» »

potovanje z adrio - prtljaga...vprasanje za veterane

potovanje z adrio - prtljaga...vprasanje za veterane

«
1
2 3

xsum1 ::

sej ne vem, če je tole ravno pravšnja tema, samo ne vem kje drugje vprašat...

vsi tisti, ki potujete za več dni ponavadi v tujino, kako si sabo vzamete vse te losjone/sampone/kreme/zobne paste, ce pri adrii pise da mas lahko samo 100ml sabo? ponavadi so pa vse te flaske z geli za tusiranje po 250ml...kaksna ideja?



in kako je s temi kovicami nla oblacilih in nakitom, ali kaj tezijo ce imas obleke s kovicami? da ne bi kaj piskalo na detektorju cez kovcek...

pa glede nakita ne vem, je boljse to dat dol pa met v vrecki dokler ne gres cez detektor, piska to kaj?

pa potem ce berem npr. tursko letalisce ma se vecje omejitve kot nase glede cesa vse lahko imas v prtljagi...ve kaksen veteran povedat za sigurno kaj ne bi blo dobro v prtljagi, kaksne vsakdanje stvari?



letim prvic in rabim cim vec info, da ne bo prevec komplikacij...hvala vsem

jernejl ::

Imaš dve "vrsti" prtljage.
Običajno en kos prtljage (kovček) oddaš na letališču, tega naložijo v prtljažni del letala in prevzameš ga na ciljnem letališču. Obstaja majhna verjetnost, da se ta prtljaga vmes izgubi (ponavadi ti jo potem dostavijo z nekajdnevno zamudo).
Tukaj ni omejitve količine tekočin.
Prav tako tu ni kakih posebnih težav glede kovinskih delov (razen, če bi imel notri orožje ali kaj podobno nevarnega).

Drugi kos prtljage lahko imaš s sabo v kabino (npr. nahrbtnik). Tukaj so strožje omejitve glede velikosti in teže (običajno okrog 8kg, a jih ne tehtajo). Tukaj veljajo omejitve tekočin: vsaka embalaža ima lahko največjo prostornino 100ml, vseh skupaj pa ne sme biti več kot 1000ml.
Tudi tukaj ni težav glede kovinskih delov (razen tega, da ne smeš imeti nevarnih predmetov, npr. večjih nožev, odpiračev buteljk ipd.).

Torej: razne tekočine, kreme itd. grejo v kovček, ki ga oddaš na letališču. Razen tistih, ki so morda nujne in bi bilo zelo neugodno, če bi se vmes izgubile (npr. kakšno zdravilo, tekočina za leče itd.) - te vzameš s sabo na letalo, morajo pa biti v embalažah po 100ml in skupaj največ 1000ml.

Glede kovinskih delov, ki jih imaš na sebi (pas, ura, kovanci, ključi, nakit...): te je na letališču pri varnostnem pregledu potrebno sneti. Da si prihraniš čas, je bolj udobno, če jih že prej spraviš v kovček oz. nahrbtnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

xsum1 ::

Hvala Jernej, si mi tole dost podrobno zdaj povedu :)

Torej v kovčku so lahko večje flaške ti geli in to več kot 100ml. No sej sm že malo študirala, da more tko nekako bit da lahko to vzameš s sabo.
Samo kako kaj ravnajo s temi kovčki, je dober met to v plastičnih vrečkah? ker če ravno ne pazijo, ko prenašajo kovčke pa kakšna flaška poči, da ne bi blo potem še vse po ostali prtljagi - oblačila itd.

Aha pa to sem še videla na pravilniku piše tole:

Priprava prtljage za potovanje
********************************


Svetujemo vam, da upoštevate naslednja priporočila pri pripravi prtljage za potovanje z letalom:

prtljago morate vidno in berljivo označiti s podatki osebe, ki potuje (ime, priimek in naslov);
označite tako zunanjo in notranjo stran vsakega kosa prtljage;


to ne razumem kako to točno mislijo? ker do zdaj mi še noben ni nikoli rekel da označuje prtljago?

Glede tega
Glede kovinskih delov, ki jih imaš na sebi (pas, ura, kovanci, ključi, nakit...)


zakaj to uhane pregledujejo? sej tam ja ne moreš tko nič met naštimanega :D

hmm kaj pa glede tega če si astmatik, če piše npr pri adrii, da sta dovoljena 2 kosa prtljage ročna+en kovček do 20kg potem te 'torbice' ki jih ženske nosimo odpadejo, če imaš že kovček + ročno prtljago (potovalko), ne?
in z 20kg to mislijo skupaj ročno + kovček skupno težo?
to me zanima ker pol če ne smeš met dejansko nobene 'torbice' zraven sebe na letalu ko sediš, potem kaj, naj si tisto pumpico v žep stlačim? ker ne vem kako bo kaj na višinah, če se jo bo rablo :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xsum1 ()

jernejl ::

Samo kako kaj ravnajo s temi kovčki, je dober met to v plastičnih vrečkah? ker če ravno ne pazijo, ko prenašajo kovčke pa kakšna flaška poči, da ne bi blo potem še vse po ostali prtljagi - oblačila itd.

