» »

Dve linije po enem ethernet kablu

Dve linije po enem ethernet kablu

Fuks ::

Pozdravljeni!

Pred kratkim sem svoj solo paket pri SiOLu posodobil na trio. Kupili smo dva komunikatorja, saj imam namen imeti v svoji sobi tudi televizijo.

Težava nastane tu: sem zelo oddaljen od izvora interneta v naši hiši, pri napeljavi interneta smo porabili skoraj 120m kabla. Polaganje šeenega kabla bi bhilo precej potratno še bolj pa izjemno zamudno opravilo. (dviganje strehe ipd..).

Kot vem omrežna sredstva uporabljajo zgolj 4 od 8 žic v ethernet kablu. Zato razmišljam, da bi iz enega kabla navidezno naredil dva (4 žice v en konektor, 4 v drugega - shemo že imam).

Ali mislite, da bi se signala kaj motila? Ali je to že kdo sprobal? Kaj priporočate!?

KandazaR ::

Probaj. Drugače pa ne bi smelo biti problemov. Itaq 8 žic uporablja le gb lan.

b ::

Ja, ampak majo tut une "neuporabljene" zice funkcijo. Na 120m zna bit, da bos imel probleme, sem pa jaz izvajal v takih primerih ze razno razne perverzije, pa zadeva kar deluje.

Ravno zadnjic pri kolegu:
telefonski dovod v hiso na podstresju UTP. Po dovodnem kablu peljemo nazaj ethernet v sosednjo hiso (starsi hocejo imeti internet :). Na podstresju splitter, od katerega peljemo v eno sobo loceno telefonsko linijo in adsl linijo po istem kablu (2 parici), pri vticnici sem naredil Y kabel, en krak v modem, drugi v telefon. Iz modema v router (ki mora biti tu zato, ker je tu printer, sicer bi bilo vse na podstresju), ter LAN (UTP) nazaj na podstresje, kjer je switch, kamor je prikljucen LAN za drugo sobo in v sosednjo hiso.

splitter je na podstresju, da je lahko v hisi prikljucenih vec telefonov.

Ja, dela. Ja, lazje je bilo, kot vleci dodatne nove kable. Je pa perverzno. In kabli so tu kratki, noben ni vec kot 20m, zato deluje.

T(he) Boss ::

Glede na to, da stane poceni swich manj kot 5 jurjev, meter utp kabla pa 70 sit, te ceneje pride swich. Zice so pa zvite po paricah ravno v ta namen, da se ne bi motile med seboj.
Aja, pa gigabitni net deluje tudi po 4 zicah, zdaj ne vem tocno, kak je standard, samo deluje pa.:D

Fuks ::

No, to da me ceneje pride če dokupim switch ter žico absolutno ne drži, saj moram v mojem primeru kupit samo 4 (pa rezerva) konektorčke.

Ampak kot sm že omenu, ima tukaj denar zadnjo prioriteto. Gre se zato, da bi blo polaganje dodatnega kabla ZELO zamudno ter težavno. Za čez nekatera mesta sploh ne vem še rešitev, če bi blo možno speljat.


Prosim da se osredotočite na to, ali bi zadeva delovala v načinu, ki sem ga opisal konec 1. posta.

"b", kaakšno funkcijo pa imajo ostale 4 žice?


Lp!

'FireSTORM' ::

če boš šel delit kabl na dva moreš met pa res dost volje in časa
jaz bi kupil raje switch pa še en krajši kabl

120m kabla, kaj je to vila?

pa kolko čujem tu v teletrgovini ma folk z televizijo problem če majo nad 10m utp kabla
ti maš pa 120m????
Those penguins.... They sure aint normal....

Fuks ::

FireSTORM; in kaj bi potem naredil?

>>če boš šel delit kabl na dva moreš met pa res dost volje in časa
jaz bi kupil raje switch pa še en krajši kabl

Gre se zato, da TV in internet od komunikatorja ne moreta iti niti malo po skupni žici. Od komunikatorja sem oddaljen kar nekaj, zato je edina možnost, da bi imel oboje delujoče h krati ta, da bi potegnil šeen kabel, ali pa da bi iz tega enega naredil navidezno dva.

