» »

Termalna pasta

Termalna pasta

Temo vidijo: vsi
1
2
»

SuperVeloce ::

StoneFox je izjavil:

Ko sem čistil staro pasto je bila le-ta nanešena v krogu, kar pomeni da so jo nanesli le kot kapljico na sredino procesorja. Ko sem pa kupil novo pasto je bila zraven kartica za razmazovanje, tako da....bogsigavedi

Zato, ker imajo intelovi box hladilniki okroglo stično površino in ne štiroglate, kot recimo tower hladilniki. Intel pravi, da za te hladilnike pride v poštev kaplja.

Te razlike so zaradi tega, ker se prej hladilnik sploh ni dotikal procesorja, ampak je bil najverjetneje nagnjen. Verjemi, pri rabljenih box hladilnikih se mi je tudi to že zgodilo. Način nanosa tukaj nima veze, ker razlike v temperaturah pri različnih nanosih so minimalne, razen če gre nekaj res hudo narobe.

Zgodovina sprememb…

fosil ::

Tisti posnetki z pritiskanjem prozornega stekelca na procesor so sicer simpatični, ampak nimajo pa nobene veze z resničnostjo.
V praksi hladilnika ne pritisneš na procesor na tak način.
Kot prvo lukenj ne zadeneš, ampak so potrebni malenkostni popravki, poleg tega ne pritrdiš vseh 4 zatičev hkrati.
Tako je!

StoneFox ::

SuperVeloce je izjavil:

StoneFox je izjavil:

Ko sem čistil staro pasto je bila le-ta nanešena v krogu, kar pomeni da so jo nanesli le kot kapljico na sredino procesorja. Ko sem pa kupil novo pasto je bila zraven kartica za razmazovanje, tako da....bogsigavedi

Zato, ker imajo intelovi box hladilniki okroglo stično površino in ne štiroglate, kot recimo tower hladilniki. Intel pravi, da za te hladilnike pride v poštev kaplja.

Te razlike so zaradi tega, ker se prej hladilnik sploh ni dotikal procesorja, ampak je bil najverjetneje nagnjen. Verjemi, pri rabljenih box hladilnikih se mi je tudi to že zgodilo. Način nanosa tukaj nima veze, ker razlike v temperaturah pri različnih nanosih so minimalne, razen če gre nekaj res hudo narobe.

Ne bi rekel. Ko sem prvič montiral hladilnik je bil dobro pritrjen. Pri drugi montaži pa sem odtrgal kos plastike na dveh pinih (težko se ga namesti) in se hladilnik sploh ni dobro pritrdil. Kot sem že povedal je glih toliko da drži. Torej je poanta v nanosu paste. In v to me nobeden ne bo več prepričal. Sicer mi je pa temp. narasla spet, vendar pa konstantno drži 40 stopinj v idle in ne gre več navzgor. Kar pa je normalna temp.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: StoneFox ()

hojnikb ::

naredi en test...
obremen procesor, glej temparature in pritiskaj na hladilnik.. če so tempi enaki, je verjetno termalna pasta (oz ni velikih razlike).. če temparature konkretno padejo, je potem sigurno mount kriv.
Jasno ne pritiskat preveč, da neboš kej sfuku...

In 40C v idle ni dober... Itk je pa važna load temparatura..
#brezpodpisa

Ja kolk je pa normalna temp. za ta moj procesor? Intel core duo e6550

pod 70C v ibt..
#brezpodpisa

lahko vprašam kaj pomeni ibt? In če to pomeni load temp. s čim jo lahko izmerim?

intelburntest.. program ki obremeni procesor do konca. Vse ostale temparature nimajo pomena..
#brezpodpisa

Aha bom poskusil in poročam. Torej ne sme preseči 70 stopinj?

načeloma naj nebi..
tako za referenco, meni stari e6400 ne preseže 69C na stock kulerju..
#brezpodpisa

In kaj se sploh gleda? CPU ali CORE?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: StoneFox ()

mogoče kaka C preveč... in temparature se gleda z core temp, ne tem jajcom od programa..
#brezpodpisa

@Smucke, če te noben ne prepriča, potem ok. Ampak razlike v različnih nanosih paste so 2-3°c, ne pa 20°C. Še če je paste precej preveč ali precej premalo, razlike niso tolikšne.