Kovčki pri transportu in nakladanju včasih letijo po zraku po več metrov. Jaz vsako embalažo prelepim s selotejpom, potem pa vse skupaj zavijem v vrečko. Do zdaj so oblačila še vedno ostala suha, je bila pa že vrečka mokra, ko se je odprl zamašek.
(iz tega razloga tudi dragocene in lomljive stvari sodijo v ročno prtljago)

to ne razumem kako to točno mislijo? ker do zdaj mi še noben ni nikoli rekel da označuje prtljago?

Na vsak kos prtljage sodi bag-tag. Listič s tvojimi podatki (ime, naslov, telefon, mail), predvsem, če se prtljaga izgubi. Ta stvar pomaga tudi, da na ciljnem letališču lahko najdeš svoj kovček, če je tam veliko podobnih ali pa celo enakih (torej najbolje je imeti nek čimbolj unikaten kovček ali pa bag-tag, da ga že na daleč prepoznaš).
Nekaj takega:
 bag tag

bag tag



hmm kaj pa glede tega če si astmatik, če piše npr pri adrii, da sta dovoljena 2 kosa prtljage ročna+en kovček do 20kg potem te 'torbice' ki jih ženske nosimo odpadejo, če imaš že kovček + ročno prtljago (potovalko), ne?

Ja, torbico lahko vtakneš v ročno prtljago. Ponekod glede torbic ne komplicirajo (so pa npr. pri nizkocenovnikih precej strogi), vendar je bolje upoštevati navodila kot imeti zaradi tega težave.

in z 20kg to mislijo skupaj ročno + kovček skupno težo?

Ne, 20kg velja za oddano prtljago (kovček). Ročna prtljaga šteje posebej, menda je omejena na 8kg (in je običajno ne tehtajo).

to me zanima ker pol če ne smeš met dejansko nobene 'torbice' zraven sebe na letalu ko sediš, potem kaj, naj si tisto pumpico v žep stlačim? ker ne vem kako bo kaj na višinah, če se jo bo rablo

Saj lahko to stvar spraviš v ročno prtljago (nahrbtnik ali manjša potovalka ali torbica), to pa imaš zmeraj pri sebi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

xsum1 ::

aha tale ideja s seletojpeom ni slaba, hvala. pol namesto tiste tvoje vrečka variante je ok tud kakšna plastična vrečka takšna, ki ima tisto zapiranje ko potegneš tist del plastike pa se zapre...ne vem kako se že reče..kakšne vrečke ti uporabiš?

tole za bag-tag, hvala, nisem čist razumela. Kolikor vidim ima to tak pasek tam dolih, da se na kovček da, ne. hmm kje pa lahko jst to dobim, kakšna spletna trgovina, kjerkoli?

hmm adria pa canadian air bi se štel pod nizkocenovnike, ne? v glavnem, če jaz torbico lepo v to ročno prtlago dam pa ni čez 8kg, mi ne bi smeli težit, ne?

okej tisto ko si reku, da lahko ta inhalator zraven sebe spravim, jst sm to bolj tko misla pač k ni ravn zmer dovoljen med letom se vstajat pa to prtlago vlečit dol pa vn vzemat, ne?
sicer je ta vprašanje vezan bol na to kok se lahko giblješ na letalu, med turbulencam opozorijo in je treba bit prpasan, drgač pa dovolijo da tam po prtlagi šnofaš? = D
sj vem da je smešn vprašanje zdj, al vseen vprašam, pa npr. če ti je slabo, ker ne vem katere tablete je dober vzet proti slabosti za letala če maš reees ful občutljiv želodec (če slučajno kaj veš bi te prosla za info), v glavnem, ti pustijo na wc letet če ti je slabo al je treba bit večino cajta na sedežu prliman pa mir dat? :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xsum1 ()

Ziga Dolhar ::

Adria praviloma ni nizkocenovnik.
https://dolhar.si/

kixs ::

bag-tag


Dobis na vsakem letaliscu - zastonj. Navadno imajo nekje na pultu, kjer oddas prtljago.

Glede 2-kosov prtljage. Imas velik kovcek, ki gre v shrambo letala in lahko imas se malega. Poleg tega zenske imate se torbice, ki se nikamor ne steje in imas lahko s sabo osebne stvari - ampak brez kaksnih tekocin vec kot 100ml - pac malenkosti. Razen tistega kar si kupis na Duty Free - torej, v coni po carini. Potem vidis na letalu folk, ki se ga napije 8-O. To torbo lahko imas potem na letalu tudi pod sedezem in ti je vedno pri roki (razen ce sedis v prvi vrsti, ker gre pod sedez pred tabo). V tisti zgornji odlagalni del nad glavo, navadno das kaksne stvari, ki jih med letom ne potrebujes in tezja zgornja oblacila (pozimi).