Drugače pa ni to vila, je pa prizidek k glavni hiši in pot je zelo zapletena, gre čez podstrešje ipd.

No, da povzamem, naj vas NE zanima, zakaj je tako, dejstvo je, da šeenega kabla če je le možno nebi vlekel in dejstvo je tudi, da switch tu niti malo ne pomaga. TV zelo v redu vleče do sobe s tem, da če dam svoj kabel v TV port na komunikatorju potem izgubim dostop do interneta. Vse jasno?

'FireSTORM' ::

glej če boš delil tak dolg kabl na dva je potem velika možnost da tv sploh nebo delal
zaradi prevelike izgube podatkov

če nočeš da me zanima kako maš narejeno po hiši daj naslednjih par vrstic pod comment in ga ne upoštevaj tako kot c++ compiler :P
//torej zdaj če te pa jaz prav razumem maš hišo z prizidkom
//v hiši je modem
//v prizidku pa rač. pa tv(tvoj) en tv pa je v hiši(torej ne v prizidku)
//torej res ne gre tv pa internet po istem kablu

lahko probaš razdelit, saj če zajebeš potem samo malo kabla odrežeš pa daš konektorje nazaj gor kot je blo
lahko pa potem probaš kabel do prizidka speljat po drugi poti
po kanalu do zida, luknja skozi zid in spet dalje kabl
ker močno dvomim da bo tv laufala na razdeljenem kablu, sploh pa tako dolgem
Those penguins.... They sure aint normal....

Zgodovina sprememb…

Bakunin ::

imas par moznosti

- razvozlavati zice/pare znotraj UTP kable (+ poceni, uporaba obstojecega kab la, - moznost interference, pozabi na gbit prenose)
- vlan (+ne rabis "razsuvati" kabla, - potrebujes opremo, ki pozna VLANe (switch))
- potegnes nov kabel (+ne rabis razsuvati kablov, ne rabis switcha za vlan, - potrebujes novo zico ter prostor zanjo)
- wireless bridge

kulSMS ::

delitev na dvoje... Mogoče ti bo tisti prvi priključek delal za drugega pa bi skoraj rekel da ne.
po mojih izkušnjah če niso prave barve na pravem mestu dela to le kakih 20-30m kaj več pa ne!

Yacksy ::

Za IPTV preko wireless imaš tole varijanto:

Dostopna točka (rabiš eno)

Odjemalec (ker hočeš 2 televiziji bi potreboval 2)


Čez tale wireless gredo do 3 IPTV streami, tako da je še rezerve. Rešitev ni poceni, dela pa brez problemov. Preprosto priklopiš in zadeva dela. Sploh ne veš. da jih maš.

Tole ti je wireless alternativa.
Shit happens

rebro ::

FLUKS:

Mislim, da ti zadeva na takšni razdalji skor ziher nebi delovala, ker je ta razdalja že zelo blizu maksimalne razdalje za bakrene "twisted pair" kable brez repetitorja...mogoče ti je sam internet delal, če pa boš dal v isti kabel not še TV signal, pa se ti zna zgodit, da se bosta signala preveč motila in neboš imel ne interneta ne TVja....Problem pri tebi je razdalja, jaz imam recimo takšno zadevo na okoli 20-30m, pa deluje brez problema, vendar sem moral paziti, da sem dal oranžni in zeleni žici za TV, modre in rjave pa za internet, drugače je TV slika bila dostkrat kockasta in je zmrzovala. Tako je bilo pri 30m, ti pa imaš 4x več, pomojem ti ziher nebo delal, lahko pa probaš in napišeš tukaj rezultate, ... me prav zanima, ...če bo laufal, se bova s sosedom povezala na tak način...

LP

BlaY0 ::

TV zelo v redu vleče do sobe s tem, da če dam svoj kabel v TV port na komunikatorju potem izgubim dostop do interneta. Vse jasno?


Ne čisto.

Sploh ne zastopim v čem je problem?!?!?! Če imaš že položen en kabel je to zadosti!

