» »

Izračun položaja planetov v preteklosti

Izračun položaja planetov v preteklosti

Valery ::

Pozdravljeni!
Upam, da je med vami kakšen poznavalec astronomije. Zanima me, ali lahko astronomi izračunajo na osnovi sedanjega položaja meseca in planetov, v kakšnem položaju so bili pred približno 2500 leti. Nujno potrebujem razlago o tem. Hvala vam za pomoč!
  • spremenil: Mavrik ()

Okapi ::

Lahko. Na netu imaš cel kup astronomskih programov, kjer napišeš datum in leto in ti nariše položaj planetov. Mimogrede, to so znali že babilonski astronomi, pred 2500 leti.;)

O.

gendale ::

lahko zračunajo, ampak ker ne obstaja analitična rešitev problema n teles is ze zato to rešuje numerično in ker položaji nebesnih teles niso čisto natančno znani, ratajo napovedi po dolgo časa bolj tko

je pa 2500 let še vedno dovolj kratko časovno obdobje da so odstopanja minimalna
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

alexa-lol ::

Ja ti imaš v danem trentuku neko zgubanost prostora-časa (gravitacija). Imaš tudi znane koordinate planeta, obnašanje, težo.. no in iz tega pač rešiš ta problem - neke vrste kotaljenje žogic. Problem je če ne upoštevaš nekaterih "planetov", kometov oz. karkoli, ker majhno odstopanje lahko povzroči veliko napako - kaotičnost.

Zgodovina sprememb…

Valery ::

Najlepša hvala za odgovor! Če človek ni stoodstotno prepričan, je najbolje vprašati, in jaz vem, da ste asi, ki boste najboljše odgovorili. :)

BigWhale ::

Manjsa telesa povzrocijo manj odstopanj. 2500 let je na galakticni skali en prdec, se precesija traja dalj casa. Neupostevanje kometov in ostalih zablodelih teles, ne bo povzrocilo nobene hujse napake.

No ja, ce racunas koordinate za skok skozi cas, potem poskrbi, da bo tvoje casovno plovilo sposobno leteti in da lahko skocis nekaj km v visino in potem varno pristanes. Za vsak slucaj, da se ne materializiras v kaksni skali. Aja, pa splaca se v kak neobljuden predel it prej, potem pa potujes ponoci, da te domacini ne vidijo.

To je pa tudi vse kar moras vedeti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zora prispela do Cerere

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
117385 (4272) msjr
»

Misija Rosetta zapleta odgovor na vprašanje izvora vode na Zemlji

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4014108 (10380) antonija
»

Trk ob 13:30 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
669532 (6164) celebro

Nebo pada (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
18717020 (11509) gzibret

Več podobnih tem