Ko je znak za obvezno pripasanje, potem ne smes iti na WC - ceprav tudi vidis, da grejo.

Glede slabega zelodca, se ne sekirat. Ce ze imas slab obcutek glede tega, potem si vzemi eno/dve vreci za bruhanje.

Priporocajo, da med pristankom in vzletom zvecis cigumi - da z dodatnim poziranjem sline lazje izenacis pritisk, ko se letalo hitro dviga oz. spusca - sicer pa lahko sama sebe malo prisilis in veckrat pozres slino kot obicajno.

V glavnem ne se sekirat... letenje je cisto obicajen transport (kot avtobus) in kot takega ga tudi vzemi.

Pa lepo pot...

lp

Invictus ::

Ziga Dolhar je izjavil:

Adria praviloma ni nizkocenovnik.

Tudi sicer ni. Je bolj draga, slaba storitev ...

Na Adrio pa lahko neses kar precej rocne prtljage. En kovcek pravih dimenzij, pa se kak nahrbtnik, torbo ...

Tako da se da za en teden brez problemov vse stlacit v rocno. Sam to prakticiram ze kar nekaj casa ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

St235 ::

če piše npr pri adrii, da sta dovoljena 2 kosa prtljage ročna+en kovček do 20kg potem te 'torbice' ki jih ženske nosimo odpadejo, če imaš že kovček + ročno prtljago (potovalko), ne?


Komplicirajo predvsem niskoceovniki tipa Easyjet, Ryan air itd. Tam so mi težil ker sem imel poleg ruzaka še fotoaparat. Adria teh problemov nima. Nazadnje sem imel ruzak, laptop in torbo za obleko pa ni nihče nič vprašal. Edno ker so majhna letala včasih prosijo potnike, da večje kose ročne prtljage odložijo na voziček poleg aviona in potem kovček prevzameš ob pristanku. Tudi punci za torbico na rednih linijah še nikoli niso komplicirali.

Tako, da ne vem kaj točno folk joka, da je storitev pri Adriji slaba, sploh glede na razdalje, ki jih ponavadi letiš z adrio.

Invictus ::

Storitev je slaba, karte pa drage. Ampak Lufthansa ima je tudi tam, tam ... Še najboljši je Swiss in Finnair v Evropi.

Kar se informacijske podpore tiče, pa je čisto v k****. Ne moreš narediti online check-ina. Teoretično ja, ampak vedno ko sem poskusil, ni delalo. Tako da sem obupal.

Verjamem da ni problem če letiš 1x na leto, ampak če letiš 2x na mesec, ti pa vsako nepotrebno bluzenje z ljudmi (adriinimi in letališkimi) jemlje čas in živce.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

jernejl ::

xsum1 je izjavil:

aha tale ideja s seletojpeom ni slaba, hvala. pol namesto tiste tvoje vrečka variante je ok tud kakšna plastična vrečka takšna, ki ima tisto zapiranje ko potegneš tist del plastike pa se zapre...ne vem kako se že reče..kakšne vrečke ti uporabiš?

Vzamem kar navadno plastično vrečko. Tiste, ki jih brezplačno delijo na samopostrežnih blagajnah v trgovinah so čisto dovolj. Ko jo napolniš, jo lahko tudi zavežeš.

tole za bag-tag, hvala, nisem čist razumela. Kolikor vidim ima to tak pasek tam dolih, da se na kovček da, ne. hmm kje pa lahko jst to dobim, kakšna spletna trgovina, kjerkoli?

Kot so že povedali, dobiš preprosti bag-tag (list papirja in elastika) tudi na letališčih brezplačno (ponavadi so nastavljeni na pultu tam, kjer ljudje oddajajo kovčke). To je za prvo silo dovolj. Vendar se ti papirnati hitro zmečkajo in uničijo, tako da je na dolgi rok bolje kupiti kakšnega plastificiranega, npr. v kakšni trgovini na večjem letališču.

hmm adria pa canadian air bi se štel pod nizkocenovnike, ne? v glavnem, če jaz torbico lepo v to ročno prtlago dam pa ni čez 8kg, mi ne bi smeli težit, ne?

Adria ni nizkocenovnik. Lahko imaš torbico tudi posebej, v ročni prtljagi pa nekaj prostora, da jo lahko po potrebi vtakneš noter, če bi slučajno kdo težil.

okej tisto ko si reku, da lahko ta inhalator zraven sebe spravim, jst sm to bolj tko misla pač k ni ravn zmer dovoljen med letom se vstajat pa to prtlago vlečit dol pa vn vzemat, ne?
sicer je ta vprašanje vezan bol na to kok se lahko giblješ na letalu, med turbulencam opozorijo in je treba bit prpasan, drgač pa dovolijo da tam po prtlagi šnofaš? = D

Ob vzletu 15 minut in pristanku 15 minut je treba biti privezan. Pa ob morebitnih turbulencah med letom. Izven tega pa lahko dostopaš do prtljage, kadarkoli želiš. Če ti je to pomembno, zahtevaj sedež ob prehodu (in ne ob oknu). Če sediš ob oknu, moraš najprej zatežiti človeku, ki sedi zraven tebe, da te spusti mimo.
Ročno prtljago lahko sicer potisneš tudi pod sprednji sedež - tam, kjer imaš noge.