ŠE enkrat obnovimo... ti si v prizidku in od izvora interneta (ADSL modem) imaš potegnjen en kabel do svojih prostorov (sobe)? Če je tako, potem nabavi switch za 5k SIT, ga postavi v svojo sobo, nanj pa priklopi obstoječi kabel, amino komunikator (s svojim kablom) in računalnik (s svojim kablom).

Jaz tukaj ne vidim problema zakaj ne bi vse moglo po istem kablu, saj gre za TCP/IP promet, edina razlika je da je "internet" unicast, streaming pa multicast, oboje gre lahko pa po isti zajli.

Če misliš da nimam prav mi prosim nariši shemo omrežja (modem, kabli, switch-i). Aja pa še napiši kateri modem imaš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

mihagr ::

Pozdravljen!

Varianta, ki jo želiš imeti (en UTP kabel razcepljen), verjetno ne more delovati zaradi vse vzrokov, ki so jih že opisali v prejšnih postih.
Ampak tu je še en problem, ki so ga vsi pozabili. Standard za UTP (ne glede a je to CAT5 ali CAT6 ali pa kaj drugega) pravi, dsa je maksimalna dolžina segmenta 93m. Torej ti si to že sedaj presegel za dobri 30%!

LP

kulSMS ::

mihagr teh 93m ali koliko je... to je le teoretična meja v praksi se da preverjeno veliko več!

rebro ::

BlaY0:

Ne, ne gre po isti žici internet in TV. To pa za to, ker je internet TCP protokol, TV pa laufa na drugem: UDP...in to ne moreš kr skup dat na eno žico, ni šans...obstajajo za to posebni routerji, vendar ga ne dobiš za ceno domače uporabe...tak da ta možnost je nesprejemljiva


mihagr: mislim da je meja okoli 120m, tako, da je še na meji, nevem, kako bi bilo, če bi šla oba signala po istem kablu na takšni razdalji....saj vendar pravi, da sam internet mu na tej razdalji deluje BP.

LP

Raw ::

Morate vedet še razliko:
-Če greš iz mašine v mašino, potem 80m kabla NE bo šlo - zgubljeni paketki, če bi se sploh povezal na 10mbit halfduplex..
-80m iz switcha na switch = nobenih problemov, 100mbit fullduplex, ping 100% .... Sklepam, da bi tud 120m šlo ok.
I am what I am and I do what I can

BigWhale ::

Zakaj komplicras? Nakrimpaj tiste konektorje in sprobaj ce delujeta IPTV in Internet v istem kablu. Ce ne, bos vlekel se en kabel oziroma si omislil wireless povezavo za internet.

BlaY0 ::

rebro: Ne, ne gre po isti žici internet in TV. To pa za to, ker je internet TCP protokol, TV pa laufa na drugem: UDP...in to ne moreš kr skup dat na eno žico, ni šans...obstajajo za to posebni routerji, vendar ga ne dobiš za ceno domače uporabe...tak da ta možnost je nesprejemljiva


Kaj je s tabo?!?!?! TCP pa UDP delata na istem layerju pa tudi če ne bi, bi jih lahko po isti zajli fural. Kakšni routerji?!?!?! A ti sploh veš kaj pišeš? Po tvojih navedbah jaz na noben način nebi mogel na računalniku spremlati multicast stream-a, ki ga oddaja SiOL in hkrati srfat po internetu? Jaz ne vem kaj naj ti drugega rečem kot to, da boš moral še veliko prebrat preden boš te zadeve zastopil (če jih sploh boš kdaj).

kulSMS ::

Če greš iz mašine v mašino, potem 80m kabla NE bo šlo - zgubljeni paketki, če bi se sploh povezal na 10mbit halfduplex..


80 m ni pa res noben problem (če prav povežeš) tudi iz mašne v mašino, pa tudi 160m po mojih izkušnjah ni problem (na 100mbit) povezava polovična cca 50 MBit (dosti za kr nekaj tv-jev).

