» »

Kako deliti IP TV s sosedom?

Kako deliti IP TV s sosedom?

mojca ::

Razmišljali smo o tem, da bi k sosedu, ki ga nikoli ni doma, potegnili kabel, da bi si delili stroške interneta, telefonije in hipotetično še televizije (sama tv-ja zares ne potrebujem, bi ga pa imel sosed).

Za internet mi je jasno, da je dovolj potegniti UTP kabel. Kaj pa za telefonijo in televizijo? Na T-2 so mi pojasnili, da je dovolj en sam UTP kabel, potem pa pri sosedu montiram samo navaden router/switch/karkoliže in od tam potegnem kable v računalnik, IP telefon, TV škatlo, ...

Pri Amis-u (T-2 postaja predrag) pa so mi najprej svetovali brezžični prenos TV signala in brezžični telefon (baza v naši hiši, slušalka pa v njegovi - pustimo ob strani to, da je vmes skoraj 100 m razdalje in kar nekaj betona), potem pa napeljavo treh UTP kablov.

Ima kdo izkušnje s takimi inštalacijami? Jasno mi je, da s pametno konfiguracijo ni potrebe po treh UTP kablih (da pa z enim kablom seveda sosed ne bo imel "gigabitnega interneta ob sočasnem predvajanju televizije in telefoniranju"), ni pa nemogoče, da Amis dejansko tako skonfigurira svoje naprave, da mi po enem kablu ne bo uspelo prenesti vsega trojega brez konkretnega hekanja.

(Če so res potrebni trije kabli, potem obstaja znatna verjetnost, da v obstoječo cev ne bodo šli.)

In pa - morda kdo ve, kako je pri Amisu z gledanjem TV kanalov na računalniku (brez njihove TV škatle)?

Yacked2 ::

Kabel UTP ima 8 žič, za prenos so potrebne le 4, zato lahko preko enega kabla prenašaš tako TV kot internet. Pač malo ročnih spretnosti in to je to.
Po istem kablu pa tv ter net ne gre, vsaj pri siolu ne. Potem si pa lahko pri sebi net kabel napeleš v switch, router ter potem naprej po stanovanju.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

mojca ::

Ko malo brskam po spominu ... v študentskem domu smo sicer imeli dva UTP kabla do sobe, vendar sem - če me spomin ne vara - na enega samega priklopila svoj router, na router pa smo se priklopili trije in vsak je lahko istočasno brskal po internetu in gledal svoj TV program na VLC-ju. (Ne trdim, da smo istočasno merili hitrost interneta.) Ponudnik je bil T-2, ki je imel v študentskem domu verjetno svoj router, od koder so bili speljani kabli do sob.

Na tole o štirih žičkah pa nisem pomislila. Uh, čakaj! Do lantine že imam kabel, na katerem so štiri žičke uporabljene za telefon. Saj ne, da bom telefon potrebovala, ko pride optika, ampak potemtakem lahko sosedu napeljem internet že skozi preostali dve parici ;) Vsekakor hvala za idejo, bom pa še razmislila, kakšna topologija bi bila najprimernejša, če privzeto res ne gre po enem kablu.

(Malo izzivanja: po VDSL-ju gredo internet, TV in telefon po eni parici. Operater mi ne more prodajati bučk, da ne more iti vse troje po štirih paricah, čeprav rade volje verjamem, da so v njihovi specifični konfiguraciji težave :)

Invictus ::

4 žičke so na 100Mbit Ethernetu, pa še tam ne vedno. Drugače jih uporabi vseh 8.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

flier ::

Yacked2 je izjavil:

Po istem kablu pa tv ter net ne gre, vsaj pri siolu ne.

Tole je samo deloma res, ce ima na modemu moznost nastaviti port na trunk gre po istem kablu TV in internet. Deluje pa na BOXih, na starih STBjih (Sagem IAD 8x) pa ne.

...:TOMI:... ::

Takole je, 3 kabli bi bili idealni. En za internet, drugi za TV, tretji za telefon.

Če boš imel analogni telefon, potem potegni 2 UTP kabla (za internet in TV) in 1 tanjši kabel, za telefon. Če boš pa imel IP telefon (telefon, v katerega gre UTP kabel), boš potreboval 3 UTPje.

Ta konfiguracija bi delala tudi, če bi imel en kabel za TV in internet ter stikalo na drugi strani, ki bi "razdelila" ta kabel. Še vedno je pa bi moral imeti en kabel za telefonijo, če bo ta analogna.

