» »

Vrnitev v šolo

Vrnitev v šolo

none1337 ::

Zdravo :) V osnovni šoli sem bil vedno med boljšimi učenci ampak v gimnaziji sem zapadel v slabo družbo, izgubil vso motivacijo za izobrazbo in pa hkrati začel online služit lepe denarce.Kot rezultat sem se izpisal že iz 1 letnika, čez par let muk preselil od staršev na svoje in od takrat do zdaj nekako pozabil na izobrazbo(trenutno sem star sem 22)

Sicer mi biznis vedno bolj uspeva in za razliko od večine nočem izobrazbe zato, da bi potem lažje dobil službo(8h job je zadnja stvar katero hočem v življenju). Po domače povedano me je sram, da imam samo osnovnošolsko izobrazbo in pa vsaj na nek način zavidam študentskemu življenju, berem enake knjige kot jih oni ampak nimam nič od tega.

Sem iz LJ pa me zanima katero šolo za "odrasle" priporočate glede na to, da:

1:Obožujem jezike in zgodovino
2:Biologija/kemija sta "ok"
3:Matematika/fizika, čim manj prosim.
4:Najbolj me sicer zanima psihologija,filozofija(to bi tudi potem študiral) ampak, če se pravilno spomnim jo na večini srednjih šol še ni - lahko da se zelo motim.

Poleg zgoraj omenjenih stvari bi rad čimkrajšo/preprostejšo šolo ker je glavni cilj da čimhitreje pridem do mature in nato posledično faksa kamor bi začel hodit redno za razliko od srednje.

V naprej hvala za pomoč.

gendale ::

a ni celo tako, da po neki starosti greš lahko direktno na maturo?
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

none1337 ::

gendale je izjavil:

a ni celo tako, da po neki starosti greš lahko direktno na maturo?


Lahko kdo kaj več o tem pove? Tole bi blo zakon, če bi bilo res.

black ice ::

Ja, po 21. letu.

gendale ::

black ice je izjavil:

Ja, po 21. letu.

mogoče veš kako je pol z vpisom na fakultete, ki gledajo tudi na ocene iz srednje šole?
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Meizu ::

Tole sigurno drži, da lahko po 21. letu direkt opravljaš maturo.

Kako je pa pri tem gendale pa tudi sam ne vem.

@none: jaz bi rekel opravi maturo, potem se pa vpiši mogoče na kakšno višjo šolo ali nekaj, da se lahko malo bolj usmeriš v nek foh, po možnosti si izberi takšno šolo, ki bo podkrepila tvoje znanje za biznis, "ki ti vedno bolj uspeva".

gendale ::

@Meizu
škoda, to me je vedno zanimalo

@op
jaz bi predlagal, da ne greš direktno na maturo, ampak če se le da, najprej na maturitetni tečaj, traja eno leto, dela se snov, ki je na maturi. saj matura sama po sebi ni težka, ampak če že tako dolgo nisi hodil v šolo, zna bit, da si rahlo iz vaje + spoznal boš nove ljudi
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

none1337 ::

Hvala za vse odgovore.

Za maturitetni tečaj skoraj povsod vidim, da je pogoj dokazat znanje enako kot bi ga imel nekdo v 3 letniku gimnazije. Obstaja kakšna privat šola kjer to ni pogoj? Oziroma te pač prvo naučijo vso to? Bi bilo hitreje naredit neko 3 letno šolo preko izobraževanja za odrasle ? (z tem se isto da pridit na maturitetni tečaj).

gendale ::

pomoje najbolje da pokličeš čim več šol, jim razložiš, kaj bi rad in vprašaš kaj vse ti nudijo

če imaš čas, lahko hodiš tudi na predavanja fakultet/predmetov, ki te zanimajo (predavanja so načeloma odprta za vse)
mogoče ti kje pustijo tudi obiskovat vaje
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

matobeli ::

Vpiši se na maturitetni tečaj, najbolša varjanta. Nekateri obiskovalci (predvsem v rednem MTju) tam imajo tako zelo malo pojma da jih boš brez problema prehitel.
Obstajajo redni in izredni. Pogoj za rednega, ki poteka skoraj tako kot pouk, je vsaj 3. letnik SŠ.

Potem so pa izredni MTji, plačljivi, tam nekje do jurja (lahko precej več ali malo manj), glede na to da je namenjen prav takim ljudem ki so brez SŠ izobrazbe so najboljša varjanta. Pa še oblikovani so tako da so predavanja od 17h ali 16h dalje, profesorji pa so tudi bolj človeški.