BTW meni je delalo iz mašine v mašino 10mbit halfduplex na ene 70m pri poljubni cross razvrstitvi žičk. na switch mi pa ni delalo ker se je hotelo povezat 100mbit pa ni šlo

rebro ::

Blayo: Svaka čast, če ti bo to ratal...oboje: internet in TV istočasno čez eno mrežno kartico....js ko sm namreč to probal, nisem mogel nikakor....tak da sem moral dokupit še eno mrežno zraven, da lahko spremljam oboje hkrati, če se je pa teb kej drugače posrečilo, pa razloži...

LP

Gapi ::

rebro:// blayo ima prav le ti ne razumeš kaj ti on govori. Kako pa ti misliš da lahko pride siol tv pa internet po navadni telefonski parici. Seveda pride stvar v analogni obliki zato pa modem to demodelira v digitalno. Digitalni zapis pa ti lahko spraviš na vsak medij tudi papir če te je volja. Ampak vedno rabš neko vhodno enoto ki podatke spremeni v analogno obliko in obratno digitalni zapis ti prikažeš na analognem izhodu. Upam da je moje nakladanje tuki kej vredno.


he he Moj 481 post je to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gapi ()

rebro ::

Matr, pa vi me niste zastopli, js vam skoz govorim, da po "ENEM" mrežnem kablu 100Mbit ("MED MODEMOM IN RAČUNANLINKOM") ne moreš naenkrat spremljat siol TVja in pa interneta, lahko pa uporabi prejšnji kabel, kjer je prej imel samo internet med modemom in računalnikom, ga razcepi in uporabi preostale 4 neuporabljene žice za TV..samo nevem, do kolikšne razdalje bi šlo...

LP...

fiction ::

rebro: Kaj v BlaY0-vem postu je bilo nerazumljivo?
Valda lahko prenasas UDP in TCP po istem kablu - ali mislis, da je treba po tem ko brskas
po spletu in hoces izvesti traceroute nujno preklopiti kabel? :)

Tudi prenos televizije (IPTV), telefonije (VOIP) in interneta po istem kablu je
mozen. A ni ravno to fora integriranih storitev?
Doma sicer uporabljamo satelitsko, ampak vseeno prenasam preko UDP podatke iz
druge sobe, da vse skupaj lahko gledam na racunalniku tukaj v sobi (kamor ni potegnjen
kabel od satelitske). Za streamanje uporabljam Dbox2 - stvar ima 10 Mbps mrezno in
vseeno super dela (ceprav vmes tudi uporabljam internet)

Fuks: Zakaj sploh hoces 2 kabla, ce pa bi vse skupaj lahko delovalo z enim?
Pri 120 m dolgem kablu bi bil ze vesel da sploh kaj dela in ga ne bi se dodatno
poskusal uniciti :)

Ok, problem je najbrz ker v "komunikacijskem prehodu" na enem izhodu dobis "internet"
na drugem pa "TV" - ampak bodi siguren do bajte pride vse preko iste bakrene zice.
Kaj pa enostaven hack v stilu da das tam zraven en switch (na katerega povezes "TV",
"internet" in tisti kabel ki gre v tvojo sobo), potem pa se v tvoji sobi enega za tvoj rac. in
TV? Naceloma bi morali imeti novejsi switchi autosense in naj sploh ne bi imelo
veze ce uporabis crossover ali navaden patch kabel.

Edini problem je, da so kolikor vem vsi TV uporabniki v istem "omrezju" in se med seboj
vidijo. Torej ce ima tvoja masina IP 192.168.0.1 in en drug SiolTV uporabnik naredi isto,
bo prihajalo do problemov. Pa tudi nekako bi bilo dobro poskrbeti da spustis cez samo IGMP
in UDP multicast podatke - drugace je isto kot bi v svoji mrezi "gostil" vse ostale uporabnike SiolTV-ja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fiction ()

BlaY0 ::

KAr je fiction napisal drži. Torej novi modemi/routerji imajo zadaj izhod za "internet" in izhod za "IPTV", verjetno pa tudi izhod za "VoIP". Včasih (leto in več nazaj) je bilo drugače. Dobil si modem iz katerega je šel en izhod. Če si naročil še SiOL TV si dobil zraven še en switch. Nato si modem in switch povezal s kablom in v switch priklopil še računalnik in STB.

