zrtvovanje. Ce se nekdo drug sam odloci biti mucenik za dosego ciljev, tudi prav. Dokler me ne moti in se mi ne vsiljuje, naj pocne kar hoce in srcno upam da mu uspe.

Od kdaj je pa količina dobrin omejena? Mene ni nihče obvestil.
Ker je kolicina materiala na nasem planetu omejena (oz. prakticno konstantna; nekaj kamenja pade iz vesolja, nekaj plinov pihnemo nazaj v vesolje, vse ostalo je pa precej konstantno).

Kakšne omejene dobrine? Kdo vam je prodal ta nonsens? Če jaz gojim krave, sem v tem dober, prodajam teličke. Kdo je zdaj tu prikrajšan? Kdo ima telička manj, razen mene?
Ce ti gojis krave rabis za njih vsak krmo in vodo (plus plac za krave imet). Ce ti jaz odvzamem katerokoli od teh (omejenih) dobrin, potem ti nimas vec krav (in posledicno nimas tleickov). Pozoren bralec lahko iz tega sklepa, da se telicki ubistvu ne pojavijo magicno na policah mercatorja, ampak da se jih "izdela" iz osnovnejsih dobrin (tovarna za telicke je pac krava, ampak poanta je ista: surovine -> izdelek).

Lahko pa probas s primerom "soncne energije" za katero lahko povsod beremo reklame da je brezplacna. A znas najdet v tem primeru kaksen omejujoc faktor/proces zaradi katerega ta carobna zastonj energija od sonca niti ni tako zelo zastonj?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Oki ::

Zlate je izjavil:



Po vaše bi bilo Cooku treba čestitati, kako plemenit je ker se je odrekel nekaj milijonom? Npr. tako, kot je treba čestitati vsem silnim bogatašem, ki molzejo stotine milijard iz npr. Nigerije in potem javno pred čim večimi televizijskimi kamerami donirajo 5 milijonov za novo bolnico?

Gates???

leiito ::

@Antonija, ki krade teličke.
Mogoče, ampak govorimo o legit trgovini, dodani vrednosti. Če jaz iz šodra naredim kip in ga prodam, kdo zaboga je tu prikrajšan? Ti namreč trdiš, da je vsaka oblika zaslužka (zaradi omejene količine šodra na planetu) jemanje nečesa nekomu.

Da še bolj poenostavim, damo šodr ven iz enačbe. Sem prostituka in se konsenzualno prodajam strankam. Kako in koga moj zaslužek za karkoli prikrajša?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leiito ()

antonija ::

Če jaz iz šodra naredim kip in ga prodam, kdo zaboga je tu prikrajšan?
Tisti ki ni mogel iz sodra zgraditi mosta ali pa neboticnika? Nic na svetu (telicki, soder, voda in zrak included) niso neomejen ali nic vreden material.

Ti namreč trdiš, da je vsaka oblika zaslužka (zaradi omejene količine šodra na planetu) jemanje nečesa nekomu.
Je tako. V najsirsem moznem smislu se to zlahka argumentira kot odvzem moznosti da bi nekdo drug zasluzil na isti stvari, v praksi je pa se veliko vec razlogov zakaj dolocen zalsuzek (denanrni ali pa katerikoli drugi) prikrajsa vse ostale.

Sem prostituka in se konsenzualno prodajam strankam. Kako in koga moj zaslužek za karkoli prikrajša?
Kot ze receno zgoraj, drugim prostitukam "jemljes" dobicek. Oz. jim onemogocas delo, ker si bolj lustna prostituka. Al si pa bolj spoosbna prostitutka in zato pridejo vsi do tebe, druge prostituke pa umrejo od lakote. A greva se naprej?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

leiito ::

Ne, ker če je zate zdrava konkurenca "jemanje" dobička drugim, potem nimam kaj dodati.

antonija ::

A Cook je pa po carovniji prisel na stolcek? Brez konkurence, brez dela? Tud on je po tvoji definiciji povsem "zdrava konkurenca". Zakaj potem toliko pizdancenja cez njega?

Predvsem pa: kaj sploh pomeni izraz "zdrava konkurenca"?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

leiito ::

Kdo pa pizdi čez Cooka?