Če nočeš komplicirat z denarjem vzemi tisto SŠ ki ti ustreza/je boljša. Drugače pa so ogromne razlike od šole do šole. Praktično za faktor 10.

Glede na to da nimaš finančnih težav in imaš dejansko željo pridobiti SŠ izobrazbo, poleg tega pa še (glede na biznis ki ti laufa) tudi nekaj v glavi, ne bi smel imeti problemov karkoli boš naredil. Programi so narejeni tako da bo tudi npr. snažilka po 15letih službe lahko opravila maturo.

none1337 ::

matobeli je izjavil:

Drugače pa so ogromne razlike od šole do šole. Praktično za faktor 10.


Kakšno priporočilo ? Jaz sem našel samo enega izrednega (gimnazijo Poljane). Tukaj pa nimajo Španščine katero bi rad imel kot enega izmed izbirnih :(

B-Stard ::

Šole na rabiš nej ti bodo vzor: J.J, Alenka , kelnar itd itd, rabiš samo moćno vizijo

matobeli ::

none1337 je izjavil:


Kakšno priporočilo ? Jaz sem našel samo enega izrednega (gimnazijo Poljane).


Če je možnost ne v Ljubjani.
Pokliči na vse srednje šole ki ponujajo izobrazbo gimanzijski maturant, jim razloži situacijo, pa ti bodo znali pomagati/povedati cene itd.

Pa čimprej to opravi preden ti vsi oddidejo na morje :)

Isotropic ::

Če je možnost ne v Ljubjani.

zakaj pa ne?
španščino imajo v kranju recimo, na gimkr. tam poteka tut maturitetni tečaj.

si programer prek raznih freelancer strani, none?

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

Ljubljana je pretirano dražja, ni drugih pomislekov. Sploh na nekih "boljših" gimnazijah :)

imagodei ::

A lahko da nekdo link na tole reč, da greš lahko direkt na maturo po 21. letu? Ker nekako hudo dvomim, da je to res.

Oz., če že, opravljena matura gotovo ni enako kot opravljena srednja šola. Katero pa ti priznajo, če izdelaš maturo? Srednje šole in gimnazije ti izdajo uradno listino (spričevalo z žigom in podpisom). Ni mi jasno, kako bi lahko bila zgolj opravljena matura kar enakovredna tudi uspešno zaključeni šoli.
- Hoc est qui sumus -

matobeli ::

pa glede na to da si 22, za foro se prijavi na jesenski rok mature (preglej na RICu roke). Zna bit da opraviš kakšno angleščino, slovenščino, španščino, zgodovino,... pa še vidiš točno kako izgleda in koliko se boš moral dejansko naučit. Ostanejo pa ti narejeni izpiti še za naprej (za bolj točne info se pozanimaj na RICu).

Spet pa si lahko nategnjen pri cenah, nekih 80€-90€ je za prijavo na RIC, ostalo pobere šola (nekatere 0, nekatere 100, nekatere 100 za predmet,...)

Pa še ena stvar. Pri predmetih ki predvidevajo praktični del se boš moral zmenit za opravljanje tega (včasih to pomeni celo leto nekih ekskurzij, včasih samo oddana naloga) ali pa boš moral pač požegnat tistih "podarjenih" 20% in se sprijazniti z nižjo oceno ali pa vzameš predmete ki ne predvidevajo praktičnega dela.

bluefish ::

imagodei je izjavil:

A lahko da nekdo link na tole reč, da greš lahko direkt na maturo po 21. letu? Ker nekako hudo dvomim, da je to res.
Če je, se skriva nekje v tej solati: http://www.ric.si/splosna_matura/splosn...

matobeli ::

imagodei je izjavil:

A lahko da nekdo link na tole reč, da greš lahko direkt na maturo po 21. letu? Ker nekako hudo dvomim, da je to res.


greš na RIC stran->splošna matura->pogoji

Kar pa se tiče izobrazbe, z Splošno maturo pridobiš izobrazbo Gimnazijski maturant. Nisi pa opravil neke določene šole. Samo kraj opravljanja mature ti ostane na dokazilu o opravljeni maturi. Torej, če delaš maturo na gimnaziji Bežigrad, boš precej preplačal maturo, ampak boš imel spodaj v rubriki "kraj in datum" napisano Gimnazija Bežigrad.

