» »

Festival Brutal Assault 2013 (Jaromer, Češka)

Festival Brutal Assault 2013 (Jaromer, Češka)

Kurzweil ::



Torej letos bo že 18. edicija po mojem okusu enega boljših metal festivalov na svetu, še posebej glede na ceno vstopnice.

Nekaj osnovnih podatkov:
Trenutna cena vstopnice: 68€ (VIP kamp po želji dodtnih 15€)
Cena piva na festivalu: 1,20€ (toliko je bilo lani)
Lokacija festivala: idilična utrdba Josefov na severu Češke v kraju Jaromer
Uradna spletna stran festivala: Brutal assault official
Facebook profil festivala: slovenski --- in uradni češki

Letošnji lineup (sledi še nekaj dodanih imen):

Aborym,
Aeternus,
Alcest,
Amorphis,
Anthrax,
Antropofagus,
As I Lay Dying,
Atari Teenage Riot,
Behemoth,
Belphegor,
Benediction,
Biohazard,
Borknagar,
Carcass,
Carpathian Forest,
Centurian,
Clawfinger,
Coffins,
Contrastic,
Crushing Caspars,
Cult Of Luna,
D.R.I.,
Decrepit Birth,
Devildriver,
Downset,
Dr. Living Dead,
Dying Fetus,
Emmure,
Ensiferum,
Entombed,
Fear Factory,
Fields Of The Nephilim,
Glorior Belli,
Gojira,
Hatebreed,
Ihsahn,
In Flames,
Jungle Rot,
Killing Joke,
Leprous,
Loudblast,
Madball,
Magrudergrind,
Malevolent Creation,
Marduk,
Meshuggah,
Misanthrope,
Novembers Doom,
Obscura,
October File,
Opeth,
Orphaned Land,
Overkill,
Primordial,
Rotten Sound,
Saturnus,
Skeletal Remains,
Solefald,
Sylosis,
Testament,
Trivium,
Voivod,
Vreid,
We Butter The Bread With Butter,
Whitechapel,

Nekaj slik iz festivala:

Slika s festivala 1



Slika s festivala 2



Slika s festivala 3



Festival se dogaja v neposredni bližini utrdbe Josefov (na sliki)



Center mesta Jaromer



Pa še nekaj besed na hitro:

Brutal assault je že od nekdaj, še marsikaj drugega kot samo festival, če začnem kar pri bogati zgodovinski dediščini, ki se jo da pogledati, nebi preveč izgubljal besed na hitro lahko omenim samo, da gre za celotne kraje pod UNESCOm nekaj prečudovitih gradov in pokrajin. Za metalce pa so v neposredni bližini zelo zanimive Kostnice (gre namreč za cerkev, katere interier je skoraj v celoti narejen iz človeških kosti).

Celotna pot gre seveda po avtocesti, prav vedno pa je nujen tudi postanek v Brnu in še kakšnem drugem kraju. Da pa nebo stvar izgledala praveč resno, pa lahko na hitro preidem na enega največjih čeških ponosov, to je njihovo pivo. Ko slednjega enkrat povohaš (nekaj tisoč različnih piv) dobiš občutek, da so te celotno življenje z Laškim in Unionom imeli za nepoznavalca pive. Torej če logično sklepamo je pitje piva in prehranjevanje glede na precen nižje cene, kot pri nas pravo kurmanstvo (že cena na festivalu je skoraj 1€ cenejša kot pri nas v povprečni gostilni).

Torej v eno smer je nekje 650km, kar pa v praksi ob dobri družbi hitro mine, če to pretvorim v čas, pot običajno traja nekje 7-8ur, kar seveda ni nič v primerjavi s tem, kaj nas v Jaromeru čaka. Torej poln nahrbtnik hrane tukaj odpade tudi za Poljake, kajti tam je jasno vse ceneje kot pri nas. Sam prevoz pa običajno znese nekje 50€ v obe smeri.

Vsako leto pa se tja odpravimo s kombijem, ki je najcenejša in NAJUDOBNEJŠA varjanta sploh. Tako, da če ima kdo interes me naj samo kontaktira ali pa preprosto napiše tukaj v tej temi v kateri pa bom sproti obveščal.