In ne bi še semantike. Že da je to kaj jaz počnem s svojim lastnim šodrom "kraja" nekega kolektivnega šodra, ki kao pripada vsem, je bilo dovolj.

antonija ::

Kdo pa pizdi čez Cooka?
Vecinja udelezencev te teme. A hoces povedat da ubistvu nisi nic prebral, samo napisal svoj prispevek in cakal da te bo svet proslavil?

Že da je to kaj jaz počnem s svojim lastnim šodrom "kraja" nekega kolektivnega šodra, ki kao pripada vsem, je bilo dovolj.
Ni za videt, ker si se vedno preprican da dolocene stvari carobno padejo iz lufta (kot npr. sodr, telicki in stranke za prostituke si do zdaj nastel), da jih ni treba izdelat, ali pa nabrat, najdet, itd.

Pa ker vidim da si herojsko ignoriral edino direktno vprasanje, res lahko zakljuciva tole "debato".
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zlate ::

@nekikr - Zakaj se cel čas pogovarjaš v tonu, kot da ti nekdo hoče nekaj vzeti, ti pa kao ne daš več? Jaz nočem ničesar tvojega. Če pa ciljaš na socializem ali kapitalizem, v smislu oni samo jemljejo, ko pa zmanjka se pa sesuje, pa trosiš bedarije. Večkrat sem že poudaril, da se iz napak da nekaj naučiti, vsaj če si kolikor toliko inteligenten. In tudi socializem je seveda imel napake - vendar pa ti vztrajno ignoriraš možnost izboljšav in vehementno zahtevaš boljši sistem od kapitalizma ali pa naj ostane tako kot je?

Ti si proti socializmu, že zaradi principa, za drugo se ti bolj ali manj jebe - praviš, meni je trenutno kul, če pa komu ni, je pa to njegov problem. Debata s teboj je tako podobna scanju proti vetru, kar je približno tisto, kar je sklepati iz tvoje retorike.

To, da pa nekdo plača več davka od več prihodka je njegova osebna izbira, ne vem zakaj zaradi tega jamraš? Zmeraj se lahko odločiš za manj prihodka in plačaš tudi manj davka, kajneda?

@antonija - Pogledati moraš celotno sliko in ne le na svoj vrtiček in mogoče sosedovega. To kar ti razlagaš je približno tole: Izvir vode je na moji zemlji, zato mi morajo vsi plačevati če hočejo piti. Pač je to moja zemlja in torej moja voda. Če pa jaz vztrajam, da je to narobe, mi ti očitaš, da sem len in da naj, namesto da se pritožujem, raje dvignem rit in delam, da bom tebi lahko plačeval vodo.

Pa tudi vse ni boj, kot ti to sam razlagaš. Jaz bolj zagovarjam sodelovanje. Pretirani individualizem je le še eno od sredstev, za izkoriščanje ljudi, je pa res, da je zaman na slepe vpiti: A, NE VIDIŠ?
"Ne dovoli, da bi te šolanje oviralo pri izobraževanju."
_______________________ Mark Twain________

leiito ::

Predvidevam, Antonija, da ne delaš, ker bi s tem odžiral zaslužek drugim, ali pa delaš, ampak ne vzameš plačila, ker bi s tem odžrl omejeno količino denarja drugemu, ki nima tovrstnih moralnih zadržkov.

Ko rečem "kdo pizdi čez Cooka" ne mislim, da nihče, ampak da sam ne.

Direktno vprašanje je bilo pa kaj?
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Applova skupščina brez presenečenj, še vedno bodo zeleno podjetje

Oddelek: Novice / Ostale najave
114871 (2111) noraguta
»

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Oddelek: Novice / Rezultati
178250 (6783) aerie
»

Leto dni pozneje v Applu: rekordni dobički in tretjinski padec tečaja

Oddelek: Novice / Rezultati
278698 (6651) antonija
»

Apple z visokim dobičkom, a nižjim od pričakovanj

Oddelek: Novice / Rezultati
165535 (4371) Invictus
»

Davcni otegljaj pri prodaji vrednostnega papirja

Oddelek: Loža
224037 (2796) gapi030

Več podobnih tem