Tako, da ne vem kaj točno folk joka, da je storitev pri Adriji slaba, sploh glede na razdalje, ki jih ponavadi letiš z adrio.

Prejšnji mesec sem letel z Adrio v München in vsak potnik je med letom dobil samo plastenko z vodo (čeprav je na ticketu pisalo "snack").
Res gre za kratek let, a ko sem letel tja nekaj mesecev nazaj z Lufthanso iz Zagreba (ni bistveno daljši let), so postregli obrok in pijačo (sokove, kavo, čaj).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

Invictus ::

Vrečka iz Merkatorja ni dobra, če imaš ročno prtljago. V ročni prtljagi morajo biti tekočine v prosojni vrečki. Da se vidi skozi.

So mi že zatežili. In sem skoraj zamudil letalo. Jaz pa ves vesel, ker je imel moj kovček posebno torbico za toaletne pripomočke, ki si jo lahko potem samo obesil v kopalnico.

K****va letališka pravila o varnosti ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Sakin ::

St235 je izjavil:


Tako, da ne vem kaj točno folk joka, da je storitev pri Adriji slaba, sploh glede na razdalje, ki jih ponavadi letiš z adrio.



Adrija niti približno ni ugoden ponudnik, letim po 5x na leto in več in do sedaj sem vedno brez problema našel ugodnejše lete (alitalia, el al, lufthansa, air france, air austria, turkish airlines). Moj zadnji let z adrijo je bil, ko so mi razbili prtljago in ko sem uveljavljal škodo, sem dobil nazaj pisno, da bi moral jaz vztrajati, da jo nesem s seboj in da pritožbo zavračajo.
Če dam samo primer, ko so mi razbili kufer pri air france, sem prijavil zadevo in jim kasneje nesel račun od novega kovčka, ki je presegal vrednost starega za 100eu, pa so mi v celoti pokrili.
Na Nach Nachma Nachman Meuman!

St235 ::

Kdo govori o temu, da so ugodni? Govorim o temu, da je njihov service tam tam kot ostali ponudniki. V ničemer kaj posebej ne izstopa, nič pa ni takega da bi bilo kritično. TO da v munchen samo še vodo strežejo je tudi meni nova. So pa od vseh prevoznikov do sedaj najmanj komplirali z ročno prtljago, kar včasih več kot prav pride.

Ko so mi pred kakim letom izgubili (verjetno je bil ukraden) kovček, so mi brez vprašanja izplačali odškodnino.

Invictus ::

St235 je izjavil:

Kdo govori o temu, da so ugodni? Govorim o temu, da je njihov service tam tam kot ostali ponudniki. V ničemer kaj posebej ne izstopa, nič pa ni takega da bi bilo kritično. TO da v munchen samo še vodo strežejo je tudi meni nova. So pa od vseh prevoznikov do sedaj najmanj komplirali z ročno prtljago, kar včasih več kot prav pride.

Ko so mi pred kakim letom izgubili (verjetno je bil ukraden) kovček, so mi brez vprašanja izplačali odškodnino.

To je že zadnji 2 leti. Sicer pa tako ni časa da bi kaj normalno pojedel gor. Imajo stevardese problem pobrat prazne flaše pred pristankom.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Sakin ::

St235 je izjavil:

Kdo govori o temu, da so ugodni? Govorim o temu, da je njihov service tam tam kot ostali ponudniki. V ničemer kaj posebej ne izstopa, nič pa ni takega da bi bilo kritično.


Glede na ceno ima service v podnu. Za primer; lani sem letel v Moskvo za 250 eu povratno iz benetk. Kličem za hec iste datume na adrijo - cena 700 eu.
Na Nach Nachma Nachman Meuman!

krho ::

ja viseči uhani so že tečni, sploh pa obleka s pasovi in zakovicam. Sam priporočam čim bolj enostavna oblačila.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

jc ::

Cene ima Adria super, samo poiskati jih moraš znat.