Zdaj dobiš modem, ki je hkrati že router in iz katerega gre več izhodov. Ti izhodi so med sabo ločeni v VLAN-e. Zakaj je tako... zato, da 70letni stari mami ni treba preveč razmišljat - vtakne STB tja kjer ji piše TV in računalnik tja kjer ji piše ETH.

Kako v takem primeru spet združit TV in internet na en kabel... preprosto, nabaviš en switch za par prešernov, ga postaviš za modem, nanj priklopiš en kabel, ki gre iz modema (TV) in drugi kabel ki gre iz modema (ETH), nato priklopiš še en kabel (100m), ki ga vlečeš do svoje sobe. Zdaj imaš v svoji sobi en kabel na katerem je internet in TV (za tiste ki vedo kaj o TCP/IP omrežjih je to eno in isto). Potem imaš pa dve varianti... ena je da nabaviš še en switch, vanj priklopiš ta kabel, potem pa še računalnik in STB. Druga varianta je da imaš v računalniku dve mrežni, kabel ki ti pride v sobo priklopiš v računalnik v drugo mrežno pa s cross-over kablom priklopiš STB. Na računalniku nastaviš drugo mrežno v bridge s prvo in zadeva dela BP, samo računalnik mora bit prižgan, ko hočeš gledat TV.

djandy00 ::

nekaj odgovorov vsem:

1. omejitve: omejitev 93m je za UTP kabel ampak za hitrosti 100mbit/s, manjše hitrosti - večje dolžine, zato internet dela normalno - 2-5 mbit pa spusti skozi na veliko večjih razdaljah (160m in več)

2. splitanje kablov: zelo uporabna zadeva, le prosta 2 para je potrebno vtakniti v drug konektor. Barvna shema je tu samo zaradi poenostavitve standarda. Lahko uporabiš katera koli dva para kablov znotraj utp-ja, le pravilno morata biti postavljena v konektorju, drugače ne bo delalo. Naredil sem že obe rešitvi, ena, ki po enem paru dovaja internet iz splitterja do modema, nazaj pa ethernet 100mbit mrežo TCP/IP in deluje perfektno, druga, ki po dveh paricah pošilja dve ethernet 100mbit mreži TCP/IP

pomembni kabli so: Oranž-Bel (OB), Oranž (O), Zelen-Bel (ZB) in Zelen (Z).
Te lahko uporabiš za en ethernet, Modro-Bel (MB), Moder (M), Rjav-Bel (RB), Rjav (R) pa za drugi ethernet ali za telefonijo.

za dva etherneta narediš takole:
1 konec kabla:

prvi konektor:
OB O ZB [Prazno] [Prazno] Z [Prazno] [Prazno]

drugi konektor:
MB M RB [Prazno] [Prazno] R [Prazno] [Prazno]

kombinacije konektorjev in kablov, na eni ali na drugi strani lahko en konektor - dva kabla ali dva konektorja - en kabel ali dva konektorja, dodatni majhni kabli na obeh straneh.

ali pa za internet v eno smer in mrežo v drugo smer:

internet konektor:
[Prazno] [Prazno] [Prazno] MB M [Prazno] [Prazno] [Prazno]

Mrežni kontektor:
OB O ZB [Prazno] [Prazno] Z [Prazno] [Prazno]

pa še en linke za vse, ki bi želeli delati svoje kable:
http://www.makeitsimple.com/how-to/dyi_crossover.htm

3. Ker gre v tem primeru za en kabel, en modem, ki ima dva izhoda, nikako ne pride v poštev switch, ker ne bo rešil zadeve, ampak jo reši edino pot, da po izhodu iz modema tv in internet kabel združimo v enega, ga peljemo do želene lokacije in spet razdružimo in vtaknemo en konec v amino drugi pa v računalnik. Nikakor pa ne bo internet in TV deloval na ISTEM kablu na ISTI mrežni kartici, ker sta IP naslova različna. amino ima 10.x.x.x mreža pa ponavadi 192.168.x.x

Če sta bila naročena dva aminota, ima modem ali dva IPTV izhoda. V tem primeru je VOIP verjetno uporabljen za drugi IPTV.