Torej kot sem že zgoraj omenil program še ni dokončen in kot prvič letos se festival iz 3dni+warm up tokrat dogaja polne 4 dni. Glede na program in ceno je tole skoraj kriminal, da se ne obišče, pa četudi niste zapriseženi metalci.

V neposrednji bližini festivala je tudi bazen, restavracije, hoteli, hostli, skratka vse potrebno, da ni težav.

Da o samem festivalu omenim še to, negre za preveliko masovko, ki zna starejšim biti tečna, festival se ne dogaja na njivi, kot vse večji festivali ampak na lepem, poreščenem območju, kjer je tudi nekaj ostankov utrdbe, kjer je seveda hladno. Odra delujeta izmenično, kar pomeni, ko se na enem dogajanje konča, se takoj na drugem začne, kar pomeni, da ne zamudite ničesar.
Malce od odrov pa je lep hribček, ki izgleda nekako kot amfiteater, kjer lahko mirno cel dan sedite s pogledom na oba odra, tako da nekega napornega ritma na tem festivalu ni, v kolikor niste pivci na dolge proge.
  • zavarovalo slike: gzibret ()

Kurzweil ::

Sem pa pozabil omeniti nekaj ključnega :))
V kombiju imamo še kar precej prostora, cena za obe smeri je cca 50€ (avrtoceste, tuneli, vinjete) na osebo, kot to ponavadi znese, lahko vam zagotovim, da vam cenejše varjante nebo uspelo najti, ker seveda tu negre za niti cent zaslužka ampak zato da je dobra družba in da je kombi poln (kar vedno je). Pravtako smo veliko bolj fleksibilni za morebitne manevre , če ima kdo kakšno željo še kam zaviti.

Kako načeloma zgleda pot do Jaromera



Tako, da če koga interesira me le naj kontaktira.

Lp

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Alexius Heristalski ::

Saj si omenil v 3. in 4. odstavku OP.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Kurzweil ::

Dodano danes:
Pro-pain, Katalepsy, Brotherhood of the lake

bdoxx ::

pogrešam Kataklysm =)

Kurzweil ::

Sicer sem Kataklysm gledal prav na Brutal Assaultu, ampak mislim, da kakor zaenkrat kaže imajo Kataklysm turnejo samo po S in J Ameriki, po Evropi pa vidim, da imajo turnejo Ex deo, kar je če se prov spomnem side projekt pevca od Kataklysm.

Kurzweil ::

Nekaj sprememb...

Odpadeta: As I lay dying in Emmure
Dodano: Hacride, War from a harlost mouth, E.N.D. (evil never dies)
Pred tedno pa so namesto Suffocation dodali Malevolent creation

Lineup trenutno zgleda takole:



V kombije je še nekaj prostora.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

black ice ::

bdoxx je izjavil:

pogrešam Kataklysm =)

Meh, nič posebnega niso. :P

Alamar ::

Najbolj so mi šli na živce mali cigoti, ki so kradli kot srake. Vsaj pred mnogimi leti je bilo tako. Cene so pa tudi konkretno narasle. Deset let nazaj je bilo na češkem in slovaškem vse precej ceneje. Še dobro se spomnim - v gostilni - štiri velike obložene pice plus 4 superce domačega pira preračunano 800 sit. Nisem mogel verjet.:O

Kurzweil ::

Cene seveda gredo gor, podobno kot v večini držav EU, s tem da je za nas gor še vedno zelo poceni, oz. drugače na festivalu je pivo malce dražje kot pri nas v trgovini. Cena običajnega kosila ali pice + pivo pa je tam nekje 4€, tako da cene so še vedno zelo ugodne. Deset let nazaj je bilo povsod ceneje ;)

Sicer pa cigančki pa so bili oz. so še problem, sicer v precej manjšem obsegu kot nekoč. Rešitev je doplačilo za VIP kamp, ki znaša nekje 15€ in vključuje:

- varovan, ograjen kamp
- ločene, precej bolj čiste WCje
- tuširanje
- depozitorij, kjer lahko pustiš vredne stvari in polniš telefon oz. katerokoli drugo napravo
- in pa celofestivalski vstop na natural ground, zaradi katerega lahko dejansko pogledaš 3x več bandov.