LJU-Zurich 80€
LJU-Frankfurt 97€
LJU-Munchen 80€

So se pa aprila za potovanja v maju dale dobiti okoli 30-80€ na vse te destinacije, verjetno še kam drugam. Znanec jo je kupil za 36€ VIE-LJU-VIE.

xsum1 ::

Joj, zdaj ste se pa razpisali :D hvala vsem.

mimogrede me se nekaj zanima

glede rocne prtljage pise:

rocna prtljaga ne sme presegati dimenzij 55 x 40 x 23 cm.

torej prvo je kufer po dolzini, drugo sirina in pol tazadnje se un del vzpodi kolk je kufer sirok?

in pa tole:
23kg kufer v ekonomskem razredu 1 kos brezplačne prtljage maksimalnega seštevka dimenzij 158 cm in teže 23 kg.

pomeni vse tri dimenzije sestete ne smejo biti skupaj vec kot 158cm?

aja pa za tisti bag tag, ko mi je Jernej napisal, a ve kdo kako temu recemo po slovensko? da malo pobrskam po trgovinah

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xsum1 ()

energetik ::

xsum1 je izjavil:

sj vem da je smešn vprašanje zdj, al vseen vprašam, pa npr. če ti je slabo, ker ne vem katere tablete je dober vzet proti slabosti za letala če maš reees ful občutljiv želodec (če slučajno kaj veš bi te prosla za info), v glavnem, ti pustijo na wc letet če ti je slabo al je treba bit večino cajta na sedežu prliman pa mir dat? :D
Jst sem vzel pred letom tablete Dramina (dobiš v vsaki lekarni). Stranski učinek je zaspanost, kar mi je bilo všeč. Ne maram preveč letenja in mi je bilo všeč, da sem 3/4 poleta prespal. :D

kixs ::

xsum1 je izjavil:

Joj, zdaj ste se pa razpisali :D hvala vsem.

mimogrede me se nekaj zanima

glede rocne prtljage pise:

rocna prtljaga ne sme presegati dimenzij 55 x 40 x 23 cm.

torej prvo je kufer po dolzini, drugo sirina in pol tazadnje se un del vzpodi kolk je kufer sirok?

in pa tole:
23kg kufer v ekonomskem razredu 1 kos brezplačne prtljage maksimalnega seštevka dimenzij 158 cm in teže 23 kg.

pomeni vse tri dimenzije sestete ne smejo biti skupaj vec kot 158cm?

aja pa za tisti bag tag, ko mi je Jernej napisal, a ve kdo kako temu recemo po slovensko? da malo pobrskam po trgovinah


Glede dimenzij kovckov imas prav. Steje sestevek. Pri manjsem, ki gre kot rocna prtljaga, je pomembna velikost zato, da pase v zgornje predale (nad glavo).

Ne se toliko sekirat glede teh "etiket", dobis jo 100% na mestu kjer oddajas prtljago in je cisto dovolj dobra, da je ne potrebujes kupovat.

lp

SasoS ::

Za oddano prtljago mi še nikoli ni noben kompliciral zaradi dimenzij (če gre za dokaj standarden kovček, ne bodo merili), šteje edino teža, stehtajo vsak kovček. Olajševalna okoliščina je, da če potuješ v paru ponavadi štejejo oba kosa skupaj (mislim sicer da je še vedno neka višja omejitev za posamezen kos, ampak nekaj pa profitiraš če je en kovček lažji).

Na ročni prtljagi komplicirajo predvsem nizkocenovniki, čeprav tudi tukaj sem že vlačil čudo božje stvari. Včasih ti rečejo da vse skupaj nabaši v eno vrečko, toliko da "potrdi" da imaš en kos potem pa vzameš ven. Na rednih linijah imava s punco ponavadi vsak en kos ročne (1 ruzak za laptop, 1 manjši kovček, ki je dimenzij ročne prtljage), torbico (jasno, kera pa gre brez :D), pa še kakšno vrečko stvari ki si jih nabavil na letališču (ali pa niso šle nikamor več notri). Če imaš posebne medicinske zahteve, je mogoče dobro če imaš sabo kakšno potrdilo, potem s tistim mahaš naokoli, te morajo spustit...

xsum1 ::

@sasos ko si omenil medicinske zadeve, to misliš verjetno če imaš res ognomno zdravil zraven? ker mislim da za astmatike za une pumpice ne bi smeli težit za kaka potrdila? pa une mesečne tabletke ko jih ženske nosmo pa aspirine/tablete proti slabosti?

nekaj mi je pa prišlo zdaj na misel, kako je, če nekdo hoče zraven za varnost vzet solzivec, sej pač je tud lahk v obliki šminke ne, samo res to pa nikjer ni na seznamu, lahko to sploh čez spraviš?
pa te navadne žiletke za britje pa kompleti za nohte (pilica, skarje, pinceta...), je dovoljeno sploh to? ker so pač ti ostri objekti...

gre za Turčijo, in v takem času ko jaz letim dol s temi protesti še okoli mi je kar malo boljše, če bi lahko neki za varnost se zraven imelo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xsum1 ()

AndrejO ::

xsum1 je izjavil:

@sasos ko si omenil medicinske zadeve, to misliš verjetno če imaš res ognomno zdravil zraven? ker mislim da za astmatike za une pumpice ne bi smeli težit za kaka potrdila? pa une mesečne tabletke ko jih ženske nosmo pa aspirine/tablete proti slabosti?