Glede višine izobrazbe ni nobenih razlik. Na katero srednjo šolo je človek hodil pa tudi nikogar ne uprašajo več. Sta tudi dve ločeni spričevali, za opravljeno šolo in pa splošno maturo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

imagodei ::

Sem ravnokar preletel in kot kaže, ti po opravljeni splošni maturi res priznajo opravljeno srednjo šolo.

Ker totalni fail. Dejmo to razširit med srednješolce. Brez veze, da hodijo 4 leta v šolo. Z malo truda itak celotno gradivo za maturo najdeš na netu. Malce učenja matematike, malo piflanja pri slovenščini, redno gledanje angleških vsebin (nadaljevanke, filmi, igranje iger), pa je matura opravljena.

Ajde, malo karikiram, ampak to je absolutno bizarno. Da folk izdela gimnazijo, mora poslušat in izdelat 15 predmetov. Da narediš splošno maturo, je dovolj 5 predmetov in bistveno bistveno manj znanja. Ni čisto popolnoma vse, kar se učiš npr. pri slovenščini, treba znati tudi na maturi.

Živ obup.
- Hoc est qui sumus -

Mehmed ::

Ne rabis nobene sole ali tecaja. Prijavis se za opravljanje mature kot 21+ letnik. Izberes na kateri soli bi delal, gledas da imajo te predmete, ki bi jih imel tam. Namesto maturitetnega tecaja gres raje na par ur instrukcij matematike.
Ko jo opravljas na ta nacin ne rabis vso v enem roku kot redni, tudi ne rabis recimo treh narediti v prvem, da lahko dva v drugem. Je bolj fleksibilno.
Poglej oz. vprasaj na strani od ric kaka je formula za tocke preracunat potem. Ne me za besedo drzat, zdi se mi, da je kot bi imel vsa leta sole povprecje tak kot je matura, lahko se pa motim.

imagodei ::

Kot rečeno, to je treba čimbolj med srednješolci razširit. Bo še več špricanja, neresnosti in zajebavanja v šoli. Itak lahko pri 21. letih vse skup resetiraš in poskusiš znova. Kako moderno - skor tko, kot v igri. Naložiš shranjeno igro in nadaljuješ.

Pa mogoče se bodo starši iz kakih manj premožnih družin tudi zagreli. Ni treba plačevat mesečne vozovnice za avtobus, malice... Mulci gredo lahko delat, pa preživljat familijo, do 21. leta se ravno prav zresnijo, da se bodo morda raje učili kot delali kot nekvalificirana delovna sila.

Idiotizem brez primere, kakor koli obračaš.


Da ne govorimo o tem, da je matura že itak popolnoma zgrešena, tale opcija pa ta kompletni debilizem še poglablja: brez srednje šole se prijavim na maturitetni tečaj, se naučim tistih nekaj predmetov, opravim maturo in se nato prijavim na nek študijski program z omejitvijo vpisa. Ker sem po sreči precej dobro opravil maturo, s tem odžrem prostor nekomu, ki se je ravno tako želel vpisati na ta program - sicer blesti na smeri, kamor se želi vpisat, ima pa odpor do slovenskega jezika in je totalni antitalent za tuje jezike, šolo je zdeloval z zadostnim uspehom. Nič važno, da se je 4 leta trudil, nič važno, da npr. blesti iz kemije - nek padalec, ki bo splošno maturo opravljal po skrajšanem programu ga bo po sreči prehitel za 0,5 točke in mu odžrl mesto.

Bravo, geniji. Bravo Slovenija.
- Hoc est qui sumus -

Mehmed ::

Ja imagodei, postavi tista leta srednje v novo perspektivo. Enako kot izredni studij, ko ti v par tednov stlacijo celo leto snovi. Dobis filing, da redne nategujejo pa jim trosijo cas. Glede na to, da so ocene pa diplome enih in drugih enakovredne.
Ce gledas iz perspektive enega, ki je opravu solo in maturo matura sama izgleda dost mejhn del. Samo za tiste, ki niso videli sole 10 let je teh 5 predmetov napram 15 vseeno ogromno. Ne zdelujejo to po tekocem traku, da ne bos mislil.

matobeli ::

imagodei je izjavil:

Ker totalni fail.


To ni eden in edini fail ki je povezan z maturo, ta je samo napisan na prvi strani.

Redno maturo opravljaš pri 18-19 letih. Do 21 je to še dve leti. Kaj bi človek počel teh 6 let? Delal v kafičih/blagajnah? Enim se še po končanem faksu ne da delat, kaj šele pri 15 letih.