Kot pa sem uspel izvedet pa naj bi potrdili še 10 bandov, do začetka samega festivala.
Prostora v kombiju je še za 4 osebe.

Alamar ::

Takrat teh VIP zadev ni bilo, ali pa nismo vedeli zanje. Pa tudi prizorišče je bilo drugo, če se ne motim. Glede cen pa odvisno, kje kupuješ. V diskontih je pri nas pir tudi po 0,5 EUR. Ni ne vem kaj, a če ga skupina požre par platojev na dan je razlika očitna. Tisti pir na čeških prizoriščih je bil podpovprečen napram tistemu v njihovih gostilnah in ga nismo radi konzumirali. Za nažiranje pred šototom smo kupovali v diskontu enega, ki ma kozla na piksni.

Sicer je še vedno ceneje, sploh na severu. Praga in okolica (bil lansko leto tam) je pa tam tam, če ne dražje.

Kraje so verjetno povsod problem, a česa takšnega, kot smo doživeli na par festivalih gor na češkem in poljskem še nisem doživel. Na Masters of Rock, so nam trije od oka deset letni cigoti stikali montano dol z avta praktično 30m stran...:))

Kurzweil ::

Sicer dolgo časa nihče ni vedel za ta VIP kamp, druga polovica pa je bila mnenja, da je to za softiče.
Sicer pa je ta VIP kamp verjetno ideja, ki izhaja ravno iz problematike s cigani, ki ropajo po kampu, je pa res da je vsako leto bilo tega manj, tudi redarji in policaji bolj spremljajo slednje, ker je bilo pritožb razumljivo ogromno.

Prizorišče je bilo na začetku drugo, in sicer niti približno primerljivo s tem v Jaromeru (Josefov). Kar se pira tiče nisem nikdar ne jaz ne kateri od kolegov zaznal kakšnih razlik pri piru, pa tudi če bi bile bi bil ta pir še vedno boljši in cenejši od katerega slovenskega. Sicer pa pivo ki ima na logotipu kozla, se imenuje Kozel in je tudi eden od uradnih pirov na festivalu - odlično pivo.

Sicer pa primerjat Prago in Jaromer mislim, da nima smisla, ker je razlika takšna kot med Ljubljano in Petišovci. Cene v Pragi so še vedno precej nižje kot v Ljubljani. Sam festival pa je glede na kvaliteten glasbeni program, daleč najcenejši v EU.

Sicer pa če grem še enim legendam, ki bodo nastopile na Brutal Assaultu, Carcass, šele danes sem opazil, da sedaj pri njih ni več enega stebrov Amotta. So pa ravno danes izdali single, ki bo eden od komadov na prihajajoči plati, ki jo bodo izdali po 17-letni pavzi.

Kurzweil ::

V zadnjem updejtu je blo rečeno, da odpadejo Killing Joke zaradi resnih težav v družini od enega izmed članov skupine. Pravtako odpadeji tudi D.R.I. (dirty rotten imbecile).

Dodane pa so bile 3 skupime:

- PHILM
Alternative/rock metal band nekdanjega bobnarja Slayerjev Davea Lombarda

- Vomitory
Legendarna švedska death metal skupina, ki je na svoji zadnji turneji, torej zadnja priložnost, da se jih vidi

- Balance Interuption

Še 18 dni!

Kurzweil ::

Torej imamo celoten timetable/running order festivala

Še zadnjič pred odhodom, pa vabim vse, ki imate željo iti na festival, da čimprej sporočite, saj je še nekaj prostora v kombiju.

hobbit ::

Je kakšna možnost frišanja in čofotanja po vodi, kot je recimo na Metaldays v Tolminu?