Verjetno so bili mišljeni medicinski pripomočki, ki bi jih sicer moral oddati v prtljago ali pa jih na letalo sploh ne bi smel nesti. Bergle, cilindri s kisikom in sorodne stvari. Od zdravil pa je tukaj govora o tistih zdravilih, ki so v tekoči obliki (tudi geli, spreji) in jih v potrebni količini sicer ne bi mogel vzeti z ročno prtljago. Za večino teh predmetov moraš preveriti tudi pri letalskem prevozniku, če jih bo sploh sprejel v kabino (nekateri jih sploh ne, nekateri jih izljučno ob predhodni najavi).

Zapomni si, da država, letališče in letalski prevoznik nimajo nujno enakih omejitev. S seboj lahko brez težav prineseš samo stvari, ki jih noben izmed teh treh ne prepoveduje ali omejuje.

Pri zdravilih recimo pazi, ker se nekatera zdravila v drugih državah štejejo tudi za prepovedane droge (še zlasti kakšna pomirjevala, antidepresivi in antipsihotiki zaradi psihoaktivnih učinkov radi končajo na takšnih seznamih) zaradi česar potrebuješ posebno zdravstveno potrdilo in imaš potencialno tudi omejeno največjo količino, ki jo imaš lahko pri sebi preden boš zaradi tega končal v zaporu.

xsum1 je izjavil:

nekaj mi je pa prišlo zdaj na misel, kako je, če nekdo hoče zraven za varnost vzet solzivec, sej pač je tud lahk v obliki šminke ne, samo res to pa nikjer ni na seznamu, lahko to sploh čez spraviš?

S takšnimi stvarmi boš imel dvoje težave. Kot prvo je prepovedan tako v ročni prtljagi, kot v prtljažniku. Ne vem od kje ti ideja, da je pomemben izgled. Solzilec je predmet za osebno obrambo (ali pa napad) in kot takšen izrecno prepovedan.

xsum1 je izjavil:

pa te navadne žiletke za britje pa kompleti za nohte (pilica, skarje, pinceta...), je dovoljeno sploh to? ker so pač ti ostri objekti...

Škarjice s kratkim rezilom in škarje z zaobljeno konico praviloma lahko vzameš v ročno prtljago. Majhne nožke lahko vzameš v prtljažnik, ne pa v ročno prtljago. Pri temu preveri, da lahko v državi takšen nož sploh poseduješ. Navadne žiletke bodo na varnostni točki romale v koš, ker so nevarne, lahko pa jih daš v prtljažnik.

V splošnem je vse, kar izgleda kot očitno nevaren predmet (npr. svedrast odpirač za steklenice je dolg in oster predmet - prtljažnik), potrebno oddati v prtljažnik. Brez veze, da razmišljaš o seznamih, ker so ti pomoč potnikom pri najpogostejših vprašanjih in ne izključen seznam prepovedi. Varnostna politika je takšna, da če komu kaj ni všeč, bo to šlo v koš, ali pa ne boš letel. Kdorkoli od pooblaščenih oseb pred poletom oceni, da je predmet nevaren, ne boš imel možnosti kakršne koli možnosti ugovora. Koš za smetje ali ostati doma bosta tvoji edini izbiri.

xsum1 je izjavil:

gre za Turčijo, in v takem času ko jaz letim dol s temi protesti še okoli mi je kar malo boljše, če bi lahko neki za varnost se zraven imelo...

Ali je v Turčiji takšen predmet sploh dovoljeno posedovati? Si preveril kaj se ti lahko zgodi, če je to v Turčiji prepovedan predmet in te pri prehodu meje pregledajo? Poleg tega pa je solzilec izrecno na seznamu prepovedanih predmetov za prtljago. Ročno in prtljažnik. Bilo bi dobro, če si seznam sploh pogledaš, saj je namenjen ravno temu, da odgovori na večino tvojih vprašanj. Solzilni plin, desna polovica - absolutno prepovedani predmeti. Prvi predmet v zadnji vrsti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejO ()

xsum1 ::

@AndrejO hvala ti za tale podroben odogovor. Čakaj, ko si rekel tisto za tablete, kakšni tisti persen za živce, če imaš malo strah in je prvi let, to bi naj blo dovoljeno, a?

pa rekel si navadne žiletke gredo v smeti, pomoje si to mislil samo rezila? npr. tele gillete damske ziletke, ta majo drugacna rezila, niso tako ostra kot one moške žiletke kjer se celo rezilo menja, tole


to mislim da bi dovolili čez?

Okapi ::

Ali pa tudi ne, ker jo lahko na letalu razmontiraš in spremeniš v smrtonosno orožje. Od 2011 dalje so bili letalski potniki ob milijone švicarskih nožkev, škarjic, pilic in ostalih pipcev.:) Wenger je zaradi tega praktično propadel in ga je Victorinox prevzel.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

xsum1 ::

Joj, okapi, kako naj potem vem sigurno? Bo treba direktno njim pisat? Razen, če se najde kdo tu, ki ve no... Ženske to ponavadi nosijo s sabo :D

Čakaj, kaj pa potem ročni brivniki normalni namesto tega, tisto je pa ok?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xsum1 ()

Okapi ::

A se misliš briti na letalu? Take zadeve daš pač v prtljago, ki jo oddaš, ali pa kupiš na licu mesta.