Mehmed ::

Aja pa ce je matura taka sala, da bo nekdo brez 4 let priprav blestel, potem si je ta s stirimi leti sam kriv.
Tole je alternativa ne pa bliznjica, ne jo jemat kot tako. In odrasli, ki se praviloma spravijo delat tako, naceloma niti niso uspesni niti cutijo potrebo se redno vpisovat na faks. Tko da recimo da je bolj fiktivn problem to kar te skrbi.

Super Sonic ::

Čeprav je treba bit realen. Maturo, ob predpostavki da večino časa v teh letih kelnariš in se zajebavaš, in potem ko si star 21 let samo padeš tja not pa nardiš - težko narediš.

Tud dvomim da kdo na tak način jo. Ostaja pa priokus, da se en jebe 4 leta po spisku in je konstantno pod presijo, drug pa ima neskočno možnosti popravljanja (in hecanja), pa se na koncu oba nekje srečata kot diplomanta xy smeri.

Mnogo bolj resna težava (čeprav ta je tudi resna) življenja v Sloveniji se mi zdi, da je pred vsem strokovnim znanjem in voljo do dela - mreženje. Če imaš povezave, boš delal kar ti paše, kjer ti paše, pri čemer ostalo sploh ni važno. In obratno. Sej vemo, to je Ihanova generacija pred 1980.

Sicer bi pa šolanje v naslednjih letih lahko doživelo temeljit zasuk:
http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnolo...
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

Siddh ::

Lahko samo vprašam z čem si že v 1. letniku začel dnarce služit? :D


Super Sonic ::

Če to mene sprašuješ, jaz sem delal že veliko pred 1.letnikom, predvsem zaradi težav doma. Zdi pa se mi, da ti 4 leta nekega šolanja kar manjkajo če hočeš maturo naredit "za šalo" in se potem vpisat naprej in konkurirat najboljšim. Če ne drugega ti znajo manjkat delovne navade in procesi. Al pa se motim, samo sklepam - ne vem.

Poznam primer, ko je oseba (starejša gospa) prišla na pobudo zavoda za zaposlovanje po dolgih letih v šolo in končala srednjo zdravstveno šolo. Pa se spomnim, da je pri angleščini, ko je ustno zagovarjala maturo (al karkol že imajo), za svoje "pets" naštela družinske člane - in izpit nardila. Poznam nekoga, ki dela ekonomski faks že 13 leto. Zamenju je že vse sisteme, pa še kar tam visi in nekoč bo ravno tako diplomiran. Pa tako naprej.

Sicer pa če smo že ravno pri tem - NPK je dodobra premešal karte na področju kvalifikacij stopenj izobrazbe, recimo:
http://www.npk.si/katalog.php?katalogid...

Neka 3 letna šola je dovolj, da se kvalificiraš v praktično tečaj iz katerega izvlečeš ven 6/1. Pa potem jasno naprej. Če komu to karkoli že pomeni, ker v papirju ni prav nobene fore.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

para! ::

Sej je nekak logično, če pomislš da obstajajo šole kot je recimo walfdorska, kjer se mdr učijo z igranjem in ocenjujejo opisno (zmanjšujejo tekmovalnost), na koncu pa pišejo maturo kot vsi ostali. Če na tem nivoju matura služi kot nek dovolj dober dokaz znanja, ne glede na to kaj so profksi u konkretni sredni počel s programom, potem je zgleda lahko tud v tem primeru s starostjo tko :)

Poleg tega se srednje šolanje konča pr 18. letu, če se ne motim, tko da 3 leta čakat ni lih optimalno oz konkurenčno. V tem času narediš večino nekega faksa.

Dobr use case je recimo, če si kot najstnik naredu neko poklicno šolo, nekaj časa delal, potem pa se odločil zasledovat neko izobrazbo in drug poklic. Star si dovolj, pogojev za vpis nimaš, dokažeš da znaš dost za maturo, ne vem zakaj bi zdaj na fakultetah gledali ali je fer ali ni, če je matura tista, ki naj bi o vpisu odločala. Apriori takšne metat v en koš, ostale pa v potencialne briliante, je pa spet svoja neumnost.
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: para! ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hitra izobrazba

Oddelek: Šola
265624 (3901) bajsibajsi
»

Peti predmet dodatno

Oddelek: Šola
123543 (3252) St235
»

Iz poklicne na splošno maturo

Oddelek: Šola
83305 (3226) kr1ženska
»

Katera dokazila obstajajo poleg šole?

Oddelek: Loža
172062 (1863) Daren
»

srednja in visoka šola?!

Oddelek: Šola
464584 (3799) jizzer

Več podobnih tem