Andy 8-)
Andy, pro-lab.net

There's no business like IT business...

b ::

In zakaj nekateri nocete razumet, ko vam ljudje z ZNANJEM (blayo npr.) govorijo, da nekaj je mozno. Ja, lahko zdruzis TV izhod in NET izhod na isto mrezo (preko switcha). Ni pa to pametno, sploh ce TV pripeljes za tvoj router, potem lahko amino dobi IP od DHCP streznika na routerju in zaradi tega ne deluje. Ali pa pride do drugih tezav, o katerih se mi tukaj ne da razlagat, ker je bilo v drugih temah ze veckrat povedano.
Ob poznavanju TCP/IP in delovanja IPTV-ja se pa stvar da resit brez vecjih tezav. Ampak to je za nekatere ocitno prevec, da bi lahko razumeli, kako stvari delujejo.

link_up ::



Ne, ne gre po isti žici internet in TV. To pa za to, ker je internet TCP protokol, TV pa laufa na drugem: UDP...in to ne moreš kr skup dat na eno žico, ni šans...obstajajo za to posebni routerji, vendar ga ne dobiš za ceno domače uporabe...tak da ta možnost je nesprejemljiva

lol ? :D

ta je pa res zmagovalna ta tedn...pa je sele ponedeljek ;) Predlagam malce podrobno branje kaksne knjige...
In and Out

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: link_up ()

jype ::

Se prav ko vtipkaš www.google.com maš vštekan UDP kabel in ko DNS reply pride nazaj HITR PREŠTEKAŠ kabl, da gre TCP SYN ven že po TCP kablu :)

BlaY0 ::

@djandy00: Ej ej ej, kaj naj rečem na vse to... ti ga bixaš. A potem na enem računalniku ne moreš imeti hkrati IP-ja 10.x.x.x in 192.168.x.x??? Kable že znaš zvezat Endi, o računalniških omrežjih pa nimaš blage veze.

Dejte si taki kot je Diđej Endi najprej kakšno knjigo prebrat ali pa vsaj kakšen TCP/IP guide/howto, ker takele tukaj trosit in zavajat ljudi je brezveze...

djandy00 ::

Ne bom se prepiral. BlaYo ima delno prav, delno narobe. Prav ima, ko pravi, da se promet da združevati, narobe pa ko pravi da nimam pojma o računalniških omrežjih - mogoče pa res, mogoče pa moram it nazaj v šolo, ker sem glih to tematiko šprical :\. Switch ti bo tu resda združil promet, ampak si spet ranljiv, in narediš točno tisto napako, od katere te skušata proizvajalec in ISP odvrniti - namreč narediti luknjo v lastni mreži. Mislil sem vam razložiti, da je najbolj varno lepo pripeljati dva prometa (internet in iptv) po LOČENIH kablih (oz. paricah v istem kablu) (saj to je bilo tudi prvotno vprašanje, ane???), jih ponovno razdružiš, vsakega vtakneš v SVOJO mrežno kartico, na vsaki kartici nastaviš SVOJ firewall in pri mrežni za TV nastaviš še filtriranje UDP prometa in IP številk. Če pa si želite greniti življenje z nefiltriranim prometom in prepričevanjem samih sebe, da ste varni če združite promet izza firewall s tistim izpred firewally, potem si ga kar dajte. Tukaj ni problem samo združevanje TCP in UDP prometa, ampak tudi varnosti računalniškega omrežja. Če pa želimo imeti poleg compa še STB, pa ni druge možnosti, kot da ga razdeli s switchem. Ampak pazi! imeti morata isti IP naslov, mislim, pa da je potrebno sklonirati tudi MAC, kar v končni fazi pomeni - comp ugasnjen STB prižgan in vice versa.
Ampak mislim, da to na začetku sploh ni bilo vprašanje.
Vsekakor je najbolj univerzalna rešitev od BlaYo-ta s tem, da si mora potem pred vsak računalnik postaviti še en firewall, razen če je zadovoljen z tistim od winsov, ker mu lahko tv zagreni življenje. Ampak to je druga tematika.