O.

xsum1 ::

Okapi ne, jaz mislim na splošno, ne če se lahko to da v ročno prtljago, ampak če lahko sploh imaš to v prtljagi. Torej ja, ampak samo v potovalki, ki gre na letalo?

Okapi ::

Ja, vse te "nevarne" reči daš v tisto prtljago, ki jo oddaš in je nimaš s seboj v letalski kabini, ampak je v prtljažniku od letala.

Tečno je edino na krajših poteh, ko imaš samo ročno prtljago, ker določenih stvari ne moreš imeti s seboj. Hebiga, meni je profesor za obrambo na gimnaziji rekel, da fant brez pipca ni fant in se tega držim, ampak ko grem za en dan v Bruselj, moram svojega zvestega Wengerja pustiti doma.;)

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

xsum1 ::

lol Okapi, super potem. Zdaj pol vse razumem. hvala ti :)

St235 ::

Drugače za take klince, kot si jih zgoraj omenila ne težijo. Jaz pogosto potujem za 1-2 noči in mam vedno samo carry-on s sabo. V njem mam v ločeni torbici vso kozmetiko, vključno z brivnikom in klincami, pa še nikoli niso težil. Tudi to z plastično vrečko je bolj kot ne odvisno od tega s katero nogo je policaj vstal. Izjema so kitajci in švicarji, ki vedno težijo.

Zna bit včasih problem najt vso kozmetiko v embalaži manjši od 100ml, še največji problem mam na primer z tekočino za leče. Z ostalo kozmetiko se pa ponavadi oskrbim v hotelih.

AndrejO ::

YMMW.

So predmeti, za katere je jasno, da ne sodijo v kabino ali sploh na letalo.
Potem pa so predmeti, ki so v sivem območju in je dovolj, da boš v enem od 100 primerov naletel na nekoga zadrtega in posledično na težave. Če dovolj letiš, je to potem stvar statistike.

Pri škarjicah za nohte na to še nisem naletel, ne morem pa trditi, da se to ne more zgoditi. Dovolj je samo en primer in "vooosh" - pa bodo v kanti za smetje.

Za "safety razor" pa sploh ne morem reči ničesar. Če se nameravam briti, potujem z električnim brivnikom. Kar mi olajša tudi problem "tekočin".

Okapi ::

Izjema so kitajci in švicarji, ki vedno težijo.
Pa Rusi so tudi tečni. Obvezno sezuvanje recimo je menda samo v Moskvi (od teh letališč, ki jih poznam).

O.

Okapi ::

So predmeti, za katere je jasno, da ne sodijo v kabino ali sploh na letalo.
Recimo pustne maske in otroške pištole. Sem bil pred nekaj leti priča prizoru, ko so kolega v hipu obstopili (francoski) policisti, ko jih je oni "radarist" alarmiral, da v torbi vidi pištolo. In potem seže policist v torbo in najprej privleče ven gumijasto masko. Modeli so že skoraj začeli streljati, prepričani, da so ujeli terorista.;)

O.

Invictus ::

AndrejO je izjavil:

YMMW.
Za "safety razor" pa sploh ne morem reči ničesar. Če se nameravam briti, potujem z električnim brivnikom. Kar mi olajša tudi problem "tekočin".

Gredo skozi ...

Redno jemljem Mach 3 s sabo v osebni prtljagi ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

AndrejO ::

Okapi je izjavil:

So predmeti, za katere je jasno, da ne sodijo v kabino ali sploh na letalo.
Recimo pustne maske in otroške pištole. Sem bil pred nekaj leti priča prizoru, ko so kolega v hipu obstopili (francoski) policisti, ko jih je oni "radarist" alarmiral, da v torbi vidi pištolo. In potem seže policist v torbo in najprej privleče ven gumijasto masko. Modeli so že skoraj začeli streljati, prepričani, da so ujeli terorista.

Predmeti, ki izgledajo kot orožje so v kabini izrecno prepovedani. Zahvala gre roparjem, ki jim je že uspelo oropati banke ali trgovine z vodnimi pištolami. Vodne pištole, otroške pištole, vžigalniki, ki izgledajo kot pištole. To bo vse naredilo težavo.

http://www.lju-airport.si/pripone/1680/...

Leva polovica. Stvari, ki jih je prepovedano nositi v kabino: "vse vrste strelnega orožja (vključno igrače in kopije)."

Gumijasta maska, karkšna koli, pa je potem seveda razumljena v kontekstu tega, da je v prtljagi domnevno orožje. Nesrečna kombinacija, pač. Ne bo ti pa nihče nič rekel za samo masko.

nejcek74 ::

St235 je izjavil:

Izjema so kitajci in švicarji, ki vedno težijo.


Ne vem ce bo res. V Zurichu gres lahko na letalo z svicarskim nozkom. Neuradno, ampak prvoosebno preverjeno :)

Šimpanz ::

Mali švicarski nožek (cca 4 cm dolžine), so meni v Londonu brez pardona vzeli in vrgli v smeti.