Ne vem. Naj pove še kak poznavalec. Js samo vem da imam po drugem nanosu paste (katero sem razmazal) dosti manjšo temp. kot sem jo imel prej. Pa je hladilnik sedaj slabše pritrjen kot je bil prej, vem ker kot sem že povedal sem odlomil del plastike. Mogoče sem pa pri prvem nanesel preveliko kapljico in se ni razlezla.

damonstr ::

Uporabi RealTempGT za nadzor temperature in Prime95 za obremenitev.
Če te zanima, kako se nanaša: najprej previdno(!) sčisti procesor, nato pa zdrgni z izopropil alkoholom in krpico za očala ali čim podobnim, samo da ne pušča za sabo vlaken. Fajn termalna pasta je Arctic Cooling MX-2.
Nanesi jo takole:

youtube

blackbfm ::

Mogoče sem pa pri prvem nanesel preveliko kapljico in se ni razlezla.

bistvo je to da pasta zapolni mikroskopske udrtine in tisti vmesni prostor kolikor ga je...odvečna pasta pa deluje kot izolacija kar ni zaželeno

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: blackbfm ()

integral15 ::

Zivjo, zanima me katera termalna pasta je najbolsa. Hvala

Dobrih je mnogo, povej prej cenovni razred, vrsto hladilnika (in kako je vpet), tvoje izkušnje ... dobra pasta nima samo dobre toplotne prevodnosti, ampak tudi lahko namestitev in pravo gostoto za tvojo vrsto hladilnika. Potem ti bodo lažje svetovali...

Zgodovina sprememb…

Napajalc ::

Zanina me katera kvalitetna termalna pasta po zmerni ceni je primerna za vodno hlajenje in delidanje. Do sedaj sem uporabljal no name srebrno pasto ki se je izkazala za zelo slabo, nikoli si nisem mislil, da so možne take razlike zaradi termalne paste, recimo z to pasto delidanje ni mogoče, deluje samo do določene obremenitve/segrevanja.
Trenutno uporabljam ~10 let staro keramično pasto, ki jo je potrebno predhodno segret da jo sploh dobim iz inekcije, sicer deluje, vendar dvomim da je dobra.

ST-777 ::

Napajalc je izjavil:

... nikoli si nisem mislil, da so možne take razlike zaradi termalne paste
Test je pokazal, da so v resnici precejšnje razlike med termalnimi pastami. Thermal Paste Comparison: http://www.tomshardware.com/reviews/the...

Hmm mal sem v dvomu glede te najbolše liqid metal paste, je vredno reskirat?
Recmo: COOLLABORATORY Liquid Ultra (~10e SLO), to bi dal med CPU in IHS in na grafično kartico zaradi varnosti, Gelid Solutions GC-Extreme (7.61e 3.5g SLO) to pa na CPU-vodni blok.

Kaj si mislite o tej "pasti" EK-TIM Indigo XS?

http://www.ekwb.com/shop/accessories/th...

Če ti ni navijanje kariera, bi se jaz izogibal metal pastam. Ni vredno tveganja, ker so namreč prevodne. Arctic mx2 se dobi za 5eur.

edit: izogibal bi se pri delidanju ali cpu/gpu brez IHS. Drugače bi še šlo, ampak je treba biti pazljiv.

Zgodovina sprememb…

AnotherMe ::

Ena malo neumesna - dobil sem en rabljen hladilnik, ki izgleda dosti bolj konkreten ko originalni box... Problem je, da je površina, ki se dotika procesorja hrapava, spraskana... Zbrusim in spoliram, ali raje vržem v kanto?

Spraskana? Verjetno je hrapava od grobega brušenja pri izdelavi? Lahko poskusiš spolirati, oziroma še prej probaj kakšne so temperature brez poliranja.

lappaj ga :)
#brezpodpisa

AnotherMe ::

SuperVeloce je izjavil:

Spraskana? Verjetno je hrapava od grobega brušenja pri izdelavi? Lahko poskusiš spolirati, oziroma še prej probaj kakšne so temperature brez poliranja.

Ja nekak se mi ne lubi najprej probat ;) Ker je treba plato odmontirat.

hojnikb je izjavil:

lappaj ga :)

Kaj ga naj?? :)

Zgodovina sprememb…

undertacker ::

Katero termalno pasto priporočate za vodno hlajenje. Cpu je i7 4970k in bo na vodi. Do sedaj sem uporabljal MX-2.

Assass1n ::

Gelid GC Extreme
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Termalna pasta (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
11826574 (6334) Valvoline
»

Pregrevanje laptopa po novem nanosu paste

Oddelek: Pomoč in nasveti
353303 (2328) MrStein
»

Termalna pasta koliko?

386623 (5620) Pentium
»

Termalna pasta GPU

Oddelek: Strojna oprema
314025 (3636) Seljak
»

A moram na novo nanest termalno pasto, če snamem hladilnik in cpu in ju prenesem na d

398023 (7485) amigo_no1

Več podobnih tem