Vse je odvisno, kateri operater bo sedaj. Najprej se dogovorite kateri bo, nato se bomo pogovarjali naprej.

Od tega je odvisno, ali boš imel lahko samo 1 kabel in stikalo ali 2 kabla in stikalo ali 3 kable.
Tomi

blue ::

Če boš 4 žičke uporabila za mrežo, pa 2 žičke za tv, pa 2 žičke za telefon in bo kabel dolg 100m se bodo sigurno pojavile težave....

Najlažje je potegniti 1 dober kabel in na obeh straneh z VLANi oz. EOIP uredit zadevo... Če zadevo rešiš z VLANi oz. EOIP bo delalo za vse ponudnike..
Poceni VLAN oz EOIP rešitev je npr wrt54g in dd wrt..

BTW jst si telefona nebi delil... Ker je lahko veliko več težav kot prednosti :)

mojca ::

Kakšne težave točno so mišljenje z deljenjem telefona? Variabilni mesečni stroški? Prenos naše telefonske številke na soseda ali obratno? Tehnični problemi? Ne bi si delili iste telefonske številke, če so mišljeni problemi s tem, da nikoli ne veš, ali kličejo tebe ali soseda.

Za VLANi in EOIP prvič slišim, tako da si bom malo prebrala. Hvala. Potrebujem torej dva routerja s podporo za dd wrt? Lahko isti router potem služi tudi kot "običajen wireless access point" v hiši ali potrebujem še dodatno škatlo? Doma že imam TP Link (TL-WR1043ND in še enega malo bolj švoh, morda TL-WR740N) in nekaj (neuporabne) jabolčne krame. To kakorkoli pomaga ali moram kupiti točno wrt54g (ki sem ga že imela in prodala)?

Ponudb različnih operaterjev še nisem preučila v detajle, ampak T-2 je za telefonijo postal malenkost drag (zdaj damo povprečno 20 EUR na mesec samo za dobrih 200 minut klicev v slovenska stacionarna omrežja - še klici v ZDA so trikrat cenejši kot klici k sosedu; poleg tega je samo priključnina 300 EUR), amis pa za 3 EUR ponuja 600 minut brezplačnih klicev. Ampak če je pri katerem od operaterjev setup bistveno lažji (manj kablovja), utegne biti to dodaten razlog, da gremo tja.

...:TOMI:... ::

Najboljša konfiuracija je potem ta:

2 UTP kabla (internet in IPTV) in en tanek telefonski kabelček. To boš pa že spravila v cev... tudi v najtanjšo gre.

Ne kompliciraj z raznimi DDWRT zadevami, na optiki mora biti kabel, če ne to ni nič.
Tomi

mzakelj ::

Če imaš priključek vdsl2 potem imaš na vseh izhodih net+tv skupaj. K sosedu spelji en kabel in na koncu daj switch. Iz switcha spelji v računalnik in recimo na tv-komunikator. računalnik bo porabil dhcp in bo delal net in tv preko vlc. Komunikator pa bo itak samodejno povezal in bo delal tv. Ne rabiš dveh kablov do soseda vlečt. Če imaš dinamični zapis potem dobiš lahko 2x dhcp ( priklop dveh računalnikov ) in to je to. Lahko še zmerom daš router potem odzadaj pa deliš naprej, ali pa naredit tako :

Pokliči na t-2 in reči za statični ip, katerega vpišeš v svoj router ali mrežno kartico.
Sosed bo avtomatsko dobil dhcp in to je to.

...:TOMI:... ::

Joo, kaj kompliciraš.

Vzela bo amis na optiki, zato potrebuje 2 kabla. Plus še en kabel za telefon.

Kaj jo medeš s statiko, če še ne veš imaš lahko pri t2 dva dinamična IP.
Tomi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razdelitev UTP kabla (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
10423589 (8551) Daniel
»

Televizija in internet preko enega UTP kabla?

Oddelek: Omrežja in internet
4410860 (5152) rogerg
»

Vleči še en UTP kabel ali kupiti Switch?

Oddelek: Pomoč in nasveti
4510888 (4421) SN1P3R
»

Podaljševanje UTP kabla (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5826880 (12609) denisbegood
»

Dve linije po enem ethernet kablu

Oddelek: Omrežja in internet
427347 (5780) Pesimist

Več podobnih tem