Uživajte v mojem neznanju računalniških omrežij :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: djandy00 ()

BlaY0 ::

No pa smo pri varnosti. Varnost je relativna... vse je lahko nevarno oziroma nič ni varno. Proizvajalci so naredili pač starim mamam prijazen "black-box" in nanj z odebeljenimi črkami poleg RJ45 lukenj napisali ETH1, ETH2, TV, mogoče so za VoIP dali celo RJ11 konektor, da se slabovidne stare mame nebi mogle zaj* in v napačno luknjo vtaknit kabla za telefon.

Potem se pa najde nekdo, ki bi rad na ruterju to in ono "potweakal" pa kable preklemal, odpiral na računalniku 20 TV programov naenkrat in ne vem kaj še vse. Od takega človeka jaz pričakujem, da ve kaj je to rutanje, ve kaj je to TCP/IP, ve kaj je to omrežna "varnost", ve kako se na routerju omeji DHCP (tako da ne odgovarja zahtevam s STB-jevega MAC-a)...

Sorry tako je to, če boš hotel imeti vse tako kot se šika (in nič prebrati ter nič vedeti o samih zadevah), boš moral pa majstra poklicat da ti bo vse zvezal tako kot si si zamislil, poštimal ruting, poštimal firewall, napisal navodila na en A4 list papirja (z veliko slikicami in skicami), dal svojo mobi številko (da ga boš lahko 24 ur na dan klical), na koncu mu boš pa lepo ene 5 Cankarjev v roko stisnil (potamalem).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

MTm2H37rqt7B ::

Po enem kablu se da oboje imet. Samo stos router oz. gatewaya je. Ce so to kaksne linuxe masine ali kaj podobnega, je to trivialen problem bridganja in filtriranja.

Zgodovina sprememb…

Kron ::

Da ne odpiram nove teme:

mogoče kdo ve, kje je možno pri nas nabaviti lan splitter?

Torej splitter, ki iz ene linije 8 žil naredi dve z 4-mi.
=**=C64=**=

BlaY0 ::

Zadevo lahko narediš sam. Nabaviš tole, odpreš, preklemaš zajle. Dela. Sem jih že naredil ene par.

Kron ::

OK to bi šlo.

Ampak katere štacune imajo to pri nas?
=**=C64=**=

BlaY0 ::

Recimo TechTrade. Cena pa okrog enega Evra. Verjetno bi tudi v Bauhausu dobil... za ene dva Evra ;)

Kron ::

Ok, bom poiskal. Hvala za info.
=**=C64=**=

BigWhale ::

Humm, pa pol dela recimo Gbps na dveh masinah hkrati?

ZGI ::

Glede na do da Gbit LAN rabi vse 4 parice, predvidevam da ne.

Mam pa doma isto narejeno z LAN spliterji, samo da nisem prirejal spliterja, ampak kable.
Tajiti zmoto, je dvojna zmota.

BigWhale ::

Ah, don't mind me. Lapsus. :))

RazzorX ::

Zakaj bi to sploh uporabljal doma? Kupi switch in je rešen problem ;)

Pesimist ::

Gre jih kolko ces, en ethernet, ena mrezna, en comp... :D. Dokler pac ne zafilas 100Mbit al 1Giga al kolko pac mas.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Televizija in internet preko enega UTP kabla?

Oddelek: Omrežja in internet
4410879 (5171) rogerg
»

Podaljševanje UTP kabla (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5826892 (12621) denisbegood
»

Siol IPTV - 2 switcha in trunk

Oddelek: Omrežja in internet
118625 (7877) liver
»

Kako deliti IP TV s sosedom?

Oddelek: Omrežja in internet
102340 (1920) ...:TOMI:...
»

Nasvet:Utp kabl,internet,ip tv

Oddelek: Pomoč in nasveti
2313723 (11027) Rocky77

Več podobnih tem