St235 ::

nejcek74 je izjavil:

St235 je izjavil:

Izjema so kitajci in švicarji, ki vedno težijo.


Ne vem ce bo res. V Zurichu gres lahko na letalo z svicarskim nozkom. Neuradno, ampak prvoosebno preverjeno :)


men so v švici še polnilo iz zipota ven pobrali. plinski vžigalniki so bli pa ok.

nejcek74 ::

V Zürichu al Baslu. Ker Zürich se meni zdi eno najhireje in najmanj zatezenih letalisc. Basel, ki je v resnici v Franciji, pa je cisto nekaj drugega. Drugace so mi pa inidijci nazadnje pobrali 5 plinskih vzigalnikov, dva vec kot sem sam sploh vedel da jih imam s sabo. Vzigalice se jim k sreci ne vidijo.
V Nemciji mi je uspelo izprosit, da sem pripeljal kozarec medu. Cevlje pa ponavadi sezuvam samo na Brniku, kjer imajo eno od najbolj piskajocih naprav. Kobenhaven je kul, ker ne locujejo po spolu, kdo te bo pretipal, tako da ce mas sreco te po potapkala nordijka ;).

drola ::

Kake imate pa izkušnje s kombiniranimi leti, npr. do Münchna z Adrio in naprej z Lufthanso? Lahko tudi pri lufthansi vzameš fotoaparat in laptop v ločenih torbah na letalo?
https://drola.si

St235 ::

ja, veljajo enaki pogoji. Brez težav imaš dva kosa kabinske prtljage.

krho ::

nejcek74 je izjavil:

Cevlje pa ponavadi sezuvam samo na Brniku, kjer imajo eno od najbolj piskajocih naprav

Zanimivo, jaz sem jih moral prejšnji teden pri Grkih. Na drugih letališčih, pa je isti par čevljev šel skozi...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Invictus ::

Odvisno od natančnosti naprave. Mogoče se da nastavit občutljivost.

Sam sem na isti napravi 1x prišel skozi z obutimi čevlji, naslednjič sem jih moral pa sneti ... v razmaku 3 ur.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

xsum1 ::

ljudje, ko že ravno opravljam rezervacije za prevoz do letališča, a mi lahko kdo razloži kaj je agentka mislila s tem ko mi je napisala tole

Na Adrii žal ne moreš narediti online-check ina, lahko pa ga na aerodromu; spodaj link;



http://www.lju-airport.si/sl/interaktiv...

Vprašanje je bilo, če imam možnost online check ina (da mi ni treba biti na letališču 2 uri prej) in ne razumem, če se tukaj prijavim potem je v redu, in samo sprintam kupone (boarding pass, zberem sedež itd. in mi ni treba na letalisču potem se nič prijavljati in hoditi 2 ure prej, da se prijavim?

Upam, da mi nekdo tole lahko na brzino odgovori :)

pa hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xsum1 ()

Okapi ::

če se tukaj prijavim potem je v redu, in samo sprintam kupone (boarding pass, zberem sedež itd. in mi ni treba na letalisču potem se nič prijavljati in hoditi 2 ure prej, da se prijavim?


Ja. Sicer pa tudi drugače ni treba 2 uri prej biti na letališču. Če letiš z Adrio, ne komplicirajo, sploh če imaš samo ročno prtljago.

O.

jernejl ::

Potuješ samo z ročno prtljago ali imaš tudi checkirano prtljago?

Ni treba biti tam dve uri prej, vseeno pa je dobro od doma oditi tako, da imaš nekaj rezerve. Škoda je zamuditi let zato, ker se ti ne da biti na letališču malce (pre)hitro.

xsum1 ::

ročna + normalna 1 kovček kot je ponavadi dovoljeno, kaj ima to kaj veze?

torej ta check in je potem ok, s tam potem dobim boarding pass pa lahko sprintam? hmm jernejl koliko časa prej potem predlagaš glede na to da opravim tale check in?

pomeni potem grem samo čez pregled prtljage ko prispem in v čakalnico?

se opravičujem, ampak prvič letim :D

Okapi ::

Če imaš kovček, ga pri check-inu oddaš. Tam ga tudi stehtajo in potem spravijo v prtljažnik od letala. Tako da z online čekiranjem ne boš na času nič profitiral, edino sedež si lahko ugodnejši izbereš. Na letališču bodi recimo eno uro pred poletom.

O.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Je prenosnik ročna prtljaga? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5319037 (7248) iceman3
»

Easyjet/Ryanair prtljaga po "novem"

Oddelek: Loža
3121369 (3934) Gogo
»

prvič na letalo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7519202 (15397) nodrim
»

Zavarovanje za tujino (potrebno kaj zrihtat)?

Oddelek: Loža
305276 (4556) Buldožer
»

Prtljaga na letalu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6017538 (16065) 2x'=2

Več podobnih tem