Kurzweil ::

Nedaleč stran je bazen

Sicer pa ob kampu je reka, kopanje v njej pa me nekako ne mika preveč, čeprav sem enkrat že skočil noter.

rdecaluc ::

Aja pa dejte se zavedat da silno kradejo. Pa da je res da lahko vsak pride na kamping plac - vsaj tako sem slišal.
Est modus in rebus. ,typos

hobbit ::

Na Metaldays(Nekdaj Metalcamp) se je letos prvič zgodilo, da si "moral" pokazati zapestnico že pred vhodom v kamp. Sicer se tega v 3/4 primerih ni pregledovalo. Tko da ja, to glede kraj je jeba!

@Kurweil, no vsaj nekaj da je. Ker če je tko svinjsko toplo kot je zadnja leta na Metaldays in da se nimaš kam dat je kruta. Kako je pa v Wacknu?

Kurzweil ::

Kar se kraj tiče, se lahko zgodijo povsod, je pa res, da je to na Brutal Assaultu še bolj mogoče (kar nekaj je zgodb, ki sem jih slišal). Mislim pa da z malce zrelosti in odgovornosti ni težav. Prvo kar je vrednih stvari pač nimaš v šotoru, kar pa že leta prakticiramo s kolegi pa je nastanitev v VIP kampu, ki stane za vse dni 15€, vsebuje pa repozitorij, kjer lahko shranjuješ vredne stvari in polniš naprave, tuš, čistejše WCje, vstop za vse dni na natural stand (tisti hrib, kjer so klopi) in pa kar se nanaša na to 24h varovan in ograjen kamp. Tako, da tu ne vidim nobenih težav. Poleg vsega ponujajo tudi varovan parking.

Sicer pa če si v hotelu ali hostlu, imajo vsi urejen tudi prevoz do festivala in nazaj brezplačno. Taksiji so pravtako poceni. Sicer pa ja rdecaluc, po kampu se cingančki sprehajajo tudi po cele družine, zanimivo, kakšno sprehajalno pot uberejo.

Sicer pa je klima tam malce bolj ugodna kot pri nas, tam na festivalu maš v utrdbi prostore, kjer je neverjetno hladno, zraven je gozd, vsi največji šanki pa imajo vsi ogromno klopi in šotor, kjer je senca. Mislim, da je v primerjavi z ostalimi srednje velikimi in velikimi festivali Metaldays in Brutal Assault med bolj prijetnimi okolji.

Wacken, Nova Rock in podobni festivali pa so klasične masovke na njivah, kjer pa so pogoji veliko veliko hujši. Če je kdo umira na MetalDaysu od vročine, bi na Nova Rocku naprimer umrl (ni drevesa, kot puščava dejansko).

Sicer pa Wacken je tako vedno razprodan v 2 mesecih, je enkrat dlje od Brutala in 3x dražji.

Double_J ::

Kolk moraš pa še dnarja sabo vzet?
Dve šivanki...

Kurzweil ::

Povprečno:
50€ prevoz v obe smeri
60-70€ karta

potem pa je vse odvisno od žeje, takole občutku lahko samo povem, da je pivo na festivalu ceneje, kot pri nas v gostilni (recimo 1,5€ je) v gosilnah pa tudi pod 1€, hrana je poceni, takole bom rekel 150€ bi moral bit dost za vse dni.

Kurzweil ::

Če še slučajno kdo rabi prevoz, imamo še eno prosto mesto v kombiju.
Gre se v torek 6. augusta ob 21h in se pride nazaj v nedeljo 11. augusta isto ob 21h.
Gre pa se v relaciji Celje/Maribor.

Če je kdo zainteresiran naj piše na ZS.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Kam na koncert? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Sedem umetnosti
212141349 (589) Kurzweil
»

Rock Am Ring Festival - prenočišče

Oddelek: Loža
83184 (2850) Marilyn
»

Rock in metal festivali po Sloveniji in tujini

Oddelek: Sedem umetnosti
193788 (3192) DOOM_er
»

Glasba na koncertu

Oddelek: Loža
314300 (3249) black ice
»

Brutal Assault 2012 (Češka, Jaromer)

Oddelek: Sedem umetnosti
101539 (1100) Kurzweil

Več podobnih tem